Autor |
Wiadomość |
 |
Homer S.
|
Wysłany: 2009-02-27, 20:10 Rama ktĂłrej nie widaĂŚ
|
0
|
|
|

|
Taka fajna rzecz dla tych co lubiÂą ciÂągaĂŚ i zapieraĂŚ gdzie siĂŞ da.Na Ebay.de ktoÂś takie coÂś wystawia i montuje .Nawet Infiniti da siĂŞ na tym zrobiĂŚ .TeÂż siĂŞ nad takim rozwiÂązaniem zastanawiaÂłem ale tanio kupiÂłem Autorobota .
1874_12.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 1107 raz(y) 38 KB |
8a_1.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 799 raz(y) 12.84 KB |
74_1_b.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 2468 raz(y) 27.42 KB |
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2009-02-27, 20:16
|
0
|
|
|
|
Ile to kosztuje? Fajne I nie trza najazdĂłw czy podnosnika...zero przepychania kloca. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
Homer S.
|
Wysłany: 2009-02-27, 20:40
|
0
|
|
|

|
Na Niemieckim Ebay-u to byÂła jakaÂś kosmiczna cena nie na nasze realia.Koszt pospawania takiej kratownicy to okoÂło 3tyÂś. ale posadzkĂŞ trzeba wykuĂŚ i od nowa wylaĂŚ . |
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2009-02-27, 21:42
|
0
|
|
|
|
Homer ty szukaj linka do tego. Super sprawa. Przekucie to zrobi Âłazior za flaszki... tylko ile kosztuje instalacja - wiesz szyny itd. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
glover
|
Wysłany: 2009-02-28, 15:45
|
0
|
|
|
|
Sorry OT ale nie mogÂłem siĂŞ powstrzymaĂŚ,
mebArth napisał/a: | zrobi Âłazior za flaszki |
ty meb jak coÂś zagadasz to poszczaĂŚ sie moÂżna |
|
|
|
 |
Homer S.
|
Wysłany: 2009-02-28, 16:55
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2009-02-28, 19:54
|
0
|
|
|
|
glover napisał/a: | Sorry OT ale nie mogÂłem siĂŞ powstrzymaĂŚ,
mebArth napisał/a: | zrobi Âłazior za flaszki |
ty meb jak coÂś zagadasz to poszczaĂŚ sie moÂżna |
No co? Jak ma pojecie a jest gÂłodny na wĂłdzianke to zrobi Âładnie i maÂłym kosztem. MaÂło to bezrobotnych co umieja a pracy nie maja i chlejÂą? Spod sklepu tuzin takich Ci znajdĂŞ.
Co do linkĂłw od Homera - sprezt zajebisty ale... przy naszych stawkach za usÂługe - wprowadziĂŚ takie cos i Âżeby sie wrĂłciÂło, to trzeba podnieÂśc kasiorke, a na to klient siĂŞ nie zgodzi jak brÂącha przy 300zÂł za element lakierowanie. I zeby to jescze byÂła robota. ja narazie mam doÂżywotke z Infinity ale poza tym nic! I weÂź tu inwestuj w pÂłyte jak nie ma co robiĂŚ. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
jacek
|
Wysłany: 2009-03-01, 21:36
|
0
|
|
|
|
ByÂła taka konstrukcja Polska nazywaÂła siĂŞ KOREK jeÂśli mnie pamiĂŞĂŚ nie myli. |
|
|
|
 |
Jacekgro
|
Wysłany: 2012-01-22, 21:31
|
0
|
|
|
|
Homer S. napisał/a: | Na Niemieckim Ebay-u to byÂła jakaÂś kosmiczna cena nie na nasze realia.Koszt pospawania takiej kratownicy to okoÂło 3tyÂś. ale posadzkĂŞ trzeba wykuĂŚ i od nowa wylaĂŚ . |
Witam. Z jakich profili i o jakiej gruboÂści profila wykonaÂłeÂś kratownicĂŞ do ramy blachatskiej?
Na stronach piszê,¿e system poci¹gowy w Blackhawk Korek dzia³a na zasadzie wektora si³, dziêki czemu uzyskujemy o 50% wiêksz¹ si³ê w górnych po³o¿eniach w porównaniu z klasycznym systemem DOZER.
OprĂłcz tego,Âże moÂżna tÂą ramÂą naciÂągaĂŚ np. podÂłuÂżnice to moÂżna teÂż pchaĂŚ siÂłownikiem przy odpowiedniej kombinacji wiÂązaĂą.NiÂżej podaje linki do filmikĂłw prezezntujÂących moÂżliwoÂści w/w ramy.
http://www.youtube.com/wa...feature=related
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Z gĂłry dziĂŞkujĂŞ za odpowiedÂź.
Pozdrawiam
Jacekgro |
|
|
|
 |
Homer S.
|
Wysłany: 2012-01-23, 18:57
|
0
|
|
|

|
Jacekgro napisał/a: | Witam. Z jakich profili i o jakiej gruboÂści profila wykonaÂłeÂś kratownicĂŞ do ramy blachatskiej? |
Nie wykonaÂłem takiej kratownicy tylko teoretycznie liczyÂłem na tamten czas cenĂŞ ceownika chyba 150mm . Tanio kupiÂłem (jak tanio 15tyÂś) ramĂŞ Autorobota ktĂłra od razu zaczĂŞÂła zarabiaĂŚ . Taka kratownica byÂła by porĂŞczniejsza ale to spore wyzwanie techniczne i rozciÂągniĂŞte w czasie a blokada pomieszczenia na kilka tygodni/miesiĂŞcy nie wchodzi u mnie w grĂŞ |
|
 |
senior
|
Wysłany: 2012-01-23, 21:06
|
0
|
|
|
|
Taka kratownica ma jedyny plus Âże nie trzeba jej ciÂągaĂŚ z miejsca na miejsce i gdy nie jest potrzebna to nie zagraca miejsca.
Lecz to jedyny jej plus - nic poza tym.
Sam zakup ramy to wedÂług mnie bardzo rozwaÂżna decyzja uzaleÂżniona miĂŞdzy innymi od tego co i jak czĂŞsto bĂŞdzie siĂŞ robiÂło jak teÂż i jakie siĂŞ ma warunki/ile miejsca.
Ale dla mnie jedyna rama jak¹ bym widzia³ to tylko i wy³¹cznie z podnoœnikiem. Wiem ¿e kosztuje ale.... coœ za coœ, bo komfort, czas........... jest kompletnie nieporównywalny.
Ja tak¹ star¹ zwyk³¹ ramê sprzeda³em ³adnych kilka lat temu i nawet do tego nie mam zamiaru póki co wracaÌ: jest kilka dobrych "ramiarzy" w moim otoczeniu którzy tylko i wy³¹cznie na tym siê skupili i taka wspó³praca jest dla mnie i dla wielu du¿o bardziej op³acalna: za czas w którym dostanê spasowane autko {mówimy o koniecznoœci u¿ycia ramy} zarobiê lakierk¹ dwa razy tyle co zap³acê ramiarzowi wiêc i kasa, czas, kasa na zakup porz¹dnej ramy i miejsce jest "do przodu".
JeÂśli ktoÂś ma sÂłabe warunki do lakierowania i na dodatek nie bardzo siĂŞ w tym czuje to po wykonaniu zwiadu moÂże zawsze sam nad tym pomyÂśleĂŚ: koszt fajnej ramy niby jest ale maÂło co poza niÂą trzeba a i warunki oraz ich utrzymanie jest o niebo niÂższe niÂż do lakierowania.
Kto chce moÂże siĂŞ i nad takim czymÂś rĂłwnieÂż zastanowiĂŚ. |
|
|
|
 |
Jacekgro
|
Wysłany: 2012-01-24, 00:21
|
0
|
|
|
|
Nie wykonaÂłem takiej kratownicy tylko teoretycznie liczyÂłem na tamten czas cenĂŞ ceownika chyba 150mm . Tanio kupiÂłem (jak tanio 15tyÂś) ramĂŞ Autorobota ktĂłra od razu zaczĂŞÂła zarabiaĂŚ . Taka kratownica byÂła by porĂŞczniejsza ale to spore wyzwanie techniczne i rozciÂągniĂŞte w czasie a blokada pomieszczenia na kilka tygodni/miesiĂŞcy nie wchodzi u mnie w grĂŞ [/quote]
Witam
Fajnie byÂłoby mieĂŚ kasĂŞ na gotowÂą ramĂŞ Blackhawk Korek bÂądÂź innÂą ramĂŞ z systemem pomiarowym np. shark,ale nie mam tyle kasy,Âżeby od razy wyÂłoÂżyĂŚ na ramĂŞ z porzÂądnym systemem ciÂągnÂącym.Wystarczy,Âże ktoÂś na forum napiszĂŞ mi albo podeÂślĂŞ wymiary itd to ja sobie pospawam,bo jestem spawaczem.
W specyfikacji rama Blackhawk Korek ma siÂłownik 10 ton, a ja myÂślaÂłem nad zrobieniem takiej ramy z siÂłownikami 20 ton tylko pewnie trzeba by zrobiĂŚ kratownicĂŞ z 2 razy grubszego ceownika tylko nie wiem jakiej gruboÂści jest oryginalna rama Blackhawk.Profil stanowni 2 ceowniki od doÂłu zamkniĂŞtĂŞ zespawane albo coÂś w tym stylu?
ProszĂŞ o odpowiedÂź
Pozdrawiam
Jacekgro |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-01-24, 11:09
|
0
|
|
|

|
senior, gadasz glupoty.ja w tym roku wstawiam rame i dostawiam cos tam na nia.niech stoi.czasem taka blacharka jest przyjemniejsza i bardziej opÂłacalna jak malowanie jak sie do tego z gÂłowÂą podejdzie i moment opanuje sprawe,raz Âże wklad Âżaden bo kupujesz raz sprzet i sie zwraca,2 zadnych materiaÂłow.3 nie trujesz sie w smrodach.nie gadam ze calkowicie chce zrezygnowac z malowania ale robic pakiet bo to wielki + dla klientĂłw.wolÂą dac w 1 miejsce i miec zrobione niz przewozic z miejsca na miejsce.tymbardziej ze mam naprawy typu poduszki diagnostyka i te inne "bÂłedy" ktore trzeba wykasowac przed sprzedaÂża malowanie wiec przyda sie jeszcze blacharka i bedzie pelen pakiet,tymbardziej Âże u mnie w okolicy nie ma takich ludzi o jakich piszesz...polo jak dalem do blacharki tydzien temu i im powiedziaÂłem jak maja zrobic gdzie pociagnac itp to itak durnie tak zrobili ze musialem sam sobie ciagnac |
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2012-01-24, 18:35
|
0
|
|
|
|
gugun napisał/a: | gadasz glupoty | To siĂŞ teraz sam zastanĂłw czy gadam gÂłupoty czy nie.....
Bo na wstĂŞpie piszesz Âże tak a zaraz po kropce piszesz dokÂładnie to o czym napisaÂłem
1- dok³adnie o tym napisa³em ¿e niejeden mo¿e siê zastanowiÌ czy nie nastawiÌ siê tylko na to bo poza zakupem lepszej ramy, spotera i lutospawarki a¿ takich wielkich kokosów nie trzeba {nawet profi zgrzewarki-bêdzie przebiera³ robotê} W szczególnoœci potê¿na ró¿nica kosztów jest w utrzymaniu pomieszczenia: pr¹d, ogrzewanie, oœwietlenie.............
2- nie musisz mi mówiÌ co siê mniej a co wiêcej op³aci robiÌ bo sam oceniam to dooko³a i u siebie od ponad dwudziestu lat. I oczywiœcie nie koniecznie u ka¿dego musi byÌ tak samo. A poza tym pisa³em wyraŸnie: {mówimy o koniecznoœci u¿ycia ramy} A dla mnie koniecznoœÌ to nie pas, poszycie b³otnika, czy okulary.... tylko pod³oga, Ìwiara, dach, dupa, nos..........
Oczywiœcie ¿e ktoœ powie ¿e to wszystko zrobi siê i bez ramy: Wiem bo ja sam robi³em to wszystko latami i czêsto nie tylko bez ramy ale i nawet kana³u a tylko na go³ej posadce - lecz...: ju¿ nie ten przedzia³ cenowy aut co teraz, nie te czasy, nie to zdrowie i NIE TA G£UPOTA...... i inny sposób liczenia kasy {robota dla kasy i przyjemnoœci a nie dla narobienia siê po pachy jak wó³ i tylko dla samej satysfakcji ¿e uda³o siê z gówna bat ukrêciÌ i na dodatek przy kosztach: dwóch pa³ek kie³basy, czterech bu³ek i szeœciu browców.... }.
I jeœli chodzi o wo¿enie to ¿adna tragedia, bo autko siê rozbiera tyle ile trzeba, wwala siê czêœci do wymiany i wio na lorê a po robocie wraca igie³ka do lakierunku i z³o¿enia a koszt lorki za dwa kursy 140z³ i tak wlicza siê w cenê - ¿adna tragedia jeœli jest taka mo¿liwoœÌ oczywiœcie. S¹ jeszcze inne plusy ale to pozostawiam na teraz dla siebie
3- jakoœÌ no có¿... to sprawa jest krótka: raz ktoœ coœ skopie to wiêcej ten klient do niego nie powróci {chyba ¿e po kilku piwach z kilkoma kolegami }
4- odnoœnie ramy o której pisa³em nie ma musu jej kupowania, lecz komfort, szybkoœÌ i jednak jakoœÌ pracy na niej w porównaniu do "innych" powala na kolana tak jak porównanie lakierowania pistoletem markowym z najwy¿szej pó³ki z tym chiùskim od piaskowania
Pozdro |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-01-24, 19:23
|
0
|
|
|

|
o to sie dogadali wiem ze wszystko idzie ale rama to podstawa nawet przy drobnej blacharce.ja akurat nie bede szalal tylko zakupie cos prostego i wmiare taniego...czasem male uszkodzenie a slupek sie przesunie itp i wtedy kombinacje...3h podkladania sraaania jak pozapierac jak to zrobic itp a tak wjazd podczepiasz i ciagniesz ile trzeba.czasem nie grozne uszkodzenie wezniesz a sie okaze ze cos przesuniete i kombinujesz 2 dni jak kon pod gore i wtedy nic z tego nie zostaje.ja juz sie do drzew auta naprzywiazywalem i popracowalem na prostej ramie i bez porownania. |
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2012-01-24, 22:03
|
0
|
|
|
|
Ja wiem o czym mówisz. Przerabia³em to i wiem zarówno jaka jest ró¿nica w czasie, komforcie i jakoœci jak i w pieni¹¿kach.
Ja nic nikomu nie narzucam bo kaÂżdy ma swoje wizje i swĂłj kalkulator.
Ja mówiê tylko ¿e jeœli ktoœ chce mieÌ coœ lepszego ni¿ zwyk³ego docera, kratownicê czy ramê zwyk³¹ to lepsza jest ta z podnoœnikiem - pod ka¿dym wzglêdem poza jednym: nie wywali siê jej na kó³kach z pomieszczenia gdy stoi pusta.
I tyle.
Pozdro |
|
|
|
 |
Chino
|
Wysłany: 2012-01-25, 08:14
|
0
|
|
|
LPLCC

|
MĂłj lakiernik ma coÂś podobnego. SamorĂłbka schowana pod podÂłogÂą, tylko szczeliny widaĂŚ.
Fajny sprzĂŞcik |
|
|
|
 |
Jacekgro
|
Wysłany: 2012-01-25, 15:44
|
0
|
|
|
|
senior napisał/a: | gugun napisał/a: | gadasz glupoty | To siĂŞ teraz sam zastanĂłw czy gadam gÂłupoty czy nie.....
Bo na wstĂŞpie piszesz Âże tak a zaraz po kropce piszesz dokÂładnie to o czym napisaÂłem
1- dok³adnie o tym napisa³em ¿e niejeden mo¿e siê zastanowiÌ czy nie nastawiÌ siê tylko na to bo poza zakupem lepszej ramy, spotera i lutospawarki a¿ takich wielkich kokosów nie trzeba {nawet profi zgrzewarki-bêdzie przebiera³ robotê} W szczególnoœci potê¿na ró¿nica kosztów jest w utrzymaniu pomieszczenia: pr¹d, ogrzewanie, oœwietlenie.............
2- nie musisz mi mówiÌ co siê mniej a co wiêcej op³aci robiÌ bo sam oceniam to dooko³a i u siebie od ponad dwudziestu lat. I oczywiœcie nie koniecznie u ka¿dego musi byÌ tak samo. A poza tym pisa³em wyraŸnie: {mówimy o koniecznoœci u¿ycia ramy} A dla mnie koniecznoœÌ to nie pas, poszycie b³otnika, czy okulary.... tylko pod³oga, Ìwiara, dach, dupa, nos..........
Oczywiœcie ¿e ktoœ powie ¿e to wszystko zrobi siê i bez ramy: Wiem bo ja sam robi³em to wszystko latami i czêsto nie tylko bez ramy ale i nawet kana³u a tylko na go³ej posadce - lecz...: ju¿ nie ten przedzia³ cenowy aut co teraz, nie te czasy, nie to zdrowie i NIE TA G£UPOTA...... i inny sposób liczenia kasy {robota dla kasy i przyjemnoœci a nie dla narobienia siê po pachy jak wó³ i tylko dla samej satysfakcji ¿e uda³o siê z gówna bat ukrêciÌ i na dodatek przy kosztach: dwóch pa³ek kie³basy, czterech bu³ek i szeœciu browców.... }.
I jeœli chodzi o wo¿enie to ¿adna tragedia, bo autko siê rozbiera tyle ile trzeba, wwala siê czêœci do wymiany i wio na lorê a po robocie wraca igie³ka do lakierunku i z³o¿enia a koszt lorki za dwa kursy 140z³ i tak wlicza siê w cenê - ¿adna tragedia jeœli jest taka mo¿liwoœÌ oczywiœcie. S¹ jeszcze inne plusy ale to pozostawiam na teraz dla siebie
3- jakoœÌ no có¿... to sprawa jest krótka: raz ktoœ coœ skopie to wiêcej ten klient do niego nie powróci {chyba ¿e po kilku piwach z kilkoma kolegami }
4- odnoœnie ramy o której pisa³em nie ma musu jej kupowania, lecz komfort, szybkoœÌ i jednak jakoœÌ pracy na niej w porównaniu do "innych" powala na kolana tak jak porównanie lakierowania pistoletem markowym z najwy¿szej pó³ki z tym chiùskim od piaskowania
Pozdro |
Witam
PrawdĂŞ mĂłwiÂąc z ramÂą jest tak,Âże czasami siĂŞ przydajĂŞ a czasami nie.RobiÂłem kiedyÂś w warsztacie na ramie z koniem,ktĂłry podjeÂżdÂżaÂł z kaÂżdej strony i rama miaÂła 4 uchwyty progowe.Przez ostatnich parĂŞ lat pracuje w innym warsztacie i wÂłaÂściciel ma porobione 4 ucha w szynie od kanaÂłu wykonanej z grubego dwuteownika i w Âścianie ma haki i po bokach dwa sÂłupy.Co prawda rama moÂże i jest wygodna,ale czasami trafiajÂą siĂŞ samochĂłdy co majÂą rant od progu zjedzony albo sÂą tak uderzone,Âże nie ma szans na zaczepienie szczĂŞk progowych.Tylko,Âże na kiforze gĂłrniczym trzeba uÂżyĂŚ tochĂŞ siÂły jak idzie ciĂŞÂżko i w ostatecznoÂści uÂżywaĂŚ rury 1 metrowej albo 2 metrowej,ale jakoÂś tam idzie.
Pozdrawiam
Jacekgro |
|
|
|
 |
senior
|
Wysłany: 2012-01-25, 22:46
|
0
|
|
|
|
Panowie aby nie byÂło niedomĂłwieĂą to ja nie twierdzĂŞ Âże rama nie jest wcale potrzebna a to Âże nie zawsze i niekoniecznie trzeba jÂą mieĂŚ na stanie nawet wykonujÂąc naprawy ktĂłre powinny byĂŚ wykonane tylko w taki sposĂłb.
To zaleÂży od wielu czynnikĂłw i kaÂżdy ma je inne {jak i kalkulacje}.
O autach ze zgnitymi progami nawet nie myœlê bo od dawna nawet czegoœ takiego na oczy nie widzia³em. Mówi¹c o jak najprofesjonalniejszej naprawie na ramie ja mam na myœli auta na ogó³ maxymalnie do 5 lat z wyj¹tkami/ewenementami do ok 10lat.
Wiek to raz, wartoœÌ to dwa ale z tym wi¹¿e siê trzecia kwestia: wczeœniejsze naprawy. Wczeœniejsze nawet w autach rocznych i bardzo czêsto przyje¿d¿aj¹cych z za granicy. Dwa razy osobiœcie mia³em przypadki {jeden w rocznym i jeden w aucie z danego roku} które przyjecha³y niby lekko uderzone z jednej strony a okazywa³o siê ¿e druga by³a ju¿ robiona i niezbyt fortunnie: nie da³o siê np. ustawiÌ z ty³u geometrii z powodu przebitej belki. I co? A auto ju¿ po naprawie i ...bida.... {a niby nic nie by³o widaÌ wczeœniej a dopiero na geometrii wylaz³o}
Dlatego jakby nie byÂło walone {a sÂą prawie wszystkie zza granicy nowe i drogie-w caÂłoÂści drogie} to zawsze bezpieczniej jest przemierzyĂŚ/sprawdziĂŚ caÂłe auto a nie skupiaĂŚ siĂŞ tylko na obecnym uszkodzeniu {tym bardziej Âże niektĂłre szczegĂłlnie z USA czasami wyglÂądajÂą jakby byÂły specjalne dla zmylenia oka }
To dla poprawnej naprawy a dwa nawet dla samej sprzeda¿y gdy¿ nie raz i nie dwa kupiec drogiego auta ¿yczy sobie pomiar p³yty czy to w ASO czy w innym warsztacie i co wtedy? Fura za prawie setkê, czy ponad i dupaaaa. Dlatego w niektórych przypadkach niby oszczêdnoœÌ to strata.
Wiem Âże moÂże ktoÂś nie do koĂąca mnie zrozumie bo nie potrafiĂŞ wszystkiego opisaĂŚ lecz jest masa powodĂłw aby czĂŞsto robiĂŚ nie tylko poprawnie ale wrĂŞcz idealnie.
Pozdrawiam
A ramĂŞ kaÂżdy kto chce to kupi takÂą na jakÂą ma ochotĂŞ bÂądÂź na jakÂą go staĂŚ. |
|
|
|
 |
Jacekgro
|
Wysłany: 2012-01-27, 15:59
|
0
|
|
|
|
Chino napisał/a: | MĂłj lakiernik ma coÂś podobnego. SamorĂłbka schowana pod podÂłogÂą, tylko szczeliny widaĂŚ.
Fajny sprzĂŞcik |
Witam.
Z jakich profili i o jakiej gruboÂści jest ta rama co ma twĂłj lakiernik?
Pozdrawiam
Jacekgro |
|
|
|
 |
Chino
|
Wysłany: 2012-02-03, 19:49
|
0
|
|
|
LPLCC

|
O kurcze.. bĂŞdĂŞ musiaÂł siĂŞ podpytaĂŚ bo nie widziaÂłem jak to kÂładli a wpadÂłem do niemal gotowej juÂż lakierni.
Jak siĂŞ dowiem to napiszĂŞ |
|
|
|