Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
samurajek
Wysłany: 2011-11-27, 17:00   Czas gwarancji lakierowanego elementu.
0
UP DOWN

Witam
Mam pytanko ile jest gwarancji na lakierowanie ?
Ile dajecie Panowie gwarancji i jak to wyglÂąda prawnie?
Na uÂżywany element(naprawa blacharska usuwanie korozji itp) -3mc
na nowy element 2 latka?
MogĂŞ siĂŞ myliĂŚ gdzieÂś to wyczytaÂłem takÂże bez ÂśmiechĂłw.
Pozdro :cool:

arus
Wysłany: 2011-11-27, 18:01   
0
UP DOWN

O jakiejkolwiek gwarancji na naprawĂŞ moÂżna mĂłwiĂŚ pod warunkiem speÂłnienia elementarnych podstaw naprawy (darcie do goÂłego wstawki reperaturki itp)i nastĂŞpnie EPOKSYD ewentualnie inny izolator .Bez tego to gwarancja moÂże byĂŚ tylko do tzw.bramy a nie trzy miechy :cool: Nowych zamiennikĂłw nie uÂżywam (nie pasujÂą)to siĂŞ nie wypowiadam :rotfl:

kalbi 
Wysłany: 2011-11-27, 20:07   
0
UP DOWN

samurajek napisał/a:
naprawa blacharska usuwanie korozji
tu dajemy gwarancjĂŞ do bramy:) a tak ogĂłlnie to minimum jest 12 miesiĂŞcy, niektĂłrzy dajÂą do 5 lat bodajÂże

samurajek
Wysłany: 2011-11-27, 22:41   
0
UP DOWN

no tak
Tylko czy to jakoÂś prawnie na tego typu usÂługi jest okreÂślone...
pozdro :cool:

gugun 
Wysłany: 2011-11-28, 11:07   
0
UP DOWN

zalezy od naprawy...na usuwanie korozji wogole nie daje i przed naprawa informuje ze itak moze wyjsc za jakis czas,moze za rok a moze za 10lat...a jak cos sie stanie naprawde z mojej winy typ"luszczenie lakieru" itp to nawet po 2-3latach wypada poprawic auto

PROJEKTER
Wysłany: 2011-11-28, 19:57   Re: Czas gwarancji lakierowanego elementu.
0
UP DOWN

samurajek napisał/a:
Witam Mam pytanko ile jest gwarancji na lakierowanie ?
Ile dajecie Panowie gwarancji i jak to wyglÂąda prawnie?

Ale ktoÂś zna odpowiedÂź ? .... oprĂłcz ... :x:

samurajek
Wysłany: 2011-11-28, 22:27   
0
UP DOWN

Witam
To siĂŞ pochwal jak znasz ;)

PROJEKTER
Wysłany: 2011-11-29, 08:36   
0
UP DOWN

... a dlaczego znowu Ja ? ^^

Dobra ! .... nikt nikomu nie musi udzielaĂŚ Âżadnej gwarancji :tak:

senior
Wysłany: 2011-12-01, 20:00   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
nikt nikomu nie musi udzielaĂŚ Âżadnej gwarancji
No nie wiem.
Gwarancja na powÂłokĂŞ i usÂługĂŞ musi byĂŚ - czyli na to co mĂłgÂł spartoliĂŚ lakiernik: odcieĂą, Âłuszczenie klaru, wsechy, itd itp.
I wedÂług mnie jest to rĂŞkojmia bo cyt: "NajczĂŞÂściej sÂą to umowy "o dzieÂło", stosuje siĂŞ wtedy przepisy kodeksu cywilnego art 627-646, a jeÂśli z nich nie wynika nic innego (w przypadku wadliwego, nienaleÂżytego wykonania) przepisy dotyczÂące rĂŞkojmi przy sprzedaÂży".
Czym innym jest sama gwarancja na ponowne wyjÂście rdzy jeÂśli wczeÂśniej byÂła a tym bardziej na Âłatanie dziur reparaturkami itp.
Ale czy sÂą jakieÂś konkretne normy czasowe zapisane w ustawach/przepisach tego nie wiem. Tzn pewnie sÂą ale ile wynoszÂą?

gugun 
Wysłany: 2011-12-01, 20:17   
0
UP DOWN

na poprawki "na gwarancji" jest tylko 1 sposob sprawdzony-nie robic lipy a poprawek nie bedzie:)

PROJEKTER
Wysłany: 2011-12-02, 12:21   
0
UP DOWN

senior napisał/a:
PROJEKTER napisał/a:
nikt nikomu nie musi udzielaĂŚ Âżadnej gwarancji
No nie wiem.
Gwarancja na powÂłokĂŞ i usÂługĂŞ musi byĂŚ - czyli na to co mĂłgÂł spartoliĂŚ lakiernik: odcieĂą, Âłuszczenie klaru, wsechy, itd itp.
I wedÂług mnie jest to rĂŞkojmia bo cyt: "NajczĂŞÂściej sÂą to umowy "o dzieÂło", stosuje siĂŞ wtedy przepisy kodeksu cywilnego art 627-646, a jeÂśli z nich nie wynika nic innego (w przypadku wadliwego, nienaleÂżytego wykonania) przepisy dotyczÂące rĂŞkojmi przy sprzedaÂży".
Czym innym jest sama gwarancja na ponowne wyjÂście rdzy jeÂśli wczeÂśniej byÂła a tym bardziej na Âłatanie dziur reparaturkami itp.
Ale czy sÂą jakieÂś konkretne normy czasowe zapisane w ustawach/przepisach tego nie wiem. Tzn pewnie sÂą ale ile wynoszÂą?

No nareszcie zaczynacie myÂśleĂŚ i korzystaĂŚ z innych ÂźrĂłdeÂł wiedzy i informacji niÂż wÂłasne doÂświadczenia. Brawo @senior .... Za to ten wysiÂłek ode mnie punkt. RĂłbcie tak czĂŞÂściej, a mity i zabobony skoĂączÂą siĂŞ bardzo szybko. :spoko:

Dodam tylko do twojego .... No nie wiem ... ¿e GWARANCJA ze swej natury to umowa cywilno -prawna pomiêdzy sprzedawc¹ i nabywc¹ ( tak w skrócie dla tego tematu o lakierowaniu ) Warunki gwarancji okreœla gwarant. To on pisze regulamin na jakich zasadach i co mo¿e uznaÌ za roszczenie, oraz jak d³ugo ta gwarancja obowi¹zuje. Warunki takiej gwarancji s¹ w zasadzie dowolne. Klient z mocy przepisów prawa jest chroniony rêkojmi¹ przez rok ... zawsze przez rok i tylko przez rok. W przypadku gdy warunki gwarancji nie s¹ okreœlone na piœmie to klient mo¿e skorzystaÌ tylko z rêkojmi. A to oznacza w przypadku zakupu towaru jego zwrot i ¿¹danie zwrotu p³atnoœci. Nale¿y przyj¹Ì ze ten sam mechanizm dotyczy us³ugi. Tu nie ma ¿adnego poprawiania, czy czêœciowej naprawy. Takie rzeczy s¹ tylko w przypadku gdy klient korzysta z gwarancji.

Skoro nie wydajecie Âżadnej pisemnej gwarancji tzn Âże jej nie ma. Pozostaje wiec roszczenie z rĂŞkojmi za wadĂŞ produktu ... w tym wypadku usÂługi.

Przy okazji mam nadziejĂŞ, Âże nie ktĂłrzy rozumiejÂą juÂż dlaczego producent samochodu moÂże odebraĂŚ gwarancjĂŞ gdy jest on naprawiany poza jego sieciÂą serwisowÂą ... i dlaczego uregulowanie pisemnie warunkĂłw gwarancji ( np na odwrocie FV vat, lub zlecenia ) jest w waszym dobrze rozumianym interesie. :tak:

Lepiej porawiaĂŚ na gwarancji niÂż oddawaĂŚ kasĂŞ z rĂŞkojmi ;)

Przepraszam .... jak Ja mogê przyznaÌ @senior punkcik ... tzn jak mam to techniczne zrobiÌ ? gdzie przycisn¹Ì ? :/

senior
Wysłany: 2011-12-02, 17:20   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
gdzie przycisn¹Ì
Gdziekolwiek aby nie na odcisk :D
A tak na powaÂżnie to bez przesady bo zupeÂłnie nie ma za co. Ot trafiÂło mi siĂŞ "jak Âślepej kurze ziarno" i tyle ;)
gugun napisał/a:
na poprawki "na gwarancji" jest tylko 1 sposob sprawdzony-nie robic lipy a poprawek nie bedzie:)
No tak ale weŸ pod uwagê ¿e zak³adaj¹c nawet ¿e us³uga bedzie wykonana idealnie i w pe³ni zgodnie z technologi¹ oraz w idealnych warunkach to mo¿e jeszcze nast¹piÌ wada materia³owa któregoœ z u¿ytych materia³ów podczas naprawy.
I jeÂśli po czasie wyjdzie jakaÂś wada ktĂłra nastÂąpiÂła z tego powodu to co wtedy?
Jeœli klient da³ materia³y to pogonisz go na bambus - chocia¿ z powierzonych materia³ów nie robi siê WCALE.
A jeœli materia³y by³y Twoje to te¿ klienta pogonisz kijem? A niby dlaczego? To nic ¿e to nie bêdzie Twoja wina bo tym bardziej nie klienta. I tutaj musisz uznaÌ reklamacjê i dokonaÌ poprawki - a sam dochodziÌ za ni¹ rekompensaty u dostawcy u¿ytych materia³ów które by³y wadliwe {a dostawca ew. wy¿ej}
Ale klient ma mieÌ poprawion¹ wadliw¹ us³ugê niezale¿nie od tego kto z kim, jak i kiedy bêdzie siê póŸniej za ni¹ rozlicza³.

gugun 
Wysłany: 2011-12-02, 19:34   
0
UP DOWN

no nie robi sie na klienta materialach,chociaz by dla tego ze nie ma pojecia co kupuje...no a co do poprawek to zalezy chyba od czlowieka,ja ogolnie nie mam z tym problemow,moze dlatego ze auta ktore maluje sa sprzedawane w ciagu kilku miesiecy:)ale bywaja tez inne ktore smigaja po okolicy i zadko kiedy ktos ma jakis problem...no i 2 to zalezy od wady...wiadomo ze nie powiem nikomu jak po tygodniu rdza wyjdzie ze za czesto myl samochod:) ale sa tacy jak w temacie o aso co im sie mikronki np nie zgadzaja i takich trzeba pognac :D ja akurat z tych co jak cos sie dzieje to nie ma problemow zeby cos poprawic,nie jak inni-pojechales to sobie radz:)

samurajek
Wysłany: 2011-12-03, 23:01   
0
UP DOWN

Witam
ChodziÂło mi wÂłaÂśnie o to
"I wedÂług mnie jest to rĂŞkojmia bo cyt: "NajczĂŞÂściej sÂą to umowy "o dzieÂło", stosuje siĂŞ wtedy przepisy kodeksu cywilnego art 627-646, a jeÂśli z nich nie wynika nic innego (w przypadku wadliwego, nienaleÂżytego wykonania) przepisy dotyczÂące rĂŞkojmi przy sprzedaÂży".
TeÂż to znalazÂłem ale nie wiedziaÂłem czy rok czy 2 latka .
Projekter, senior punkciki
pozdro :cool:

robi606
Wysłany: 2012-02-29, 17:03   
0
UP DOWN

O gwarancjĂŞ za usÂługĂŞ lakierowania czasami trudno. Pozostaje tylko gwarancjÂą na lakiery i inne Âśrodki.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Firma

Odpowiedz do tematu