Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
lukasz81
Wys³any: 2011-09-29, 17:05   podk³ad
0
UP DOWN

witam.
wyprowadzi³em blacharkê w aucie na prost± i chcia³em zagruntowaæ wszystkie blachy pod lakierowanie.
jak d³ugo mo¿e staæ auto z samym podk³adem? chodzi o to, ¿e ja po³o¿ê podk³ad, a za dwa tygodnie pojedzie do lakiernika na bazê i klar.
chcê go sam po³o¿yæ (podk³ad) bo wtedy zobaczê czy nie ma ¿adnych niespodzianek, które ewentualnie usunê.
pó¼niej lakiernik bez zbêdnej zabawy i poprawek zrobi swoj± robotê.

senior
Wys³any: 2011-09-29, 18:14   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
A w jakich warunkach bêdzie auto sta³o? Kto, kiedy i gdzie bêdzie je matowa³ do lakierowania?
Najlepiej machnij podk³adem epoksydowym, po jego przeschniêciu -plus co¶ od siebie- M/M akrylowym i niech auto stoi najlepiej w gara¿u z dala od t³uszczy.
Podk³ad epoksydowy zabezpieczy antykorozyjnie a akrylowy pó¼niej zmatujecie. Auto niech stoi w gara¿u bo niby epoksydowy dobrze chroni przed wilgoci± to co jest pod nim ale.... jak ma na sobie pow³okê dekoracyjn± to jednak ona jest pierwsz± barier±.

mlodymalarztapeciarz
Wys³any: 2011-09-29, 18:35   
0
UP DOWN

jesli dasz epoksyd i akryl to moze stac.

senior
Wys³any: 2011-09-29, 18:37   
0
UP DOWN

mlodymalarztapeciarz napisa³/a:
jesli dasz epoksyd i akryl to moze stac.
Oooo i to jest to {a nie czarny mat w spray-u lub go³y kit ;) }

gugun 
Wys³any: 2011-09-30, 11:05   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
stac w garazu kilka dni moze czy ma epoxyd czy nie,ale jakiekolwiek uzytkowanie pojazdu zabronione!!!

lukasz81
Wys³any: 2011-10-01, 16:09   
0
UP DOWN

ok. tak zrobi³em: epoksyd i podk³ad akryl. dziêki, mia³em w±tpliwo¶ci.
w sumie zawsze to lepiej jak postoi bo mo¿e gdzie¶ osi±dzie i wyhaczê to przed lakierowaniem.

Monitorfm 
Wys³any: 2011-11-02, 09:49   
0
UP DOWN

Pod³±czam siê pod ten topic, bo tytu³ pasuje, chocia¿ ja chcê o czym¶ trochê innym. Wiem, ¿e jest masa informacji na temat podk³adów, ale przejrza³em zarówno fora jak i internet i nie mogê znale¼æ konkretnej odpowiedzi. Potrzebuje podk³ad, który bêdzie nak³adany na surow± stal lub aluminium, a bezpo¶rednio na niego oczywi¶cie lakier (akryl). Chce ¿eby by³ to podk³ad, który nak³ada siê baaaardzo cienkimi warstwami, gdy¿ ma pe³niæ rolê tylko i wy³±cznie gruntu. Z tego co siê zorientowa³em powinien to byæ podk³ad "mokro na mokro". Chcia³bym prosiæ o podanie DOK£ADNEJ nazwy jakiego¶ podk³adu który pasuje do mojego opisu. W sklepach internetowych jest milion ro¿nych podk³adów, ale jestem zupe³nym pocz±tkuj±cym i nie do koñca ogarniam co jest co, dlatego prosi³bym o konkrety. A i jeszcze jedno, czy podk³ady jednosk³adnikowe w sprayu s± co¶ warte?

Pozdrawiam

gugun 
Wys³any: 2011-11-02, 12:00   
0
UP DOWN

Monitorfm napisa³/a:
czy podk³ady jednosk³adnikowe w sprayu s± co¶ warte?
tak 20-30zl za puszke... :D w twoim przypadku kup podklad epoxydowy,siknij nim,podeschnie to jedziesz na gotowo i tyle

Monitorfm 
Wys³any: 2011-11-02, 15:09   
0
UP DOWN

Np. takie co¶ bêdzie git: http://sklep.optionall.pl...owy-11-komplet/ ?

Sor, ¿e tak tu za¶miecam forum, ale chce mieæ pewno¶æ, bo ju¿ jeden kupi³em nie taki jak trzeba nie chce nastêpnego, bo jednak co¶ to kosztuje :D

gugun 
Wys³any: 2011-11-02, 16:12   
0
UP DOWN

taki tak.

Monitorfm 
Wys³any: 2011-11-04, 18:17   
0
UP DOWN

dobra, git, mam ten podk³ad i wygl±da spoko heh. Mam tylko jeszcze jedno pytanie, bo nie kumam jednej rzeczy. Czy po na³o¿eniu tego podk³adu mam jaki¶ limit czasowy, w którym mam na³o¿yæ lakier, czy mo¿e to sobie pole¿eæ np. kilka dni?

Monitorfm 
Wys³any: 2011-11-05, 10:10   
0
UP DOWN

Jeszcze poprzegl±da³em tu i tam, ale dalej nie wiem do koñca, wiec napisze o co dok³adnie chodzi. Ten podk³ad jest w wersji mokro na mokro, czyli rozumiem, ¿e po na³o¿eniu tam drugiej warstwy, mogê poczekaæ jako¶ chwile i malowaæ lakierem. No i ok, nie ma problemu, tyle, ¿e element który maluje, bêdzie malowany na dwa kolory, wiêc czê¶æ powierzchni musi poczekaæ i najlepiej gdybym j± oklei³. Wiêc co mam zrobiæ, jak juz wyschnie pierwszy lakier, ¿eby domalowaæ czê¶æ nie pomalowana wcze¶niej. mam to szlifowaæ, czy wystarczy ¿e odt³uszczê?

gugun 
Wys³any: 2011-11-05, 10:27   
0
UP DOWN

dobrze by bylo przeszlifowac przed.jako podeschnie daj sobie calosc w jednym kolorze za dzien 2 zmatuj polowe i maluj w drugi

senior
Wys³any: 2011-11-05, 23:39   
0
UP DOWN

Albo zamiast siê samemu domy¶laæ proponujê poczytaæ kartê techniczn± tego podk³adu gdzie bêdzie wszystko czytelnie opisane.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: