Autor |
Wiadomo¶æ |
|
hudy
|
Wys³any: 2012-01-09, 17:53 malowanie plastiku
|
0
|
|
|
|
Witam.Panowie chce w domowych warunkach wymalowaæ niewielki plastikowy element na którym jest osadzona tablica rejestracyjna.Ten plastik jest lekko chropowaty i ma kolor czarny.Chcia³bym go wyg³adziæ i pomalowaæ na czerwono pod kolor lamp by tworzy³y jeden pas czerwonego koloru.Czy kto¶ z was móg³by mi doradziæ jak to najlepiej zrobiæ.Nie chcê zawracaæ g³owy lakierkowi z tak± duperel± a tym bardziej ¿e pewnie mnie skasuj± jak za wo³y.jakiego papieru najlepiej u¿yæ do wyg³adzenia plastiku i czym to pomalowaæ by kolor by³ podobny do koloru lamp no i czy trzeba malowaæ jeszcze jakim¶ bezbarwnym dla uzyskania po³ysku.Pozdrawiam |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-01-09, 18:11
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
ja bym lepiej dal lakiernikowi bo potrzebny ci podklad,pzp,lakier papier laczny koszt ok 100-150zl +czas a lakiernik wiecej nie weznie zapewne.no ale zeby nie bylo to wez p240-400 na reke i szlifuj do gladkiego bo masszynki nie posiadasz daj na to pzp podklad i zmatuj podklad i daj lakier. |
|
|
|
|
Dumel19
|
Wys³any: 2012-01-09, 18:17
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 397 Sk±d: LKR
|
hmmm na forum sporo o tym jest ale ja bym polecia³ tê "ramkê od rejestracji" 600 na mokro jesli nie ma nic do klejenia nastêpnie jest takie cos co sie nazywa "podk³ad- ¶rodek do zwiêkszenia przyczepno¶ci lakieru, poczekaæ a¿ to wyschnie, pojechaæ znowu do tej mieszalni lakierów i z próbników dobraæ jaki¶ akryl szybko schn±cy w sprayu czerwony jak lampy(biorê pod uwagê ty³ samochodu) . Potem ten srodek zwiekszaj±cy przyczepno¶æ papierem 1000 na mokro pocisn±æ i na to podk³adu jakiego¶ szarego warstwê i jak wyschnie zmatowiæ 1200, odtlu¶ciæ i tym akrylem czerwonym polecieæ .
Widzia³em takie malowane rejestracje na zlotach samochodowych VW chyba i hondy, a Ty dlaczego chcesz ramke na czerwono malowaæ?? nie lepiej w kolorze kupiæ? i odrazu mówie ze to co wy¿ej napisa³em moze byæ niedok³adne ale jak sie z grubsza dobrze zrobi to nawet bedzie wygl±daæ. Pozdrawiam i powodzenia. |
|
|
|
|
Dumel19
|
Wys³any: 2012-01-09, 18:18
|
0
|
|
|
|
i jak cos to s³uchaj sie Pana nademn± bo ja sie od niego uczy³em, on wie co z czym dok³adnie. |
|
|
|
|
hudy
|
Wys³any: 2012-01-09, 18:52
|
0
|
|
|
|
Niestety tego elementu w takim kolorze nie da siê kupiæ.To nie jest ramka która jest przy samej rejestracji tylko to jest element plastikowy miedzy lampami a na niej jest rejestracja.Fachowo nazywa siê to blenda.Je¶li mówicie ¿e jest z tym a¿ tyle pracy to mo¿e faktycznie oddaæ to fachowcowi.Nie muszê malowaæ ca³ego tylko sam± widoczn± czê¶æ czyli obwódkê.Wrzuci³em zdjêcie tego elementu.Jeste¶cie w stanie oceniæ mniej wiêcej jaki koszt mo¿e mi za¶piewaæ fachowiec.
1998726915.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 47 raz(y) 24.18 KB |
|
|
|
|
|
Dumel19
|
Wys³any: 2012-01-09, 18:58
|
0
|
|
|
|
my¶lê ze 100 - 130 z³ zalezy ile materia³y wyjd±, mo¿e oklej w jakiej¶ folii typu sticker czerwony czy cos;) |
|
|
|
|
Dumel19
|
Wys³any: 2012-01-09, 19:01
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
hudy
|
Wys³any: 2012-01-09, 19:15
|
0
|
|
|
|
No tez fajnie tylko czy dobiorê czerwon± folie no i jak siê to ma do warunków atmosferycznych?? |
|
|
|
|
Dumel19
|
Wys³any: 2012-01-09, 19:21
|
0
|
|
|
|
w zimie nie od³azi jak narazie |
|
|
|
|
hudy
|
Wys³any: 2012-01-09, 19:43
|
0
|
|
|
|
Masz mo¿e jaki¶ link gdzie mogê kupiæ taka folie.Chodzi mi o czerwon±. |
|
|
|
|
Dumel19
|
Wys³any: 2012-01-09, 19:46
|
0
|
|
|
|
chcesz naklejan± czy do hydrografiki?? |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2012-01-09, 20:08
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Dumel19 napisa³/a: | jak cos to s³uchaj sie Pana nademn± bo ja sie od niego uczy³em, on wie co z czym dok³adnie | O tak,a nie s³uchaj tego Pana,co to napisa³,bo jeszcze musi siê du¿o uczyæ.
Gugu¶,dumny¶ z narybku swojego? Dumel19 napisa³/a: | podk³ad- ¶rodek do zwiêkszenia przyczepno¶ci lakieru, poczekaæ a¿ to wyschnie, pojechaæ znowu do tej mieszalni lakierów | 10-15 min i lakier na pzp Dumel19 napisa³/a: | Potem ten srodek zwiekszaj±cy przyczepno¶æ papierem 1000 na mokro pocisn±æ | Dumel19 napisa³/a: | na to podk³adu jakiego¶ szarego warstwê i jak wyschnie zmatowiæ 1200, odtlu¶ciæ i tym akrylem czerwonym polecieæ | |
|
|
|
|
|
Dumel19
|
Wys³any: 2012-01-09, 20:08
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Dumel19
|
Wys³any: 2012-01-09, 20:12
|
0
|
|
|
|
jacenty 741, oj ale ze napisa³em ze niedok³adnie i ¿e sie te¿ ucze malowaæ to nie zaznaczy³e¶ zreszt± robi³em tak i do tej pory je¿dz± i nie mówi± ¿e ¼le a domowe warunki to z tego co wiem spray, papier wodny i benzyna extrakcyjna sam tak zaczyna³em z tego wiem. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
hudy
|
Wys³any: 2012-01-09, 22:58
|
0
|
|
|
|
No có¿ Panowie bêdê co¶ kombinowa³.Mam od kumpla za 10z³ taka blende wiêc nie bêdzie mi szkoda jak co¶ spieprzê.Spróbuje to wyg³adziæ,podk³ad i dobraæ lakier.A czy z lamp da siê dobraæ kolor tak jak z innych elementów nadwozia?? |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-01-09, 23:05
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
hudy napisa³/a: | Spróbuje to wyg³adziæ,podk³ad i dobraæ lakier. |
Mo¿na wyg³adziæ papierem 400 na gabce na sucho, lub 600/800 na mokro.
Potem PZP i podk³ad akrylowy.
Przed PZP odt³uszczamy zmywaczem antysylikonowym.
Po wyschniêciu (utwardzeniu ) podk³adu (podk³ad 2K, czyli z utwardzaczem) matujesz 1000 i lakierujesz.
Druga opcja to szara w³óknina zamoczona w zmywaczu anysylikonowym, nadajesz przyczepno¶c i myjesz zarazem.
Potem pzp i podk³ad akrylowy który potem na g³adko zmatujesz i warstwy wierzchnie.
Jesli nie musi byc na g³adko to po pzp poprostu lakierujesz i masz gotowy element ze strukturka plastyku. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-01-10, 10:51
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
jacenty 741 napisa³/a: | Gugu¶,dumny¶ z narybku swojego? | dumny to ja bede jak sie naczyta i zacznie w zycie to wcielac i kiedys wrzuci foty fajnie zrobionego auta.narazie to tylko wiedza teoretyczna,ale od czegos trzeba zaczac,ja nie mialem forum pod reka i musialem sam sie uczyc a z hydrografika pomysl dobry i nie drogi ale ciekawe jak to na chropkach bedzie wygladalo.daj lepiej komus ci pomaluje przy okazji jak bedzie na czerwono jechal.ja bym cie na flache skasowal w takim ukladzie tylko nie wiem czy bys sie doczekal az zrobie przy okazji |
|
|
|
|
Dumel19
|
Wys³any: 2012-01-10, 21:22
|
0
|
|
|
|
ja napisa³em mniej wiêcej to co Lackdoctor tyle ¿e bardziej chaotycznie i jesli bym nie wiedzia³ co do czego to zrobi³bym tak jak Pan Gugun napisa³ i odrazu z elementem poszed³ z flaszk±, kawa³kiem kartki i d³ugopisa, napisa³ by Ci co masz kupiæ i przynie¶æ mu i by Ci mazn± na wolnym czasie |
|
|
|