|
|
|
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Nial
|
Wys³any: 2011-12-07, 14:45 W¿ery po niefachowej naprawie. Podk³ad reaktywny czy FERTAN?
|
0
|
|
|
|
Witam wszystkich na forum Proszê o pomoc w takiej sprawie i przepraszam, ¿e post d³ugi.
Sprawa poruszana na forum kilka razy, ale nigdy nie wyja¶niona jednoznacznie no i tu problem jest bardziej konkretny - chodzi o taki przypadek.
Pacjent: auto po st³uczce w tylne nadkole. Blacha po naprawie ¼le zabezpieczona. Od strony zewnêtrznej - szpachla na blachê bez podk³adu , na rancie pêk³a w jednym miejscu, po zdrapaniu powierzchniowa korozja bez w¿erów (pewnie wilgoæ siê dosta³a miêdzy blachê a szpachlê). Oczy¶ci³em, zastosowa³em ¶wietny odrdzewiacz Fuchs Rivolta (bardzo polecam), blacha czy¶ciutka bez w¿erów, polakierowa³em no ale nie wiadomo, co siê bêdzie dzia³o w innych miejscach obok.
Ale interesuje mnie teraz strona wewnêtrzna nadkola. Otó¿ na go³± blachê po³o¿ono (chyba, tak mi to wygl±da) podk³ad reaktywny - jest to cienka warstewka, trudniejsza do usuniêcia ni¿ podk³ad akrylowy a epoksyd toto nie jest. Wydobywaj± siê spod niej punktowo kropki rdzy a podk³ad w tym miejscu staje siê "b±belkowy". Po zdrapaniu (do¶æ ciê¿ko to mechanicznie schodzi) oczy¶ci³em z kropek rdzy, ale pozosta³y malutkie w¿ery, które na pewn± g³êboko¶æ uda³o siê oczy¶ciæ Rivolt±, ale nie wiem czy ca³o¶æ zejdzie, raczej nie mam tego jak ca³kiem usun±æ w amatorskich warunkach "pod domem".
Czyta³em, ¿e podk³ad epoksydowy daje siê na zdrow± blachê (i pod szpachlê - tu w ka¿dym razie szpachli nie bêdzie), a kiedy nie trzeba szpachli lepszy jest oczywi¶cie reaktywny (jako ¿e mocno siê wi±¿e z blach±, przez co nie ma miejsca na wilgoæ i tlen).
Problem w tym, ¿e sporo osób pisze, ¿e podk³ad reaktywny mo¿na stosowaæ jak s± takie w³a¶nie w¿ery. A czyta³em karty technologiczne dwóch i tam napisali wyra¼nie, ¿e blacha ma byæ ¶wiec±ca i bez rdzy (wrêcz stopieñ oczyszczenia St3 - Novol tak podaje).
Co wiêc zastosowaæ? Rozumiem, ¿e najlepiej jaki¶ ¶rodek wi±¿±cy rdzê. Cortanin F to moim zdaniem lipa, Brunox ostatnio kilka razy stosowa³em z ró¿nym skutkiem - wydaje mi siê, ¿e od zdrowej blachy odchodzi, a poza tym lubi pêkaæ, chocia¿ z drugiej strony w kilku przypadkach trzyma ju¿ d³ugo i nic nie rdzewieje. Tyle ¿e ten ¶rodek jest dziwny, to chyba po prostu podk³ad epoksydowy którego zadaniem jest nie odpadaæ od rdzy bo siê z ni± wi±¿e, od zewn±trz zabezpiecza przed korozj± jak po prostu podk³ad epoksydowy je¶li siê go zabezpieczy i nie popêka.
My¶lê nad takim rozwi±zaniem: zastosowaæ Fertan, zmyæ go - tak ¿eby zosta³ tylko we w¿erach i na to daæ podk³ad reaktywny, na niego podk³ad akrylowy. Robi³ kto¶ tak? Ma to sens?
Czy mo¿e daæ sobie spokój bo nie ma sensu tego ratowaæ i po prostu po zimie wstawiaæ reperaturkê w jakim¶ polecanym zak³adzie, ¿eby dobrze to zabezpieczyli? |
|
|
|
|
Novol rafman
|
Wys³any: 2011-12-08, 12:17 Nadkole od ¶rodka do ,,Nial"
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 54
|
Witam!
Je¶li nadkole jest w takim stanie jak Pan opisuje, to jestem przekonany,¿e po odt³uszczeniu (polecam zmywacz Novol Plus 800) mo¿e Pan na³o¿yæ 2x warstwy podk³adu reaktywnego Protect 345 i na niego te¿ ze 2-3 warstwy dowolnego podk³adu akrylowego NOVOL Protect 300,310, 330 lub inny z linii Professional lub Spectral, które zawieraj± jeszcze dodatki na adhezjê i antykorozyjê.
To pokryæ barankiem i jak Panu siê bêdzie chcia³o to nawet kolorem i wszystko powinno wytrzymaæ .
Na pewno nie polecê Panu epoksydu na tak± powierzchniê - zbyt du¿e ryzyko.
Rafa³ Mania Dzia³ Szkoleñ NOVOL |
|
|
|
|
...kuba...
|
Wys³any: 2011-12-08, 15:00
|
0
|
|
|
|
A ja przy okazji mia³bym pytanie, czym ró¿ni siê linia Spectral od Professional? |
|
|
|
|
stanlak
|
Wys³any: 2011-12-08, 20:19
|
0
|
|
|
stanlak61
|
Polecam podk³ad reaktywny TROTON 2;1 plus podk³ad epoxydowy 10;1
www.stanlak.eu/ |
|
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
|
|
|