Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
maciejh92
Wys³any: 2012-02-05, 10:41   Malowanie auta czerwonym. G³adzenie zderzaka ¿ywic±.
0
UP DOWN

Witam. Malowa³em ju¿ co prawda trochê, pierwsze auto równie¿ mam ju¿ za sob±, ale piszê w tym dziele, poniewa¿ nie uwa¿am siê za jakiego¶ super profesjonalistê z 10 letnim sta¿em ;) Jestem lakiernikiem po kursie. Na codzieñ siê uczê, po godzinach jestem mechanikiem(z wykszta³cenia), malujê prywatnie swoje rzeczy, ew dla kumpli ;) Dlatego liczê te¿ na Wasze porady :)

Wcze¶niej malowa³em auto, które by³o ca³e bia³e w dobrym stanie, nie trzeba by³o podk³adowaæ(no prawie). Auto by³o bia³e, na to sz³a bia³a baza i per³a, wiêc ¿adna filozofia.

Przejdê do rzeczy: Teraz mam do malowania czerwone auto, któremu przyda³o by siê troszkê poszlifowaæ, szpachlowaæ itd. Czy muszê je ca³e podk³adowaæ? Dajmy dla przyk³adu: Maska jest w bdb stanie, jedynie w jednym miejscu bêdzie szlifowana do blachy i gram szpachli pójdzie. Czy w tym przypadku muszê ca³ego w podk³ad daæ, czy tylko miejsce naprawiane? Chodzi mi o to czy baza (kolor EKB Peugeota, firmy T4W z elakiery.pl) pokryje to dobrze i nie bêdzie ró¿nicy w odcieniu w miejscu, gdzie poszed³ podk³ad? B³otnik czy drzwi za to maj± np w rogu lekki wgniotek parkingowy i na ¶rodku odprysk, pod spodem widaæ podk³ad bia³y. Tylne drzwi s± w bdb stanie.
Zderzak akurat muszê pokryæ ca³y w podk³ad, gdy¿ bêdzie majstrowany. Sugerujecie mi jaki¶ kolor podk³adu pod czerwon± baze? Czarny?

Druga sprawa: Zderzak ma takie jak by przet³oczenia fabryczne. Chcê je wyg³adziæ. Dawno temu, jak mi to robi³ lakiernik zrobi³, jak to on powiedzia³: "¿ywic± z w³óknem" novola - zielona puszka. Poniewa¿ autko mia³o ma³e bum, chcê to samo zrobiæ z drugim zderzakiem. Na starym zderzaku faktycznie widaæ, ¿e ta ¿ywica jest jaka¶ zielona. Ale ja osobi¶cie z zielonych puszek novola tylko kojarzê szpachlówkê natryskow± :) A z ¿ywic jest tylko przezroczysta(z utwardzaczem lekko ró¿owa sie zrobi). Poradzicie co¶? ¯ywica nie odpadnie, ale zale¿y mi na tym, ¿eby nie pêka³a. Tamta nie pêk³a przez 2 lata ;]
Równie dobrze móg³ bym to szpachlowaæ, ale jak ¿ywica zda³a egzamin to po co dawaæ na zderzak kilo szpachli ;)

Z góry dziêki za porady...

Nokia 
Wys³any: 2012-02-05, 16:51   
0
UP DOWN
:)

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: Silesia City Center
maciejh92 napisa³/a:
Czy muszê je ca³e podk³adowaæ?

Nie, nie musisz podk³adowaæ ca³ego elementu, tylko woko³o naprawianego obszaru.

maciejh92 napisa³/a:
Chodzi mi o to czy baza (kolor EKB Peugeota, firmy T4W z elakiery.pl) pokryje to dobrze i nie bêdzie ró¿nicy w odcieniu w miejscu, gdzie poszed³ podk³ad?

Jak dobrze zamalujesz to nie bêdzie ró¿nicy. Proponuje Ci przed malowaniem ca³ego elementu baz± najpierw psiknaæ sobie 2 cienkie warstewki na miejsce w którym masz podk³ad, zeeeby to troszke juz wyrównac a pozniej malowaæ ca³o¶æ. Baza na te miejsca w ktorych masz podkad moze byc kapke mniej rozcieñczona aby lepiej kry³o, a na calo¶c rozcienczasz wg. zalecen producenta bazy.

maciejh92 napisa³/a:
Sugerujecie mi jaki¶ kolor podk³adu pod czerwon± baze? Czarny?

Ten EKB to chyba ciemna baza no nie ? Szarym ciemnym podk³adem to zrób. Ewentualnie jak bys chcia³ mozesz dokupic vs czyli podk³ad przed baz± o odpowiednim odcieniu szaro¶ci do danego koloru. Ale skoro to tylko pare miejsce bedzie naprawianych to ja bym go odpu¶ci³.

Co do ¿ywicy ja tez duzo nia klei³em do abs sie fajnie klei³a i nic nie odpada³o, ale do pp nie bardzo. Jak pamietam by³ to polfill.

maciejh92
Wys³any: 2012-02-06, 08:31   
0
UP DOWN

Dziêki za odpowied¼. EKB raczej nale¿y do ciemniejszych kolorów(tam mi siê wydaje ;) ). To siê nawet dobrze sk³ada, bo mam trochê tego ciemnego szarego podk³adu...

A kto¶ inny móg³ by siê wypowiedzieæ na temat tych ¿ywic? Sam mo¿e spróbujê t± ¿ywic± novola na próbê w jednym miejscu i zobaczymy co z tego bêdzie. Jedynie mnie zastanawia sk±d on wzi±³ "¿ywice z w³óknem" z zielonej puszki novola... Mówi³, ¿e ta ¿ywica ju¿ by³a zmieszana z drobinkami w³ókna. Muszê siê bardziej przyjrzeæ staremu zderzakowi, zeskrobaæ ¿ywicê i j± zbadaæ ;] Wolê mieæ pewno¶æ, ani pó¼niej malowaæ zderzak na nowo, bo popêka albo odpadnie ¿ywica...

Nokia 
Wys³any: 2012-02-06, 10:16   
0
UP DOWN
:)

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: Silesia City Center
Bardzo mozliwe ze poci±³ mate na drobne kawa³eczki i zmiesza³ to z zywic± no i masz zywice z w³óknem.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-02-06, 11:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
maciejh92 napisa³/a:
sk±d on wzi±³ "¿ywice z w³óknem" z zielonej puszki novola...
nokia92 napisa³/a:
Bardzo mozliwe ze poci±³ mate na drobne kawa³eczki i zmiesza³ to z zywic± no i masz zywice z w³óknem.

Ludzie .... co wy wypisujecie za bzdury,

Przecie¿ to zielone co kolega pisze to novol fiber mikro, czyli http://www.novol.pl/strony/1/i/59.php

Sk±d takie pomys³y kolego nokia92,

gugun 
Wys³any: 2012-02-06, 11:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
tez mi siê wydaje ¿e chodzi o szpachlówke z w³oknem ale nie mialem czasu od poczatk doczytac

gugun 
Wys³any: 2012-02-06, 12:03   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
o i mam temat ogarniety.tez przy czachotrupie robilem zderzaki na gladko to dawalem kitem z wluknem w rowki,stopniowo cienkimi warstwami i do dzisiaj tez 3ma.sama zywica jest zbyt malo elastyczna po wyschnieciu wiec moze pekac...jak juz to dobrze przyszlifowac dac z wluknem kit i na to zawyklym przeciagnac. a co do podkladu to jak nie ma odpryskow i innych to wystarczy z nadmiarem pojechac naprawiane miejsce i pozniej zamalowac podklad,rozciagnac baza i calosc lakierem...kolor czerwony wiec jak kazdy slabo kryje,radzil bym zamowic vs/a dedykowanego pod ten kolor jeszcze

maciejh92
Wys³any: 2012-02-06, 14:52   
0
UP DOWN

A faktycznie...mo¿e mia³ na my¶li t± szpachlówkê z w³óknem. Faktycznie jest zielona :) Muszê obadaæ stary zderzak i zobaczymy. Dziêki w ka¿dym razie za porady. Bardzo mi siê przydadz±. W praniu wszystko wyjdzie. Jak co to napiszê. I dam znaæ co z tym g³adzeniem :) Raz w sumie g³adzi³em szpachl±...ale uniwersaln± i nic siê nie dzia³o, ale lakiernik mnie na t± ¿ywicê nakrêci³. Mo¿e faktycznie mia³ na my¶li fiber micro :)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: