Autor |
Wiadomo¶æ |
|
madcap
|
Wys³any: 2011-10-08, 17:10 ¦rodek do walki z korozj±
|
0
|
|
|
|
Witam
Dzi¶ przyjrza³em siê mojemu samochodowi i zauwa¿y³em ¿e z wierzchu wygl±da w miarê ale za to od ¶rodka zrzera go rdza :( dodam ¿e wszystkie odp³ywy s± dro¿ne i woda spokojnie sp³ywa z profili.
szczególne miejsca to:
du³ klapy, du³ drzwi, po³±czenia blach, nadkola itp wszêdzie korozja wychodzi od wewn±trz, prze¿era blachê i dopiero wtedy co¶ widaæ jak odstrzeli lakier i s± ju¿ dziury
W³a¶nie w tych miejscach zauwa¿y³em pierwsze oznaki pojawiania siê korozji
czy jest jaki¶ sposób by j± wytêpiæ czy pozostaje tylko ze smutkiem patrzeæ jak powoli wychodzi na wierzch
Dodam jeszcze ¿e u mnie korozja ju¿ siê pojawia w tych miejscach szukam ¶rodka który j± zwalczy lub chocia¿ spowolni postêp |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-10-08, 17:21
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
nawal na ranty fluidola w areozolu,troche to spowolni.. |
|
|
|
|
madcap
|
Wys³any: 2011-10-08, 20:10
|
0
|
|
|
|
fluidol raczej konserwuje a u mnie ju¿ jest rdza wiêc nie wiem czy pomo¿e |
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2011-10-09, 10:01
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 1007 Sk±d: ¦l±sk
|
jedynie co mi przychodzi do g³owy to "wysmarowaæ" miejsca pokryte korozj± BRUNOX EPOXY na pêdzel ,¶rodek wi±¿±cy rdz (wchodzi w reakcjê).kiedy¶ to stosowa³em kilka razy i co¶ to pomog³o,oczywi¶cie to nie jest "z³oty" ¶rodek ale napewno spowolni rdze. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-10-10, 09:14
|
0
|
|
|
|
tylko zeby tym posmarowac to musisz rdze obczyscic chociaz troche a nastepnie zamalowac wiec jesli juz tak to obcxzyscic do zera i zrobic to jak nalezy... |
|
|
|
|
madcap
|
Wys³any: 2011-10-10, 09:30
|
0
|
|
|
|
spójrz na mój rysunek, jak jeste¶ w stanie wyczy¶ciæ tê rdze mechanicznie to wysy³am 4-pak browara |
|
|
|
|
moto-moto
|
Wys³any: 2011-10-10, 10:13
|
0
|
|
|
|
Witam, na takie co¶ ju¿ nie ma ratunku no mo¿e jeden, jak najszybciej sprzedaæ |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-10-10, 11:41
|
0
|
|
|
|
piaskareczka za 80zl,troche drobnego piasku i z kazdej szczelinki ci wybierze,ewentualnie wstepnie szlifierka katowa...calosc epooxydem i na to lakier...a w klape nadkola i inne wlac z 2 puchy fluidola pistoletem od baranka i wezykiem zeby doszlo wszedzie az bedzie kapac....dodatkowo laczenia blach po epoxydzie pojechac masa uszczelniajaca i nie ma bata zeby min. 2 lata nie wy3malo |
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2011-10-10, 14:07
|
0
|
|
|
|
gugun,ten ¶rodek Brunox epoxy jest w³a¶nie na rdzê,na opakowaniu pisze,¿e jesli nie ma rdzy to powinno sie polaæ lekko wod± aby zrobi³ sie nalot wtedy zajdzie reakcja i zacznie dzia³aæ.madacp chce zatrzymaæ lub spowolniæ rdzê a nie wyczy¶ciæ j± ca³kowicie bo nie ma doj¶cia,wiêc jeszcze raz polecam mó ¶rodek,zawsze mo¿na spróbow±c ja jakim¶ kawa³ku zardzeiwa³ej blachy.Kolega madcap zrobi jak uwa¿a a potem proszê napisaæ czy pomog³o. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-10-10, 17:02
|
0
|
|
|
|
Cytat: | gugun,ten ¶rodek Brunox epoxy jest w³a¶nie na rdzê,na opakowaniu pisze,¿e jesli nie ma rdzy to powinno sie polaæ lekko wod± aby zrobi³ sie nalot wtedy zajdzie reakcja i zacznie dzia³aæ.madacp chce zatrzymaæ lub spowolniæ rdzê a nie wyczy¶ciæ j± ca³kowicie bo nie ma doj¶cia,wiêc jeszcze raz polecam mó ¶rodek,zawsze mo¿na spróbow±c ja jakim¶ kawa³ku zardzeiwa³ej blachy.Kolega madcap zrobi jak uwa¿a a potem proszê napisaæ czy pomog³o. | pod brunoxa trzeba itak dosc dobrze obrzyscic to raz.2 zamalowac to,a3 to jest do du*y...jak juz czyscic itak to zrobic to jak trzeba... |
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2011-10-10, 18:07
|
0
|
|
|
|
to co poradzisz koledze madcap?Z tego co pisze madcap wynika (chocia¿ nie widzia³em auta) ¿e jest juz wszêdzie skorodowane,czyli co,remont kapitalny?W tytule wyraznie pyta o ¶rodek do walki z korozj±.Niech kolega madcap wrzuci najlepiej jakie¶ fotki elementów,które koroduj± to bêdzie widaæ czy piaskarka pomo¿e czy zrobi wiêksze dziury.
Cytujê:"du³ klapy, du³ drzwi, po³±czenia blach, nadkola itp wszêdzie korozja wychodzi od wewn±trz, prze¿era blachê i dopiero wtedy co¶ widaæ jak odstrzeli lakier i s± ju¿ dziury"
Jak s± dziury to tylko spawanie pomo¿e albo wymiana elementu na nowy lub u¿ywka idealna.Takie jest moje zdanie.Oczywi¶cie najlepiej by³oby to sprzedaæ jak doradzi³ moto-moto.
Pozostaje albo spowolniæ korozjê ¶rodkiem,króry wczesniej wymiani³em,zrobiæ "kapitalkê" blacharki profesjonalnie albo sprzedaæ. |
|
|
|
|
maik4u
|
Wys³any: 2011-11-01, 22:39
|
0
|
|
|
|
A co s±dzicie o cortaninie. Wyczy¶æ rdzê szlifierk± k±tow± tarcz± ¶ciern± do szlifowania, a potem szczotk± na szlifierkê , Potem cortanin, na drugi dzieñ zmyj pozosta³o¶ci cortaninu nitrem, zaszpachluj szpachlem aluminiowym, albo z w³óknem szklanym. Podk³ad i zaprawki. |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-11-02, 20:41
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
maik4u napisa³/a: | A co s±dzicie o cortaninie. Wyczy¶æ rdzê szlifierk± k±tow± tarcz± ¶ciern± do szlifowania, a potem szczotk± na szlifierkê , Potem cortanin, na drugi dzieñ zmyj pozosta³o¶ci cortaninu nitrem, zaszpachluj szpachlem aluminiowym, albo z w³óknem szklanym. Podk³ad i zaprawki. | Rêce opadaj±...
Znowu mistrz cortaninu.
Rób,bracie,jak Ci pasuje. |
|
|
|