Autor |
Wiadomo¶æ |
|
outlive
|
Wys³any: 2012-01-31, 21:39 Pomoc
|
0
|
|
|
|
Witam
To mój pierwszy post na forum, tak¿e proszê o wyrozumia³o¶æ . Od paru dni siedzê na forum i czytam posty, robiê notatki poniewa¿ przymierzam siê do pomalowania swojego motocykla. Ilo¶æ informacji które wch³onê³a moja g³owa jest tak du¿a, ¿e pojawi³ mi siê ma³y mêtlik. Tak¿e proszê o pomoc i rzeczowe informacje, bo sezon siê zbli¿a i chcia³bym mieæ maszynê gotow± do jazdy .
Do rzeczy.
Posiadam kompresor 50 l, 2 t³oki, wydajno¶æ 430 l/min
Ma³y, wed³ug niektórych nie nadaje siê do malowania, dla innych wrêcz przeciwnie. Niewa¿ne, taki mam na taki mnie by³o staæ, koniec kropka
1. HVLP czy LVLP
Tutaj mam najwiêkszy problem. Dlaczego? Nie wiem czy kompresor uci±gnie HVLP. Wed³ug niektórych do ma³ych elementów (czyt. motocykl) siê nada. LVLP powinien bez problemów uci±gn±æ. Inni natomiast twierdz± ¿e pomaluje tym wszystko tylko bêdzie to wymaga³o cierpliwo¶ci. Mnie chodzi o w miarê sprawne malowanie
¯eby ograniczyæ koszty chcia³bym jednym pistoletem (ró¿ne dysze) po³o¿yæ bazê i klar. Jednak wed³ug niektórych bazê mo¿na po³o¿yæ przy niskim ci¶nieniu jednak klaru ju¿ nie (czy to prawda?). No i trudno¶æ malowania. Któr± metod± ³atwiej?
2. Pistolet – tutaj mo¿na rozwa¿aæ przez parê dni który lepszy. SATA, IWATA i inne super guny s± poza moim zasiêgiem. Mnie interesuje tylko do max 400 z³. Wybra³em kilka. Je¿eli macie inne propozycje zaproponujcie co¶ innego. Który by¶cie wybrali? Proszê o dwie propozycje z ka¿dej metody!
Je¶li HVLP to:
Profesional
EXPERT
LEADER HVLP 1.4
Jonnesway JA-HVLP-1080G
Je¶li LVLP to:
Star EVOT LVLP v2
Professional Lvlp
LEADER 1,4 LVLP – ten w promocji kosztuje 220 z³
JONNESWAY
3. Klar. Przeczyta³em gdzie¶ ¿e to motocykli powinno siê u¿ywaæ twardszego lakieru z koñcówk± SR. Jakiej firmy polecacie? Ultra Line, U-POL, T4W, Profix … ?
4. Czy do bazy, klaru mo¿na dodaæ utwardzacz i rozcieñczalnik obojêtnie jakiejkolwiek firmy? Oczywi¶cie z jakiej¶ górnej pó³ki.
Z góry dziêki za odpowied¼. Proszê nie rozpisujcie siê na Bóg wie ile. Wystarczy odpowied¼ ta, tak, ten bym wzi±³ … itp. Dlaczego? Poniewa¿ resztê mogê doczytaæ w necie. Chcia³bym aby¶cie po prostu postawili siê na moim miejscu i szczerze bez wdawania siê w zbêdne dyskusje (bo na tym forum jest ich multum), doradzili mi co jest dla mnie najlepsze!
Jeszcze raz dziêki. |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-01-31, 21:57
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
outlive napisa³/a: | bez wdawania siê w zbêdne dyskusje |
Ale my inaczej nie umiemy...
outlive napisa³/a: | Dlaczego? Poniewa¿ resztê mogê doczytaæ w necie. |
Skoro masz tward± dupê to po co nas pytasz...
outlive napisa³/a: | Proszê nie rozpisujcie siê na Bóg wie ile. Wystarczy odpowied¼ ta, tak, ten bym wzi±³ … |
Pistolet za 100 z³ np sata 4000 1.2 rp... 100 z³ to rata na miech.. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
Nokia
|
Wys³any: 2012-01-31, 22:00
|
0
|
|
|
:)
Pomóg³: 8 razy Posty: 523 Sk±d: Silesia City Center
|
1. HP lub RP (patrz±c na twój kompresor chyba bym da³ spokój z hvlp)
2. Sico Bronze RP
3. Duxone 1044, Mipa c50
4. Do bazy utwardzacza nie lejesz, lejesz tylko rozcieñczalnik najlepiej dedykowany, a do bezbarwnego rozcieñczalnik i utwardzacz który kupisz wraz z bezbarwnym w komplecie.
outlive napisa³/a: | Dlaczego? Poniewa¿ resztê mogê doczytaæ w necie |
jakby¶ jeszcze troche poczyta³ to ten temat by³by zbêdny |
|
|
|
|
|
outlive
|
Wys³any: 2012-01-31, 22:10
|
0
|
|
|
|
Kto pyta nie b³±dzi
Chce poznaæ wasze zdania i na ich podstawie poszukaæ dalszych informacji. Dwie takie same odpowiedzi (o ile siê bêd±) na te same pytanie, bêd± dla mnie informacj± ¿e warto zag³êbiæ siê dalej w temat... Chyba lepiej ¿e chce sam rozwiewaæ w±tpliwo¶ci ni¿ oczekiwaæ gotowego rozwi±zania !? |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2012-01-31, 22:55
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 960 Sk±d: Wroc³aw
|
Cytat: | Pistolet za 100 z³ np sata 4000 1.2 rp... 100 z³ to rata na miech.. |
kurde i to dwa lata trzeba sp³acaæ |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-01-31, 22:58
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
pawel1108 napisa³/a: | kurde i to dwa lata trzeba sp³acaæ |
Pó³ elementu wiêcej na miech ,,, a satysfakcja ??? |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2012-01-31, 23:02
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 960 Sk±d: Wroc³aw
|
outlive napisa³/a: | ¯eby ograniczyæ koszty chcia³bym jednym pistoletem (ró¿ne dysze) po³o¿yæ bazê i klar. Jednak wed³ug niektórych bazê mo¿na po³o¿yæ przy niskim ci¶nieniu jednak klaru ju¿ nie (czy to prawda?). No i trudno¶æ malowania. Któr± metod± ³atwiej? |
Co to to z pewno¶ci± prawda,¿e bazê nak³ada siê na innym-ni¿szym ci¶nieniu ni¿ klar i nie chodzi tu o metodê tylko wymagania jakie stawia producent materia³u,jedne klary siê rozlewa na ni¿szym inne na wy¿szym ci¶nieniu i o tym mo¿esz siê dowiedzieæ z karty technicznej produktu którego bêdziesz u¿ywa³ |
_________________ www.lakiernik-wroclaw.eu |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2012-01-31, 23:28
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
outlive napisa³/a: | Chce poznaæ wasze zdania i na ich podstawie poszukaæ dalszych informacji. |
A gdzie kolego uwa¿asz ¿e znajdziesz dok³adniejsze informacje od tych które tutaj otrzyma³e¶? Skoro uwa¿asz ¿e nie masz tutaj wiarygodnego ¿ród³a do zasiêgniêcia informacji na zadane przez Ciebie pytania to w jakim celu pytasz o co¶ co wa³kowane by³o ju¿ setki razy Wystarczy tylko dobrze poszukaæ na forum i masz gotowe odpowiedzi na drêcz±ce Ciê w±tpliwo¶ci.
Twoja sprê¿arka ma wydajno¶æ efektywn± w granicach oko³o 240 lit. tak¿e o pistoletach (prawdziwych firmowych) HVLP mo¿esz spokojnie zapomnieæ poniewa¿ ich rzeczywiste zapotrzebowanie na powietrze to oko³o 420-430 litr. Tutaj do podanej kwoty (400z³) mo¿esz kupiæ Air Gunsa AZ3 HTE2 ,jej zapotrzebowanie na powietrze mie¶ci siê w granicach 200 litr. tak¿e spokojnie Twój kompresor uci±gnie ten pistolet.
Je¶li jednak chcesz kupiæ jakie¶ chiñskie "cacuszko" to mo¿esz wybieraæ ,przebieraæ w kolorach i kszta³tach korpusów pokrête³ itp elementów One wszystkie jako¶ci± s± podobne tak¿e: "albo siê udo kupiæ taki co co¶ maluje albo siê nie udo"
Resztê ju¿ masz podane przez kolegów tak¿e wyci±gaj wnioski ,my¶l analizuj i szukaj w innych miejscach odpowiedzi na ten jak¿e skomplikowany problem
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2012-02-01, 00:56
|
0
|
|
|
Pomóg³: 8 razy Posty: 415
|
Je¶li chodzi o pistolecik to jak widaæ nie kupujesz go aby zawodowo lakierowaæ jednego tira dziennie a tylko swoje moto wiêc np. kup taki: http://www.allegromat.pl/aukcja97345
We¼ wersjê RP z dysz± 1,3 a bêdzie ok {na tyle ile pozwala mu to co zer¿nêli z oryginalnego pierwowzoru} i do bazy i do bezbarwnego - z pewno¶ci± dasz sobie radê a tym bardziej ¿e to moto a nie srebrna maska od okulara.
Do podk³adu ten gunik ma przyma³± dyszkê ale jako ¿e to moto wiêc ¶ladowe ilo¶ci podk³adowania, oraz ¿e to raczej na naprawê byæ mo¿e jednorazow± to dasz jako¶ radê i tym go podlaæ.
Co do baz to do nich dodaje siê tylko rozcieñczalnika i najlepiej tylko dedykowanego - czyli taki jaki zaleca fabryka.
Tak samo do lakierów plus utwardzacz te¿ od kompletu.
A czy na moto musi byæ koniecznie SR? Bo ja wiem - wg. mnie nie koniecznie.
Jednym z tanich lakierów jest DUXON 1044 a z utwardzaczem FAST schnie jak szalony wiêc móg³by byæ ok - tym bardziej ¿e zapewne warunków laboratoryjnych nie masz |
|
|
|
|
Nokia
|
Wys³any: 2012-02-01, 01:42
|
0
|
|
|
:)
Pomóg³: 8 razy Posty: 523 Sk±d: Silesia City Center
|
senior, Jak± my mamy jedno my¶lno¶æ |
|
|
|
|
senior
|
Wys³any: 2012-02-01, 16:50
|
0
|
|
|
Pomóg³: 8 razy Posty: 415
|
Widzisz z lekka by³em przyspany i nie doczyta³em lub po przeczytaniu nie bardzo pamiêta³em co wy¿ej napisa³e¶ i powieli³em jak kalka. |
|
|
|
|
936
|
Wys³any: 2012-03-01, 20:13
|
0
|
|
|