co jest grane?? |
administracja spi??? |
|
26% |
[ 7 ] |
w nosie juz ma te forum?? |
|
23% |
[ 6 ] |
wszystko jest ok jak byc powinno!!! |
|
50% |
[ 13 ] |
|
Głosowań: 26 |
Wszystkich Głosów: 26 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
 |
senior
|
Wysłany: 2012-01-19, 20:52
|
|
|
|
gugun napisał/a: | ok senior speÂłnie twoja prosbe,ale tylko po czĂŞÂści w pomocy dla amatorĂłw moge zrobic temat "amatorskie naprawy sprejami" i go podkleic na samÂą gĂłre | ZrĂłbcie jak uwaÂżacie ale takie pytania mogÂą padaĂŚ zarĂłwno w dziale TECHNOLOGIE jak teÂż i AMATORSTWO wiĂŞc sÂądziÂłem Âże dodanie dziaÂłu pomiĂŞdzy nie bĂŞdzie ok bo bĂŞdzie widoczne z g³ównej strony, oraz innÂą przesÂłankÂą byÂło to iÂż te podklejenia dla mnie sÂą do dupy. Do dupy bo sÂą prawie nieczytelne. To jakoÂś siĂŞ zlewa i miesza Âże ja szybciej widzĂŞ tematy nie podklejone niÂż te podklejone. Ale rĂłbcie jak uwaÂżacie. gugun napisał/a: | a ty w tym temacie w takim razie skoro pomysÂł padÂł z twojej strony zrobisz opis jak wmiare moÂżliwosci najlepiej i czym moÂżna takÂą naprawe "pod blokiem" przeprowadzic oraz wkleisz linki do tematĂłw gdzie byÂła o tym mowa | No tak to ni groma nie zachĂŞcisz nikogo do podawania wÂłasnych pomys³ów
Ale ja mam innÂą propozycjĂŞ:
Aby nie szukaÌ teraz po ca³ym forum w¹tków z podmalówkami sprayami mo¿e lepiej niech kilka osób napisze na szybko na samym wstêpie tematu co o tym s¹dzi i dlaczego a póŸniej po woli siê bêd¹ tematy mo¿e rozwija³y albo jako ¿e kilku na wstêpie napisze co o tym s¹dzi to bêd¹ tylko szybkie dopowiedzenia i ew. przenoszenia jeœli w innym temacie padn¹ pytania o spraye?
MoÂże tak to rozwiÂązaĂŚ? BĂŞdzie szybciej i bez grzebania w archiwum?
Ja mogê zacz¹Ì o samym "lakierowaniu" sprayami a kilku innych userów i przede wszystkim m¹drzejszych ode mnie od razu mnie popoprawia czy te¿ jeœli bêd¹ humanitarni tylko dopisz¹ swoje zdania.
Co Wy na to?
Jakby co to tylko siĂŞ nie ÂśmiaĂŚ bo powieÂściopisarzem jak Projekter nie jestem i byÂło to pisane tak na super szybko na kolanie, wiĂŞc pozmieniajcie lub nawet w caÂłoÂści wywalcie:
Senior napisał/a: | Witam.
Moje zdanie o "lakierowaniu" a raczej malowaniu/podmalowywaniu sprayami powÂłok lakierniczych jest jak najbardziej negatywne. Negatywne w praktycznie kaÂżdym przypadku.
Dla ludzi siĂŞgajÂących po takie lakiery/farby w sprayu podstawowym czynnikiem ZA nimi przemawiajÂącym jest CENA.
Cena ze wzglêdu na niby w danej chwili ma³y wydatek pieniêdzy, mo¿liwoœÌ u¿ycia ich we w³asnym zakresie i bez dodatkowego wyposa¿enia {sprê¿onego powietrza, pistoletu,...} oraz w teoretycznie ka¿dych warunkach - czyli : gara¿ wiata, pole, parking, ........... {parasol }
Tyle, ¿e o ile nawet uda siê to komuœ wykonaÌ na doœÌ przyzwoitym poziomie pod wzglêdem wizualnym {to te¿ zale¿y kto to ogl¹da, z jakiej odleg³oœci i w jakich warunkach }, to z jakoœci¹ w sensie trwa³oœci¹ oraz poprawn¹ technologi¹ prawie zawsze nie ma to nic wspólnego.
O ile w przypadku lakierów dwuwarstwowych sama baza dobrana w mieszalni niczym siê nie ró¿ni od tej która jest aplikowana {którymi siê lakieruje} pistoletami lakierniczymi o tyle sama jej aplikacja {lakierowanie ni¹} ze wzglêdu na to czym siê to wykonuje jest kolosalnie siê ró¿ni¹ca i nigdy nie wolno tego ze sob¹ porównywaÌ ani te¿ oczekiwaÌ tego samego -w pe³ni pozytywnego- efektu, a w szczególnoœci w przypadku baz z efektem czyli tzw. metaliców.
Producenci pistoletów natryskowych latami konstruuj¹ swoje produkty dopasowuj¹c je zarówno do coraz to rygorystycznych przepisów, jak te¿ materia³ów lakierniczych po prawie upodobania samych lakierników ......... wiêc nie nale¿y siê spodziewaÌ ¿e tak precyzyjne parametry pistoletów lakierniczych i to nawet ju¿ nie tych wiod¹cych producentów ktoœ skupi i powieli w plastikowym kapslu z dziurk¹ na blaszanej puszce.
Dlatego kolor/odcieù po lakierowaniu pistoletem i "lakierowaniu" sprayem mo¿e siê diametralnie ró¿niÌ pomimo tego ¿e oba bêd¹ mia³y w sobie ten sam lakier. Przy czym uœciœlaj¹c, i¿ przy polakierowaniu pistoletem -i odpowiedniej osobie- prawdopodobieùstwo ró¿nicy odcienia i innych wad lakierniczych jest znikome o tyle to samo w przypadku wykonania tego sprayami jest teoretycznie niewykonalne.
Teraz lakiery w sparyu kolorowe oraz bezbarwne:
PomijajÂąc fakt samego wyglÂądu powÂłoki/Âłuski/struktury oraz jej jednolitoÂści podstawowym minusem jest sam rodzaj tych lakierĂłw: praktycznie zawsze sÂą to lakiery 1K = czyli nie chemoutwardzalne.
W chwili wykonywania takich podmalówek we w³asnym zakresie mo¿e to wydawaÌ siê bardzo ma³o istotne bo przecie¿ lakier wydaje siê byÌ ca³kiem wyschniêty...... lecz w przypadku póŸniejszego lakierowania po "takim czymœ" jest ponad dwa razy tyle pracy a koszty naprawy powiêkszaj¹ siê o kilkadziesi¹t procent.
Powodem tego jest to i¿ przy nastêpnej próbie naniesienia na takie lakiery czy to innych lakierów {kolorowych} czy podk³adów istnieje ryzyko granicz¹ce z wielkim prawdopodobieùstwem ¿e wszystko to siê powa¿y w wyniku czego wykonawca kolejnej naprawy straci cenny czas oraz materia³y a cena naprawy wzroœnie gdy¿ najpierw bêdzie musia³ usun¹Ì wszystko co by³o wykonane tymi sprayami - a najczêœciej te¿ i to co sam na to "po³o¿y³" i co siê powa¿y³o i dopiero uwidoczni³o poprzedni¹ nawet niewidoczn¹ na pierwszy rzut oka ingerencjê.
Bywaj¹ lakiery w sprayach z utwardzaczami lecz jest to wielki wyj¹tek a ja nie widzia³em aby kiedykolwiek ktoœ tego u¿ywa³ wiêc najczêœciej s¹ to lakiery nie chemoutwardzalne które s¹ sol¹ w oku ka¿dego lakiernika który siê ju¿ zd¹¿y³ na nich sparzyÌ i na samo s³owo SPRAY skóra mu na plecach cierpnie.
Dlatego wielkim minusem w podmalowywaniu Sprayami s¹ póŸniejsze praktycznie w ka¿dym przypadku murowane komplikacje podczas nastêpnej naprawy, s³aba jakoœÌ i mizerny wygl¹d {a bywa i jeszcze gorszy}. Dodatkowo ka¿da naprawa sprayem podniesie koszty/czas przysz³ej naprawy.
Dlatego teÂż ze wzglĂŞdu na powyÂższe {a nie jest to wszystko} wedÂług mnie nie powinno siĂŞ korzystaĂŚ z tej "technologii" {SPRAY-e} - a co najmniej wtedy gdy jest prawdopodobieĂąstwo Âże po jakimÂś czasie bĂŞdzie siĂŞ "po tym" poprawiaÂło "bardziej profesjonalnie".
Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-01-19, 21:14
|
|
|

|
Senior nie bedzie tu zadnego dzialu o sprejach,czy ci sie to podoba czy nie.mnie bardziej interesuja pistolety lakiernicze.zgodzilem sie podkleic temat zeby bylo gdzie wywalac sprejowcow.twoja powiesc przeczytam jutro i zrobie z niej uzytek,bo wkoncu sprejaki beda mogli sie gdzie wygadac i nie beda zasmiecac forum.nie wiem co ty w tym za technologie widzisz?bo ja zadna |
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2012-01-19, 21:22
|
|
|
|
Jak chcesz tak rĂłb. Technologii nie ma i dlatego jest jak jest o niej wspominane to jest to sÂłowo w cudzysÂłowie.
I dokÂładnie o to mi chodziÂło: aby sprayowcy odzywali siĂŞ tylko w jednym miejscu gdzie juÂż na wstĂŞpie byÂłoby okreÂślone co siĂŞ o tym sÂądzi a nawet z grubsza dlaczego...................
Ale to byÂło moje zdanie i przecieÂż nikt nie musi siĂŞ z nim wcale zgadzaĂŚ........
Narka |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-01-19, 21:37
|
|
|

|
Nie zrozumielismy sie temat jest ok,text tez.ale dzial o sprejach?czy ty oby napewno nie przesadzasz?to nie forum rowerowe!jak sobie to wyobrazasz?dzial spreje?podtematy.baranek sprej,podklad sprej itd... Ja bardzo zachecam i poki co kazda prosbe po czesci zalatwilem,ale nie wymagaj odemnie zbyt wiele.poki co zadnych pomyslow,a z tego co padlo,w sumie duzego wyboru nie mam. Spodobal mi sie pomysl kosiora z wyroznieniem nickow,tak bardzo ze napisalem do administracji zeby w wolnym czasie cos z tym zrobili. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-01-19, 21:43
|
|
|

|
senior napisał/a: | Lackdoctor napisał/a: | TysiÂące s³ów a Robert nas poprostu kieruje na wÂłaÂściwe tory | Generalnie tak ..... lecz po drodze sÂą ró¿ne realia, sytuacje, itd.... A cel nie uÂświĂŞca ÂśrodkĂłw.
KaÂżdy ma tyle ile ma i dochodziÂł do tego jak dochodziÂł i bĂŞdzie robiÂł jak uwaÂża za sÂłuszne bÂądÂź jak moÂże a jeÂśli siĂŞ to komuÂś nie podoba bÂądÂź ma inne zdanie to zawsze moÂże podpowiedzieĂŚ, pokazaĂŚ, podzieliĂŚ siĂŞ doÂświadczeniem czy uwagami lecz komentarze a w szczegĂłlnoÂści dygresje czy obelgi z czyjegoÂś statusu czy dorobku moÂże sobie wsadziĂŚ w ............ {na tym siadamy}
MoÂżna siĂŞ z kimÂś nie zgadzaĂŚ, lecz trzeba uszanowaĂŚ jego wolĂŞ czy wizjĂŞ a jeÂśli nie to za to nie wyzywaĂŚ. AMEN. |
AMEN powiadasz ? ... ale tak konkretniej @senior to jak TY sobie wyobraÂżasz kierowanie ludzi na prawidÂłowe tory przy uÂżyciu takiego narzĂŞdzia jak forum internetowe ?
To ciekawa teza ... CEL s³uszny Œrodki do dupy ! .... Nie wiem czy zauwa¿y³eœ ale JA mogê siê pochwaliÌ bardzo konkretnymi i wymiernymi efektami tych awantur wyzwisk i chamstwa. S¹ jednostki nie referomowalne ... ale to garstka. Jenak w d³u¿szym okresie czasu okazuje siê ¿e ci którzy pocz¹tkowo siê stawiaj¹ ... póŸniej zaczynaj¹ myœleÌ. To ¿e siê zmieniaj¹ i trafiaj¹ na prawid³ow¹ drogê czêsto póŸniej staj¹c po mojej stronie w tych ostrych dyskusjach to jest zaleta ich przemyœleù. .. Ja tylko wskaza³em kierunek. Mogê TU na forum tyle i tylko tyle ... nic , a nic wiêcej
Jednak zrobi³em to g³oœno i wyraŸnie, jednoznacznie bez drogi na skróty i kompromisów i na tyle czytelnie, ¿e wreszcie ktoœ zacz¹³ myœleÌ, po nim nastêpny i kolejny.
Pierwszy mój post na tym forum ... i komentarz sk¹d siê urwa³em ? ... ale min¹³ rok potem drugi ... i wysz³o na to ¿e Ja jestem z rzeczywistoœci a co niektórzy jednak z wielkiego ciemnego lasu.
A jak bym zastosowaÂł siĂŞ do twojej grzecznej pookÂładanej i nienachalnej wizji perswazji przez kulturalnÂą wymianĂŞ poglÂądĂłw ... to jak @senior myÂślisz ? Ilu z tych ludzi dalej tkwiÂło by w przekonaniu, Âże tak jak jest jest OK ? Ilu zaczĂŞÂło by siĂŞ zastanawiaĂŚ ?
Pamiêtasz temat ... nie igraj z prawem ? Wiêcej na tym straci³em w bran¿y w realu ni¿ zyska³em ... ale Ty czy inni macie ju¿ jasny obraz wymogów stosowania lakierów wodorozcieùczalnych. SzczeroœÌ z ta walka o zmianê czego na lepsze raczej mi szkodzi ni¿ pomaga ... mog³em tu zostaÌ ... wielkim mistrzem lakiernictwa i nie walczyÌ o wasz¹ przysz³oœÌ bo w sumie to co mnie on obchodzi ? Ja tu nikogo nie znam osobiœcie.
WeŸ pod uwagê @senir, ¿e te awantury rodz¹ siê tylko dlatego ¿e moja teza ma jak¹œ antytezê ... JA pisze ¿e to gównozjadztwo, syf, nora .... np. TY .... wiesz doskonale, ¿e mam racjê ... ale jednak siê spierasz. Bronisz przed atakami bo trudno jest przyznaÌ, ¿e nie jesteœ tam gdzie powinieneœ ... jeszcze gorzej ... Jak jesteœ w norze i masz pe³ne przekonanie, ¿e jednak jesteœ tam gdzie powinieneœ. ¯e w³aœnie to jest to o co chodzi ...
Wtedy sam rozumiesz ... Ja juÂż nic nie mogĂŞ, po za wyzwiskami i pogardÂą dla takiego braku ambicji i chĂŞci rozwoju.
Dlatego przeczytaj co sam napisa³eœ i spróbuj w tym znaleŸÌ receptê na osi¹gniecie celu postami na forum .... A cel jest prosty ... ¿eby ka¿demu kto siê zajmuje lakierowaniem zawodowo by³o lepiej i ¿eby zarabia³ wiêcej. Niby proste ... a zobacz jaki opór umys³ów
Przekonaj wiĂŞc tych upartych delikatnÂą kulturalnÂą dyskusja i argumentacjÂą ... albo zajmij miejsce cichego obserwatora i nie przeszkadzaj w poprawie tego co jest zÂłe i gĂł wniane |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
berag1
|
Wysłany: 2012-01-19, 21:44
|
|
|

|
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-01-19, 22:02
|
|
|

|
Spoko jutro sie tym zajmne,moze jeszcze ktos cos od siebie doda... |
|
|
|
 |
berag1
|
Wysłany: 2012-01-19, 22:07
|
|
|

|
gugun napisał/a: | Spoko jutro sie tym zajmne,moze jeszcze ktos cos od siebie doda... |
OdnoÂśnie aerozoli?
Producenci aerozoli i pó³produktów do nabijania w nie kolorów poszli z duchem czasu i wypuœcili pó³produkty, w które mo¿emy nabijaÌ lakiery wodne. |
|
|
|
|
 |
Nokia
|
Wysłany: 2012-01-19, 22:09
|
|
|
:)

|
OgĂłlnie pytamy o to co kto by chciaÂł dodac na forum, zeby cos pozmieniac ulepszyc itp itd |
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2012-01-19, 22:16
|
|
|
|
gugun napisał/a: | Nie zrozumielismy sie | Bardzo moÂżliwe.....
WiĂŞc moÂże bez opisĂłw sprĂłbuje inaczej to powiedzieĂŚ:
Dla mnie podmalĂłwki spreyami to fajans...... ale cobyÂś nie robiÂł i tak i tak co jakiÂś czas ktoÂś o to zapyta. Na chwilĂŞ obecnÂą nie ale poczekajmy do okresu letniego a posypiÂą siĂŞ pytania o to jak przygotowaĂŚ i co zrobiĂŚ po kolei bo ktoÂś coÂś bĂŞdzie dÂłubaÂł we wÂłasnym zakresie pod blokiem i sprayami..........
I tu nie miaÂłem na myÂśli Âżadnego opisywania co i jak po kolei a tylko konkretny dziaÂł w ktĂłrym kilka osĂłb na samym poczÂątku ogĂłlnie napisze Âże generalnie to syf i tego siĂŞ nie robi...
I wtedy mo¿e ktoœ kto najpierw czyta a póŸniej bêdzie robi³ od razu sobie to odpuœci, a jeœli nie i siê zaprze to jakiekolwiek pytania bêdzie zadawa³ tylko w tym miejscu. W tym gdzie na ogó³ zawsze odstanie tak¹ sam¹ odpowiedŸ a jeœli chodzi o technologie to siê go odeœle do poczytania w¹tków jak NORMALNIE przygotowaÌ do lakierowania.
ByĂŚ moÂże zawczasu to kogoÂś zniechĂŞci a byĂŚ moÂże pominie ewentualny przypadek "ostrzejszego tÂłumaczenia" dlaczego tak nie robiĂŚ.
I teraz dla czego myÂślaÂłem o zakÂładce podkÂłady itp.: bo nie wszystkie spraye to fajans..... Sam kilku uÂżywam: podkÂłady DP 42,44 i 46 oraz strukturĂŞ czy wosk TEROSONA
I dlatego sÂądziÂłem Âże trza jasno na poczÂątku powiedzieĂŚ Âże spray to badziew .... lecz sÂą takie ktĂłre sÂą poÂżyteczne i zarazem w peÂłni profesjonalne
berag1 napisał/a: | A moÂże zamieÂściĂŚ cuÂś takiego: | WÂłaÂśnie BERAG tego chciaÂłem unikn¹Ì gdyÂż jestem zdecydowanym przeciwnikiem napraw sprayowych.
Ale z drugiej strony jeœli nie ma wiêcej komentarzy to mo¿e pomys³ by³ nie trafiony i sobie odpuœÌ. Chocia¿ ja wiem ¿e wczeœniej czy póŸniej nie raz bêdzie ciœnienie z psikawk¹ w puszce. |
|
|
|
 |
berag1
|
Wysłany: 2012-01-19, 22:25
|
|
|

|
senior napisał/a: |
berag1 napisaÂł/a:
A moÂże zamieÂściĂŚ cuÂś takiego:
W³aœnie BERAG tego chcia³em unikn¹Ì gdy¿ jestem zdecydowanym przeciwnikiem napraw sprayowych. |
ÂŻebyÂśmy siĂŞ zrozumieli, ja rĂłwnieÂż nie jestem zwolennikiem aerozoli jako rozwiÂązania do naprawy lakierniczej od a do z, bo wiem co siĂŞ dzieje jak auto polakierowane aerozolem trafi do lakiernika.
MyÂślĂŞ, Âże linki, ktĂłre zamieÂściÂłem pozwolÂą na to, aby ci wszyscy, ktĂłrzy jednak zechcÂą naprawiĂŚ powÂłokĂŞ lakierniczÂą swojego auta, po ich przeczytaniu i po obejrzeniu, Âże nie bĂŞdÂą juÂż zadawali wiĂŞcej pytaĂą odnoÂśnie aerozoli. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-01-20, 10:42
|
|
|

|
Nie chcê namieszaÌ bo moje zdanie o areozolach jest takie jak wiêkszoœci lakierników, ale.... weŸcie pod uwagê ¿e APP ma serie materia³ów do szybkich napraw punktowych w³aœnie w sprayach a ich technicy nieŸle sobie z tym radz¹. Ogólnie jestem na NIE ... jednak dobrej klasy materia³ nabity w spray w rêkach fachowca jest takim samym profesjonalnym narzêdziem do drobnej naprawy ... jak pistolet w rêkach fachowca.
Grunt w spray to teÂż fajne narzĂŞdzie i bardzo uÂłatwia pracĂŞ lakiernika. Czarny mat w spray teÂż jest powszechnym wyposaÂżeniem nie jednej profesjonalnej lakierni. |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-01-20, 10:48
|
|
|

|
PROJEKTER napisał/a: | Czarny mat w spray teÂż jest powszechnym wyposaÂżeniem nie jednej profesjonalnej lakierni. | czarny mat to chyba podstawa:D:D:D
[ Dodano: 2012-01-20, 14:45 ]
sprawa z areozolkami zaÂłatwiona mam do was dodatkowo prosbe,wrazie jak natkniecie sie na jakies tematy pokrewne z tematami podklejanymi prosilbym o wklejanie likow.kilka dni temu ktos pytal o lakierowanie aut od podstaw,oprocz kalbiego kazdy napisal ze duzo tu o tym,faktycznie duzo ale najpierw trzeba by przeczytac polowe tematĂłw zeby sie czegos dowiedziec.osobiscie szukaÂłem i nie znalazlem zadnego tematu jak polakierowac auto od podstaw a w temacie podklejonym sa tylko informacje jak polakierowac elementy plastikowe.zadnych konkretnych informacji o tym jak przygotowac podloze do lakierowania ani co z czym sie je:D |
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2012-01-20, 17:05
|
|
|
|
Wiem Panowie co macie na myÂśli. Masz Projekter racjĂŞ i takie same spraye sÂą pokazane na filmiku BERAGA tylko Âże......
WÂłaÂśnie dlatego kombinowaÂłem na rozbicie tematu na samo lakierowanie:
1- baza plus bezbarwny {czy kolorowy akryl} 1K
2- oraz pozostaÂłe spraye
ad. 1 - tu wÂłaÂśnie skupiĂŚ siĂŞ na negatywach sprayĂłw nie tych ktĂłre sÂą pokazywane i wymieniane gdyÂż nie oszukujmy siĂŞ: praktycznie nikt kto trafia z takim pytaniem na forum nawet nie ma zamiaru z takich korzystaĂŚ. A moÂże i wcale nikt i dlatego teÂż myÂślaÂłem aby skupiĂŚ siĂŞ na negatywach tych zwykÂłych gawien 1k a tylko Âśladowo wspomnieĂŚ o tych profesjonalniejszych
ad.2 - wÂłaÂśnie dlatego Âże gro innych produktĂłw poza powÂłokami wierzchnimi/dekoracyjnymi jest w sprayach i sÂą dobre oraz profi to nie chciaÂłem aby byÂły wwalone do jednego wora:
- sÂą dobre podkÂłady: np. dla mnie DuPonty 42,44 i 46R {poza cenÂą }
- kontrasty: ja wolĂŞ zdecydowanie puder, ale w razie braku wolĂŞ kontrast niÂż czarny mat a tym bardziej niÂż nadal powszechnie uÂżywanÂą bazĂŞ
- struktury w sprayu: sam czêsto nimi ró¿ne cuda podpryskujê {poza struktur¹ w puszce do pistola}
- konserwacje: te w sprayach teÂż sÂą profi i bardzo dobre: np. sam mam Terosona
Ale "zrobita jak uwaÂżata"
{Projekter na Twój d³ugi post odpowiem póŸniej albo jutro bo mam troszeczkê ma³o czasu - tak¿e nie olewam tylko odpowiem z poœlizgiem} |
|
|
|
 |
Nokia
|
Wysłany: 2012-01-20, 17:18
|
|
|
:)

|
gugun napisał/a: | oprocz kalbiego |
Poczytej to tam dobrze gugun
senior napisał/a: | {poza cenÂą } |
DokÂładnie Ale uÂłatwia i przyspiesza robote. |
|
|
|
 |
berag1
|
Wysłany: 2012-01-20, 17:33
|
|
|

|
gugun napisał/a: | osobiscie szukaÂłem i nie znalazlem zadnego tematu jak polakierowac auto od podstaw a w temacie podklejonym sa tylko informacje jak polakierowac elementy plastikowe.zadnych konkretnych informacji o tym jak przygotowac podloze do lakierowania ani co z czym sie je:D |
MĂłwisz i masz
http://www.standox.pl/sta...K_Substrate.pdf |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-01-20, 18:49
|
|
|

|
senior, temat jest przeniesiony,tak jak chciales wiec tam prosil bym was kontynuowac dyskusje,tymbardziej ze z tego dzialu nie mam opcji przenies:D |
|
|
|
 |
DrCruel
|
Wysłany: 2012-01-20, 20:08
|
|
|

|
To ja siĂŞ wtrÂącĂŞ.
Ze spraw ktĂłre tu zostaÂły poruszone a ktĂłrym trzeba siĂŞ przyjrzeĂŚ:
1. Kwestia zamieszczania zdjĂŞĂŚ na serwerze - serwer nie jest taki maÂły i moÂżna umieszczaĂŚ a jak coÂś nie wchodzi to napiszcie dokÂładnie komu i co to Tech siĂŞ tym zajmie.
2. Rangi dla uÂżytkownikĂłw. Ten temat juÂż gdzieÂś wisi od jakiegoÂś czasu ale nie chcielibyÂśmy zrobiĂŚ takiego prostego licznika postĂłw bo to jest lipa. Techowi chodzi po gÂłowie taki licznik ktĂłry bĂŞdzie dodawaÂł punkty za posty i za "pomĂłgÂł" ale z odpowiednimi wagami tzn np. za 1 post bĂŞdzie np 1 punkt a za "pomĂłgÂł" np. 10 pkt (od autora tematu). Dodatkowo moderator mĂłgÂłby przyznawaĂŚ pkt za np caÂły wÂątek.
TrochĂŞ chyba zamotaÂłem ale mam nadziejĂŞ Âże rozumiecie o co chodzi? |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-01-20, 20:15
|
|
|

|
DrCruel napisał/a: | TrochĂŞ chyba zamotaÂłem ale mam nadziejĂŞ Âże rozumiecie o co chodzi? | ja rozumiem,bardzo fajnie sie zapowiada,byle by to zrealizowac?? piszesz post masz punk,pomocny masz 10...z tym ze zwiekszyl bym ilosc punktow za pomogÂł zeby nie nakrecali sobie punktow postami bo lzej jest napuisac 10 postow niz komus pomoc.np 50pkt
[ Dodano: 2012-01-20, 20:16 ]
dodatkowo co z grupami??sa grupy a nie ma w nich grup??
[ Dodano: 2012-01-20, 20:17 ]
ps i edit w sb nie dziala |
|
|
|
 |
Tech
|
Wysłany: 2012-01-21, 16:55
|
|
|

|
Z tymi rangami coœ pokombinujê - kwestia szczegó³ów (myœla³em ¿eby 1pomóg³=100postów), mo¿e dodam jakieœ rangi dodatkowe np. dla nowych (to ³atwe akurat, bo jest w skrypcie) i za aktywnoœÌ.
Grupy i ich ustawienia (ukryta/widoczna, wstĂŞp wolny/moderowany...itp. ) zakÂłada administracja i wyznacza moderatora, ktĂłry bawi siĂŞ tym dalej - jak sÂą jakieÂś propozycje grup to ÂśmiaÂło (moznaby na poczÂątek zrobiĂŚ grupy aerografia i lakiernicy, albo coÂś w tym stylu).
Edit w sb faktycznie nie hula - gdzieÂś po drodze musiaÂłem skrypt uwaliĂŚ.
O co chodzi z dziaÂłem "kosz"? - to sÂą tematy do usuniĂŞcia czy takie Archiwum (spraw niezaÂłatwionych)?
Ps. Przestrzegam przed ustawianiem kolorów tematów - ktoœ zmieni styl forum (na razie tylko dwa) i bêdzie mia³ kupê na ekranie - na przyk³ad ¿ó³ty ³adnie wygl¹da na ciemnym tle, ale na jasnym szarym (styl: SubSilver) ju¿ go nie widaÌ. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-01-21, 16:58
|
|
|
|
Tech napisał/a: | O co chodzi z dziaÂłem "kosz"? |
Jest widoczny na forum i idzie w nim dalej pisac.
A powinien byc w panelu administracyjnym widoczny tylko dla moderatorĂłw i administracji. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
Tech
|
Wysłany: 2012-01-21, 17:00
|
|
|

|
Dlatego pytam, bo taki dziaÂł jak piszesz juÂż jest (moÂże nowi moderatorzy majÂą nadal ukryty) |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-01-21, 17:01
|
|
|
|
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-01-21, 17:02
|
|
|

|
Tech napisał/a: | Z tymi rangami coÂś pokombinujĂŞ - kwestia szczegó³ów (myÂślaÂłem Âżeby 1pomĂłgÂł=100postĂłw), moÂże dodam jakieÂś rangi dodatkowe np. dla nowych (to Âłatwe akurat, bo jest w skrypcie) i za aktywnoœÌ. | wiec dzialaj.
Tech napisał/a: | O co chodzi z dziaÂłem "kosz"? - to sÂą tematy do usuniĂŞcia czy takie Archiwum (spraw niezaÂłatwionych)? | z tym koszem to wogole jakas jazda bo trzeba tam dosc ze przenosic tematy to jeszcze zamykac bo widza go wszyscy i wszyscy moga w nim pisac co chca a nikt itak go nie moderuje:D
acha i zginelo mi usun post.wiec co mam zrobic jesli w fajnym temacie ktos napisze cos glupiego??wywalic caly temat czy czekac na administatora?? |
|
|
|
 |
Tech
|
Wysłany: 2012-01-21, 17:02
|
|
|

|
Chodzi o to, Âże sÂą juÂż dwa dziaÂły Kosz:) |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-01-21, 17:04
|
|
|
|
gugun napisał/a: | acha i zginelo mi usun post.wiec co mam zrobic jesli w fajnym temacie ktos napisze cos glupiego |
I dla spraw tego typu powinniÂście mieĂŚ temat niewidoczny dla reszty i tam uzgadniac uprawnienia i inne sprawy.
Co tu na forum kogoÂś ma interesowac co kto moze i nie moÂże..
Tak tylko z doÂświadczenia... heh.
Pozdro.
Fajne zmiany sie robiÂą i to cieszy..
Powodzenia. Tech. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-01-21, 17:05
|
|
|

|
dokÂładnie bo ja wywalam temat ikona kosza to on lÂąduje z tym drugim.i co z tym usuwaniem postĂłw?? |
|
|
|
 |
DrCruel
|
Wysłany: 2012-01-21, 22:58
|
|
|

|
Z koszem juÂż wszystko jasne. Kosz jest od dawna i jest ukryty. Jak tam coÂś trafi to nikt juÂż nie bĂŞdzie tam mĂłgÂł pisaĂŚ. To co byÂło teraz to moja wina. ÂŹle siĂŞ zrozumieliÂśmy i za szybko wszystko siĂŞ podziaÂło.
Z usuwaniem postĂłw maÂła zmiana. WyjaÂśnienie w dziale Redakcja. |
|
|
|