Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42
Autor Wiadomość
useless
Wysłany: 2008-01-24, 01:19   proÂśba o pomoc fachowcĂłw - odpryski
0
UP DOWN

Witam :)

PotrzebujĂŞ pomocy. Nie jestem lakiernikiem ale mam problem zwiÂązany z tym fachem. A mianowicie.

Kupi³em do autka zderzak zrobiony z jakiœ tam w³ókien. Mój lakiernik pomalowa³ go ale jak mi powiedzia³ po malowaniu nie u¿ywa³ podk³adu pod lakier gdy¿ stwierdzi³, ¿e zderzak musia³ mieÌ ju¿ podk³ad bo tak wyglada³. No i jest problem. Lakier odpryskuje ca³y czas. Delikatne uderzenie kamyczka i ju¿ jest ma³y bia³y odprysk. Zderzak ma 2 miesi¹ce a ju¿ ca³y jest w miniaturowych odpryskach (na czarnym strasznie je widaÌ )

Czy jest jakiœ sposób aby uratowaÌ ten zderzak ?? Ten lakiernik twierdzi ¿e nie ma :( i juz nic nie da siê zrobiÌ. Mo¿e znacie jakieœ metody naprawy takiego czegoœ lub mo¿e jest jakiœ lakier, którym mo¿na prysn¹Ì zderzak, ¿eby ten lakier jakoœ siê trzyma³ ??

pozdrawiam
RafaÂł

rbfm 
Wysłany: 2008-01-24, 06:01   
0
UP DOWN

useless napisał/a:
Czy jest jakiÂś sposĂłb aby uratowaĂŚ ten zderzak ?? Ten lakiernik twierdzi Âże nie ma

to pewnie Âżelkot.

dupa nie lakiernik. ale ma racje ze nie do uratowania, bo kto pozdrapuje caly lakier? chyba ze poczekasz az sam odpadnie.

rada na przyszlosc nie kupowac wynalazkowych zderzakow. raz ze problemy z lakierowaniem, a dwa ze to jest gowno ktore peka i zazwyczaj nie pasuje:) takie moje zdanie.

baqo 
Wysłany: 2008-01-24, 11:52   
0
UP DOWN

nie dodaÂł uelastyczniacza do lakieru :!: :!: :!:
useless napisał/a:
Czy jest jakiÂś sposĂłb aby uratowaĂŚ ten zderzak ??
usun¹Ì stary lakier,po³ozÌ podk³ad akrylowy z dodatkiem uelastyczniacza,lakier równie¿ z dodatkiem tego œrodka.to nie tylko zapobiegnie pêkaniu lakierów na elastycznych pod³o¿ach,ale i powoduje odbicie kamyczków bez odpryœniêcia lakieru,

Wysłany: 2008-01-24, 12:33   
0
UP DOWN
MTGarage.

jeœli jest to zderzak z laminatu (¿ywica+ w³ókno/tkanina np. poliesterowa) to tak jak napisa³ RBFM bêdzie na tym geal coat/zelkot.

zajmowaÂłem siĂŞ robieniem kopii elementĂłw kiedyÂś na potrzeby przerĂłbek i powiem jedno. nie wiem jak inni to robiÂą, ale zelkotu sie nie da pomalowaĂŚ tak, zeby byÂło dobrze!!
moze i daje g³¹dk¹ powierzchniê, ale to jest najgorsze, co mo¿e byÌ. ¿as lakierowanie samego laminatu to nic trudnego. primer, podklad, lakier. jesli trzeba to dajemy uelastyczniacz, ale odlewy z laminatu s¹ zazwyczaj b. twarde (twardsze od plastikowych zderzaków).

Lakierowanie motocykli i skuterĂłw!

www.bikepics.com/members/online/

baqo 
Wysłany: 2008-01-24, 13:10   
0
UP DOWN

mzlowaÂłem wiele takich Âżeczy i do momentu gdy ktoÂś sam nie zaczepiÂł o coÂś ,czy rozwaliÂł nie miaÂłem problemĂłw z odpryskami.dodanie uelastyczniacza doskonale zapobiega odpryskÂą,kamyk siĂŞ odbija jak od gumy, tak samo dodajĂŞ uelastyczniacz na alusy,felgi.twardy lakier prĂŞdzej siĂŞ wyÂłuszczy od uderzenia kamyczkami:!:

rbfm 
Wysłany: 2008-01-24, 13:27   
0
UP DOWN

online napisał/a:
nie wiem jak inni to robiÂą, ale zelkotu sie nie da pomalowaĂŚ tak, zeby byÂło dobrze!!

dokladnie. dlatego ja nie robie takich robot bo predzej czy pozniej przyjdzie reklamacja. zelkot to najgorsze gowno jakie moze byc.

lukas
Wysłany: 2008-01-24, 21:11   
0
UP DOWN

Problem lakierowania ÂżelkotĂłw byÂł pewnie spowodowany przez Âśrodki rozdzielajÂące ktĂłre stosuje siĂŞ w celu Âłatwego wyciÂągniĂŞcia takiego zderzaka z formy.

useless
Wysłany: 2008-01-24, 22:49   
0
UP DOWN

DziĂŞki za odpowiedÂź mimo iÂż maÂło pocieszajÂąca :P RozmawiaÂłem z nim i powiedziaÂł, Âże moÂże sprĂłbowaĂŚ ale nie jest pewny czy to pomoÂże pomalowaĂŚgo jeszcze raz ale jakimÂś takim lakierwm czy lakierem z dodatkiem, Âże ponoĂŚ bĂŞdzei jak guma. MĂłwiÂł, Âże gumowe elementy siĂŞ tym maluje i wtedy lakier zachowuje siĂŞ jak guma i nie pĂŞka. MĂłwiÂł, Âże nie iwe czy to pomoÂże ale moÂżna sprĂłbowaĂŚ.

A co Wy myœlicie o tym i czy mo¿ê to faktycznie pomóc ??

baqo 
Wysłany: 2008-01-25, 08:58   
0
UP DOWN

uelastyczniacz to niby ta guma!!!
useless napisał/a:
A co Wy myœlicie o tym i czy mo¿ê to faktycznie pomóc ??
pisaÂłem ci co zrobiĂŚ,wiĂŞc nie ma co tu myÂśleĂŚ tylko tak poprawiĂŚ.i ma dodaĂŚ gumu ,i do podkÂładu i do lakieru :!: :!: :!:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu