Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
dadus18 
Wys³any: 2011-11-06, 17:51   Gêsta baza a rozcieñczanie i odcieñ koloru
0
UP DOWN

Witam, mam pytanie odno¶nie bazy, kupujê wszystko z firmy Profix (gdy¿ tylko to mam do wyboru w okolicy). Baza zawsze jest do¶æ gêsta i trzeba rozcieñczyæ j± bo w innym wypadku bardzo ¼le siê k³adzie(pluje a nie rozpyla), lecz mam wra¿enie i¿ mo¿e to mocno wp³ywaæ na odcieñ koloru. U¿ywana dysza to 1.4.

Jeszcze jedno pytanie z mojej strony to czy podk³ad epoksydowy k³adzie siê wy³±cznie na go³± blachê czy mo¿na stosowaæ jak zwyk³y akrylowy (na stary podk³ad)??

Nokia 
Wys³any: 2011-11-06, 19:11   
0
UP DOWN
:)

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: Silesia City Center
Skoro uzywaz baz firmy profix rozcienczaj j± w takich proporcjach jakich zaleca producent. Tyle.
Czemu chcesz dawac epox na akryl ? Ja daje epox albo na go³± blache lub na elementy mocno pokitowane zeby to wszystko odciac w cholere.

dadus18 
Wys³any: 2011-11-06, 19:26   
0
UP DOWN

nokia92, producent zaleca 10-15%, ale to ma³o jak naleje z 25-30 wtedy wszystko siada piêknie ale czy nie jest to b³êdem????... Z kolei je¶li chodzi o podk³ad to nigdy nie u¿ywa³em epox, temu pytam. Lakierujê doln± czê¶æ drzwi do listw. Sprawa wygl±da tak i¿ by³y ju¿ robione ze 3 lata temu, nad³o¿one s± szpachl±, ale na dole wysz³a korozja, nie chcê ca³ej powierzchni do 0 zdzieraæ, tylko dó³ a resztê do podk³adu i czy mogê epoksyd na wszystko to po³o¿yæ czy raczej tylko na blachê?? I czy potem na akrylowy przed baz±??

Nokia 
Wys³any: 2011-11-06, 19:34   
0
UP DOWN
:)

Sk±d: Silesia City Center
Moze za ma³e cisnienie masz na pistolecie jak lejesz tyle co trzeba a pistolet zle ta baza maluje. Niech sie lepiej wypowie ktos kto uzywa baz Profixa.
Co do epoxu miejsce korozji napraw, i mozesz psikn±c epoxyda, co do tego czy na akryl mozna dawac epox to nie wiem ale chyba raczej tak. Co do akrylowaego, nie musisz go dawac przed baz±, mozna malowac kolor na epoxyde.

dadus18 
Wys³any: 2011-11-06, 19:38   
0
UP DOWN

nokia92, ju¿ regulowa³em pistolet choæ jak i nic z tego, ale mo¿e kto¶ siê jeszcze wypowie. narazie dziêki.

senior
Wys³any: 2011-11-06, 20:17   
0
UP DOWN

dadus18 napisa³/a:
ju¿ regulowa³em pistolet choæ jak i nic z tego, ale mo¿e kto¶ siê jeszcze wypowie. narazie dziêki.
:
dadus18 napisa³/a:
U¿ywana dysza to 1.4
Niby mo¿na zapytaæ o sam pistolet i nastawy ale co bardziej i szybciej bije po oczach to:
dadus18 napisa³/a:
producent zaleca 10-15%, ale to ma³o jak naleje z 25-30 wtedy wszystko siada piêknie
Nie wydaje mi siê aby do baz profixa zalecane by³o do 15% rozcieñczalnika. Nie pamiêtam ile go idzie bo dawno tym lakierowa³em i bardzo krótko ale to praktycznie niemo¿liwe aby tak ma³o.
Je¶li to CP 99 Premium to z tego co tu jest napisane ma chyba byæ 1:1
http://www.multichem.pl/p...99-premium.html
Poszukaj karty sam.

dadus18 
Wys³any: 2011-11-06, 20:40   
0
UP DOWN

senior, no masz racjê, jest karta i do 100% rozpuszczalnika siê dodaje. ju¿ wiem teraz gdzie le¿a³ zawsze b³±d, wielkie dziêki za o¶wiecenie.

diablo74 
Wys³any: 2011-11-06, 20:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
senior napisa³/a:
Je¶li to CP 99 Premium to z tego co tu jest napisane ma chyba byæ 1:1

ma byæ 1;1

dadus18 
Wys³any: 2011-11-06, 21:10   
0
UP DOWN

tak 1:1,(i pewnie w tym stosunku dopiero odcieñ koloru bêdzie prawid³owy??) a lakiery 20-30%, i nawet inny rozcieñczalnik jest do lakieru a zawsze la³em ten co do bazy.... eh ale lepiej pó¼no siê dowiedzieæ ni¿ wcale.

diablo74 
Wys³any: 2011-11-06, 21:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Cytat:
dadus18

jak masz pytania odno¶nie profixa to chêtnie odpowiem mam z nim ju¿ trochê do czynienia

dadus18 
Wys³any: 2011-11-06, 22:05   
0
UP DOWN

diablo74, wielkie dziêki jak co¶ to bêdê pisa³ :-)

gugun 
Wys³any: 2011-11-07, 10:35   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
senior, chwala ci,tak czytalem czytalem te odpowiedzi i myslalem ze juz nikt nie wylapie tego ze 15% to cholernie za malo...a jesli o epoxyd chodzi to walnij nim na gola blache,po godzinie ok jak podeschnie daj na calosc podklad akrylowy

dadus18 
Wys³any: 2011-11-07, 17:13   
0
UP DOWN

gugun, no kiedy¶ tam na pocz±tku mi siê utar³o te 10 - 15% rozp. ale za nic nie pamiêtam o co to chodzi³o i tak la³em wiêcej bo baza by³a za gêsta ale w koñcu siê dowiedzia³em co i jak :-) Epox po³o¿ony i nadszpachlowany delikatnie, jutro cuchanie i na to po³o¿ê akrylowy jak przeschnie to jadê z baz± a potem klar. Dziêki wielkie za pomoc.

gugun 
Wys³any: 2011-11-07, 18:08   
0
UP DOWN

na epoxyd mozesz dac do 12stu godzin akrylowy bez matowania,wiec poki masz oklejone to szoruj dac akrylowy na calosc:)

dadus18 
Wys³any: 2011-11-07, 18:35   
0
UP DOWN

Jutro bêdê matowa³ bo ju¿ szpachle na³o¿y³em na "wycuchane" miejsca z rdz±, my¶lê ¿e jak ok 10 na³o¿e akryl to po po³udniu 2 matowanie i dam baze i klar. :-)

gugun 
Wys³any: 2011-11-07, 18:38   
0
UP DOWN

jesli masz cieplo to tak ale jesli normalnie to daj mu wyschnac temu podkladowi zeby ci nie zmatowialo na nastepny dzien...bierz przyklad ze mnie,ja dopiero ide przygotowac 4el. i malowac:)

dadus18 
Wys³any: 2011-11-07, 18:51   
0
UP DOWN

Te¿ tak kusisz biore piwo i ide patrzyæ czy epox sie nadaje do matowanie ;-)

gugun 
Wys³any: 2011-11-07, 20:56   
0
UP DOWN

dadus18 napisa³/a:
Te¿ tak kusisz biore piwo i ide patrzyæ czy epox sie nadaje do matowanie
zapewne nie,ale co do piwa tez sobie wzielem i juz pomalowane :D :D :D z tym ze cos poszlo nie tak,wiec tak nawiasem nie zauwazyliscie panowie problemu z akrylami ostatnio???glownie debeer...bo ostatnio 2 razy malowalem bialym busa i same dziury,dzisiaj mnie znowu pokorcilo czarnym i to samo...z gory mowie ze powietrze jest ok bo nigdy nie mam dziurek,tylko 3 raz na akrylu i to nie 2-3 bo tyle ze po 1wszej pelnej wyplukalem pistolet....przyznam ze dzisiaj na obiad byl rosol ale nie kichalem podczas wiec to chyba nie ma nic do rzeczy?? :D :D :D :D

dadus18 
Wys³any: 2011-11-07, 21:22   
0
UP DOWN

gugun, hmmm ja tam nigdy z podk³adem nie mia³em problemu, zawsze siada³ jak ta lala. Raz mia³em jaja z baz± ale to innej firmy rozpuch da³em, no i klar ale z nim czêsto jest problem. No twardy super nie jest ale ju¿ wycuchane ide nak³adaæ akryla;-)

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-11-10, 14:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
gugun napisa³/a:
bo ostatnio 2 razy malowalem bialym busa i same dziury,dzisiaj mnie znowu pokorcilo czarnym i to samo...z gory mowie ze powietrze jest ok bo nigdy nie mam dziurek,

Problem le¿y w podk³adzie??????
Baqo mia³ takie problemy z trotonem i ja czasem widzê podobne czary na s³abszych materia³ach.

gugun 
Wys³any: 2011-11-10, 14:28   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
Problem le¿y w podk³adzie??????
Baqo mia³ takie problemy z trotonem i ja czasem widzê podobne czary na s³abszych materia³ach.
problem rozwiazany....wina utwardzacza bo jak malowalem przez lato ciezarowki to mi sie troche tych opakowan po 5-10l nazbieralo i moja malzonka kochana jak ogarniala mi kieedys ten burdel to zlala wszystko do 2 puszek 5l....oczywiscie utw. tej samej firmy z tym ze trafila sie jedna pucha z popsutym i przeterminowanym utw. i to bylo przyczyna bo dolalem go do bezbarwnego i to samo,rozrobilem z innym utw. akryl i juz bylo ok..a juz nerwicy dostawalem,bo raz moze sie zdarzyc ale jak juz poprawiasz i wiecznie to samo to juz cos nie hallo,tymbardziej ze akrylem innej firmy

senior
Wys³any: 2011-11-11, 21:56   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
przez lato ciezarowki to mi sie troche tych opakowan po 5-10l nazbieralo i moja malzonka kochana jak ogarniala mi kieedys ten burdel to zlala wszystko do 2 puszek 5L
To dlaczego zostawiasz utwardzacze w opakowaniach nie zu¿ywaj±c ich do koñca? Wiêc jakim cudem wychodzi³y Ci proporcje mieszaniny je¶li a¿ tyle po lecie tego utwardzacza Ci zosta³o?
Zdziwienie moje potêguje to i¿ gdy latami odmierza³em mieszaniny wg. objêto¶ci {wg. skal w kubkach} to nigdy, ale to chyba nigdy nie zdarzy³o mi siê aby utwardzacza zosta³o w opakowaniu. Baaa prawie nigdy nie by³o go nawet na styk tylko na ogó³ brakowa³o. Dopiero po przej¶ciu na wagê wszystko siê ilo¶ciowo zgadza. Dlatego dziwi mnie jakim cudem zosta³o Ci po lecie tyle utwardzacza? Je¶li FRAU rozla³a do 2 puszek 5l to choæ minimum jedna by³a pe³na - wiêc?????????? Daje do my¶lenia. Bo zak³adaj±c ¿e by³o go TYLKO 6 litrów to przy lakierach klasy MS wypstryka³e¶ ich ok 12 litrów bez utwardzacza, a lakierów klasy HS oko³o 18 litrów bez utwardzacza :D :D
Na pewno nie pomyli³e¶ cyferek? :D

Poza tym ka¿d± puszkê po klarze czy utwardzaczu da siê opró¿niæ prawie do zera: jak ju¿ nie leci to walisz dziurkê ¶rubokrêtem przy samym rancie obwodu puchy i przez ni± opakowanie opró¿nia siê prawie do zera.

gugun 
Wys³any: 2011-11-12, 11:24   
0
UP DOWN

senior, nie rozumiesz mnie,klient kupowal farbe,i za kazdym razem jak jechal po 3-4,5....10l farby to zawsze bral 5l utwardzacza i zawsze zostawalo,potem znowu mi od siebie przywiozl taki roczny w 2 baniakach po 10l gdzie w kazdym bylo po 1-2l i ten byl felerny....a nigdy nie zuzywalem do konca bo jeden byl szybki a potrzebowalem wolny np to otwieralem nowa puszke...malowalem mu cale lato skonczylem jedna to przywiozl druga i jechal znowu po farbe i utw 5l itd ze mi sie ostalo z 10 puszek i w kazdej po 1-2l wiec kazalem zlac wolny do wolnego szybki do szybkiego.

senior
Wys³any: 2011-11-13, 19:53   
0
UP DOWN

Ko³omyja ko³a ale mniej wiêcej rozumiem - poza otwieraniem tylu puszek utwardzacza poza dwoma: normal i fast. Oraz dostawcy lakierów który je kupowa³ a w zasadzie ich sprzedawcy który do prawie ka¿dej ilo¶ci lakieru wciska³ 5l utwardzacza...............
Ale to ju¿ ma³o wa¿ne bo wiem mniej wiêcej o co chodzi.
Pzdr.

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-11-14, 00:06   
0
UP DOWN

Cytat:

Ko³omyja ko³a ale mniej wiêcej rozumiem

Ja to rozumiem inaczej ciut,,, chyba tak jak prawid³owo powinno sie to rozumieæ.

Poprostu pozostawa³o koledze tych utwardzaczy, bo proporcje by³y nie teges, ale ju¿ sie ³adnie wykrêci³ z tej wtopy. ;P
Zeby nie by³o ¿e siê czepiam, to sam mam na pó³eczce kilka utwardzaczy do podk³adu z czasów gdzie wagi nie uzywa³em a proporcje by³y objeto¶ciowo na oko odmierzane i do tego sie spokojnie przyznaje.
To by³ b³±d a ¿e zosta³ wyeliminowany to i nie jest mi ujm± przyznaæ sie do takich g³upich praktyk. :shock:

gugun 
Wys³any: 2011-11-14, 09:49   
0
UP DOWN

senior napisa³/a:
poza otwieraniem tylu puszek utwardzacza poza dwoma: normal i fast
normal i fast roznia sie tylko naklejka ktora schodzi szybko i wtedy trzeba sie domyslac:)
senior napisa³/a:
raz dostawcy lakierów który je kupowa³ a w zasadzie ich sprzedawcy który do prawie ka¿dej ilo¶ci lakieru wciska³ 5l utwardzacza.............
poprostu gosciu ma kasy jak lodu i sie nie rozdrabnial,wolal kupic 5l bo itak sie wykorzysta a ze przywiozl nastepne auto,utwardzacza zostalo z litr a bylo potrzebne 2 to kupowal kolejne 5.....
Lackdoctor napisa³/a:
proporcje
mam ladne kubeczki i mieszadelka z miarkami :D

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-11-14, 11:20   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:

Lackdoctor napisa³/a:
proporcje
mam ladne kubeczki i mieszadelka z miarkami

No spoko.
Ja ograniczam koszty u¿ywaj±c teraz kubki z polipropylenu i wagê elektroniczn±.
75 kubków 0.5 litra koszt 9-10 zl.
Czyli kubek koszt 13 groszy i nie cenzura siê z myciem go po u¿yciu, czy p³aceniem wiêkszej kasy na jednorazowe u¿ycie.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: