Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
thomas2603 
Wys³any: 2011-11-23, 17:52   gryzienie bazy z podk³adem
0
UP DOWN
thomas2603

Sk±d: Kraków
Witam wszystkich.Jestem tu now± osob± na forum .Mam problem z po³o¿eniem bazy na podk³ad.Jak po³o¿ê drug± warstwê bazy w miejscu gdzie by³ podk³ad ³aczny ze starym lakierem zaczyna siê gry¶æ .Pomó¿cie proszê nie wiem co ¼le robiê. :/

defekt.jpg
CO JEST NIE TAK
Plik ¶ci±gniêto 483 raz(y) 583.68 KB

Simon 
Wys³any: 2011-11-23, 18:24   
0
UP DOWN
in¿

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: Zgierz
Jest kilka mo¿liwo¶ci:
-u¿ywasz zbyt agresywnego rozcieñczalnika do bazy
-aplikujesz bazê w zbyt grubych warstwach
-nie dajesz odparowaæ warstwom bazy

Rozwi±zaniem jest oddzielenie podk³adu akrylowego podk³adem epoksydowym i osobi¶cie uwa¿am to rozwi±zanie za najlepsze. Jednak mo¿e spróbowaæ przeszlifowaæ to to masz i k³a¶æ bazê w bardzo cienkich warstwach (suchych). Najpierw jednak sprawd¼ jakiego rozcieñczalnika do bazy u¿ywasz bo byæ mo¿e tutaj tkwi problem. Napisz jakich firm u¿ywasz produktów.

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-11-23, 18:53   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Simon napisa³/a:
Jest kilka mo¿liwo¶ci:

Pod³o¿e jest niestabilne chemicznie.
Pozostaje zdarcie tego pogryzionego, naprawa, epoksyd i dalej ju¿ normalnie.
Delikatnie z rozszlifowaniem powierzchni przeznaczonej do odciecia epoksydem.
Zawsze jeszcze s± podk³ady nie zawieraj±ce w sobie rozcieñczalników a na takie niestabilne pod³o¿e bardzo pomocna by by³a baza wodna - nic sie nie podniesie.

thomas2603 
Wys³any: 2011-11-23, 18:54   
0
UP DOWN
thomas2603

podk³ad da³em duxone dx1062 i utwardzacz dx1024 rozciêczalnik multi fuller v40 pistoletem z dysz± 2,0 suszy³em podk³ad suszarka w odpowiedniej odleg³o¶ciok 3 godzin .baza by³a daewoo 70 u do bazy da³em rozpuch multi fuller v 40 z tego co wiem to jest on uniwersalny malowa³em pistoletem sico rp 1,3 i dawa³em cienkie warstwy bazyw odstepach 15 minutowych a zgryz³o sie w miejscach gdzie by³a szpachla ze starym lakierem nie k³ad³em klaru bo nie by³o sensu

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-11-23, 18:55   
0
UP DOWN

Simon napisa³/a:
Jednak mo¿e spróbowaæ przeszlifowaæ to to masz i k³a¶æ bazê w bardzo cienkich warstwach

To nie jest rozs±dne ani zgodne ze sztuk± a na dodatek lakier bezbarwny podniesie to co nie jest stabilne.

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-11-23, 18:57   
0
UP DOWN

thomas2603 napisa³/a:
zgryz³o sie w miejscach gdzie by³a szpachla ze starym lakierem

O tym mówiê.
Nale¿y teraz zlikwidowaæ (usun±æ) te miejsca niestabilne, ale tak aby nie naruszyæ w dalszej czê¶ci starego klaru.

Jest jeszcze niebezpieczeñstwo ¿e po aplikacji klaru mo¿e siê podnie¶æ stary klar i pomarszczyæ.

voytas81
Wys³any: 2011-11-23, 20:56   
0
UP DOWN

To ja dodam od siebie.
Kiedy¶ z braku zmywacza silikonowego u¿y³em benzyny ekstrakcyjnej efekt dok³adnie jak pokazujesz.
Ca³kiem niedawno nacio³em siê na rozpuchu, do bazy mia³em tylko EXLAKa i podnios³o.

W pierwszej oczywi¶cie ze jak przyszed³ zmywacz to po problemie a w drugim zmieni³em rozpuch na normalny. Raz jeszcze mia³em problemy na ma³ych wnekach ale to by³ niezmatowiony stary lakier i podk³ad nie mial czego sie z³apaæ.

thomas2603 
Wys³any: 2011-11-24, 08:05   
0
UP DOWN
thomas2603

Niestety kiedy¶ u¿ywa³em benzyny ekstrakcyjnej do odt³uszczania i czasem rózne rzeczy sie dzia³y wiec stosuje teraz tylko zmywacza silikonu Bolla.Wiadomo ¿e to troszkê wiêcej kosztuje ale nie ma co ¿a³owaæ

thomas2603 
Wys³any: 2011-11-24, 08:20   
0
UP DOWN
thomas2603

Wiadomo ¿e baza pogryz³a sie na ³aczêniu ze starym lakierem w paru miejscach,po³owe drzwi jest ok a druga po³owa miejscami jest pogryziona.Kupiê jaki¶ ³agodny rozpuszczalnik do bazy bo mia³em uniwersalny multi fuller v40.Ale wczesniej musze to przeleciec epoxydem,a mam trotona co schnie 12h w 20 stopniach a wiadomo czas sie te¿ liczy wiec go musze chyba suszark± suszyæ

gugun 
Wys³any: 2011-11-24, 16:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
nie rozumiem czemu piszesz wogole ze podnioslo sie na laczeniu ze szpachlem...jakim cudem skoro na laczeniu POWINIEN byc podklad i skoro podklad nie podniosl to baza tez nie powinna...

gugun 
Wys³any: 2011-11-24, 16:26   
0
UP DOWN

a podnioslo ci sie bo jest zima kolego a podczas lakierowania powinno byc ok20st. i wtedy sie nie podnosi bo wszystko schnie prawidlowo...a nie latanie z suszarka...

thomas2603 
Wys³any: 2011-11-24, 17:15   
0
UP DOWN
thomas2603

temperature mam 15 stopni a garaz mam podgrzewany,jak skoncze to musze lekko uchylic drzwi garazowe bo nie mam wyci±gów i bym sie udusi³

Siekiera
Wys³any: 2011-11-24, 19:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
na pewno nie podnios³o przez temperaturê, 15 st to wypas :D znam takich co do 12 hajcuj± w piecu :shock:

thomas2603, wyprostuj sprawê chemii (zw³aszcza rozcieñczalników) i bêdzie dobrze. Uniwersalny to jest np klucz francuski a rozcieñczalniki dobieraj dedykowane.

Ostatnio chodz± na rynku takie uniwersalne rozcieñczalniki poni¿ej 5 z³ netto za litr !!!!! i wiele mieszalni ³apie siê na to. Trzeba to to rozlewaæ ale przebitka jest zaj.bista tylko ciekawe czy taki handlowiec co wciska takie pop³uczyny we¼mie pó¼niej odpowiedzialno¶æ za poprawki :roll:

gugun 
Wys³any: 2011-11-24, 19:40   
0
UP DOWN

Siekiera napisa³/a:
a tylko ciekawe czy taki handlowiec co wciska takie pop³uczyny we¼mie pó¼niej odpowiedzialno¶æ za poprawki
zegna na producenta producent na cos tam....
Siekiera napisa³/a:
a pewno nie podnios³o przez temperaturê, 15 st to wypas znam takich co do 12 hajcuj± w piecu
wszystko mozna z tym ze kolega zapewnie grubo leje,zanim dobrze odparuje to nastepna...i wtedy rozpuch ma czas zeby zareagowac z poprzednimi warstwami...w takiej tem to warstwy ciensze a przed nawet z 2 kontaktowe i bedzie ok,ale rozpucha tez nie mozna wykluczyc...

PROJEKTER
Wys³any: 2011-11-24, 20:29   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
thomas2603 napisa³/a:
temperature mam 15 stopni a garaz mam podgrzewany,jak skoncze to musze lekko uchylic drzwi garazowe bo nie mam wyci±gów i bym sie udusi³

No widzisz i to jest powód .... ¿e ciê gryzie :D

senior
Wys³any: 2011-11-24, 21:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Wed³ug mnie to nie bior±c pod uwagê NITRA nie jest to wina rozcieñczalnika - chocia¿ tu dosta³e¶ konkretn± odpowied¼ ¿e dodaje siê tylko dedykowane - od kompletu. Uniwersalne NIE ISTNIEJ¡ !!! Masa ludzi je leje nie dla tego ¿e takie s± dobre tylko dlatego ¿e s± tañsze od orygina³ów {chocia¿ nie zawsze} i "wydaje siê" im ¿e nic z³ego siê nie dzieje - bo na pierwszy rzut oka nic nie widaæ.
Grubo¶æ czy te¿ "mokro¶æ" bazy nie ma tu znaczenia bo sam latami na ogó³ pierwsz± warstwê dajê kontaktow± a kolejn± czy dwie kolejne wylewam na mokro jak akryl 2k. Je¶li pod³o¿e jest dobrze przygotowane i stabilne oraz materia³y nie s± ekstremalnie skopane to nic nie ma prawa siê dziaæ. {mówiê o konwencji bo w "wodzie" tym bardziej}

W Twoim przypadku patrz±c na prawie idealne linie zgryzienia stawiam na nieprawid³owe przygotowanie pod³o¿a pod podk³ad oraz pó¼niej pod pow³oki wierzchnie. A dok³adnie obrze¿a podk³adu nie maj± stabilnego pod³o¿a czyli s± na niedomatowanej starej pow³oce.
Tak stawiam widz±c linie zgryzienia.
Czy wed³ug Ciebie miejsca powa¿one s± to miejsca w których koñczy³ siê podk³ad a zaczyna³a poprzednia pow³oka - czy s± to dok³adnie obrze¿a podk³adu? {na wstêpie zak³adam ¿e tak}

thomas2603 
Wys³any: 2011-11-25, 09:14   
0
UP DOWN
thomas2603

Wed³ug mnie miejsca powa¿one s± to miejsca w których koñczy³ siê podk³ad a zaczyna³a poprzednia pow³oka.Po warstwie kontaktowej nic nie wysz³o. Na to po 10 minutach po³o¿y³em drug± warstwê bazy troszkê grupsz±, to za chwile sie pogryz³o w paru miejscach.Podk³ad duxone po³o¿y³em na wcze¶niej szpachlowane ,zmatowione i odt³uszczone, zmywaczem sylikonowym miejsca w szerszym odcinku ni¿ szpachla by³a po³o¿ona a po wyschniêciu podk³ad zmatowi³em papierem na mokro 600-800-1000 na równo ze starym lakierem i tam w³a¶nie sie pogryz³o jak zaczo³em k³a¶æ bazê

gugun 
Wys³any: 2011-11-25, 10:49   
0
UP DOWN

a moze za daleko ci sie podkladem pojechalio w miejsce niezmatowane???

gugun 
Wys³any: 2011-11-25, 10:50   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
No widzisz i to jest powód .... ¿e ciê gryzie
no widzisz chociaz o tym mamy podobne zdanie:) :cool:

thomas2603 
Wys³any: 2011-11-25, 17:11   
0
UP DOWN
thomas2603

Dzi¶ zmatwa³em po³owê drzwi i po³o¿y³em epoxyd trotona zauwa¿y³em ¿e w miejscu gdzie sie przetar³em do blachy wysz³o zgryzienie.¯a³uje ¿e na te wcze¶niejsze zgryzienie po oczyszczeniu nie da³em szpachli i nie wyczy¶ci³ tego i dopiero na to da³ epoxyd.Jedn± warstwê da³em kontaktow± i odczeka³em 20 minut i po³o¿y³em nastêpn± i zacze³o wychodziæ dziadostwo

gugun 
Wys³any: 2011-11-25, 18:14   
0
UP DOWN

wez zakladaj na polerke talez z papierem,objedz do golej blachy i bedziesz mial spokoj:)

PROJEKTER
Wys³any: 2011-11-25, 22:06   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Mo¿e po prostu to raz, a dobrze wysusz !

gugun 
Wys³any: 2011-11-26, 10:05   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
czym??suszarka?? :D

Lackdoctor 
Wys³any: 2011-11-26, 11:01   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
PROJEKTER napisa³/a:
czym??suszarka?? :D

Ale¿.
Poprostu zakupionym promiennikiem IR.
Mogê podaæ linki do profesjonalnych promienników o falach krótkich, bo te o ¶rednich falach przecie¿ siê nie nadaj± do niczego, ,,,, ba, wrêcz szkodz±.
Tylko o co chodzi z ta tabelk± z karty technicznej jednego z czo³owych producentów materia³ów lakierniczych????
http://screenshooter.net/2200499/qocupau

thomas2603 
Wys³any: 2011-11-26, 23:46   
0
UP DOWN
thomas2603

Jako¶ sobie poradzi³em ,po³o¿y³em pok³ad na epoxyd na miejsce zgryzienia wyczy¶ci³em i zaszpachlowa³em ,po³o¿y³em bazê za 30 minut klar i wszystko ok przez pó³ godziny by³o by³o piêkne lustereczko a potem na kla¿e pojawi³y sie ,takie dziurki jak by na ku³ ig³± ,s± ma³o wiedoczne, a od czego wysz³y to ja nie wiem

senior
Wys³any: 2011-11-27, 10:59   
0
UP DOWN

thomas2603 napisa³/a:
Wed³ug mnie miejsca powa¿one s± to miejsca w których koñczy³ siê podk³ad a zaczyna³a poprzednia pow³oka
Wiêc ¼le przygotowujesz pod³o¿e pod podk³ad b±d¼ podk³adujesz dalej ni¿ masz przygotowane pod³o¿e.
Czym i jak jest przygotowane pod³o¿e pod podk³ad na jego obrze¿ach?
Czy podk³adujesz tylko miejsca zmatowane czy wychodzisz ¶wiadomie a¿ za nie?
Tu masz b³±d i tutaj musisz co¶ zmieniæ aby nie mieæ takich przypadków.

gugun 
Wys³any: 2011-11-28, 10:24   
0
UP DOWN

senior napisa³/a:
Wiêc ¼le przygotowujesz pod³o¿e pod podk³ad b±d¼ podk³adujesz dalej ni¿ masz przygotowane pod³o¿e.
Czym i jak jest przygotowane pod³o¿e pod podk³ad na jego obrze¿ach?
Czy podk³adujesz tylko miejsca zmatowane czy wychodzisz ¶wiadomie a¿ za nie?
Tu masz b³±d i tutaj musisz co¶ zmieniæ aby nie mieæ takich przypadków.
o tym pisalem wczesniej tylko kolega slabo czyta odpowiedzi w swoim temacie

mariann
Wys³any: 2012-01-28, 15:30   
0
UP DOWN

witam pod³±czê sie do tematu bo mia³em ostatnio dok³adnie ten sam problem co kolega pokaza³ na zdjêciu. ale ja nie doszed³em nawet do bazy bo mi siê podnosi³ ju¿ podk³ad akrylowy. Nie wiem z czego to wynik³o ale mia³em du¿e problemy.
Postaram siê trochê opisaæ
Naprawia³em przedni± maskê bo by³o sporo pêcherzy rdzy. Po oczyszczeniu skorodowanych miejsc do czystej blachy pomalowa³em to pêdzelkiem podk³adem reaktywnym, nastêpnie jak podesch³o psik³em podk³adem akrylowym. przesuszy³em suszark± i zacz±³em szpachlowaæ ubytki po czyszczeniu. Po po³o¿eniu szpachli zobaczy³em ¿e co¶ siê dzieje podejrzanego, poniewa¿ po wyschniêciu szpachli jak obrabia³em papierkiem to siê wa³kowa³a. Zacz±³em drapaæ paznokciem i szpachla mi siê jakby odkleja³a przy brzegach. Ale sirodkiem trzyma³a sie dobrze wiêc nie przej±³em siê tym. Po³o¿y³em jeszcze kilka warstw na cacy.
Wszystko ³adnie odt³u¶ci³em zmywaczem i zacz±³em malowaæ podk³adem akrylowym. Po³o¿y³em jedn± warstwê a tu jak u kolegi podk³ad wstaje na obrze¿ach szpachli.
Poczeka³em jak podeschnie psik³em jeszcze raz a tu jeszcze wy¿ej siê podnosi.
To mnie za³ama³o zamkn±³em warsztat i poszed³em na piwo.
Po przeanalizowaniu sytuacji: pytañ mo¿e byæ kilka
1 Czemu szpachla siê dobrze nie trzyma³a
2 Dlaczego szpachla nie po³±czy³a siê z podsuszonym podk³adem akrylowym
3 Czy szpachla jak stoi w zimnym gara¿u i jest zimna to ma jaki¶ wp³yw na jej schniêcie podczas k³adzenia ju¿ w ciep³ym pomieszczeniu
4 A mo¿e trza zmatowaæ ten podk³ad akrylowy przed szpachlowaniem ale jak w tych dziurach doj¶æ papierem i pewnie poprzeciera siê do reaktywnego.

Napiszê tylko ¿e jak robi³em w ten sposób ¿e przykrywa³em podk³ad reaktywny bezpo¶rednio epoxydowym i na to szpachla to nie mia³em ¿adnych problemów do czasu jak
go¶æ w mieszalni powiedzia³ ¿e nie wolno k³a¶æ epox na reaktywny tylko trzeba akrylowy.
Pos³ucha³em go i naci±gn±³em siê na du¿e koszty.
A samochody które zrobi³em tak jak napisa³em je¿d¿± ju¿ ze dwa lata i nic siê nie dzieje.
Pozdrawiam

jacenty 741
Wys³any: 2012-01-29, 07:58   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Najprawdopodobniej za ma³o wyschniêty podk³ad akrylowy,suszenie suszark± do stanu zmatowienia nie oznacza wyschniêcia podk³adu.Trzeba by³o odczekaæ kilka godzin.Poza tym:czy nie by³ to akrylowy w sprayu?Piszesz,¿e robi³e¶ ju¿ kilka samochodów w przeci±gu kilku lat,wiêc chyba raczej robisz ju¿ pistoletem?Poza tym,nie rozumiem tego
mariann napisa³/a:
ale jak w tych dziurach doj¶æ papierem i pewnie poprzeciera siê do reaktywnego.
Jak masz odpryski,to nie zostawiasz ich w formie dziur,które zasyfisz szpachl±,tylko trzeba je rozszlifowaæ do stanu ³agodnych przej¶æ w kolejne warstwy,i dopiero wtedy podk³ady i szpachle.
O z³ym doborze podk³adów nie wspominam,bo ¶ledzisz jaki¶ czas to forum,i wiesz o co kaman.
Podk³ad akrylowy MUSI byæ zmatowany (i dobrze wyschniêty) przed nak³adaniem szpachli.Jak masz problem z doj¶ciem gdzie¶ podczas matowania,to u¿ywaj g±bki z papierem lub w ostateczno¶ci w³ókniny zielonej lub bordowej.
mariann napisa³/a:
Czy szpachla jak stoi w zimnym gara¿u i jest zimna to ma jaki¶ wp³yw na jej schniêcie podczas k³adzenia ju¿ w ciep³ym pomieszczeniu
Mo¿e j± przemrozi³e¶?

senior
Wys³any: 2012-01-29, 11:33   
0
UP DOWN

Je¶li usuwasz rdzê do czystej go³ej blachy to zamiast przek³adañca reaktywny/akrylowy zastosuj sam epoksydowy a to i u³atwi pracê i przyspieszy ale te¿ samo w sobie podniesie jako¶æ gdy¿ nie jest zbyt dobr± technologi± szpachlowaæ po podk³adzie akrylowym.
A po³±czenie szpachla/epo {chemiczne} gwarantuje dobre/¶wietne po³±czenie tych dwóch produktów bez potrzeby dodatkowego nadawania przyczepno¶ci {dla podk³adu EPO}.
O czasie schniêcia wspomnia³ kolega powy¿ej.

mariann
Wys³any: 2012-02-01, 14:50   
0
UP DOWN

w³a¶nie zastosowa³em podk³ad akrylowy w spraju bo chcia³em pospieszyæ robotê.
Czemu piszecie ze spraj jest nie dobry pod szpachlê ,nie trzyma siê dobrze?
Czy jest taka du¿a ró¿nica pomiêdzy podk³adem akrylowym w spraju a pod pistolet przecie¿ to i to jest podk³ad akrylowy.
Zawsze stosowa³em pod pistolet a teraz po¶piech mi wyszed³.
Pozdro

gugun 
Wys³any: 2012-02-01, 16:59   
0
UP DOWN

mariann napisa³/a:
przecie¿ to i to jest podk³ad akrylowy.
a jaka jest ró¿nica pomiedzy 20 latka a 50 latk± przecie¿ to kobita i to kobita :D

senior
Wys³any: 2012-02-01, 16:59   
0
UP DOWN

Podk³ad w sparyu to najczê¶ciej akrylowy 1k czyli nie chemoutwardzalny. Te 2k s± w porównaniu do niego "mocniejsze". Ale chodzi o jeszcze inn± kwestiê: szpachla jest "jeszcze mocniejsza" wiêc tak teoretycznie nawet po akrylowych 2k siê nie powinno szpachlowaæ.
Podk³ad akrylowy to wype³niacz miêkki a szpachla twardy wiêc nie powinno siê nak³adaæ twardego na miêkki.
Przyk³ad z ¿ycia: posmaruj kanapkê grubsz± warstw± miêkkiego rzadkiego mase³ka a pó¼niej rozsmaruj na tym zimny gêsty serek topiony bez zruszania mase³ka pod spodem - ciê¿ko {to oderwane od kitu i podk³adu ale z lekka co¶ podpowie}
Wiêc kit ³aduje siê na "mocne" pod³o¿e.....

mariann
Wys³any: 2012-02-03, 10:22   
0
UP DOWN

wiêc ju¿ sam nie wiem. To czym mam przykryæ ten podk³ad reaktywny którym pomalujê w¿ery w b³otniku. Ka¿dy mówi inaczej.
Chyba zostanê przy tym jak robi³em do tej pory choæ jest to nie zgodne z kart± techniczn±, czyli k³ad³em podk³ad reaktywny potem epox a potem szpachla.
Robi³em tak od 3 lat i nigdy nic siê dzia³o nic nie odpad³o nikt nie przyjecha³ z reklamacj±
Szpachla zdecydowanie lepiej siê trzyma epoxu ni¿ tego podk³adu akrylowego.
A to ¿e nie mo¿na k³a¶æ epoxu na reaktywny nie przekonuje mnie jako¶.
Epox to fajny podk³ad wszystko zakryje, odizoluje czêsto ratuje nam ¿ycie w razie problemów z pod³o¿em.

Nokia 
Wys³any: 2012-02-03, 10:59   
0
UP DOWN
:)

Sk±d: Silesia City Center
Skoro epox taki fajny to po co dawa³es ten reaktywny ? Nie lepiej by³o dobrze wyczy¶cic ten b³otnik na to epox i kit ? I bez problemu i paniki ? A jak dla mnie epox na reaktywny to juz dziwna kombinatorka, szkoda czasu.

senior
Wys³any: 2012-02-03, 11:12   
0
UP DOWN

mariann napisa³/a:
Chyba zostanê przy tym jak robi³em do tej pory choæ jest to nie zgodne z kart± techniczn±, czyli k³ad³em podk³ad reaktywny potem epox a potem szpachla.
Wiêc mo¿esz jeszcze przeczytaæ i ten w±tek:http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=5446

A skrót/wyt³umaczenie tego co piszesz jest przez PROJEKTERA opisany tak:
PROJEKTER/MODULAR napisa³/a:
Co do epoksydu na reaktywny ... to ju¿ wiêkszo¶æ z was wie, ¿e to materia³y o identycznym zadaniu w pow³oce. Jednak na epoksydowy mo¿na nak³adaæ poliester.

Za³ó¿my ¿e gdzie¶ pod zderzakiem u¿yli¶cie na w¿erach reaktywnego bo nie chcieli¶cie tego szpachlowaæ. Przymierzamy element a to jednak widoczne miejsce i trzeba je poszpachlowaæ. Wype³niacz akrylowy do g³upi pomys³. Idealny by³by epoksyd. No ale jest ju¿ tu reaktywny ! Co teraz ?

Teraz mo¿na bez problemów po³o¿yæ epoksyd na reaktywny. :tak:

Nic siê nie stanie je¿eli damy temu epoksydowi wyschn±æ zanim po³o¿ymy poliester bo epoksyd dokona penetracji cienkiej warstwy reaktywnego i bêdzie on teraz aktywny a¿ 20 godzin. Jak poszpachlujecie bez grzania promiennikiem IR, albo wcze¶niej ni¿ po 20 godzinach w temp. 16 st C, to w dupe odpadnie wszystko przy szlifowaniu. Jak wygrzejecie te dwa produkty po aplikacji i dopiero na to poliester .... to bêdzie OK.

Jak widaæ mo¿na nak³adaæ na reaktywny epoksyd ... tylko podstawowe pytanie .... NA jak± cholerê ??? To strata czasu kasy i energii ... jednak w przypadkach ekstremalnych - mo¿na, znaj±c zachowanie fizykochemiczne obu tych produktów i chwilow± wadê jak± mog± wywo³aæ, oraz sposób jak tego problemu siê pozbyæ.

Czy teraz ju¿ rozumiecie ¿e reaktywny i epoksyd to po³±czenie mo¿liwe i dopuszczalne ale .... bezsensowne :cool: ..... To tak samo jak z tym przecinkiem w opisie o reaktywnym i akrylowym ... Mo¿na ale ... po przecinku .... w okre¶lony ¶ci¶le sposób w okre¶lonych przypadkach i bez pretensji do producenta :tak:

gugun 
Wys³any: 2012-02-03, 11:13   
0
UP DOWN

dok³adnie zrob tak jak nokia pisze,

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów