Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Franc
|
Wys³any: 2011-11-18, 13:26 Pistolet do bejcy
|
0
|
|
|
Amator
|
Witam
Wiem, ¿e forum to dotyczy lakiernictwa samochodowego, ale temat mam bardzo pokrewny.
Mam k³opot w po³o¿eniu bejcy (nitro) na meblach fornirowanych sosn±. Robia siê plamy wielko¶ci oko³o 1/5 szeroko¶ci strumienia natryskowego. W lakierowaniu jestem amatorem dlatego pytam o porady na co zwróciæ uwagê. Podej¿ewam, ¿e to wina pistoletu - Aurita MP-500 LVLP dysza1.4- chiñczyk za 150 z³, a mo¿e gdzie¶ indziej pope³niam b³ad. My¶la³em pocz±tkowo ¿e to wina nierównomiernej ch³onno¶ci drzewa ale próby na arkuszach papieru daja takie same rezultaty.
Czy móg³by kto¶ doradziæ jaki rodzaj pistoletu powinno si± stosowaæ do nak³adanie bejcy, oraz polecic jaki¶ model za ok 500 z³.
Pozdrawiam
F. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-11-18, 20:34
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
o pistoletach troche tu masz...plamy zapewne robia sie w miejscach gdzie warstwy na siebie nachodza???sprobuj walic cieniej a wiecej warstw lub tez ewentualnie rozcieczyc ta bejce |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-11-18, 23:15
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Je¶li na kupno pistoletu przeznaczasz oko³o 500z³ to namawiam na kupno Air Gunsy AZ3 HTE 2 Z przesy³k± na Alle..o kosztuje oko³o 450z³ i bedziesz bardzo zadowolony z jego zakupu ju¿ po pierwszych próbnych natryskach Mia³em go ju¿ w swoich rêkach tak¿e ¶mia³o mogê go poleciæ. Nie ma co go nawet porównywaæ do tych "chiñskich cacuszek" Pozdrawiam! |
|
|
|
|
arus
|
Wys³any: 2011-11-19, 08:27
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 86
|
bawi³em siê kiedy¶ w lakierowanie schodów i mebli i moim zdaniem Gugun trafi³ w 10 . popróbuj szybciej ruszaæ ³apk± i cieniutkie warstwy plus malowanie na krzy¿ .To raczej nie wina pistoletu je¿eli ma równ± tzw. miot³ê to wina tkwi w technice a tu tylko trening mo¿e pomóc |
|
|
|
|
Miki
|
Wys³any: 2011-11-19, 09:43
|
0
|
|
|
Pomóg³: 10 razy Posty: 523
|
Dysza 1.4 do bejcy jest za du¿a. Mo¿ecie nie uwierzyæ ale lakierowanie drewna bejc± jest trudniejsze jak lakierowanie samochodów. Bardzo szybko odparowuje, wystarczy ze rêka siê na chwile zawacha w którym¶ miejscu i ju¿ masz plamê, ¼le na³o¿ysz warstwy i masz pasy, nie da lakierowaæ po po³owie elementu bo wygodniej tylko odrazy ca³y nawet jak ma 3 metry .Co najgorsze ¿eby poprawiæ kawa³ek trzeba drzeæ wszystko i od nowa. Oczywi¶cie je¶li ma ty byæ w jednym idealnym odcieniu. |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
|
Majez
|
Wys³any: 2011-11-19, 14:12
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 42 Sk±d: Oborniki wlkp.
|
Zgadzam sie z tym... bejcowanie z pistoletu nie jest latwe jeszcze zalezy jaki material jest przykladowo na debie jakos wmiare wychodzi ale sosna to porazka... osobiscie uzywam malego pistoletu z dysza 1.0 aerometal ale modelu teraz nie pamietam na cisnieniu 4bary i strumien prawie ma maksa szerokosc strumienia, cienkie warstwy i krzyzowo. chaczyk w tym zeby jeszcze wszystkie elemety byly w jak najbardziej zblizonym odcieniu |
|
|
|