Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Pavel
Wys³any: 2011-11-19, 17:02   szlifowanie podkladu akrylowego
0
UP DOWN

Siedze i czytam i nic co mogloby mnie zainteresowac nie znalazlem,a mianowice:

Mam pytanie odnosnie podkladu akrylowego (wypelniajacego) to,ze na czysta blache nakladam podklad epoksydowy to ok,pozniej szpachlowka w miejscach, ktore tego wymagaja, po wyprowadzeniu klade podklad wypelniajacy i teraz chce szlifowac i tu pojawia sie pytanie, czy szlifowac na mokro czy na sucho, finalny lakier czarny nie metaliczny.
Pytanie wzielo sie stad,ze spotkalem sie z opinia,ze podklad akrylowy jak szpachlowka chlonie wilgoc,a jak wiadomo niektorzy szlifuja na mokro,a inni znowu na sucho.
Czy mozna prosic o jakas pomoc w temacie?

I jeszcze jedno pytanie czy szpachlowke epoksydowa mozna klasc bezposrednio na surowa blache czy tez lepiej zabezpieczyc wczesniej epoksydem?

gugun 
Wys³any: 2011-11-19, 18:27   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
mozna na sucho mozna na mokro mozna na mokro-sucho...grubosc papieru w zaleznosci od lakieru,jesli masz zwykly czarny akryl to p400 na maszynce+poprawki reczne wystarcza

Pavel
Wys³any: 2011-11-20, 02:39   
0
UP DOWN

do tej pory szlifowalem podklad wypelniajacy akrylowy na mokro i zadnych problemow nie bylo ale (chodzi mi ciagle o wchlanianie wilgoci / szlif na mokro=wilgoc)...
... wykonam probe na jakims elemencie ze szlifem podkladu na sucho, pozniej baza + klar, zalezy mi na bardzo dobrym efekcie koncowym i glebokiej czerni, nie moge sobie pozwolic na rysy pod lakierem,a jak wiadomo na czrnym wszystko bedzie widac

jacenty 741
Wys³any: 2011-11-20, 08:00   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Uwierz mi,bardziej mo¿esz siê po¶lizn±æ na drobnym srebrze,ni¿ na czarnym.Tam ka¿da zostawiona rysa siê zem¶ci. Co nie zmienia faktu,¿e do wyprowadzenia powierzchni trzeba siê przy³o¿yæ.

ivanovic
Wys³any: 2011-11-20, 10:09   Re: szlifowanie podkladu akrylowego
0
UP DOWN

Pavel napisa³/a:
na czysta blache nakladam podklad epoksydowy to ok,pozniej szpachlowka w miejscach, ktore tego wymagaja, po wyprowadzeniu klade podklad wypelniajacy

Czy szpachlówka nie powinna byæ równie¿ odciêta od wilgoci podk³adem epoksydowym? jak napisa³e¶ i szpachlówka i podk³ad akrylowy ch³on± wilgoæ. Wydaje mi siê, ¿e szpachlówka mo¿e pó¼niej spuchn±æ i wyjdzie górka na lakierze.

Pavel
Wys³any: 2011-11-20, 16:35   
0
UP DOWN

ivanovic - Dokladnie tak jak mowisz trzeba odseparowac miejsca szpachlowane epoksydem (uszczelnic szpachle), dzieki za zwrocenie uwagi ;) nie dopisalem tego, bo skupialem sie glownie na podkladzie, ktory wprowadzil mi metlik w glowie, bo skoro chlonie wilgoc to nadal nie rozumiem dlaczego wiele osob szlifuje go na mokro.

jacenty 741 - zawsze staram sie wyprowadzic jak najlepiej,jak do tej pory nie mialem wiekszych problemow z rysami ale zawsze szlifowalem na mokro,a z doswiadczenia wiem, ze szlifujac na sucho latwiej o rysy, czy sie myle ?

ps - jak nie zrobie proby to sie nie dowiem

jacenty 741
Wys³any: 2011-11-20, 19:47   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Przede wszystkim je¶li masz mo¿liwo¶æ i chêæ,to odejd¼ od wody,im jej mniej,tym lepiej.Zw³aszcza szlifuj±c powierzchnie uprzednio szpachlowane sporo ryzykujesz w wypadku przeszlifowania do szpachli.Je¶li nie bêdziesz za bardzo przesadza³ z przeskakiwaniem gradacji,i skoñczysz np. 500 lub 600,to nie powinno byæ rys.
A ¿e z tre¶ci Twoich postów wnioskujê,¿e nie jeste¶ ¶wierzakiem w tym rzemio¶le,wiêc na pewno sobie poradzisz.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: