Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
shel82 
Wys³any: 2011-08-30, 18:30   Jaki w±¿, odolejacz i odwadniacz polecacie?
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: P³ock
Witam, dok³adnie jak w temacie, zakupi³em ju¿ kompresor oraz pistolet do malowania - bawiê siê raczej rekreacyjnie w malowanie ma³ych elementów, dlatego nie potrzebujê a¿ tak profesjonalnego sprzêtu i tak mam ju¿:
- kompresor dwut³okowy 50L,
- pistolet sico.
Do tego zestawu teraz planujê dokupiæ w±¿ - jaki dok³adnie polecacie (bo teraz mam supermarketow± sprê¿ynkê), odolejacz i odwaniacz?

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-08-31, 11:19   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
W±¿ kolego kup sobie o ¶r. 10mm a odwadniacz i odolejacz to w zale¿no¶ci jak± kwote przeznaczasz na t± "inwestycje" ale z pewno¶ci± ka¿dy bêdzie lepszy ni¿ jego brak :tak: Tylko nie kupuj takiego za oko³o 18z³ montowanego pod pistolet ;) Pozdrawiam! :spoko:
ps. "Sprê¿ynke" proponuje odsprzedaæ na "znanym i cenionym" portalu aukcyjnym jako rzecz któr± "musi mieæ ka¿dy lakiernik" ;)

shel82 
Wys³any: 2011-09-01, 08:40   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: P³ock
Wracaj±c do przewodów to upatrzy³em nastêpuj±ce:
1 - PROFESJONALNY Przewód ANTYSTATYCZNY Semperit 10m
opis techniczny :
- d³ugo¶æ 10 m
- ¶rednica wewnêtrzna 10 mm
- ¶rednica zewnêtrzna 17 mm
- ci¶nienie robocze do 20 bar
- ci¶nienie rozrywaj±ce 80 bar
- promieñ zagiêcia 120 mm
- wzmocnienie 2 oploty tekstylne
- temp. pracy -40 /+95 stopni

2 - PRZEWÓD techniczny PCV 10mm x 2,5mm x 10m
opis techniczny :
Przewód wykonany z elastycznego PCV na bazie suspensyjnego polichlorku winylu, ftalanu dwuoktylu oraz innych komponentów, dodatkowo wzmocnione oplotem tekstylnym. Wyrób przeznaczony jest do t³oczenia sprê¿onego powietrza.
¦rednica wewnêtrzna: 10 mm
D³ugo¶æ przewodu: 10 m
Ci¶nienie max: 16 bar
Grubo¶æ ¶cianki: 2,5 mm

Pierwszy jest drogi (oko³o 125 z³), ale my¶lê, ¿e jest naprawdê dobry, a dugi kosztuje oko³o 30 z³ i teoretycznie równie¿ spe³nia moje oczekiwania, przynajmniej tak wynika z opisu technicznego i dlatego zastanawiam siê co my¶licie, czy ten tañszy te¿ siê sprawdzi?

mezotr 
Wys³any: 2011-09-01, 08:53   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
kup waz techniczny zbrojony pcv, uzywam takiego i daje rade, malujesz rekreacyjnie to niema sensu pchac sie w antystatyczny :spoko:

gugun 
Wys³any: 2011-09-01, 09:22   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
ja mam od gazu za 5,50zl za metr :) mam takie 2...pierwszy ok 12m zeby w pomieszczeniu a drugi ponad 20m na szybkozlaczce wrazie jak mi sie jakas naczepa trafi i inne co mi to garazu nie wlazi :D :D :D

mat
Wys³any: 2011-10-24, 03:42   
0
UP DOWN

Wys³any: Dzisiaj 4:24
Wybaczcie mi bo to moj pierwszy post <za pewne temat walkowany> przesiedzialem pare godzin na przejrzenie forum i nie znalazlem nic co moglo by mi pomoc. Mam pytanie zakupilem filtry na e bay bo mialem niemila niespodzianke z woda w kompresorze jak do tej pory bylo wszystk wporzadku po zalozeniu filtrow robilem mala zaprawke na tylnym blotniku i w kilku miejscach pojawily sie male kratery wszystko sie spolerowalo ale mam obawy bo w ten weekend mam dosc duze malowanie i szukam jakiegos sposobu by sie od tego ustrzec
http://www.ebay.co.uk/itm...f#ht_1124wt_698

http://www.ebay.co.uk/itm...c#ht_3116wt_947 a trzeci maly przed pistolet

http://www.ebay.co.uk/itm...07#ht_782wt_698
Co myslicie o tych filtrach?
Czy jest cos co mogli byscie mi polecic ,byl bym wdzieczny za jakis link do tematu jesli juz takowy istnieje...z gory dziekuje. Ponizej zdjecia z ostatniego malowanie w ktorym spotkala mnie nimila niespodzianka!!!

woda 2.jpg
Plik ¶ci±gniêto 544 raz(y) 309.09 KB

woda 1.jpg
Plik ¶ci±gniêto 1029 raz(y) 257.79 KB

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-10-24, 11:26   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
mat napisa³/a:
Co myslicie o tych filtrach?

Linki nie dzia³aj±, ale filtry niewiele pomog±.
One separuj± wodê a nie parê wodn± a ta jak widac skrapla siê dopiero w wê¿u id±cym do pistoletu.
Do tego olej widoczny i straszny bród - powietrze musi spe³niaæ odpowiednie standardy jako¶ciowe.

Jak zwalczyæ wodê ???
Prosto i bezbolesnie.
Osuszacz ziêbniczy i za nim blok filtracyjny odwadniacz (bêdzie s³uzy³ tylko jako filtr zanieczyszczeñ sta³ych, bo wody ju¿ NIGDY nie zobaczy) i odolejacz (ten bêdzie poprawnie wy³apywa³ olej gdyz nie bêdzie pary wodnej która zak³óca jego poprawn± pracê).
Za filtrami polecam wymieniæ w±¿ na nowy, bo ten ma tyle w sobie zanieczyszczeñ ¿e nie gwarantuje czystego powietrza.
Wtedy ju¿ ¿adnych filterków nie musisz mieæ pod pistoletem i cieszysz siê ze spokojnej pracy bez takich czarów jak teraz.

Zamiast osuszacza mozna to zrobic inaczej, skutecznie do pewnego stopnia, ale to ¶rodek dora¼nie zaradczy, taki zastêpczy - dzia³aj±cy.
No i tani. ;)

Blok filtracyjny polecam ckd 4000.
O ile odwadniacz nie jest a¿ tak wa¿ny, to odolejacz musi byc precyzyjny i ten zestaw taki w³a¶nie jest.

mat
Wys³any: 2011-10-24, 16:32   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
One separuj± wodê a nie parê wodn± a ta jak widac skrapla siê dopiero w wê¿u id±cym do pistoletu.
pierwssze zdjecie bylo po malowaniu kiedy nie mialem zadnegpo filtra na 2 zdjeciu chcialem pokazac ile wody sie zebralo w kompresorze podczas 1,5 h pracy z maszynka widoczny element pochodzi z tego samego auta tylko zostal przygotowany pod malowanie a teraz pieknie czeka przykryty ale nawet z filtrami boje sie teraz malowac bo w sobote robilem zaprawke na jaguarze i dopatrzylem sie trzech malych miejsc po wodzie na szcescie wszystko zeszlo po 1500 na wode! Szkoda ze niemoge sie dopatrzyc
Lackdoctor napisa³/a:
na e bayu!
Lackdoctor napisa³/a:
Osuszacz ziêbniczy i za nim blok filtracyjny odwadniacz
najwiekszym problemem dla mnie jest to ze wynajmuje garaz na pare dni jak musze cos pomalowac ...bo nietety nie jestem w stanie kupic swojego i niemam gdzie przetrzymywac tego wszystkiego a do tego cena tez pewnie nie mala!Tak czy inaczej dzieki za rady myslalem ze jeszcze w jakis prosty sposob uda mi sie choc dorazne zwalczyc ten problem!

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-10-24, 16:38   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
mat napisa³/a:

Lackdoctor napisa³/a:
na e bayu!

www.elakiery.pl

mat
Wys³any: 2011-10-24, 17:17   
0
UP DOWN

Wszystko dobrze tylko ze ja mieszkam w uk i niemial bym kogo poprosic o wyslanie z Polski ale poszukam go bo widze ze nawet jest w stanach na e bay do sprzedania czyli w uk tez gdzies musi byc !Dzieki wielkie za pomoc!!!

mat
Wys³any: 2011-10-24, 17:19   
0
UP DOWN

http://www.ebay.co.uk/itm...f#ht_1124wt_698

http://www.ebay.co.uk/itm...c#ht_3116wt_947

tu dzialajace linki do aukcji jedyne jakie byly dostepne jak kupowalem

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów