Autor |
Wiadomość |
 |
Madd
|
Wysłany: 2012-01-18, 09:18 Ocena prac blacharskich
|
0
|
|
|
DM GARAGE
|
Witam serdecznie,
Za namowÂą znajomego postanowiÂłem zapytaĂŚ o Wasze zdanie (czyt.: ekspertĂłw).
OddaÂłem swoje Polo do blacharza w celu zrobienia remontu.
Oto kilka rzeczy, ktĂłre wykonaÂł:
- Nowe progi
- Reperaturki tylnych nadkoli
- Naprawa pasa tylnego
Na forach pisz¹, ¿e mój blacharz dobrze ogarn¹³ robotê, ¿e wszystko œwietnie itp. itd.
Niemniej jednak wolê zapytaÌ tutaj i us³yszeÌ kilka s³ów prawdy od ludzi, bardziej doœwiadczonych i g³êbiej siedz¹cych w temacie.
Oto zdjĂŞcia samochodu:

ProszĂŞ o pomoc, bo juÂż nie wiem co myÂśleĂŚ |
_________________ www.StreetRoulette.pl
DM Garage |
|
|
|
 |
kosior
|
Wysłany: 2012-01-18, 09:49
|
0
|
|
|

|
"blacharz " to zbyt wygĂłrowane okreÂślenie rzemieÂślnika ktĂłry tak spapraÂł robote
co to ma byĂŚ tam jest wszystko nie tak nie zobaczyÂłem ani jednej wstawki ktĂłra by byÂła zrobiona zgodnie ze sztukÂą w mojej ocenie to amatorszczyzna
ciekaw jestem ile ten zabieg kolege kosztowaÂł ? |
|
 |
Madd
|
Wysłany: 2012-01-18, 11:00
|
0
|
|
|
DM GARAGE
|
KosztowaÂł maÂło, ale nie ze wzglĂŞdu na koszt samochĂłd zostaÂł tam oddany.
Powiedzcie mi prosze, jak mo¿e to wszystko wp³yn¹Ì na póŸniejsze etapy, czyli szpachlowanie, lakierowanie i ogóln¹ kondycje blacharsk¹ w póŸniejszym czasie. |
DM Garage |
|
|
|
 |
slawciu
|
Wysłany: 2012-01-18, 13:24
|
0
|
|
|
|
wy pêdzlowany to on jest nieŸle. przed szpachlowaniem musisz to ''zabezpieczenie anty-korozyjne'' usun¹Ì albo tarcz¹ poliwinylow¹ albo listow¹ na szlifierce k¹towej. bo mo¿e wchodziÌ w reakcjê z podk³adem albo z lakierem. jak juz zerwiesz to daj na to podk³ad epoksydowy. poczekaj az wyschnie i na to daj szpachlê |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-01-18, 13:44
|
0
|
|
|

|
to cos najlepiej zmyc zmywaczem do farb,tarcza pomiedzy spawami nie wyczyscisz...no i wszystko wspawane punktowo wiec trzeba to poprawic albo zabezpieczyc "od srodka" jakas masa zeby wilgoc nie wchodzila pomiedzy spaw...mysle ze lakiernik napewno sie narobi przy aucie bo naprawde amatorszczyzna...jesli dobrze bedzie zrobione przez lakiernika to nie powinno byc problemu w dalszej eksploatacji auta. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-01-18, 13:55
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | naprawde amatorszczyzna... |
Kurcze, wydaje mi siĂŞ Âże mocno przesadzacie.
kosior napisał/a: | ani jednej wstawki ktĂłra by byÂła zrobiona zgodnie ze sztukÂą w mojej ocenie to amatorszczyzna |
Bardzo przesadzacie.
slawciu napisał/a: | wy pĂŞdzlowany to on jest nieÂźle. |
No tak.
Z drugiej strony gdyby blacharz odda³ go³¹ blachê i po kilku dniach by skorodowa³a to dopiero byœcie jechali.
Madd napisał/a: | Na forach piszÂą, Âże mĂłj blacharz dobrze ogarn¹³ robotĂŞ, Âże wszystko Âświetnie itp. itd. |
Madd napisał/a: | KosztowaÂł maÂło, ale nie ze wzglĂŞdu na koszt |
JesteÂście niesprawiedliwi dla tego blacharza, niestety. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
Madd
|
Wysłany: 2012-01-18, 14:14
|
0
|
|
|
DM GARAGE
|
Wypêdzlowany zosta³ na moje ¿yczenie, bo auto wraca³o na lawecie do gara¿u i nie chcia³em aby cokolwiek sta³o sie ze œwie¿o wspawanymi nowymi blachami. Chcia³em unikn¹Ì pojawienia siê nalotu rdzy itp.
No to jak to jest? SamochĂłd od spodu zabezpieczony i porzÂądnie zakonserwowany. Czy nadal musze sie martwiĂŚ?
Po zmyciu tego lakieru, jakiego podkÂładu najlepiej uÂżyĂŚ przed szpachlowaniem?
SzpachlowaÂł bĂŞdĂŞ sam, ale niestety nie mam moÂżliwoÂści do samodzielnego zapodkÂładowania auta. |
DM Garage |
|
|
|
 |
Sw.Piotrek
|
Wysłany: 2012-01-18, 14:54
|
0
|
|
|
|
JeÂżeli tanio zapÂłaciÂłeÂś to myÂślĂŞ Âże jest ok. WidziaÂłem duuuÂżo gorzej wspawane reperaturki. |
_________________ http://niezalezna.pl/
 |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-01-18, 15:04
|
0
|
|
|
|
Madd napisał/a: | jakiego podkÂładu najlepiej uÂżyĂŚ przed szpachlowaniem? |
PodkÂład epoksydowy, zabezpiecz z obu stron.
Potem od spodu musisz to dodatkowo zabezpieczyc np. Âśrodkiem do profili zamknietych, lub pod to masÂą na spawy... ÂśrodkĂłw i sposobĂłw jest kilka. Madd napisał/a: | ale niestety nie mam moÂżliwoÂści do samodzielnego zapodkÂładowania auta. |
Skoro nie masz moÂżliwoÂści to epoksyd pĂŞdzel i jazda.
Dodam od siebie Âże epoksyd w takich szczelinach miĂŞdzy spawami dÂługo siĂŞ utwardza i jak zbyt szybko naÂłozysz szpachle i wykoĂączysz elementy, to za tydzieĂą, dwa masz na lakierze efektowny wzĂłr spawĂłw i reperaturki.
[ Dodano: 2012-01-18, 15:05 ]
Madd napisał/a: | WypĂŞdzlowany zostaÂł na moje Âżyczenie, |
To trzeba byÂło daĂŚ blacharzowi podkÂład epoksydowy, bys roboty nie miaÂł. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
Homer S.
|
Wysłany: 2012-01-18, 15:06
|
0
|
|
|

|
Podstawowa wada tej pracy to Âże reperaturki zostaÂły podÂłoÂżone pod bÂłotniki skutkiem tego bĂŞdzie szybkie pojawienie siĂŞ rdzy spod spawĂłw. Teraz tÂą nie przyjemnÂą sytuacjĂŞ moÂże uratowaĂŚ szczelna konserwacja od Âśrodka lub z zewnÂątrz zagĂŞszczony spaw do linii ciÂągÂłej . |
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-01-18, 15:14
|
0
|
|
|
|
Homer S. napisał/a: | Podstawowa wada tej pracy to Âże reperaturki zostaÂły podÂłoÂżone pod bÂłotniki skutkiem tego bĂŞdzie szybkie pojawienie siĂŞ rdzy spod spawĂłw. |
JeÂśli nie zabezpieczy.
Ale nie przesadzajmy o tragiÂźmie sytuacji... |
|
|
|
 |
Homer S.
|
Wysłany: 2012-01-18, 15:45
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisał/a: | Ale nie przesadzajmy o tragiÂźmie sytuacji...
| No i moÂże trochĂŞ przesadziÂłem |
|
 |
Madd
|
Wysłany: 2012-01-18, 16:45
|
0
|
|
|
DM GARAGE
|
Cytat: | Skoro nie masz moÂżliwoÂści to epoksyd pĂŞdzel i jazda. |
LiczyÂłem na takÂą odpowiedÂź, ciesze sie, ze tak moÂżna.
Cytat: | Teraz tÂą nie przyjemnÂą sytuacjĂŞ moÂże uratowaĂŚ szczelna konserwacja od Âśrodka |
To juÂż zostaÂło zrobione
Cytat: | To trzeba byÂło daĂŚ blacharzowi podkÂład epoksydowy, bys roboty nie miaÂł. |
Masz racje, nie pomyÂślaÂłem o tym, ale to nic, sam sie chĂŞtnie pobawiĂŞ.
DziĂŞkuje bardzo za pomoc. Mam nadzieje, Âże jakoÂś to bĂŞdzie i wszystko wyjdzie dobrze.
Po poÂłoÂżeniu epoksydu nie bĂŞdzie mi siĂŞ spieszyÂło, takÂże szpachla moÂże poczekaĂŚ. |
DM Garage |
|
|
|
 |
kubazjan
|
Wysłany: 2012-01-18, 17:23
|
0
|
|
|
|
z tymi wstawkami to az takiej tragedii nie ma...faktycznie gorsez rzeczy sie widzialo.sam czasami tez robie ale staram sie robic na styk nie na zakÂładke Potem w miare mozliwosci pedzluje epoksydem od srodka i zabezpieczam guma na tyle na ile sie da i siegnie,nastepnie to juz tylko konserwacja do profili zamknietych.Spawanie to punktowo ale zageszczam tak zeby byÂł ciagly spaw bo wiadomo ze sciagnie jak sie przygrzeje w jednym miejscu. Ogolnie nie jest zle,tak jak pisal gungun,jak lakiernik dobrze ogarnie robote to bedzie na lata. |
|
|
|
 |
Nokia
|
Wysłany: 2012-01-18, 19:42
|
0
|
|
|
:)

|
Jak lakiernik odwali dobra robote to bedzie ok, tylko czemu lakiernik ma nadrabiac za b³êdy blcharza przy swojej pracy ? To tak jakby ktos wzi¹³ pospawa³ byle jak byle sie trzyma³o, bo po co lepiej skoro lakiernik bedzie rozliczany z tego jak auto wysz³o
Powodzenia w dalszych pracach |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-01-18, 19:52
|
0
|
|
|

|
a w realu jest tak ze jak jedna osoba wszystkiego nie robi to wrazie niepowodzenia lakiernik iblacharz naja na kogo zgonic wine:D |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-01-18, 20:07
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-01-18, 20:10
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisał/a: | Bajka,,, co? | ty to nadrobisz po blacharzu,juz sie nie dziwie dlaczego chcesz samemu robic "pod siebie" |
|
|
|
 |
Nokia
|
Wysłany: 2012-01-18, 20:11
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor, Spoko, a ja bym podszedÂł do tego golfa w ten sposĂłb, jezeli sie blacharz nie spusciÂł to ja tez i finito. Tak jak powiedziaÂłes co do wartosci auta.
Chyba ze dostaje auto rozbite, robie sam pod siebie tak zebym sie nie musiaÂł narobic przy tym, albo daje komus po kim wiem ze nie bede musiaÂł konczyc za niego. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-01-18, 20:12
|
0
|
|
|
|
nokia92 napisał/a: | jezeli sie blacharz nie spusciÂł to ja tez i finito. |
Uff, uff, uff.
To nie jest dobre podejÂście ..... |
|
|
|
 |
Nokia
|
Wysłany: 2012-01-18, 20:17
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisał/a: | nokia92 napisał/a: | jezeli sie blacharz nie spusciÂł to ja tez i finito. |
Uff, uff, uff.
To nie jest dobre podejÂście ..... |
Wieeem wieeem, a czy blacharz miaÂł dobre podejscie ? Fakt faktem auto jest jakie jest, nie jest to wĂłz za 9999999 zÂł no i ok, ale przyznaj ze jakbys dostaÂł lepsze z takim czyms wkurzyÂł bys sie Mi tu chodzi tylko o to ze jak juz lakiernik ma zrobic na perfekto, to tez co przednim robiÂł niech tez tak zrobi. Niech kazdy robi to na czym sie zna i co mu najlepiej wychodzi. |
|
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-01-18, 20:18
|
0
|
|
|

|
nokia92 napisał/a: | poko, a ja bym podszedÂł do tego golfa | to jest polo:D
Lackdoctor napisał/a: | To nie jest dobre podejÂście ..... | co zlego to wtedy lakiernik bo on konczy robote |
|
|
|
 |
Nokia
|
Wysłany: 2012-01-18, 20:22
|
0
|
|
|

|
gugun napisał/a: | to jest polo:D |
Racja racja. Moj b³¹d.
No wÂłasnie ktos zrobi od niechcenia a rozliczany jestes ty. To troche nie wporzadku. Dobra skonczmy temat nie ma o czym gadac.
Ja sie jeszcze na wielkie bagno nie daÂłem nabrac, wiec moze dlatego tak twierdze. I nie mam zamiaru. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-01-18, 20:25
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | co zlego to wtedy lakiernik bo on konczy robote |
Dlatego albo nie braÌ takiej roboty i nie powielaÌ bylejakoœci, lub wzi¹œÌ i zrobiÌ tak aby sobie opinii nie popsuÌ .. |
|
|
|
 |
Madd
|
Wysłany: 2012-01-19, 09:56
|
0
|
|
|
DM GARAGE
|
WidziaÂłem sporo samochodĂłw ktĂłre zrobiÂł ten blacharz i wszystkie nadal wyglÂądajÂą dobrze.
Mam nadzieje, ze tak bĂŞdzie i tym razem.
O lakiernika siĂŞ martwiĂŚ nie muszĂŞ na szczĂŞscie
Cytat: | a w realu jest tak ze jak jedna osoba wszystkiego nie robi to wrazie niepowodzenia lakiernik iblacharz naja na kogo zgonic wine:D |
to prawda. Z drugiej strony czĂŞsto jest tak, Âże ten kto zna siĂŞ na wszystkim, nie zna siĂŞ na niczym |
DM Garage |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2012-01-19, 10:38
|
0
|
|
|

|
Panowie ,dobrze wiecie ¿e - jaka "cena" taka "us³uga" Auto ju¿ wiekowe i jeszcze nie ¿aden "yongtimer" takze nikt nie bedzie "szala³" przy jego naprawie Sam mia³em te¿ taki przypadek ¿e cz³owiek odebra³ samochód po naprawie a na nastêpny dzieù doszczêtnie go "skasowa³" podczas kolizji drogowej Podobno zasn¹³ za kierownic¹
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-01-19, 10:46
|
0
|
|
|

|
Robertlodz09 napisał/a: | Sam miaÂłem teÂż taki przypadek Âże czÂłowiek odebraÂł samochĂłd po naprawie a na nastĂŞpny dzieĂą doszczĂŞtnie go "skasowaÂł" | ja mialem niedawno taki ze o 17ej po 2 miechach odebraÂł a o 19ej wrĂłciÂł bo do domu 20km nie dojechaÂł bo bok skasowaÂł Madd napisał/a: | Z drugiej strony czĂŞsto jest tak, Âże ten kto zna siĂŞ na wszystkim, nie zna siĂŞ na niczym | ale akurat te 2 dziedziny sie ³¹czÂą doskonale bo np ja zrobie tak blacharke zeby mi byÂło Âłatwiej podczas malowania,a blacharz co nie ma pojecia o malowaniu zrobi to tak jak mu wygodnie a nie zeby lakiernik mial mniej roboty |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-01-19, 10:50
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | ale akurat te 2 dziedziny sie ³¹czÂą doskonale bo np ja zrobie tak blacharke zeby mi byÂło Âłatwiej podczas malowania |
A znam takie przypadki gdzie jest odwrotnie,,, niedorĂłbki zostawione bo... szpachel przykryje. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-01-19, 10:57
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisał/a: | A znam takie przypadki gdzie jest odwrotnie,,, niedorĂłbki zostawione bo... szpachel przykryje. | i tak bywa:D a ty co tak opisy zmieniasz??:D |
|
|
|
 |
Nokia
|
Wysłany: 2012-01-19, 11:02
|
0
|
|
|

|
Lackdoctor napisał/a: | gugun napisał/a: | ale akurat te 2 dziedziny sie ³¹czÂą doskonale bo np ja zrobie tak blacharke zeby mi byÂło Âłatwiej podczas malowania |
A znam takie przypadki gdzie jest odwrotnie,,, niedorĂłbki zostawione bo... szpachel przykryje. |
O tym wczoraj caly czas pisalem... ;D |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-01-19, 16:40
|
0
|
|
|

|
ja elementy staram sie ³¹czyc w ten sposob,cale p³aty bo u góry uszczelka na dole "guma" wiec duzej roboty pozniej nie mam z wyprowadzeniem
 |
|
|
|