Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
rachuub
Wys³any: 2011-10-20, 22:40   Proszê o pomoc, Jawa typ 20 '78
0
UP DOWN

Witam wszystkich lakierników tych pro jak i amatorów takich jak ja. Na forum jestem ¶wie¿y natomiast przegl±da³em ostatnio full postów i nie znalaz³em kompletnej odpowiedzi. Otó¿ niedawno zakupi³em jaweczkê, takie nowe hobby gara¿owe. Jawka jest z 78 roku i jest w op³akanym stanie. Ju¿ jest rozebrana i niebawem idzie do piaskowania. I tu moje pytania :) 1. Wszystkie elementy id± do piaskowania, ale niektóre bêdê prostowa³. Czy najpierw zabezpieczyæ (czym) czy prostowaæ? w niektórych miejscach troszkê szpachli chyba bêdzie(jak± wybraæ, mo¿e co¶ polecicie, blacha jest cieniutka) 2 czy jak bêdzie wypiaskowana i wyszpachlowana to co dalej? wiadomo, ¿e na chcê by efekt by³ jak naj³adniejszy. raczej bêdê malowaæ pistoletem, ale jeszcze nie wiem jakim bo nawet nie wiem jak mam co robiæ po koleji w sensie matowiæ, podk³ad, akryl lakier, bezbarwny itd. Z góry dziêki za pomoc

jacenty 741
Wys³any: 2011-10-21, 06:40   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Problem z piaskowaniem jest taki,¿e najlepiej jest jeszcze tego samego dnia na³o¿yæ zabezpieczenie antykorozyjne,czyli w Twoim przypadku podk³ad epoksydowy,inaczej szybko wyjdzie jeszcze wiêcej rdzy.
Co do kolejno¶ci,to oczywi¶cie najpierw prostuj,pó¼niej zabezpieczaj.

rachuub
Wys³any: 2011-10-21, 07:16   
0
UP DOWN

Oko. W takim razie wszystkie dobre elementy wypiaskuje i na³o¿e to zabezpieczenie. Jedna warstwê czy wiecej? I potem co dalej?

gugun 
Wys³any: 2011-10-21, 11:04   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
patrz karte techniczna wybranego podkladu jesli chodzi o ilosc warstw lepkosc i inne to takie info tam znajdziesz...dalej na epoxyd ewentualna szpachlowka epoxyyd na przeszlify podklad akrylowy i powloka "dekoracyjna"

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: