Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
jozek 
Wys³any: 2011-12-07, 19:40   Poszê o pomoc w wyborze sprzetu dla amatora.
0
UP DOWN

Sk±d: Kraków
Jest to mój pierwszy post na forum, wiêc chcia³em przywitaæ szanowne grono do¶wiadczonych kolegów. Od razu przyznam ze moje pojêcie o lakiernictwie jest tylko i wyl±cznie wyniesione z tego forum i internetu i jest to wiedza na razie czysto teoretyczna.
Forum czytam intensywnie od oko³o miesi±ca w tym czasie poczyni³em trochê obserwacji i zakupi³em u¿ywany kompresor metabo lt100 400v, dok³adnie taki: http://allegro.pl/kompres...1956352568.html
Mój egzemplarz nabija pust± butle do 9 bar w 3:20 min., wiêc je¿eli dobrze liczê ma wydajnosæ ok 270 l/min i jest to warto¶æ wieksza ni¿ deklarowana przez producenta (ok 220).
Obecnie jestem na etapie zakupu pozosta³ego sprzêtu potrzebnego do rozpoczêcia prac ktore mam w planach jako wprawkê i tu proszê o poradê.
Planuje zakup pistoletu SICO BRONZE M400 do podk³adu z dysz± 1,7 tylko nie wiem która wersje polecacie RP czy HVLP do mojego kompresora.
Do bazy i klaru kupie pistolet IWATA AZ3 HTE 2 z dusz± 1,3mm.
Blok filtruj±cy ckd 1000 tylko nie wiem czy brac z manometrem czy bez? Czy bedê równie¿ potrzebowa³ manometr pod pistolet gdy wezmê blok z manometrem?
Co my¶licie o takim zestawie?
Posiadam du¿y gara¿ ok 50m bêd±cy przymurówk± do domu ocieplony murowany lecz bez co. Kompresor planuje umiesciæ w piwnicy domu lecz z powodow logistycznych nie w sasiednim pomieszczniu lecz w kolejnym oddalonym ok 5m od gara¿u. Czy mogê pusciæ instalacjê zwyk³ym wê¿em 10mm do bloku filtracyjnego na ¶cianie (ok 8m wê¿a)czy wywo³a to du¿e straty na ci¶nieniu i czy lepiej darowaæ sobie trzymanie kompresora za ¶cian±.

gugun 
Wys³any: 2011-12-08, 10:29   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
jesli o podklad chodzi to wersja rp.blok mozesz z manometrem tylko zawsze sobie ustawiasz wiecej niz chcesz na wyjsciu .iwata to najlepszy wybor jesli chodzi o tanie cacuszka... a te 8m weza mozesz bez problemu puscic skoro ci az tyle nabija to straty przy bloku nie powinny przekroczyc 1bar/a

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: