Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Siekiera
Wysłany: 2011-10-28, 18:49   
0
UP DOWN

noooo, trzeba tak od razu :cool:

gugun 
Wysłany: 2011-10-28, 18:54   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
noooo, trzeba tak od razu
przeciez kolega sie caly czas pyta co wychodzi najlepiej z receptury najmniej odbiega fiszka po natrysku wiec mu napisalem nazwy z ktorymi ja mam do czynienia bo zadkoscia jest zeby duponta np korygowali po zrobieniu jak fiszka pasuje,a z debeerem sam mam doswiadczenie bo zawsze sam wybieram sobie alt ktora maja mi zrobic i jak pasuje fiszka do klapki ladnie to po zrobieniu lakier tez,z tym ze w debeerze jest maly problem z bazami niemetalicznymi bo te to juz masakra bez dobarwiania...

Siekiera
Wysłany: 2011-10-28, 19:04   
0
UP DOWN

trzeÂźwy inaczej napisał/a:
OczywiÂście gdyby na szkoleniu okazaÂło siĂŞ, Âże niedowidzi a w czasie korygowania siĂŞga po przypadkowe puszki z farbÂą, przyznaÂł bym racje oponentom. Jako, Âże jest inaczej, dalej trwam na swoim stanowisku.

Ale widzisz, ty dalej nie rozumiesz!!! Nikt nie twierdzi Âże ona nie widzi kolorĂłw!!!

Odpowiedz na pytanie czy kaÂżdy kolor korygowaÂła bo jej siĂŞ nie podobaÂło to co w puszcze czy tylko te po natrysku????

Coraz bardziej jestem przekonany Âże korygowaÂła kaÂżdy kolor przed natryskiem. Dlaczego??? Bo nie chcesz odpowiedzieĂŚ.

Ja nie twierdzê ¿e ona nie zna podstawowych zasad np. ¿eby nie dobarwiaÌ pigmentami których nie ma w recepturze bo pewnie tego ucz¹ na takich szkoleniach tylko ¿e nie potrzebnie zaczyna³a korygowaÌ a póŸniej ju¿ by³o tylko gorzej :tak:

A jak jest gorzej to siêga siê wtedy po inne pigmenty ¿eby siê ratowaÌ a na to mog¹ sobie pozwoliÌ ci co robi¹ na systemie odpowiednio d³ugo ¿eby poznaÌ ka¿dy sk³adnik, co robi w jakim po³¹czeniu.

gugun 
Wysłany: 2011-10-28, 19:09   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
Ale widzisz, ty dalej nie rozumiesz!!! Nikt nie twierdzi Âże ona nie widzi kolorĂłw!!!

Odpowiedz na pytanie czy kaÂżdy kolor korygowaÂła bo jej siĂŞ nie podobaÂło to co w puszcze czy tylko te po natrysku????

Coraz bardziej jestem przekonany Âże korygowaÂła kaÂżdy kolor przed natryskiem. Dlaczego??? Bo nie chcesz odpowiedzieĂŚ.

Ja nie twierdzê ¿e ona nie zna podstawowych zasad np. ¿eby nie dobarwiaÌ pigmentami których nie ma w recepturze bo pewnie tego ucz¹ na takich szkoleniach tylko ¿e nie potrzebnie zaczyna³a korygowaÌ a póŸniej ju¿ by³o tylko gorzej

A jak jest gorzej to siêga siê wtedy po inne pigmenty ¿eby siê ratowaÌ a na to mog¹ sobie pozwoliÌ ci co robi¹ na systemie odpowiednio d³ugo ¿eby poznaÌ ka¿dy sk³adnik, co robi w jakim po³¹czeniu.
a ja cie doskonale rozumiem,znam tez taka babke co tak robi,czerwony dziemny jak zrobi to niech ja...jak cos nie pasi na oko to tak brudzi kolory ze szok,z tym ze cala sztuka dla niej polega na dolewaniu zoltego zeby rozjasnic i czarnego zeby przyciemnic:) w metalikach to tez albo czarny albo srebrny...jak zrobi z fiszki na szybko bez swoich lap to ujdzie ale jak juz sie zostawi klappke na 2h to tak nacuduje ze normalnie by jej zeby powybijal...:)a czerwony jak kiedys chcialem z forda to mi chciala zrobic z vw bo ponoc lepiej pasuje :D :D :D

Siekiera
Wysłany: 2011-10-28, 19:13   
0
UP DOWN

no dokÂładnie o tym mĂłwiĂŞ :spoko:

senior
Wysłany: 2011-10-28, 19:45   
0
UP DOWN

Ja specjalnie napisa³em d³u¿szy post bo tu praktycznie ka¿dy mówi to samo i konkretnie: NIECH NIE PORÓWNUJE FLISZKI DO TEGO CO W KUBKU ! Oczywi¶cie mo¿na to porównaæ ale nie po 4 miesi±cach szkolenia! A dlaczego to d³ugo by pisaæ i bez sensu bo ka¿dy wie.
W tym przypadku nie ma co siĂŞ skupiaĂŚ na tym jak kolorystka dobarwia bo to nie ma znaczenia.
Fliszka nie zgadza siĂŞ z tym co w kubku: Ma prawo siĂŞ nie zgadzaĂŚ
Fliszka nie zgadza siê z natryskiem: tu szukaÌ b³êdu a opcje s¹ niby dwie;
1- zÂła receptura?
2- zÂły natrysk?
Ale nie koniecznie bo mo¿e byÌ i wersja 3 czyli iloœÌ wymieszanej bazy:
I tu kolego trzeŸwy to mia³em na myœli. Bo jeœli na kilogram idzie któregoœ sk³adnika 5 kropli to jak odmierzysz iloœÌ tego sk³adnika na 150ml? To taki przyk³ad. IloœÌ te¿ jest wa¿n¹ rzecz¹.
A co do receptury i natryskĂłw to pytaÂłem czy dawaliÂście bazy bez korekty i czy mieliÂście wtedy reklamacje czy nie. OczywiÂście to teÂż nie jest w 100% miarodajne bo znam takich co wszystko sp...lÂą i znam teÂż takich ktĂłrym nigdy nic siĂŞ nie podoba /nawet jeÂśli sÂą jedynymi z takÂą opiniÂą.
Ja sam nie mieszam tylko kupujĂŞ w sklepie/mieszalni. Obecnie DuPont C6000 i bardzo sobie go chwalĂŞ. Lecz przyznam Âże koloryÂści to ÂśmiaÂło mogĂŞ powiedzieĂŚ Âże kozacy: dwĂłch po ponad 10 lat staÂżu: jeden chyba 13 a drugi 14 lat. I oni natryskĂłw NIE ROBIÂĄ WCALE! Tylko czasami siĂŞ miĂŞdzy sobÂą konsultujÂą czego NIE dodaĂŚ juÂż podczas rozlewania - pamiĂŞĂŚ, wyobraÂźnia, doÂświadczenie....

gugun 
Wysłany: 2011-10-28, 21:36   
0
UP DOWN

e tu to gdybac i gdybac w temacie mozna i mozna...i juz chyba nie ma sensu bo i kolorysta do niczego i z recepturami cos nie tak zapewne,jak kolega wczesniej napisal,dostal nowe oprogramowanie,moze cos zostalo zmienione....oczywiscie kazda kropelka gra role ale nie wierze ze robia tylko po secie a skoro sa zwroty praktycznie 100% to cos nie halo,a co do kubka a fiszki to cos sie zmienia ale jesli jest nie tak to widac golym okiem nie powiecie ze nie,otwieracie puszke "mowie do tych co kilka lat dobrych lakieruja a nie sa kolorystami"to czasem widac golym okiem ze cos nie pasi,bynajmniej ja to widze i jesli po otwarciu puszki mi cos nie pasuje to wtedy robie natrysk i zazwyczaj na 99%mam racje i jakbym tego nie polozyl to itak az tak sie nic nie zmieni...wiadomo ze czerwony ciemnieje itp ale jak zamiast czerwonego masz jakiegos brudasa w kubku to chyba nie ma sensu robic natrysku???jedyne co moge ja doradzic to zaopatrzec sie w dodatkowy mieszalnik czy tez 2 inne i po kilku latach bedzie zloty interes bo kolorystka zalapie co z czego wchodzi najlepiej co jak trzeba dobarwic i bedzie ok...poki co to zmiana mieszalnika nie bardzo cos da bo w kazdym systemie sa zonki z ktorymi trzeba sobie poradzic,ale praktyka zrobi swoje,za jakis czas bedzie wiadziala co wychodzi co nie i czego do czego dolac przy jakich kolorach...................i bedziesz zadowolony,ale niestety to moze potrwac kilka lat zeby od reki robic farby,bo jak to mowia praktyka czyni mistrza a na szkolenie moze isc kazdy i mieszac poki wchodzi z fiszek....malowac tez sie z forum czy 2dniowego kursu nikt nie nauczy...

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2011-10-29, 08:40   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
Benos77 napisał/a:
Siekiera napisał/a:
TAK czy NIE ????????????

ÂżebyÂś siĂŞ nie wykrĂŞcaÂł jej nieobecnoÂściÂą to powiedz jak ty to robisz

@TrzeÂźwy nie daj siĂŞ wkrĂŞcaĂŚ w takie pytania.

A co to niby za wkrêcanie? Masz mieszalnik to pewnie pamiêtasz jak zaczyna³eœ dobarwiaÌ i wiesz ¿e mo¿na to zrobiÌ z g³ow¹ albo bez g³owy. Jak Ÿle siê zacznie zw³aszcza jak siê poznaje system to póŸniej najczêœciej taki lakier mo¿e iœÌ na zlewki (w mieszalni) bo ty w
warsztacie wykorzystasz go sobie na spĂłd i po problemie a weÂź w mieszalni powiedz klientowi Âżeby zapÂłaciÂł za coÂś co jest do du...py.

Jak ktoÂś nie jest pewien swoich umiejĂŞtnoÂści to czasami lepiej Âżeby zostawiÂł to co wychodzi z recepty niÂż pchaÂł tam Âłapy.
A jak czytam trzeŸwego to samo siê nasuwa ¿e dziewczyna luka³a do kubka i na tej podstawie podejmowa³a decyzjê czy dobarwiaÌ czy nie. Ja wiem ¿e natryski nie s¹ przyjemne a na pewno czasoch³onne ale jak na mo¿na inaczej oceniÌ lakier jak nie przez natrysk. Ca³y czas mówiê o pocz¹tkach przygody z mieszaniem kolorów bo jak ktoœ po raz setny robi dan¹ receptê to wystarczy ¿e popatrzy na kija ¿eby oceniÌ czy siê nie machn¹³ w pigmentach, zatyka puszeczkê i do klienta. A ona jak zaczyna³a korygowaÌ to póŸniej ju¿ nie by³o wyjœcia i trzeba by³o pewnie wybijaÌ na zmianê kolory a czas lecia³.

Inna sprawa, jak zrobiĂŚ natrysk bo tu teÂż jest wiele knyfĂłw a potem jeszcze podsuszyĂŚ i odpowiednio porĂłwnaĂŚ z klapkÂą czy elementem a to teÂż nie kaÂżdy umie zrobiĂŚ poprawnie, sama pasta polerska nie wystarczy.

Pytam bo jestem przekonany Âże dziewczyna sobie nie radzi. Nawet jak byÂła te cztery miechy w innej mieszalni to myÂślĂŞ Âże nikt tam siĂŞ specjalnie nad niÂą nie rozczulaÂł i to co widzÂą od razu doÂświadczeni koloryÂści pewnie do niej nie docieraÂło a znajÂąc Âżycie to pewnie wstydziÂła siĂŞ pytaĂŚ Âżeby nie wkur.wiaĂŚ starszego :D

Szanowny Panie, prosi³bym o wstrzemiêŸliwoœÌ w ocenie kompetencji osób których Pan nie zna. Ja nie wypowiadam siê czy Pana wspó³pracownicy to uczciwi i kompetentni ludzie, bo nic na ich temat nie wiem. Ocenianie ludzi których Pan nie zna i nie widzia³ nigdy na oczy, nie stawia Pana w zbyt dobrym œwietle. W swoich postach doœc dok³adnie opisa³em procedury które panuj¹ w mieszalni. Nie bêdê siê powtarza³. Przypomne tylko, ¿e kolory robione s¹ dobrze, a klienci wracaj¹ po lakier a nie z lakierem. Jednak nak³ad pracy jaki kolorystka wk³ada w poprawianie b³êdów systemu sprawia, ¿e nie wyrabia siê z prac¹. Napisa³em te¿, ¿e podczas dwóch dni szkolenia, technicy NOVOLA nie stwierdzili aby moja kolorystka robi³a coœ w sposób nieprawid³owy. W przeciwieùstwie do nich, Pan siedz¹c przed szklanym ekranem komputera stwierdza to z prawdopodobieùstwem granicz¹cym z pewnoœci¹. Szanuje Pana zdanie, jednak pozwolê sobie zauwa¿yÌ, ¿e wypowiadanie siê na tematy o których nic nie wiemy, obni¿a wartoœÌ merytoryczn¹ naszych uwag w opinii pozosta³ych uczestników dyskusji.

[ Dodano: 2011-10-29, 09:00 ]
Proponuje zawiesiĂŚ na kilka dni temat, poniewaÂż jeden z uczestnikĂłw szkolenia posiadajÂący mieszalnik Spectral rozmawiaÂł z mojÂą kolorystkÂą o problemach. Facet miaÂł ten sam problem co my. ZupeÂłnie nic mu nie pasowaÂło. OkazaÂło siĂŞ, Âże zaistalowano mu zuboÂżonÂą wersjĂŞ programu. Program chodziÂł ale receptury kulaÂły. Po dograniu reszty, system poprawiÂł siĂŞ w znaczym stopniu. Mozliwe, Âże u mnie jest ten sam problem. Po zainstalowaniu kompletnego oprogramowania, w ciÂągu tygodnia okaÂże siĂŞ czy coÂś siĂŞ zmieniÂło, o czym zapewne nieomieszkam powiadomiĂŚ szanownych forumowiczy.

Siekiera
Wysłany: 2011-10-29, 09:47   
0
UP DOWN

To przed zawieszeniem jeszcze moje trzy grosze ;)

@TrzeÂźwy, jak juÂż ostatnio napisaÂłem, staram siĂŞ teraz rozmawiaĂŚ merytorycznie i szukaĂŚ problemu.

Moje stwierdzenie, ¿e problemem jest Pani kolorystka nie neguje jej uczciwoœci, czy ja gdzieœ zasugerowa³em jej z³¹ wolê???

To Âże klienci wracajÂą do mieszalni po lakier to teÂż nie byÂło negowane.

Lakier mo¿na dobarwiaÌ w nieskoùczonoœÌ a na koùcu odnieœÌ sukces w postaci natrysku zgodnego z fiszk¹. Jak ci zapewne wiadomo ten sam kolor mo¿na uzyskaÌ z nieskoùczonej kombinacji kolorów (pigmentów), tylko ¿e w biznesie pt "mieszalnia lakierów" nie chodzi o to aby sobie podolewaÌ dla sztuki tylko ¿eby zarobiÌ a to siê wi¹¿e nieoderwalnie z czasem, którego twojej kolorystce brakuje. Czy¿ nie?

Ja jej nie obraÂżam tylko piszĂŞ Âże podejmuje ona niepotrzebne dziaÂłania (korekta przed natryskiem) lub decyduje siĂŞ na brak dziaÂłaĂą (natrysk przed korektÂą), ktĂłre odbijajÂą siĂŞ na jej irytacji a u ciebie na portfelu.

ProszĂŞ czytaj ze zrozumieniem.

Co do procedur, niestety ale nie odpowiedziaÂłeÂś ani mi ani kilku userom wczeÂśniej :nie:

Teraz moÂżesz zamykaĂŚ ;)

bachus 
Wysłany: 2011-10-29, 18:33   
0
UP DOWN

odnosze sie do zapytania autora z poczatku rozmowy.

niepasowalnoœÌ koloru wynika z braku wiedzy i znajomoœci technologii.
kilka lat pracowa³em na konwencjonalnym mieszalniku novola ³¹cz¹c jakoœÌ z relatywnie niskim kosztem wykonania naprawy.
Tak jak koledzy wspominali - dla sprawdzenia niezbĂŞdny jest natrysk prĂłbny - a wczeÂśniej wÂłaÂściwe rozlanie pigmentĂłw. Niestety setki razy widziaÂłem jak do kubka wpadÂła kropla wiecej "czegoÂś" i nikt nie bawiÂł sie w funkcje koryguj - stÂąd potem rozczarowanie.

NiezaleÂżnie na jakim mieszalniku pracujemy niezbedne sÂą - sumiennosc, otwartosc, rozsÂądek.
Tyczy siê to ka¿dego który wokó³ tego pracuje az po lakiernika.

Prawda jest taka Âże kazdy z nas lakiernikĂłw chciaÂłby miec najwygodniej i zeby kolor pasowaÂł na odcinke. ALE ÂŻADEN MIESZALNIK TEGO NIE OFERUJE.

Obecnie pracuje na kilka razy drozszym systemie z racji tego ze taki zainstalowaÂł mĂłj pracodawca i rĂłwnieÂż konieczne jest cieniowanie, ktĂłre jest przewidziane w technologii wykonania natrysku.

Nie szukaÂłbym winy w recepturach Novolu, choĂŚ owszem sÂą pewne kolory, ktĂłre trzeba poprawiĂŚ - ale pracownicy firmy skrupulatnie zbierajÂą dane.

WykonaÂłem setki natryskĂłw NOVOLem i zapewniam - stosujÂąc siĂŞ w 100% do zaleceĂą i technologii mozna wykonaĂŚ naprawĂŞ na wÂłaÂściwym poziomie.

PS. A porĂłwnywanie fiszki do tego co w kubku, albo umoczonego kija do elementu karoserii kojarzÂą mi siĂŞ z zabawÂą w specjaliste... to po co byÂłyby takie rzeczy jak korektory kÂąta, zalecane ciÂśnienie natrysku itp itd .... moj poprzedni szef tak robiÂł udajÂąc lakiernika :)

[ Dodano: 2011-10-29, 18:39 ]
a jeszcze dla rozluÂźnienia tematu - w BolesÂławicach pod SÂłupskiem wpadli na pomysÂł ze skoro kolor im nie pasowaÂł do pozostawionej przez klienta klapki, to bez jego wiedzy przelakierowywali klapki :)

PS. Proponuje pozostaĂŚ przy NOVOLu - SPECTRAL to kompletny i mocno niedoceniony jeszcze system na prawde wart uwagi.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2011-11-23, 09:01   
0
UP DOWN

Witam. Po dÂłuÂższej przerwie temat powraca aby go zakoĂączyĂŚ.
Po zainstalowaniu oprogramowania które kolorystka przywioz³a ze szkolenia w Novolu, problem znikn¹³.
ChciaÂłem podziĂŞkowaĂŚ wszystkim ktĂłrzy chcieli pomĂłc, przeprosiĂŚ wszyskich ktĂłrzy mogli poczuĂŚ siĂŞ uraÂżeni, i serdecznie pozdrowiĂŚ tych, ktĂłrzy poczuli siĂŞ lepiej przez to, Âże zajĂŞli gÂłos w dyskusji.

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2011-11-23, 16:18   
0
UP DOWN

Czyli Novol pokazaÂł klasĂŞ, i zarazem jak powinno siĂŞ dbaĂŚ o klienta.

Siekiera
Wysłany: 2011-11-24, 19:06   
0
UP DOWN

ChciaÂłem podziĂŞkowaĂŚ wszystkim ktĂłrzy chcieli pomĂłc, .... i serdecznie pozdrowiĂŚ tych, ktĂłrzy poczuli siĂŞ lepiej przez to, Âże zajĂŞli gÂłos w dyskusji.

Amen :spoko:

NOVOL SUPPORT 
Wysłany: 2011-11-25, 09:13   
0
UP DOWN
PN.-PT. 7:30-15:30

Jako NOVOL rĂłwnieÂż pozdrawiamy i przy kolejnych pytaniach lub problemach serdecznie zapraszamy do kontaku z nami. Zawsze chĂŞtnie sÂłuÂżymy radÂą lub pomocÂą.

dino_lack
Wysłany: 2012-07-19, 20:00   
0
UP DOWN

Glasurit, SH, RM, Standox czy Dupont sa porownywalne. tak samo z tanszych deber czy helios. znam wiekszosc systemow lakierniczych o ktorych tu piszecie, mo¿e i marka mieszalnika ma znaczenie - g³ównie cenowe, ale najwieksze znaczenie ma to, kto ten mieszalnik obsluguje. Mam takiego koloryste, ze przerazi³em sie jak go nie bylo tam gdzie wczesniej pracowal, bo chyba bym zamknol warsztat jakbym mial u kogos innego dobierac ale goœciu przeniosl sie kilka kilometrow dalej do Karczewa. robil juz na roznych systemach. praktycznie zawsze jest igla z lakieru, zmienil marki a dalej robi tak jak trzeba,

lukasz509
Wysłany: 2012-07-30, 23:49   
0
UP DOWN

u mojego znajomego teÂż byÂły jakieÂś jaja z tym oprogramowaniem przyjechaÂł technik i dÂługo nad tym siedziaÂł bo teÂż byÂły jaja z kolorami ale z tego co teraz wiem to wychodzÂą super

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2012-09-26, 15:36   wracam po roku
0
UP DOWN

Witam.
Po roku funkcjonowania mieszalni mamy juÂż wiĂŞcej doÂświadczenia z mieszalnikami, nieuczciwÂą konkurencjÂą, oporem materii, reklamacjami i plagami egipskimi.
Jako jedni z pierwszych kupiliÂśmy mieszalnik APP. Po kilku miesiÂącach pracy na APP, nie stwierdziliÂśmy aby w przypadku systemu APP w kubku byÂło co innego niÂż na fiszcze. ZdarzyÂło siĂŞ nam to moÂże kilka razy a robimy na nim obecnie 70% wszystkich lakierĂłw wiec moge powiedzieĂŚ stanowczo, Âże problem ten praktycznie nie wystĂŞpuje. Kolorystyka jest na bardzo wysokim poziomie. ZdarzajÂą siĂŞ totalne niewypaÂły ale bardzo duÂżo wchodzi bez korekty lub z minimalnÂą ingerencjÂą. Ten zakup uwaÂżam za udany.
Informacja skierowana jest do osĂłb ktĂłre szukajÂą odpowiedzi na pytanie ktĂłre sam zadaÂłem rok temu.

Homer S. 
Wysłany: 2012-09-26, 15:44   
0
UP DOWN

Pytanie blisko tematu jakie sÂą ceny mieszanek APP takie dla klienta :)

Siekiera
Wysłany: 2012-09-26, 23:25   
0
UP DOWN

Jako jedni z pierwszych kupiliÂśmy mieszalnik APP

No proszĂŞ, my w sÂąsiednim temacie domyslamy siĂŞ co to za system a nasz stary znajomy ma taki mieszalnik u siebie.
Pisz w takim razie wszystko co wiesz, jakie ceny, jak z jakoÂściÂą, krycie, aplikacja, czy kolorbox lakierowany czy drukowany, jaka rama i inny osprzĂŞt itd

PROJEKTER
Wysłany: 2012-09-27, 11:11   Re: wracam po roku
0
UP DOWN

... Jako jedni z pierwszych kupiliÂśmy mieszalnik APP. Po kilku miesiÂącach pracy na APP, nie stwierdziliÂśmy aby w przypadku systemu APP w kubku byÂło co innego niÂż na fiszcze.

Systemu - MODULAR z firmy APP ;) ...... :D

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2012-09-27, 20:43   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
Jako jedni z pierwszych kupiliÂśmy mieszalnik APP

No proszĂŞ, my w sÂąsiednim temacie domyslamy siĂŞ co to za system a nasz stary znajomy ma taki mieszalnik u siebie.
Pisz w takim razie wszystko co wiesz, jakie ceny, jak z jakoÂściÂą, krycie, aplikacja, czy kolorbox lakierowany czy drukowany, jaka rama i inny osprzĂŞt itd

Nie bêdê siê zbytnio rozpisywa³, bo zaraz g³êboko zakamuflowani mi³oœnicy jednego z systemów który posiadam, bêd¹ wbijali we mnie szpilki.
Napisze wiĂŞc tak:
Moja kolorystka przez miesi¹c zbiera³a klapki i ka¿d¹ dok³adnie opisywa³a. Od lakierników, ze szrotów itd. Stara fura, nowa fura, malowana, nie malowana. Uzbiera³a dwie wielkie torby które zapakowa³a do auta i pojechala na szkolenie do kwatery g³ównej APP. Tam, nie pi³a wódki, nie s³ucha³a krasomówczych wywodów techników, tylko przegl¹da³a klapki i fiszki. Potem sobie znane kolory, zrobi³a w kubkach. Potem zrobi³a natryski. Potem zadzwoni³a do mnie. Potem ja zadzwoni³em do APP. Potem APP przywioz³o mi mieszalnik. W pierwszym miesi¹cu zrobiliœmy na nim 40% ca³oœci lakierów. Praktycznie bez korekty idzie wiêkszoœÌ m³odych aut z oryginalnym lakierem. W miare jak kolorystka uczy siê tego systemu to robi na nim coraz wiêcej. Obecnie +/- 70% ca³oœci. Kszta³cê obecnie drug¹ kolorystkê która pracuje tylko na APP. Twierdzi, ¿e ³atwiej jej korygowaÌ. Ja sam z ciekawoœci porównywa³em wiele razy pasowalnoœÌ fiszek. Nie zdarzy³o mi siê te¿ s³yszeÌ w przypadku APP, ³aciny, w zwi¹zku z innym kolorem w kubku a innym na fiszce. Sami lakiernicy nie widz¹ ró¿nicy w jakoœci mieszanki. WiêkszoœÌ nawet nie wie czym pryska. Zapraszam do siebie osoby które zastanawiaj¹ siê nad jednym lub drugim systemem. S³u¿ê pomoc¹, oczywiœcie w granicach rozs¹dku.

Siekiera
Wysłany: 2012-10-08, 18:41   
0
UP DOWN

Sami lakiernicy nie widz¹ ró¿nicy w jakoœci mieszanki. WiêkszoœÌ nawet nie wie czym pryska.

Eee tam, nie wierzĂŞ Âże nie rozpoznajÂą systemĂłw. Jakby tak byÂło to wszyscy robiliby na podrĂłbkach.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-07-25, 22:03   
0
UP DOWN

Nooooo, drodzy forumowicze, muszĂŞ siĂŞ pochwaliĂŚ, Âże dziÂś otrzymaÂłem z Novola maila z propozycjÂą zrekompensowania strat poniesionych w wyniku zgÂłoszonych reklamacji na kolorystykĂŞ w Spectralu.
Kiedy czytaÂłem tego maila na gÂłos, moje kolorystki rzuciÂły siĂŞ sobie w ramiona, szlochajÂąc. RadoÂści byÂło bez koĂąca. ÂŁzy, uÂściski, taĂące i pijaĂąstwo ^^
Po dwĂłch latach natrĂŞtnego bombardowania mailami i telefonami, udaÂło siĂŞ wzruszyĂŚ bezwÂład masy.

Siekiera
Wysłany: 2014-07-26, 01:30   
0
UP DOWN

MoÂże i ja zacznĂŞ w koĂącu wysyÂłaĂŚ te reklamacje :roll:
Ale powiedz jakie kryterium stosowali do ustalania czy dany kolor jest zrypany czy jednak jest zbliÂżony do fiszki?

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-07-26, 08:55   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
MoÂże i ja zacznĂŞ w koĂącu wysyÂłaĂŚ te reklamacje :roll:

Ja siê zastanawiam, czy nie utworzyÌ postu w którym rozpocz¹Ì dyskusjê z Novolem na temat reklamacji i b³êdów kolorystycznych. Owszem jest post Novol Support, ale nikt na nim nie pisze. Próbowa³em coœ pisaÌ ale da³em sobie spokój czuj¹c ciep³o moczu na plecach.
Obecnie wyglÂąda to tak, Âże my pracujemy na tym mieszalniku, zgÂłaszamy reklamacje, ponosimy rocznie duÂże straty z powodu sÂłabo dopracowanych receptur, a korzyÂści ma tylko producent ktĂłry reaguje na nasze sygnaÂły ale nie reaguje na nasze straty. Skoro razem tworzymy system, to solidarnie.
Siekiera napisał/a:
Ale powiedz jakie kryterium stosowali do ustalania czy dany kolor jest zrypany czy jednak jest zbliÂżony do fiszki?

Te kolory ktĂłre ja reklamowaÂłem to byÂły straszne niewypaÂły. MiaÂł byĂŚ czarny a wyszedÂł szary itp. JakieÂś drobne odchyÂły nie sÂą zgÂłaszane bo nikt nie ma czasu wisieĂŚ na telefonie albo klepaĂŚ co chwila w klawiaturĂŞ. Natomiast razu pewnego, jak zamieÂściÂłem w ktĂłrymÂś poÂście zdjĂŞcia natrysku i fiszek, dostaÂłem pocztÂą natrysk tego koloru, z adnotacjÂą, Âże pasuje. Ja nie jestem kolorystÂą i nie znam siĂŞ na tym, ale nie jestem Âślepy. Kolor nie pasowaÂł pod kÂątem. ZapraszaÂłem dwa razy do siebie technikĂłw kolorystĂłw, ÂżebyÂśmy ustalili definicje sÂłowa "pasuje" na podstawie innych posiadanych przeze mnie systemĂłw. Niestety nikt nie skorzystaÂł z zaproszenia, ale za to przestali mi szkoliĂŚ ludzi ^^

Siekiera
Wysłany: 2014-07-26, 12:02   
0
UP DOWN

Nie wiem czy za³o¿enie takiego w¹tku coœ tutaj pomo¿e. Porozmawiaj sobie ze swoim przedstawicielem z Novola, jak masz z nim dobry uk³ad to powie ci dlaczego oni nie mog¹ uwzglêdniaÌ wszystkich reklamacji. W skrócie chodzi o ró¿ne wersje kolorboxów które maj¹ na rynku. To jest to co ustawiasz w programie. Dlatego receptury do jednego pasuj¹ a do innego nie, kiedyœ o tym nie wiedzia³em i nawet w tym w¹tku trzy lata temu nie wierzy³em w twoje problemy z kolorystyk¹.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-07-27, 20:43   
0
UP DOWN

Ka¿dy system ma swoje problemy. Skoro Novol wk³ada tak potê¿n¹ pracê w rozwój swoich produktów doganiaj¹c œwiatowych liderów, to powinien wprowadziÌ jak¹œ politykê wspó³pracy dla mieszalni które aktywnie uczestnicz¹ w rozwoju systemu. Robisz poprawki receptur, swoje receptury, widzisz b³êdy w systemie, to natychmiastowo wysy³asz info do Laboratorium a Oni odpowiednio przetwarzaj¹ twoje informacje. W zamian, dostajesz jakiegoœ bonusa. Novol ma ok.500 mieszalników, wystarczy, ¿e 50 z nich, mniej lub bardziej aktywnie weŸmie udzia³ w tworzeniu systemu. Ile to informacji które s¹ podane na tacy! Wystarczy je tylko zweryfikowaÌ. Dziœ i ja, i Ty, mamy pe³ne szuflady natrysków ze swoimi recepturami. W skali kraju to s¹ dziesi¹tki tysiêcy dobrych receptur rocznie! Za darmo!!!
Miejmy nadzieje, Âże zÂłoÂżona mi propozycja pokrycia strat, to poczÂątek zmiany polityki na bardziej korzystnÂą z punktu widzenia maÂłych mieszalni, i przyniesie ocieplenie moich kontaktĂłw z Novolem.

Siekiera
Wysłany: 2014-07-28, 15:28   
0
UP DOWN

W skali kraju to sÂą dziesiÂątki tysiĂŞcy dobrych receptur rocznie! Za darmo!!!

No nie przesadzaj ;)
Ja to bym np. wyceniÂł jednÂą recepturĂŞ na 30-40 zÂł spÂłacanÂą gadÂżetami :fiu:

GMC
Wysłany: 2014-07-28, 21:55   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
W skrócie chodzi o ró¿ne wersje kolorboxów które maj¹ na rynku. To jest to co ustawiasz w programie. Dlatego receptury do jednego pasuj¹ a do innego nie.

Nie ogarniam, jak mog¹ pasowaÌ do jednych a do innych nie? To te fiszki ró¿ni¹ siê pomiêdzy egzemplarzami kolorboxów :shock: Zawsze myœla³em ¿e takie fiszki to robi¹ w du¿ych arkuszach a potem je tn¹ na mniejsze wiêc dlaczego mia³yby siê ró¿niÌ :blee:

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-07-29, 23:36   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
dlaczego oni nie mog¹ uwzglêdniaÌ wszystkich reklamacji. W skrócie chodzi o ró¿ne wersje kolorboxów które maj¹ na rynku. To jest to co ustawiasz w programie. Dlatego receptury do jednego pasuj¹ a do innego nie

Moim zdaniem, nie do koĂąca to jest wina kolorboxĂłw. Ja nie zgÂłaszam lekkich odchyleĂą bo sam wiesz, Âże wtedy 70% kolorĂłw szÂło by do reklamacji. Moim zdaniem tu chodzi o coÂś innego. Dzwonisz, piszesz, piszesz dzwonisz, dzwonisz, piszesz i cisza. W koĂącu machasz rĂŞkÂą, bo nie masz czasu na uÂżeranie.
A teraz wyobraŸ sobie, ¿e polityka producenta polega na tym, ¿e w 100% kryje straty. Tak jak Mipa czy APP. I nagle piêciuset w³aœcicieli mieszalników, bezwzglêdnie ¿¹da pokrycia strat wynikaj¹cych ze s³abej kolorystyki. Co siê wtedy stanie?

Siekiera
Wysłany: 2014-07-31, 13:03   
0
UP DOWN

Jak nic nie bêd¹ robiÌ to te¿ na dobre im nie wyjdzie. Nie chcê siê powtarzaÌ ale rzeczywistoœÌ jest na razie taka ¿e np. moi koloryœci niechêtnie siêgaj¹ po ich puszki a ja ich zmuszaÌ nie mogê bo to oni odpowiadaj¹ za kolor. Nie pomaga te¿ argument finansowy, zreszt¹ s¹ systemy na których zarabia siê podobnie a pracy w³o¿yÌ trzeba zdecydowanie mniej. Jak ktoœ nie posiada takiego innego systemu to robi dobra minê do z³ej gry i miesza :/

[ Dodano: 2014-07-31, 13:06 ]
GMC napisał/a:
To te fiszki ró¿ni¹ siê pomiêdzy egzemplarzami kolorboxów :shock: Zawsze myœla³em ¿e takie fiszki to robi¹ w du¿ych arkuszach a potem je tn¹ na mniejsze wiêc dlaczego mia³yby siê ró¿niÌ :blee:

Masz racjê ale wyobraŸ sobie ¿e zamawiasz jak¹œ partiê i ona jest OK a za rok zamawiasz to samo ale przychodzi coœ innego, teraz ³apiesz ;)

GMC
Wysłany: 2014-07-31, 22:06   
0
UP DOWN

Cytat:
teraz Âłapiesz ;)

ÂłapiĂŞ :tak: ale to znaczy Âże hu.nia jest i novol powinien zareklamowaĂŚ te fiszki, dlaczego jego klienci majÂą przez to cierpieĂŚ. MyÂślĂŞ Âże podobny problem moÂże byĂŚ w takim razie z tym nowym kolorboxem z APP.

Siekiera
Wysłany: 2014-08-02, 11:24   
0
UP DOWN

Pewnie ani Novol ani APP nic nie mogÂą zrobiĂŚ w takich przypadkach. BiorÂą to co dajÂą i puszczajÂą w rynek.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-08-03, 13:39   
0
UP DOWN

A z tym APP to nie jest tak, Âże to te same fiszki ale inaczej poukÂładane?

lukas
Wysłany: 2014-08-03, 22:38   
0
UP DOWN

DuÂżo pracy ale do zrobienia, tylko po co?

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-08-04, 00:37   
+1
UP DOWN

Ogl¹da³em w³aœnie stronê APP i chyba to zupe³nie nowy kolorbox. Ale z drugiej nie uwa¿am, ¿eby APP strzeli³o sobie w kolano i wypuœci³o kolorbox który ma b³êdy. S¹dzê, ¿e doskonale go sprawdzili i jest tak samo doprecyzowany jak ten stary.
Mieszalnik APP ma bardzo mocna pozycjĂŞ na rynku. MoÂże nie wszyscy sÂą zadowoleni z warunkĂłw i samej polityki sprzedaÂży, ale co do jakoÂści systemu absolutnie nikt nie ma zastrzeÂżeĂą. Poza jakimiÂś wpisami jakiejÂś pani Kolorystki z wÂąsami, ktĂłra miaÂła wrzuciĂŚ zdjĂŞcia natryskĂłw i na tych obietnicach skoĂączyÂła swoje Âżycie na forum, nikt tutaj zÂłego sÂłowa o APP nie powiedziaÂł.
Je¿eli nowy box mia³by wady, wtedy szybko pójdzie wieœÌ i ludzie zaczn¹ kupowaÌ np. DeBeera, który jest o 40% taùszy na starcie.
DziÂś swĂłj mieszalnik ma kaÂżdy kto chce. Nawet hurtownie motoryzacyjne. Ale trzeba zwrĂłciĂŚ uwagĂŞ, Âże w nieco ponad dwa lata od premiery, mieszalniki APP mielÂą tyle lakierĂłw, Âże inne firmy mogÂą tylko pozazdroÂściĂŚ. A najciekawsze jest to, Âże sukces mieszalnika APP, dokonaÂł siĂŞ mimo maÂło atrakcyjnych warunkĂłw zakupu i bezwzglĂŞdnego przestrzegania targetĂłw!

[ Dodano: 2014-08-07, 16:20 ]
DziÂś odebraÂłem paczkĂŞ z gratyfikacjÂą strat. Nie ukrywam, Âże jestem zadowolony. Po czĂŞÂści ze sposobu rekompensaty, ale przede wszystkim, Âże coÂś drgnĂŞÂło i temat zostaÂł zaÂłatwiony tak jak trzeba. :spoko:

[ Dodano: 2014-09-26, 08:35 ]
Po 3 latach mam juÂż wystarczajÂącÂą wiedzĂŞ, Âże potrafiĂŞ sam odpowiedzieĂŚ na zadane w temacie postu, pytanie. De facto, jako, Âże nie mam juÂż Spectrala, moÂżna pokusiĂŚ siĂŞ o maÂłe refleksje.
A odpowiedÂź nie jest prosta.
Kupuj¹c ca³y system Spectral, dostajesz nie tylko mieszalnik ale dostajesz te¿ produkty które konkurowaÌ mog¹ z wiêkszoœci¹ materia³ów klasy premium. Dostajesz pe³ne wsparcie techniczne i szkoleniowe, jakiego nie daje nikt!
Niestety dostajesz te¿ zapewnienia o poszanowaniu zasad uczciwej konkurencji przez dystrybutorów, i na tych zapewnianiach siê koùczy. Nikogo nie bêdzie interesowa³o, to , ¿e Twój klient lakiernik, kupuje produkty taniej lub w tej samej cenie, od tego samego co Ty, dystrybutora. Ale to ju¿ ryzyko handlu w œwiêtokrzyskim, opolskim, ³ódzkim i pó³nocnej czêœci œl¹skiego.
Co do mieszalnika:
W systemie akrylowym, nie pasuje nic. Przez rok jedynie jeden kolor zgadzaÂł siĂŞ z fiszkÂą. Kolorbox jest zupeÂłnie niepotrzebny, bo zawsze wychodzi inny odcieĂą koloru.
W systemie bazowym jest trochĂŞ lepiej. Wiele kolorĂłw pasuje do fiszki a wiele fiszek pasuje do elementĂłw. Jednak za tÂą cenĂŞ mieszalnika, jak i gotowej mieszaniny, moÂżna bez problemu kupiĂŚ znacznie lepszy kolorystycznie system.
Dziœ, gdybym mia³ znów otwieraÌ mieszalnie, ponownie wstawi³bym wiêkszoœÌ produktów Spectrala, ale mieszalnika, zdecydowanie bym nie kupi³.

DrCruel
Wysłany: 2014-09-26, 19:10   
0
UP DOWN

Niestety nie mogĂŞ rozdzieliĂŚ tego posta bo nie mam do czego wkleiĂŚ ostatniego wpisu. ZrĂłb kolejny wpis choĂŚby z kropkÂą (.) a ja zrobiĂŞ wytnij/wklej.
Porozmawiam teÂż z mÂądrzejszym dlaczego tak siĂŞ dzieje.

trzeÂźwy inaczej
Wysłany: 2014-11-12, 10:02   
0
UP DOWN

http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=9201

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Systemy mieszalnikowe

Odpowiedz do tematu