Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
ferek94 
Wys³any: 2011-11-05, 10:47   Nowy element przygotowanie
0
UP DOWN

Sk±d: Naprawa
Witam, ;)

Chcia³em was zapytaæ odno¶nie lakierowania nowego elementu.
Mam do pomalowania b³otniki przód VW Polo lakierem metalic LC3M.
B³otniki s± ju¿ w drodze. A wiêc tak:
Muszê dok³adnie zdzieraæ ca³a warstwê tego czarnego podk³adu(kataforeza) do go³ej blachy?
Nastêpnie k³adê epoxyd potem akryl i dopiero warstwy nawierzchniowe?
Pod ka¿dy lakier producent zaleca odcieñ podk³adu, jest to konieczne w tym przypadku?
Aha i czy gradacja papierka 220 do tego czarnego podk³adu bêdzie ok?

gugun 
Wys³any: 2011-11-05, 11:12   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
ten czarny to czasem nitrem schodzi,a jesli nie to kup zmywacz do farb,smarujesz czekasz chwile i masz goly metal bez zabawy z papierkami,na to epoxyd + akrylowy i gotowe dalej wiesz...pod sreberko jasny podklad bedzie ok,oryginalny odcien szarosci pod srebro to tez jasno siwy

ferek94 
Wys³any: 2011-11-05, 13:14   
0
UP DOWN

LC3M to taki kolor http://www.google.pl/imgr...:0&tx=88&ty=101 wiec co z podk³adem?

Nokia 
Wys³any: 2011-11-05, 13:38   
0
UP DOWN
:)

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: Silesia City Center
Pod taki tez jasny siwy bedzie ok. Jak chcesz to dokup Vs na podkolor ale jak to tylko 2 b³otniki to starczy jasny siwy podk³ad

gugun 
Wys³any: 2011-11-05, 14:16   
0
UP DOWN

ferek94 napisa³/a:
Pod taki tez jasny siwy bedzie ok. Jak chcesz to dokup Vs na podkolor ale jak to tylko 2 b³otniki to starczy jasny siwy podk³ad
wszystko ok tylko zamiast jasno siwy powinno byc ciemno siwy:)

ferek94 
Wys³any: 2011-11-05, 16:03   
0
UP DOWN

Ok. Mam 200 ml bazy + 200 rozcieñczalnik, je¿eli by nie najlepiej kry³o i posz³y nawet 4 warstwy to wystarczy?

Homer S. 
Wys³any: 2011-11-05, 16:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 19 razy
Je¿eli pow³oka na nowym elemencie to kataforeza to nale¿y przeprowadziæ test ,,nitro,, . Najlepiej namoczyæ ¶cierkê w nitro i przy³o¿yæ na element na 15min jak pow³oka nie zmarszczy siê lub ,,zlaz³a,, to ja bym fabrycznego zabezpieczenia nie usuwa³ (oczywi¶cie jak jest wolny od rdzy) .

arus
Wys³any: 2011-11-05, 16:34   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Kolego chcesz ¿eby lakiernikprzyzna³ siê do tego ¿e da rade dwoma setkami oblecieæ dwa nowe b³otniki ?????ja :x: u mnie wg.starych zasad jeden element=200ml bazy

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2011-11-05, 17:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
Podczepiê siê pod temat. Ile potrzeba bazy na zderzak przedni i tylny Mondeo z rocznika 98' :?: W/g tego co mi wiadomo to potrzeba 200ml na przedni zderzak oraz 300ml na zderzak tylny. Bêdê je malowa³ pistoletem o ma³ym zu¿yciu lakieru.

ferek94 
Wys³any: 2011-11-05, 20:28   
0
UP DOWN

Ale po rozcieñczeniu, tak jak pisa³em wyjdzie mi z tego prawie 400ml bazy na 2 b³otniki...?

gugun 
Wys³any: 2011-11-05, 20:31   
0
UP DOWN

ja bym 2 przednie malutkie blotniczki tym spokojnie oblecial jesli nie bedzie za wiele przecierek...a jesli beda to ciemno siwe tlo daj,i na to z 3 warstwy koloru i musi byc ok...

Nokia 
Wys³any: 2011-11-05, 21:15   
0
UP DOWN

Z czego masz te lakiery ze lejesz 1;1 ? Przeca to bedzie s³abe krycie. :)

gugun; a no mozliwe ze ciemny:D Ostatnio pod czerwoa cordobe w akrylu mia³em vs to by³ dosc jasny, no ale tu jest jakas per³a czy metali wiec tak jak piszesz moze Ciemny.

arus: trzeba dodac jeszcze to ze element elementowi nie równy ;]

senior
Wys³any: 2011-11-05, 23:59   
0
UP DOWN

Je¶li o mnie chodzi i o nowe elementy a dok³adnie poddzie³ki to zawsze robiê najpierw próbê nitra. Wystarczy ¶mia³o 5 minut.
No i co potem? A no je¶li nic siê nie dzieje to od wewn±trz matujê gdzie siê da P240 na g±bce a tam gdzie nie grub± w³óknin±, a z zewn±trz lecê P240 maszynk± prawie do go³ej blachy -co¶ tam czarnego jakby pozostaje- po czym odt³uszczanko i podk³ad epoksydowy z obydwu stron.
Dlaczego tak? Bo nie wierzê ¿e na elemencie za ok 100z³ brutto czyli ok 80zl netto, minus podatki, minus mar¿a sklepu, minus dostarczenie do sklepu, minus op³aty celne, minus transport do kraju, minus podatki w kraju produkcji, minus koszty ca³kowite wyprodukowania kitajska firma która zarabia na jednym elemencie na przelicznik miskê ry¿u zawsze bêdzie siê przyk³ada³a do technologii przygotowania oraz wykonania odpowiedniego zabezpieczenia antykorozyjnego czy te¿ w ogóle odpowiedniego przygotowania elementu do niego. A na dodatek na czê¶ci która jedzie na drugi koniec ¶wiata i co do której nigdy na to nie by³o ani nie bêdzie jakiejkolwiek reklamacji.
Co innego czê¶ci fabryczne.
To moje zdanie i wolê chuchaæ na zimne oraz spokojnie spaæ. A mam kilku znajomych którzy tylko zmatowali i w kilku przypadkach lakiery siê po³uszczy³y po pewnym czasie. Przypadki sporadyczne ale by³y.

Je¶li chodzi o krycie to podstaw± jest odpowiedni VS pod³o¿a. Zbyt du¿a ilo¶æ warstw bazy -wiêksza ni¿ zaleca producent- nie jest za dobra spraw±.
Poza tym je¶li chodzi o krycie poza VS-em pod³o¿a jest nie tylko firma bazy {bo firma firmie w kryciu/wydajno¶ci jest nie równa} ale te¿ i kolor: kolor kolorowi nie równy.

Nokia 
Wys³any: 2011-11-06, 08:31   
0
UP DOWN

Cytat:
Poza tym je¶li chodzi o krycie poza VS-em pod³o¿a jest nie tylko firma bazy {bo firma firmie w kryciu/wydajno¶ci jest nie równa} ale te¿ i kolor: kolor kolorowi nie równy.

Zgadam sie, tylko ze mi chodzi³o ze troche za bardzo chce to rozcienczac.

arus
Wys³any: 2011-11-06, 09:25   
0
UP DOWN

nokia92, Rozcieñcza siê w takiæh proporcjach jak zaleca producent (teoretycnie)Ja jadê przewa¿nie na max majer i krfycie mnie G obchodzi wiele kolorów w tym systemie ma tzw.podkolory pozatym dawno wyleczy³em siê z malowania na ostro . :cool:

senior
Wys³any: 2011-11-06, 10:03   
0
UP DOWN

No tylko ¿e odpowiedni VS podk³adu to jest te¿ w pewnym sensie gotowy podkolor {opracowany i zalecany przez producenta danej bazy}. A koszt odpowiedniego VS-a w porównaniu do jego niedobierania kompletnie niczym siê nie ró¿ni bo to zwyk³y podk³ad tylko rozlewany b±d¼ z jednej b±d¼ z kilku puszek o ró¿nych odcieniach tego podk³adu. Najmniejszy problem.
Szczególnie m. inn. w podk³adach DuPonta serii LE2001,2004,2007 gdzie nie do¶æ ¿e masz VS-y od 1 do 7 to dodatkowo ten sam podk³ad w zale¿no¶ci od sposobu wykonania mieszaniny z utwardzaczem i rozcieñczalnikiem jest w dwóch wersjach: albo jako M/M albo do szlifu. Koszt ten sam a ile zastosowañ i plusów.......

gugun 
Wys³any: 2011-11-06, 12:09   
0
UP DOWN

jesli o podklady chodzi to juz calkiem inna bajka bo praktycznie kolor podkladu mozna sobie ukrecic poprzez dobarwianie i mieszanie itd praktycznie pod kazdy kolor ale to juz zupelnie inna bajka i inne podklady ale tu skupmy sie na podstaw2owych 3-4 odcieniach:) a co do przygotowania to oczywiscie epoxyd z obadwuch stronic bo to czarne to tylko "zabezpieczenie transportowe"dodatkowo po malunku wypada od srodka glownie rant dobrze zakonserwowac...ja jak wpadne z fluidolem to caly garaz przy okazji konserwuje bo splywa przez kilka godz z blotnika ^^ ale reklamacji co nie bylo nigdy to nie bylo.wlasnie nap. swoj tysieczny post wiec juz sie nie udzielam bo ladnie wyglada to przy profilu :D

Nokia 
Wys³any: 2011-11-06, 19:15   
0
UP DOWN

arus, Spoko dobrze o tym wiem, w mieszlani DP gdzie ja kupuje maja geste bazy a zalecenie rozcienczania to 1:0.8
Wiec tak tylko napisa³em ze to chyba za duzo 1;1 no ale skoro tak zaleca to jak najbardziej ok.

ferek94 
Wys³any: 2011-11-06, 20:37   
0
UP DOWN

tak w³asnie mam 1 : 1 ( - ok.10%)

gugun 
Wys³any: 2011-11-07, 10:39   
0
UP DOWN

nigdy nie wiadomo jak to z tymi bazami bywa,czy czasem jz chrztu gdzies po drodze nie przeszly:) wiec lac na sile 1:1 mimo ze i bez wydaje sie zadka to mala glupota...

arus
Wys³any: 2011-11-07, 16:18   
0
UP DOWN

S± systemy gdzie pierwszym sk³adnikiem lanym do kubka jest rozpuchol Chyba RM tak ma :cool:

Homer S. 
Wys³any: 2011-11-07, 16:30   
0
UP DOWN

Pomóg³: 19 razy
arus napisa³/a:
S± systemy gdzie pierwszym sk³adnikiem lanym do kubka jest rozpuchol Chyba RM tak ma :cool:

Dlatego ja nie kupujê w RM-e ;P rozpuszczalnik w cenie 300z³ za litr to jest przebitka :spoko:

ferek94 
Wys³any: 2011-11-07, 17:50   
0
UP DOWN

...b³otniki wypodk³adowane jutro malowanie :)

ferek94 
Wys³any: 2011-11-07, 20:56   
0
UP DOWN

..tak przy okazji chcia³em was zapytaæ czy op³aca siê kupiæ wiêksz± ilo¶æ pasty g3?
cena jest stosunkowo niska, u siebie 250g kosztuje 27z³.
http://allegro.pl/pasta-p...1868433533.html
widzia³em tañsze ale to s± orygina³y na pewno?

gugun 
Wys³any: 2011-11-07, 20:58   
0
UP DOWN

zawsze oplaca sie kupowac wieksze ilosci....

ferek94 
Wys³any: 2011-11-08, 04:47   
0
UP DOWN

zamówione ;)

ferek94 
Wys³any: 2011-11-19, 17:51   
0
UP DOWN

Wszystko wsio skoñczone ;)

...ale mam pare pytañ jeszcze ^^
Gdy maluje baz± (przewa¿nie 3 warstwy) to mam j± wylewaæ do koñca tak jak klar "lustro" czy matowa ma byæ po ka¿dej warstwie, oczywi¶cie pomiêdzy warstwami robiê parê minut na odparowanie no i antystatyczn± jadê.
Nastêpny mój problem to "oczka" na klarze. Po dok³adnym przemyciu zmywaczem sylikonu rozlewam bezbarwny (2warstwy) i ju¿ na pierwszej warstwie widaæ takie minimalne jakby "do³ki" "opi³ki" czy co¶, wiêkszo¶ci nie widaæ oczywi¶cie po polerce ale jest to denerwuj±ce, dodam ¿e posiadam odwadniacz pod pistoletem :roll:

gugun 
Wys³any: 2011-11-19, 18:29   
0
UP DOWN

odwadniacz pod pistoletem nic nie daje...zakup chociazby zwykly ostojnik pomiedzy,baze wylewasz na lekka morke czyli nie az tak jak bezbarwny tylko lekko rozlany

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-11-19, 19:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
ferek94 napisa³/a:
Po dok³adnym przemyciu zmywaczem sylikonu rozlewam bezbarwny (

Z Twojego opisu wynika ¿e po szmatce antystatycznej przemywasz bazê zmywaczem.
A tego siê nie robi.

Co do oczek.... wiele jest przyczyn.
Byæ mo¿e tylko to przemywanie bazy powoduje ten defekt.
Jesli nie.... to mo¿na prace magistersk± napisaæ na temat oczkowania lakieru bezbarwnego.

ferek94 
Wys³any: 2011-11-19, 20:15   
0
UP DOWN

nie nie pomy³ka oczywi¶cie na bazê tylko ¶ciereczka, odt³uszczam przed baz±.
...tak w ogóle to jak kiedy¶ malowa³em akrylem czerwonym to te¿ co¶ takiego zauwa¿y³em, jak my¶licie co mo¿e byæ winne temu?

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-11-19, 20:33   
0
UP DOWN

ferek94 napisa³/a:
jak my¶licie co mo¿e byæ winne temu?

Wilgoæ w sprê¿onym powietrzu (czyt. para wodna skraplaj±ca siê w drodze do pistoletu) i do tego zmieszana z mg³± olejow± wytwarzan± przez sprê¿arki t³okowe (ich technologiczna wada, mniejsza lub wieksza).
Dlatego kolega @Gugun bardzo trafnie napisa³ ¿e taki filterek pod pistoletem nic nie pomo¿e.

ferek94 
Wys³any: 2011-11-21, 17:22   
0
UP DOWN

Takie cu¶: http://allegro.pl/ckd-pro...1926240808.html powinno rozwi±zaæ problem...?

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-11-21, 18:57   
0
UP DOWN

ferek94,
Jako jeden ze sk³adowych elementów instalacji ten zestaw jest bardzo dobry.
Sam mam taki sam w³asnie i .... po jego za³o¿eniu woda nadal la³a siê wiadrami jak dotychczas.

Ale nie jest to wynikiem awarii czy s³abej jako¶ci tego bloku.
Poprostu chodzi o zwyk³e zjawisko fizyki - osi±gniêcie punktu rosy przed blokiem a nie dopiero za.

Jest wiele metod uzyskania go przed odwadniaczem.
Wiele skutecznych sposobów na zasadzie partyzantki, ale skutecznej, lub odpowiednio zrobiona instalacja pneumatyczna (d³uga droga do bloku gdzie powietrze siê sch³odzi i para zamieni w wodê).
Mo¿na spirale miedzian± o d³ugo¶ci ok 5m i ¶rednicy 1/2 cala w³o¿yæ do pojemnika z wod± lub wystawiæ na zewnatrz celem ostudzenia powietrza i skroplenia wiêkszo¶ci pary wodnej.

Jednak to jest tylko taki dobrze dzia³aj±cy pó³¶rodek.
Reszta skropli sie w wê¿u le¿±cym na zimnej pod³odze i w pistolecie mo¿e pojawiæ sie woda, ale w mniejszej ilo¶ci.
Idzie ju¿ z tym bawiæ siê w lakierowanie, ale jedynym skutecznym sposobem jest osuszacz ziêbniczy który ma za zadanie sch³odzic powietrze do 3*C, wodê odseparowaæ a nastêpnie podgrzac powietrze do pierwotnej temperatury.

Wtedy masz pewno¶æ ¿e w bloku ckd nie zobaczysz nigdy ani kropli wody a odolejacz prawid³owo dzia³aæ bêdzie dzieki temu ze nie bedzie mokry od wody i pozostanie cieszyc siê brakiem wody w pistolecie i ³adnym lakierem bez oczek.

gugun 
Wys³any: 2011-11-21, 19:53   
0
UP DOWN

ja mam od kompresora dany 2gi zbiornik 80l dlugi waz,nastepnie jeden ostojnik rozkrecony na maxa,2gi ktorym reguluje cisnienie i 3maly przy pistolecie i nie mam ogolnie problemow z woda czy oczkami...w 2gim ostojniku nie widzialem jeszcze wody

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: