Autor |
Wiadomość |
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-26, 18:35
|
0
|
|
|

|
Generalnie sposób w jaki robimy natryski, jest bez znaczenia, bo farba w kubku ma inny odcieù ni¿ na fiszce wiêc automatycznie natrysk te¿ ma inny odcieù ni¿ fiszka. Natrysk wychodzi taki jak zawartoœc kubka, ale zawartoœÌ kubka prawie zawsze jest inna ni¿ fiszka. Ciê¿ko Ci bêdzie zwaliÌ winê na z³e natryski. |
_________________ ÂŻycie jest zbyt krĂłtkie Âżeby jeÂździĂŚ Dieslem... |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2011-10-26, 18:44
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | bo farba w kubku ma inny odcieĂą niÂż na fiszce wiĂŞc | Ty nie patrz jaki odcieĂą jest w kubku tylko po wykonaniu natrysku. BĂŞdziesz miaÂł wode ,to wtedy dostaniesz zawaÂłu.Tu jest caÂłkiem inny kolor ,a na natrysku pasi .
Co do powtarzalnoÂści DuPont . Stara woda wypadaÂła trochĂŞ sÂłabiej,nowy Cromax Pro 100% ,konwencja C600 C6000 bdb . |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-10-26, 18:48
|
0
|
|
|

|
i jeszcze pokryj natrysk probny bezbarwnym bo tez moze byc roznica po jego nalozeniu....a takich systemow gdzie to co umieszasz zawsze pasuje do fiszki w kazdym kolorze chyba nie ma... |
|
|
|
 |
glover
|
Wysłany: 2011-10-26, 18:50
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | napisz proszĂŞ jeden system, gdzie kolor w kubku, jest taki sam jak na fiszce. |
wow, ale jazda
@trzeÂźwy inaczej, nie sÂłuchaj nikogo, oni ciĂŞ chcÂą omamiĂŚ, zrĂłb sobie system sam
Przepraszam za ten Âżart ale czytam ten wÂątek i nie mogĂŞ siĂŞ nadziwiĂŚ twojej wierze Âże znajdziesz system idealny. Jak by tak miaÂło byĂŚ Âże ze zmieszania wychodzi to co na fiszce to nie byÂłoby sklepĂłw bo kaÂżdy braÂłby mieszalnik do warsztatu i pojĂŞcie takie jak kolorysta by nie funkcjonowaÂło, byliby lakiernicy z funkcjÂą mieszacza
A póki co to kolorystyka to trochê tak jak wiedza tajemna i nie zanosi siê by siê zmieni³o bo z kolorystyk¹ w ró¿nych systemach jest coraz gorzej. Wystarczy ¿e coœ siê dzieje na œwiecie z surowcami a ju¿ siê systemy sypi¹ (np. tsunami w Japonii rozwali³o jedyn¹ fabrykê xirallików na œwiecie), co chwilê jakieœ nowe dyrektywy, nakazy, wprowadzanie surowców ekologicznych i koncerny maja problem bo receptury opracowane kilkanaœcie lat temu na starych surowcach nie chc¹ wychodziÌ na tych dostêpnych dzisiaj, ale pewnie nikt ci o tym nie powiedzia³.
Wierz lub nie ale nie ma takiego systemu jakiego szukasz. |
|
|
|
 |
berag1
|
Wysłany: 2011-10-26, 18:55
|
0
|
|
|

|
Cytat: |
Generalnie sposób w jaki robimy natryski, jest bez znaczenia, bo farba w kubku ma inny odcieù ni¿ na fiszce wiêc automatycznie natrysk te¿ ma inny odcieù ni¿ fiszka. Natrysk wychodzi taki jak zawartoœc kubka, ale zawartoœÌ kubka prawie zawsze jest inna ni¿ fiszka. Ciê¿ko Ci bêdzie zwaliÌ winê na z³e natryski. |
Ja nie chcĂŞ zwalaĂŚ winy na zÂłe natryski bo nie mam w tym Âżadnego interesu, a jedynie chciaÂłbym siĂŞ dowiedzieĂŚ jak je wykonujecie tak krok po kroku. Twoja odpowiedÂź na zadane prze zemnie pytanie bĂŞdzie tylko ÂświadczyĂŚ o Twojej wiedzy bÂądÂź teÂż niewiedzy na temat wszystkiego co jest zwiÂązane z lakiernictwem, dlatego jeszcze raz proszĂŞ o odpowiedÂź na moje pytanie. Mam nadziejĂŞ, Âże jÂą uzyskam, natomiast jeÂśli nie dostanĂŞ odpowiedzi na zadane pytanie to nie mamy o czym rozmawiaĂŚ.
Ja odpowiadam na Twoje pytanie, a mianowicie nie ma takiego systemu i jeszcze go nie wynaleziono gdzie kolor po zrobieniu w kubku czy teÂż pojemniku bĂŞdzie siĂŞ pokrywaÂł zawsze ze wzornikiem w 100%. MoÂże to byĂŚ 99% ale nigdy 100% bo to niemoÂżliwe, dlatego teÂż wymyÂślono coÂś takiego jak cieniowanie.( systemy z 99% pasowalnoÂściÂą przy zastosowaniu cieniowania to np. Dupont, Autocolor, PPG, Standox)
I to by byÂło na tyle w tym temacie dopĂłki nie dostane odpowiedzi na swoje pytanie. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-10-26, 18:57
|
0
|
|
|

|
wiec wychodzi na to ze latwiej bedzie znalesc dobrego koloryste ktory siedzi w tym od lat i ma o tym pojecie a nie kobite ja osobiscie jak babe w mieszalni widze to z gory zakladam ze sie nie zna,a robia mi w 2 mieszalniach czasem baby i faktycznie tragedia:)to tak jak baba za kierownica:)glover, faktycznie sam bym zakupil sobie bo po co mam placic po 200 jak moge po 150 bez ruszania sie z domu |
|
|
|
 |
glover
|
Wysłany: 2011-10-26, 19:25
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | to tak jak baba za kierownica:) |
Taki maÂły OT a'propos tego tekstu to kto byÂł w kinie na filmie "Baby sÂą jakieÂś inne" to bĂŞdzie coÂś wiedziaÂł na ten temat caÂły film to jedna wielka prawda o tych naszych kobitkach |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2011-10-27, 00:24
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Generalnie sposĂłb w jaki robimy natryski, jest bez znaczenia, bo farba w kubku ma inny odcieĂą niÂż na fiszce wiĂŞc automatycznie natrysk teÂż ma inny odcieĂą niÂż fiszka. Natrysk wychodzi taki jak zawartoÂśc kubka, ale zawartoœÌ kubka prawie zawsze jest inna niÂż fiszka. CiĂŞÂżko Ci bĂŞdzie zwaliĂŚ winĂŞ na zÂłe natryski. |
jak bĂŞdziesz braÂł drugi mieszalnik to zwracaj uwagĂŞ na to jak rozbudowany jest kolor box
tzn. np ile alternatyw danego koloru mo¿na znaleœÌ z "piechty"
jak robiÂłem jakieÂś srebrne autko i bylo pomalowane tak ze po numerze zadne z 4 alternatyw nie wchodziÂło to koleÂś wzioÂł z szufladki pĂŞk fiszek srebrnych i coÂś mi wybral z luÂźnej fiszki i poszÂło -pojechaÂło ma siĂŞ rozumieĂŚ
popytaj o ceny Duponta C 600, a Autocolor konwencje wstawiajÂą |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-27, 07:52
|
0
|
|
|

|
A jak to wyglÂąda w DeBeer, Max Meyer czy RM ? |
_________________ ÂŻycie jest zbyt krĂłtkie Âżeby jeÂździĂŚ Dieslem... |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-27, 07:55
|
0
|
|
|

|
glover napisał/a: | trzeÂźwy inaczej napisał/a: | napisz proszĂŞ jeden system, gdzie kolor w kubku, jest taki sam jak na fiszce. |
wow, ale jazda
@trzeÂźwy inaczej, nie sÂłuchaj nikogo, oni ciĂŞ chcÂą omamiĂŚ, zrĂłb sobie system sam
Przepraszam za ten Âżart ale czytam ten wÂątek i nie mogĂŞ siĂŞ nadziwiĂŚ twojej wierze Âże znajdziesz system idealny. Jak by tak miaÂło byĂŚ Âże ze zmieszania wychodzi to co na fiszce to nie byÂłoby sklepĂłw bo kaÂżdy braÂłby mieszalnik do warsztatu i pojĂŞcie takie jak kolorysta by nie funkcjonowaÂło, byliby lakiernicy z funkcjÂą mieszacza
A póki co to kolorystyka to trochê tak jak wiedza tajemna i nie zanosi siê by siê zmieni³o bo z kolorystyk¹ w ró¿nych systemach jest coraz gorzej. Wystarczy ¿e coœ siê dzieje na œwiecie z surowcami a ju¿ siê systemy sypi¹ (np. tsunami w Japonii rozwali³o jedyn¹ fabrykê xirallików na œwiecie), co chwilê jakieœ nowe dyrektywy, nakazy, wprowadzanie surowców ekologicznych i koncerny maja problem bo receptury opracowane kilkanaœcie lat temu na starych surowcach nie chc¹ wychodziÌ na tych dostêpnych dzisiaj, ale pewnie nikt ci o tym nie powiedzia³.
Wierz lub nie ale nie ma takiego systemu jakiego szukasz. |
Nie wiem czy my obaj czytamy to samo forum. Gdzie jest napisane, Âże ja szukam systemu idealnego? |
|
|
|
 |
Novol rafman
|
Wysłany: 2011-10-27, 08:07 NOVOL -baza i lakier bezbarwny.
|
0
|
|
|
|
Witam !
Jestem lakiernikiem z wieloletnim sta¿em , który przepuœci³ przez p³uca wiele ró¿nych produktów, ro¿ne bazy i lakiery.Obecnie pracujê w Centrum Szkoleniowym Novol.
Chcia³bym w³¹czyÌ siê do dyskusji, szczególnie na temat produktów naszej firmy lub problemów technologicznych.
ChciaÂłbym poprzeĂŚ zaproszenie ,,Novolka" do tego , aby umĂłwiĂŚ siĂŞ na testowanie naszych produktĂłw .
Jedyny sposób, aby rozstrzygn¹Ì niektóre kwestie jest zrobienie natrysków ro¿nych produktów, ale w tych samych warunkach i na takim samym pod³o¿u, obok siebie.
To jedyna metoda (poza metodami laboratoryjnymi) aby czegoœ dowieœÌ.
Na przykÂład wspominane tu czĂŞsto cieniowanie bezbarwnym.
Nie boje siê konfrontacji naszych produktów z innymi, bo znam ich jakoœciow¹ wartoœÌ.
JeÂśli jednak ktoÂś pokaÂże nam jakieÂś niedociÂągniĂŞcia lub wady(porĂłwnujemy produkty tej samej klasy)to bĂŞdziemy rĂłwnieÂż zadowoleni.Chcemy aby nasze produkty byÂły jak najlepsze. A jak walczyĂŚ z czymÂś czego nie widaĂŚ ?
JesteÂśmy otwarci na takie spotkania.
Do ,,trzeÂźwego inaczej"- moÂżemy teÂż zrobiĂŚ test tej samej bazy,koloru , w tym samym pistolecie,
na tym samym podÂłoÂżu, tylko co najmniej 5-7 rÂąk lakiernika.
Sam zobaczysz jaki efekt moÂżna otrzymaĂŚ, przy niektĂłrych,wrednych kolorach...
Pozdrawiam Rafal Mania
Technik -szkoleniowiec Centrum Szkoleniowe Novol |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-27, 08:18 Re: NOVOL -baza i lakier bezbarwny.
|
0
|
|
|

|
Novol rafman napisał/a: | Witam !
Jestem lakiernikiem z wieloletnim sta¿em , który przepuœci³ przez p³uca wiele ró¿nych produktów, ro¿ne bazy i lakiery.Obecnie pracujê w Centrum Szkoleniowym Novol.
Chcia³bym w³¹czyÌ siê do dyskusji, szczególnie na temat produktów naszej firmy lub problemów technologicznych.
ChciaÂłbym poprzeĂŚ zaproszenie ,,Novolka" do tego , aby umĂłwiĂŚ siĂŞ na testowanie naszych produktĂłw .
Jedyny sposób, aby rozstrzygn¹Ì niektóre kwestie jest zrobienie natrysków ro¿nych produktów, ale w tych samych warunkach i na takim samym pod³o¿u, obok siebie.
To jedyna metoda (poza metodami laboratoryjnymi) aby czegoœ dowieœÌ.
Na przykÂład wspominane tu czĂŞsto cieniowanie bezbarwnym.
Nie boje siê konfrontacji naszych produktów z innymi, bo znam ich jakoœciow¹ wartoœÌ.
JeÂśli jednak ktoÂś pokaÂże nam jakieÂś niedociÂągniĂŞcia lub wady(porĂłwnujemy produkty tej samej klasy)to bĂŞdziemy rĂłwnieÂż zadowoleni.Chcemy aby nasze produkty byÂły jak najlepsze. A jak walczyĂŚ z czymÂś czego nie widaĂŚ ?
JesteÂśmy otwarci na takie spotkania.
Do ,,trzeÂźwego inaczej"- moÂżemy teÂż zrobiĂŚ test tej samej bazy,koloru , w tym samym pistolecie,
na tym samym podÂłoÂżu, tylko co najmniej 5-7 rÂąk lakiernika.
Sam zobaczysz jaki efekt moÂżna otrzymaĂŚ, przy niektĂłrych,wrednych kolorach...
Pozdrawiam Rafal Mania
Technik -szkoleniowiec Centrum Szkoleniowe Novol |
Witam. Wiem jakie s¹ ró¿nice, to taka plansza wisi u mnie na œcianie w sklepie. Robi³ j¹ lakiernik na wypadek gdyby mniej rozgarniêty klient przyszed³ z awantur¹ nie maj¹c racji. Mnie chcodzi o to, ¿e Wasze kolory wchodz¹ nawet doœÌ dobrze z fiszek. Ale to co jest w kubku to co inego ni¿ na fiszce. Poniewa¿ moi pracownicy s¹ dziœ u Was, ja siedzê na mieszalni. Nie bawie siê w korygowanie bo siê na tym nie znam, ale znowu okaza³o siê, ¿e lakier w kubku jest inny ni¿ ten z fiszki. Mo¿e nie znam siê na korygowaniu, ale nie jestem œlepy. Problem jest Wam znany bardzo dobrze, a bynajmniej taki wniosek nasuwa siê po rozmowie z Pani¹ z laboratorium we W³oc³awku, z któr¹ rozmawia³em zanim zacz¹³em szukaÌ innego systemu. Co do jakoœci produktu - gratulacje. |
|
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2011-10-27, 08:37
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Ale to co jest w kubku to co inego niÂż na fiszce. | bo nie patrzy siĂŞ na to co w kubku, tylko robi natrysk - z kija kolor wyglÂąda inaczej niÂż po natrysku! |
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-27, 08:41
|
0
|
|
|

|
kalbi napisał/a: | trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Ale to co jest w kubku to co inego niÂż na fiszce. | bo nie patrzy siĂŞ na to co w kubku, tylko robi natrysk - z kija kolor wyglÂąda inaczej niÂż po natrysku! |
To jak pracujÂą mieszalnie ktĂłre nie robiÂą natryskĂłw? Znam kilka ktĂłre majÂą bardzo dobrÂą renomĂŞ a nie pryskajÂą. MajÂą system idealny czy koloryste wizjonera? |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2011-10-27, 09:03
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | To jak pracujÂą mieszalnie ktĂłre nie robiÂą natryskĂłw | patrzÂą to co na fiszce, jeÂśli zgodna z odcieniem na aucie to wlewajÂą pigmenty, zamykajÂą puszkĂŞ i do widzenia, jeÂśli siĂŞ ró¿ni sporo to szukajÂą innej fiszki lub robiÂą z tej korektĂŞ + natrysk |
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-27, 09:08
|
0
|
|
|

|
kalbi napisał/a: | trzeÂźwy inaczej napisał/a: | To jak pracujÂą mieszalnie ktĂłre nie robiÂą natryskĂłw | patrzÂą to co na fiszce, jeÂśli zgodna z odcieniem na aucie to wlewajÂą pigmenty, zamykajÂą puszkĂŞ i do widzenia, jeÂśli siĂŞ ró¿ni sporo to szukajÂą innej fiszki lub robiÂą z tej korektĂŞ + natrysk |
Czyli majÂą system idealny. A co jeÂśli z fiszki pasuje, w kubku co innego a wiĂŞc na natrysku co innego? Taki wÂłaÂśnie mam problem. Rosyjska ruletka. Co z tego Âże dobierzesz fiszke jak wyjdzie inny odcieĂą lakieru. Potem trzeba siĂŞ namĂŞczyĂŚ Âżeby to korygowaĂŚ, a to wymaga czasu. |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2011-10-27, 09:30
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Ale to co jest w kubku to co inego niÂż na fiszce. |
po nalaniu lakieru do kupka zrĂłb natrysk i porĂłwnaj go z tÂą fiszkÂą wedÂług ktĂłrej nalaÂłeÂś lakier , a nie do kubka , zrĂłb dwie fiszki na maÂłym ciÂśnieniu i na duÂżym ciÂśnieniu i porĂłwnaj skoro siedzisz na mieszalni to zrĂłb to ! czekam co odpiszesz .
niema systemu idealnego tylko kolorysta siedzÂący na mieszalni dobrze go zna i wie co dolaĂŚ do danego lakieru aby byÂło ok -ma to w pamiĂŞci ale to lata pracy na jednym systemie. |
_________________ Mieszalnia LakierĂłw
Frostt.pl |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-27, 09:32
|
0
|
|
|

|
lakierok napisał/a: | trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Ale to co jest w kubku to co inego niÂż na fiszce. |
po nalaniu lakieru do kupka zrĂłb natrysk i porĂłwnaj go z tÂą fiszkÂą wedÂług ktĂłrej nalaÂłeÂś lakier , a nie do kubka , zrĂłb dwie fiszki na maÂłym ciÂśnieniu i na duÂżym ciÂśnieniu i porĂłwnaj skoro siedzisz na mieszalni to zrĂłb to ! czekam co odpiszesz .
niema systemu idealnego tylko kolorysta siedzÂący na mieszalni dobrze go zna i wie co dolaĂŚ do danego lakieru aby byÂło ok -ma to w pamiĂŞci ale to lata pracy na jednym systemie. |
PisaÂłem o tym we wczeÂśniejszym poÂście. To co w kubku jest takie same co natrysk. Natomiast nijak ma siĂŞ do fiszki na podstawie ktĂłrej byÂło robione. System w ktĂłrym ten problem wystĂŞpuje na mniejszÂą skalĂŞ, przyÂśpieszy nam prace a wiĂŞc zwiĂŞkszy sprzedaÂż. |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2011-10-27, 09:43
|
0
|
|
|
|
SIKKENS, DUPONT. SPIES HECKER. |
_________________ Mieszalnia LakierĂłw
Frostt.pl |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-27, 09:45
|
0
|
|
|

|
lakierok napisał/a: | SIKKENS, DUPONT. SPIES HECKER. |
DziĂŞki. Takich informacji szkam. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-27, 10:18
|
0
|
|
|

|
lakierok napisał/a: | SIKKENS, DUPONT. SPIES HECKER. |
A co sÂądzisz o RM? Pracujesz na nim jak i na Novolu wiĂŞc masz porĂłwnanie. Kiedy robisz na jednym a kiedy na drugim? |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2011-10-27, 11:17
|
0
|
|
|
|
lakierok napisał/a: | zrĂłb dwie fiszki na maÂłym ciÂśnieniu i na duÂżym ciÂśnieniu i porĂłwnaj skoro siedzisz na mieszalni to zrĂłb to ! czekam co odpiszesz . | Po to ktoÂś wymyÂśliÂł manometr ,aby nie ĂŚwiczyĂŚ takich rzeczy. Skoro sata zaleca dwie atmosfery przy pistoletach typu HVLP ,to nikt nie bedzie robiÂł nim na trzech . Dlatego teÂż producent wykonujÂąc natryski do odwzorowywania siĂŞ podczas dobierania koloru tego siĂŞ trzyma ,podajÂąc rĂłwnieÂż w kartach te same parametry.
Uwa¿am ¿e o tym wie ka¿dy ,kto ma stycznoœÌ z lakiernictwem .
Minimalne ró¿nice mog¹ wyst¹piÌ aplikuj¹c przez kilka ró¿nych lakierników ,ale to bardzo znikome ,lecz jest to czasami t³umaczenie na s³aboœÌ powtarzalnoœci w systemie.
Ale to nie tylko lakiernik.
Trzeba siê zastanowiÌ nad przygotowaniem samych pigmentów .Czy wyje¿d¿aj¹c z fabryki maja powtarzalnoœÌ ,czy s¹ odpowiednio wymieszane ,czy nie ma czêœci zbrylonej ,gdzie zostaje oddzielona ¿ywica po czym nie zgadza sie gramatura ,temperatura itp.
U kolegi trzeŸwego natryskiem nic nie zmieni ,skoro spore ró¿nice s¹ ju¿ wy³apywane na tzw. kiju.
System do sprawdzenia i tyle
OsobiÂście pracujĂŞ nawÂłasnym mieszalniku DuPonta i n ie mam takich problemĂłw . Zazwyczaj wszystko jest cieniowane ,ale czasami po lakierowaniu wezmĂŞ fiszke i porĂłwnam . Jest OK |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-27, 11:52
|
0
|
|
|

|
baqo napisał/a: | lakierok napisał/a: | zrĂłb dwie fiszki na maÂłym ciÂśnieniu i na duÂżym ciÂśnieniu i porĂłwnaj skoro siedzisz na mieszalni to zrĂłb to ! czekam co odpiszesz . | Po to ktoÂś wymyÂśliÂł manometr ,aby nie ĂŚwiczyĂŚ takich rzeczy. Skoro sata zaleca dwie atmosfery przy pistoletach typu HVLP ,to nikt nie bedzie robiÂł nim na trzech . Dlatego teÂż producent wykonujÂąc natryski do odwzorowywania siĂŞ podczas dobierania koloru tego siĂŞ trzyma ,podajÂąc rĂłwnieÂż w kartach te same parametry.
Uwa¿am ¿e o tym wie ka¿dy ,kto ma stycznoœÌ z lakiernictwem .
Minimalne ró¿nice mog¹ wyst¹piÌ aplikuj¹c przez kilka ró¿nych lakierników ,ale to bardzo znikome ,lecz jest to czasami t³umaczenie na s³aboœÌ powtarzalnoœci w systemie.
Ale to nie tylko lakiernik.
Trzeba siê zastanowiÌ nad przygotowaniem samych pigmentów .Czy wyje¿d¿aj¹c z fabryki maja powtarzalnoœÌ ,czy s¹ odpowiednio wymieszane ,czy nie ma czêœci zbrylonej ,gdzie zostaje oddzielona ¿ywica po czym nie zgadza sie gramatura ,temperatura itp.
U kolegi trzeŸwego natryskiem nic nie zmieni ,skoro spore ró¿nice s¹ ju¿ wy³apywane na tzw. kiju.
System do sprawdzenia i tyle
OsobiÂście pracujĂŞ nawÂłasnym mieszalniku DuPonta i n ie mam takich problemĂłw . Zazwyczaj wszystko jest cieniowane ,ale czasami po lakierowaniu wezmĂŞ fiszke i porĂłwnam . Jest OK |
W zasadzie drogie systemy nie majÂą takich problemĂłw, i o tym juÂż wiadomo. Generalnie szukam czegoÂś co niekoniecznie wychodzi z fiszki od strzaÂła, ale Âżeby fiszka pokrywaÂła siĂŞ z tym co jest na kiju. Reszte ogarniemy. JakaÂś sugestia w Twojej strony w kierunku czegoÂś taĂąszego? |
|
|
|
 |
NOVOL SUPPORT
|
Wysłany: 2011-10-27, 15:31
|
0
|
|
|
PN.-PT. 7:30-15:30

|
Mam tylko jednÂą uwagĂŞ technicznÂą: bardzo proszĂŞ o zmianĂŞ nazwy wÂątku (autora lub administratora) poniewaÂż niewiele wspĂłlnego ma z treÂściÂą caÂłoÂści a godzi w nasze dobre imiĂŞ. Autor sam zaznacza iÂż Âźle zatytuÂłowaÂł wÂątek wiĂŞc bardzo go proszĂŞ o zmianĂŞ, majÂąc nadziejĂŞ, Âże pamiĂŞta jak ogromnÂą pomoc otrzymaÂł od naszej firmy. Pozdrawiam! |
_________________ NOVOLCustomerNETSupport. CarColorIT. NOVOL IT
 |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-10-27, 16:10
|
0
|
|
|
|
NOVOL SUPPORT napisał/a: | lub administratora) |
To zadanie dla admina lub moderatora.
trzeÂźwy inaczej, juz nie zmieni treÂści postu ani tytuÂłu tematu. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-27, 16:57
|
0
|
|
|

|
NOVOL SUPPORT napisał/a: | Mam tylko jednÂą uwagĂŞ technicznÂą: bardzo proszĂŞ o zmianĂŞ nazwy wÂątku (autora lub administratora) poniewaÂż niewiele wspĂłlnego ma z treÂściÂą caÂłoÂści a godzi w nasze dobre imiĂŞ. Autor sam zaznacza iÂż Âźle zatytuÂłowaÂł wÂątek wiĂŞc bardzo go proszĂŞ o zmianĂŞ, majÂąc nadziejĂŞ, Âże pamiĂŞta jak ogromnÂą pomoc otrzymaÂł od naszej firmy. Pozdrawiam! |
Uk³ony za pomoc w organizacji firmy nale¿¹ siê w stronê Waszego dystrybutora. Nie zaznaczy³em te¿ w ¿adnym z postów, ¿e Ÿle zatytu³owa³em swój w¹tek. Celowo zada³em takie pytanie w oczekiwaniu na rzeczow¹ dyskusjê. Zamiast niej same posty od pracowników NOVOLA pisz¹cych oficjalnie lub mniej oficjalnie, oraz burzowe chmury nadci¹gaj¹ce od strony Komornik. W³asnie dlatego, co s³usznie Pan zauwa¿y³, zadane przeze mnie pytanie "niewiele wspólnego ma z treœci¹ ca³oœci", chocia¿ moje zamiary i oczekiwania przedstawi³em otwieraj¹c temat. Poza tym twierdze stanowczo, ¿e Wasze produkty s¹ wysokiej jakoœci i dobrze siê sprzedaj¹, ale w kubku nie to samo co na fiszce, a tego szukam. Paradoskalnie, Wasze produkty sprzedaj¹ siê tak dobrze, ¿e system Spectral wymaga niewspó³miernie du¿ego doœwiadczenia od kolorysty, do doœwiadczenia którym dysponuje mój kolorysta. Dlatego szukam czegoœ innego. |
|
|
|
 |
NOVOL SUPPORT
|
Wysłany: 2011-10-27, 19:26
|
0
|
|
|

|
Gdyby oczekiwa³ Pan rzeczowej odpowiedzi to tytu³ w¹tku brzmia³by: "Spectral - inaczej na fiszce, inaczej w kubku." W za³o¿eniu tego postu zupe³nie nie o to chodzi³o. Zreszt¹ widaÌ to po wpisach. Wszyscy u¿ytkownicy napisali Panu, ¿e nie istnieje system, który w 100% przypadków odwzorowuje fiszkê a Pan w kó³ko powtarza pytanie o taki system. Ka¿dy system mieszalnikowy (nasz czy konkurencji) skierowany jest dla profesjonalistów. Niestety lakiernictwo to nie tylko mieszanie farby kijem w wiadrze ale równie¿ ogrom wiedzy, którym trzeba dysponowaÌ i na co dzieù z niego korzystaÌ. Mo¿e warto by³o pomyœleÌ o szkoleniach przed otwarciem mieszalni - organizowanych zreszt¹ kilkukrotnie dla u¿ytkowników forum. |
 |
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2011-10-27, 21:22
|
0
|
|
|
|
Witam.
Szanowni Panowie mo¿e aby posz³o szybciej uporz¹dkujmy sami nie tyle temat co g³ówny dylemat. Dylematem tym nie jest dobarwienie tylko rzekoma niezgodnoœÌ fliszki z natryskiem próbnym lakieru rozlanego i wymieszanego wed³ug receptury. TAK? TAK. {kubkiem siê nawet nie sugerujemy bo to bezsens} Wiêc tylko na tym siê skupmy. I tak wszystkie pytania do TRZEWEGO i niech odpisze konkretnie w punktach na ka¿de z nich nic wiêcej nie dodaj¹c:
PRODUKT:
1- w jakich warunkach stoi ca³¹ dobê mieszalnik?
2- czy jest mieszany zgodnie z zaleceniami producenta?
3- jakie Âśrednie iloÂści wagowe baz sÂą rozlewane?
NATRYSKI:
3- do natryskĂłw jakim rozcieĂączalnikiem i w jakich proporcjach jest mieszana baza?
4- na czym natryski sÂą wykonywane?
5- jakim pistoletem: marka, model, typ, dysza, ciÂśnienie wejÂściowe, nastawy szerokoÂści strumienia i dawki lakieru?
6- odleg³oœÌ pistoletu od elementu testowego?
7- iloœÌ warstw i jakie s¹: mokro, sucho, wypylone?
8- czasy odparowania? Wszystko.
9- jaki lakier bezbarwny?
10- czy i czym, oraz jeÂśli, to jak rozcieĂączony?
11- jakim pistoletem choĂŚ to niby mniej waÂżne ale....
12- sposób aplikacji lakieru bezbarwnego: iloœÌ warstw.... {w¹tek opisywany w innym temacie....}
13- kolor nie pasuje na mokro czy po podsuszeniu bo w zale¿noœci od koloru mog¹ byÌ ró¿nice i to wielkie {najwiêksze moje ró¿nice: kolor po lakierowaniu by³ doœÌ krwisto bordowy a po wyschniêciu ewidentny br¹z, czy te¿ np. po polakierowaniu krwista czerwieù a po wyschniêciu bordo...}
INNE:
14- czy ktokolwiek kto dostaÂł od Was bazĂŞ bez korygowania receptury wrĂłciÂł z reklamacjÂą Âże kolor mu nie wszedÂł?
JeÂśli czegoÂś na szybko zapomniaÂłem to poprawcie.
Reszta jeÂśli chodzi o dobarwianie jest tu nie waÂżna. Tu problem jest tylko jeden:
- czy kolor box jest do dupy?
- czy kolorystka nie potrafi rozlaĂŚ koloru wg. receptury?
- czy nie potraficie robiĂŚ natryskĂłw prĂłbnych?
Poza tym:
- kolorĂłw nie dobiera siĂŞ do klapek tylko do elementĂłw lakierowanych - czyli jeÂśli sÂą wymieniane to kolor ma do starych byĂŚ dobierany a jeÂśli do klapki to juÂż tylko na ryzyko klienta.
- nie ma czegoœ takiego jak "na ostro" - to tylko na odpowiedzialnoœÌ klienta / ale oczywiœcie nie znaczy to ¿e do bia³ego auta mam dostaÌ sraczkowata bazê.
- nie ma mo¿liwoœci idealnie dobraÌ koloru do setki bazy !!! Im wiêksza jej iloœÌ tym wiêksze prawdopodobieùstwo pasowalnoœci z kolor boxem, a im mniej ..... Dlatego te¿ przy takich œmiesznych minimalnych iloœciach TYM BARDZIEJ patrz punkt wy¿ej. |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-28, 09:10
|
0
|
|
|

|
NOVOL SUPPORT napisał/a: | Gdyby oczekiwaÂł Pan rzeczowej odpowiedzi to tytuÂł wÂątku brzmiaÂłby: "Spectral - inaczej na fiszce, inaczej w kubku." W zaÂłoÂżeniu tego postu zupeÂłnie nie o to chodziÂło. ZresztÂą widaĂŚ to po wpisach. Wszyscy uÂżytkownicy napisali Panu, Âże nie istnieje system, ktĂłry w 100% przypadkĂłw odwzorowuje fiszkĂŞ a Pan w kó³ko powtarza pytanie o taki system. KaÂżdy system mieszalnikowy (nasz czy konkurencji) skierowany jest dla profesjonalistĂłw. Niestety lakiernictwo to nie tylko mieszanie farby kijem w wiadrze ale rĂłwnieÂż ogrom wiedzy, ktĂłrym trzeba dysponowaĂŚ i na co dzieĂą z niego korzystaĂŚ. MoÂże warto byÂło pomyÂśleĂŚ o szkoleniach przed otwarciem mieszalni - organizowanych zresztÂą kilkukrotnie dla uÂżytkownikĂłw forum. |
Oczywiœcie, szanuje Pana zdanie choÌ siê z nim nie zgadzam. Pacyfikowanie moich postów i wykazywanie, ¿e siê nie znam i porwa³em siê z motyk¹ na ksiê¿yc mo¿e i ma sens. Nie zmienia to faktu, ¿e problem znacie bardzo dobrze i nawet podobno pracujecie nad tym ¿eby ograniczyÌ jego skalê. Gdybym przed kupnem mieszalnika otrzyma³ informacjê, ¿e system jest bardzo wymagaj¹cy a tym samym czasoch³ony dla kolorystów bez wieloletniego doœwiadczenia, wysoce prawdopodobne, ¿e podj¹³bym inn¹ decyzjê o zakupie. Chyba nie uwa¿a Pan, ¿e kupi³em mieszalnik po to ¿eby sobie ponarzekaÌ i stworzyÌ sztuczny problem. Ci "wszyscy u¿ytkownicy" jak to Pan okreœli³, napisali ró¿ne rzeczy: ¿e lamntuje jak baba, ¿e Ÿle prowadzê firmê, ¿e kolorystka siê nie nadaje, Ÿle Ÿle Ÿle, itd. Cieszê siê je¿eli mog³em komuœ poprawiÌ samopoczucie. Ale znalaz³y siê te¿ interesuj¹ce mnie informacje, a w takim celu stworzy³em temat i za te informacje dziêkujê. |
|
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-28, 09:24
|
0
|
|
|

|
senior napisał/a: | Witam.
Szanowni Panowie mo¿e aby posz³o szybciej uporz¹dkujmy sami nie tyle temat co g³ówny dylemat. Dylematem tym nie jest dobarwienie tylko rzekoma niezgodnoœÌ fliszki z natryskiem próbnym lakieru rozlanego i wymieszanego wed³ug receptury. TAK? TAK. {kubkiem siê nawet nie sugerujemy bo to bezsens} Wiêc tylko na tym siê skupmy. I tak wszystkie pytania do TRZEWEGO i niech odpisze konkretnie w punktach na ka¿de z nich nic wiêcej nie dodaj¹c:
PRODUKT:
1- w jakich warunkach stoi ca³¹ dobê mieszalnik?
2- czy jest mieszany zgodnie z zaleceniami producenta?
3- jakie Âśrednie iloÂści wagowe baz sÂą rozlewane?
NATRYSKI:
3- do natryskĂłw jakim rozcieĂączalnikiem i w jakich proporcjach jest mieszana baza?
4- na czym natryski sÂą wykonywane?
5- jakim pistoletem: marka, model, typ, dysza, ciÂśnienie wejÂściowe, nastawy szerokoÂści strumienia i dawki lakieru?
6- odleg³oœÌ pistoletu od elementu testowego?
7- iloœÌ warstw i jakie s¹: mokro, sucho, wypylone?
8- czasy odparowania? Wszystko.
9- jaki lakier bezbarwny?
10- czy i czym, oraz jeÂśli, to jak rozcieĂączony?
11- jakim pistoletem choĂŚ to niby mniej waÂżne ale....
12- sposób aplikacji lakieru bezbarwnego: iloœÌ warstw.... {w¹tek opisywany w innym temacie....}
13- kolor nie pasuje na mokro czy po podsuszeniu bo w zale¿noœci od koloru mog¹ byÌ ró¿nice i to wielkie {najwiêksze moje ró¿nice: kolor po lakierowaniu by³ doœÌ krwisto bordowy a po wyschniêciu ewidentny br¹z, czy te¿ np. po polakierowaniu krwista czerwieù a po wyschniêciu bordo...}
INNE:
14- czy ktokolwiek kto dostaÂł od Was bazĂŞ bez korygowania receptury wrĂłciÂł z reklamacjÂą Âże kolor mu nie wszedÂł?
JeÂśli czegoÂś na szybko zapomniaÂłem to poprawcie.
Reszta jeÂśli chodzi o dobarwianie jest tu nie waÂżna. Tu problem jest tylko jeden:
- czy kolor box jest do dupy?
- czy kolorystka nie potrafi rozlaĂŚ koloru wg. receptury?
- czy nie potraficie robiĂŚ natryskĂłw prĂłbnych?
Poza tym:
- kolorĂłw nie dobiera siĂŞ do klapek tylko do elementĂłw lakierowanych - czyli jeÂśli sÂą wymieniane to kolor ma do starych byĂŚ dobierany a jeÂśli do klapki to juÂż tylko na ryzyko klienta.
- nie ma czegoœ takiego jak "na ostro" - to tylko na odpowiedzialnoœÌ klienta / ale oczywiœcie nie znaczy to ¿e do bia³ego auta mam dostaÌ sraczkowata bazê.
- nie ma mo¿liwoœci idealnie dobraÌ koloru do setki bazy !!! Im wiêksza jej iloœÌ tym wiêksze prawdopodobieùstwo pasowalnoœci z kolor boxem, a im mniej ..... Dlatego te¿ przy takich œmiesznych minimalnych iloœciach TYM BARDZIEJ patrz punkt wy¿ej. |
Witam. Mam œwiadomoœÌ, ¿e pytanie które Pan zada³ punkt po punkcie to kluczowe dla efektu koùcowego aspekty. Dorabiamy ró¿ne iloœci, ale autobusów nikt u nas nie maluje. Prosze o sugestiê co Pan kupi³by do swojej mieszalni, lub co Pan ma w swojej mieszalni? |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2011-10-28, 10:09
|
0
|
|
|

|
Czym dÂłuÂżej ta dyskusja sie ciÂągnie tym bardziej nie rozumiem twojego podejscia. CiÂągle chcesz Âżeby podawaĂŚ ci nazwy mieszalnikĂłw ktĂłre majÂą "to samo w kubku co i na fiszce" bo rozumiem Âże robisz ankiete. I co jak juÂż nazbierasz 20-30 odpowiedzi to pojedziesz i kupisz mieszalnik ktĂłry wygraÂł? Ja nie wierzĂŞ Âże w ten sposĂłb dokonasz dobrego wyboru. To po pierwsze a po drugie to dalej mam wraÂżenie Âże robisz bÂład upierajÂąc siĂŞ na ten kubek. JuÂż ci tu ludzie pisali Âże nie tĂŞdy droga.
ÂŻeby ci uÂłatwiĂŚ wybĂłr wymieniĂŞ ci mieszalniki dostepne w polsce:
ivat, sikkens, nexa, gespaint, helios, lesonal, du pont, lechler, spies hecker, spectral, de beer, haya, standox, max mayer, pro spray, ppg, salcomix, rm, monopol, scott warren, profix, selemix, dyna, glasurit,
Jak cos pomin¹³em to dopiszcie. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2011-10-28, 10:32
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Mam ÂświadomoœÌ, |
WÂłasnie tu tkwi problem, bo jej nie masz.
I na zadane pytania seniora odpowiedziaÂłes ja blondynka trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Dorabiamy ró¿ne iloÂści, ale autobusĂłw nikt u nas nie maluje. |
Dlatego obserwujÂąc Twoje poczynania i uparcie zadawane pytanie Siekiera napisał/a: | to samo w kubku co i na fiszce" |
zmieĂą mieszalnik na barwienie farb typu ÂśnieÂżka.
Tam bĂŞdzie proÂściej i Âłatwiej to ogarniesz.
ZgÂłosiÂłem do admnistracji temat, ale tu jakoÂś to siĂŞ dziwnie dÂługo odbywa.
Temat wÂątku jest bzdurny i reszta wÂątku potwierdza wiedzĂŞ autora. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-28, 11:03
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisał/a: | trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Mam ÂświadomoœÌ, |
WÂłasnie tu tkwi problem, bo jej nie masz.
I na zadane pytania seniora odpowiedziaÂłes ja blondynka trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Dorabiamy ró¿ne iloÂści, ale autobusĂłw nikt u nas nie maluje. |
Dlatego obserwujÂąc Twoje poczynania i uparcie zadawane pytanie Siekiera napisał/a: | to samo w kubku co i na fiszce" |
zmieĂą mieszalnik na barwienie farb typu ÂśnieÂżka.
Tam bĂŞdzie proÂściej i Âłatwiej to ogarniesz.
ZgÂłosiÂłem do admnistracji temat, ale tu jakoÂś to siĂŞ dziwnie dÂługo odbywa.
Temat wÂątku jest bzdurny i reszta wÂątku potwierdza wiedzĂŞ autora. |
Dziêkujê za sugestiê, jednak œnie¿ka nie ma lakierów samochodowych. Ale mi³o, ¿e starasz siê mi pomóc. Przypomne, ¿e sam z 3 systemów (w tym Novola) wybra³byœ DeBeer i nawet chcia³eœ podes³aÌ mi numer do przedstawiciela. Potem przyzna³eœ, ¿e nie znasz Novola ale zg³aszasz temat do usuniêcia jako bzdurny przez w¹tpliw¹ wiedzê jego autora. Zabieraj¹c g³os w dyskusji, wnios³eœ swoje zdanie, ¿e wolisz DeBeer i nawet to uzasadni³eœ porównuj¹c do Heliosa. Niestety nie mo¿esz odnieœÌ siê do ró¿nicy miêdzy DeBeer a Spectral, ale mimo to nadal uczestniczysz w dyskusji. Je¿eli moje posty denerwuj¹ Ciê, po prostu ich nie czytaj. Je¿eli szef ka¿e Ci pisaÌ, b¹dŸ bardziej uprzejmy. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-10-28, 13:02
|
0
|
|
|

|
wiecie co analizujac temat dochodze do wniosku ze piszecie tu o sprawach niemozliwych normalnie...:) kolorystka troche moze slaba jest najprawdopodobniej no ale sluchajcie po to jest np 5alternatyw danego koloru minimalnie sie od siebie rozniacych zeby wybrac odcien najbardziej pasujacy...a skoro wybierasz alt5 a po natrysku wychodzi ci prawie alt1 to cos jest nie tak chyba???oczywiscie natrysk moze sie minimalnie roznic w zaleznosci od tego jak rozcieczona baza jakie cisnienie itp zgadzam sie ale jak widac golym okiem ze w kubku jest zupelnie cos innego to jaki jest tego sens,zgodzilbym sie z wami ze to byc moze jest wina kolegi jakby mial warsztat ze swoim mieszalnikiem i mu zle wychodzilo ale skoro na 10sprzedanych farb 10praktycznie wraca to co??nikt nie potrafi prawidlowo lakierowac w kolegi okolicy???wiadomo 100% nikt nie oczekuje no ale jesli to co w kubku pasi w 50-60% do fiszki to co to za receptury??i po co te fiszki podgladowe???skoro kolorysta samemu moze sobie umieszac jak sie zna jakiegos mixa co bedzie lepiej pasowal niz kolor z receptury??a co do kolorysty to ok wiedze musi miec wrazie gdyby trzeba bylo dobarwic kolor,ale to powinny byc przypadki sporadyczne 1/10 gdzie odcien dosc duzo odbiega od tego co powinno byc a nie 9 przypadkow na 10 trzeba krecic samemu,wiec nie rozumiem waszego oburzenia ze zle pytanie czy nie natemat bo sami byscie nie chcieli byc w sytuacji ze jedziecie do mieszalni wybieracie fiszke ktora pasi na 100% w domu bierzecie sie za lakierowanie a golym okiem widac ze jest inna farba i nie ma sensu az robic natrysku...wiec odpowiadajac na pytanie glowne odpowiadam:jesli jest tak jak piszesz to tak,to byla strata kasy!!!nie mam nic do novola bo nie mam i nie obrazac sie ale skoro calosc az tak odbiega to powinniscie to sprawdzic zmienic receptury czy tez wydrukowac nowe fiszki bo co to kogo obchodzi ile komus pomogliscie skoro sprzedaliscie mu towar do d*** bo wychodzi na to ze tak jest a wy nie wiem dlaczego sie sprzeczacie zamiast umowic sie z gosciem,jechac kulturalnie do niego,zbadac problem i sprobowac naprawic w jakikolwiek sposob problem o ile on wystepuje. |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-28, 13:10
|
0
|
|
|

|
gugun napisał/a: | wiecie co analizujac temat dochodze do wniosku ze piszecie tu o sprawach niemozliwych normalnie...:) kolorystka troche moze slaba jest najprawdopodobniej no ale sluchajcie po to jest np 5alternatyw danego koloru minimalnie sie od siebie rozniacych zeby wybrac odcien najbardziej pasujacy...a skoro wybierasz alt5 a po natrysku wychodzi ci prawie alt1 to cos jest nie tak chyba???oczywiscie natrysk moze sie minimalnie roznic w zaleznosci od tego jak rozcieczona baza jakie cisnienie itp zgadzam sie ale jak widac golym okiem ze w kubku jest zupelnie cos innego to jaki jest tego sens,zgodzilbym sie z wami ze to byc moze jest wina kolegi jakby mial warsztat ze swoim mieszalnikiem i mu zle wychodzilo ale skoro na 10sprzedanych farb 10praktycznie wraca to co??nikt nie potrafi prawidlowo lakierowac w kolegi okolicy???wiadomo 100% nikt nie oczekuje no ale jesli to co w kubku pasi w 50-60% do fiszki to co to za receptury??i po co te fiszki podgladowe???skoro kolorysta samemu moze sobie umieszac jak sie zna jakiegos mixa co bedzie lepiej pasowal niz kolor z receptury??a co do kolorysty to ok wiedze musi miec wrazie gdyby trzeba bylo dobarwic kolor,ale to powinny byc przypadki sporadyczne 1/10 gdzie odcien dosc duzo odbiega od tego co powinno byc a nie 9 przypadkow na 10 trzeba krecic samemu,wiec nie rozumiem waszego oburzenia ze zle pytanie czy nie natemat bo sami byscie nie chcieli byc w sytuacji ze jedziecie do mieszalni wybieracie fiszke ktora pasi na 100% w domu bierzecie sie za lakierowanie a golym okiem widac ze jest inna farba i nie ma sensu az robic natrysku...wiec odpowiadajac na pytanie glowne odpowiadam:jesli jest tak jak piszesz to tak,to byla strata kasy!!!nie mam nic do novola bo nie mam i nie obrazac sie ale skoro calosc az tak odbiega to powinniscie to sprawdzic zmienic receptury czy tez wydrukowac nowe fiszki bo co to kogo obchodzi ile komus pomogliscie skoro sprzedaliscie mu towar do d*** bo wychodzi na to ze tak jest a wy nie wiem dlaczego sie sprzeczacie zamiast umowic sie z gosciem,jechac kulturalnie do niego,zbadac problem i sprobowac naprawic w jakikolwiek sposob problem o ile on wystepuje. |
DziĂŞki za zrozumienie problemu. |
|
|
|
 |
NOVOL SUPPORT
|
Wysłany: 2011-10-28, 13:23
|
0
|
|
|

|
No có¿... W³aœciwie tak - ³atwiej jest obra¿aÌ firmê ni¿ zg³osiÌ siê do niej po pomoc. Wszyscy nasi technicy chêtnie by z Panem porozmawiali ale widzê, ¿e tutaj nie chodzi o wyjaœnienie problemu. Powodzenia w takim razie. Pozdrawiam! |
 |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2011-10-28, 13:30
|
0
|
|
|
|
trzeŸwy inaczej ja biorê w novolu i sa fiszki które wchodz¹ na szcza³a ale zalezy tez od kolorysty np . robi³em reno scenik 2003 i by³t trze odcienie i goœÌ wybra³ z³¹ fiszk¹ pojecha³em drugi raz wzio³em naimniej czerwon¹ i posz³o super, rozumiem Twój problem
jak ja bym miaÂł braĂŚ mieszalnik na sklep przy warsztacie to bĂŞdĂŞ rozpatrywaÂł pomiĂŞdzy NOVOL DuPONT a AUTOCOLOR ale pierw wywiad Âśrodowiskowy dojazd do przedstawicieli, mam kilka kolorĂłw popisane, kilka wycinek z karoserii posprawdzam przeanalizuje i wtedy cena i decyzja |
|
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-28, 13:31
|
0
|
|
|

|
NOVOL SUPPORT napisał/a: | No có¿... WÂłaÂściwie tak - Âłatwiej jest obraÂżaĂŚ firmĂŞ niÂż zgÂłosiĂŚ siĂŞ do niej po pomoc. Wszyscy nasi technicy chĂŞtnie by z Panem porozmawiali ale widzĂŞ, Âże tutaj nie chodzi o wyjaÂśnienie problemu. Powodzenia w takim razie. Pozdrawiam! |
Pozwoli³em sobie zadzwoniÌ do Waszego laboratorium we W³oc³awku zanim zacz¹³em dyskusje na forum. Dowiedzia³em siê, ¿e problem jest i z nim walczycie. W czym mo¿e pomóc mi technik Novola skoro system kuleje? Zatrudni siê u mnie? Prosze realnie spojrzeÌ na problem a nie udawaÌ, ¿e ktoœ tu u¿ala siê bez powodu. |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-28, 13:32
|
0
|
|
|

|
lakierok napisał/a: | trzeÂźwy inaczej ja biorĂŞ w novolu i sa fiszki ktĂłre wchodzÂą na szczaÂła ale zalezy tez od kolorysty np . robiÂłem reno scenik 2003 i byÂłt trze odcienie i goœÌ wybraÂł z³¹ fiszkÂą pojechaÂłem drugi raz wzioÂłem naimniej czerwonÂą i poszÂło super, rozumiem TwĂłj problem
jak ja bym miaÂł braĂŚ mieszalnik na sklep przy warsztacie to bĂŞdĂŞ rozpatrywaÂł pomiĂŞdzy NOVOL DuPONT a AUTOCOLOR ale pierw wywiad Âśrodowiskowy dojazd do przedstawicieli, mam kilka kolorĂłw popisane, kilka wycinek z karoserii posprawdzam przeanalizuje i wtedy cena i decyzja |
Ja wÂłaÂśnie staram siĂŞ zrobiĂŚ wywiad Âśrodowiskowy, ale nie wszyscy chcÂą to zrozumieĂŚ. |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2011-10-28, 13:40
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | lakierok napisał/a: | trzeÂźwy inaczej ja biorĂŞ w novolu i sa fiszki ktĂłre wchodzÂą na szczaÂła ale zalezy tez od kolorysty np . robiÂłem reno scenik 2003 i byÂłt trze odcienie i goœÌ wybraÂł z³¹ fiszkÂą pojechaÂłem drugi raz wzioÂłem naimniej czerwonÂą i poszÂło super, rozumiem TwĂłj problem
Ja wÂłaÂśnie staram siĂŞ zrobiĂŚ wywiad Âśrodowiskowy, ale nie wszyscy chcÂą to zrozumieĂŚ. |
robiÂąc takÂą nagonkĂŞ nie uÂłatwiasz sobie zadania i wcale bym siĂŞ nie zdziwiÂł jak by Ci mieszalnik zabrali ? |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-10-28, 15:17
|
0
|
|
|

|
NOVOL SUPPORT napisał/a: | No có¿... WÂłaÂściwie tak - Âłatwiej jest obraÂżaĂŚ firmĂŞ niÂż zgÂłosiĂŚ siĂŞ do niej po pomoc. Wszyscy nasi technicy chĂŞtnie by z Panem porozmawiali ale widzĂŞ, Âże tutaj nie chodzi o wyjaÂśnienie problemu. Powodzenia w takim razie. Pozdrawiam! | no nie ma co ukrywac ze tego typu podejscie bylo by najbardziej odpowiednie w tego typu sytuacji,skoro wy podeszliscie z tego co wiadomo juz do goscia powaznie to zapewne tego samego oczekiwaliscie od niego... trzeÂźwy inaczej napisał/a: | PozwoliÂłem sobie zadzwoniĂŚ do Waszego laboratorium we WÂłocÂławku zanim zacz¹³em dyskusje na forum. DowiedziaÂłem siĂŞ, Âże problem jest i z nim walczycie | no i sprawa wyjasniona...skoro sami ci powiedzieli ze system kuleje tzn ze ktos juz sie za to wzial i pracuje nad zmianami zeby bylo ok,wiec pozostaje czekac wydaje mi sie w takim razie i mieszac na ryzyko tego co kupuje.za jakis czas beda poprawki i bedzie ok...ale inny mieszalnik jak najbardziej oprocz tego co masz zeby bylo z czego wybierac... |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-28, 15:20
|
0
|
|
|

|
gugun napisał/a: | NOVOL SUPPORT napisał/a: | No có¿... WÂłaÂściwie tak - Âłatwiej jest obraÂżaĂŚ firmĂŞ niÂż zgÂłosiĂŚ siĂŞ do niej po pomoc. Wszyscy nasi technicy chĂŞtnie by z Panem porozmawiali ale widzĂŞ, Âże tutaj nie chodzi o wyjaÂśnienie problemu. Powodzenia w takim razie. Pozdrawiam! | no nie ma co ukrywac ze tego typu podejscie bylo by najbardziej odpowiednie w tego typu sytuacji,skoro wy podeszliscie z tego co wiadomo juz do goscia powaznie to zapewne tego samego oczekiwaliscie od niego... trzeÂźwy inaczej napisał/a: | PozwoliÂłem sobie zadzwoniĂŚ do Waszego laboratorium we WÂłocÂławku zanim zacz¹³em dyskusje na forum. DowiedziaÂłem siĂŞ, Âże problem jest i z nim walczycie | no i sprawa wyjasniona...skoro sami ci powiedzieli ze system kuleje tzn ze ktos juz sie za to wzial i pracuje nad zmianami zeby bylo ok,wiec pozostaje czekac wydaje mi sie w takim razie i mieszac na ryzyko tego co kupuje.za jakis czas beda poprawki i bedzie ok...ale inny mieszalnik jak najbardziej oprocz tego co masz zeby bylo z czego wybierac... |
Inny ale jaki? co proponujesz? Podobno w DeBeer problem istnieje na duÂżo mniejszÂą skalĂŞ. KtoÂś moÂże to potwierdziĂŚ lub zaprzeczyĂŚ? |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-10-28, 15:29
|
0
|
|
|

|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Podobno w DeBeer problem istnieje na duÂżo mniejszÂą skalĂŞ. KtoÂś moÂże to potwierdziĂŚ lub zaprzeczyĂŚ? | jest ok poza drobnymi wyjatkami ale ogolnie pasi ladnie i cenowo tez tanio wychodzi,a z drozszych to dupont rm itp ja moge sie wypowiedziec na temat debeera ze wmiare ok bo jest w 1 mieszalni i biore czasem po fiszkach bo rozlewaja babki ktore nie dobarwiaja i jest ok,w drugiej mam ivate czego nie polecam bo jeszcze nigdy nie przypasilo chociaz w 80-90% w 3 maja dyne-gesta,tania,ale nie wszystko pasi,lesonal ciut drozszy pasi wiekszosc ladnie z tym ze zadka dosyc a co za tym idzie malo wydajna i duponta jak juz z tych tanszych nie pasi to dupont zawsze pewniak z tym ze najdrozszy...no chociaz zdarzaja sie wyjatki jak np 147 z opla gdzie dupont nie wchodzi bardziej dyna czy lesonal ale to tylko sporadyczne przypadki |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2011-10-28, 16:42
|
0
|
|
|

|
@trzeŸwy inaczej, trochê z ciebie podar³em ³acha bo Ÿle zacz¹³eœ z nami rozmawiaÌ i uwa¿a³em ¿e nie zas³ugiwa³eœ na wskazówki gdzie jest problem
Jednak chcÂąc nie chcÂąc dostaÂłeÂś tu juÂż duÂżo podpowiedzi a w nich byÂła odpowiedÂź na twĂłj problem ale ty nawet tego nie zauwaÂżyÂłeÂś tylko dalej ciÂągniesz to swoje "ktĂłry system ma to samo....",
nawet ludzi z novola zirytowaÂłeÂś ktĂłrzy ci tak pomogli, choĂŚ moim zdaniem niepotrzebnie siĂŞ z toba wdajÂą w dyskusje
Do rzeczy, jeÂżeli prawdziwe jest to co napisaÂłeÂś:
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Generalnie sposĂłb w jaki robimy natryski, jest bez znaczenia, bo farba w kubku ma inny odcieĂą niÂż na fiszce wiĂŞc automatycznie natrysk teÂż ma inny odcieĂą niÂż fiszka |
i "kolorystka" poprzestaje na zmieszaniu koloru bo ocenia "ku...wa znĂłw w kubku wyszÂło inaczej niÂż na fiszce" i w tym momencie zamiast zrobiĂŚ prawidÂłowy natrysk to zabiera siĂŞ za korektĂŞ, niestety ale robi
MASAKRYCZNY BÂŁÂĄD
ona nie rozumie jak zbudowany jest lakier bazowy, skoro jest w tej chwili na szkoleniu to moÂże jej to wytÂłumaczÂą, jak bĂŞdÂą jeszcze mieli ochotĂŞ z niÂą gadaĂŚ
za³o¿ê siê ¿e skoro robi tylko 4 farby dziennie to do ka¿dej z nich wsadza swe pazurki nie maj¹c zielonego pojêcia o tym który pigment w któr¹ stronê ci¹gnie kolor, które ziarno œciemnia, które rozjaœnia itd itp. To s¹ podstawy dobarwiania ale niestety nie ucz¹ tego na szkoleniach kolorystycznych, przynajmniej nie s³ysza³em ¿eby tak by³o, do tego ka¿dy dochodzi sam po miesi¹cach, latach pracy na danym systemie.
@trzeÂźwy pogĂłdÂź siĂŞ z tym wreszcie Âże twoim problemem nie jest system tylko dziewczyna bez doÂświadczenia ktĂłrÂą zatrudniÂłeÂś do mieszalni.
Pytanie takie, ma nalaĂŚ 200 ml bazy wiĂŞc co wtedy robi?
ÂŻeby ciĂŞ nie mĂŞczyĂŚ to ja napiszĂŞ odpowiedÂź a tylko napisz TAK lub NIE
"znajduje po numerze lub na piechotê fiszkê, wklepuje w program odpowiedni nr, markê, system, nawa¿anie (objêtoœciowo/wagowo) + (narastaj¹co/bezwzglêdnie), wklepuje iloœÌ 200 ml, zatwierdza i rozpoczyna nawa¿anie"
TAK czy NIE ????????????
ÂżebyÂś siĂŞ nie wykrĂŞcaÂł jej nieobecnoÂściÂą to powiedz jak ty to robisz bo pisaÂłeÂś Âże siedzisz sam w mieszalni i ty mieszasz. Bardzo jestem ciekawy odpowiedzi. |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2011-10-28, 17:13
|
0
|
|
|

|
gugun napisał/a: | trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Podobno w DeBeer problem istnieje na duÂżo mniejszÂą skalĂŞ. KtoÂś moÂże to potwierdziĂŚ lub zaprzeczyĂŚ? | jest ok poza drobnymi wyjatkami ale ogolnie pasi [...] a z drozszych to dupont rm itp ja moge sie wypowiedziec na temat debeera ze wmiare ok bo jest w 1 mieszalni i biore czasem po fiszkach bo rozlewaja babki ktore nie dobarwiaja i jest ok,w drugiej mam ivate czego nie polecam bo jeszcze nigdy nie przypasilo chociaz w 80-90% w 3 maja dyne-gesta,tania,ale nie wszystko pasi,lesonal ciut drozszy pasi wiekszosc ladnie z tym ze zadka dosyc a co za tym idzie malo wydajna i duponta jak juz z tych tanszych nie pasi to dupont zawsze pewniak z tym ze najdrozszy...no chociaz zdarzaja sie wyjatki jak np 147 z opla gdzie dupont nie wchodzi bardziej dyna czy lesonal ale to tylko sporadyczne przypadki |
no¿ kurde @gugun jak tak napiszesz ¿e to pasi a tamto nie pasi, wymieniaj¹c przy tym 6 systemów gdzie tylko przy jednym zaznaczasz ¿e babki nie dobarwiaj¹ to zastanów siê jak¹ wartoœÌ ma taka informacja?????
Przecie¿ baza o tym samym numerze z tego samego systemu kupiona w 5 ró¿nych mieszalniach bêdzie pasowa³a albo nie!!!!!!!!!!!! wiêc pisanie to pasi a to nie pasi nie pisz¹c nic czy korygowane czy nie to nie ma sensu. To tylko wprowadzanie jeszcze wiêkszego zamêtu. |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2011-10-28, 17:17
|
0
|
|
|

|
Siekiera napisał/a: | @trzeÂźwy inaczej, trochĂŞ z ciebie podarÂłem Âłacha bo Âźle zacz¹³eÂś z nami rozmawiaĂŚ i uwaÂżaÂłem Âże nie zasÂługiwaÂłeÂś na wskazĂłwki gdzie jest problem
Jednak chcÂąc nie chcÂąc dostaÂłeÂś tu juÂż duÂżo podpowiedzi a w nich byÂła odpowiedÂź na twĂłj problem ale ty nawet tego nie zauwaÂżyÂłeÂś tylko dalej ciÂągniesz to swoje "ktĂłry system ma to samo....",
nawet ludzi z novola zirytowaÂłeÂś ktĂłrzy ci tak pomogli, choĂŚ moim zdaniem niepotrzebnie siĂŞ z toba wdajÂą w dyskusje
Do rzeczy, jeÂżeli prawdziwe jest to co napisaÂłeÂś:
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Generalnie sposĂłb w jaki robimy natryski, jest bez znaczenia, bo farba w kubku ma inny odcieĂą niÂż na fiszce wiĂŞc automatycznie natrysk teÂż ma inny odcieĂą niÂż fiszka |
i "kolorystka" poprzestaje na zmieszaniu koloru bo ocenia "ku...wa znĂłw w kubku wyszÂło inaczej niÂż na fiszce" i w tym momencie zamiast zrobiĂŚ prawidÂłowy natrysk to zabiera siĂŞ za korektĂŞ, niestety ale robi
MASAKRYCZNY BÂŁÂĄD
ona nie rozumie jak zbudowany jest lakier bazowy, skoro jest w tej chwili na szkoleniu to moÂże jej to wytÂłumaczÂą, jak bĂŞdÂą jeszcze mieli ochotĂŞ z niÂą gadaĂŚ
za³o¿ê siê ¿e skoro robi tylko 4 farby dziennie to do ka¿dej z nich wsadza swe pazurki nie maj¹c zielonego pojêcia o tym który pigment w któr¹ stronê ci¹gnie kolor, które ziarno œciemnia, które rozjaœnia itd itp. To s¹ podstawy dobarwiania ale niestety nie ucz¹ tego na szkoleniach kolorystycznych, przynajmniej nie s³ysza³em ¿eby tak by³o, do tego ka¿dy dochodzi sam po miesi¹cach, latach pracy na danym systemie.
@trzeÂźwy pogĂłdÂź siĂŞ z tym wreszcie Âże twoim problemem nie jest system tylko dziewczyna bez doÂświadczenia ktĂłrÂą zatrudniÂłeÂś do mieszalni.
Pytanie takie, ma nalaĂŚ 200 ml bazy wiĂŞc co wtedy robi?
ÂŻeby ciĂŞ nie mĂŞczyĂŚ to ja napiszĂŞ odpowiedÂź a tylko napisz TAK lub NIE
"znajduje po numerze lub na piechotê fiszkê, wklepuje w program odpowiedni nr, markê, system, nawa¿anie (objêtoœciowo/wagowo) + (narastaj¹co/bezwzglêdnie), wklepuje iloœÌ 200 ml, zatwierdza i rozpoczyna nawa¿anie"
TAK czy NIE ????????????
ÂżebyÂś siĂŞ nie wykrĂŞcaÂł jej nieobecnoÂściÂą to powiedz jak ty to robisz bo pisaÂłeÂś Âże siedzisz sam w mieszalni i ty mieszasz. Bardzo jestem ciekawy odpowiedzi. |
Kolorystka jest ju¿ w drodze powrotnej, po szkoleniu. Jest bardzo zadowolona(uk³on w stronê Novola). Zda³a test kolorów bezb³êdnie a z racji moich wpisów objêto j¹ szczególnym nadzorem. W czasie Ìwieczeù NIE STWIERDZONO aby robi³a coœ nieprawid³owo. Zwrócono jej uwagê jedynie na to, ¿e za d³ugo siê zastanawia, ale ja akurat doceniam procesy myœlowe. Ka¿dy jej krok by³ bacznie obserwowany bo przecie¿ ani ja, jako autor wpisów, ani ona, jako powód mojej decyzji, nie jesteœmy dla Novola anonimowi a wykazanie kolorystce, ¿e to jej wina, by³oby w tej sytuacji ca³kiem zasadne. Oczywiœcie gdyby na szkoleniu okaza³o siê, ¿e niedowidzi a w czasie korygowania siêga po przypadkowe puszki z farb¹, przyzna³ bym racje oponentom. Jako, ¿e jest inaczej, dalej trwam na swoim stanowisku. Mam nadzieje, ¿e szkolenie podniesie jakoœc jej pracy na tym systemie. Jest te¿ jedna rzecz o której nale¿y powiedzieÌ bêd¹c obiektywnym. Nasze k³opoty mog¹ byÌ spowodowane oprogramowaniem które posiadamy. Nie wziêliœmy tego pod uwagê. Po jej powrocie i zainstalowaniu aktualnego programu który otrzyma³a, oka¿e siê czy problem znikn¹³, zosta³ zredukowany, czy pozosta³ bez zmian. |
|
|
|
 |
Benos77
|
Wysłany: 2011-10-28, 17:23
|
0
|
|
|
|
Siekiera napisał/a: | TAK czy NIE ????????????
ÂżebyÂś siĂŞ nie wykrĂŞcaÂł jej nieobecnoÂściÂą to powiedz jak ty to robisz |
@TrzeŸwy nie daj siê wkrêcaÌ w takie pytania. Powiem Ci ¿e jak ma³o kto odpowiadasz bardzo logicznie i bez zbytnich emocji. Gr¹¿¹cy palec Novola jest wyczuwalny...
Z mojej strony polecam po³¹czenie Spectrala z dro¿szym mieszalnikiem. U mnie Novol z Rm funkcjonuje od lat. Atutem Novola jest-cena a RM-pasowalnoœÌ kolorystyczna i czas zrobienia koloru przez kolorystê. Z mojej strony (klienta) widzê sta³¹ poprawê jeœli chodzi o Spectrala, no i to wsparcie którego pewnie nigdzie nie dostaniesz w takim wydaniu i na tak¹ skalê. |
|
|
|
 |
Benos77
|
Wysłany: 2011-10-28, 17:30
|
0
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Kolorystka jest juÂż w drodze powrotnej, po szkoleniu. Jest bardzo zadowolona(ukÂłon w stronĂŞ Novola) |
Czyli jednak Novol zachowaÂł klasĂŞ...MyÂślaÂłem raczej Âże wrĂłci pociĂŞta Âżyletkami |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2011-10-28, 18:45
|
0
|
|
|

|
Benos77 napisał/a: | Siekiera napisał/a: | TAK czy NIE ????????????
ÂżebyÂś siĂŞ nie wykrĂŞcaÂł jej nieobecnoÂściÂą to powiedz jak ty to robisz |
@TrzeÂźwy nie daj siĂŞ wkrĂŞcaĂŚ w takie pytania. |
A co to niby za wkrêcanie? Masz mieszalnik to pewnie pamiêtasz jak zaczyna³eœ dobarwiaÌ i wiesz ¿e mo¿na to zrobiÌ z g³ow¹ albo bez g³owy. Jak Ÿle siê zacznie zw³aszcza jak siê poznaje system to póŸniej najczêœciej taki lakier mo¿e iœÌ na zlewki (w mieszalni) bo ty w
warsztacie wykorzystasz go sobie na spĂłd i po problemie a weÂź w mieszalni powiedz klientowi Âżeby zapÂłaciÂł za coÂś co jest do du...py.
Jak ktoÂś nie jest pewien swoich umiejĂŞtnoÂści to czasami lepiej Âżeby zostawiÂł to co wychodzi z recepty niÂż pchaÂł tam Âłapy.
A jak czytam trzeŸwego to samo siê nasuwa ¿e dziewczyna luka³a do kubka i na tej podstawie podejmowa³a decyzjê czy dobarwiaÌ czy nie. Ja wiem ¿e natryski nie s¹ przyjemne a na pewno czasoch³onne ale jak na mo¿na inaczej oceniÌ lakier jak nie przez natrysk. Ca³y czas mówiê o pocz¹tkach przygody z mieszaniem kolorów bo jak ktoœ po raz setny robi dan¹ receptê to wystarczy ¿e popatrzy na kija ¿eby oceniÌ czy siê nie machn¹³ w pigmentach, zatyka puszeczkê i do klienta. A ona jak zaczyna³a korygowaÌ to póŸniej ju¿ nie by³o wyjœcia i trzeba by³o pewnie wybijaÌ na zmianê kolory a czas lecia³.
Inna sprawa, jak zrobiĂŚ natrysk bo tu teÂż jest wiele knyfĂłw a potem jeszcze podsuszyĂŚ i odpowiednio porĂłwnaĂŚ z klapkÂą czy elementem a to teÂż nie kaÂżdy umie zrobiĂŚ poprawnie, sama pasta polerska nie wystarczy.
Pytam bo jestem przekonany Âże dziewczyna sobie nie radzi. Nawet jak byÂła te cztery miechy w innej mieszalni to myÂślĂŞ Âże nikt tam siĂŞ specjalnie nad niÂą nie rozczulaÂł i to co widzÂą od razu doÂświadczeni koloryÂści pewnie do niej nie docieraÂło a znajÂąc Âżycie to pewnie wstydziÂła siĂŞ pytaĂŚ Âżeby nie wkur.wiaĂŚ starszego |
|
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-10-28, 18:46
|
0
|
|
|

|
Siekiera napisał/a: | wiĂŞc pisanie to pasi a to nie pasi nie piszÂąc nic czy korygowane czy nie to nie ma sensu. To tylko wprowadzanie jeszcze wiĂŞkszego zamĂŞtu. | ja pisze o dorabianiu z fiszek,przykladasz fiszke robisz i jak to pasi...bo dobarwione przez DOBREGO koloryste to wszystko pasi z kazdego mieszalnika...a ja odpowiadam na pytanie kolegi ktory chce przykladac fiszke i robic bez zadnych korekt z czym sie wstrzeli dobrze a co bardziej odbiega natryskiem do fiszki |
|
|
|