Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Przeciu
Wys³any: 2011-11-15, 22:36   Jaki lakier do polerowanego aluminium?
0
UP DOWN

Witam, jutro biore sie za moje felgi, oryginalnie byly wypolerowane i pomalowane jakims klarem. Sa to 8 dziurowce od mercedesa 124. No i wlasnie tak myslalem, czy malowac baza czy to wszystko wypolerowac i klarem. Wybor padl na polerke i teraz pytanie. Jakiego klaru do tego uzyc? Czy lakier bedzie sie trzymal takiej gladkiej powierzchni? Z gory dzieki i pozdrawiam

b-rad
Wys³any: 2011-11-16, 11:57   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Lakier bezb bêdzie odchodziæ

aluminium wysy³a siê na anodowanie i efekt jest trwaly

ewentualnie wypoleruj i nie lakieruj a co 1.5 tygodnia przetrzyj je jak±¶ lekko ¶ciern± past± aby zbieraæ utlenione aluminium.

Przeciu
Wys³any: 2011-11-16, 19:17   
0
UP DOWN

ee to jednak pojdzie baza :) a jeszcze pytanie jakies specjalne podklady na aluminum sa, czy walic akrylowym ?

Simon 
Wys³any: 2011-11-16, 19:26   
0
UP DOWN
in¿

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: Zgierz
Pierwsza warstwa epoksydowy,druga akrylowy.

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-11-16, 19:27   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Przeciu napisa³/a:
a jeszcze pytanie jakies specjalne podklady na aluminum sa, czy walic akrylowym ?

Wystarczy poczytaæ wczorajsze tematy...

Wys³any: Wczoraj 11:04
qki napisa³/a:
¿eby potem nie odlecia³o

Tak napisa³em wczoraj, ale widzê ¿e Simon mnie ubieg³... :spoko:

Na go³e aluminium dajesz dwie warstwy epoksydu, moga byæ cienkie, bo o przyczepno¶æ w³a¶nie tu chodzi.
Po utwardzeniu, ok 2 godz w dzisiejszych warunkach, dajesz na to szpachle natryskow± w ilo¶ci warstw odpowiedniej do stopnia uszkodzenia przez piaskowanie.
Jutro matujesz papierem na gabce 180/240 na sucho.
Jesli podczas matowania widzisz pojedyñcze dzury to je miejscowo szpachlujesz uprzednio zmatowawszy te miejsca.

Nastepnie wyrabiasz do koñca na gotowo i wtedy dajesz 2 warstwy podk³adu.

Podk³ad matujesz 400 na sucho papierem na gabce uprzednio daj±c kontrast aby miec jasno¶c sytuacji i wykoñczenia powierzchni.
KONIEC

LAkierowania ju¿ chyba nie musze opisywaæ
W miejscach duzych ³atwych dla dostepu maszynki powierzchni wspomagasz sie w³a¶nie maszynk± i papierami jak wyzej napisa³em.
Jak niema maszynki to konieczny jest klocek we wstepnej fazie aby powierzchnia nie by³a potem nierówna.
Na klocek papier 120 i bez g±bki oczywi¶cie.

Metoda na mokro jest inna pod wzglêdem gradacji i wody.....
Nie polecam, ale wybór nale¿y do Ciebie.
Apteka za rogiem i febrisan jako wspomaganie konieczne.

gugun 
Wys³any: 2011-11-17, 17:15   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
Lackdoctor, ty chyba wczoraj naprawde popiles??:)
Lackdoctor napisa³/a:
Podk³ad matujesz 400 na sucho
pod srebro 400 na sucho???a pozadtym epoxyd szpachla natryskowa podklad akrylowy...toc to sa felgi tylko,dobrze doszlifowac dac cienko epo,po godzinie akrylowy i wystarczy,ja nawet pokusil bym sie tu m/m to pomalowac jesli nie sa w zbyt ujowym stanie...ja to fele robie tak-matowanko,gradacja w zaleznosci od stanu,szpachla z pylem aluminiowym na ubytki,cienko epoxyd pidklad i m/m srebro i bezbarwny...
Lackdoctor napisa³/a:
we wstepnej fazie aby powierzchnia nie by³a potem nierówna.
Na klocek papier 120 i bez g±bki oczywi¶cie.
jak cie lubie tak cie nie rozumie :D :D :D

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-11-17, 17:50   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
pod srebro 400 na sucho???

Popatrz na filmik pod moim postem.
Tak dok³adnie koñczê 400 na maszynce o skoku 3mm u resztê docieram 400 na gabce.
Takie lakierujê bez problemu.
Przy bardzo mia³kim ziarnie metalicznym prawdopodobnie poprawi³bym 1000-1200 na wodê, ale to tylko prawdopodobnie, bo normalnie mi jak dot±d wychodzi bez uwag koñczac 400 na sucho.
Jedyna baza to argento gdzie technicznie nie jest mozliwym k³adzenie jej na matowana papierem powierzchniê i trzeba zastosowaæ inn± technikê aby nie by³o rys widaæ.
Bo poprawka jest lekko droga - litr takiej bazy koszt 670 zl - jest to gotowa mieszanka o konsystencji wody i takim w³asnie kryciu.

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-11-17, 17:52   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
jak cie lubie tak cie nie rozumie

Bo mi daja w³a¶nie felgi po piaskowaniu chyba kamieniami.... i tak to wychodzi potem.
Powiedz mi tylko czy ty zag³adzasz papierem to podziurawione aluminium???
Bo ja nic nie robiê.
Mo¿e to b³±d. :help:

gugun 
Wys³any: 2011-11-17, 18:03   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
Lackdoctor napisa³/a:
bo normalnie mi jak dot±d wychodzi bez uwag koñczac 400 na sucho

wlasnie dlatego
Lackdoctor napisa³/a:
koñczê 400 na maszynce o skoku 3mm
400 na maszynce o skoku 3mm to jak dobre 800 w reku

rozumiem ze vs/a na to dajesz przed srebrem???to 2ga sprawa jesli chodzi o rysy bo na sreberku ziarno lubi sie ukladac nawet w najmniejsze rysy wiec profilaktycznie wypada dac tlo siwa baza i ewentualnie na nim wylapac jakiekolwiek niedoskonalosci...

ale fele to itak robie m/m w przeciagu jednego dnia wszystko,z tym ze wiekszy spust podczas przygotowania do podkladu

freezef1 
Wys³any: 2011-11-22, 23:29   
0
UP DOWN

jest produkt ktorym zabezpiecza sie polerowane aluminium w Usa nazywa sie to everbrite ja jak robilem to dawalem podklad do malowania na szkle i na to lakier 2k. probowalem kiedys bo robilem butle do moto i polerowalem sobie alu na to dalem podklad bezbarwny przeznaczony do szkla i na to dalem u-pola klar przez 1,5 roku nic sie z tym nie dzieje wszystko lsni az milo. Mozna tez sprobowac lakieru ktory przeznaczony jest do (wiecie w uk na drzwiach ludzie maja te drzwiczki na listy ) to jest wykonane z mosiadzu ktory jest przeciez bardzo lsniacy a jednak lakier lata wytrzymuje nawet tutejsza pogode. Podsumowujac jak chcesz profesjonalny produkt szukaj everbrite a jak samemu probowac to szukaj podkladu na szklo. pozdro

936
Wys³any: 2011-12-30, 19:18   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Promotor przyczepno¶ci powinien sobie z tym zadaniem poradzic.(¿argon techniczny) Zwyk³y podk³ad do plastiku, zwiêkszaj±cy przyczepno¶c. Jest bezbarwny. Na to lakier bezbarwny z ma³ym dodatkiem plastyfikatora (temperatura przy ostrym hamowaniu)
To moja sugestia odno¶nie polerowanego aluminium...

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: