Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
adik0070
Wys³any: 2011-11-17, 18:19   Malowanie motocykla - ¯ó³todziób.
0
UP DOWN

Witajcie, jestem nowy na forum.

W przysz³± ¶rodê kupujê motor. Jest to aprilia rs. By³a ju¿ raz malowana, nie wiem jak/czym.

Mój plan to zrobienie j± na nietypow± "seriê", czyli oryginalne naklejki w po³±czeniu z innym kolorem ni¿ seryjne.

Aprilia ma niebieskie ko³a i takie niech pozostan±.

Seryjne malowania(z niebieskimi ko³ami):

Nieoryginalne malowanie jakie znalaz³em:

Z oryginalnego podoba mi siê wersja 3. Jest to wersja "spains"

Pomy¶lê jeszcze nad innym, ale wszystko jest zale¿ne od dostêpnych naklejek:

Zdjêcie u¿ytkownika power21 z allegro.

Mój sprzêt:
- do¶æ spora sprê¿arka (kupiona pod klucz pneumatyczny),
- pistolet do malowania,

Czas na pytania:

1. Jak przygotowaæ stare plastiki do malowania? (jakim papierem zetrzeæ itd.)

2. Jestem amatorem i nie wiem od czego zacz±æ po przygotowaniu plastików. Jaki¶ podk³ad, baza? Mo¿ecie wyt³umaczyæ w miarê jasno krok po kroku jak przebiega ca³y proces malowania?

3. Ile trzeba kupiæ farby/ lakieru i innych materia³ów?

4. Ile mo¿e kosztowaæ takie malowanie?

U¿ywa³em opcji szukaj jednak w postach ludzie siê k³óc±, ¿e tak nie, tak ma byæ..
Chcia³bym ¿eby jaki¶ specjalista wypowiedzia³ siê na podstawie swojego do¶wiadczenia.

Z góry bardzo dziêkujê za wypowiedzi.

Pozdrawiam,
adik0070 :)

slawciu 
Wys³any: 2011-11-17, 19:09   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: Kielce
Co do kosztów zale¿ne jest g³ownie od stanu tych malowanych ju¿ plastikow koloru i rodzaju lakieru ale ok 250-400zl element. S± lakiernicy zajmuj±cy siê tylko motocyklami, od tych co zajmuj± siê samochodami super jako¶ci nie oczekuj, bo lepiej zrobic jest kilka wpy³ek ni¿ takie plastiki polakierowaæ.
przygotowanie plastików nie rózni sie od przygotowania np. b³otnika za wyj±tniem podkladu antykorozyjnego.
wypisz co wiesz o przygotowaniu pod lakierowanie i wtedy ewentualnie cie poprawimy. bo jest tego na forum od groma co chwile

lukasz509
Wys³any: 2011-11-17, 19:28   
0
UP DOWN

zeszlifuj 240 na maszynie tam gdzie masz szpachlowac daj cienkom warstwe epoxydu jak przeschnie lekko go zmatuj i szpachluj potem jak bedziesz mia³ wszystko poszpachlowane to jedna cienka warstwa epoxydu a potem podk³ad akrylowy,Potem podk³ad wyszlifuj papierkiem na g±bce 500 lub 600 zale¿y jaki kolor i czy akryl czy baza no i odt³u¶æ przetrzyj sciereczk± antystatyczna i maluj. sory za b³êdy i nie zapomnij o epoxydzie 60z³ litr a masz pewno¶æ ze nic ci nie odpadnie itp

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: