Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Dolce
|
Wys³any: 2011-11-15, 22:46 pro¶ba o pomoc w zakupie pistoletu dla modelarstwa
|
0
|
|
|
|
Witam.
Potrzebujê porady. Chcia³bym kupiæ pistolet do zastosowania w modelarstwie typu malowanie kad³ubów ³odzi czyli niewielkich stosunkowo powierzchni lakierami akrylowymi dwusk³adnikowymi oraz innymi lakierami mog±cymi mieæ zastosowanie w modelarstwie. Zale¿y mi na dobrym pistolecie, ¿eby mieæ wzglêdn± przyjemno¶æ i przewidywalno¶æ malowania a nie walczyæ z jakim¶ totalnym bublem. Nie wiem czy kupiæ po prostu aerograf :
aerograf
czy te¿ pistolet zaprawkowy :
Mini R-31
Poda³em oczywi¶cie przyk³adowe linki. Nie wiem s± jakie¶ firmy, które produkujê stosunkowo dobre pistolety dla amatorów czy te¿ wszystkie produkty w cenie do 300z³ to jeden ciort. Wiêcej nie chce wydaæ na pistolet poniewa¿ to siê mija w moim przypadku z celem.
Jak radzicie, co kupiæ ?
Mia³em w rêku taki pistolet ale wra¿enia ¶rednie, za diab³a nie uda³o siê ustawiæ ³adnej "miot³y" (chyba, ¿e co¶ ¼le regulowa³em) :
Auarita
Byæ mo¿e jest co¶ podobnego ale wykonane z wiêksza dok³adno¶ci± a nie udaj±ce dobry sprzêt.
Bêdê wdziêczny za pomoc.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Simon
|
Wys³any: 2011-11-15, 22:57
|
0
|
|
|
in¿
Pomóg³: 2 razy Posty: 97 Sk±d: Zgierz
|
Zdecydowanie polecam aerograf najlepiej z dysz± 0,5-je¶li malujesz sporadycznie ma³e powierzchnie uwa¿am ¿e spokojnie wystarczy najzwyklejszy aerograf-obojêtnie jaki-masz kase kup np. Paasche (300 w góre) a je¶li nie to jakiegokolwiek chiñczyka |
|
|
Dolce
|
Wys³any: 2011-11-16, 10:37
|
0
|
|
|
|
Dziêki za radê.
Je¶li to nie k³opot to napisz mi jeszcze w dwóch sprawach :
1) Czy taki aerograf nadaje siê do malowania farbami takimi jak s± stosowane w samochodówce, chodzi mi np. o akryle z utwardzaczem.
2) Czy nim bêdzie mo¿na bez k³opotu malowaæ wiêksze elementy - takie jak np. kad³ub ³odzi.
Po "roz³o¿eniu" w rzucie na jednej p³aszczy¼nie by³by to fragment o powierzchni 25x100cm (0,25 m2).
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-11-17, 17:18
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
Dolce napisa³/a: | 1) Czy taki aerograf nadaje siê do malowania farbami takimi jak s± stosowane w samochodówce, chodzi mi np. o akryle z utwardzaczem.
2) Czy nim bêdzie mo¿na bez k³opotu malowaæ wiêksze elementy - takie jak np. kad³ub ³odzi.
Po "roz³o¿eniu" w rzucie na jednej p³aszczy¼nie by³by to fragment o powierzchni 25x100cm (0,25 m2).
Pozdrawiam. | tak nadaje sie z tym ze musisz uwazac zeby ci w nim nie zasechl wiec polecam opcje kolorki baza+bezbarwny na to |
|
|
|
|
Dolce
|
Wys³any: 2011-11-17, 20:12
|
0
|
|
|
|
Dziêki za odpowied¼.
Czy lakiery bazowe s± jednosk³adnikowe ?
I jak wygl±da sprawa malowania baz±. Czy w przypadku, gdy trzeba poprawiæ bazê np. w zwi±zku z niezadowalaj±cym efektem wymalowania, po przeszlifowaniu nak³ada siê ponownie bazê itd - a¿ do uzyskania odpowiedniego efektu a na samym koñcu maluje siê bezbarwnym ?
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-11-17, 21:23
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Kolego na takie powierzchnie to proponuje jednak nabyæ maly pistolet zamiast tego aerografu. Wysoko¶æ strumienia bedziesz mia³ oko³o 12-15cm co pozwoli tobie w 2-3 przej¶ciach pokryæ ju¿ t± powierzchnie ,dodatkowo skrêcaj±c regulacje od szeroko¶ci natrysku i ilo¶ci materia³u mo¿esz malowaæ punktowo itd. Polecam do nabycia za oko³o 80-100z³ (wysokiej klasy ) pistolet o symbolu R-100 z czerwonym korpusem Nim ju¿ mo¿na siê troche "pobawiæ" i dla takiej "zabawy" w zupe³no¶ci wystarczy. Ja nim malowa³em (dwie pierwsze warstwy) nawet zderzak od VW Polo Pó¿niej szed³ ju¿ w³a¶ciwy kolor bazy nak³adany normalnym pistoletem
Co do twojego ostatniego pytania to baze siê nie szlifuje tylko nak³ada kolejn± warstwe (po na³o¿eniu pierwszej) ,je¶li jednak "co¶ ci wpadnie" to likwidujesz to "punktowo" i dalej przykrywasz to baz±. Po up³ywie zalecanego czasu "suszenia" (przy odpowiedniej temperaturze lakierowanego przedmiotu i powietrza w pomieszczeniu) nak³adasz lakier bezbarwny
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
Dolce
|
Wys³any: 2011-11-18, 22:26
|
0
|
|
|
|
Czy ten pistolet :
R100
jest lepszy od takiego :
V-2000
Czy to w zasadzie jedno i to samo ? |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-11-18, 23:07
|
0
|
|
|
|
To s± zupe³nie dwa ró¿ne pistolety Jeden jest "malutki" i ma dysze o rozmiarze 0.8 a drugi to ju¿ jest w porównaniu do niego "armata" ,wiekszy i z dysz± 1.4 Tego R-100 mozna znale¿æ na Alle..o za oko³o 80z³ + przesy³ka W niklowanym korpusie s± wystawione od oko³o 60z³ Musisz tylko dobrze poszukaæ Pozdrawiam! |
|
|
|
|
Dolce
|
Wys³any: 2011-11-20, 17:01
|
0
|
|
|
|
Pomyli³em siê odno¶nie linka do tego drugiego pistoletu. Chodzi³o mi o porównanie tego R-100 z takim posiadaj±cym równie¿ dysze 0,8mm :
Technic
Czy R-100 jest lepszym, sprawdzonym modelem czy w zasadzie oba pistolety s± podobnej klasy ?
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-11-22, 23:36
|
0
|
|
|
|
Przyznam siê kolego ¿e ten drugi to tylko ma inny kszta³t korpusu (bardziej zbajerowany) od tych co s± ju¿ na Alle..o od 45-55z³ z niebieskimi korpusami Mia³em ich ju¿ kilka sztuk tak¿e bardzo ró¿nie z nimi bywa ...... albo pluj± albo padaj± uszczelki od spustu powietrza Tego R-100 mam ju¿ z 3 lata i jeszcze siê z nim nic nie dzieje w przeciwieñstwie do tych "kopi ala-sata minijet" Tych to mia³em ju¿ kilka sztuk poniewa¿ co siê rozlecia³ podczas "malowania" to go odnosi³em do sklepu i bra³em drugi A¿ w koñcu siê w tym sklepie "wkurwi..i" i powiedzieli ¿ebym sobie kupi³ ..... firmowy pistolet U¿ywam go do k³adzenia podk³adu na tzw. "przeszlifki" a tym R-100 to nak³adam pierwsze warstwy bazy przy robieniu tzw. zaprawek ,jak równie¿ podk³ad na plastik (oszczedno¶æ materia³u ) I musze przyznaæ ¿e spisuje siê bardzo dobrze jak na "cacuszko chiñskie" za oko³o 120z³ (tyle za niego zap³aci³em 3 lata temu w sklepie) Podobno jest wykonany bezuszczelkowo ale ile w tym prawdy..... jednak dzia³a bezawaryjnie w przeciwieñstwie do tamtego drugiego "chiñskiego gówn....a"
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
Dolce
|
Wys³any: 2011-11-24, 21:28
|
0
|
|