Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42
Autor Wiadomość
mirh
Wysłany: 2008-01-21, 09:32   2K na 1K ?
0
UP DOWN

Czy to przeciwskazanie k³adzenia warstw z ró¿nych technologi jest rzeczywiœcie tak restrykcyjne?
PrzykÂładowo mam drobne uszkodzenie do podkÂładu i chciaÂłbym na to daĂŚ szpachlĂŞ 1K Novola a na niÂą lakier 2K teÂż od Novola. Czy wystarczy jak odpowiednio dÂługo poczekam aÂż szpachla wyschnie?
Nie wiem czy jest sens dla ma³ych odprysków rozrabiaÌ zwyk³¹ szpachlê (bardzo ma³e iloœci), któr¹ trzeba jeszcze podk³adowaÌ przed po³o¿eniem lakieru...

Wysłany: 2008-01-21, 09:37   
0
UP DOWN
MTGarage.

jeœli masz szpachlê 1k, zazwyczja w tubce, np. akrylowa lub nitro, która s³u¿y do poprawiania nierównoœci w podk³adzie przed samym lakierowaniem, to mozesz j¹ jak najbardziej zamkn¹Ì akrylem 2k. ja tak przynajmniej robie z akrylówk¹ :wink:

Lakierowanie motocykli i skuterĂłw!

www.bikepics.com/members/online/

rbfm 
Wysłany: 2008-01-21, 16:03   
0
UP DOWN

online ma racje, tak sie robi. natomiast nie polecam dziwnych podkladow 1k w spraju bo dzieja sie rozne jaja z nimi.

mirh
Wysłany: 2008-01-21, 18:52   
0
UP DOWN

rbfm napisał/a:
online ma racje, tak sie robi. natomiast nie polecam dziwnych podkladow 1k w spraju bo dzieja sie rozne jaja z nimi.

A motipa szpachla w spraju teÂż jest do bani?

maras 
Wysłany: 2008-01-21, 20:09   
0
UP DOWN

WÂłaÂśnie nie dawno sÂłyszaÂłem o szpachli natryskowym motipa, ale okazji uÂżywaĂŚ nie miaÂłem. Co podkÂładĂłw w sprayu, mam Novola spectrala zamkniĂŞtego w spray, nie wiem jak to siĂŞ robi, ale ponoĂŚ jest to normalny podkÂład z utwardzaczem, trochĂŞ ciĂŞÂżej go rozmieszaĂŚ niÂż typowe spraye, ale Âżadnych problemĂłw jeszcze z nim nie miaÂłem(uÂżywam w miejsca, gdzie sie przeszlifuje)

lukas
Wysłany: 2008-01-21, 20:17   
0
UP DOWN

maras napisał/a:
Co podkÂładĂłw w sprayu, mam Novola spectrala zamkniĂŞtego w spray, nie wiem jak to siĂŞ robi, ale ponoĂŚ jest to normalny podkÂład z utwardzaczem, trochĂŞ ciĂŞÂżej go rozmieszaĂŚ niÂż typowe spraye, ale Âżadnych problemĂłw jeszcze z nim nie miaÂłem(uÂżywam w miejsca, gdzie sie przeszlifuje)

:?: Dziwne.
A jak dÂługo masz ten podkÂład? Po jakim czasie wysycha?

maras 
Wysłany: 2008-01-21, 21:09   
0
UP DOWN

Mam go jakiÂś miesiÂąc, kupiÂłem przez allegro:http://moto.allegro.pl/it...pray_300ml.html

rbfm 
Wysłany: 2008-01-22, 00:38   
0
UP DOWN

maras napisał/a:
Âżadnych problemĂłw jeszcze z nim nie miaÂłem

dlatego bo to podklad 2k.
wada jest taka ze po zmieszaniu trzeba zuzyc caly lub nadmiar wywalic bo po prostu sie utwardzi w tej puszce.
choc przyznam szczerze ze nie slyszalem o takim produkcie.

maras 
Wysłany: 2008-01-22, 03:48   
0
UP DOWN

WÂłaÂśnie nic sie nie dzieje, jak nie zuÂżyjesz, ja go stosuje tylko na przeszlifki, wiĂŞc naprawdĂŞ maÂło mi tego wychodzi, a kupiÂłem to na prĂłbĂŞ, bo nie chciaÂło mi siĂŞ nigdy pistoletu brudziĂŚ do zapodkÂładowania przeszlifowanego drobiazgu :wink: sam nie wiem, jak to moÂżliwe, ale klar du ponta teÂż sprzedajÂą w tych samych sprayach

Wysłany: 2008-01-22, 12:17   
0
UP DOWN
MTGarage.

moze lakier z utw. miesza siĂŞ podczas aplikacji? :roll: tzn przed wylotem z dyszy? no moze to troche to gÂłupie, ale jak inaczej?
albo to technologia, ktĂłra do utwardzenia potrzebuje tlenu, a w puszcze go nie ma :???:

rbfm 
Wysłany: 2008-01-22, 12:49   
0
UP DOWN

maras napisał/a:
WÂłaÂśnie nic sie nie dzieje, jak nie zuÂżyjesz,

czyli jest to 1k bez utwardzacza. jak inaczej sobie to wyobrazasz?

online napisał/a:
moze lakier z utw. miesza siĂŞ podczas aplikacji?

nie ma opcji. widzialem spraje motipa ktore sie miesza przed prysnieciem.

online napisał/a:
albo to technologia, ktĂłra do utwardzenia potrzebuje tlenu

nie sadze

Wysłany: 2008-01-22, 12:51   
0
UP DOWN
MTGarage.

jedynie gdybam... sam sobie nie wyobrazam takiej opcji, ze mamy 2k lakier w spreju i gdy potrzÂąsniemy sprejem musimy go zuÂżyc :roll: przecieÂż przy samym transporcie odleciaÂła by poÂłowa produkcji...

rbfm 
Wysłany: 2008-01-22, 12:52   
0
UP DOWN

online napisał/a:
jedynie gdybam... sam sobie nie wyobrazam takiej opcji, ze mamy 2k lakier w spreju i gdy potrzÂąsniemy sprejem musimy go zuÂżyc :roll: przecieÂż przy samym transporcie odleciaÂła by poÂłowa produkcji...

przed wymieszaniem robisz takim przyciskiem dziure i wtedy utwardzacz wplywa do lakieru.

mirh
Wysłany: 2008-01-22, 12:55   
0
UP DOWN

A co z tÂą szpachlÂą w spraju od Motipa? Kiedy warto tego uÂżyĂŚ i czy nie pogryzie siĂŞ z lakierem 2k (podkÂładem 2K)?

rbfm 
Wysłany: 2008-01-22, 13:10   
0
UP DOWN

mirh napisał/a:
A co z tÂą szpachlÂą w spraju od Motipa? Kiedy warto tego uÂżyĂŚ i czy nie pogryzie siĂŞ z lakierem 2k (podkÂładem 2K)?

nie wiem, nie uzywam sprajow, a tymbardziej szpachli.

zed
Wysłany: 2008-01-22, 19:42   
0
UP DOWN

http://www.prowest.pl/adm...l-Converter.pdf

Wysłany: 2008-01-22, 21:41   
0
UP DOWN
MTGarage.

uzywalem szpryc kitu motipa w spreju na mikro dziurki, zamykalem to normalnie akrylowym i po problemie :wink: wszystko sie przyjmowaÂło :grin: ale uÂżywaÂłem to na naprawdĂŞ maÂłe dziurki czy doÂłki w plastikach (np. poprawianie seryjnych owiewek, ktore w miejscu spawania zaczepĂłw zostaÂły przegrzane itd)...

maras 
Wysłany: 2008-01-22, 23:12   
0
UP DOWN

zed napisał/a:
http://www.prowest.pl/admin/upload/prod_fle_368_6.10%20Informacja%20o%20produkcie%20Mipa%20Acryl-Converter.pdf

MoÂże wÂłaÂśnie tak to robiÂą, nie wiem. W kaÂżdym bÂądÂź razie, sÂą zwykÂłe spectrale dostĂŞpne we wszystkich kolorach(odcieniach szaroÂści), jakie moÂżna kupiĂŚ. Z tego co wiem, novol nie produkuje spectrali w sprayu, wiec moÂże faktycznie jest tak, jak w aukcji opisane. Mi w kaÂżdym bÂądÂź razie siĂŞ sprawdza. MoÂże to dziaÂła tak, jak pisze online, czyli dopiero sie utwardza, gdy ma kontakt z powietrzem, nie wiem :roll:

rbfm 
Wysłany: 2008-01-23, 00:04   
0
UP DOWN

maras napisał/a:
MoÂże to dziaÂła tak, jak pisze online, czyli dopiero sie utwardza, gdy ma kontakt z powietrzem, nie wiem :roll:

jutro spytam goscia ktory tym handluje.

maja28
Wysłany: 2008-01-23, 08:11   
0
UP DOWN

kaÂżdy spray ma w sobie gaz z przyÂśpieszaczem nie wiem czemu sie tak dziwicie novol podklad spray rĂłwnieÂż to Âżaden utwardzacz.
przeciez jak nabija sie spraj farbÂą z mieszalnika teÂż wysycha - gaz+przyÂśpieszacz

rbfm 
Wysłany: 2008-01-23, 15:33   
0
UP DOWN

no wlasnie sie dowidzialem. kolego najprawdopodobniej dostaÂłes po prostu waÂła na tej aukcji :) tam nie ma zadnego utwardzacza. motip ma w ofercie puszki z dwoma pojemnikami ale to widac golym okiem. takie informacje podal mi facet w sklepie.

maras 
Wysłany: 2008-01-23, 18:55   
0
UP DOWN

rbfm napisał/a:
motip ma w ofercie puszki z dwoma pojemnikami ale to widac golym okiem. takie informacje podal mi facet w sklepie.

ale o co chodzi??

rbfm 
Wysłany: 2008-01-23, 19:34   
0
UP DOWN

maras napisał/a:
ale o co chodzi??

o podwojna puszke

maras 
Wysłany: 2008-01-24, 00:54   
0
UP DOWN

pierwsze o tym sÂłyszĂŞ, chyba,ze chodzi Ci o spraye do napeÂłniania, tak?

rbfm 
Wysłany: 2008-01-24, 05:54   
0
UP DOWN

maras napisał/a:
pierwsze o tym sÂłyszĂŞ, chyba,ze chodzi Ci o spraye do napeÂłniania, tak?

spraj do napelnienia. ma podwojne dno :) czy jakos tak. po prostu dwa oddzielne pojemniki w jednym spraju do jednego idzie lakiero do drugiego utwardzac. przd uzyciem jakos to sie przekluwa czy otwiera i miesza. dokladnie ci nie opisze bo nigdy tego nie uzywalem. moze niech opisze to ktos kto tym handluje. nie ma opcji o utwardzaniu przy obecnosci tlenu. informacje mam od sprzedawcy. sam tego nie rozkminiam bo spraj to nie jest obiekt mojego zainteresowania w jakiejkolwiek formie.

maja28
Wysłany: 2008-01-24, 08:01   
0
UP DOWN

spraj do nabijania to zwyk³y spraj taki jak ka¿dy jeden na pó³ce tylko jeden jest nabity podk³adem drugi klarem a trzeci akrylem. spraj do nabijania czyli niby pusty ma w sobie gaz i przyœpieszacz który powoduje to ¿e czy nabijesz do niego podk³ad ,klar, baze to wyschnie .do sprayu 400ml wbija sie 100ml jakiegoœ produktu i spraj gotowy

rbfm 
Wysłany: 2008-01-24, 08:11   
0
UP DOWN

maja28 napisał/a:
spraj do nabijania to zwyk³y spraj taki jak ka¿dy jeden na pó³ce tylko jeden jest nabity podk³adem drugi klarem a trzeci akrylem. spraj do nabijania czyli niby pusty ma w sobie gaz i przyœpieszacz który powoduje to ¿e czy nabijesz do niego podk³ad ,klar, baze to wyschnie .do sprayu 400ml wbija sie 100ml jakiegoœ produktu i spraj gotowy

to wiem. ale ja pisze o jakims nowym systemie motipa ktory umozliwa zastosowanie utwardzacza. wiesz cos o tym ?

Siekiera
Wysłany: 2008-01-24, 12:09   
0
UP DOWN

SÂą takie puszki 2w1 ale ja nie sÂłyszaÂłem aby ktoÂś uÂżywaÂł takich "surĂłwek" do nabijania kolorkĂłw bo pewnie byÂłyby za drogie.

Te zwykÂłe "surĂłwki" to faktycznie majÂą mieszaninĂŞ gazĂłw, rozcieĂączalnikĂłw i moÂże jakiÂś katalizatorĂłw ale one i tak dziaÂłajÂą tylko na akryle jednokomponentowe i synetyki.

A to Âże aryl 2K nabity do spraja wysycha to nie znaczy Âże on siĂŞ utwardza!!!!!!!!! on po prostu wysycha tak jak lakier arylowy 2K w zwykÂłej puszce litrowej gdy lakieru zostanie ciut na dnie.
Utwardzi³ by siê gdyby nabijaj¹cy zmiesza³ lakier czy podk³ad z odpowiedni¹ iloœci¹ utwardzacza i tak¹ mieszaninê wcisn¹³ do puszki ale musia³by o tym poinformowaÌ ¿e taki spray wytrzyma 3-5 dni bo powoli zacznie zachodziÌ polimeryzacja, powoli bo jest tam du¿o rozcieùczalnika.

mirh
Wysłany: 2008-01-24, 12:25   
0
UP DOWN

Kiedy kupowa³em klar Motipa w spraju, facio w sklepie gor¹co namawia³ mnie na taki w puszce 2K. By³ to jakiœ firmowy produkt. Przed u¿yciem trzeba by³o coœ wcisn¹Ì ¿eby przebiÌ zbiornik (wewnêtrzny) z utwardzaczem i po wymieszaniu trzeba by³o zu¿yÌ przez 7h. Facio bardzo to poleca³, mówi³ ¿e z tego akurat spraju to maluje siê praktycznie jak pistoletem (tam chyba musia³ byÌ jakaœ regulacja). W ka¿dym b¹dŸ razie puszka 500ml kosztowa³a 50z³.

rbfm 
Wysłany: 2008-01-24, 13:24   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
A to Âże aryl 2K nabity do spraja wysycha to nie znaczy Âże on siĂŞ utwardza!!!!!!!!! on po prostu wysycha tak jak lakier arylowy 2K w zwykÂłej puszce litrowej gdy lakieru zostanie ciut na dnie.
Utwardzi³ by siê gdyby nabijaj¹cy zmiesza³ lakier czy podk³ad z odpowiedni¹ iloœci¹ utwardzacza i tak¹ mieszaninê wcisn¹³ do puszki ale musia³by o tym poinformowaÌ ¿e taki spray wytrzyma 3-5 dni bo powoli zacznie zachodziÌ polimeryzacja, powoli bo jest tam du¿o rozcieùczalnika.

no to przeciez wlasnie o tym pisalem od samego poczatku. i nie 3-5 dni lecz godzin.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu