Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Sobolxx
Wys³any: 2011-10-26, 21:15   Â¦lady po lakierowaniu
0
UP DOWN

Witam.
Chcia³em siê dzisiaj zabawiæ w lakiernika no i siê zabawi³em. Z mojej Asterki F chcia³em usun±æ rdzê z lewego b³otnika, tylnej klapy (wgniecenie by³o lekkie) i troszkê z drzwi.
Wzi±³em siê za usuwanie rdzy papierem ¶ciernym o granulacji: P150, P240 i P320. £adnie wszystko zesz³o do g³adkiego. Pó¼niej odt³u¶ci³em zmywaczem silikonowym (czy jako¶ tak) i na³o¿y³em szpachlê z utwardzaczem. Po ok. 30 minutach wzi±³em siê do wyrównania szpachli papierem: P150, P240 i P320. £adnie wszystko wyrówna³em, odt³u¶ci³em i na³o¿y³em 2 warstwy w odstêpach 10-cio minutowych podk³adu. Po 10 minutach od na³o¿enia ostatniej warstwy przetar³em to papierem P600 zamoczonym w wodzie. Po tym zabiegu odt³u¶ci³em i zacz±³em nak³adaæ 3 warstwy w odstêpach 10-minutowych. Po 10 minutach od ostatniej warstwy zacz±³em nak³adaæ 3 warstwy bezbarwnego co 10 minut. Wszystko ³adnie wysz³o by³em zadowolony dopóki nie zacz±³em ¶ci±gaæ zabezpieczenia (gazet). Kolor trochê siê ró¿ni ale to pó³ biedy. Najbardziej martwi mnie to, ¿e s± nierówno¶ci miêdzy starym lakierem a nowym (widaæ dok³adnie dok±d by³o malowane, s± ¶lady). Powiedzcie mi teraz jak to mogê wyrównaæ, ¿eby to jako¶ wygl±da³o? Co i czym muszê teraz zadzia³aæ?
Korzysta³em z takich materia³ów:
Zestaw naprawczy: http://www.elakiery.pl/pr...-naprawczy-baza
Szpachlówka: http://www.elakiery.pl/cat/119,1,szpachlowki .
Dodajê zdjêcia. Z góry dziêkuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
http://www.fotosik.pl/sho...5718934574ea164
http://www.fotosik.pl/sho...a9018a0022e8536
http://www.fotosik.pl/sho...80696986f255215
http://www.fotosik.pl/sho...caebf2fff76d3b7
http://images40.fotosik.p...d8b92b28a1m.jpg

ksenonn 
Wys³any: 2011-10-26, 21:30   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Sk±d: Czêstochowa
co by¶ teraz nie zrobi³ to i tak bêdzie widaæ

nie lakieruje siê do tasmy na odcinke

mo¿esz spróbowac to przepolerowac, ale nie spodziewaj sie cudów

Sobolxx
Wys³any: 2011-10-26, 22:10   
0
UP DOWN

Skoro mówisz, ¿e bêdzie widaæ to co powinienem zrobiæ?
Zeszlifowaæ to jeszcze raz i pomalowaæ na nowo?
Je¶li tak to jak tym razem, ¿eby by³o dobrze?
Dziêki za odpowied¼.

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-10-26, 22:27   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Sobolxx napisa³/a:
Zeszlifowaæ to jeszcze raz i pomalowaæ na nowo?

Tak ,tylko i wy³acznie :tak: widz±c "efekty" pracy po zamieszczonych zdjeciach ;)
Pozdrawiam! :spoko:

Sobolxx
Wys³any: 2011-10-26, 22:31   
0
UP DOWN

Dobrze, tylko jak mam to polakierowaæ tym razem, ¿eby nie by³o tych rantów i ¿eby to jako¶ wzglêdnie wygl±da³o?

Nokia 
Wys³any: 2011-10-27, 07:30   
0
UP DOWN
:)

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: Silesia City Center
oklej dalej a nie zaraz 1cm za podkladem... Najlepiej ten caly element co malujesz oklej tam gdzie sie konczy czyli na kantkach. Pomalujesz to co Cie interesuje a reszta elementu jak i malowana czesc sie wypoleruje. I zadnych kantek niebedzie.

Nokia 
Wys³any: 2011-10-27, 07:32   
0
UP DOWN

oklej dalej a nie zaraz 1cm za podkladem... Najlepiej ten caly element co malujesz oklej tam gdzie sie konczy czyli na kantkach. Pomalujesz to co Cie interesuje a reszta elementu jak i malowana czesc sie wypoleruje. I zadnych rantow niebedzie.

Sobolxx
Wys³any: 2011-10-27, 09:03   
0
UP DOWN

No ok.Z klapa da rade tak zrobic a z drzwiami i blotnikiem? Mam cale elementy pomalowac?? :/

Nokia 
Wys³any: 2011-10-27, 13:32   
0
UP DOWN

kurka nie :) jak Ci to wytlumaczyc...
Nie maluj calosci tylko to co masz do pomalowania ale oklej to z 40 cm od malowanego miejsca albo i dalej. I maluj ino to co musisz a reszta od malowanego do oklejonego nie maluj to sie ino zapyli i sie tym nie przejmuj potem sie zmatuje wszystko i wypoleruje.

gugun 
Wys³any: 2011-10-27, 14:34   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
nokia92 napisa³/a:
maluj ino to co musisz
:spoko:

Nokia 
Wys³any: 2011-10-27, 15:40   
0
UP DOWN

gugun
Z tm spoko to jakas aluzja do mnie ze zle ?
Nie wiem czym on to maluje sprejami czy pistoletem, nad czyms takim ja bym sie nie spuszcza³, tym bardziej widzac jak to zorbi³.
Oczywiscie robi±c to profesionalnie to jedyne wyjscie to zaprawka z zywica i ca³y element w bezbarwny bym zrobi³. No ale na takie cos... Skoro nie przejmuje sie innym kolorem to wydaje mi sie ze jak zrobi tak jak mu napisa³em to starczy.

gugun 
Wys³any: 2011-10-27, 17:34   
0
UP DOWN

wqszystko ok tylko ty jestes sp[oko,twoj text mnie rozwalil :D :D :D

Nokia 
Wys³any: 2011-10-27, 19:23   
0
UP DOWN

A bo jecha³em autobusem do domu i z tel pisa³em, ludzi wszedzie pe³no nie da³o sie pomyslec co dok³adnie napisac :D

Ja myslalem ze sie smiejesz z tego jak kaza³em mu to zrobic.

Co dalej do autora tematu nie masz z tymm duzo roboty wez 600 , 800 na mokro na klocku rozszlifuj to jak sie rozszlifuje na rowno i nie dojedziesz do szpachli to tylko poobklejac i malowac. A jak sie nie rozszlifuje to 320 na klocek, podk³ad i kolor. Rob sobie wieksze odestepy czasowe miedzy tym co robisz.

Sobolxx
Wys³any: 2011-10-27, 20:28   
0
UP DOWN

Ok, dziêkujê za porady ;)
Jak pogoda dopisze to w poniedzia³ek siê za to wezmê i dam znaæ o efektach ;)
Pozdrawiam

Sobolxx
Wys³any: 2011-11-05, 22:12   
0
UP DOWN

Witam.
Tak jak obieca³em zamieszczam zdjêcia z poprawek. Mia³em to zrobiæ w poniedzia³ek ale choroba mnie z³apa³a.
Wyra¼cie swoje opinie.
Od razu mówiê, ¿e prawy tylni b³otnik mo¿e byæ trochê skopana, bo da³em tylko niepe³n± warstwê bazy, bo brak³o lakieru :P, ale nie ma tragedii, s± lekkie prze¶wity ale da siê prze¿yæ. Przy okazji usun±³em emblematy z tylnej klapy :P

zerard74
Wys³any: 2011-11-07, 22:27   
0
UP DOWN

No to zostaje papier wodny 2000 i 2,500 no i jechane :)

Sobolxx
Wys³any: 2011-11-09, 12:43   
0
UP DOWN

A w jakim celu mam go u¿yæ? Co powinna taka operacja daæ?

Simon 
Wys³any: 2011-11-09, 14:28   
0
UP DOWN
in¿

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: Zgierz
Masz z³± strukturê lakieru-na zdjêciach przynajmniej tak to wygl±da jak nie pe³na warstwa. Pozostaje matowanie i polerka-powinno troszkê pomóc ale osobi¶cie lakierowa³bym to jeszcze raz.

Nokia 
Wys³any: 2011-11-09, 14:39   
0
UP DOWN

Niech lepiej tego nie matuje pod poler bo jeszcze do bazy dojedzie... Na takim aucie to jest dobre. Ja bym tego nie ruszal. 3 raz szkoda to robic...

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-11-09, 15:13   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Kolega nie dopowiedzia³ ¿e wszystko robi³ sprayami.
Wiêc ja ju¿ bym tego nie dotyka³ polerk± ani niczym.
Zreszt± to drugie podejscie kolegi do tych zaprawek, bo pierwsze wysz³o na ostro do ta¶my i by³o do poprawki.
Teraz z rozcieñczalnikiem do cieniowania jest o niebo lepiej,,,, i tak niech zostanie.
ASO z tego nie zrobi... ;P

gugun 
Wys³any: 2011-11-09, 15:31   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
ASO z tego nie zrobi...
aso to zrobil za 1szym razem :rotfl:

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-11-09, 15:56   
0
UP DOWN

gugun, Temat'yka asów z aso jest powszechnie znana i lubiana.
£atwo i prosto jest wymieniæ b³otnik na nowy, przecie¿ tu nic nie idzie cenzuraæ.
Przynajmniej teoretycznie.
Taki przyk³ad konkursu na najlepszego lakiernika w¶ród asów z aso.
3 konkurencje:
- cieniowanie na masce
-dorabianie koloru z numeru
- i HICIOR NA MIARE ASO ---- likwidowanie zacieku.
Czynno¶æ wymagaj±ca mega precyzji i specjalizacji lakiernika.

W ASO ??? Standardem profesjonalizmu lakiernika jest usuwanie zacieku ???
Tylko pogratulowaæ :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Jako wyj±tkowo skromna osoba powiedzieæ mogê ¿ê nie chcia³bym konfrontacji lakierników aso kontra reszta ¶wiata.
Bo chyba bym umar³ ze ¶miechu na pierwszym wyrabianym z kitu elemencie z dziwnymi fabrycznymi przet³oczeniami przez szpeców z aso.

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-11-09, 16:25   
0
UP DOWN

Tu jest link od mojego serdecznego przyjaciela projektera :x:

http://www.warsztat.pl/pl...odowy-roku-2010
Tak to w³a¶nie testuje siê najbardziej potrzebne czynno¶ci u lakierników z aso.
Jakby nie by³o innych, bardziej wnikliwych sposobów testowania zdolno¶ci manualnych lakierników.

¯a³osne. :help:

Jak ja im zazdroszcze.... ^^ ^^ ^^ ¿e doszli do takiej perfekcji w likwidowaniu zacieków :rotfl: :rotfl: :rotfl:

gugun 
Wys³any: 2011-11-09, 18:12   
0
UP DOWN

czy ty myslisz ze dorobic nr z recepyury i pomalowac tym komore silnika to takie proste :!: :!: :!: :!: :?: czy usuniecie zacieku.....chlopie to bardzo precyzyjna robota...bez tych swiatelek imitujacych slonce i innych cenzura nie dal bys rady... :rotfl: :rotfl: :rotfl: a jesli o przetloczkach to toyota rav4 to chyba krolowa..myslalem ze polegne ostatnio przy rzezbieniu przedniego blotnika bo byl tak wyklepany ze wszystko z kitu trzeba bylo imitacje ulepiac:) http://alejka.pl/blotnik-...002-2005-1.html powieksz sobie,nawiekszy problem mialem z tym lukiem co idzie od kierunka pod lampe bo reszta to od tasmy ladnie szlo

senior
Wys³any: 2011-11-09, 19:40   
0
UP DOWN

{ju¿ dawno szpachelwozów nie robiê ale kiedy¶ ró¿nie siê wspomaga³o ró¿nymi przyborami:
- rant równoleg³y do profilu nadkola = czêsto cyrkiel z nie za cienkim i nie za grubym mazakiem
- prosta linia wzd³u¿ auta czy elementu = strza³ ze sznurka budowlanego a po linii poprawka mazakiem
- no i bywa³y kartonowe formy do odrysowywania kszta³tów "zdejmowane z nieuszkodzonych elementów" {czasami w komisach na innych autach ^^ }
Takie by³y czasy -dospawywane ranty z drutów spawalniczych lub mosiê¿nych jako kszta³ty a reszta dokitowywana..... Du¿o tego by³o i co drugi mia³ po kilkana¶cie ró¿nych trików "technologii PRL-u"}

gugun 
Wys³any: 2011-11-09, 19:49   
0
UP DOWN

senior napisa³/a:
- rant równoleg³y do profilu nadkola = czêsto cyrkiel z nie za cienkim i nie za grubym mazakiem
ja sufmiarki uzywam,ustawiam szerokosc i jade po luku i sie rusuje:)
senior napisa³/a:
prosta linia wzd³u¿ auta czy elementu = strza³ ze sznurka budowlanego a po linii poprawka mazakiem
przyklejam tasme i do tasmy docieram/kituje
senior napisa³/a:
no i bywa³y kartonowe formy do odrysowywania kszta³tów "zdejmowane z nieuszkodzonych elementów" {czasami w komisach na innych autach }
ja to mam problem ze znaczkami to wtedy alle... i patrze w ktorym miejscu :rotfl: :rotfl: :rotfl: jak to mowia polak potrafi :rotfl:

Nokia 
Wys³any: 2011-11-09, 20:02   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
ja to mam problem ze znaczkami to wtedy alle... i patrze w ktorym miejscu jak to mowia polak potrafi

Ja zawsze robie zdjecia przed rozpczeciem jakiejkolwiek roboty, tych miejsc przy których moze byc problem z tym '' jak to ku... mia³o byc' :rotfl:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: