Autor |
Wiadomo¶æ |
|
...kuba...
|
Wys³any: 2011-09-07, 22:59 lanos-usuwanie rdzy
|
0
|
|
|
|
Witam, mam ma³y problem z rdz± na podwoziu w moim samochodzie, poniewa¿ musia³em wyj±æ z niego silnik, postanowi³em przy okazji usun±æ rdze z pod³u¿nicy i w okolicy komory silnika, na lakierze jest pare drobnych pryszczy, a pod nimi rdza, i w zwi±zku z tym mam pytanie, czym moge zabezpieczyæ blachê po oczyszczeniu rdzy? jest tam kilka miejsc w okolicach nadkoli w których ca³kowicie trzeba bêdzie sczy¶ciæ lakier, i pare w których wystarczy punktowo sczy¶ciæ pryszcze... My¶la³em, ¿eby wiêksze miejsca go³ej blach zabezpieczyæ podk³adem reaktywnym, podk³adem akrylowym, tylko nie wiem co po³o¿yæ na to, i czym mo¿na zabezpieczyæ lakier z punktowo sczyszczonymi ogniskami rdzy (w komorze silnika), co s±dzicie o zamalowaniu ich cynkiem, i podk³adem akrylowym? z góry dziêkujê za pomoc.
[ Dodano: 2011-09-08, 18:46 ]
Pomo¿e kto¶;/ ? |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-09-09, 09:05
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
...kuba... napisa³/a: | co s±dzicie o zamalowaniu ich cynkiem, i podk³adem akrylowym? z góry dziêkujê za pomoc. |
Odradzam Lepiej we¿ i dobrze "to" oczy¶æ mechanicznie ,nastêpnie zastosuj odrdzewiacz DuPonta i po nim ju¿ podk³ad epoksydowy Pozdrawiam! |
|
|
|
|
...kuba...
|
Wys³any: 2011-09-09, 09:56
|
0
|
|
|
|
S³ysza³em ju¿ o tym odrdzewiaczu, ale mia³em problem, z zakupieniem go;/ a jakbym zrobi³ tak:
-zmatowaæ stary lakier i oczy¶ciæ pryszcze z rdz±,
-zamalowaæ Cortanin-em F miejsca gdzie by³a rdza, i odczekaæ dobê,
-oczy¶ciæ Cortanin,
-zamalowaæ ca³o¶æ podk³adem epoksydowym
-po³o¿yæ lakier akrylowy 1 warstwowy
czy lepiej podk³ad epoksydowy daæ na gol± blachê, a stary lakier zamalowaæ akrrylem? |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-09-10, 22:44
|
0
|
|
|
|
Nie znam kolego tego Cortaninu tak¿e nie wiem co to za "wynalazek" Jeden blacharz-uczeñ u mnie w pracy "wysmarowa³" tym pod³oge w swoim starym aucie Tylko ¿e auto sprzeda³ tak¿e nikt nie wie jaki by³ "efekt" tego jego "zabiegu"
Dobrze usuñ rdze ,oczy¶æ dok³adnie i na czyst± go³± blache po³ó¿ podk³ad epoksydowy (min. 2 warstwy) a na to lakier akrylowy lub podk³ad reaktywny na go³± oczyszczon± blache a nastêpnie podk³ad akrylowy i po zmatowieniu go na³ó¿ lakier akrylowy Pozdrawiam! |
|
|
|
|
...kuba...
|
Wys³any: 2011-09-11, 08:14
|
0
|
|
|
|
Oke, dziêki. a jakiej firmy kupiæ te podk³ady mo¿e byæ Novol? jak tak to jaki podk³ad akrylowy wzi±æ z tej firmy bo s± 1k w sprayu i 2k w puszkach? |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-09-11, 21:02
|
0
|
|
|
|
Z Novola to masz podk³ad reaktywny o symbolu Protect 340 a podk³ady akrylowe 2K to:
- Protect 300 (MS) , Protect 310 (HS) , Protect 330 i protect 350. Pozdrawiam!
ps. Podk³ad akrylowy 1K z Novola o symbolu Protect 370 z powodu s³abej przyczepno¶ci do metalu ,braku w³a¶ciwo¶ci antykorozyjnych jest tylko przeznaczony do pokrywania na powierzchnie szpachlowane i stare lakiery |
|
|
|
|
...kuba...
|
Wys³any: 2011-09-11, 21:13
|
0
|
|
|
|
Dziêki wielkie , a mo¿esz mi jeszcze powiedzieæ który podk³ad akrylowy wybraæ, skoro nie zale¿y mi a¿ tak na g³adkiej powierzchni ( bo bêde go stosowa³ w komorze silnika i nadkolach), nie bêde k³ad na niego szpachli, tylko chcê ¿eby dobrze zabezpiecza³ od korozji, bo sam to nie wiem czym ró¿ni siê jeden od drugiego ? |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-09-11, 21:26
|
0
|
|
|
|
Kup sobie do tego podk³adu reaktywnego ,podk³ad akrylowy Protect 300 albo 310 Pozdrawiam! |
|
|
|
|
...kuba...
|
Wys³any: 2011-09-17, 07:21
|
0
|
|
|
|
zdoby³em ju¿ wszystkie podk³ady, i mam pytanie odno¶nie podk³adu akrylowego, jest on do¶æ gêsty, mo¿na go czym¶ rozrzedziæ? jak tak to czym? |
|
|
|
|
Miki
|
Wys³any: 2011-09-17, 07:38
|
0
|
|
|
Pomóg³: 10 razy Posty: 523
|
Rozciêczalnikiem akrylowym |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
|
...kuba...
|
Wys³any: 2011-09-17, 09:09
|
0
|
|
|
|
a podk³adu reaktywnego mam na³o¿yæ cieniutk± warstwê? |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-09-17, 10:00
|
0
|
|
|
|
Tak ,grubo¶æ ca³kowita pow³oki oko³o 20 mikronów (dwie warstwy) Dla przyk³adu podk³ad akrylowy ma w jednej warstwie "tylko" 60-100 mikronów w zale¿no¶ci od tzw. si³y wype³nienia. Pozdrawiam! |
|
|
|
|
...kuba...
|
Wys³any: 2011-09-20, 08:28
|
0
|
|
|
|
Witam ponownie, mam ju¿ pare miejsc "zaci±gniêtych" podk³adem epoksydowym i akrylowym Protect 310, jakim papierem mam to zmatowaæ? i co potem na to na³o¿yæ, mogê baranka i na niego lakier, albo lakier i na to jaki¶ ¶rodek do konserwacji? |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-09-21, 09:35
|
0
|
|
|
|
Podk³ad zmatuj papierem na sucho o gradacji 500-600 i popraw "w³óknin±" miejsce wokó³ niego ,po tym mo¿esz ju¿ nak³adaæ na niego lakier nawierzchniowy "Baranka" jak chcesz nak³adaæ to nie musisz matowaæ podk³adu pod niego Pozdrawiam!
ps. Baranka mo¿na pokrywaæ lakierami nawierzchniowymi |
|
|
|
|
...kuba...
|
Wys³any: 2011-09-21, 13:23
|
0
|
|
|
|
Aha dziêki... A jak mam puszkê "¶rodka do konserwacji podwozia" z Boll-a i chcê go u¿yæ do zabezpieczenia nadkoli, to mam k³a¶æ go na podk³ad akrylowy, czy lepiej na podk³ad lakier nawierzchniowy i dopiero na niego ten ¶rodek? |
|
|
|
|
chudson
|
Wys³any: 2011-09-21, 21:25
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 213
|
baranki mo¿na k³a¶c pod lub na lakier zale¿y czy chcesz mieæ polakierowane to czy w kolorze baranka.
Moim zdaniem najpierw polakierowaæ a potem baranka dale lepsz± ochronê antykorozyjn± (zw³aszcza ,¿e u¿y³e¶ podk³adu akrylowego a nie epoksydu ) |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-09-21, 22:33
|
0
|
|
|
|
Kolego chudson mam pytanie do ciebie jako "znawcy tematu" - czy znasz ten ¶rodek z Boll-a jaki chce zastosowaæ kolega pod nazw±:"Srodek do konserwacji podwozia"?
Pozdrawiam!
ps. Tutaj masz opis To nie jest "baranek" i tego siê nie lakieruje
BOLL ¦rodek do konserwacji podwozia
¦rodek na bazie bitumiczno-kauczukowej chroni±cy podwozie samochodu przed sol±, uderzeniami kamieni, wod± i oddzia³ywaniem czynników mechanicznych. Dzia³a równie¿ d¼wiêkoch³onnie. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-09-22, 10:26
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
chudson, kolego to o czym chlopaki pisza to taka konserwacja na nadkola podloge itp...taka typowa czarna...mowiac w twoim jezyku to pomieszanie baranka z bitexem chudson napisa³/a: | Moim zdaniem najpierw polakierowaæ a potem baranka dale lepsz± ochronê antykorozyjn± (zw³aszcza ,¿e u¿y³e¶ podk³adu akrylowego a nie epoksydu ) | tu nastepna gafa ba baranki nie maja zadnych wlasciwosci antykorozyjnych...glownie daje sie je w miejsca narazone na obicia odpryski itpmoze jakby pogdybac to zmiejsza jakos tam ryzyko rudej ale nie posiada owych wlasciwosci wbrew pozora...to taka bardziej sztuczka na rdze przed szybka sprzedarza auta.. |
|
|
|
|
...kuba...
|
Wys³any: 2011-10-27, 23:55
|
0
|
|
|
|
Witam, z racji, ¿e studiujê daleko od domu, nie mam mo¿liwo¶ci przy³o¿enia siê do regeneracji samochodziki, ale chcia³bym was o skomentowanie moich dotychczasowych prac:
Nadkole po oczyszczeniu: ............... i zapodk³adowaniu:
..................
Pod³u¿nica po oczyszczeniu: ........... i zapodk³adowaniu:
..................
Pas przedni/belka: .......................... po zapodk³adowaniu:
..................
Kielich amortyzatora: ...................... po oczyszczeniu:
..................
a teraz kilka pytañ:
1. czy na tak zapodk³adowane nadkole mam na³o¿yæ baze-lakier-"¶rodka do konserwacji podwozia" z Boll-a, czy mo¿e tak: "¶rodka do konserwacji podwozia" z Boll-a-baza-lakier?
2.czy jak przetrê podk³ad akrylowy,do podk³ady reaktywnego, podczas matowania papierem wodnym, mogê po³o¿yæ drug± warstwê, podk³adu akrylowego na taki zmatowany, i kilka dni temu nak³adany akryl?
Pozdrawiam i czekam na opiniê! |
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2011-10-28, 07:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 293
|
Czym to czy¶ci³e¶? Piaseczkiem? |
|
|
|
|
...kuba...
|
Wys³any: 2011-10-28, 09:26
|
0
|
|
|
|
Tak, na pocz±tku, odpryskuj±cy lakier czy¶ci³em szlifierk± ze szczotk± drucian±, a potem resztê piaskiem kwarcowym... zdjêcia robi³em w trakcie czyszczenia, jedynie zdjêcie kielicha amortyzatora by³o robione po zakoñczeniu czyszczenia...
Podpowie kto¶ jak to teraz zabezpieczyæ? |
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2011-10-28, 18:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 293
|
Na zabespieczeniu tego to siê nie znam wiêc na ten temat niech siê wypowiedz± inni bardziej do¶wiadczeni. Co do piaskowania to nie ba³e¶ siê np. o amortyzatory czy inne mechanizmy gdzie móg³ siê dostaæ piasek? Czy jako¶ to zabespieczy³e¶? Pytam bo te¿ przewidujê podobn± operacjê przy moim aucie i nie wiem jak to wszystko ogarn±æ co by nie zrobiæ wiêkszego "burdelu"
P.S. ¦rodek do konserwacji je¶li ju¿ to k³ad¼ na wierzchni± warstwê ale ja bym sobie da³ z tym spokój bo jak tam siê kiedy¶ dostanie woda miêdzy ¶rodek do konserwacji a farbê to bardzo szybko zgnije ... ale to jest tylko moje zdanie niedo¶wiadczonego.... |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-10-28, 21:32
|
0
|
|
|
|
...kuba... napisa³/a: | 1. czy na tak zapodk³adowane nadkole mam na³o¿yæ baze-lakier-"¶rodka do konserwacji podwozia" z Boll-a, czy mo¿e tak: "¶rodka do konserwacji podwozia" z Boll-a-baza-lakier?
2.czy jak przetrê podk³ad akrylowy,do podk³ady reaktywnego, podczas matowania papierem wodnym, mogê po³o¿yæ drug± warstwê, podk³adu akrylowego na taki zmatowany |
Na podk³ad po³ó¿ "¶rodek ochrony karoserii" tzw. "baranek" np. Novol Gravit 600 a na niego i tam gdzie ju¿ nie by³o potrzeby nak³adania tego "baranka" k³adziesz baze metaliczn± i pokrywasz lakierem bezbarwnym
Pó¿niej mozesz na to po³o¿yæ "¶rodek do konserwacji podwozia".
Je¶li "przeszlifujesz" podk³ad akrylowy do "go³ego metalu" to nale¿y zabezpieczyæ to miejsce podkladem reaktywnym i nastêpnie na³o¿yæ (szerzej) podk³ad akrylowy
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
Nokia
|
Wys³any: 2011-10-29, 23:31
|
0
|
|
|
:)
Pomóg³: 8 razy Posty: 523 Sk±d: Silesia City Center
|
...kuba... napisa³/a: | 2.czy jak przetrê podk³ad akrylowy,do podk³ady reaktywnego, podczas matowania papierem wodnym, mogê po³o¿yæ drug± warstwê, podk³adu akrylowego na taki zmatowany, i kilka dni temu nak³adany akryl?
Pozdrawiam i czekam na opiniê! |
Szybciej bedzie psikn±c to miejsce DP 44r, ale z drugiej strony to chyba nie op³acalne.
Lepiej zrobic tak jak pisa³ Robertlodz09, |
|
|
|
|
vitara
|
Wys³any: 2011-10-30, 14:25
|
0
|
|
|
|
Panowie a podk³ad epoksydowy to jaki ? |
|
|
|
|
...kuba...
|
Wys³any: 2011-10-30, 17:05
|
0
|
|
|
|
"Podk³ad epoksydowy to podk³ad antykorozyjny, zapewniaj±cy znakomit± ochronê powierzchni stalowych dziêki wysokojako¶ciowym ¿ywicom i aktywnym dodatkom zapobiegaj±cym korozji." |
|
|
|
|
vitara
|
Wys³any: 2011-10-30, 18:33
|
0
|
|
|
|
W instrukcji u¿ycia podk³adu novol pisze , aby go zmieszaæ z utwardzaczem
a nastêpnie pozostawiæ na 12 godzin i dopiero malowaæ dobrze my¶lê? |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-10-30, 19:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
¬le.
O ja p...lê,ale wy ludzie macie problemy z czytaniem ze zrozumieniem.
Czas utwardzania to nie to samo co aktywacji,poza tym aktywacji wymaga tylko podk³ad reaktywny,i to 15 min,a nie godzin. |
|
|
|
|
vitara
|
Wys³any: 2011-10-30, 19:02
|
0
|
|
|
|
aha czyli miesza sie 15 minut przed malowanie tak ? |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-10-30, 20:01
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-10-30, 20:01
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
...kuba...
|
Wys³any: 2011-10-30, 23:36
|
0
|
|
|
|
a jak na³o¿y³bym reaktywny od razu po zmieszaniu, to bardzo by to zaszkodzi³o w jego dzia³aniu? a co do baranka, to nie trzeba wystarczy jedna cienka warstwa, po³o¿ona pistoletem do konserwacji? |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-11-01, 19:34
|
0
|
|
|
|
15 min. to jest dla ciebie kolego zbyt wiele czasu do "stracenia"?
Jedna "cieñka" warstwa "baranka" ,to troche za ma³o aby mówiæ o "dobrym zabezpieczeniu" elementów podwozia
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
...kuba...
|
Wys³any: 2011-11-02, 00:53
|
0
|
|
|
|
Zawsze mo¿na rozrobiæ reaktywny, a potem wzi±æ siê za dokladne oczyszczenie powierzchni, i nie traci siê czasu... ale mi chodzi o to, ¿e na pocz±tku pomalowa³em, jeden element, bez odczekania 15 min, i nie wiem czy to nie wp³ynie na prawidlowe dzia³anie reaktywu?
Oczywi¶cie na "baranka" pójdzie jeszcze baza, lakier, i ¶rodek do konserwacji, ale nie wiem jak grubo ma byæ na³o¿ona warstwa baranka... |
|
|
|
|
Simon
|
Wys³any: 2011-11-02, 07:51
|
0
|
|
|
in¿
Pomóg³: 2 razy Posty: 97 Sk±d: Zgierz
|
¶rodek do konserwacji na lakier???to bez sensu
Zrób tak: (zak³adaj±c ¿e zabezpieczenie antykorozyjne ju¿ jest)
1.baranek (to robi za warstwê ochronn± od uszkodzeñ mechanicznych i mo¿na grubiej przylaæ bo on zawsze bêdzie miêkki)
2.baza (baza i klar to warstwy wy³±cznie dekoracyjne)
3.klar
Chyba ¿e ¼le ciê zrozumia³em i ten ¶rodek zabezpieczaj±cy chcesz daæ od ¶rodka tylko w miejsca niedostêpne. |
|
|
...kuba...
|
Wys³any: 2011-11-02, 11:00
|
0
|
|
|
|
dobrze mnie zrozumia³e¶, chcia³em po³o¿yæ jeszcze na klar ¶rodek do konserwacji... ale teraz chyba zmienie plany;) |
|
|
|
|
Simon
|
Wys³any: 2011-11-02, 14:00
|
0
|
|
|
in¿
Pomóg³: 2 razy Posty: 97 Sk±d: Zgierz
|
i tak trzymaj. |
|
|
...kuba...
|
Wys³any: 2012-04-12, 08:10
|
0
|
|
|
|
[ Dodano: 2011-11-07, 19:45 ]
Witam, z racji, ¿e dopatrzy³em siê jeszcze drobnych punktów rdzy na nadkolach od strony komory silnika, postanowi³em zmatowaæ ca³y lakier papierem p220 i rozszlifowaæ ogniska rdzy... ni¿ej zamieszczam zdjêcia do oceny:
po po³o¿eniu podk³adu epoksydowego:
po po³o¿eniu podk³adu akrylowego:
a tu na³o¿ony baranek APP U200(nie wiem czy to dobry ¶rodek, ale zale¿a³o mi na czasie a innego nie dosta³em od rêki):
[ Dodano: 2012-04-12, 21:13 ]
Witam ponownie, z racji, ¿e samochodzik jeszcze stoi w gara¿u, i w komorze silnika tylko ubywaj± elementy, nasunê³a mi siê my¶l, czy nie wykrêciæ wszystkiego, i pomalowaæ jej na inny kolor ni¿ kolor nadwozia... przyszed³ mi do g³owy be¿owy lakier, albo zielony mat, i odno¶nie zielonego mam pytanie, jak mogê uzyskaæ matowy efekt, i zabezpieczyæ to jako¶, przed ewentualnymi zadrapaniami? wiadomo pod mask± nie trudno o zadrapania, tym bardziej, ¿e silniczek jest do w³o¿enia... |
|
|
|