Autor |
Wiadomo¶æ |
|
PUMPERNIKIEL
|
Wys³any: 2011-11-27, 20:34 Ile lakieru,jaki pistolet?
|
0
|
|
|
|
Siema
Jestem tu nowy wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ(przeczyta³em regulamin)
Mam kilka pytañ odno¶nie malowania Jawki.
1.Ca³a blacharka bêdzie piaskowana,czy po piaskowaniu wystarczy odt³u¶ciæ i mo¿na k³a¶æ podk³ad?
2.Je¶li tak to jaki najlepszy tani podk³ad,ile go potrzeba (mniej-wiêcej),Czym odt³u¶ciæ?Benzyn± ekstrakcyjn±?
3.Ile bazy potrzeba na pomalowanie Jawki(jaki¶ metalik bêdzie)
4.Ile potrzeba lakieru bezbarwnego?
5.Jaki pistolet kupiæ do malowania?(tak wiem tematów jest tysi±c na ten temat ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi)
Moje propozycje:
-Air Gunsa IWATA
-STAR EVO-T
-AUARITA
-K2 LVLP
Ma on s³u¿yæ sporadycznie,raz na rok
Kompresor mam 100l ale w ka¿dej chwili mogê podepnaæ do niego 24 l i mam wydajno¶æ ³±czn± oko³o 350l do 400l. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-11-27, 20:40
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
PUMPERNIKIEL napisa³/a: | Ma on s³u¿yæ sporadycznie,raz na rok |
Witam.
Widzê ¿e powaga sytuacji zmusza mnie do skierowania do prawdziwego profesjonalisty cierpi±cego na chwilowy brak kandydata na rozmówcê - PROJEKTER.
On Ci wszystko klarownie wyt³umaczy, polecam.
W sumie gdzie¶ tu na forum juz pisa³ ¿e niema komu pomóc, bo wszyscy juz wszystko wiedza, wiec proszê .... uderzaj do niego. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-11-27, 20:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
PUMPERNIKIEL napisa³/a: | 1.Ca³a blacharka bêdzie piaskowana,czy po piaskowaniu wystarczy odt³u¶ciæ i mo¿na k³a¶æ podk³ad? | Tak
PUMPERNIKIEL napisa³/a: | Je¶li tak to jaki najlepszy tani podk³ad,ile go potrzeba (mniej-wiêcej),Czym odt³u¶ciæ?Benzyn± ekstrakcyjn±? | Najlepszy wyklucza siê z tani (albo-albo);mo¿esz kupiæ Duxone,jest ca³kiem niez³y,albo po prostu Novola.Odt³uszcza siê zmywaczem sylikonu.
PUMPERNIKIEL napisa³/a: | 3.Ile bazy potrzeba na pomalowanie Jawki(jaki¶ metalik bêdzie)
4.Ile potrzeba lakieru bezbarwnego? | 0,5 i litr
PUMPERNIKIEL napisa³/a: | 5.Jaki pistolet kupiæ do malowania?(tak wiem tematów jest tysi±c na ten temat ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi)
Moje propozycje:
-Air Gunsa IWATA
-STAR EVO-T
-AUARITA
-K2 LVLP | Jakikolwiek,i tak nie masz o tym pojêcia,wiêc nie zauwa¿ysz ró¿nicy.
PUMPERNIKIEL napisa³/a: | Kompresor mam 100l ale w ka¿dej chwili mogê podepnaæ do niego 24 l i mam wydajno¶æ ³±czn± oko³o 350l do 400l. | Nie k³am. |
|
|
|
|
PUMPERNIKIEL
|
Wys³any: 2011-11-27, 20:58
|
0
|
|
|
|
jacenty 741 napisa³/a: | Nie k³am. |
Zapomnia³em dopisaæ wed³ug producenta |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-11-27, 21:01
|
0
|
|
|
Pomóg³: 8 razy Posty: 415
|
Lackdoctor napisa³/a: | powaga sytuacji zmusza mnie do skierowania do prawdziwego profesjonalisty cierpi±cego na chwilowy brak kandydata na rozmówcê - PROJEKTER. | No tak ale PROJEKTER szuka kogo¶ do rozmowy a Ty chcesz mu rzuciæ miêso na po¿arcie
Nie ³adnie kolego DOCTORE. Przecie¿ kolega PUMPER.... niczym a¿ tak na samym pocz±tku nie zawini³ od razu na ciê¿k± koloniê karn± na kresach Syberii.... {chyba ¿e znacie siê osobi¶cie i macie jakie¶ stare starcia to wtedy PRAWIE to zrozumiem }
Kolego PUMPER je¶li jest i ma byæ tak jak piszesz to po piaskowaniu odt³uszczasz zmywaczem silikonu, dajesz podk³ad epoksydowy, i......
- je¶li nic nie trzeba szpachlowaæ to jak ³adnie rozlejesz ten epoksyd to mo¿esz po nim lakierowaæ do ilu¶ tam godzin bez jego matowania
- je¶li musisz szpachlowaæ to epoksyd, po wyschniêciu szpachlowanko i obróbki, po czym je¶li ³adnie by³oby wszystko powyprowadzane i dobrymi gradacjami mo¿na by³oby znów daæ ten sam epoksyd i po nim lakierowaæ {wtedy poniesiesz koszt tylko jednego podk³adu}
- a je¶li z kicikiem nie za dobrze Ci pójdzie to bêdziesz musia³ daæ na niego podk³ad akrylowy wype³niaj±cy do szlifu i po nim dopiero lakierowaæ {ja miêdzy podk³ad akrylowy i szpachel znów da³bym/dajê podk³ad epoksydowy}
Ilo¶æ bazy w zale¿no¶ci od koloru pod³o¿a, ilo¶ci lakiero..... malowanych elementów, koloru, sprzêtu, umiejêtno¶ci.....
A na to co piszesz kup SICO BRONZE 1,3 RP {czy to oznaczenie jest tylko oznaczeniem czy nie tylko to we¼ to}. Tani i na TYLE w zupe³no¶ci wystarczy.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-11-27, 21:21
|
0
|
|
|
|
jacenty 741 napisa³/a: |
PUMPERNIKIEL napisa³/a:
1.Ca³a blacharka bêdzie piaskowana,czy po piaskowaniu wystarczy odt³u¶ciæ i mo¿na k³a¶æ podk³ad?
Tak |
Jak to jest jawka,,, prawie zabytkowa to ja bym da³ po piaskowaniu ca³o¶c w podk³ad epoksydowy.
Niech bêdzie prawdziwie zabezpieczone antykorozyjnie. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-11-27, 21:23
|
0
|
|
|
|
senior, Z powodu braku netu mnie ubieg³e¶ a kolege nie traktujê jako miêso armatnie, lecz widze powa¿ny brak rozmówców i cierpienie cz³owieka. |
|
|
|
|
PUMPERNIKIEL
|
Wys³any: 2011-11-28, 06:32
|
0
|
|
|
|
To lakierowanie ju¿ mniej wiêcej wiem (ale moja wiedza jest znikoma )
Teraz zastanawiam siê nad pistoletem,przeczyta³em mo¿e z 100 tematów na ten temat i mi odradzacie kupna chiñskiego badziewia.Sam mam piaskarkê w domu wiêc nie raz trzeba bêdzie pomalowaæ felgi itp.Wiec dlatego pisze ¿e ma byæ na lat.
Nie chce takiego ¿e po 2 malowaniach siê rozleci.
Dlatego ju¿ sam nie wiem jaki wybraæ |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-11-28, 07:24
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Kolego kup sobie Air Gunsa AZ3 HTE2 pistolet firmowy z ¶redniej pó³ki cenowej i jako¶ciowej który bedzie na tzw. "lata" Mia³em ju¿ 3 szt. w "swoich rêkach" i ¶mia³o mogê go poleciæ Reszta jak± "zapoda³e¶" to takie "podbajerowane"- chiñskie cacuszka £adny wygl±d a reszta to ju¿ "jak siê trafi" Chocia¿ na pocz±tek je¶li jeszcze nie mia³e¶ nigdy ¿adnego pistoletu w rêkach to proponuje tak jak napisa³ ju¿ kolega Senior - Sico Bronz RP z dysz± 1.3 (rozmiar dyszy to ju¿ propozycja kolegi Lackdoktora) Koszt tego pistoletu na Alle..o to oko³o 80-90z³. Jak siê troche "zaznajomisz z pistoletem" i jego obs³ug± ,konserwacj± i dbaniem o niego ,to wtedy mo¿esz dopiero kupiæ tak± Air Gunse AZ3 HTE2 z dysz± 1.3
Pozdrawiam |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2011-11-28, 14:50 Re: Ile lakieru,jaki pistolet?
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
PUMPERNIKIEL napisa³/a: | Siema, Jestem tu nowy wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ ... |
OK ! ... no to Siema |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|