Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42 |
Autor |
Wiadomość |
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-26, 05:23 rozbawil mnie kolo
|
0
|
|
|
|
http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=1514.0
cytat
"Oto sposoby na uzyskanie „efektu lustra”:
Wariant Soft (efekt jak w salonie):
- umycie samochodu - Gold Class Car Wash Shampoo & Conditioner
- usuniĂŞcie zarysowaĂą, wÂżerĂłw, odbarwieĂą itp. – Deep Crystal Paint Cleaner
- naÂłoÂżenie polerki (nadanie „mokrego” poÂłysku) – Deep Crystal Polish
- ochrona stworzonego poÂłysku (wosk) – Deep Crystal Carnauba Wax
Wariant Medium (efekt lepszy niÂż w salonie):
- umycie samochodu - Gold Class Car Wash Shampoo & Conditioner
- usuniĂŞcie naleciaÂłoÂści i przyspojeĂą na powierzchni lakieru – Ouik Clay
- usuniĂŞcie zarysowaĂą, wÂżerĂłw, odbarwieĂą itp. – Deep Crystal Paint Cleaner
- ochrona stworzonego poÂłysku (wosk) – Deep Crystal Carnauba Wax
Wariant Hardcore (efekt: salony bĂŞdÂą o takim marzyĂŚ):
- umycie samochodu - NXT Generation Car Wash lub Gold Class Car Wash Shampoo & Conditioner
- usuniĂŞcie naleciaÂłoÂści i przyspojeĂą na powierzchni lakieru – Ouik Clay
- usuniĂŞcie zarysowaĂą, wÂżerĂłw, odbarwieĂą itp. – Deep Crystal Paint Cleaner lub Body Scrub lub ScratchX
- ochrona stworzonego poÂłysku (wosk) – NXT Generation Tech Wax lub Gold Class Car Wax
Dla utrzymania stworzonego efektu pomiĂŞdzy nastĂŞpnymi umyciami 2 produkty:
- Quik Detailer lub NXT Generation Speed Detailer – usuniĂŞcie lekkich zabrudzeĂą
- Quik Wax lub NXT Generation Spray Wax – uzupeÂłnienie woskowej ochrony"
niezly marketingowy belkot.
zauwazcie ze te 3 warianty nie roznia sie niczym od siebie he he he....
chlopki na forum audi brandzluja sie fajnymi nazwami i pewnie cenami tych cudow wspolczesnej chemii a kolo jest dla nich guru. az mam ochote zarejestriowac sie na tym forum i napisac co o tym sadze. awantura murowana.
ja efekt lustra uzyskuje praktycznie jednym tanim produktem znanej firmy
mysle nad zmiana profilu dzialalnosci bo widze ze idiotow chetnych wydac spore kwoty na takie cos nie brakuje. robota prawie zadna w porownaniu z lakierowaniem a kasa dobra i szybka. |
|
|
|
 |
Ryba
|
Wysłany: 2008-01-26, 11:34
|
0
|
|
|

|
Popieram ... ¯AL ogólnie , no ale có¿ za niewiedziê siê p³aci ... i to s³ono.
Pamiêtam, jak na forum Hondy przedstawi³em sposób odnowy zmatowia³ego lakieru (czerwony akryl - wiadomo o co chodzi) za pomoc¹ domowych narzêdzi - g¹bki farecla, pasty automax to uznali mnie prawie za boga Nikt ... s³owinie ZERO osób wiedzia³o, ¿e mo¿na taki efekt osi¹gn¹Ì samemu
OT
Poleci ktoÂś jakiÂś wosk do amatorskich zastosowaĂą ?? |
|
|
|
 |
krzysiek124
|
Wysłany: 2008-01-27, 13:20
|
0
|
|
|
|
Na autko ktore ma w miare malo rys polecam to:
Platinum CAR WAX /kupilem na allegro/, chociaz na mojej 19 letniej Mercedes takze bardzo fajnie wyglada, plusem jest niebrudzenie uszczelek, chromow, latwosc nakladania, nawet na nagrzana blache. Dla mnie plusem jest to, ze trzyma sie w miare dlugo na aucie - perlenie kropelek mam przez okolo 2 tygodnie do miesiaca
Original CAR WAX - lepiej wypelnia glebokie rysy, troszke mniej blyszczy od Platinium CAR WAX, bardziej pracochlonny, nie mozna nakladac na sloncu, brudzi uszczelki, ale i tak lepszy od innych ktore mialem.
Nie mam za duzego doswiadczenia, moze ktos doradzi cos ciekawszego, sam chetnie poczytam..
pozdrawiam |
|
|
|
 |
mirh
|
Wysłany: 2008-01-27, 15:30
|
0
|
|
|
|
Ryba napisał/a: | Popieram ... ÂŻAL ogĂłlnie , no ale có¿ za niewiedziĂŞ siĂŞ pÂłaci ... i to sÂłono.
Pamiêtam, jak na forum Hondy przedstawi³em sposób odnowy zmatowia³ego lakieru (czerwony akryl - wiadomo o co chodzi) za pomoc¹ domowych narzêdzi - g¹bki farecla, pasty automax to uznali mnie prawie za boga Nikt ... s³owinie ZERO osób wiedzia³o, ¿e mo¿na taki efekt osi¹gn¹Ì samemu
OT
Poleci ktoÂś jakiÂś wosk do amatorskich zastosowaĂą ?? |
Jedno pytanko : u¿ywa³ ktoœ z was tych œrodków? I dodam ¿e pomiêdzy 1 a 2 i 3 warantem jest 1 ale za to spora ró¿nica: u¿ycie glinki. Jeœli nie wiecie co to jest to prosze nie zabierajcie g³osu... ja tego u¿ywan od dawna... i wiem na 100% ¿e dzia³a. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-27, 15:38
|
0
|
|
|
|
mirh napisał/a: | Jedno pytanko : uÂżywaÂł ktoÂś z was tych ÂśrodkĂłw? I dodam Âże pomiĂŞdzy 1 a 2 i 3 warantem jest 1 ale za to spora ró¿nica: uÂżycie glinki. JeÂśli nie wiecie co to jest to prosze nie zabierajcie gÂłosu... ja tego uÂżywan od dawna... i wiem na 100% Âże dziaÂła. |
wez mnie nie rozsmieszaj. w kazdym wariancie obrobke konczy "Deep Crystal Polish " czyli material scierny. cokolwiek bys nie uzyl przed nim to efekt bedzie dokladnie ten sam. |
|
|
|
 |
mirh
|
Wysłany: 2008-01-27, 15:59
|
0
|
|
|
|
rbfm napisał/a: | mirh napisał/a: | Jedno pytanko : uÂżywaÂł ktoÂś z was tych ÂśrodkĂłw? I dodam Âże pomiĂŞdzy 1 a 2 i 3 warantem jest 1 ale za to spora ró¿nica: uÂżycie glinki. JeÂśli nie wiecie co to jest to prosze nie zabierajcie gÂłosu... ja tego uÂżywan od dawna... i wiem na 100% Âże dziaÂła. |
wez mnie nie rozsmieszaj. w kazdym wariancie obrobke konczy "Deep Crystal Polish " czyli material scierny. cokolwiek bys nie uzyl przed nim to efekt bedzie dokladnie ten sam. |
Deep Crystal Polish nie jest a¿ tak bardzo agresywny, a miêdzy woskami na koùcu jest istotna ró¿nica: Carnauba i polimery. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-27, 16:39
|
0
|
|
|
|
mirh napisał/a: | a miĂŞdzy woskami na koĂącu jest istotna ró¿nica |
tylko ze wosk nie ma zadnego wplywu na strukture powierzchni bo nie jest materialem sciernym. widze ze jestes bardzo podatny na marketingowy belkot. |
|
|
|
 |
mirh
|
Wysłany: 2008-01-27, 19:59
|
0
|
|
|
|
rbfm napisał/a: | mirh napisał/a: | a miĂŞdzy woskami na koĂącu jest istotna ró¿nica |
tylko ze wosk nie ma zadnego wplywu na strukture powierzchni bo nie jest materialem sciernym. widze ze jestes bardzo podatny na marketingowy belkot. |
Ma na efekt koĂącowy tj. poÂłysk, a na reklamy nie jestem podatny, po prostu miaÂłem okazjĂŞ uÂżywaĂŚ produktĂłw MEGUIARS i sÂą caÂłkiem niezÂłe... obecnie uÂżywam tylko ich glinki (jedyn znany mi dystrybutor tego typu produktu w Polsce) a wykaĂączam preparatami Abel Auto, jako lakiernik powinieneÂś znaĂŚ m.in. ich pasty polerskie. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-27, 21:34
|
0
|
|
|
|
mirh napisał/a: | Ma na efekt koĂącowy tj. poÂłysk |
ok widze ze wiesz lepiej. a skoro tak to moja dalsza dyskusja nie ma sensu podobnie jak w temacie konserwacji i schematow. dla mnie to po prostu smiech na sali. przypuszczam ze podobna dyskusja z toba byla by na temat magnetyzerow. |
|
|
|
 |
Omnix
|
Wysłany: 2008-01-27, 21:46
|
0
|
|
|

|
rbfm pytanie jedno czy kiedykolwiek uÂżywaÂłeÂś ÂśrodkĂłw Meguiar's?
Fakt ten opis ze stronki o Audi jest Âżalowy, ale co do jakoÂści produktĂłw tej firmy to sÂą fantastyczne, szampony czy Âśrodki do opon i felg sÂą ekstra w porĂłwnaniu z Castrolami itp. Fajnie, Âże sÂą teraz dostepne w Pl Ja je kiedyÂś kupowaÂłem we Francji na wyjeÂździe, zamiast pamiÂątek to Âśrodki pielĂŞgnujÂące |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-27, 21:52
|
0
|
|
|
|
Omnix napisał/a: | rbfm pytanie jedno czy kiedykolwiek uÂżywaÂłeÂś ÂśrodkĂłw Meguiar's? |
nie
Omnix napisał/a: | Fakt ten opis ze stronki o Audi jest Âżalowy, ale co do jakoÂści produktĂłw tej firmy to sÂą fantastyczne, szampony czy Âśrodki do opon i felg sÂą ekstra w porĂłwnaniu z Castrolami itp. Fajnie, Âże sÂą teraz dostepne w Pl Ja je kiedyÂś kupowaÂłem we Francji na wyjeÂździe, zamiast pamiÂątek to Âśrodki pielĂŞgnujÂące |
nie watpie ze sa fantastyczne, niemniej jednak inne wyroby tez sa super i ale pisac jakies bzdety w 3 wersjach ktore niczym sie nie roznia to jest Âżenada. nie uwazasz? i kolo napewno niezle sobie liczy za taka usluge a frajerow lapie wlasnie przez tamto forum
dam sobie reke uciac ze nie ma roznicy wizualnej miedzy tymi 3 wersjami, jak rowniez miedzy tym co ja moge zrobic jedna pasta i jednym mleczkiem. |
|
|
|
 |
Omnix
|
Wysłany: 2008-01-27, 22:06
|
0
|
|
|

|
rbfm napisał/a: |
nie watpie ze sa fantastyczne, niemniej jednak inne wyroby tez sa super i ale pisac jakies bzdety w 3 wersjach ktore niczym sie nie roznia to jest Âżenada. nie uwazasz? i kolo napewno niezle sobie liczy za taka usluge a frajerow lapie wlasnie przez tamto forum
|
Nie przecze
dam sobie reke uciac ze nie ma roznicy wizualnej miedzy tymi 3 wersjami, jak rowniez miedzy tym co ja moge zrobic jedna pasta i jednym mleczkiem. |
Dla mnie juÂż wszystkie mleczka odeszÂły na rzecz SIA Magic Polecam |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-27, 22:11
|
0
|
|
|
|
Cytat: | Dla mnie juÂż wszystkie mleczka odeszÂły na rzecz SIA Magic Polecam |
mleczko powinienem napisac w cudzyslowiu. chodzilo mi o material konczacy robote. niekoniecznie mleczko. |
|
|
|
 |
Omnix
|
Wysłany: 2008-01-27, 22:12
|
0
|
|
|

|
mleczko powinienem napisac w cudzyslowiu. chodzilo mi o material konczacy robote. niekoniecznie mleczko. |
NiezrozumieliÂśmy siĂŞ bo u mnie okoliczne majstry uÂżywaja mleczek K2 itp |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-27, 22:13
|
0
|
|
|
|
Omnix napisał/a: | okoliczne majstry uÂżywaja mleczek K2 itp |
ostatnio pogonilem jakiegos domokrazce ktory chcial mi wcisnac produkty tegj firmy. |
|
|
|
 |
Bodzio
|
Wysłany: 2008-01-27, 22:14
|
0
|
|
|
--B_C_G--

|
A nie lepiej np. stary klar zmatowaĂŚ i poÂłoÂżyĂŚ na caÂłym samochodzie go od nowa rozlewajÂąc na "lustro" BĂŞdzie na pewno taniej i lepiej, bo bĂŞdzie nowa powÂłoka a nie odnawiane pseudo chemikaliami co miesiÂąc. |
_________________ http://img714.imageshack....p?id=aa001z.jpg |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-27, 22:16
|
0
|
|
|
|
Cytat: | A nie lepiej np. stary klar zmatowaĂŚ i poÂłoÂżyĂŚ na caÂłym samochodzie go od nowa rozlewajÂąc na "lustro" BĂŞdzie na pewno taniej i lepiej, bo bĂŞdzie nowa powÂłoka a nie odnawiane pseudo chemikaliami co miesiÂąc. |
jasne ze lepiej tylko ze:
nie kazde auto ma klar
kupa roboty
nie kazdy chce
nie jest do dla frajerow ktorzy sa sklonni dac kilka stow za profi wersje nr 3
i najwazniejsze : na koniec i tak trzeba polerowac
no chyba ze ty bys sie podjal lakierowania calosci za marne grosze ? |
|
|
|
 |
Bodzio
|
Wysłany: 2008-01-27, 22:24
|
0
|
|
|
--B_C_G--

|
Nie, nie podj¹³ bym siê, ale tak g³oœno myœlê Chyba lepiej jest wydaÌ raz wiêcej, ni¿ co 2 miesi¹ce (co jakiœ czas) wydawaÌ kilka setek na same p³yny itp. Tak poza to mniej jest pierniczenia z przygotowaniem ca³oœci do malowania bezbarwnym ca³ego samochodu (bez wnêk) Ni¿ z nak³adaniem co chwila czegoœ tam po kilka razy ¿eby cokolwiek zobaczyÌ (czyt. efekt) |
_________________ http://img714.imageshack....p?id=aa001z.jpg |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-27, 22:27
|
0
|
|
|
|
Bodzio napisał/a: | Chyba lepiej jest wydaĂŚ raz wiĂŞcej, niÂż co 2 miesiÂące (co jakiÂś czas) wydawaĂŚ kilka setek na same pÂłyny itp. |
jasne ze lepiej, ale dla mnie czy dla ciebie. dla laika juz niekoniecznie.
Bodzio napisał/a: | Tak poza to mniej jest pierniczenia z przygotowaniem caÂłoÂści do malowania bezbarwnym caÂłego samochodu (bez wnĂŞk) NiÂż z nakÂładaniem co chwila czegoÂś tam po kilka razy Âżeby cokolwiek zobaczyĂŚ (czyt. efekt) |
tylko ze czesto do polerki ida wozki ktore niekoniecznie maja dobre podloze pod nowy lakier - ubytki, wgnioty, rdza. ludzie patrza na wyglad, ma sie swiecic jak psu jaja a to ze gdzies tam rdzewieje to kto by sie przejmowal.... |
|
|
|
 |
mirh
|
Wysłany: 2008-01-28, 00:35
|
0
|
|
|
|
rbfm napisał/a: | mirh napisał/a: | Ma na efekt koĂącowy tj. poÂłysk |
ok widze ze wiesz lepiej. a skoro tak to moja dalsza dyskusja nie ma sensu podobnie jak w temacie konserwacji i schematow. dla mnie to po prostu smiech na sali. przypuszczam ze podobna dyskusja z toba byla by na temat magnetyzerow. |
Nie po prostu mia³em okazjê u¿ywaÌ wosków Carnauba (tych najlepszych) i œrodków na polimerach i widzia³em na w³asne oczy ró¿nicê...
Kolega ma zastanawiaj¹c¹ umiejêtnoœÌ wydawania opini na temat rzeczy których sam nie u¿ywa³... |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-28, 05:40
|
0
|
|
|
|
mirh napisał/a: | Kolega ma zastanawiajÂącÂą umiejĂŞtnoœÌ wydawania opini na temat rzeczy ktĂłrych sam nie uÂżywaÂł... |
bo kolega nie jest podatny na bajki marketoidow oraz zna sie troche na chemii i fizyce. |
|
|
|
 |
mirh
|
Wysłany: 2008-01-28, 08:51
|
0
|
|
|
|
rbfm napisał/a: | mirh napisał/a: | Kolega ma zastanawiajÂącÂą umiejĂŞtnoœÌ wydawania opini na temat rzeczy ktĂłrych sam nie uÂżywaÂł... |
bo kolega nie jest podatny na bajki marketoidow oraz zna sie troche na chemii i fizyce. |
Ja nawet mam wyksztaÂłcenie w tym kierunku , ale i tak nigdy nie wyraÂżam stanowczych opinni o rzeczach, ktĂłrych sam nie potestowaÂłem...
Ja te¿ nie jestem poddatny na be³kot marketingowy, ale uwierz mi chemia w ostatnich latach uczyni³a du¿y krok na przód (w ró¿nych dziedzinach)... i czasem warto coœ kupiÌ do testów. |
|
|
|