Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42 |
Autor |
Wiadomość |
 |
mirh
|
Wysłany: 2008-01-21, 09:32 2K na 1K ?
|
0
|
|
|
|
Czy to przeciwskazanie k³adzenia warstw z ró¿nych technologi jest rzeczywiœcie tak restrykcyjne?
PrzykÂładowo mam drobne uszkodzenie do podkÂładu i chciaÂłbym na to daĂŚ szpachlĂŞ 1K Novola a na niÂą lakier 2K teÂż od Novola. Czy wystarczy jak odpowiednio dÂługo poczekam aÂż szpachla wyschnie?
Nie wiem czy jest sens dla ma³ych odprysków rozrabiaÌ zwyk³¹ szpachlê (bardzo ma³e iloœci), któr¹ trzeba jeszcze podk³adowaÌ przed po³o¿eniem lakieru... |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-01-21, 09:37
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
jeœli masz szpachlê 1k, zazwyczja w tubce, np. akrylowa lub nitro, która s³u¿y do poprawiania nierównoœci w podk³adzie przed samym lakierowaniem, to mozesz j¹ jak najbardziej zamkn¹Ì akrylem 2k. ja tak przynajmniej robie z akrylówk¹ |
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-21, 16:03
|
0
|
|
|
|
online ma racje, tak sie robi. natomiast nie polecam dziwnych podkladow 1k w spraju bo dzieja sie rozne jaja z nimi. |
|
|
|
 |
mirh
|
Wysłany: 2008-01-21, 18:52
|
0
|
|
|
|
rbfm napisał/a: | online ma racje, tak sie robi. natomiast nie polecam dziwnych podkladow 1k w spraju bo dzieja sie rozne jaja z nimi. |
A motipa szpachla w spraju teÂż jest do bani? |
|
|
|
 |
maras
|
Wysłany: 2008-01-21, 20:09
|
0
|
|
|
|
WÂłaÂśnie nie dawno sÂłyszaÂłem o szpachli natryskowym motipa, ale okazji uÂżywaĂŚ nie miaÂłem. Co podkÂładĂłw w sprayu, mam Novola spectrala zamkniĂŞtego w spray, nie wiem jak to siĂŞ robi, ale ponoĂŚ jest to normalny podkÂład z utwardzaczem, trochĂŞ ciĂŞÂżej go rozmieszaĂŚ niÂż typowe spraye, ale Âżadnych problemĂłw jeszcze z nim nie miaÂłem(uÂżywam w miejsca, gdzie sie przeszlifuje) |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2008-01-21, 20:17
|
0
|
|
|

|
maras napisał/a: | Co podkÂładĂłw w sprayu, mam Novola spectrala zamkniĂŞtego w spray, nie wiem jak to siĂŞ robi, ale ponoĂŚ jest to normalny podkÂład z utwardzaczem, trochĂŞ ciĂŞÂżej go rozmieszaĂŚ niÂż typowe spraye, ale Âżadnych problemĂłw jeszcze z nim nie miaÂłem(uÂżywam w miejsca, gdzie sie przeszlifuje) |
Dziwne.
A jak dÂługo masz ten podkÂład? Po jakim czasie wysycha? |
|
|
|
 |
maras
|
Wysłany: 2008-01-21, 21:09
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-22, 00:38
|
0
|
|
|
|
maras napisał/a: | Âżadnych problemĂłw jeszcze z nim nie miaÂłem |
dlatego bo to podklad 2k.
wada jest taka ze po zmieszaniu trzeba zuzyc caly lub nadmiar wywalic bo po prostu sie utwardzi w tej puszce.
choc przyznam szczerze ze nie slyszalem o takim produkcie. |
|
|
|
 |
maras
|
Wysłany: 2008-01-22, 03:48
|
0
|
|
|
|
WÂłaÂśnie nic sie nie dzieje, jak nie zuÂżyjesz, ja go stosuje tylko na przeszlifki, wiĂŞc naprawdĂŞ maÂło mi tego wychodzi, a kupiÂłem to na prĂłbĂŞ, bo nie chciaÂło mi siĂŞ nigdy pistoletu brudziĂŚ do zapodkÂładowania przeszlifowanego drobiazgu sam nie wiem, jak to moÂżliwe, ale klar du ponta teÂż sprzedajÂą w tych samych sprayach |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-01-22, 12:17
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
moze lakier z utw. miesza siĂŞ podczas aplikacji? tzn przed wylotem z dyszy? no moze to troche to gÂłupie, ale jak inaczej?
albo to technologia, ktĂłra do utwardzenia potrzebuje tlenu, a w puszcze go nie ma |
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-22, 12:49
|
0
|
|
|
|
maras napisał/a: | WÂłaÂśnie nic sie nie dzieje, jak nie zuÂżyjesz, |
czyli jest to 1k bez utwardzacza. jak inaczej sobie to wyobrazasz?
online napisał/a: | moze lakier z utw. miesza siĂŞ podczas aplikacji? |
nie ma opcji. widzialem spraje motipa ktore sie miesza przed prysnieciem.
online napisał/a: | albo to technologia, ktĂłra do utwardzenia potrzebuje tlenu |
nie sadze |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-01-22, 12:51
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
jedynie gdybam... sam sobie nie wyobrazam takiej opcji, ze mamy 2k lakier w spreju i gdy potrzÂąsniemy sprejem musimy go zuÂżyc przecieÂż przy samym transporcie odleciaÂła by poÂłowa produkcji... |
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-22, 12:52
|
0
|
|
|
|
online napisał/a: | jedynie gdybam... sam sobie nie wyobrazam takiej opcji, ze mamy 2k lakier w spreju i gdy potrzÂąsniemy sprejem musimy go zuÂżyc przecieÂż przy samym transporcie odleciaÂła by poÂłowa produkcji... |
przed wymieszaniem robisz takim przyciskiem dziure i wtedy utwardzacz wplywa do lakieru. |
|
|
|
 |
mirh
|
Wysłany: 2008-01-22, 12:55
|
0
|
|
|
|
A co z tÂą szpachlÂą w spraju od Motipa? Kiedy warto tego uÂżyĂŚ i czy nie pogryzie siĂŞ z lakierem 2k (podkÂładem 2K)? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-22, 13:10
|
0
|
|
|
|
mirh napisał/a: | A co z tÂą szpachlÂą w spraju od Motipa? Kiedy warto tego uÂżyĂŚ i czy nie pogryzie siĂŞ z lakierem 2k (podkÂładem 2K)? |
nie wiem, nie uzywam sprajow, a tymbardziej szpachli. |
|
|
|
 |
zed
|
Wysłany: 2008-01-22, 19:42
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-01-22, 21:41
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
uzywalem szpryc kitu motipa w spreju na mikro dziurki, zamykalem to normalnie akrylowym i po problemie wszystko sie przyjmowaÂło ale uÂżywaÂłem to na naprawdĂŞ maÂłe dziurki czy doÂłki w plastikach (np. poprawianie seryjnych owiewek, ktore w miejscu spawania zaczepĂłw zostaÂły przegrzane itd)... |
|
|
 |
maras
|
Wysłany: 2008-01-22, 23:12
|
0
|
|
|
|
zed napisał/a: | http://www.prowest.pl/admin/upload/prod_fle_368_6.10%20Informacja%20o%20produkcie%20Mipa%20Acryl-Converter.pdf |
MoÂże wÂłaÂśnie tak to robiÂą, nie wiem. W kaÂżdym bÂądÂź razie, sÂą zwykÂłe spectrale dostĂŞpne we wszystkich kolorach(odcieniach szaroÂści), jakie moÂżna kupiĂŚ. Z tego co wiem, novol nie produkuje spectrali w sprayu, wiec moÂże faktycznie jest tak, jak w aukcji opisane. Mi w kaÂżdym bÂądÂź razie siĂŞ sprawdza. MoÂże to dziaÂła tak, jak pisze online, czyli dopiero sie utwardza, gdy ma kontakt z powietrzem, nie wiem |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-23, 00:04
|
0
|
|
|
|
maras napisał/a: | MoÂże to dziaÂła tak, jak pisze online, czyli dopiero sie utwardza, gdy ma kontakt z powietrzem, nie wiem |
jutro spytam goscia ktory tym handluje. |
|
|
|
 |
maja28
|
Wysłany: 2008-01-23, 08:11
|
0
|
|
|
|
kaÂżdy spray ma w sobie gaz z przyÂśpieszaczem nie wiem czemu sie tak dziwicie novol podklad spray rĂłwnieÂż to Âżaden utwardzacz.
przeciez jak nabija sie spraj farbÂą z mieszalnika teÂż wysycha - gaz+przyÂśpieszacz |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-23, 15:33
|
0
|
|
|
|
no wlasnie sie dowidzialem. kolego najprawdopodobniej dostaÂłes po prostu waÂła na tej aukcji tam nie ma zadnego utwardzacza. motip ma w ofercie puszki z dwoma pojemnikami ale to widac golym okiem. takie informacje podal mi facet w sklepie. |
|
|
|
 |
maras
|
Wysłany: 2008-01-23, 18:55
|
0
|
|
|
|
rbfm napisał/a: | motip ma w ofercie puszki z dwoma pojemnikami ale to widac golym okiem. takie informacje podal mi facet w sklepie. |
ale o co chodzi?? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-23, 19:34
|
0
|
|
|
|
maras napisał/a: | ale o co chodzi?? |
o podwojna puszke |
|
|
|
 |
maras
|
Wysłany: 2008-01-24, 00:54
|
0
|
|
|
|
pierwsze o tym sÂłyszĂŞ, chyba,ze chodzi Ci o spraye do napeÂłniania, tak? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-24, 05:54
|
0
|
|
|
|
maras napisał/a: | pierwsze o tym sÂłyszĂŞ, chyba,ze chodzi Ci o spraye do napeÂłniania, tak? |
spraj do napelnienia. ma podwojne dno czy jakos tak. po prostu dwa oddzielne pojemniki w jednym spraju do jednego idzie lakiero do drugiego utwardzac. przd uzyciem jakos to sie przekluwa czy otwiera i miesza. dokladnie ci nie opisze bo nigdy tego nie uzywalem. moze niech opisze to ktos kto tym handluje. nie ma opcji o utwardzaniu przy obecnosci tlenu. informacje mam od sprzedawcy. sam tego nie rozkminiam bo spraj to nie jest obiekt mojego zainteresowania w jakiejkolwiek formie. |
|
|
|
 |
maja28
|
Wysłany: 2008-01-24, 08:01
|
0
|
|
|
|
spraj do nabijania to zwyk³y spraj taki jak ka¿dy jeden na pó³ce tylko jeden jest nabity podk³adem drugi klarem a trzeci akrylem. spraj do nabijania czyli niby pusty ma w sobie gaz i przyœpieszacz który powoduje to ¿e czy nabijesz do niego podk³ad ,klar, baze to wyschnie .do sprayu 400ml wbija sie 100ml jakiegoœ produktu i spraj gotowy |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-24, 08:11
|
0
|
|
|
|
maja28 napisał/a: | spraj do nabijania to zwykÂły spraj taki jak kaÂżdy jeden na pó³ce tylko jeden jest nabity podkÂładem drugi klarem a trzeci akrylem. spraj do nabijania czyli niby pusty ma w sobie gaz i przyÂśpieszacz ktĂłry powoduje to Âże czy nabijesz do niego podkÂład ,klar, baze to wyschnie .do sprayu 400ml wbija sie 100ml jakiegoÂś produktu i spraj gotowy |
to wiem. ale ja pisze o jakims nowym systemie motipa ktory umozliwa zastosowanie utwardzacza. wiesz cos o tym ? |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2008-01-24, 12:09
|
0
|
|
|

|
SÂą takie puszki 2w1 ale ja nie sÂłyszaÂłem aby ktoÂś uÂżywaÂł takich "surĂłwek" do nabijania kolorkĂłw bo pewnie byÂłyby za drogie.
Te zwykÂłe "surĂłwki" to faktycznie majÂą mieszaninĂŞ gazĂłw, rozcieĂączalnikĂłw i moÂże jakiÂś katalizatorĂłw ale one i tak dziaÂłajÂą tylko na akryle jednokomponentowe i synetyki.
A to Âże aryl 2K nabity do spraja wysycha to nie znaczy Âże on siĂŞ utwardza!!!!!!!!! on po prostu wysycha tak jak lakier arylowy 2K w zwykÂłej puszce litrowej gdy lakieru zostanie ciut na dnie.
Utwardzi³ by siê gdyby nabijaj¹cy zmiesza³ lakier czy podk³ad z odpowiedni¹ iloœci¹ utwardzacza i tak¹ mieszaninê wcisn¹³ do puszki ale musia³by o tym poinformowaÌ ¿e taki spray wytrzyma 3-5 dni bo powoli zacznie zachodziÌ polimeryzacja, powoli bo jest tam du¿o rozcieùczalnika. |
|
|
|
 |
mirh
|
Wysłany: 2008-01-24, 12:25
|
0
|
|
|
|
Kiedy kupowa³em klar Motipa w spraju, facio w sklepie gor¹co namawia³ mnie na taki w puszce 2K. By³ to jakiœ firmowy produkt. Przed u¿yciem trzeba by³o coœ wcisn¹Ì ¿eby przebiÌ zbiornik (wewnêtrzny) z utwardzaczem i po wymieszaniu trzeba by³o zu¿yÌ przez 7h. Facio bardzo to poleca³, mówi³ ¿e z tego akurat spraju to maluje siê praktycznie jak pistoletem (tam chyba musia³ byÌ jakaœ regulacja). W ka¿dym b¹dŸ razie puszka 500ml kosztowa³a 50z³. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-24, 13:24
|
0
|
|
|
|
Siekiera napisał/a: | A to Âże aryl 2K nabity do spraja wysycha to nie znaczy Âże on siĂŞ utwardza!!!!!!!!! on po prostu wysycha tak jak lakier arylowy 2K w zwykÂłej puszce litrowej gdy lakieru zostanie ciut na dnie.
Utwardzi³ by siê gdyby nabijaj¹cy zmiesza³ lakier czy podk³ad z odpowiedni¹ iloœci¹ utwardzacza i tak¹ mieszaninê wcisn¹³ do puszki ale musia³by o tym poinformowaÌ ¿e taki spray wytrzyma 3-5 dni bo powoli zacznie zachodziÌ polimeryzacja, powoli bo jest tam du¿o rozcieùczalnika. |
no to przeciez wlasnie o tym pisalem od samego poczatku. i nie 3-5 dni lecz godzin. |
|
|
|