Autor |
Wiadomo¶æ |
|
kubazjan
|
Wys³any: 2011-12-02, 22:33 Wnerwiony po natrysku... :)
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 246
|
Otóz wkurzy³em sie okrutnie ...ale od poczatku.Niestety na moje nieszczescie wzio³em sobie do roboty kolejnego busa...( a zaklina³em sie ze juz nigdy wiecej nie wezme zadnego pordzewialca...rzezbionego...strucla...) no ale wzio³em bo kolega prosi³.Na gebe by³o ustalone 2 tys ....bez dachu bia³a T4.Niby nic duzego do roboty...ot tam kapeczke drzwi przerysowane...pare gorek bo ktos chyba tam na pace kamienie luzem wozi³ i takie tam... Jak juz dotar³o to to do mnie to dopiero ogarna³em...Raz ze juz kiedys by³a tam gruba rzezba..a dwa ze nie by³o elementu na ktorym nie znajdowa³ by sie szpachel...a do tego jeszcze moje poczynania...Dziennie sz³a pucha szpachli...w warsztacie bia³o wszedzie...ale ok.
Wyprowadzi³em i zastosowalem szpachlowke natryskowa... W warsztacie ciep³o..palone...odczeka³em 3 dni i wyszura³em natrysk a na to podk³ad...Niby wsio ok...ale ale...zachodze sobie dzaisj a tu fale dunaju i do³y ....a podk³ad juz rzucony...Nie wszedzie ale przerazi³em sie strasznie...
Widocznie natrysk powinien schnac troche d³uzej bo wszystko siad³o dopiero po jakims tygodniu... Zezli³em sie bo mog³em tylko trysnac sobie podk³adem i by³o by git a tak teraz mam meke bo mia³em zmiar jutro polakierowac tego grata...W sumie to efekt natrysku wystapi³ gdzies w 4-5 miejscach...
I mam pytanie czy uzywacie szpachlówki natryskowej i jak to sie ma u was?
Latem to nie ma problemu bo 2 dni na s³oncu i jest suche jak pieprz...no ale zim± to juz potrzeba troche wiecej czasu na doschniecie... |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-12-03, 10:25
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
szpachla natryskowa to juz przezytek,bynajmniej w moich oczach...ja jak mam duzo kitu to daje grubo podkladem i odstawiam na 2-3dni potem docieram podklad na duzym heblu i podkladuje jeszcze raz cienko...a takie busy to sie fajnie robi,tylko trzeba miec troche wyobrazni i sprzetu...ja uzywam tylko 3pacek od 30cm do metra i hebla pneumatycznego i tym sposobem nie marnuje kitu i nie mecze sie recznie...2k za blaszaka to chyba ciut malawo co???ja tyle biore za skrzyniowce w pakiecie bo kilka mam dostac a jak masz fale to przytrzyj to teraz dobrze na hebelku dlugim i zapodkladuj jeszcze raz,i sie ciesz ze siadlo przed a nie po malowaniu |
|
|
|
|
griszka
|
Wys³any: 2011-12-03, 16:49
|
0
|
|
|
|
Witam.Dawno,dawno temu sam mia³em koszmarne problemy ze schnieciem szpachllówki natryskowej.Ma³o brakowa³o a nigdy bym jej wiêcej nie chcia³ widzieæ.KIlka lat temu po szkoleniu w Novolu,dowiedzia³em siê,co z czym po³±czyæ ¿eby by³a gitara.Mówimy tu oszpachlówce SPRAY.W tym przypadku winowajc± tak d³ugiego procesu schniêcia jest no¶nik(rozpuszczalnik).Do szpachlówek SPRAY NIE WOLNO u¿ywaæ innego rozpuszczalnika ni¿ dedykowanego do niej!Najlepiej kupiæ komplet.Je¶li sprzedawca twierdzi:dolej nitro do puchy, to moja rada: szybko uciekaj z takiego sklepu!Powiem krótko:u¿ycie podk³adu wype³niaj±cego na grubo nie za³atwia sprawy( nie wiem jakiego u¿ywasz).Wyobra¼ sobie, ¿e ka¿da warstwa musi odparowaæ a je¶li bêdziesz stosowa³ kilka, nawet u¿ywaj±c dyszy 1,8 to i tak zamkniesz rozpuszczalnik pod kolejn± warstw±...itd.Nastêpna sprawa to skurcz.Szpachlówka natryskowa to 3%,podk³ad ok. 8-10%.Podk³ad siada zawsze!Mniej lub bardziej i nie s³u¿y on do wype³niania rozleg³ych nierówno¶ci.Moja natryskowa schnie ok 12 godz.Po tym czasie orbita 240 i cienko wype³niaj±cy,szlif na sucho 400 i gitara.tak zrobi³em w³asne Audi (3 letnie).Cholernie siê ba³em o siadanie ,bo kolor czarny czarny.Min±³ ponad rok i ani ¶ladu skurczu.Wiem,¿e trochê to d³ugi wyk³ad i wygl±da na m±drzenie siê,ale uwierzcie mi szpachlówka natryskowa to nie jest prze¿ytek.Pozdrawiam Griszka |
|
|
|
|
kubazjan
|
Wys³any: 2011-12-03, 17:02
|
0
|
|
|
|
gungu ...spoko koles juz wie ze bedzie musial doplacic kapeczke a natrysk dociera³em na mimosrodówce...heble tez mam ale szczerze to zapomnia³em ze takowy posiadam...
Jak mam mniej do szlifowania to tez daje ciut grubiej podkladu a potem lece na koniec cienka warstwe...No ale natrysk to jest po to zeby nie lac podk³adu na litry...
Rozcienczalnik oczywiscie daje tylko dedykowany i schnie ale ciut za wolno......Zeby to by³y tylko drzwi do szpachlowania to nawet bym sobi e g³owy nie zawraca³ ale ten bus to szpachlowóz...by³ juz wczesniej a teraz to jeszcze bardziej... No ale nie chcieli kupic drzwi i tylnej klapy to beda miali kilogramy kitu i koniec.Niby to T4 ,niby duze p³aszczyzny to obrobki ale jak wszedzie masz gory i do³y to jest oglna meka panska...
Dzisiaj lekko podlozy³em,przeszura³em i da³em M/M a zaraz potem solidowa baza i na to klar...Mog³em akrylem ale uparli sie na baze i klar to nawet lepiej bo ³adniej sie rozla³o...Wyszlo jak wysz³o ale jak stan przed i po to roznica zasadnicza... |
|
|
|
|
griszka
|
Wys³any: 2011-12-03, 17:28
|
0
|
|
|
|
Gratulacje!Posk³adaj ten "szpachlowóz" i oddaj szczê¶liwemu w³a¶cicielowi.Nastêpnym razem skieruj go do ekipy tynkarskiej.Pozdrawiam Griszka |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-12-03, 18:10
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
griszka napisa³/a: | Wiem,¿e trochê to d³ugi wyk³ad i wygl±da na m±drzenie siê,ale uwierzcie mi szpachlówka natryskowa to nie jest prze¿ytek.Pozdrawiam Griszka |
Ka¿dy pisze ¿e szpachlówka to badziewie i nikt nie robi.
A tak naprawdê to napisa³e¶ ca³± prawdê a najwa¿niejsze jest to... griszka napisa³/a: | Nastêpna sprawa to skurcz.Szpachlówka natryskowa to 3%,podk³ad ok. 8-10%.Podk³ad siada zawsze! |
Widaæ szkolenie w novolu??? |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2011-12-03, 18:47
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 380
|
Lackdoctor napisa³/a: | griszka napisa³/a: | Wiem,¿e trochê to d³ugi wyk³ad i wygl±da na m±drzenie siê,ale uwierzcie mi szpachlówka natryskowa to nie jest prze¿ytek.Pozdrawiam Griszka |
A tak naprawdê to napisa³e¶ ca³± prawdê a najwa¿niejsze jest to... griszka napisa³/a: | Nastêpna sprawa to skurcz.Szpachlówka natryskowa to 3%,podk³ad ok. 8-10%.Podk³ad siada zawsze! |
Widaæ szkolenie w novolu??? |
Doctor, wszystko zalezy kto do czego uzywa podkladu. Jedni uzywaja go tylko do odizolowania szpachli dajac dwie cienkie warstwy i skurcz im nie straszny a inni daja grubo bo chca sobie na nim jeszcze cus tam wyrownac, co jak dla mnie jest niezbyt madre bo do wyrownywania sluzy szpachla a podklad tylko do izolacji. |
|
|
|
|
griszka
|
Wys³any: 2011-12-03, 18:53
|
0
|
|
|
|
Witam ponownie.Szkolenie tez i to dawno temu.Co wa¿niejsze na temat prduktów NOVOLa to to,¿e jak kto¶ wcze¶niej napisa³ fajne z nich ch³opy i nigdy nie odwracaj± sie od klienta.Przyk³ad obecnego na Forum Rafa³a Mani-fachowca jakich ma³o,zawsze chêtnego rozwiazac ka¿dy problem(przy okazji pozdrawiam).Brzmi to jak wazelina ,ale naprawdê produktom tej firmy by³em i bêdê wierny nawet je¶li nie wszystkie s± doskona³e,bo takie nie istnieja podobnie jak z nami.Ten zawód uczy pokory,bo kazde auto jest czsami wyzwaniem,czasem wrêcz puszk± pandory.Na dowód tego co wy¿ej nie tylko u¿ywam tych produktów,ale ju¿ nied³ugo bêde je sprzedawa³ w swoim przywarsztatowym sklepie.Jestem zdeterminowany do tego,aby przekonaæ do nich klientów.Przyk³ad?podk³ad wype³niaj±cy Under 335 który oprócz wype³niaj±cych ma w³asno¶ci antykorozyjne.Przepraszam za odej¶cie od tematu.Administracji obiecujê ,¿e je¿ bêdê grzeczny.Griszka. |
|
|
|
|
pardul
|
Wys³any: 2011-12-03, 22:37
|
0
|
|
|
|
witam
czytam to forum juz od dawna , dzu¿o pomocnych rzeczy tu jest
ale bedzie to moj trzeci post
szpachel natryskow± , to bym nie prysnol nawet na t3 do sprzedania
wole na kit daæ wiecej podk³adu potem doszlifowaæ dobrze i jescze raz podk³ad
wychodzi szybciej i sensowniej
co do takiego strucla jak kolega temat napisa³ , wystarczy "chwila nieuwagi" i juz go mamy na warsztacie :d jeszcze za 2 ko³a |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-12-03, 23:25
|
0
|
|
|
|
ZIEMBA napisa³/a: | co jak dla mnie jest niezbyt madre |
Pewien cadillack by³ spier*dolony wzorcowo specjalnie??????
Przecie¿ temat znasz.
Szpachlówka ma jeden minus - czas i materia³y przeznaczone na dodatkowe maskowanie i ca³a reszta z tym powi±zana.
Niektóre naprawy wymagaj± zastosowania szpachlowki, lub inaczej... warto zastosowaæ szpachlówkê w tego typu naprawach gdy nie robisz markowymi materia³ami o skurczu na odpowiednim poziomie itd. pardul napisa³/a: | szpachel natryskow± , to bym nie prysnol nawet na t3 do sprzedania |
Jasne
Sory, ale chcia³bym zapoznaæ siê z technologi± zgodnie z któr± naprawiasz mocniej uszkodzone elementy wiêksze od obudowy lusterka.
pardul napisa³/a: | wole na kit daæ wiecej podk³adu potem doszlifowaæ dobrze i jescze raz podk³ad |
Bzdura. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-12-04, 01:13
|
0
|
|
|
Pomóg³: 8 razy Posty: 415
|
ZIEMBA napisa³/a: | wszystko zalezy kto do czego uzywa podkladu. Jedni uzywaja go tylko do odizolowania szpachli dajac dwie cienkie warstwy i skurcz im nie straszny a inni daja grubo bo chca sobie na nim jeszcze cus tam wyrownac, co jak dla mnie jest niezbyt m±dre bo do wyrownywania sluzy szpachla a podklad tylko do izolacji. | Wed³ug mnie {a przynajmniej dla mnie} bardzo m±drze napisane. Lackdoctor napisa³/a: | Ka¿dy pisze ¿e szpachlówka to badziewie i nikt nie robi. | A ja robiê od lat. A dok³adnie by³o tak ¿e lata temu robi³em, pó¼niej nas³ucha³em siê g³upot o wielkim siadaniu, wsi±kaniu... i odpu¶ci³em ale kilka lat temu z powrotem powróci³em do szpachli natryskowej przy niektórych naprawach. Oczywi¶cie nie zawsze ale jak s± spore p³aszczyzny, czy t±cek na t±cku, czy kitowane nowe elementy gdzie jest ciê¿ko z przej¶ciem kit-go³a blacha.....
I jestem zdania ¿e lepiej i ³atwiej jest wyci±gn±æ kszta³ty z natrysku ni¿ z dok³adanych szpachli. Tak samo ze wzglêdu na obróbkê ³atwiej ni¿ z podk³adu {pomijaj±c ju¿ fakt ¿e zbyt grube warstwy podk³adu to wielki minus. I w³a¶nie ze wzglêdu na zbyt grub± warstwê {która jest najczê¶ciej niedoschniêta} jak te¿ i wiêkszy skurcz {a im warstwy grubsze tym skurcz bardziej widoczny }
Tak¿e ja u¿ywam i pewnie jeszcze d³ugo bêdê.
Aha zapomnia³em o czym¶ jeszcze dla tych co widz± tylko cyferkami: SZPACHLA NATRYSKOWA JEST TAÑSZA OD PODK£ADU gugun napisa³/a: | szpachla natryskowa to juz przezytek,bynajmniej w moich oczach...ja jak mam duzo kitu to daje grubo podkladem i odstawiam na 2-3dni potem docieram podklad na duzym heblu i podkladuje jeszcze raz cienko | GUGUN i teraz zobacz sam: i tak dwa razy podchodzisz z podk³adem i jeste¶ w plecy 2 dni, oraz kosztuje Ciê to wiêcej pracy bo podk³ad ciê¿ej siê obrabia, wiêcej materia³ów i wiêcej pieni±¿ków {wed³ug mnie jako¶æ jest te¿ gorsza}. We¼ uwierz na s³owo i kup na próbê chocia¿ jedn± puszkê i sam sprawd¼ jaka jest ró¿nica. Kasowo nie stracisz a bêdziesz widzia³ na w³asne oczy ró¿nicê.
