Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Homer S. 
Wysłany: 2011-11-14, 16:48   PodkÂład wodorozcieĂączalny
0
UP DOWN

Jak wiecie z doœwiadczenia nie zawsze epoxyd chce odizolowaÌ ró¿ne cuda po poprzednich naprawach i zastosowanych tajemniczych œrodkach :rotfl: . Wychodz¹ paj¹ki lub siê wszystko wa¿y i podnosi . Epoxyd nie daje rady to ratunkiem jest podk³ad wodorozcieùczalny .
Pytanie jakiÂś polecany producent :?: cena :?: inne cenne informacje :spoko:

Siekiera
Wysłany: 2011-11-14, 20:21   
0
UP DOWN

MaÂło jest tego na rynku. Firmy majÂą ale do dystrybucji to nie trafia bo popytu nie ma. Ja miaÂłem kiedyÂś Sprinta ale nie byÂło chĂŞtnych do wziĂŞcia i chyba go komuÂś sprezentowaÂłem ;) MoÂże jak zaczniemy pisaĂŚ na forum to zacznie siĂŞ coÂś zmieniaĂŚ w tym temacie. Tak samo byÂło kiedyÂś z epoksydami i reaktywnym a teraz to juÂż standard w kaÂżdej mieszalni.

PROJEKTER
Wysłany: 2011-11-14, 20:23   
0
UP DOWN

Co chcecie wiedzieĂŚ ?

Lackdoctor 
Wysłany: 2011-11-14, 22:41   
0
UP DOWN

Siekiera,
A masz epoksy w sprayu ?
Z novola spectral nowy produkt?
WysyÂłasz ?
Masz cennik?

Homer S. 
Wysłany: 2011-11-15, 14:47   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
Co chcecie wiedzieĂŚ ?

No nie musi byĂŚ to wykÂład na 2 strony ale to chyba nie jest taki sobie podkÂład na wodzie. ZnalazÂłem dwa w sklepach internetowych i jak mam wydaĂŚ 70zÂł za 1L to chciaÂł bym coÂś o nim wiedzieĂŚ :tak: :spoko: .

PROJEKTER
Wysłany: 2011-11-15, 15:55   
0
UP DOWN

MĂłwisz krĂłtko .... hmmm

Jak krótko to najlepszy na rynku bez ¿adnych w¹tpliwoœci jest podk³ad Glasurit 176 - coœ tam ... chyba 7. W wersji 1K. mo¿e sobie staÌ w pistolecie ca³y dzieù ... schnie wprawdzie normalnie na powietrzu, ale wtedy jest taki delikatny do obróbki rêcznej, albo ostro¿nej maszynowej. TwardoœÌ reguluje siê przez temperaturê i czas suszenia ... najlepiej promiennikiem. Schnie "na wiór" w kilka minut i do tego ... to grunt na go³¹ blachê. :spoko:

Jego pierwsze wcielenie juÂż byÂło niezÂłe, a ten jest super. Ale sprawdÂź sam.

Tak ogólnie .... to te podk³ady modyfikowane wod¹ s¹ zarówno na spoiwie epoksydowym jaki i akrylowym rzadko w samochodowce, ale trafiaj¹ siê ogólnie tak¿e te na spoiwie poliuretanowym. S¹ takie do których dodaje siê utwardzacz 2K... ale wiêkszoœÌ to jednak 1K ... i dopiero w tej wersji maj¹ jakiœ sens.

Gdybym mia³ kiedyœ robiÌ w³asny samochód to na go³¹ blachê pod szpachlê po³o¿y³bym jednak stary konwencjonalny grunto-wype³niacz epoksydowy 2K. Podk³ady wodorozcieùczalne tylko zamiast wype³niacza akrylowego 2K ... i mo¿e jako izolator. :tak:

Ten Glasuritu 176 -7. polecam z czystym sumieniem :spoko:

DotarÂła do mnie taka informacja, z MIPA, Âże jest teÂż kit szpachlowy modyfikowany wodÂą bez styrenu. Jednak na razie pytaĂŚ o podkÂład ... no to Âżeby byÂło krotko to tyle. ;)

Homer S. 
Wysłany: 2011-11-15, 19:12   
0
UP DOWN

Tak myœla³em o wersji 1K i takie s¹ dostêpne . Chcê go mieÌ i u¿ywaÌ jako izolator na trudne przypadki :shock: . Przyk³ad zderzaki Kia przetarcie lakieru do bazy przeszlifki odizolowanie epoxydem na to m/m podk³ad i tak wszystko siê podnosi . Pewnie taki wodny podk³ad w skali œwiata to nie nowoœÌ ale w mojej okolicy :shock: .

Siekiera
Wysłany: 2011-11-15, 21:28   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
Siekiera,
A masz epoksy w sprayu ?
Z novola spectral nowy produkt?
WysyÂłasz ?
Masz cennik?

Czekam cierpliwie na tego epoxa bo ponoÌ pierwsze partie rozesz³y siê jak ciep³e bu³eczki i nie starczy³o dla mnie :> a chyba w novolu zamówili sobie na pocz¹tek za ma³o jakiegoœ sk³adnika i teraz trzeba czekaÌ a¿ dojdzie. Cennika nie mam ale w detalu na pó³ce wychodzi coœ ok. 25-26 z³ za 500ml. Ja nie wysy³am bo mi sie nie chce ale jak znam ¿ycie to zaraz na allegro bêdzie sta³ ;)

mirusiek 
Wysłany: 2011-11-16, 15:27   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:

Jak krĂłtko to najlepszy na rynku bez Âżadnych wÂątpliwoÂści jest podkÂład Glasurit 176 - coÂś tam ... chyba 7. W wersji 1K.

Dodam z obowiÂązku, Âże to jest dokÂładnie : PodkÂład gruntujÂący 1K na bazie wodnej, ciemnoszary 176-72

Tutaj : Link do karty technicznej

gugun 
Wysłany: 2011-11-18, 10:30   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
DotarÂła do mnie taka informacja, z MIPA, Âże jest teÂż kit szpachlowy modyfikowany wodÂą bez styrenu
oni to wogole maja cuda na kiju...dlatego na tych materialach pracuje bo maja baaaaaaaaardzo szeroki i cholernie dobry asortyment...podkladu z 10 rodzaji szpachlu z 20 nawet takie po 100zl za puche :D ale i takie po 30 i to maselka :D nie jak inni,2 podklady do wyboru po 30zl szpachli z 3 rodzaje i 2 lakiery w ofercie :D tak wiec jesli chodzi o wodorozcienczalny to
http://sklep.optionall.pl...grundierfiller/ idealny jesli chodzi o stare zderzaczkinie , moge smialo polecic
a jesli chodzi otypowy izolator to ten jest spoko
http://sklep.optionall.pl...sparent-sealer/

PROJEKTER
Wysłany: 2011-11-19, 12:26   
0
UP DOWN

Ze swojej strony dodam ( choÌ nie w temacie :x: ) ¿e MIPA to taka "firma zagadka" ... trochê jak Novol ^^ ... podobno MIPA produkcje wiêkszoœÌ kitów poliestrowych dla tych znanych koncernów chemicznych. Tzn. wed³ug ich wytycznych technologicznych, ale robi to MIPA na swoich liniach. Podobnie jest z Novol. Wiele szpachlówek takich "no name" robi na zamówienia hurtowe w³aœnie Novol.

gugun 
Wysłany: 2011-11-19, 12:32   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
trochĂŞ jak Novol
a ja dodam tak tez nie w temacie ze najlepsza seria nowola nie ma porownania chociazby do seri economy z mipy :D ale to moje prywatne zdanie ;)

senior
Wysłany: 2012-01-29, 17:53   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
informacja, z MIPA, Âże jest teÂż kit szpachlowy modyfikowany wodÂą bez styrenu.
Na tej stronie jest chyba o niej wspomniane i jest jej oznaczenie: http://www.e-autonaprawa....cienczalny.html

OsobiÂście od jakiegoÂś czasu sÂłucham wszystko co ludzie przebÂąkujÂą o tych podkÂładach "wodorozcieĂączalnych" 1K i niby bardzo mnie korcÂą lecz wszystko sÂą to opowieÂści z zasÂłyszenia wiĂŞc pĂłki co sam jakoÂś mam obawy aby to testowaĂŚ na sobie.
Z jednej strony korci mnie ten produkt ze wzglêdu na rzekom¹ uniwersalnoœÌ a z drugiej ³atwoœÌ i szybkoœÌ przygotowania/aplikacji/przechowywania..... lecz z innej strony mam straszny niesmak i niechêÌ do podk³adów 1K ze wzglêdu na przykre stare doœwiadczenia.
Wiem Âże z czasem technologia zapiernicza niesamowicie do przodu lecz z drugiej strony nie widzĂŞ dookoÂła siebie czy to w warsztatach czy u przedstawicieli namawiania to tego produktu - a nawet jego samej obecnoÂści/wspominania o nim.
A chciaÂłbym wiedzieĂŚ o nim wiĂŞcej i ew. go uÂżywaĂŚ - lecz za maÂło informacji... {ostatnio w innym temacie z lekka podstĂŞpem chciaÂłem wyÂłudziĂŚ o nim jakieÂś opinie lecz tylko Miki z lekka o nim wspomniaÂł :spoko: }
Dlatego teÂż odÂświeÂżam ten wÂątek bo moÂże ktoÂś coÂś wiĂŞcej powie o tych produktach:

Najbardziej interesuje mnie zamiana nim podkÂładu epoxydowego:
- jego przyczepnoœÌ do ró¿nych pod³o¿y
- porĂłwnanie ochrony antykorozyjnej
- co siê dzieje gdy po³o¿y siê na niego szpachlê, ew. czy trzeba jak¹œ konkretn¹
- w jaki sposĂłb /i czy/ przygotowuje siĂŞ go przed pokryciem szpachlÂą

OgĂłlnie za i przeciw zamienieniu nim podkÂładu epoksydowego i akrylowego - chociaÂż akrylowego "przeciw" raczej nie ma wcale {tak mi siĂŞ przynajmniej wydaje}

Czyli:
PROJEKTER napisał/a:
Gdybym mia³ kiedyœ robiÌ w³asny samochód to na go³¹ blachê pod szpachlê po³o¿y³bym jednak stary konwencjonalny grunto-wype³niacz epoksydowy 2K.
Dlaczego?

Fajnie byÂłoby gdyby ktoÂś siĂŞ wiĂŞcej o tym rozpisaÂł tym samym prĂłbujÂąc mocniej do tego przekonaĂŚ.
Fajnie aby opisali nie tylko u¿ytkownicy, PROJEKTER, ..... ale te¿ i producenci czy te¿ przedstawiciele ró¿nych marek udzielaj¹cy siê czêœciej b¹dŸ rzadziej na forum b¹dŸ tylko je podgl¹daj¹cy.

Z gĂłry dziĂŞki.

Mart-Dent
Wysłany: 2012-01-29, 22:22   
0
UP DOWN

Nie ma siê co zastanawiaÌ, 100z³ to nie maj¹tek, kup wypróbuj na swoim aucie lub elemencie le¿¹cym gdzieœ na placu, od³ó¿ na pó³kê i niech czeka. Po pó³ roku czy po roku sprawdŸ co to to jest warte :D Wtedy coœ napiszesz o tym podk³adzie. Ja chcia³ bym to opisaÌ ale nie dano mi talentu mówcy ani pisarza. Ktoœ pyta odpowiadam, ale sam od siebie ni ch.ja nie wykrzesam. ^^

senior
Wysłany: 2012-01-29, 22:57   
0
UP DOWN

Heja. Tu nie chodzi o cenĂŞ zakupu tylko co siĂŞ bĂŞdzie dziaÂło. ZwykÂły podkÂład akrylowy ktĂłry obecnie uÂżywam tyle chyba kosztuje wiĂŞc to dla mnie Âżaden szok.
Doœwiadczenia zapewne zrobiê bo na ogó³ i tak robiê lecz w tym przypadku tym bardziej gdy¿ mam za ma³o danych jak te¿ i opinii.
Takich podkÂładĂłw z kartami znalazÂłem tylko 4:
APP: http://www.app.com.pl/fil...-TDS-020450.pdf
GLASURIT: http://techinfo.glasurit....GGF/176-72.html
R-M: http://jp.rmpaint.com/doc...ROFILLER_II.pdf
SELEMIX {chyba PPG}: http://www.firmapawelec.p...POL.12-2007.pdf

I jak je porĂłwnuje do karty epo DP P07 to mam obiekcje w szczegĂłlnoÂści kitowania po nich.
CzasĂłw aktywnoÂści nie widzĂŞ wiĂŞc raczej sÂą tylko do szlifu a w APP nawet jest dopisek Âże wersji M/M siĂŞ nie zaleca....
Nic, jeÂśli nikt za duÂżo nie dopowie to trza bĂŞdzie poczekaĂŚ a w miĂŞdzyczasie coÂś wybraĂŚ i porobiĂŚ jakieÂś mniej i bardziej ekstremalne kombinacje a resztĂŞ uÂżywaĂŚ tylko zamiast akrylowego a epo pozostawiĂŚ na poczÂątek {moÂże dlatego Projekter tak sam napisaÂł}

A Ty Mart jakiego uÂżywasz i jak dÂługo? Do czego poza jak rozumiem przeszlifami? Kitujesz po nim? MiaÂłeÂś jakieÂś nieprzyjemne niespodzianki?
Tnx

Mart-Dent
Wysłany: 2012-01-30, 01:42   
0
UP DOWN

U¿ywam APP od 2 lat teraz zakupi³em z SH 4100(jeszcze nie u¿ywa³em bo trochê tego z APP mi zosta³o). Wczeœniej przy wiêkszych rzeŸbach zawsze przed kitowaniem dawa³em epoksyd, teraz przeszed³em na szpachlê z SH 2035 wiêc to ju¿ odesz³o. Podk³adu wodnego u¿ywam tylko do ma³ych napraw, uszkodzenie rozszlifowujê, podk³ad wodny i to wszystko(oczywiœcie baza i klar póŸniej) m/m raczej nie da rady tym robiÌ choÌ jak sam napisa³eœ ze w APP piszê ¿e siê nie nadajê do tego. Jak do tej pory zero efektów ubocznych.

ps. Konto z nickiem Miki to ja.

unek83
[Usunięty]
Wysłany: 2012-01-30, 08:59   

Mart-Dent,
Mart-Dent napisał/a:
teraz zakupiÂłem z SH 4100
Mart-Dent napisał/a:
teraz przeszedÂłem na szpachlĂŞ z SH 2035

fajne nie???
ciekawe ??pomogÂło moje szkolenie :cool:
standox teÂż ma taka szpachle i jest taĂąsza :x:

Mart-Dent
Wysłany: 2012-01-30, 09:07   
0
UP DOWN

unek83, Na szpachli robiê ju¿ doœÌ d³ugo, tylko o podk³adzie nie wiedzia³em. Co do szpachli to za 2 kg p³acê 70z³ nie ma tragedii. Od dawna robiê na SH, mam dystrybutora 3km od siebie.

senior
Wysłany: 2012-01-30, 17:52   
0
UP DOWN

Dziêki za odpowiedŸ. Tak na szybko znalaz³em karty i na spokojnie sobie je póŸniej poczytam:
Kit S-H 2035: http://sdstds.shcolor.inf...b5-c56990d9aa7c
PodkÂład S-H 4100: http://sdstds.shcolor.inf...d9-68f2155c864e
Poczytam, pokombinujĂŞ i siĂŞ odezwĂŞ

senior
Wysłany: 2012-02-01, 17:08   
0
UP DOWN

Tak poczyta³em, poczyta³em i z tego co wyczyta³em oraz tego czego nie ma w zaleceniach jednak pozostajê przy epo na go³¹ stal, epo na przecierki jeœli bêdzie coœ kitowane b¹dŸ podk³adowane do szlifu, epo jako miêdzywarstwa miêdzy kitem a podk³adem do szlifu....
A ten wodorozcieĂączalny wezmĂŞ na prĂłbĂŞ ale tylko jako do szlifu {na ew. przecierki przed lakierowaniem pozostanĂŞ przy 42, 44 i 46R z DP}
MoÂże z czasem jak bĂŞdzie wiĂŞcej opinii i wiĂŞcej uÂżytkownikĂłw bÂądÂź sam dokonam jakichÂś testĂłw i wyjdÂą po dÂłuÂższym czasie ok to posunĂŞ siĂŞ i do innych zastosowaĂą.
DziĂŞki za info.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu