Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
nikolai66 
Wysłany: 2011-11-13, 22:00   Migomat PROTEC - opinie
0
UP DOWN

Witam.
ChciaÂłbym zakupiĂŚ migomat jak z linku poniÂżej.
http://www.ceneo.pl/10714833s

Ma sÂłuÂżyĂŚ do 3-4 napraw blacharskich -mam kilka starych hond do poprawki - reperaturki itp - blacharka samochodowa, czasem moÂże bĂŞdzie uÂżywany do spawania blach 1-3 mm.

Generalnie mam kilka pytaĂą :
1- czy ktoœ mia³ stycznoœÌ z t¹ mark¹ i tym sprzêtem ?
2- czy ten wÂłoski bodajÂże wynalazek jest wart zakupu ? Bester 1800 jakoÂś mi nie podchodzi, naczytaÂłem siĂŞ mieszanych opinii
3- Czy ktoÂś mĂłgÂłby mi wytÂłumaczyĂŚ co to oznacza : PrÂąd wtĂłrny przy cykly: 190 A (20%)
4- moc - 190 A i tylko na 220 V - wystarczy do pospawania jakiejÂś maÂłej konstrukcji ?

okoĂą
Wysłany: 2011-11-16, 22:02   
0
UP DOWN

odp. 1 Nie miaÂłem z tym stycznoÂści
odp. 2 Niech ciĂŞ wypowiedzÂą posiadacze tej spawarki
odp. 3
Chodzi o to Âże przy spawaniu prÂądem 190A w cyklu 10 min moÂżesz spawaĂŚ przez 20% tego czasu a resztĂŞ czasu urzÂądzenie musi odpoczywaĂŚ (przynajmniej tak gdzieÂś to wyczytaÂłem)
odp.4
Moja spawarka teÂż jest na 230V i ma 180A i ÂśmiaÂło moÂżna niÂą spawaĂŚ elementy 5mm ale grubsze to juÂż raczej odpada (tak przynajmniej w moim przypadku). MĂłj sprzĂŞt to sherman 200 (szaÂłu nie ma ale na moje potrzeby wystarczajÂąca)

P.S. KlasĂłwka zaliczona ?? ;)

krzyzak_e38
Wysłany: 2011-11-17, 06:57   
0
UP DOWN

Ja robilem Besterem 1801 i powiem Ci ze na wlasne potrzeby sie nadaje! reparaturki i te sprawy spawa bez problemu! co do grubszych blach nie wiem bo nie spawalem ale tak to sprzet ok. z tego co mowil mi kolega spawacz za ta kase(co kosztuje bester1801) mozna kupic leszpszy mig(podawal konkretna marke sprzetu ale wylecialo mi z glowy)! a co do tego co podales to nic Ci tez nie podpowiem bo nie mialem z nim stycznosci.!

lesnik 
Wysłany: 2011-11-17, 20:51   
0
UP DOWN

w shermana mo¿na inwestowÌ. To cacuszko pierwszy raz widzê. nie wiem jak to coœ dzia³a, ale do takich potrzeb jak twoja to mo¿na wzi¹Ì sherman. Sherman 200 to nie najlepszy sprzet, ale spokojnie poci¹gnie te blaszki.

okoĂą
Wysłany: 2011-11-19, 20:39   
0
UP DOWN

lesnik, Ja nie twierdzĂŞ Âże to super sprzĂŞt tylko po prostu taki mam a Âże spawam niewiele to mi wystarcza. Tutaj poniÂżej podaje linka do tematu z innego forum gdzie pomogli mi wybraĂŚ takÂą spawarkĂŞ a nie innÂą. Oto link:
http://www.cnc.info.pl/to...0zl-vt24139.htm

Pozdrawiam i ÂżyczĂŞ powodzenia w wybraniu odpowiedniego sprzĂŞtu ;)

nikolai66 
Wysłany: 2011-11-21, 00:02   
0
UP DOWN

DziĂŞki za podpowiedzi :)
Generalnie, jeÂśli chodzi o Bestera, to ma on tylko 4 regulacje prÂądu spawania.
Protec ma wiĂŞcej, bodajÂże 8, z czego jest myÂślĂŞ przyjemniejszy w pracy .
Generalnie czemu pytam o wÂłoski wynalazek - bo nie mam za bardzo zaufania do wÂłoskich sprzĂŞtĂłw - takiego miga ma mĂłj znajomy, do tego butla reduktor i gazu w niej troche.
SprzĂŞtem tym pospawaÂł jednÂą bramĂŞ i kilka innych elementĂłw.
A tak to stoi ca³y czas- i chce sprzedaÌ. Ca³oœÌ kosztowa³a 3,5 tz³ (za drogo ale to przez to ¿e wybra³ jakiœ znany market budowlany - B-krang bodaj¿e).
I teraz czy warto j¹ wzi¹Ì za 2 t z³ ?
SprzĂŞt stoi w nieogrzewanym pomieszczeniu prawie 2 lata.
Co myÂślicie o takim zakupie ?

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Blacharstwo i inne naprawy

Odpowiedz do tematu