I tutaj podajê od razu moj± ulubion± natryskówkê: NOVOL
Tak, robiê DuPontem ale od epo do góry a szpachle zwyk³e to ROBERLO MULTIEXTENDER {na nie za du¿e wgnioty bo jak s± ostre kitowania to start z w³óknem a finisz ni±} a natrysk NOVOL. Potestowa³em ró¿ne ale ta najbardziej mi odpowiada {poza strasznym odorem ¶cinaj±cym z nóg}
{niestety ale po testach czarnego 335 i epo 385 ze SPECTRALA nie podzielam w jakimkolwiek stopniu entuzjazmu tymi produktami i nie ma najmniejszej mo¿liwo¶ci aby zast±pi³y one u¿ywane przeze mnie DP epo P7 i akr. 1052/1056} |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-12-04, 02:13
|
0
|
|
|
|
senior napisa³/a: |
Lackdoctor napisa³/a:
A ja robiê od lat. |
Mo¿e z mojego poprzedniego postu nie wynika dok³adnie czy stosujê szpachlówke natryskow±.....TAK STOSUJÊ I ZAWSZE BÊDÊ STOSOWA£ GDY NAPRAWIANY ELEMENT TEGO WYMAGA
A jesli chodzi o podk³ad i jego grube wylewanie to jednak jesli jest to wype³niacz miêkki nie zalecany pod spód, to i miêkkim jest na górze nadal.
Dodaj±c do tego jego odpowiednio wiekszy skurcz... nic wiêcej nie mam do dodania.
No mo¿e poza tym ¿e mo¿na sie przejechaæ na ³atanych szpachlem elementach pokrytym tylko podk³adem ¶redniej jako¶ci, powiedzmy takim w granicach 50 zl za puszkê.
Niewiem jak zachowuj± siê drogie podk³ady, ale tak jak @Senior napisa³ ... senior napisa³/a: | Aha zapomnia³em o czym¶ jeszcze dla tych co widz± tylko cyferkami: SZPACHLA NATRYSKOWA JEST TAÑSZA OD PODK£ADU |
To jest wa¿ny czynnik ekonomiczny i ja tak uk³adam sobie koszty materia³ów aby dostosowaæ je do ceny za element, czyli ¶rednia pó³ka. |
|
|
|
|
kubazjan
|
Wys³any: 2011-12-04, 03:43
|
0
|
|
|
|
szczerze panowie to ja tez wola³bym robic natryskiem niz lac metry podk³adu... Wiedzia³em ze schnie dluzej ale nie mysla³em ze narobi mi tyle problemow...Ale ok,podszlifowa³em i teraz bedzie juz ciut lepiej.Nie bedzie zajebiscie bo sie poprostu nie da ale jak na taki szpachlowóz to i tak bedzie gitara...Bede dalej uzywal natrysku ale juz na przyszlosc tzreba bedzie odczac ciut dluzej ...zeby potem nie bylo niespodzianek...pozdro i dzieki za podpowiedzi... |
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2011-12-04, 10:39
|
0
|
|
|
|
pardul napisa³/a: | szpachel natryskow± , to bym nie prysnol nawet na t3 do sprzedania
wole na kit daæ wiecej podk³adu potem doszlifowaæ dobrze i jescze raz podk³ad
wychodzi szybciej i sensowniej |
A co tu jest szybszego? Przecie¿ szpachla natryskowa schnie tyle samo co podk³ad. O sensowno¶ci k³adzenia grubo drogiego podk³adu a puzniej zdzieraniu go do zera nie wspomne.
gugun napisa³/a: | .ja jak mam duzo kitu to daje grubo podkladem i odstawiam na 2-3dni potem docieram podklad na duzym heblu i podkladuje jeszcze raz cienko. |
A jaki masz miêsiêczny przerób? Spróbuj tak robic maj±c powiedzmy 4 pomocników i lakieruj±c 200el. miesiêcznie, z czego po³owa niech bedzie szpachlowana.
Lackdoctor napisa³/a: | Pewien cadillack by³ spier*dolony wzorcowo specjalnie?????? |
No tak, ale z tego co pamiêtam to nie spieszy³e¶ sie z jego napraw±. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-12-04, 11:37
|
0
|
|
|
|
ZIEMBA napisa³/a: | No tak, ale z tego co pamiêtam to nie spieszy³e¶ sie z jego napraw±. |
To by³ buick skylaker.
I nie o nim pisa³em i nie moja to by³a robota. |
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2011-12-04, 11:47
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | ZIEMBA napisa³/a: | No tak, ale z tego co pamiêtam to nie spieszy³e¶ sie z jego napraw±. |
To by³ buick skylaker.
I nie o nim pisa³em i nie moja to by³a robota. |
No tak. To chodzi Ci o Jackowego cadilaka? Tam przecie¿ Jacek dawa³ chyba szpachle natryskow± na ca³osc o ile dobrze pamietam. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-12-04, 12:00
|
0
|
|
|
|
ZIEMBA,
Dok³adnie.
On dawa³ na ca³o¶æ, bo tego wymaga³a ta naprawa a ja daje na ca³e elementy szpachlówkê natryskow± tam gdzie sytuacja tego wymaga.
Czy to jaka¶ ró¿nica??? |
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2011-12-04, 15:54
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | ZIEMBA,
Dok³adnie.
On dawa³ na ca³o¶æ, bo tego wymaga³a ta naprawa a ja daje na ca³e elementy szpachlówkê natryskow± tam gdzie sytuacja tego wymaga.
Czy to jaka¶ ró¿nica??? |
No wiêc o co Ci chodzi bo nie moge Ciê wogóle zrozumiec Napisa³em, ¿e nie m±drze wed³ug mnie jest k³a¶c grubo podk³ad a potem go drzec bo od tego jest szpachla. A Ty, ¿e w takim razie cadilak o któym pisa³ Jacek jest spier..... I z tego wywnioskowa³em, ¿e Jacek da³ na ca³osc podk³ad który potem dar³ ale tak nie by³o bo da³ natryskow± i Ty o tym wiedzia³e¶, wiêc o co Ci wogóle chodzi³o? |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-12-04, 15:55
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Lackdoctor napisa³/a: | Czy to jaka¶ ró¿nica??? |
Tak,bo to...boss,on siê nie myli,nawet daj±c szpachlê powszechnie bêd±c± w pogardzie. |
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2011-12-04, 16:08
|
0
|
|
|
|
jacenty 741 napisa³/a: | Lackdoctor napisa³/a: | Czy to jaka¶ ró¿nica??? |
Tak,bo to...boss,on siê nie myli,nawet daj±c szpachlê powszechnie bêd±c± w pogardzie. |
Kurna, o co wam chodzi? Czy ja gdzie¶ napisa³em, ¿e szpachla natryskowa to gówno? Przeczytajcie kilka razy to co napisa³em i sie obudzcie bo jakie¶ g³upoty piszecie:sciana: |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-12-04, 16:20
|
0
|
|
|
|
A co Ty taki nerwowy jeste¶?PMS?Baqo te¿ nie móg³ zrozumieæ,¿e przy niedzieli niekoniecznie trzeba byæ têpym technokrat± niewidz±cym ¶wiata poza jedynie s³uszn± technologi±.Mo¿e troszkê polu¼nij krawacik?Hm? |
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2011-12-04, 16:40
|
0
|
|
|
|
jacenty 741 napisa³/a: | A co Ty taki nerwowy jeste¶?PMS?Baqo te¿ nie móg³ zrozumieæ,¿e przy niedzieli niekoniecznie trzeba byæ têpym technokrat± niewidz±cym ¶wiata poza jedynie s³uszn± technologi±.Mo¿e troszkê polu¼nij krawacik?Hm? |
O czym Ty wogóle piszesz? Ja o jednym a Ty zupe³nie o czym¶ innym Mo¿e odpocznij troche i jutro przeczytaj sobie ten temtat na spokojnie. A jak dalej bêdziesz pisa³ jak teraz bóg wie o czym, to musisz zacz±c siê martwic o swoj± g³owe. Czytaj±c Twoje wypowiedzi do moich postów w tym temacie wywnioskowac mo¿na ¿e to Ty tu jeste¶ têpy a nie ja. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-12-04, 16:51
|
0
|
|
|
|
ZIEMBA napisa³/a: | Jedni uzywaja go tylko do odizolowania szpachli dajac dwie cienkie warstwy i skurcz im nie straszny a inni daja grubo bo chca sobie na nim jeszcze cus tam wyrownac, co jak dla mnie jest niezbyt madre bo do wyrownywania sluzy szpachla a podklad tylko do izolacji. |
Jesli w tym co napisales mowa by³a o szpachlówce natryskowej to mówili¶my o tym samym i nastapi³o nieporozumienie.
A dlatego ¿e .... jacenty 741 napisa³/a: | on siê nie myli,nawet daj±c szpachlê powszechnie bêd±c± w pogardzie. |
A sk±d in±d pytaj±c wprost okazywa³o siê ¿e natrysk to badziewie, strata czasu i materia³u i inne takie.
Tyle ¿e pisz±c takie opinie nie bra³ pod uwagê szpachlowozów a po jakim¶ czasie sam wywali³ który¶ litr na robiony szpachlowóz.
Dlatego przy wielkim uk³onie w stronê wiedzy nie s³ucham nikogo ju¿ tak dos³ownie i niektóre dziwne opinie poprostu olewam.
Szpachlówka natryskowa jest GIT... |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-12-04, 16:52
|
0
|
|
|
|
ZIEMBA napisa³/a: | to Ty tu jeste¶ têpy a nie ja. |
Kamil emocje niemile s± widziane. |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-12-04, 16:54
|
0
|
|
|
|
Robimy tutaj off topa,ale trochê szacunku,to,¿e jeste¶ moderatorem na innym forum,nie upowa¿nia Ciê do obra¿ania innych wszêdzie indziej.
S³ysza³e¶ kiedy¶ o poczuciu humoru?Mo¿e nie ,i dlatego niektóre niezrozumia³e dla Ciebie posty traktujesz jako wyraz têpoty?
Radzi³bym z tym krawacikiem siê pospieszyæ... |
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2011-12-04, 17:00
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | ZIEMBA napisa³/a:
Jedni uzywaja go tylko do odizolowania szpachli dajac dwie cienkie warstwy i skurcz im nie straszny a inni daja grubo bo chca sobie na nim jeszcze cus tam wyrownac, co jak dla mnie jest niezbyt madre bo do wyrownywania sluzy szpachla a podklad tylko do izolacji.
Jesli w tym co napisales mowa by³a o szpachlówce natryskowej to mówili¶my o tym samym i nastapi³o nieporozumienie. |
Tutaj jest mowa o pod³adzie. Uwa¿am, ¿e walic gurbo podk³adu w 3-4 warstwach i potem go obrabiac i drzec jak szpachle jest niem±dre, bo podk³ad nie do tego s³u¿y. Zamiast niego lepiej w³a¶nie dac szpachle natryskow± i na niej sobie powyprowadzac co trzeba o potem tylko cienko podk³adu. O to mi chodzi³o Krzychu
Lackdoctor napisa³/a: | A dlatego ¿e .... jacenty 741 napisa³/a:
on siê nie myli,nawet daj±c szpachlê powszechnie bêd±c± w pogardzie.
A sk±d in±d pytaj±c wprost okazywa³o siê ¿e natrysk to badziewie, strata czasu i materia³u i inne takie.
Tyle ¿e pisz±c takie opinie nie bra³ pod uwagê szpachlowozów a po jakim¶ czasie sam wywali³ który¶ litr na robiony szpachlowóz. |
A to ju¿ sprawa Jacka czego u¿ywa do naprawy.
Ale nie znaczy to, ¿eby pisac o mnie ¿e jestem têpy bo ja tu nikogo nie obra¿am. |
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2011-12-04, 17:07
|
0
|
|
|
|
jacenty 741 napisa³/a: | o,¿e jeste¶ moderatorem na innym forum,nie upowa¿nia Ciê do obra¿ania innych wszêdzie indziej. |
Poka¿ mi tutaj post napisany przezemnie od czasu kiedy jestem moderatorem w którym kogo¶ obra¿am. Nie s±dze, ¿eby taki siê znalaz³.
Lackdoctor napisa³/a: | ZIEMBA napisa³/a:
to Ty tu jeste¶ têpy a nie ja.
Kamil emocje niemile s± widziane. |
Krzysiek, kole¶ pisze ¿e jestem têpy jak Baqo o Ty mi tu piszesz o moich emocjach? To co mia³em mu odpowiedziec, ¿e go kocham? |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-12-04, 17:09
|
0
|
|
|
|
ZIEMBA napisa³/a: | Ale nie znaczy to, ¿eby pisac o mnie ¿e jestem têpy bo ja tu nikogo nie obra¿am. | No patrzcie,tutaj te¿ szybko moderacja dzia³a,usuwaj±c posty.A my¶la³em,¿e ju¿ jak samotna sierota to forum zosta³o.Jeszcze chwilê temu by³ tutaj post bêd±cy doskona³ym przyk³adem Twojej ( w tym wypadku) hipokryzji.To ja zosta³em pos±dzony przez Ciebie o têpotê umys³ow±,a nie odwrotnie. |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-12-04, 17:13
|
0
|
|
|
|
Przepraszam,pomyli³em siê
Jest.
ZIEMBA napisa³/a: | Czytaj±c Twoje wypowiedzi do moich postów w tym temacie wywnioskowac mo¿na ¿e to Ty tu jeste¶ têpy a nie ja. |
I nie pos±dzam o to ani Ciebie,ani Baqo,ani nikogo innego,dla kogo mam szacunek za jego wiedzê .Twierdzê tylko,¿e czasami trzeba wyrzuciæ na luz,chocia¿ w niedzielê, mo¿na popi...æ o du.e Maryny nie nara¿aj±c siê na g³upie obra¿anie ludzików maj±cych nerwicê na swoim punkcie. |
|
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2011-12-04, 17:15
|
0
|
|
|
|
jacenty 741 napisa³/a: | ZIEMBA napisa³/a: | Ale nie znaczy to, ¿eby pisac o mnie ¿e jestem têpy bo ja tu nikogo nie obra¿am. | No patrzcie,tutaj te¿ szybko moderacja dzia³a,usuwaj±c posty.A my¶la³em,¿e ju¿ jak samotna sierota to forum zosta³o.Jeszcze chwilê temu by³ tutaj post bêd±cy doskona³ym przyk³adem Twojej ( w tym wypadku) hipokryzji.To ja zosta³em pos±dzony przez Ciebie o têpotê umys³ow±,a nie odwrotnie. |
Jacenty, Ty chyba pijany jeste¶. Napisa³em tylko:
"Czytaj±c Twoje wypowiedzi do moich postów w tym temacie wywnioskowac mo¿na ¿e to Ty tu jeste¶ têpy a nie ja."
Ale to by³a odpowiedz na Twoj± wypowiedz w której mnie obrazi³e¶ i porówna³e¶ do Baqo który Twoim zdaniem tez jest têpy:
"Baqo te¿ nie móg³ zrozumieæ,¿e przy niedzieli niekoniecznie trzeba byæ têpym technokrat± niewidz±cym ¶wiata poza jedynie s³uszn± technologi±."
Wiec o czyjej hipokryzji piszesz? |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-12-04, 17:25
|
0
|
|
|
|
Czy ja go tak nazwa³em,czy Ty tak to odczyta³e¶?Czujesz siê ura¿ony porównywaniem do Wojtka?Czemu?
Nigdy nie nazwa³em Wojtka têpym,nigdy te¿ nie zasugerujê tego w Twoim kierunku,bo ja,przyjacielu,nie traktujê internetowej anonimowo¶ci jak ³±czki do hasania dla debilnych cielaczków,i nie oceniam ludzi,których nie znam na podstawie tego,¿e maj± inne zdanie na jaki¶ temat.
Ja tylko twierdzê,¿e powiniene¶ mieæ trochê szersze spojrzenie na ka¿dy temat,i nie trzymaæ siê tylko strony technicznej,ale te¿ czasami spojrzeæ ze strony ludzkiej,i czêsto ekonomicznej na problem cz³owieka,który zak³ada temat.G³upie s± ci±g³e rady typu :nieop³acalne ekonomicznie ,niew³a¶ciwe technologicznie,jest takie z Twojej strony solidnego fachowca w swojej dziedzinie,ale spojrzenie ze strony ludzkiej ju¿ takie oczywiste nie jest.Nie mo¿esz zaprzeczyæ,¿e szpachla natryskowa jest na bran¿owym passe,i nikt nie chce siê pochwaliæ,¿e jej u¿ywa.A pewnie robi to 50%.I tak z ciekawo¶ci,ja jestem w tej drugiej 50-ce.Ale pewnie to zmieniê... |
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-12-04, 17:27
|
0
|
|
|
|
ZIEMBA napisa³/a: | "Baqo te¿ nie móg³ zrozumieæ,¿e przy niedzieli niekoniecznie trzeba byæ têpym technokrat± niewidz±cym ¶wiata poza jedynie s³uszn± technologi±." |
Pamiêtam ten post Jacentego i ja zrozumia³em podtekst w nim bêd±cy.
Jednak przekaz nie zawsze dla ka¿dego jest zrozumia³y i dlatego zosta³e¶ Kamilu wrzucony do jednego worka z Baqo.
Poza tematem Kamilu.... a raczej w temacie.
Co mówi novol o stosowaniu szpachlówki natryskowej.
Na szkoleniu by³e¶, wiêc mo¿e mnie u¶wiadomisz.
Bo przed szkoleniem raczej pozytywnie o natrysku nigdy nie wypowiedzia³e¶ sie a i ta szpachlówka by³a na forum traktowane jako syf powoduj±cy najwiêksze wady lakiernicze.
Dzi¶ tak ³adnie o niej mówisz, zgadzasz sie z ma³ym skurczem i znajdujesz potwierdzenie dla zasadno¶ci jej stosowania. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2011-12-04, 17:29
|
0
|
|
|
|
jacenty 741 napisa³/a: | :nieop³acalne ekonomicznie ,niew³a¶ciwe technologicznie,j |
Do tego zmierzam.
Takie nastawienie jest na forum Kamila a po chwili okazuje sie ze taki syf l±duje na cadim we wzorcowej naprawie.
Brak tu logiki, lub kto¶ w b³±d wprowadza. |
|
|
|
|
ZIEMBA
|
Wys³any: 2011-12-04, 17:54
|
0
|
|
|
|
No dobra, wszystko wyja¶nione, nerwy opad³y
Co do szpachlówki. Nigdy jej chyba nie u¿ywa³em. W mojej okolicy, bynajmniej w warsztatch które znam, nie stosuje sie szpachli natryskowej. Jedni ¿yj± w przekonaniu z przed 20 lat ¿e natryskowa ma du¿y skurcz, pozostali robi± na najtañszych materia³ach wiêc mog± sobie pozwolic na stosowanie podk³adu jak szpachli natryskowej, a jeden warsztat nie bawi siê w rzezbienie w szpachli i wymienia na nowe wszystko co sie da. £adnie o niej mówie? Dobre Na szkoleniu dowiedzia³em siê, ¿e szpachla natryskowa jest dobrym i stosunkowo niedrogim produktem. Wiec w moim przekonaniu w takim razie lepiej jej u¿yc do wyprowadzania powierzchni niz podk³adu który kosztuje 50z³. Ale pracowa³em w warsztacie w którym wszystko by³o idealnie wyprowadzanie na zwyk³ej szpachli i podk³ad dawa³o siê tylko jako izolacje pod baze. Co warsztat to inna technika naprawy i rózne efekty |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2011-12-04, 19:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 8 razy Posty: 415
|
Generalnie Panowie nie ma o co siê spieraæ bo powodem by³o tylko gdzie¶ omylne czego¶ odczytanie.
Mi siê wydaje ¿e pan ZIEMBA na samym pocz±tku jasno siê wypowiedzia³ co sam nawet zacytowa³em i potwierdzi³em ¿e siê z nim zgadzam.
Ale nawet gdyby kto¶ siê nie do koñca z tym zgadza³ jak kilku ludzi którzy siê odezwali którzy to zamiast natrysku 2 razy podchodz± z podk³adem to powinna obowi±zywaæ zasada o której w³a¶nie wspomnia³ Pan Jacenty: jacenty 741 napisa³/a: | nie oceniam ludzi,których nie znam na podstawie tego,¿e maj± inne zdanie na jaki¶ temat. |
A skupiaj±c siê na samym tylko stosowaniu szpachli natryskowej mo¿e przejrzy¶ciej napiszê na przyk³adzie w³asnym:
- u¿ywam bardzo chêtnie w niektórych wybranych przypadkach - wspomnianych w poprzednim po¶cie.
- lanie wiêkszej ilo¶ci podk³adu zamiast natrysku jest to opcja gorsza technologicznie i dro¿sza: wiêkszy skurcz, prawdopodobne niedoschniêcie, wiêkszy nak³ad pracy i materia³ów do obróbki, wiêkszy koszt zakupu podk³ad/natrysk...
- natryskówkê ³atwiej siê obrabia a co za tym idzie jest lepsze/dok³adniejsze wyprowadzenie kszta³tów.
- czasowo natrysk schnie tak samo jak podk³ad wiêc je¶li kto¶ leje wiêcej podk³adu i czeka kilka dni aby za grube warstwy podosycha³y to jest w plecy te kilka dni oraz traci na jako¶ci.
- kiedy¶ straszono ludzi wiêksz± ch³onno¶ci± wilgoci przez nartysk w porównaniu do podk³adu, ¿e niby jest jak g±bka - a niby sk±d ma siê na nim wzi±æ ta wilgoæ? Najpierw musi pokonaæ pow³okê dekoracyjn±, pó¼niej podk³ady akrylowy i epo {ja tak robiê: zawsze kit, epo, akrylowy} czy te¿ sam epo.....
Mo¿e jest co¶ jeszcze czego w danej chwili nie pamiêtam, ale W WYBRANYCH PRZYPADKACH dla mnie szpachla natryskowa jest wrêcz niezast±piona bo pomaga w pracy, u³atwia j± i podnosi jako¶æ/wygl±d, przy znikomych kosztach. {mniejszych ni¿ gdybym to robi³ na 2x z podk³adu} |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2011-12-05, 13:07
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
i cale zamieszanie zaczelo sie znowu odemnie...natryskowa uzywalem kiedys a z tym podkladem to za bardzo sobie wzieliscie do serca to co napisalem,bo nie pisalem tu o waleniu podkladu zamiast kitu poprostu jesli na aucie jest duzo kitu to podkladuje troche grubiej i odstawiam auto na pare dni i biore sie za nastepne,zeby caly kit i reszta sobie "siadla" po jakims czasie docieram to co przysiadlo na rowno i daje cienka warstwe podkladu bo zawsze sie gdzies poprzeciera i tyle nie wale wiadra tylko praktycznie normalnie,puche na cale auto 1,5warstwy....a przerob co tu ma do rzeczy???zawsze mam z kilka aut do robienia glownie od 2-3 osob wiec zawsze sie cos skonczy i odda.nie robie tak ze wstawiam auto w poniedzialek,podkladuje,wtorek malunek,sroda polerka....tylko kazde po trochu robie zeby wszystko odstalo swoje |
|
|
|
|
936
|
Wys³any: 2012-01-01, 15:36
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 905
|
Dobre materia³y eliminuj± niepotrzebn± prace !
Tanie s± drogie !!! |
|
|
|