Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
radek1987_1987
Wys³any: 2011-12-14, 21:29   wygrzewanie szpachli
0
UP DOWN

mam pytanko czy szpachlowany element karoserii mogê wygrzaæ promiennikiem gazowym tzw. s³oneczkiem bo nie mam dostêpu do lampy, a mo¿ne macie jakie¶ inne pomys³y na wygrzanie szpachli

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-12-14, 21:49   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
radek1987_1987 napisa³/a:
mogê wygrzaæ promiennikiem gazowym

Mo¿na.
Tak samo jak opalark± (cyt z @Projektera).
Na jedno wychodzi.
W te s³oneczne dni :fiu: :fiu: kiedy temperatury juz nie sa letnie :roll: tak siê ratuj± niektórzy aby latem jak s³oneczko przygrzeje element nie wygl±da³ jak pomarañcza zesz³oroczna.
PS

Promiennik gazowy to te¿ jest promiennik podczerwieni, tyle ¿e ¼ród³o zasilania nie jest elektryczne. :tak:
Fale oczywi¶cie nie sa krótkie lecz ¶rednie, ale nadal w zakresie podczerwonym.

gugun 
Wys³any: 2011-12-14, 21:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
radek1987_1987 napisa³/a:
a mo¿ne macie jakie¶ inne pomys³y na wygrzanie szpachli
poczekac do lata z naprawa ;)

gugun 
Wys³any: 2011-12-14, 21:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
Lackdoctor napisa³/a:
(cyt z @Projektera).
i matowanie cifem to 2gi patent ale to juz po wygrzaniu :D

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-12-14, 21:59   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
2gi patent

Nic z³o¶liwego z mojej strony, bo to ¶rodki inne od profesjonalnych i lepiej wskazaæ autora ni¿ przypomnieæ mu o tym po jakim¶ jadowitym po¶ciku.
Bo cif i opalarka jest cooollll :cool: a blaszak bez wentylacji nie robi wra¿enia mimo ¿e p³uca robi± za wk³ady wêglowe ... tyle ze niewymienne ^^ ^^ ^^ to porada, ratuj±ca t± chor± i niebezpieczna sytuacjê, o zainstalowaniu jakiegokolwiek wyci±gu, nawet w postaci wentylatora od ch³odnicy... spotka³a siê z mega pojechanym profesjonalnym syfistycznym pier*do*leniem.

Dlatego patent jednego nie jest równy poradzie drugiego.

Eeee,, by³o minê³o. :spoko:

PROJEKTER
Wys³any: 2011-12-14, 22:29   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Lackdoctor napisa³/a:
Promiennik gazowy to te¿ jest promiennik podczerwieni, tyle ¿e ¼ród³o zasilania nie jest elektryczne. :tak:
Fale oczywi¶cie nie s± krótkie lecz ¶rednie, ale nadal w zakresie podczerwonym.

Zasadnicza ró¿nica miêdzy nami polega na tym @Lackdoktor, ¿e Ty te swoje rady wtykasz ludziom jako docelowe rozwi±zanie problemu, a Ja gdy pisze co¶ o patencie ( np. cif ) to zaznaczam ¿e to patent. Dzia³a ... ale to patent ... a jednak dalej dzia³a i nikomu nie szkodzi a ten twój pomys³ z wentylatorem od ch³odnicy jako wyci±giem w gara¿u to obok filtra powietrza z ga¶nicy i pampersa jest najzabawniejsz± anegdot± jak± powtarzam ... "Malina" roku. ^^ ... i dla rzetelno¶ci Cif do matowania z szar± w³óknin± to niestety nie mój pomys³ :/ ... Szkoda ¿e nie mój ... wielka szkoda ... bo to akurat fajne i tanie rozwi±zanie jak kto¶ oczywi¶cie nadal chce matowaæ na wodê :spoko: absolutnie polecam z pe³n± odpowiedzialno¶ci± :spoko:

Natomiast to o tym promienniku gazowym jako falach podczerwonych to rozumiem ¿e wyczyta³e¶ w googlach ^^ S³owa brzmia³y podobnie wiêc uzna³e¶ ¿e to jedna cholera promiennik elektryczny IR, czy gazowy ? ... bravo ... To oczywi¶cie niemi³osierna cenzura³a i g³upota ale taka to ju¿ miêdzy nami ró¿nica ... TY czytasz i starasz siê co¶ tam zrozumieæ ... Ja od lat piszê te rzeczy które Ty czytasz :spoko:

Tak ¿eby co¶ by³o z tego postu .... Nawet te promienniki elektryczne IR dziel± siê na te które dzia³aj± tak jak powinny i te które ¶wiec±c zu¿ywaj± tylko pr±d. Tak¿e suszarko opalarka, czy promiennik gazowy, lub suszarka w kabinie ... to jedna cholera ^^

.. a tak troszkê off topu ... Co¶ tu ostatnio widzê, ¿e tylko sobie w dwójkê ch³opaki gadacie ^^ . Nie lepiej siê spotkaæ na piwku ? ile was tam dzieli kilometrów z ... 2 no mo¿e ze 3 ... to szybciej jest na piechotê doj¶æ ni¿ post napisaæ ^^

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-12-14, 22:52   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
a tak troszkê off topu ... Co¶ tu ostatnio widzê, ¿e tylko sobie w dwójkê ch³opaki gadacie . Nie lepiej siê spotkaæ na piwku ? ile was tam dzieli kilometrów z ... 2 no mo¿e ze 3 ... to szybciej jest na piechotê doj¶æ ni¿ post napisaæ

Nic Ci do tego :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Smieæ sobie do woli na tym pseudo profesjonalnym forum które mi przysz³o przed chwilk± czytac i niesmak pozosta³.

Dosta³em link na gg... syf, syf, syf.
Swietnie siê tam dowarto¶ciowujesz, normalnie masz dwa oblicza, drugie fajne na PW.
Dlatego nic g³upiego nie napisze do Ciebie bo Ty tak naprawdê jestes najnormalniej normalny a to co wypisujesz TAM ,,, to pisz.
Nawet tu jak napiszesz to i tak uwa¿am ¿e jeste¶ ok.

PROJEKTER
Wys³any: 2011-12-15, 11:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Krzysiu ... ale Ja jestem normalny TU, TAM, na PW i w REALU ^^ . Jedyny problem to ograniczenia teksu pisanego bo wtedy dyskusja jest nie z kim¶ tylko z jego nieprecyzyjn± wizj± jakiego¶ zagadnienia. Gdy co¶ siê t³umaczy przez telefon to po tonie g³osu pytaj±cego mo¿na siê zorientowaæ, ¿e tego nie rozumie i nie ³apie i ponownie to wyt³umaczyæ u¿ywaj±c innych argumentów, czy przyk³adów. Nie wiedzieæ czego¶ to ¿aden grzech ani ujma ... Problem, na portalach internetowych tkwi w tym. ¿e to w³a¶nie próba wykreowania siebie takim jakim w praktyce siê nie jest powoduje, ¿e ludzie za nickami udaj± specjalistów i gwiazdy jakie¶ bran¿y. Na forum internetowym nie ma te¿ mo¿liwo¶ci szybkiego i konkretnego omówienia jakiego¶ tematu tak ¿eby wszyscy to z³apali. Jeden czyta i rozumie w mig, inny czyta nie rozumie ale pyta. jeszcze inny czyta i rozumie co¶ zupe³nie innego ni¿ jest tam przekazane ... a s± i tacy którzy nie czytaj± ... ale dyskutuj±. Jeden post piêæ opinii ^^

Gdy siê siedzi na forum kilka lat, ma za sob± kilkaset postów i niezliczon± ilo¶æ awantur ... a przy tym prezentuje zawsze te same pogl±dy i ma dowody na przytaczane racje ... to raczej Krzysiu, stwierdzenie ¿e ka¿dy kolejny to próba dowarto¶ciowania w³asnego ego ... jest nietrafione ^^ . Ja znam swoj± warto¶æ ... gdy to samo co tu na si³ê wk³adam niektórym do g³owy ... mówiê na sympozjach zjazdach, konferencjach, czy prezentacjach. Tam ta warto¶æ jest materialna. Pamiêtaj o tym.

Siedzê na forach bo ja dzieñ i noc pracujê przy komputerze. Taka praca. ^^ To nie wymaga ode mnie ¿adnego wysi³ku. Pytanie tylko jak d³ugo jeszcze bêdzie mi siê chcia³o to robiæ :cool:

936
Wys³any: 2012-01-24, 15:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
A jaki jest produkt spalania gazu ?
dwutlenek wêgla i woda.
Czyli wytwarza wilgoæ tak.
Skoro szpachla ma strukture g±bki to ch³onie t± wilgoæ.
Jak chcesz wysuszyæ szpachle jak ona jest mokra i ciep³a nic wiêcej ?
Grzejniki gazowe nie s± dobrym rozwi±zaniem je¶li chodzi o tzw s³oneczka, piecyki itp.

936
Wys³any: 2012-01-24, 15:58   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
W otateczno¶ci opalarka ale to te¿ pó³¶rodek...
Najskuteczniejsze s± w takich przypadkach Promienniki IR podczerwieni.
Bo promieniowanie przenika przez materia³ (szpachle) nagrzewa blach i oddaje ciep³o na zewn±trz susz±c szpachle.
Nie powstaje efekt siadania... bo szpachla jest dobrze wyschniêta.
U¿ywaj±c promienników w procesie naprawczym nale¿y suszyæ ka¿d± pow³okê !!!
Wtedy masz pewno¶æ poprawnie wykonanej pracy..
Pozdrawiam

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-01-24, 16:17   
0
UP DOWN

936 napisa³/a:
nagrzewa blach i oddaje ciep³o na zewn±trz susz±c szpachle.

Najlepiej wysuszyæ blachê przed grzaniem promiennikiem.
Wtedy nie zatrzymuje w sobie wody a woda odparza szpachel od blachy i powoduje ¿e lakier w kubku mleczy i oczka siê robi± i kratery.
Dlatego najlepiej antysylikon nie wlewaæ do kubka, lecz na szmatê po polerowaniu dajesz 3 krople antysylikony i w ten sposób polerujesz blachê przed szpachlowaniem a zarazem masz j± zabezpieczon± antysylikonowo.

W sumie ciekawym patentem jest dolewanie antyoleju do oleju w sprê¿arce.
Dziêki temu w sprê¿onym powietrzu wytwarza siê anty mg³a olejowa i likwiduje mg³ê olejow± do zera.

Patenty z mleczarni sa dobre w lakiernictwie, tylko wszystko trzeba na opak robiæ.
Z podci¶nienia, nadcisnienie a z maslanki koniczynê.
Jest dobrze.. nie 936, jest ok.
Zio³o sie jara,, smakuje ¿e ho ho... :spoko:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: