Autor |
Wiadomo¶æ |
|
sweet_punk
|
Wys³any: 2011-12-03, 16:03 Audi A6 srebrny LY7W troche inny
|
0
|
|
|
|
Witam, maluje b³otnik w Audi A6 srebrny LY7W i to juz 2 próba.
Pierwsza by³a za jasna - taki bia³o szary
Teraz niby ciemniejszy ale dalej taki szary z bia³ego a ten na aucie jest jakby ¿ó³ty?
Czym to pobrawic.
Pierwsza próba by³a na 2,5 pistolet
a ta ze zdjêc tak na troche wiecej niz 1,5 i faktycznie wyszed³ ciemniejszy
Jest cos co mo¿na zrobic czy to bedzie juz problem bazy?
20111203053.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 309 raz(y) 730.91 KB |
20111203052.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 230 raz(y) 756.45 KB |
|
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2011-12-03, 16:18
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
sweet_punk napisa³/a: | Czym to pobrawic. | we¼ pocieniuj drzwi bo bêdziesz to robi³ i 10 razy i ni bêdziesz zadowolony, a tak masz 100 % pewno¶ci!!!!!! |
|
|
baqo
|
Wys³any: 2011-12-03, 16:50
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
A kto Ci to kaza³ na "kanta" robiæ ??? |
|
|
|
|
griszka
|
Wys³any: 2011-12-03, 17:00
|
0
|
|
|
|
baqo napisa³/a: | A kto Ci to kaza³ na "kanta" robiæ ??? |
Dok³adnie tak jak mówi kolega!Na ostro rzadko kiedy wychodzi.Jakim bezbarwnym tryska³e¶?Mo¿e za ¿ó³ty.Nie napisa³e¶ jakim cisnieniem aplikowa³e¶ bazê.Nie wiem te¿ jaka by³a ostatnia warstwa na tzw.wypruchê czy na przylewke.Krótko mówiac jak chcesz rozjasniæ zwiêksz ci¶nienie.Pozdrawiam Griszka |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-12-03, 18:06
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
baqo napisa³/a: | kto Ci to kaza³ na "kanta" robiæ ??? |
Klient???? |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2011-12-03, 18:54
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 380
|
Lackdoctor napisa³/a: | baqo napisa³/a: | kto Ci to kaza³ na "kanta" robiæ ??? |
Klient???? |
Jak klient? Przeciez to Ty, jako wlasciciel warsztatu mowisz klientowi jak trzeba wykonac naprawe i ew. musisz wytlumaczyc dlaczego nalezy wykonac cieniowanie. Przeciez obecnie to niezbedna operacja i klient nie moze nakazac wykoawcy ze nie chce cieniowania. |
|
|
|
|
sweet_punk
|
Wys³any: 2011-12-03, 20:26
|
0
|
|
|
|
To dla siebie robiê, na kant bo nie chce a¿ tak dobrze tyle ze teraz brakuje mi trochê podobieñstwa
ci¶nienie by³o 1,7 ale to spowodowa³o tylko przyciemnienie. Ostatnia warstwa jest to wypruch.
Lakier to novol teraz nie sprawdzê który. I problem w tym ze nie jest w³a¶nie ¿ó³ty. tylko taki szary |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-12-03, 23:13
|
0
|
|
|
|
sweet_punk napisa³/a: | I problem w tym ze nie jest w³a¶nie ¿ó³ty. tylko taki szary |
Ten kolor pasuje z debera na kreche, ale i tak zawsze go cieniuje .... ka¿dy cieniuje. ZIEMBA napisa³/a: | klient nie moze nakazac |
A w³a¶nie ¿e mo¿e i wtedy robie konkretnie na kreche i lepiej ¿eby to mocno nie pasowa³o.
Ale to tylko dla wybranych klientów co m±drzejsi ni¿ ustawa.
Normalnie to robie tak ¿e element jest normalnie cieniowany w pewien nienormalny sposób.
Zorientowani wiedza o czym mowa.
Sposób dzia³a i nikt nie jest oszukany ani ja nie jestem stratny. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2011-12-03, 23:42
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 638 Sk±d: £ód¼
|
|
|
|
|
Benos77
|
Wys³any: 2011-12-04, 11:23
|
0
|
|
|
|
Cytat: |
W jaki "nienormalny" sposób cieniujesz element |
Napisz,napisz...nie b±d¼ ¿y³a |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2011-12-05, 16:23
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Panowie "prosz±cy" troche szacunku wiadomo ¿e "mistrz" wszystkiego nigdy nie wyjawi tak¿e wiecie ¿e do wielu rzeczy (umiejêtno¶ci) cz³owiek musi dochodziæ sam równie¿ poprzez metode "prób i b³edów" Tak¿e "pistolety w d³onie" i próbowaæ na jaki¶ starych elementach Jak to mówi± "nauka nie idzie w las ,tylko w nas"
Pozdrawiam!
ps. Do autora tematu:
Kolego zanim zaczniesz znowu lakierowaæ ten b³otnik lub inny element (na innym aucie) pamiêtaj ¿e zawsze wykonuje siê tzw. natrysk próbny i dopiero po sprawdzeniu jak on wychodzi (kolor ,odcieñ,itd.) lakieruje siê to co ma do polakierowania tj. np. b³otnik
Twoja metoda "na ¿ywca" powoduje ¿e k³adziesz baze "na ¶lepo" i nie wiesz jaki masz jej "odcieñ" czy jest dobry czy mo¿e za jasny lub za ciemny ,oraz masz coraz wiêcej lakieru (grubo¶æ) na tym nieszczêsnym b³otniku |
|
|
|
|
Benos77
|
Wys³any: 2011-12-05, 17:53
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisa³/a: | "mistrz" wszystkiego nigdy nie wyjawi |
Tekst trochê jak z "Karate Kid" |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-12-06, 01:41
|
0
|
|
|
|
Benos77,
Niema dobrych pomys³ów na udawanie cieniowania.
To jest tylko oszukanie oka niewprawionej osoby, które mo¿e byc bardzo udane, lub totalnie skopane i widoczne po czasie.
Dlatego niema co opisywaæ czego¶ czym siê niepotrzebnie pochwali³em.
A szczytem z którym siê spotka³em by³o ¶cieniowanie na drzwiach b³otnika malowanego niebieskim sprayem i tym samym sprayem polecia³ belgijski lakiernik w kant drzwi aby zrównaæ odcieñ.
Nawet mu to wysz³o , ale zmy³em wszystko nitrem bez problemu.
Tak to w³a¶nie jest z tym czarowaniem lakierowania w kant, na kreche, czy na ostro... jak zwa³ tak zwa³.
Czarowanie to nie cieniowanie, lecz ratowanie sytuacji po nieudanym lakierowaniu na krechê. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-12-06, 01:43
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisa³/a: | wszystkiego nigdy nie wyjawi |
Ja prawdê powiedziawszy nie wiedzia³em jak to napisaæ aby to jako¶ zrozumiale wysz³o. |
|
|
|