Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
caci 
Wysłany: 2010-03-06, 22:36   Test kompresora Expo XY365-110
0
UP DOWN

PoniÂżej krĂłtki test i moje uwagi z dziaÂłania kompresora Expo XY365-110 jakim bawie siĂŞ parĂŞ tygodni.

Kompresorek wyglÂąda tak:

ZakupiÂłem go u tego goscia:
http://www.allegro.pl/ite...r_525l_min.html
Nie Âżebym reklamowaÂł, ale sprzedaje go o 50zÂł taniej niÂż importer ze Skoczowa wiĂŞc przesyÂłke dzieki temu mamy gratis.
Kompresor dostaÂłem kurierem dwa dni po zamowieniu wiec firma wywiÂązaÂła sie bardzo dobrze. Kurier troche gorzej bo w transporcie wylaÂło siĂŞ 80% oleju i musiaÂłem kupiĂŚ nowy :/
Poza tym sprzedawca bardzo fajnie pakuje kompresor, jest obity w takiej drewnianej skrzyni wiec uszkodzenia w transporcie malo prawdopodobne.

Ale przejdÂźmy do samego kompresora...
Jest to model na si³ê wiec 400V, dostajemy kompresor z kablem zasilaj¹cym oko³o 3,5m d³ugoœci bez wtyczki. Wtyczke trzeba sobie dokupiÌ w zaleznosci od tego jak¹ mamy instalacje (4bolcow¹ lub 5bolcow¹ - oraz 16A czy 32) I teraz wa¿na sprawa - kabel ma 4 ¿y³y czyli wiadomo - trzy fazy i przewód PE. Najpierw pod³aczamy fazy do wtyczki niejako na próbê i uruchamiamy kompresor na sekunde i patrzymy czy silnik krêci siê we w³asciw¹ stronê. Jeœli nie trzeba zmieniÌ dwa przewody fazowe (obojêtnie które) Teraz silnik ju¿ na pewno bedzie krêci³ sie w³asciwie. Oczywiscie jest 50% szans ale z moim pechem oczywiœcie za pierwszym razem krêci³ siê Ÿle wiec wypompowywa³ powietrze.
Tutaj zdjĂŞcie kabla:

Nastêpna wa¿na rzecz o której dowiedzia³em sie od kogos z forum - kompresory te maj¹ niepod³¹czone uziemienie w skrzynce elektrycznej. Wiêc ka¿dy musi zadbaÌ o to sam! Dodaj¹c dodatkowy kabel od z³acza kabla PE w skrzynce i przykrêcic gdzieœ do ramy - najlepiej w skrzyce elektrycznej silnika bo tam jest na to miejsce. Jeœli tego nie zrobimy to po uruchomieniu kompresora na jego metalowych elementach pojawia sie doœÌ wysokie napiêcie!
Tutaj zdjĂŞcie skrzynki wewnÂątrz:

Poniewa¿ kabel ma tylko 3,5m wiekszoœÌ z u¿ytkowników zmuszona jest dokupiÌ przed³u¿acz. Ja znalaz³em doœÌ fajny za nieca³¹ stówke na allegro.
Po za³o¿eniu filtów powietrza zabra³em siê za pierwsze testy. Najwa¿niejszy - wydajnoœÌ nabijania. Kompresor od zera do 8bar nabija butle 110litrow¹ w 125s co po prostych obliczeniach daje nam:
422l/min
Producent podaje wydajnosc na wyjÂściu 420l na minutĂŞ wiĂŞc moÂżna powiedzieĂŚ Âże jeden z niewielu przypadkĂłw kiedy nikt nas nie oszukuje obietnicami gruszek na wierzbie.

Kolejna próba - podpiêcie pistoletu. W moim przypadku testowa³em na tanim Fobo-lux II HVLP. Jeden bar zjada przy spuscie otwartym na maxa i ustawieniach ulubionych dla mojego lakiernika w 30s co po obliczeniach daje nam 220l/min. Tyle bierze ten gun. WidaÌ wiec ¿e kompresor ma prawie dwukrotnie wy¿sz¹ wydajnoœÌ ni¿ potrzeba do malowania tym pistoletem.

Kompresor jest ustawiony domyslnie tak ¿e wy³¹cza sie przy dobiciu do 8bar a w³¹cza przy 5bar. Jest jakaœ œrubka przy presostacie ale tylko jedna wiec zapewne jest tylko regulacja zalezna gownego i dolnego zakresu. Czyli jak zwiekszymy dolny do 6bar bo gorny te¿ pojdzie do 9. Mo¿e to spowodowaÌ otwarcie zaworu bezpieczenstwa jeœli przeholojemy. Co do tej regulacji to nie jestem pewien i jesli ktos przetestowa³ ¿e jest inaczej to bêde bardzo wdziêczny za info.

Kilka sÂłow o wykonaniu.
Jest to chinczyk ale wielu wad wykonczenia nie widaÌ. Po rozpakowaniu trzeba podokrêcaÌ kilka œrubek. Manoment wydaje sie ok, pokazuje to samo co reduktor zewnetrzny. Kompresor ma dwa wyjœcia - na szybkoz³¹czke i wyjœcie króÌcem na wê¿a. Mysle ze najpopularnijesze rozwi¹zanie.
Kompresor pracuje bardzo cicho jak na tÂą moc (3KW) i trzy cilindry. ByÂłem zaskoczony bo po zamknieciu drzwi od garaÂżu niewiele slychaĂŚ na zewnatrz.
Nie uÂżywaÂłem go dotÂąd dÂłuzej niz pol godziny bez przerwy, ale w warunkach wczesnej wiosny nic sie nie przegrzewa. MoÂżna spokojnie dotknaĂŚ cilindĂłw zaraz po pracy.

Sorry za przydÂługi artykulik ale moÂże komuÂś siĂŞ przyda.
Ja jestem bardzo zadowolony z zakupu bo kompresor radzi sobie z nawet bardzo powietrznoÂżernymi pistoletami.

crystal
Wysłany: 2010-03-07, 01:34   
0
UP DOWN

caci napisał/a:
za pierwszym razem krĂŞciÂł siĂŞ Âźle wiec wypompowywaÂł powietrze

JesteÂś tego pewien? czy zawory nie determinujÂą kierunku przepÂływu?
caci napisał/a:
Poniewa¿ kabel ma tylko 3,5m wiekszoœÌ z u¿ytkowników zmuszona jest dokupiÌ przed³u¿acz. Ja znalaz³em doœÌ fajny za nieca³¹ stówke na allegro.

Ile jest tego przedÂłuÂżacza?
Skoro trzeba i tak kupiÌ wtyczkê to mo¿e lepiej (i taniej?) wymieniÌ ca³y kabel, pozwoli to unikn¹Ì dodatkowych styków. Koùcówki czasami zagniataj¹ w hurtowni elektrycznej przy okazji kupowania kabla.

caci 
Wysłany: 2010-03-07, 13:34   
0
UP DOWN

Jestem pewien Âże krĂŞciÂł sie niewlasciwie jesli o to pytasz.

Dla mnie nie lepiej byÂłonwymieniĂŚ kabel poniewaÂż mogÂło by to byc przyczynÂą odrzucenia ewentualnej naprawy gwarancyjnej. A poza tym ja potrzebuje aÂż 20metrĂłw do gniazda siÂłowego wiĂŞc o tym mowy byc nie mogÂło. Jesli komus brakuje metr lub dwa to moÂże rzeczywiÂście lepiej mu zmieniĂŚ kabel niÂż kupowaĂŚ przedÂłuÂżacz.

crystal
Wysłany: 2010-03-07, 17:01   
0
UP DOWN

caci napisał/a:
Jestem pewien Âże krĂŞciÂł sie niewlasciwie jesli o to pytasz.

WÂłaÂściwy kierunek to jedno, ale ja pytam o co innego.
Czy jesteÂś pewien Âże WYPOMPOWYWAÂŁ powietrze bo wg mnie jeÂśli tam sÂą zawory jednokierunkowe a nie synchroniczne, to kierunek przepÂływu powietrza jest niezaleÂżny od kierunku obrotĂłw.

BTW dobry review :spoko:

caci 
Wysłany: 2010-03-07, 17:06   
0
UP DOWN

Nie jestem pewny i juz tego nie bĂŞde sprawdzaÂł bo to nie ma znaczenia Âżadnego :) chyba tylko edukacyjne, ale szkoda mi wtyczke znĂłw rozwalaĂŚ :)

crystal
Wysłany: 2010-03-08, 01:37   
0
UP DOWN

Spoko, tak mi siê rzuci³o w oczy a szkoda ¿eby ktoœ kto to czyta i nie wie o co chodzi, tkwi³ w b³êdzie.

Matik
Wysłany: 2010-03-08, 09:12   
0
UP DOWN

to w ktĂłrÂą strone sie krĂŞci ma znaczenie tylko dla chÂłodzenia w tych pompach - tak Âżeby strumieĂą powietrza byÂł skierowany na cylindry - mam pompĂŞ tego typu ale dwutÂłokowÂą - sam robiÂłem kompresor
http://www.fotosik.pl/pok...3bf154de9a.html

crystal
Wysłany: 2010-03-08, 14:01   
0
UP DOWN

Popraw link.

tajmus 
Wysłany: 2010-03-08, 15:22   
0
UP DOWN

Czy w tym przedziale do ~1500 mozna kupic cos lepszego?? Bardziej wydajnego?? Ja np mam ten http://moto.allegro.pl/it...ki_gratisy.html . PomalowaÂłem nim cale auto na raz i jakos daÂł sobie rade ale mysle kupiĂŚ cos co bedzie jednak lepsze a w przyszlosci da rade drobnemu piaskowaniu :)
http://lakierowanko.info/...hp?t=3246#33565

caci 
Wysłany: 2010-03-08, 16:35   
0
UP DOWN

tajmus, a zmierzy³eœ w tym swoim kompresorze rzeczywist¹ wydajnoœÌ? W ile sekund nabija ci te 50l do 8 bar ? bo te podane na aukcji to science-fiction, chyba ¿e na wejœciu ale te¿ w¹tpie.

gizbern 
Wysłany: 2010-03-09, 20:13   
0
UP DOWN

tajmus napisał/a:
Czy w tym przedziale do ~1500 mozna kupic cos lepszego?? Bardziej wydajnego?? Ja np mam ten http://moto.allegro.pl/it...ki_gratisy.html . PomalowaÂłem nim cale auto na raz i jakos daÂł sobie rade ale mysle kupiĂŚ cos co bedzie jednak lepsze a w przyszlosci da rade drobnemu piaskowaniu :)

Do ~1500 to raczej nic lepszego nie znajdziesz.
Zamiast BASS trzeba byÂło lepiej doÂłoÂżyĂŚ do tego EXPO,jest bardzo dobry.
Mam takiego od dwĂłch lat i sobie chwalĂŞ.
Co do piaskowania to tylko spalinĂłwka.

tajmus 
Wysłany: 2010-03-10, 13:57   
0
UP DOWN

gizbern, no teraz troche zaluje ze go od razu nie kupilem. Ale pomysli sie nad nim w tym roku jak cos sie odlozy a tamten sprzeda :)
caci, dzisiaj dam pomiar mojego :arrow:
http://lakierowanko.info/...hp?t=3246#33565

caci 
Wysłany: 2010-03-11, 09:05   
0
UP DOWN

Podaj bo wiele osob waha siĂŞ miedzy Bassem a Expo a nikt jeszcze nie napisaÂł na forum o rzeczywistych parametrach tego pierwszego.

Zelot
Wysłany: 2010-03-11, 15:13   
0
UP DOWN

caci napisał/a:
Podaj bo wiele osob waha siĂŞ miedzy Bassem a Expo a nikt jeszcze nie napisaÂł na forum o rzeczywistych parametrach tego pierwszego.

Wyslalem zapytanie do sprzedajacych (bass 2 tloki z napedem bezposrednim i paskowym) i wszyscy odpisywali ze do 7,5bara pompuje w okolo 2,5minuty (~150l/min) czyli ogolnie to lepiej expo (237l/min) :)

gizbern 
Wysłany: 2010-03-11, 15:38   
0
UP DOWN

Takie zapytanie to wyÂślij do uÂżytkownikĂłw a nie do sprzedajÂących.
Oni w kó³ko podaj¹ podrasowane dane które maj¹ w opisie technicznym,a nigdy pewnie tego kompresora nie w³¹czyli do sieci.
Tutaj jest mowa o zbiorniku 50l a nie 150l.
Najbardziej wiarygodny jest test ktĂłry przeprowadziÂł kolega caci,a ja mogĂŞ tylko to potwierdziĂŚ Âże u mnie jest podobnie.

caci 
Wysłany: 2010-03-11, 17:06   
0
UP DOWN

MyÂślĂŞ Âże on miaÂł na myÂśli butle 50l ktĂłrÂą kompresor nabija w 150s co daje dokladnie 150l/min. Wynik jak na dwa tÂłoki tragiczny. Ale poczekamy na tajmusa ktĂłry poda rzeczywiste dane.

Matik
Wysłany: 2010-03-12, 08:22   
0
UP DOWN

ja w moim kompresorze mam takÂą samÂą pompe (jak w dwutÂłokowym expo na pasek i innych podobnych, ktĂłre moÂżna spotkaĂŚ na allegro) a przynajmniej podobnÂą z wyglÂądu i pompuje do 8 bar w 2min 35sek butlĂŞ 100l a na instalacji delikatnie syczaÂło, co juz poprawiÂłem.

chyba, ¿e te pompy to œciema - niby wszystkie "va³ki" dwut³okowe ale ka¿dy podaje inne wydajnoœci- w sumie to te¿ zale¿y od silnika oraz prze³o¿enia. Mocniejszy silnik bêdzie lepiej ci¹gn¹³ pod obci¹zeniem - choÌ wszystkie maj¹ motor 2/2kw.

Zelot
Wysłany: 2010-03-12, 12:27   
0
UP DOWN

gizbern napisał/a:
Takie zapytanie to wyÂślij do uÂżytkownikĂłw a nie do sprzedajÂących.
Oni w kó³ko podaj¹ podrasowane dane które maj¹ w opisie technicznym,a nigdy pewnie tego kompresora nie w³¹czyli do sieci.
Tutaj jest mowa o zbiorniku 50l a nie 150l.
Najbardziej wiarygodny jest test ktĂłry przeprowadziÂł kolega caci,a ja mogĂŞ tylko to potwierdziĂŚ Âże u mnie jest podobnie.

Wzialem to pod uwage ale w tym wypadku sam sobie zaszkodzil mowiac 2,5minuty ;)

slavok
Wysłany: 2010-03-20, 10:57   
0
UP DOWN

caci napisał/a:
Kompresor jest ustawiony domyslnie tak ¿e wy³¹cza sie przy dobiciu do 8bar a w³¹cza przy 5bar. Jest jakaœ œrubka przy presostacie ale tylko jedna wiec zapewne jest tylko regulacja zalezna gownego i dolnego zakresu. Czyli jak zwiekszymy dolny do 6bar bo gorny te¿ pojdzie do 9. Mo¿e to spowodowaÌ otwarcie zaworu bezpieczenstwa jeœli przeholojemy. Co do tej regulacji to nie jestem pewien i jesli ktos przetestowa³ ¿e jest inaczej to bêde bardzo wdziêczny za info.

Mam ten sam kompresor, robisz tak plastikow¹ œrubkê wykrêcasz na maxa nastênie metalow¹ wkrêcasz sobie tak by kompresor w³¹cza³ siê np. przy 6 barach, jak siê w³¹czy czekasz a¿ nabije prawdopodobnie dobije Ci gdzieœ do 7-7,5 bar, wtedy dokrêcasz plastikow¹ na tyle by górny zakres by³ przy 8, nie warto ustawiaÌ wiêcej bo sprê¿arka siê mêczy...

A i dziêki wielkie za uœwiadomienie mnie, ¿e kabel od zera nie jest po³¹czony z obudow¹... paranoja jakaœ.

caci 
Wysłany: 2010-03-20, 15:26   
0
UP DOWN

A te Âśrubki to pod pokrywkÂą sÂą? Bo na wierzchu koÂło wyÂłacznika cisnieniowego widze tylko jednÂą metalowÂą.
Ale raczej nie bedĂŞ nic regulowaÂł na razie, lakiernik zrobiÂł juÂż kilka aut i na nic nie narzekaÂł, kompresor spokojnie sobie radzi nawet przy bardzo dÂługich okresach wcisnietego spustu w pistolecie. W koncu wydajnosc kompresora jest wiĂŞksza od zapotrzebowania na powietrze pistoletu.

slavok
Wysłany: 2010-03-20, 16:51   
0
UP DOWN

pod pokrywkÂą, trzeba jÂą odkrĂŞciĂŚ i tam sÂą Âśrubki.

Lackdoctor 
Wysłany: 2010-03-22, 15:59   
0
UP DOWN

caci napisał/a:
za pierwszym razem krĂŞciÂł siĂŞ Âźle wiec wypompowywaÂł powietrze.

Tak teraz sobie patrze i to mi sie w oczy rzuciÂło.
Nie jest mozliwe ze bedzie WYPOMPOWYWAÂŁ POWIETRZE krĂŞcÂąc sie w przeciwnÂą strone.
Normalnie bedzie pompowaÂł tak jak w prawidÂłowÂą strone.
Jedynie co skÂłania producenta do nakazania kierunku obrotu, to smarowanie pompy (rozbryzgowe).
W odwrotnym kierunku tez bedzie smarowanie ale ze wzgledu na ksztaÂłt komory korbowej moze byc mniejsze (tak se gdybam bo moze byc i takie same).
Cytat:
¿e kabel od zera nie jest po³¹czony z obudow¹... paranoja jakaœ.

Nie jest pod³¹czony (zmostkowany) bo jest to uszykowane pod instalacje na 5 przewodow.
A przy takiej instalacji nie mozna zwierac 0 robocze z ochronÂą.
Wtedy roznicowka bedzie wywalac i nie uruchomisz sprezarki.

caci 
Wysłany: 2010-03-22, 16:25   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:

Nie jest pod³¹czony (zmostkowany) bo jest to uszykowane pod instalacje na 5 przewodow.
A przy takiej instalacji nie mozna zwierac 0 robocze z ochronÂą.
Wtedy roznicowka bedzie wywalac i nie uruchomisz sprezarki.

skoro jest przygotowane pod 5cio przewodow¹ to czemu dostajemy kompresor z czteroprzewodowym kablem zasilaj¹cym? I dlaczego przewod ochronny zielono¿ó³ty nie jest w skrzynce do niczego podpiety ? Chyba jednak sie mylisz.

Lackdoctor 
Wysłany: 2010-03-22, 18:23   
0
UP DOWN

caci napisał/a:

skoro jest przygotowane pod 5cio przewodowÂą to czemu dostajemy kompresor z czteroprzewodowym kablem zasilajÂącym?

To zmienia postac zeczy, ale i tak przegi¹³em z tym zerem roboczym (czego nie zauwazy³es) bo silniki trojfazowe pod³¹czone w trojk¹t nie maj¹ zera roboczego i dlatego potrzebna jest tylko ochrona pod³¹czona do obudowy lub jesli jest instalacja 4 przewodowa to pod³¹cza sie poprostu zero.

baqo 
Wysłany: 2010-04-01, 20:29   
0
UP DOWN

Lackdoctor, prawisz jak prawdziwy elektryk po fachu :idea: :idea: amperdoctor :D

Lackdoctor 
Wysłany: 2010-04-02, 12:11   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
prawisz jak prawdziwy elektryk po fachu

Nic sie nie ukryje przed TobÂą :spoko:
Taki fach, ale tutaj moge sie przydac w przeciwienstwie do forum elektroda.pl gdzie takich i lepszych amperowcow jest na pĂŞczki.
Wiec jestem najlepszym elektrykiem wsrod lakiernikow i najlepszym lakiernikiem wsrod elektrykow. ;)
W kazdym razie polecam sie na przyszÂłosc.

maciobyk
Wysłany: 2010-04-22, 10:46   
0
UP DOWN

Co myslicie o tym kompresorze ??? PasowaÂłby Âżeby pomalowaĂŚ np felgi, do klucza pneumatycznego, czy np drzwi ????

http://allegro.pl/item993...lgw_gratis.html

elspasoo 
Wysłany: 2010-07-03, 20:53   
0
UP DOWN

Te¿ mam tego expo od pó³ roku. Uszkodzenia przez kuriera to standard ,mi kilka elementów nowych musieli dos³aÌ. JA w zestawie mia³em przewód 3 ¿y³owy wiêc od razu go wy.... :/ . PE pod³¹czy³em w skrzynce przy œrubie mocuj¹cej puszkê do kompresora, zdrapa³em tam trochê farby. Poza tym kabel od skrzynki do silnika zamontowa³em w peszel (ten kabel ma spore drgania na niektórych ostrych krawêdziach). Strasznie badziewna jest szybko-z³¹czka wymieni³em ju¿ na metabo bo oryginalna siê rozpad³a. Poza tym jestem bardzo zadowolony mój wed³ug stopera pompuje na 480L (bodaj¿e w 102s). Mierzy³em na samym pocz¹tku jak go kupi³em wiêc rewelacja. W warunkach hobbystycznych b¹dŸ ma³ym warsztacie kompresor starcza dos³ownie do wszystkiego. Podpinam do niego klucze pneumatyczne ,a na air gunsie kompresor siê dos³ownie nudzi. Malowa³em ostatnio 4 elementy przy 30oC , cylindry by³y gor¹ce ,spokojnie mo¿na je by³o chwyciÌ rêk¹. Moim zdaniem najlepszy wybór w tej cenie.

slavok
Wysłany: 2010-07-03, 23:30   
0
UP DOWN

a mój zacz¹³ puszczaÌ olej pod cylindrem, jak zrobie to co mam zrobiÌ odsy³am na reklamacje, ju¿ 2gi raz ta sama usterka :/

Lackdoctor 
Wysłany: 2011-04-12, 23:03   
0
UP DOWN

caci napisał/a:
Jeden bar zjada przy spuscie otwartym na maxa i ustawieniach ulubionych dla mojego lakiernika w 30s co po obliczeniach daje nam 220l/min.

PodÂłacz satĂŞ to bedzie katastrofa.
Szybkoz³¹czka t³umi przep³yw tak mocno, ¿e nawet przy Twoim pistolecie istnieje obawa ¿e mo¿e lekko t³umiÌ przep³yw.
MoÂże ale nie musi, bo tÂłumienie odczuwalne jest dopiero przy wiĂŞkszych poborach.
Wymiana szybkozÂłaczki zaÂłatwia sprawĂŞ.

Napiszcie jakie macie wraÂżenia po roku od pisania tych postĂłw, bo moj expo nie jest reklamÂą tej marki a raczej jedna wielkÂą reklamacjÂą.
Ale teraz ostatecznie oddam kompresor do serwisu i moÂże uzyskam 422 l/min lub nawet
elspasoo napisał/a:
Poza tym jestem bardzo zadowolony mĂłj wedÂług stopera pompuje na 480L (bodajÂże w 102s).

Moje expo mnie zaskoczyÂło i pierwsze pompowanie to 356 l/min, byÂłem z lekka zaÂłamany.
Ostatecznie dawa³ (razem z mega mg³¹ olejow¹) nieca³e 400 l/min.
Zobaczymy co po serwisie bĂŞdzie.

gizbern 
Wysłany: 2011-04-13, 07:39   
0
UP DOWN

Standardowe szybkozÂłaczki majÂą przepÂływ 500l/min wiĂŞc skÂąd ta obawa.
Moje EXPO jak chodziÂło tak chodzi,uÂżywam go do piaskowania.

Lackdoctor 
Wysłany: 2011-04-13, 10:43   
0
UP DOWN

gizbern napisał/a:
Standardowe szybkozÂłaczki majÂą przepÂływ 500l/min

Mowa o z³¹czce z expo a nie o standardowej.
W moim przypadku, po pod³¹czeniu saty hvlp, spadek na tej ori szybkoz³¹czce by³ taki ¿e po puszczeniu spustu pistoletu by³ s³ychaÌ syk powietrza wlatuj¹cego jeszcze do wê¿a a¿ do wyrównania ciœnieù.
Po odkrêceniu tej szybkoz³¹czki okaza³o siê ¿e otwór ma wielkoœci zapa³ki.
ZamieniÂłem na standardowÂą i od tego momentu byÂło ok.
Przy pistoletach z mniejszym zapotrzebowaniem na luft, to zjawisko moÂże byĂŚ praktycznie niezauwaÂżalne, lub korekta ciÂśnienia na bloku filtracyjnym i podniesienie go aby spadek wyrĂłwnac pomaga.
Nie pisze w tym momencie o spadku na wĂŞÂżu.

Ty do piaskowania u¿ywaj¹Ì, potrzebujesz wiêcej luftu, wiêc ciekawi mnie jak¹ œrednicê masz w Twoim przypadku w szybkoz³¹czce.
Bo jeœli masz ma³¹ a piaskowanie potrzebuje duzo luftu, to moze do dzis nie pracowa³es na pe³nej mocy pistoletu.

caci 
Wysłany: 2011-04-14, 21:34   
0
UP DOWN

Ja za¿ynam mojego juz pó³tora roku, robi conajmniej dwa auta na tydzien i jak na razie jestem super zadowolony.
Jedyne mankamenty to puszcza leciutko olej spod cylindrów ale jest to raczej pocenie siê ni¿ jakaœ nieszczelnoœÌ, po prostu co kilka tygodni widaÌ lekk¹ wilgoÌ olejow¹ pod cylindrem, ogólnie oleju nic nie uby³o na wskaŸniku wiêc mam to gdzieœ.
Powietrze jest czyste, nie ma oleju na wyjœciu, wydajnoœÌ oczywiscie nie spada, cicho pracuje wiêc nie mam sie czego czepiÌ.
Aha raz musiaÂłem dokrĂŞciĂŚ koÂło napĂŞdzajÂące pasek bo zauwazyÂłem Âże sruba sie popusciÂła do poÂłowy ale to tyle wad. Mysle Âże kompresor juÂż sie zwrĂłciÂł, gwarancje i tak mam do stycznia chyba.

Lackdoctor 
Wysłany: 2011-04-14, 22:27   
0
UP DOWN

caci,
Widocznie na kogoÂś musiaÂło trafiĂŚ.
PatrzÂąc na budowĂŞ kompresora, sam uwaÂżaÂłem Âże tego nie idzie cenzuraĂŚ.
Mi siĂŞ trafiÂła extra sztuka, kompresor bĂŞdzie nowy z serwisu, ale juÂż mam uprzedzenie do tego sprzĂŞtu i z nowym kompresorem sprzedam go chĂŞtnie.
BĂŞdzie jak nowy.

caci 
Wysłany: 2011-04-15, 17:28   
0
UP DOWN

No ale co kupisz w tej kasie Âżeby dawaÂło 400l na wyjÂściu ? Nic...

mezotr 
Wysłany: 2011-04-15, 19:24   
0
UP DOWN

caci, jak spuszczasz wode ze zbiornika to jest w niej tez olej?

caci 
Wysłany: 2011-04-16, 17:52   
0
UP DOWN

Nie, w butli nie ma grama oleju. Na poczÂątku jak spuszczaÂłem to woda byÂła brudna , pewnie brud z obrĂłbki przy produkcji, ale od dawna spÂływa juÂż czysciutka woda.

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-01-07, 19:27   
0
UP DOWN

caci napisał/a:
Nic...

Kupisz.
Expo to strata kasy i jeÂśli kogoÂś najdzie ochota na zakup tego chÂłamu to ja chĂŞtnie ten pomysÂł wybije z gÂłowy.

Olej, oczka, awarie w trakcie pracy, zacieranie sie podczas zwykÂłego podkÂładowania kilku elementĂłw, urywajÂące siĂŞ rurki od presostatu i zaworu zwrotnego, ÂścinajÂący siĂŞ gwint na nakrĂŞtce zaworu zwrotnego i strzaÂł podczas pracy i poszukiwania zaworka gumoweg, sprĂŞÂżynki i tej nakrĂŞtki.

Katastrofa.
Do tego wydmuchana uszczelka miĂŞdzy zaworkami na dzieĂą dobry z powodu sÂłabego skrĂŞcenia fabrycznego... nie polecam. :sciana: :sciana: :sciana: :sciana: :sciana:

stanley07-51 
Wysłany: 2012-01-07, 21:25   
0
UP DOWN

Ja teÂż miaÂłem wÂątpliwoÂści co do kupienia expo 110 ale powiem Âże juÂż go mam rok i uÂżywam go dosyĂŚ czĂŞsto ale do podkÂładĂłw lakierĂłw barankĂłw pompowania przedmuchiwania itp, ale nie do narzĂŞdzi bo myÂślĂŞ Âże takie kompresory o takich parametrach nie powinny byĂŚ uÂżywane do narzĂŞdzi pneumatycznych bo jak dla mnie to myÂślĂŞ Âże np szlifierka oscylacyjna by zajechaÂła tego expo.
Ogólnie to powiem tak zaraz po dostaniu kompresora wszystkie mo¿liwe œruby po dokrêca³em i wszystko przepatrzy³em. po paru miesi¹cach z pod jednego cylindra zwil¿a sie olejem. juz trochê przepracowa³a wiêc wymieni³em olej. rurka od prestostartu siê niewiem dziwne jak to okreœliÌ ale obluzowa³a i bêdê musia³ j¹ wyprofilowaÌ ale to nie problem jakoœ zrobiê grzybek hehe. ogólnie to na razie wydajnoœÌ myœlê ¿e niespad³a. Mam do niego dwa filtry ckd te m i f w miarê tanie ale daj¹ radê bo np po malowaniu mercedesa kaczki to w filterku by³o ok pó³ kieliszka wody (0,25) hehe
Czy drugi raz bym go kupi³ ??? No szczerze powiem ¿e sam niewiem ale myslê ¿e tak, no chyba ¿e bym mia³ mozliwoœÌ coœ dro¿szego tzn kasê to bym go nie kupi³ haha
Jak coÂś gÂłupio napisaÂłem to siĂŞ proszĂŞ niekÂłuciĂŚ :) bo puÂźno juz jest a ja w poprzedniÂą noc nie spaÂłem ;) i to jest moje zdanie :cool:

Nokia 
Wysłany: 2012-01-07, 21:36   
0
UP DOWN
:)

Moj pierwszy kompresor to byÂła 25 litrowa cenzuraÂłka ktĂłra pomalowaÂłem caÂłe Suzuki gsxr :D ByÂła walka ;]
We wrzesniu 2010 kupiliÂśmy kompresor z 270 l zbiornikiem wÂłoska pompa newco ng.5 2 stopnie sprezania i teoreyczna wydajnosc na wyjsciu to 610 l m. Chodzi od tego czasu regularnie z pistoletami, i maszynkÂą 3m. Do tego dochodzi piaskarka ze 2-3 razy na miesiac . Zadnych problemĂłw oby jak najdÂłuzej. KupiÂłem naprawde w fajnej cenie 3200 z transportem nowy kompresor.

Co do podÂłaczenia kopresora pod instalacje to zrezygnowaÂłem z tego seryjnego reduktora co przy nim jest i wpiaÂłem odrazu moja poÂł calowa instalacje bezposrednio pod zbiornik bez zadnego zbednego blokowania powietrza w tym reduktorze :)

Nie robiÂłem jeszce pomiaru ile czasu pompuje od zera do 10 bar,(jakos nie byÂło okazji) chyba siĂŞ wybiore do garazu to sprawdzic :D

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-01-07, 22:01   
0
UP DOWN

stanley07-51 napisał/a:
Czy drugi raz bym go kupiÂł ???

Trzy miesi¹ce i podziêkowa³em za dalsz¹ wspó³pracê.
Pierwsze malowania ... spoko.
Po miesiÂącu calibra, caÂła z zewnÂątrz bez zderzakĂłw.
W trakcie czujê ¿e puchnie... wy³¹czy³em i da³em odpocz¹Ì.
Pistolet sata 3000 1.3 rp.
Chyba za dÂługi takim pistoletem sie nie nakÂłada jednej warstwy??
NastĂŞpnie wydmuchaÂła sie uszczelka przy zaworkach.
WymieniÂłem i poskrĂŞcaÂłem wszystko.
Nastepnie od drgaĂą uleciaÂła W TRAKCIE LAKIEROWANIA ta rurka cienka przy zaworze zwrotnym, podklepaÂłem i dokrĂŞciÂłem.
NastĂŞpne lakierowanie,, w trakcie SRUU i zadyma w pomieszczeniu sprĂŞÂżarki - cenzuraÂła nakrĂŞtka w zaworze zwrotnym , zginĂŞÂła ona tak jak i sprĂŞÂżynka i zaworek gumowy.
Szukanie 2 godziny, gumka oststecznie wziĂŞta od innej sprĂŞÂżarki aby dokoĂączyĂŚ robote.
Na koniec niespodzianka... oczka, wiĂŞcej oczek,,, wiĂŞcej antysylikonu.... miliony oczek.

PojechaÂłem , kupiÂłem starÂą electtra beckum co 27 lat skonczyÂła i ... chodziÂła 10 miesiĂŞcy bez Âżadnych, ale to Âżadnych problemĂłw.

Sprzedane obie, w to miejsce fiac dieffe 200 litrów i wydajnoœÌ 2 stopniowej pompy 440 l/min na wydechu (rzeczywista) i od sierpnia znów niewiem co to naprawa sprê¿arki.
Za³¹cz/wy³¹cz i spust wody ze zbiornika i wymiana oleju raz na rok.
To wszystko co powinno nas interesowaĂŚ w trakcie eksploatacji sprĂŞÂżarki.
Nie polecam expo, chyba ze do innych niÂż lakiernicze prace.

Bo expo przy nakÂładaniu kleju w produkcji tapicerskiej bezawaryjnie chodzi do dziÂś.
Chyba wszystkie sÂłabe punkty wyeliminowaÂłem, mgÂła olejowa nie przeszkadza.

caci 
Wysłany: 2013-10-12, 22:42   
0
UP DOWN

Ja tego expo ju¿ mam 3 i pó³ roku. Od nowoœci zmieni³em tylko jeden z dwóch pasków. Bezawaryjnie pracuje, nigdy jeszcze mnie nie zawiód³ a ma ju¿ setki godzin nabite jak nie wiêcej. Jest na pewno g³oœniejszy ni¿ gdy go kupi³em ale zwróci³ sie ju¿ z 10 razy wiêc ja jestem zadowolony. Widzê ¿e importer go ju¿ nie sprzedaje albo sprzedaje pod inn¹ nazw¹ :)

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu