Autor |
Wiadomość |
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-10-21, 20:50
|
0
|
|
|
|
Witam wszystkich po kolejnej, dÂługiej przerwie
Po raz kolejny byÂła to na szczĂŞÂście tylko przerwa w obecnoÂści na forum, a nie w pracach nad Nissanem ZrobiÂłem caÂłkiem spore, Âżeby nie powiedzieĂŚ ogromne postĂŞpy.
WiêkszoœÌ elementów, poza bud¹, zosta³o w tym czasie dotarte papierem o gradacji 600 na wodê oczywiœcie. U¿y³em do tego kontrastu. Bazy faktycznie siê zwijaj¹ pod papierem, dlatego ja u¿ywam czegoœ co mo¿e nie jest najtaùsze, ale z pewnoœci¹ wygodne w u¿yciu i idealnie nadaje siê do tego, a mianowicie czarny matowy lakier w spray'u.
PoniÂżej kilka fotek z tego etapu prac:
Wysprz¹ta³em pomieszczenie do lakierowania, które przez ca³¹ zimê gara¿owania samochodu mocno siê przybrudzi³o. Zmontowa³em sobie ogrzewanie nadmuchowe, dziêki czemu pomimo doœÌ niskich temperatur (a lakierowa³em w godzinach od 4:00 do 8:00 rano) w pomieszczeniu by³o 14-15 stopni. Nie jest to temperatura optymalna, ale lakierowa³o siê bardzo dobrze. Oczywiœcie nie oby³o siê bez pewnej iloœci py³ków na elementach, ale to da siê w razie koniecznoœci spolerowaÌ.
Polakierowane juÂż sÂą bÂłotniki, zderzaki, lusterka, atrapa, klamki, tylna klapa oraz wszystkie drzwi. ZostaÂła tylko maska i buda. Jutro rano lakierujĂŞ dach, ktĂłry po wyschniĂŞciu zostanie oklejony i bĂŞdĂŞ w niedzielĂŞ lakierowaÂł resztĂŞ budy. Maska pĂłjdzie pod pistolet w miĂŞdzyczasie. JeÂśli zostanie mi trochĂŞ lakieru, to postaram siĂŞ z grubsza odÂświeÂżyĂŚ komorĂŞ silnika, ale to nie jest jeszcze pewne.
Generalnie kupiÂłem 2,5 litra czystego, biaÂłego pigmentu lakieru poliuretanowego. WyglÂąda na to, Âże spokojnie to wystarczy. Wszystkie elementy lakierowane na dwie peÂłne warstwy, drzwi takÂże od Âśrodka.
Kilka fotek gotowych juÂż elementĂłw:
WkrĂłtce kolejne fotki
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-10-21, 20:57
|
0
|
|
|
|
SugerujÂąc siĂŞ zdjĂŞciami wydaje mi siĂŞ Âże wyszÂło to tobie caÂłkiem nieÂźle.
Jakiego urzÂądzenia uÂżywasz to ogrzewania pomieszczenia w ktĂłrym lakierujesz |
_________________ http://niezalezna.pl/
 |
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-10-21, 22:31
|
0
|
|
|
|
Sw.Piotrek napisał/a: | Jakiego urzÂądzenia uÂżywasz to ogrzewania pomieszczenia w ktĂłrym lakierujesz |
DoœÌ prymitywnego, ale najpóŸniej w niedzielê wrzucê fotki. Generalnie w jednym pomieszczeniu stoi sobie piec wêglowy, ale palê w nim zrêbkami. "Pomieszczenie" do lakierowania jest to szeœcian wydzielony z po³owy gara¿u za pomoc¹ folii, takiej jak na szklarnie. W tej folii jest otwór przez który przechodzi obudowa wentylatora. Do wentylatora jest pod³¹czona szczelnie rura elastyczna aluminiowa (taka harmonijka), której wlot praktycznie opiera siê o rurê "wydechow¹" pieca Tym samym gor¹ce powietrze jest zasysane do "lakierni". By³o to robione na szybko, wiêc nie ma filtracji i st¹d te py³ki.
Dodatkowo chcê ca³¹ rurê od pieca zabudowaÌ i wyko¿ystaÌ jako wê¿ownicê do ogrzewania powietrza w tej zabudowie. Wtedy dzia³a³oby to jeszcze lepiej. Potem wentylator mia³by to rozprowadzaÌ po obu pomieszczeniach. Coœ takiego |
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-10-23, 08:51
|
0
|
|
|
|
Tak jak pisaÂłem wrzucam fotki mojego "ogrzewania":
Wiele jeszcze trzeba oczywiÂście zmieniĂŚ, ale juÂż coÂś jest
Wczoraj "namówi³em" siê do wyjœcia do gara¿u i bardzo dobrze, poniewa¿ udalo mi siê polakierowaÌ dach. Oznacza to, ¿e na 80% ca³y Nissan bêdzie w lakierze ju¿ dziœ, najpóŸniej jutro rano
Jeszcze jedna fotka, ktĂłrÂą mogĂŞ opisaĂŚ tylko w jeden sposĂłb:
"A daÂłbym gÂłowĂŞ, Âże mĂłj Nissan byÂł kiedyÂś biaÂły"
PorĂłwnanie stargo (przeszlifowanego) lakieru i nowego:
 |
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-10-25, 21:02
|
0
|
|
|
|
Niniejszym chciaÂłbym poinformowaĂŚ, Âże w dniu dzisiejszym o godzinie 20:00 zakoĂączyÂłem ostatni etap lakierowania Nissana. Jak tylko zabiorĂŞ siĂŞ za skÂładanie, wrzucĂŞ wiĂŞcej fotek.
Niestety na progach powsta³y cztery zacieki. Dwa z nich s¹ doœÌ du¿e, ale jako, ¿e to progi, nie ma siê czym tak bardzo przejmowaÌ. Reszta wysz³a bardzo dobrze. Na prawej, tylnej Ìwiartce niestety powierzchnia nie zosta³a jednak dobrze dopracowana i s¹ dwie czy trzy górki. Trudno Zobaczymy jak bêdzie siê prezentowa³a ca³oœÌ |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-10-25, 22:40
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
rude.boy
|
Wysłany: 2011-10-25, 23:30
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-10-26, 19:00
|
0
|
|
|
|
Za moment wychodzĂŞ zabieraĂŚ siĂŞ za skÂładanie.
Fotki oczywiÂście bĂŞdÂą i nie bĂŞdĂŞ ukrywaÂł Âżadnych niedorĂłbek, ale jestem peÂłen nadziei, Âże ogĂłlnie bĂŞdzie siĂŞ prezentowaÂł wÂłaÂśnie przyzwoicie |
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-10-31, 18:35
|
0
|
|
|
|
Wczoraj udaÂło mi siĂŞ zakoĂączyĂŚ skÂładanie Nissana. Fotki z efektu koĂącowego wstawiĂŞ jutro, bo wczeÂśniej nie udaÂło mi siĂŞ zrobiĂŚ.
Kiedyœ w swoim temacie gungun napisa³, ¿e nie za³o¿y³ nowego b³otnika przed lakierowaniem i to by³ b³¹d. Ja zrobi³em coœ podobnego. Chodzi o zderzak, który kilka lat wczeœniej kupi³em od znajomego i rzekomo mia³ pochodziÌ od Nissana. Niestety przy³o¿y³em go tylko na szybko i nie zauwa¿y³em, ¿e jest za du¿y Nie nadaje siê zupe³nie. W zwi¹zku z tym Nissan skoùczy³ na pewien czas ze starym, uszkodzonym zderzakiem.
B³otnik te¿ skleilem Ÿle i przy monta¿u musia³em go mocno podgi¹Ì, przez co na krawêdzi szpachlówka i lakier pêk³y. Nie widaÌ tego bardzo, ale muszê jakoœ zabezpieczyÌ przed wilgoci¹.
Za wczeœnie te¿ zaklei³em dach, przez co na samym tyle pozosta³ pó³centymetrowy matowy œlad po taœmie. Nic strasznego, ale z bliska widaÌ.
To chyba wszystkie wpadki. Wiem, Âże caÂłkiem sporo, ale to moje pierwsze lakierowanie, wiĂŞc sobie jakoÂś wybaczĂŞ |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-10-31, 19:43
|
0
|
|
|

|
zderzak akurat to mogl byc od nissana ale sie odksztalcil,ja ostatnio u siebie mialem astre g co dosc dlugo stala u mnie a zderzak lezal obok i tez mialem problemy zeby to ponownie spasowac...a blotnik nie tak zle bo ja spedzilem z kolego pol dnia zebo wogole go przykrecic:) |
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-10-31, 20:29
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | zderzak akurat to mogl byc od nissana ale sie odksztalcil,ja ostatnio u siebie mialem astre g co dosc dlugo stala u mnie a zderzak lezal obok i tez mialem problemy zeby to ponownie spasowac...a blotnik nie tak zle bo ja spedzilem z kolego pol dnia zebo wogole go przykrecic:) |
No to faktycznie nie narzekam juÂż na bÂłotnik
Zderzak moÂże i jest od Nissana, ale nie od tej wersji, ktĂłrÂą mam. Jest za szeroki po 5 cm z kaÂżdej strony i mocowania pod spodem zawadzaÂły o mocowanie chÂłodnicy.
No nic. Jutro sam siĂŞ Nissanowi jeszcze raz poprzyglÂądam i oceniĂŞ Wy takÂże |
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-11-01, 17:59
|
0
|
|
|
|
Dziœ umy³em ca³e auto i dok³adnie przyjrza³em siê efektowi koùcowemu. Otó¿ jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Wysz³o, wg mnie oczywiœcie, przyzwoicie. Tylko jeszcze ten czarny zderzak czeka na wymianê, ale to za jakiœ czas, bo teraz muszê ogarn¹Ì inne, zaniedbane wczeœniej, sprawy.
Kolorek jest tak biaÂły, Âże z bliska dosÂłownie razi w oczy, a krople czystej wody wydajÂą siĂŞ brudne Serio myÂślaÂłem, Âże nie spÂłukaÂłem brudu.
Jak obiecaÂłem, dodajĂŞ fotki:
Teraz wspomniana wczeÂśniej gĂłrka, ktĂłra jednak jest widoczna sÂłabiej niÂż mi siĂŞ wydawaÂło, ale to teÂż zaleÂży od oÂświetlenia. Prawie na samym Âśrodku zdjĂŞcia:
I na koniec, Âżeby nie byÂło za sÂłodko, pĂŞkniĂŞcie szpachlĂłwki przy zakÂładaniu bÂłotnika:
Nie zrobiÂłem jeszcze fotek zaciekĂłw na progach, ale nie ma siĂŞ czym chwaliĂŚ :P Bywa.
OgĂłlnie jestem zadowolony, tylko jeszcze zderzak przedni.
KaÂżdy jednak oceni po swojemu |
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-11-01, 18:14
|
0
|
|
|
|
Jeszcze tylko fotka "before/after"
 |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-11-02, 00:16
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
gall
|
Wysłany: 2011-11-02, 07:09
|
0
|
|
|
|
...a na przedni zderzak zabrakÂło lakieru Czy to zamierzone dziaÂłanie |
|
|
|
 |
Simon
|
Wysłany: 2011-11-02, 07:53
|
0
|
|
|
inÂż

|
faktycznie razi po oczach skoro wszystko masz w lakierze to i zderzak by siĂŞ przydaÂło. |
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-11-02, 20:29
|
0
|
|
|
|
gall napisał/a: | ...a na przedni zderzak zabrakÂło lakieru Czy to zamierzone dziaÂłanie |
Ani jedno, ani drugie
Simon napisał/a: | ...skoro wszystko masz w lakierze to i zderzak by siĂŞ przydaÂło. |
OczywiÂście zderzak bĂŞdzie w kolorze, ale za jakiÂś czas.
Sprawa wygl¹da tak, ¿e kilka lat temu kupi³em od znajomego zderzak, który rzekomo mia³ byÌ od takiego Nissana. Przymierzyliœmy na oko i wydawa³o siê, ¿e to ten. Przed lakierowaniem tak¿e przy³o¿y³em go do samochodu, ale tylko na kilka sekund. Przód pasowa³, wiêc zabra³em siê do pracy. Przy sk³adaniu samochodu okaza³o siê, ¿e owszem przód praktycznie pasuje, ale po bokach jest za szeroki o 5-10 cm z ka¿ej strony. W ogóle okropnie to wygl¹da³o, nawet gdyby nie szerokoœÌ, to i tak nie pasowa³ do linni nadwozia. I tak to by³o... |
|
|
|
 |
rude.boy
|
Wysłany: 2011-11-02, 22:06
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-12-09, 20:23
|
0
|
|
|
|
Witam ponownie szanownych kolegĂłw
Niestety nie dowiemy siĂŞ jak dÂługo wytrzyma moje lakierowanie, poniewaÂż dziÂś przez przypadek sprzedaÂłem Nissana
Ciekawa historia, bo jakiÂś handlarz z autokomisu znalazÂł ogÂłoszenie sprzed 1,5 roku, kiedy nie byÂł jeszcze polakierowany
Najlepsze historyjki mi wciskaÂł, Âżeby utargowaĂŚ
Po pierwsze, powiedzia³em, ¿eby przys³a³ maila to wyœlê mu nowe zdjêcia. Przysy³a, a mail autokomisu. WidaÌ, ¿e przyjecha³ z lakiernikiem swoim, bo goœÌ w ubraniu roboczym upapranym w lakierach, ale nic.
Twierdzi, Âże to dla syna, ale widzi, Âże to skarbonka, bo tu nie dziaÂła ÂświatÂło, tam reflektor tylny uszkodzony, tu zderzak czarny, tam coÂś innego. ÂŻe da mi tyle i tyle, a ja, Âże mi nie zaleÂży, bo nie planowaÂłem sprzedaÂży.
To z drugiej strony, Âże musiaÂł jechaĂŚ, a tu zderzak uszkodzony, ja mu nic o tym nie powiedziaÂłem. Jego syn dzwoniÂł i nic nie chciaÂł sÂłuchaĂŚ, tylko on przyjedzie na miejsce i pogadamy.
To przyczepiÂł siĂŞ do ubezpieczenia. MiaÂłem w mBanku co miesiÂąc skÂładkĂŞ, czyli do koĂąca stycznia ma jeszcze waÂżne. On, Âże to bĂŞdzie kosztowaÂło tyle co caÂłe to auto. Ja, Âże to zaleÂży od zniÂżek. Ale to dla syna, a on ma dopiero 30 lat i nie ma Âżadnych zniÂżek
No i wtedy siĂŞ juÂż wkurzyÂłem i poszedÂłem po szefa (bo to w pracy siĂŞ rozgrywaÂło). Za chwilĂŞ szef przychodzi do mnie i mĂłwi, Âżebym drukowaÂł umowy
Dodam, ¿e goœÌ sam zaproponowa³ cenê przez telefon, a potem ¿ebym jeszcze opuszcza³ krakowskim targiem. A mi nie zale¿a³o na sprzeda¿y i tyle musia³ daÌ
Tak koĂączy siĂŞ historia Nissana. |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2011-12-09, 22:13
|
0
|
|
|
|
Fajnie Âże ludzie kupujÂąc stare auto chcÂą dostaĂŚ do niego opÂłacone oc na nie wiadomo jak dÂługo. |
_________________ http://niezalezna.pl/
 |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2011-12-09, 22:32
|
0
|
|
|

|
Sw.Piotrek napisał/a: | Fajnie Âże ludzie kupujÂąc stare auto chcÂą dostaĂŚ do niego opÂłacone oc na nie wiadomo jak dÂługo. |
To jest kolego "samo Âżycie" dasz palca a oni chcÂą rĂŞki |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-12-10, 10:30
|
0
|
|
|

|
teraz jak juz masz wprawe to kup cos podobnego i maluj:) |
|
|
|
 |
CopyManpl
|
Wysłany: 2011-12-10, 20:39
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | teraz jak juz masz wprawe to kup cos podobnego i maluj:) |
No tak Interes garaÂżowy moÂżna wykrĂŞciĂŚ, ale nie mam czasu na takie projekty |
|
|
|