Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
gugun 
Wysłany: 2012-02-06, 20:40   
0
UP DOWN

Robertlodz09, mi nie chodzi tyle o iloœc farby co szerokoœÌ strumienia...jak wleje gêsty bezbarwny cisnienie z 2,2 to nie rozkrece go na 3/4 bo sie utopie,a nie "zaleje bazy" gestym lakierem tak jak bym chcial:Dbo czym gesciejszy lakier tym rozbicie materia³u mniejsze...dla mnie 1.4 dyszza jest wystarczajaca a nawet za duza...a jak rozkrece dobrze to 2,2 bara to ciut za malo:D i dlatego chcia³bym coœ co tak rozbije gêsty jak moja rzadki materia³

gugun 
Wysłany: 2012-02-06, 20:43   
0
UP DOWN

Wawrzysz napisał/a:
dziwne te forum - mnostwo gadania a tak naprawde nic z tego nie wynika :) nie dowiedzialem sie ani jaki kompresor kupic ani jaki pistolet wybrac - fakt ze dzial airbrush byl pomocny - wiem skad wziac farby. Trzeba surfowac po necie i tam szukac.
to pytaj co chcesz wiedzieĂŚ...w tym dziale co 2 temat jest o pistoletach dowiesz sie kompletnie na forum wszystkiego,nawet na jaki klucz jest jaka srubka,ile obrotow ja przekrecic...a przy okazji kto z kim sypia...czego ci jeszcze trzeba??

Robertlodz09 
Wysłany: 2012-02-06, 20:59   
0
UP DOWN

Senior ;) uÂśmiechnij siĂŞ ,trzeba czasami popisaĂŚ z humorem ;) a Ty ciÂągle taki "spiĂŞty" ,czyÂżby posiadanie DV GTI Pro powodowaÂło taki stan powagi i napiĂŞcia ;)
Jak uwaÂżasz co moÂżna napisaĂŚ na tak zadane pytanie przez kolegĂŞ Wawrzysz ,skoro nic nie napisaÂł wiĂŞcej ? Do czego ,w jakich warunkach itd. ;)

Kolego Lackdoktor ,kaÂżdy zestaw naprawczy do pistoletĂłw Sata jest juÂż skalibrowany w Sata ,takÂże jeÂśli masz fabrycznie zapakowany w pudeÂłku zestaw moÂżesz ÂśmiaÂło go montowaĂŚ do pistoletu :tak:

Kolego Senior jeÂśli lakierujesz po 5-6 aut dziennie to wymiana takiego zestawu nawet raz na rok nie jest Âżadnym wydatkiem ;) tak samo jak plastikowy uszczelniacz pomiĂŞdzy korpusem a dyszÂą :tak: Zapewne to wiesz.......
Pozdrawiam! :spoko:

senior
Wysłany: 2012-02-06, 21:16   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisał/a:
Senior ;) uÂśmiechnij siĂŞ ,trzeba czasami popisaĂŚ z humorem ;) a Ty ciÂągle taki "spiĂŞty" ,czyÂżby posiadanie DV GTI Pro powodowaÂło taki stan powagi i napiĂŞcia ;)
Jak uwaÂżasz co moÂżna napisaĂŚ na tak zadane pytanie przez kolegĂŞ Wawrzysz ,skoro nic nie napisaÂł wiĂŞcej ? Do czego ,w jakich warunkach itd. ;)
Ja nie jestem Roberto spiĂŞty tylko takie podejÂścia sÂą zawsze i to jest durne
Ty moÂże tego nie zauwaÂżasz a ja tak.
Poza tym kolega WAWRZYSZ zada³ to pytanie kilka dni temu i NIKT poza mn± nawet nie raczy³ siê do niego odezwaæ: A PONOÆ SAMI ZNAWCY.
I wychodzi teraz na to Âże byÂłem jedyny ktĂłry na PW wÂłaÂśnie zadaÂł mu konkretniejsze pytania na poczÂątek do czego chce te guny, do jakich warunkĂłw itp.
CzÂłowiek miaÂł prawo siĂŞ z lekka wkurzyĂŚ bo zadaÂł pytanie w odpowiednim dziale, nikt siĂŞ o nic nie zapytaÂł a tutaj jest kilku co pisze niby o tym eseje na kilka stron.
TakÂże nie ma co siĂŞ czepiaĂŚ czÂłowieka.

Poza tym Robercie ja duÂżo lakierujĂŞ, a znajomki w "fabrykach przerobu" jeszcze wiĂŞcej wiĂŞc wiem jakie sÂą przebiegi. A to Âże coÂś na siebie za rok zarobiÂło i trza w to ÂładowaĂŚ 400zÂł a w konkurencyjny nie dla mnie nie jest ÂżadnÂą przesÂłankÂą. Tzn. jest lecz negatywnÂą a nie pozytywnÂą.
Co to za teoria Âże ten w ktĂłry trzeba inwestowaĂŚ jest lepszy od tego w ktĂłry siĂŞ nie inwestuje?
Panowie od³ó¿cie czasami na bok fanatyzm i poczytajcie na spokojnie b¹dŸ dajcie komuœ poczytaÌ i niech opowie swoimi s³owami odczucia.....
Ale szkoda czasu bo fanatycy pozostanÂą fanatykami :P
Pozdro.

PROJEKTER
Wysłany: 2012-02-06, 21:33   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisał/a:
Kolego Lackdoktor ,kaÂżdy zestaw naprawczy do pistoletĂłw Sata jest juÂż skalibrowany w Sata ,takÂże jeÂśli masz fabrycznie zapakowany w pudeÂłku zestaw moÂżesz ÂśmiaÂło go montowaĂŚ do pistoletu :tak:

TAK to fakt. Przepraszam, Âże zapomniaÂłem odpowiedzieĂŚ na to pytanie. Robert ma racjĂŞ. KaÂżdy zestaw wymienny do SATA 3000 i 4000 jest kalibrowany i pakowany. ÂŻaden z zestawĂłw nie idzie prosto z maszyny do pudeÂłka i na europalete jak w DeVilbisie. KaÂżdy jest sprawdzany.

Natomiast kolego @senior ... ja to juÂż stary facet jestem i czas sprawdzania co tam, kto tam ma w rĂŞkawie to siĂŞ u mnie skoĂączyÂł 10 lat temu. Ja juÂż swoich faworytĂłw wybraÂłem, a teraz jak konkurent pokazuje coÂś nowego to tylko sprawdzam lepsze, czy gorsze od tego co juÂż dawno uznaÂłem za topowe. Fanatyzm SATA, czy tylko wielkie uznanie ... to juÂż nie ma znaczenia ... bo JA kolego wchodzĂŞ na forum i na pytanie ... jaki pistolet ? Napisze SATA ... tylko SATA i zawsze SATA ... Jaki model i w jakiej konfiguracji ? ... a to juÂż moÂżemy pogadaĂŚ ;) i wiesz co ? ÂŻaden wysokiej klasy fachowiec ... Âżaden specjalista i Âżaden technik z koncernu lakierniczego nie napisze i nie powie Âże PROJEKTER nie ma racji bo sÂą lepsze pistolety np xxx. Widzisz @senior SATA to koniec "drabiny". Tu w refinishu to szczyt ^^ .

A zobacz swoje rady .... w stylu kup IWATA, lub DV ... od razu sÂą pytania ... dlaczego nie SATA ? ^^

W tej bran¿y nie depcze siê SATA, Galsuritu, Standoxa, Duponta, Festoo,Wolf, USI, Blowtherm, IRT, TRISK, bo jak siê depcze to siê specjaliœci z Ciebie œmiej¹. Mo¿esz sobie tam porównaÌ inne firmy do wzorca np Bosch, czy Rupes czy nawet DeVilbiss do SATA ... ale to co na szczycie jest kolego nietykalne. To jest naj... i co z tego ¿e,TY czy mo¿e Ja mamy inne zdanie i preferencje ? To nic nie znaczy kolego @senior bo fakty s¹ tak czytelne i widoczne na rynku bran¿owym ¿e próba kopania tych na szczycie zawsze doprowadza do jednego ... Prêdzej, czy póŸniej zostaje siê "durniem" :spoko: .

NapisaÂłem ci dwa mega dÂługie posty naszpikowane konkretami i jasnymi zarzutami przeciw DeVilbisowi GTI PRO. Okazuje siĂŞ jednak Âże Ty @senior nie masz Âżadnego konkretu po za wÂłasnÂą opiniÂą do obrony tego urzÂądzenia. Nie wspominajÂąc juÂż o kaÂżdej nieudolnej prĂłbie ataku na SATA. Odpowiadasz na post, piszesz, piszesz, a w twoich posatach nie ma nic ... absolutnie nic z konkretĂłw, historii, danych technicznych, zestawieĂą porĂłwnawczych :nie:

Po co podejmujesz temat w ktĂłrym nie masz nic do powiedzenia, a moÂżesz siĂŞ jedynie wygÂłupiĂŚ ??? To forumowe harakiri ! ^^ ... ale jak faktycznie masz na to ochotĂŞ to pisz o zaletach Devilbissa .... pisz, pisz. :cool:

[ Dodano: 2012-02-06, 21:44 ]
senior napisał/a:
... Ale szkoda czasu bo fanatycy pozostanÂą fanatykami :P Pozdro.

To fakt. SzczegĂłlnie ci szczelnie zamkniĂŞci we wÂłasnych wizjach ^^

Co do rad w sprawie alternatywnych pistoletów szlifierek i materia³ów ... to mo¿e Ja siê wypowiem za siebie ....

Na mnie to w takich g³upich tematach absolutnie niech nikt nie liczy. ^^ Jak chcesz @senior pisaÌ jakdupe podetrzeÌ szk³em bo ktoœ p³acze, ¿e ma 200 z³ na sprzêt to mu pomó¿. ^^ Ka¿dy tu sam kszta³tuje w³asny wizerunek i opinie o sobie, a Ja nie wyobra¿am sobie ¿eby mnie ktoœ zacz¹³ kojarzyÌ z durnymi dziadowskimi poradami zawodowymi :nie: ... ale ten post jest to moje wyjaœnienie olewania postów w stylu Jaki pistolet za 100 z³ ? ^^ Wolê ¿eby mnie tu ktoœ wyzywa³, ¿e go olewam ... ni¿, ¿e go wpakowa³em w durne rozwi¹zanie g³upimi radami. :cool:

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-02-06, 22:54   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
TAK to fakt. Przepraszam, Âże zapomniaÂłem odpowiedzieĂŚ na to pytanie. Robert ma racjĂŞ. KaÂżdy zestaw wymienny do SATA 3000 i 4000 jest kalibrowany i pakowany. ÂŻaden z zestawĂłw nie idzie prosto z maszyny do pudeÂłka i na europalete jak w DeVilbisie. KaÂżdy jest sprawdzany.

DokÂładnie o takÂą odpowiedÂź mi chodziÂło po tym co przeczytaÂłem wczeÂśniej u Tomka w eseju o satach.

CoÂś siĂŞ staÂło?
Czy ja wyrosÂłem z kopania siĂŞ wzajemnie?
Czy wam siĂŞ nudzi drodzy panowie?

PS
@Gugun?
Masz sate 4000 ???
Bo caÂły czas myÂślaÂłem Âże 3000.... :shock:

gugun 
Wysłany: 2012-02-06, 23:11   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
@Gugun?
Masz sate 4000 ???
Bo caÂły czas myÂślaÂłem Âże 3000....
t3k mam a 4k wiesz dobrze ze przechlaÂłem :D :D :D :D ale mimo wszystko nie to czego bym oczekiwaÂł :D ja chce latac z pistoletem a nie stac i sie wpatrywac... ;)

gugun 
Wysłany: 2012-02-06, 23:15   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
CoÂś siĂŞ staÂło?
zmÂądrzaÂłeÂś ;)

zdenek_zdenek
Wysłany: 2012-02-06, 23:33   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
CoÂś siĂŞ staÂło?

Nie brakÂło czasem "tematu"

senior
Wysłany: 2012-02-07, 08:37   
0
UP DOWN

[ Dodano: 2012-02-07, 10:47 ]
A do PROJEKTERA: znĂłw coÂś tam niby napisaÂłeÂś lecz nadal te same cytaty z poradnika akwizytora saty tylko ze zmienionÂą kolejnoÂściÂą. Nic nowego i nic konkretnego :D

A co do szczytu drabiny i Saty to w peÂłni siĂŞ z TobÂą zgadzam.
TAK TAK wcale ¼le nie widzisz: ZGADZAM SIÊ Z TOB¡ W TYM W PE£NI :spoko:

No ale czĂŞsto bywa ALE i tutaj rĂłwnieÂż :D :D :D :

Gdy Ty i Twoja marka wdrapaliœcie siê na ten szczyt drabiny i przykleiliœcie siê do najwy¿szego w niej szczebelka wszystkimi najmocniejszymi klejami œwiata po czym dodatkowo objêliœcie siê ramionami i tak splecieni w fanatycznym i mi³osnym uœcisku ka¿¹c dodatkowo siê mocno okrêciÌ drutem kolczastym nie zauwa¿yliœcie pewnych rzeczy dooko³a Was :D :
Nie zauwaÂżyliÂście Âże Âświat zapie....la do przodu, a wymagania, wymogi i technologie razem z nim.
I gdy Wy nadal tkwicie na staÂłe na tym najwyÂższym szczeblu drabiny ludzie w tym czasie wymyÂślili je juÂż teleskopowe rozsuwane :D
Kolejne segmenty tej drabiny poszybowa³y w górê z pasa¿erami takim jak DeVilbiss czy Iwata a Wy tak siê zabezpieczyliœcie przed spadniêciem w dó³ ¿e teraz nie mo¿ecie siê ruszyÌ i do góry :D :D :D :D :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

I tak teÂż jest z szybkimi wymiennymi gÂłowicami w DV czy IWATACH do ktĂłrych Sata niby siĂŞ dopiero zbliÂża - teÂż mi q....rwa zbliÂża: rozebraĂŚ caÂły gun na czĂŞÂści i wymieniĂŚ wszystkie najwaÂżniejsze bebechy :D :D :D :D
I jeszcze tÂłumaczyĂŚ siĂŞ i wciskaĂŚ kity Âże dlaczego nie bo to nie duÂżo roboty - przy jednoczesnym reklamowaniu samego odkrĂŞcenia gÂłowicy powietrznej u konkurencji liczÂąc siĂŞ na obroty :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Ojjjjj... Nie pogr¹¿aj siê bo ju¿ Ci mówi³em ¿e ka¿de g³upstwo mo¿e odbiÌ siê rykoszetem i powróciÌ :D
Tak jak Âśmianie siĂŞ z 6 konfiguracji DV gdy reklamowana Sata ma ich TYLKO 20 :D :D :D
NIC nowego nie napiszesz w tym tonie. W temacie pewnie tak ale nie w tym tonie :D :D

MiÂłego dnia i pozdrawiam
{zimno a na drabinie mocniej wieje wiĂŞc proponujĂŞ gorÂącÂą czekoladĂŞ :D }

kolejny post do poprawki,mimo ¿e go poprawi³em to itak malo ma do tematu!nie rozmawiamy tu o prywatnych sprawach a temat o MODULARNYM jest gdzie indziej!!podnios³eœ siê z ³ó¿ka i ju¿ robisz zamieszanie,i wiesz dobrze jak sie to skonczy!!nikt nie chce czytac waszych brudów z ¿ycia wzietych a ni kto gdzie byl kto co ma i kto kogo bzyka.kazalem ci wczoraj na pw uwa¿aÌ i zacz¹c pisaÌ na temat bo pogl¹dy mile widziane,masz mnie w nosie ja ciebie te¿ i daje ci na wstrzymanie..! ps.rano dosta³em juz 3 pw czy ty jesteœ normalny,sam sie zaczynam zastanawiaÌ...wyluzuj troche i chwal sie wiedz¹ na temat!! Robert jakoœ siê dostosowa³ i nie zbacza z tematu,jednak idzie co??

[ Dodano: 2012-02-07, 21:34 ]
Chyba gugun to Ty siĂŞ nie wyspaÂłeÂś bo wÂłaÂśnie przejrzaÂłem nasze wczorajsze 3 wiadomoÂści i ani sÂłowa w nich o tym co gdzie i kto pisze.
A co kto o mnie sÂądzi to mam w 4 literach lecz jeÂśli tak siĂŞ tym przejmujesz to poczytaj w postach co wielu ludzi sÂądzi o tym co siĂŞ ponoĂŚ do czegoÂś dostosowaÂł.
I nic na to nie poradzĂŞ Âże w coraz w wiĂŞkszym tempie oczy Ci zarastajÂą .... tylko dokÂładnie nie wiem czym.
Moje posty sÂą odpowiedziami na powyÂższe posty.
I nic dodaÌ nic uj¹Ì.
A na wstrzymanie to sam sobie weÂź bo za duÂżo zaczynasz podskakiwaĂŚ i siĂŞ wywyÂższaĂŚ w niektĂłrych sprawach naduÂżywajÂąc funkcji i siĂŞ niÂą zasÂłaniajÂąc.
Szkoda Âże tego nie widzisz lecz mi to dynda.
Nara

PROJEKTER
Wysłany: 2012-02-08, 13:10   
0
UP DOWN

senior napisał/a:
.... I tak teÂż jest z szybkimi wymiennymi gÂłowicami w DV czy IWATACH do ktĂłrych Sata niby siĂŞ dopiero zbliÂża - teÂż mi q....rwa zbliÂża: rozebraĂŚ caÂły gun na czĂŞÂści i wymieniĂŚ wszystkie najwaÂżniejsze bebechy :D :D :D :D

Pomijaj¹c ten be³kot o teleskopach drabiny i drucie kolczastym Andrzejku postaram siê odnieœÌ do technicznych g³upot jakie tu napisa³eœ :

Po pierwsze @senior ... SATA nie zbliÂża siĂŞ do Âżadego systemu wymiennych gÂłowic i nie wiem skÂąd ci to wogĂłle przyszÂło do gÂłowy. :/ ????

S¹dzê ¿e po prostu w kolejnym przyp³ywie dyletanctwa pokrêci³eœ przeznaczenie g³owic "C" i "W" w SATA 4000. Dla prostoty informacji "C" - Clar, "W" - Water Basse. Nie stosuje siê ich przemiennie jak w tym badziewiu z ITW tylko s¹ to kompletne zestawy z dysz¹ i ig³¹ dopasowane do jednego pistoletu. "C" do HVLP i to tylko w typoszeregu 1,3, a zestaw "W" do modelu 4000 RP i to tylko w rozmiarze 1,2. Nie ma tu ¿adnego uk³adu w którym na t¹ sam¹ dysze zak³ada siê ro¿ne g³owice bo to jest g³upie i nie precyzyjne, a do tego niczemu w praktyce nie s³u¿y .... jest po nic :spoko:

Dodam @senior, ¿e pomys³y IWATA koncentruj¹ siê na dyszach, a nie na g³owicach co z zasady oznacza ¿e i w IWATA nie ma takiego systemu trzech g³owic do jednej dyszy. Skoro ju¿ chwilkê o IWATA. ... Nie wiem, czy IWATA zaleca wymianê ig³y przy wymianie dyszy, bo nie rozmawia³em nigdy z nikim z fabryki. Szkoleniowcy terenowi wygaduj¹ ró¿ne rzeczy i ci od lakierów i pistoletów .... tak¿e ci od SATA ^^ . Nie zdziwi³oby mnie jednak gdyby siê okaza³o, ¿e zmiana dyszy w IWATA w tym samym rozmiarze wymusza wymianê iglicy.

Skoro ju¿ sobie to wyjaœniliœmy, to jeszcze taki drobiazg. System TransTech pojawi³ siê dawno dawno temu ... to ¿adna nowoœÌ kolego @senior. Jak widzisz pomimo prawie 15 lat nikt po za DV i Binks nie pod¹¿y³ ta œcie¿k¹ i dobrze by by³o dla higieny psychicznej umys³u zastanowiÌ siê dlaczego ???

Dlatego @senior, Âże kaÂżdy profesjonalista ma odrĂŞbny pistolet do Basy i Claru. DV zresztÂą doskonale to wie i na swoich korpusach GTI PRO umieszcza napisy BASSE, lub CLEAR ;) ... a tu niespodziewanka bo do Claru DV zaleca gÂłowicĂŞ T2. Dysza do wyboru 1,3 lub 1/2 ^^ ( czy TY to widzisz @senior ???? ) w dupĂŞ z gÂłowicami ... tu zamienna jest DYSZA 1.2 lub 1.3 !!! .... Np taki Dupont Cromax .... dysza 1,2 lub 1,3 nich sobie klient wybierze, a gÂłowica ... zawsze T2 ???? ... WOW czyli ta sama konfiguracja dla bazy i klaru w systemie Duponta ^^ ..... Dobra .... Spies Hecer Baza konwencjonalna DeVilbiss zaleca 1.2 / 1,3... dysza T2 ... bezbarwny dysza 1,3 gÂłowica ... znowu T2 ^^

Fajny system ^^ .... wiêkszoœÌ produktów aplikujemy jednym pistoletem z jedn¹ dysz¹ i g³owic¹. Precyzja podejœcia ¿e .... ho ho ^^ .

... ale Âżeby nie byÂło tak Âłatwo jak w SICO ( jedn pistolet do wszystkiego ) to zajrzyjmy do specyficznych produktĂłw Sikkensa ... TU do basy w DV GTI PRO dysza ... dalej 1,3 ^^ ale juÂż gÂłowica H1, lub 110 !

I teraz ciekawostka. Jak taki perfekcjonista jak Ja ma skonfigurowaĂŚ sobie sprzĂŞt DV ?

W SATA to w miarĂŞ logiczne ... HVLP do bazy RP do klaru. Do tego dysze i gÂłowice. Do claru 1.2 lub .... 1.3 jak juÂż bym chciaÂł biegaĂŚ przy samochodzie i pracowaĂŚ w kabinie ^^ a do bazy ... a do bazy w precyzyjnej SATA jest wybĂłr 1,2, lub 1,3.... a dla bardzo bardzo wymagajÂących profesjonalistĂłw 1,25 WSB ( pomiĂŞdzy 1,2 a 1,3 ) Gdy jestem zakochany w technologi HVLP to mam dwa pistolety HVLP ... jeden z gÂłowicÂą 1,2 lub 1,3 do bazy ( + 1,25 jak jestm bardzo wymagajÂący ! ) drugi z dyszÂą 1,3 do klaru. Gdybym byÂł mniej wymagajÂący i do bazy miaÂł teÂż 1,3 .... to miaÂłbym w efekcie dwa takie same pistolety SATA do bazy i klaru. :tak:

... a w DV ? .... a TU miaÂłbym dwa pistolety GTI PRO 1,3 z gÂłowicÂą T2 i juÂż skÂąd wiĂŞc ten zachwyt na temat wymiennych gÂłowic TransTech ? Z powodu uÂłomnoÂści korpusu GTI ktĂłry nie jest HVLP ? ^^

Wiec jako zwolennik HVLP cenzuraÂłbym je w kÂąt warsztatu bo GTI PRO nie jest HVLP.
¯eby by³ ... to musi mieÌ g³ówkê H1. Wtedy skutecznie udaje HVLP. Tylko jak teraz dopasowaÌ siê do zaleceù producenta w sprawie doboru g³owic do konkretnego materia³u bazowego ? ^^ W zasadzie to bez znaczenia bo DV nie pyta producenat lakierów jaka g³owica jest najlepsza do konkretnej dyszy ... in¿ynierowie z ITW wiedz¹ to lepiej .... Dok³adnie jak w przypadku mega badziewia DeVilbiss OMX ^^ ^^ ^^

TransTech do po prostu durny system. U jego podstaw tkwiÂło proste zaÂłoÂżenie. Jeden pistolet kilka zestawĂłw gÂłowic i mamy kompromis pomiĂŞdzy ideaÂłem dopasowania efektu powÂłoki, a prostotÂą uÂżytkowania. To system dla zaawansowanych amatorĂłw ktĂłrzy majÂą jeden korpus do wszystkich zadaĂą. Takie rozwiÂązanie pozwala tez ITW obniÂżyĂŚ koszty produkcji. Po co redukowaĂŚ ciÂśnienie wewnÂątrz korpusu i robiĂŚ dwa, jak moÂżna to zrobiĂŚ na gÂłowicach i obniÂżyĂŚ koszty :spoko: ... a lakiernicy ? .... a tam lakiernicy ... oni potrafiÂą lakierowaĂŚ SICO to dopasujÂą siĂŞ do tego kompromisu ^^ .

No i siê dopasowali ... nawet fani DV maj¹ dwa pistolety do klaru i bazy po jednym ze sta³¹ konfiguracj¹ dysza g³owica i nie majtaj¹ dyszami H1, T1, T2, 110 ... bo wiêkszoœÌ u¿ytkowników DeVilbissa nawet ich nie ma.... i taki to system :tak:

Teraz iloœÌ konfiguracji pistoletu GTI PRO tylko rozmiarze dysz 1,2 i 1,3.

1.3+110, 1.3+H1, 1.3+T1, 1,3+T2
1,2+110, 1.2+H1, 1.2+T1, 1.2+T2

Konfiguracja SATA dla 1.3 i 1.2

SATA RP 1.2 lub 1,3
SATA HVLP 1.2 lub 1,3

Na koniec wymiana igÂły. SATA zaleca zawsze wymianĂŞ zestawu bo iglica doklepuje dysze i ma po pewnym czasie swĂłj indywidualny ukÂład dopasowania ( mega precyzja :spoko: ) Devilbissowi to wisi. Ten sprzĂŞt to i tak kompromis pomiĂŞdzy prostotÂą, a profesjonalizmem wiĂŞc jakieÂś tam 5 um to juÂż w ogĂłle nie ma dla nich znaczenia.

jarbia
Wysłany: 2012-02-08, 13:31   
0
UP DOWN
Hobbysta ,amator

PROJEKTER napisał/a:
Nie zdziwiÂłoby mnie jednak gdyby siĂŞ okazaÂło, Âże zmiana dyszy w IWATA wymusza wymianĂŞ iglicy.

Niestety nie wiem czy to musi byĂŚ wymienione razem ,ale sprzedajÂą w komplecie ,dysza i iglica 120 euro netto.
pozdrawiam

Mcdevil 
Wysłany: 2012-02-09, 13:42   
0
UP DOWN

A macie problemy :rotfl:
Przypomina spĂłr 4 motocyklistĂłw. KaÂżdy z innym japoĂącem z wielkiej 4.

devilbiss=cool
Wysłany: 2012-02-13, 16:08   
0
UP DOWN

Witamy szanownych forumowiczĂłw.
Do Pana PROJEKETER:
Od d³u¿szego czasu konfabuluje Pan na ró¿ne tematy bardzo czêsto zwi¹zane z aparatami natryskowymi ró¿nych marek gdzie poprzez zak³amywanie czy przekrêcanie faktów i danych celowo faworyzuje Pan jedn¹ markê zak³amuj¹c konkurencyjne.
Jest to nasz pierwszy i ostatni g³os zabrany na tym forum wiêc postaramy siê jak najkrócej podsumowaÌ Pana konfabulacje i to tylko te ostatnie z Pana wpisów powy¿ej a dotycz¹ce konkretnie aparatów natryskowych marki DeVilbiss i dla nie rozci¹gania w¹tku skupimy siê tylko i wy³¹cznie na modelu ostatnio przez Pana wspomnianym czyli GTI PRO:
1- System TRANS-TECH:
- nie bĂŞdziemy z Panem polemizowaĂŚ co siĂŞ Panu tu podoba a co nie bo ani nie ma to sensu ani teÂż za przeproszeniem nie jest Pan w tym dla Nas odpowiedniÂą osobÂą.
Ale rozumiem ¿e gdyby system by³ nazwany zamiast TRANS-TECHEM "RP" wtedy bardziej by to Panu odpowiada³o i mia³ Pan wiêksze prawdopodobieùstwo odró¿nienia go od wersji w technologii HVLP. Lecz to Pana prywatna sprawa.
PROJEKTER napisał/a:
pomysÂły IWATA koncentrujÂą siĂŞ na dyszach, a nie na gÂłowicach co z zasady oznacza Âże i w IWATA nie ma takiego systemu trzech gÂłowic do jednej dyszy.
Kolejny bzdet. A co ma IWATA LPH400? Trzy gÂłowice do jednej dyszy: LV4, LVB, LVX !
JeÂśli chodzi o tak dalece zaawansowanÂą technologiĂŞ precyzji, konstrukcji i konfiguracji aparatu natryskowego polegajÂącÂą na zmianie charakterystyki natrysku i zmianie systemu pracy zaledwie poprzez wymianĂŞ samej gÂłowicy powietrznej to poza aparatami marki DeVilbiss jednak ma jÂą takÂże w swojej ofercie marka Iwata. I jeÂśli nie potrafi Pan tego postĂŞpu technologicznego zrozumieĂŚ to jest to Pana prywatna sprawa lecz tym samym nie musi a wrĂŞcz nie ma Pan prawa do wypisywania obelg na temat czegoÂś czego Pan nie rozumie bÂądÂź co do Pana nie dociera, czy teÂż siĂŞ osobiÂście nie podoba gdyÂż nie posiada tego w swojej ofercie lobbowana przez Pana marka.

Kim Pan jest aby podwaÂżaĂŚ i tak stronniczo, negatywnie i nierzetelnie oceniaĂŚ takich potentatĂłw a zarazem w pewnym sensie i geniuszy w produkcji aparatĂłw natryskowych nie tylko DeVilbiss ale teÂż i w tym przypadku IWATA?
Ma Pan w³asne projekty? Ma Pan w³asne pomys³y nowoœci technologicznych? To zapraszamy do z³o¿enia Swojego CV w odpowiednim dziale fabryki czy to DV czy Iwata i a nó¿ jest Pan geniuszem samoukiem i zostan¹ Pana innowacje docenione i otrzyma Pan wysokie stanowisko. Zapewniamy i¿ niezale¿nie od koncernu z ca³¹ pewnoœci¹ bêdzie to pod ka¿dym wzglêdem lepsza praca ni¿ projektowanie wiêkszych i mniejszych gara¿y i pochodnych obiektów, a godziny spêdzone za kierownic¹ w fotelu auta zamieni Pan na fotel we w³asnym biurze z wszelkimi wygodami i œwietnym zapleczem.

Brak zrozumienia to nie przestĂŞpstwo, lecz pogarda dla mÂądrzejszych zajmujÂących siĂŞ tym od dziesiĂŞcioleci i jeszcze nie uprawniona krytyka tego to nie tylko aroganctwo ale i balansowanie na granicy prawa bÂądÂź juÂż poza nim - ale do tego wrĂłcimy niÂżej.
2-
PROJEKTER napisał/a:
W SATA to w miarĂŞ logiczne ... HVLP do bazy RP do klaru.

a) po pierwsze po raz "n"-ty zaprzecza Pan nawet sam sobie gdy¿ na obydwu portalach lakierniczych mo¿na odnaleŸÌ niejednokrotnie Pana cytaty w których prostuje Pan b³êdne za³o¿enia u¿ytkowników aparatów natryskowych SATY i¿ ich systemy HVLP s¹ tylko do aplikacji lakierów bazowych, a systemy RP do tzw. lakierów bezbarwnych.
Sam Pan pisze raz jedno a raz drugie w zaleÂżnoÂści od tego jak i do jakiej wersji co Panu w danej chwili odpowiada.
Nie jesteÂśmy znawcami aparatĂłw SATA lecz nigdzie nie sÂłyszeliÂśmy o takim sztywnym przeznaczeniu kaÂżdego z tych systemĂłw.
b) lecz aby nie bawiĂŚ siĂŞ w ciuciubabkĂŞ moÂże siĂŞgnijmy do ÂźrĂłdÂła najbardziej zbliÂżonego do producenta aparatĂłw SATY {za przeproszeniem z pominiĂŞciem "FAMA" z Pabianic}
Jako ÂźrĂłdÂło wybierzemy oficjalnÂą stronĂŞ SATY: www.sata.com
- http://screenshooter.net/6918107/rdkwxnk - DuPont mo¿liwoœÌ aplikacji zarówna baz jak i clarów aparatami w systemie HVLP jak i RP
- http://screenshooter.net/6918107/swejlig - no to moÂże R-M? Nie. Tak samo.
- http://screenshooter.net/6918107/yxwcsvq - no to moÂże inaczej bĂŞdzie ze SPIES-HECKER? Nie. RĂłwnieÂż tak samo.
Dalej nie ma sensu ci¹gn¹Ì tego w¹tku ani te¿ siê wdawaÌ w szczegó³y bo tu chodzi tylko o b³êdne informacje jakie poda³ Pan wy¿ej o podziale zastosowania ró¿nych systemów w zale¿noœci od aplikowanego lakieru.
Poza tym o czym dodatkowo Pan dobrze wie, to z tej trĂłjki aparatĂłw natryskowych wymienionych w nag³ówku tego tematu tylko DeVilbiss i IWATA majÂą od razu fabrycznie skonfigurowane konkretne tzw. "pistolety" od razu fabrycznie oznakowane i opisane jako wersje BASE bÂądÂź CLEAR. Z powyÂższej trĂłjki nie posiada tego tylko SATA {co oczywiÂście nie jest problemem nikomu kto ma pojĂŞcie o lakiernictwie oraz pracuje w szczegĂłlnoÂści na wysokiej klasy markowych lakierach, gdyÂż w przypadku uÂżycia tego samego modelu „pistoletu” i do baz i do lakierĂłw bezbarwnych moÂże dla szybszego ich rozró¿nienia zmieniĂŚ plastik w korpusie na inny kolor}
3-
PROJEKTER napisał/a:
do Claru DV zaleca gÂłowicĂŞ T2. Dysza do wyboru 1,3 lub 1/2 ( czy TY to widzisz @senior ???? ) w dupĂŞ z gÂłowicami ... tu zamienna jest DYSZA 1.2 lub 1.3 !!! .... Np taki Dupont Cromax .... dysza 1,2 lub 1,3 nich sobie klient wybierze, a gÂłowica ... zawsze T2 ???? ... WOW czyli ta sama konfiguracja dla bazy i klaru w systemie Duponta ..... Dobra .... Spies Hecer Baza konwencjonalna DeVilbiss zaleca 1.2 / 1,3... dysza T2 ... bezbarwny dysza 1,3 gÂłowica ... znowu T2

Fajny system .... wiêkszoœÌ produktów aplikujemy jednym pistoletem z jedn¹ dysz¹ i g³owic¹. Precyzja podejœcia ¿e .... ho ho .
Powiada Pan Âże wielkim problemem a w zasadzie przesÂłankÂą o tragicznej jakoÂści aparatĂłw natryskowych DeVilbiss GTI PRO jest to iÂż niektĂłre koncerny lakiernicze dedykujÂą tÂą samÂą konfiguracjĂŞ "pistoletu" do aplikacji zarĂłwno lakieru bazowego jak i bezbarwnego?
- WiĂŞc gdzie jest ten wielki problem? W czym jest ten wielki problem?
- Gdzie jest tu ni¿szoœÌ aparatu DeVilbiss GTI PRO w stosunku do Sat 4000?
- Gdzie widzi Pan tutaj jak to Pan okreÂśla "beznadziejnÂą precyzjĂŞ podejÂścia"?
To kolejny i bardzo jaskrawy przejaw Pana arogancji, konfabulacji i zakÂłamywania rzeczywistoÂści i faktĂłw - zresztÂą ewidentnie i celowo z sobie tylko znanych pobudek - bÂądÂź za przeproszeniem byĂŚ moÂże innego podÂłoÂża.
Ale wróÌmy do sedna tych Pana podœmiechujek i konfabulacji i obalmy je konkretnymi dowodami. Poni¿sze fakty s¹ Panu zapewne bardzo dobrze znane a jeœli nie to jest to dodatkowa przes³anka ¿e zabiera Pan g³os w sprawach o których ma Pan znikome pojêcie b¹dŸ ¿adne - zas³yszane z opowieœci, wyczytane z katalogów.
Przyjrzyjmy siĂŞ wiĂŞc zaleceniom odpowiednich konfiguracji w aparatach SATA 4000 do aplikacji tych samych o ktĂłrych Pan powyÂżej wspomniaÂł lakierĂłw bazowych i bezbarwnych:
a) powiada Pan ¿e wielkim œmiechem po³¹czonym z tragiczn¹ jakoœci¹ aparatu GTI PRO jest to i¿ technicy DuPonta zalecaj¹ do aplikacji swoich lakierów bazowych i bezbarwnych jego t¹ sam¹ konfiguracjê?
No to jakie wersje aparatĂłw SATY 4000 zalecajÂą CI SAMI TECHNICY do aplikacji tych samych produktĂłw? Ajajaaaajaaaaj i do tego i do tego SATY 4000 RP 1,2
WiĂŞc jak to teraz jest? W przypadku DeVilbissa to wina tragicznej jakoÂści narzĂŞdzia a w przypadku SATY kosmicznej precyzji? {pozwolimy sobie na: :D :D } Zapewniamy wiĂŞc Pana Âże pomimo iÂż aparaty DeVilbissa po zejÂściu z taÂśmy nie potrzebujÂą ani poprawek w imadÂłach, ani przy pomocy mÂłotkĂłw, szlifierek czy pilnikĂłw to sÂą pierwszorzĂŞdnej i najwyÂższej jakoÂści.
Ale wracajÂąc do powyÂższego i technikĂłw DuPonta to moÂżna sobie przypomnieĂŚ siĂŞgajÂąc do Pana wczeÂśniejszych wypowiedzi iÂż nie zawsze majÂą oni racjĂŞ a czasami wrĂŞcz nie majÂą o niczym pojĂŞcia - tyle tylko Âże uwarunkowane jest to tym czy siĂŞ z Panem w czymÂś zgadzajÂą czy teÂż nie. Dlatego teÂż moÂże zasiĂŞgniemy zaleceĂą z oficjalnej strony SATA? www.sata.com
- http://screenshooter.net/6918107/vsoggap - DuPont = RP poza CROMAXem dysza 1,2 z podk³adami M/M w³¹cznie
- http://screenshooter.net/6918107/ghtsptc - Glasurit = RP dysza 1,3
- http://screenshooter.net/6918107/wiudtfr - STANDOX = RP i prawie zawsze dysza 1,2 bÂądÂź 1,3
- http://screenshooter.net/6918107/abitiwr - SPIEC-HECKER równie¿ mo¿liwoœÌ systemu RP i prawie zawsze dysza 1,2 b¹dŸ 1,3
I tyle w zupeÂłnoÂści wystarczy. I gdzie jest teraz Pana teoria o wadzie czy teÂż beznadziejnej jakoÂści aparatu natryskowego GTI PRO jeÂśli dokÂładnie takie samo podejÂście czy teÂż dopuszczenia sÂą zarĂłwno dla "pistoletĂłw" GTI PRO jak i Sat 4000 RP?
A moÂże technicy DuPonta siĂŞ mylÂą co do konfiguracji doboru do swoich wyrobĂłw aparatĂłw Sata RP a ANONYMUS zhakowali oficjalnÂą stronĂŞ SATY i zakÂłamali dane tam zamieszczone?
ÂŻarty Âżartami lecz to pokazuje jak rzetelne i uczciwe sÂą Pana informacje i jak daleko posuwa siĂŞ Pan w swoich pomĂłwieniach i konfabulacjach dla uzyskania swojego celu.
ÂŻaÂłosne lecz prawdziwe.
Ale moÂże jeszcze coÂś do tego dodajmy, aby nie byÂło tak "maÂło"?:
4- Powiada Pan Âże dodatkowÂą przesÂłankÂą za tym iÂż model DeVilbiss GTI PRO jest nieprecyzyjny a w rĂŞcz wadliwy fabrycznie gdyÂż do aplikacji produktĂłw firmy XXXXX dopuszcza dwie wielkoÂści dysz przy tej samej gÂłowicy?
I to jest przesÂłanka za tym iÂż jest to narzĂŞdzie niegodne jego uÂżytku czy teÂż fatalnej jakoÂści i precyzji?
No to dla porĂłwnania sprawdÂźmy lobbowanÂą przez Pana markĂŞ?:
a) jakÂą dyszĂŞ w modelu Sata 4000 RP zalecajÂą technicy DuPonta do aplikacji swoich lakierĂłw bezbarwnych?
1,2? Tak? TAK. Ale zaraz zaraz. Przepraszam, bo dopuszczajÂą teÂż i 1,3 w zaleÂżnoÂści od upodobaĂą.
- a co na to oficjalna strona Sata? SprawdÂźmy:
- http://screenshooter.net/6918107/vsoggap - Ojjjjjjjjj nie doœÌ ¿e to potwierdzaj¹ to jeszcze mo¿na to stosowaÌ do podk³adów M/M a do bazy CROMAX PRO daj¹ do wyboru jeszcze inn¹ g³owicê o ca³kiem innej charakterystyce.
Czyli mo¿liwoœÌ wyboru dwóch dysz w DeVilbissie GTI PRO to wed³ug Pana dowód na fataln¹ jakoœÌ tego aparatu? To jak nazwie teraz Pan to samo w aparatach Saty? A tym bardziej ¿e poza dwoma dyszami dopuszczaj¹ dodatkowo inn¹ g³owicê o innej charakterystyce natrysku?
Zagalopowa³ siê Pan w swoich konfabulacjach tak daleko, ¿e nawet najs³ynniejsi obroùcy najs³ynniejszej sprawy na œwiecie czyli O.J. SIMPSONA z tego Pana nie wyci¹gn¹³.
b) ale moÂże wiĂŞc na wszelki wypadek sprawdÂźmy jeszcze inne koncerny?
- http://screenshooter.net/6918107/wiudtfr - STANDOX to samo co DuPont plus druga gÂłowica 1,2W
- http://screenshooter.net/6918107/abitiwr - SPIES-HECKER dokÂładnie to samo

I na tym zakoùczymy te zabawy w mijanie siê z prawd¹ i wytykanie Pana niekompetencji b¹dŸ celowego wprowadzania w b³¹d ludzi korzystaj¹cych z jakichkolwiek aparatów natryskowych jakiejkolwiek marki.
Aby nie by³o niejasnoœci: powy¿sze dane od techników DuPonta oraz wklejone screany z oficjalnej strony Sata nie s¹ po to aby dowieœÌ ¿e jest to gorsza marka ni¿ DeVilbiss lecz po to aby pokazaÌ konfabulacje, oszczerstwa i nierzetelnoœÌ Pana PROJEKTER który to sam pisz¹c to co powy¿ej i w innych tematach porównywa³ pomiêdzy sob¹ te dwie marki.

Bardzo skromnie mówi¹c: tysi¹ce zadowolonych u¿ytkowników aparatów DeVilbiss GTI PRO potwierdzaj¹ jakoœÌ i trwa³oœÌ tych wyrobów i nie zmieni¹ tego -a dok³adnie nie powinny tego zmieniÌ- ¿adne konfabulacje osoby która nie ma nic wspólnego z osobistym lakierowaniem czegokolwiek, ani te¿ ponoÌ czy te¿ prawdopodobnie nawet nie posiadaj¹ca jakiegokolwiek narzêdzia marki DeVilbiss.
DziĂŞkujemy wszystkim uÂżytkownikom tej marki za zaufanie do wyrobĂłw DeVilbiss.
{Panie SENIOR prosimy o skontaktowanie siĂŞ z Nami}

Tak wiĂŞc na zakoĂączenie Panie PROJEKTER:
- jeÂśli nie rozumie Pan czegokolwiek w aparatach DeVilbiss to nie jest to powĂłd aby miaÂł Pan jakiekolwiek prawo do ich oczerniania.
- to samo tyczy siê sytuacji gdy nie rozumie Pan b¹dŸ nie podobaj¹ siê Panu ró¿nice w konstrukcji b¹dŸ systemie pracy pomiêdzy aparatami DeVilbiss, Sata, czy innymi.
- jeÂśli nie odpowiadajÂą Panu wyroby marki DeVilbiss to proszĂŞ ich nie nabywaĂŚ - czego i tak Pan nie robi co tym bardziej nie upowaÂżnia Pana do jakichkolwiek konfabulacji
- jeÂśli uwaÂża Pan Âże jakiÂś produkt DeVilbiss jest niezgodny z opisem i zapewnieniami producenta proszĂŞ najpierw go nabyĂŚ, nastĂŞpnie oceniĂŚ ew. rozbieÂżnoÂści poprzez testy, nastĂŞpnie ew. go zareklamowaĂŚ w odpowiednim serwisie, a po ew. braku zmiany wedle Pana oczekiwaĂą rzekomo niezgodnych z danymi i zapewnieniami fabrycznymi wystÂąpiĂŚ na drogĂŞ SÂądowÂą o uznanie Pana roszczeĂą - reklamacji.

I tutaj doszliÂśmy do koĂąca nawiÂązanego z poczÂątkiem czyli egzekwowaniem swoich praw na drodze SÂądowej:
Jeœli czuje siê Pan oszukany czy te¿ wprowadzony w b³¹d ma Pan zawsze prawo do dochodzenia swoich roszczeù na drodze S¹dowej. Niestety prawo dzia³a w obydwie strony i ka¿dy producent czy przedstawiciel handlowy ma równie¿ prawo do dochodzenia swoich roszczeù na drodze S¹dowej wiêc proszê wyczytaÌ miêdzy wierszami co jest tutaj nie dopisane i dla w³asnego dobra ukróciÌ konfabulowanie.
DziĂŞkujemy i Pozdrawiamy.

Lakierniczy.pl 
Wysłany: 2012-02-13, 16:27   
0
UP DOWN
www.Lakierniczy.pl

devilbiss=cool napisał/a:
Jest to nasz pierwszy i ostatni gÂłos zabrany na tym forum

czyli mamy rozumieĂŚ, Âże za nickiem devilbiss=cool stojÂą konkretne persony zwiÂązane z ITW czyli takÂże z markÂą Devilbiss ?

jeÂśli tak, jest to oficjalne stanowisko firmy to bĂŞdĂŞ wdziĂŞczny za jakieÂś dane osobowe aby ta wypowiedÂź byÂła wiarygodna...
poniewaÂż uwaÂżam, Âże takie anonimowe wywody w imieniu powaÂżnej marki Devilbiss sÂą lekko podejrzane :>

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-02-13, 16:33   
0
UP DOWN

Witamy ご参会の皆様、

gugun 
Wysłany: 2012-02-13, 16:35   
0
UP DOWN

Lakierniczy.pl, wyrwa³eœ mi to z ust :D prosi³ bym przedstawiÌ siê na pw.milo by by³o wiedzieÌ z ki mamy przyjemnoœÌ

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-02-13, 16:51   
0
UP DOWN

:D :D :D

Pewnie za promowanie marki DV Tomasz dostanie niez³¹ walizeczkê.

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-02-13, 17:06   
0
UP DOWN

AÂż nie mogĂŞ doczekaĂŚ siĂŞ odpowiedzi Pana P. :D

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-02-13, 17:11   
0
UP DOWN

grzechoo napisał/a:
AÂż nie mogĂŞ doczekaĂŚ siĂŞ odpowiedzi Pana P.

Lubicie wojny???

A ja twierdzĂŞ Âże :x: :x: :x: eee, lepiej nic nie powiem.
To zbyt oczywiste.

gugun 
Wysłany: 2012-02-13, 17:29   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
A ja twierdzĂŞ Âże
a ja Âże to dziecinada...takie stare a takie....miÂłej pogawĂŞdki panowie :D
Lackdoctor napisał/a:
To zbyt oczywiste.
widaĂŚ nie kaÂżdy siĂŞ obijaÂł przez ten tydzieĂą tak jak my :rotfl:

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-02-13, 17:47   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
Lubicie wojny???

Zaraz tam wojny, przecieÂż temat pewnie (jak zwykle) rozwinie siĂŞ w kulturalnÂą i merytorycznÂą wymianĂŞ argumentĂłw :sciana:

gugun 
Wysłany: 2012-02-13, 20:02   
0
UP DOWN

grzechoo napisał/a:
Zaraz tam wojny, przecieÂż temat pewnie (jak zwykle) rozwinie siĂŞ w kulturalnÂą i merytorycznÂą wymianĂŞ argumentĂłw
a ja mam nadzieje ze tym razem bedzie inaczej...ja bym na miejscu PROJEKTERA zacytowaÂł caÂły post i wstawiÂł :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: .......... :rotfl: i zostawiÂł ten post bez komentarza,bo sam w sobie to antyreklama :D wchodzi konkretna firma dv,hehe sam dyrektor o "cool" nicku i bawi siĂŞ w screny :rotfl: :rotfl: :rotfl: na koniec pisze Âże to jego pierwszy i ostatni post i ucieka nie przedstawiajÂąc siĂŞ :D trzymajcie mnie ;) ktoÂś tu chyba prĂłbuje z nas kretynĂłw wszystkich zrobiĂŚ :rotfl: :rotfl: :rotfl: i tydzieĂą w .... :D

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-02-13, 20:33   
0
UP DOWN

A ja myÂślĂŞ, Âże z ludÂźmi o silnym przekonaniu o wyÂższoÂści swoich racji (fanatykami) to zawsze bĂŞdzie problem.

PROJEKTER
Wysłany: 2012-02-13, 22:34   
0
UP DOWN

Witamy szanownych forumowiczĂłw.
Do Pana PROJEKETER:
Niestety prawo dziaÂła w obydwie strony i kaÂżdy producent czy przedstawiciel handlowy ma rĂłwnieÂż prawo do dochodzenia swoich roszczeĂą na drodze SÂądowej wiĂŞc proszĂŞ wyczytaĂŚ miĂŞdzy wierszami co jest tutaj nie dopisane i dla wÂłasnego dobra ukrĂłciĂŚ konfabulowanie.

CzÂłowieku ... do reszty zdurniaÂłeÂś ^^ DeVilbiss to gĂłwno ... GĂłwno i szajs ... Wie o tym kaÂżdy zawodowo czynny lakiernik samochodowy w tym kraju i kaÂżdy .... w wiĂŞkszoÂści cywilizowanych PaĂąstwa na Âświecie ^^

OczywiÂście bardzo mi miÂło, Âże z takÂą wnikliwoÂściÂą i dociekliwoÂściÂą czytasz moje posty. W zwiÂązku z powyÂższym ma nadziejĂŞ, Âże nie masz teÂż juÂż Âżadnych wÂątpliwoÂści co do mojej specjalistycznej i fachowej oceny tych gĂłwnianych i tandetnych rozpylaczy ogrodowych FLG, GTI, GTI PRO, GTI LITE ( ten ostatni to aportem bo choĂŚ go nie znam to z gĂłry zakÂładam Âże to tandeta jak GTI PRO ^^ ) ... Teraz moÂżesz napisaĂŚ pozew do sÂądu ^^ ^^ ^^ .... Tam uzasadnij jak to zostaÂłeÂś oszkalowany na forum gdzie czasmi zaglÂądajÂą lakiernicy znajÂący siĂŞ na rzeczy :cool: ... MoÂżesz mnie oczywiÂście "cycowaĂŚ" :spoko: ...

buziaczki. Robert.

... i taka uwaga na koniec jeb niĂŞty durniu ... normalni ludzie jak pisza post i dajÂą coÂś w nawias to robiÂą tak ( dureĂą ;P ), a kaÂżdy jeb niĂŞty w pecyn dureĂą jako znak charakterystyczny robi tak { dureĂą ;P }. Cecha charakterystyczna najwiĂŞkszy idi otĂłw w dziejach internetu .... @Âłysy73, @s_t_76, @senior, a teraz @devilbiss=cool.

Ja cwaniaczku naduÂżywam tego .... ale Ja o tym wiem ^^ Wiec jak postanowiĂŞ robiĂŚ kogoÂś w balona z innego kompa i IP i nicku to gwarantuje ci Durniu z podstawĂłwki Âże zrobiĂŞ to tak ze nikt absolutnie nikt siĂŞ nie domyÂśli ... a TY pajacu potrafisz coÂś zrobiĂŚ profesjonalnie ??? ^^

lakierok 
Wysłany: 2012-02-13, 22:36   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:

:D :D :D

Pewnie za promowanie marki DV Tomasz dostanie niez³¹ walizeczkê.

Ja zamieniÂłem Sate na Devilbissa i go chwale, tak jak pisaÂłem wyÂżej , ale mnie nikt nie chce daĂŚ walizeczki ^^ nie ktĂłrzy to majÂą szczĂŞÂście ;)
pozd.

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-02-13, 23:02   
+1
UP DOWN

lakierok napisał/a:
Ja zamieniÂłem Sate na Devilbissa

Mam saty, bardzo je chwalĂŞ.
Nie powiem jednak Âżadnego zÂłego sÂłowa na devilbissa... bo go nie znam i tyle.
Czy chciaÂłbym poznaĂŚ?
Z wojen toczonych w temacie DV.. jak najbardziej.

PROJEKTER
Wysłany: 2012-02-13, 23:04   
0
UP DOWN

kolego @lakierok Ja tam nie mam nic do Ciebie wiĂŞc nie traktuj tego jak atak ... ale jak zabierasz gÂłos w dyskusji w ktĂłrej wszystko stoi na krawĂŞdzi noÂża ... To czy To ...i nikt tu nie szuka cech wspĂłlnych, to raczej musisz siĂŞ w pochwaÂłach DeVilbissa bardziej postaraĂŚ bo z tego co napisaÂłeÂś to raczej wychodzi lekka krytyka DeVilbissa i opinia Âże ostatecznie to moÂże byĂŚ. Brak w tym uzasadnienia dlaczego zamieniasz jeden pistolet na drugi. ... z ciekawoÂści ?

lakierok napisał/a:
moÂże Ja siĂŞ wtrÂącĂŞ bo zamieniÂłem Sate 4000 1.2 RP na Devilbisa Gti Pro 1.3

dokonujÂąc oceny to trzeba porĂłwnywaĂŚ kolty albo do bazy albo do klaru i wiedzÂąc co i do czego producent zaleca

w moim przypadku porĂłwnuje jeden do wszystkiego i tak

sata- pistolet lepiej (dok³adniej) wykonany w stosunku do devilbisa ( jest delikatniejszy ) , szybki monta¿ kubka i kubki wymienne co w dewilbisie nie ma , robi wiêksze zapylenie a co za tym idzie potrzebuje wiêcej materia³u, dobrze rozbija materia³, na bezbarwnym zostawia ³adn¹ ³useczkê mimo polerki, do mycia jest gorszy ni¿ dewilbis za spraw¹ plasticzku w korpusie którego trzeba wyj¹Ì metelowymi wide³eczkami ^^

dewilbiss - pistolet oszczêdniejszy , robi mniejsze zapylenie , ma mniejsz¹ miot³ê ( ale ja uwa¿am to za plus ) po rozkrêceniu rozpylacza ³atwy do mycia :spoko: bardziej oporny a jestem zadowolony i uwa¿am go za bardziej uniwersalnego od saty .
sata 4000 1.2 to super sprzĂŞt do klaru czy akryli ale nie duÂżo przewyÂża dewilbissa , ale przewyÂższa . :spoko:

Jak kupi³eœ z ciekawoœci to ..... Ja te¿ tak robiê ^^ , a poniewa¿ mam czasami przewagê nad niektorymi z was zyskuj¹c dostêp do prezentacji produktów, a tam pistoletów ... to jako zwolennik SATA zawsze i wszêdzie mogê sobie porównaÌ ka¿dy z nich z produktem SATA w prawie dowolnej konfiguracji ^^ .... bo Ja mam "walizeczkê" ... i najfajniejsze jest to ¿e wcale nie sprzedajê SATA ... po prostu bardzo bardzo ceniê sobie t¹ markê za wiele rzeczy. :tak: Jak potrzeba zorganizowaÌ prezentacjiê Festoo to dzwoniê po samochód prezentacyjny ... ale to wszytko musi byÌ po COŒ ! ... a nie po to ¿eby po raz setny udowadniaÌ wy¿szoœÌ SATA nad gównianym GTI - DV ^^ . Kubek RPS kosztuje 9,30 do tego nitro i rêkawiczki i ochraniacze na buty i kombinezon ... ^^

Za³atwi³em wam mo¿liwoœÌ osobistego przetestowania kazdego modelu SATA przed zakupem ... skorzysta³y z tego .... cztery osoby !!!! :x: ... a m¹drusiów na forum 50 - ciu

Sam mam w³asnych szeœÌ modeli i czekam jeszcze na plastik 3M ^^ oraz 1000 K ze zbiornikiem 10 litrów ... Kupi³em nie dosta³em za free ... Taniej ... ale jednak kupi³em :tak:

Teraz mogĂŞ pojechaĂŚ do kaÂżdego mÂądrali ktĂłry siĂŞ ciska, Âże to czy tamto jest lepsze ... ustaliĂŚ przed prezentacjÂą mierzalne kryteria oceny ... skonfigurowaĂŚ dowolny pistolet SATA i do zabawy ... ^^ Jak myÂślicie jaki jest tego efekt jak nie gadam na takim spotkaniu z porÂąbanym fanatykiem ? :x: ... i dodam Âże rzadko ktoÂś mia daje coÂś pomalowaĂŚ ^^ ^^ ^^ . KaÂżdy chce sprawdzaĂŚ sam !!!

Tyle w tym ... nudnym temacie :tak:

lakierok 
Wysłany: 2012-02-14, 00:18   
0
UP DOWN

kolego Projekter ten post wyÂżej to nie zrozumiaÂłeÂś ^^ " nie ktĂłrzy to majÂą szczĂŞÂście"

ten pierwszy to jak najbardziej - z ciekawoÂści i siĂŞ nie zawiodÂłem ,

Frostt.pl

lak 
Wysłany: 2012-02-14, 00:31   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
@Âłysy73, @s_t_76, @senior, a teraz @devilbiss=cool.

PROJEKTER!Widze ¿e koleszkê wyczuwasz na odleg³oœÌ.
Taki podobny styl pisania :shock: ^^

Robertlodz09 
Wysłany: 2012-02-15, 09:05   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
Czy chciaÂłbym poznaĂŚ?
Z wojen toczonych w temacie DV.. jak najbardziej.

Lackdoktor tylko pamiĂŞtaj Âże DV jest Âłatwo kupiĂŚ a juÂż bardzo trudno sprzedaĂŚ ;)
To nie Sata Âże jak kupisz to zaraz moÂżesz jÂą odsprzedaĂŚ ,praktycznie bez Âżadnej straty finansowej :tak:

Mart-Dent
Wysłany: 2012-02-15, 10:05   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisał/a:
praktycznie bez Âżadnej straty finansowej :tak:

Kupujesz za 1500 i ledwo sprzedajesz za 800, nie ma co straty prawie nie ma :D

Lakierniczy.pl 
Wysłany: 2012-02-15, 11:25   
0
UP DOWN
www.Lakierniczy.pl

baa, ja uwaÂżam, Âże na uÂżywanej sacie to jeszcze powinno siĂŞ zarabiaĂŚ, ceny ich powinny byĂŚ wyÂższe od nowych...
Wiadomo uÂżywana, to juz sprawdzona, dotarta i na pewno sprawna ;) a nowa, taka w opakowaniu zaplombowana to ryzyko niemalÂże zakup kota w worku ^^

Robertlodz09 
Wysłany: 2012-02-15, 12:16   
0
UP DOWN

Mart-Dent napisał/a:
Kupujesz za 1500 i ledwo sprzedajesz za 800,

Wszystko zaleÂży od stanu technicznego ,jak sprzedajesz "zwÂłoki" to nie wymagaj aby ktoÂś daÂł ci wiĂŞcej ;)
Lakierniczy pl. ,ja mam wszystkie Saty (i wszystkie inne pistolety) z tzw. "drugiej rĂŞki" :tak: i nie narzekam ;) wszystkie ktĂłre mam sÂą jak "nowe" :tak:
Pozdrawiam!

Lakierniczy.pl 
Wysłany: 2012-02-15, 12:35   
0
UP DOWN
www.Lakierniczy.pl

Robertlodz09, wiĂŞc Âświetnie trafiÂłeÂś ze swoimi gunami :spoko:

ale chcesz nam powiedzieĂŚ, Âże zapÂłaciÂłeÂś za uÂżywanÂą satĂŞ w stanie "jak nowy" praktycznie tyle samo co za nĂłwkĂŞ w zaplombowanym pudeÂłku? :>

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-02-15, 13:02   
0
UP DOWN

Robertlodz09 napisał/a:
Lackdoktor tylko pamiĂŞtaj Âże DV jest Âłatwo kupiĂŚ a juÂż bardzo trudno sprzedaĂŚ

MiaÂłem na myÂśli aby odwiedziĂŚ kogoÂś kto ma dv i test dla swoich potrzeb zrobiĂŚ.
Ale w okolicy kilku ma pojedyùcze saty czasem starsze lub modele 3000 jedn¹ iwatê w-400, jednego dewila gti i .... same polewaczki z najbardziej popularnej pó³ki cenowej.
80-120 zÂł .
To co w mieszalniach jest oferowane to siĂŞ kupuje ^^

[ Dodano: 2012-02-15, 13:04 ]
Lakierniczy.pl napisał/a:
baa, ja uwaÂżam, Âże na uÂżywanej sacie to jeszcze powinno siĂŞ zarabiaĂŚ,

TeÂż tak uwaÂżam,,,, zarabiaĂŚ lakierujÂąc.
http://screenshooter.net/2200499/tetjpgh

UÂżywane... ale tylko przez jednÂą osobĂŞ... :spoko:

Lakierniczy.pl 
Wysłany: 2012-02-15, 13:11   
0
UP DOWN
www.Lakierniczy.pl

Lackdoctor napisał/a:
TeÂż tak uwaÂżam,,,, zarabiaĂŚ lakierujÂąc.

i to teÂż miaÂłem ukratkiem na myÂśli ;)

Lackdoctor napisał/a:
http://screenshooter.net/2200499/tetjpgh

ale siĂŞ chwalisz tÂą kolekcjÂą ;P
P.S. nie uÂżywasz regulatora pod 100 B HVLP ? :roll:

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-02-15, 13:12   
0
UP DOWN

nie uÂżywasz regulatora pod 100 B HVLP

Wiem,,, masz w promocji to kupiĂŞ.. serio.
Najlepiej sata.

Lakierniczy.pl 
Wysłany: 2012-02-15, 13:14   
0
UP DOWN
www.Lakierniczy.pl

tu nie miaÂłem zamiaru autoreklamy, po prostu zapytaÂłem :)

fakt, do tej kolekcji najlepiej regulator SATA :spoko:

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-02-15, 13:17   
0
UP DOWN

tu nie miaÂłem zamiaru autoreklamy

Nie, nic takiego nie sugeruje.
Poprostu zapytaÂłem przy okazji, bo te regulatory w okolicach 280 zÂł chodzÂą.

Ja nigdy nie napisaÂłem Âże nic u Was nie kupiĂŞ.
ÂŻle zaczĂŞliÂśmy ale bĂŞdzie ok :spoko:

[ Dodano: 2012-02-15, 13:19 ]
ale siĂŞ chwalisz tÂą kolekcjÂą

Noo,,, trochĂŞ chwalipiĂŞta jestem,, hehe.
Fajnie mieĂŚ sprzĂŞty,,,, i robiĂŚ w drewnianej budzie.
Czyli jednak sprzĂŞt, nawet drogi, Âłatwiej kupiĂŚ niz przeskoczyĂŚ potem o ten ostatni stopieĂą - kabina lakiernicza. :roll:

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-02-15, 13:35   
+1
UP DOWN

Czytam wÂątek od poczÂątku i nie za bardzo wiem co i kto tu prĂłbuje udowodniĂŚ.
Porównujecie produkty z najwy¿szej pó³ki refiniszu i przepychacie siê o..... no w³aœnie , o co. I Sata i ITV nie znaleŸli siê na tej pozycji , któr¹ maj¹ dziêki ³apówkom czy znajomoœciom, oni poprostu produkuj¹ œwietny sprzêt lakierniczy( i nie tylko). Gdyby pomin¹Ì efekt marketingowy to wybór sprzêtu odbywa³by siê tylko na zasadzie indywidualnych odczuÌ osób pracuj¹cych sprzêtem.
Szczêœliwi Ci, którzy mieli mo¿liwoœÌ popracowaÌ na sprzêcie obydwu producentów i to ich opinie s¹ bardziej dla mnie miarodajne ni¿ wypowiedzi fanatyków zarówno Saty jak i Dv.
TrochĂŞ wyluzujcie zwieracze :D

Lakierniczy.pl 
Wysłany: 2012-02-15, 13:55   
0
UP DOWN
www.Lakierniczy.pl

grzechoo2008, 100% racji

opinia uÂżytkownika jest najcenniejsza,
oczywiœcie gdy opiera siê ona nie tylko o odczucia ale tak¿e o wiedzê i œwiadomoœÌ tej danej osoby...

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-02-15, 14:07   
0
UP DOWN

ale tak¿e o wiedzê i œwiadomoœÌ tej danej osoby...

W koĂącu rozmawiamy o sprzĂŞcie dla lakiernikĂłw a nie malarzy tkwiÂących w "czarnej d upie niewiedzy" i braku ÂświadomoÂści, Âże sÂą gdzie sÂą. :D

PROJEKTER
Wysłany: 2012-02-16, 23:04   
0
UP DOWN

grzechoo2008 napisał/a:
W koĂącu rozmawiamy o sprzĂŞcie dla lakiernikĂłw a nie malarzy tkwiÂących w "czarnej d upie niewiedzy" i braku ÂświadomoÂści, Âże sÂą gdzie sÂą. :D

Oczywiœcie .... by³oby cudownie gdyby osi¹gniêcie poziomu tzw. "lakiernika" by³o równoznaczne z dostrzeganiem ró¿nic w aplikacji markowymi pistoletami lakierniczymi ;)
Problem w tym, Âże nie ma takiego punkt w ktĂłrym o kimÂś kto lakieruje samochody zawodowo moÂżna, lub jeszcze nie moÂżna powiedzieĂŚ "lakiernik", a co gorsze ... jak juÂż nawet ktoÂś lakieruje te samochody w miarĂŞ poprawnie nawet kilkanaÂście lat, to wcale nie oznacza, Âże siĂŞ na tym zna :nie: ... i do tego ... Âże zna siĂŞ jeszcze na sprzĂŞcie lub materiaÂłach ktĂłrych uÂżywa. CzĂŞsto to przyzwyczajenia, lub uprzedzenia decydujÂą o naszych wyborach ... a nie racjonalna chÂłodna kalkulacji czy ocena miernikĂłw.

Ja sie tu mÂądrujĂŞ dyskutujĂŞ i ciskam ... ale nie urodziÂłem siĂŞ z tÂą wiedzÂą :nie: ... kiedyÂś KTOÂŚ ... to TU to TAM pokazaÂł mi to czego pewnie sam nigdy bym nie zauwaÂżyÂł ... :tak:
Niestety ale opinia uÂżytkownika pistoletu lakierniczego na jego temat jest niemiarodajna. Zawsze jest subiektywna. :tak: . Nie ma Âżadnej pewnoÂści, Âże taki uÂżytkownik widzi wady, lub zalety danego rozwiÂązania, a czĂŞsto - wady sÂą dla innych zaletami, co widaĂŚ choĂŚby w tej dyskusji o systemie TransTech.

Jedni s¹ doskona³ymi kierowcami zawodowymi ... inni obs³uguj¹ im i naprawiaj¹ te samochody, a jeszcze inni ... je konstruuj¹. Tu nie zachodzi wymiennoœÌ funkcji bo konstruktor samochodów wcale nie musi mieÌ prawa jazdy, a doskona³y kierowca mo¿e mieÌ podstawowe wykszta³cenie. Opinia u¿ytkownika samochodu ( pistolety ) o jego wadach i zaletach jest pewnie wa¿nym aspektem dla ka¿dego producenta. Liczy siê jednak tylko wtedy gdy to g³os du¿ej grupy i to poparty wymiernymi dowodami.

Gdy siĂŞga siĂŞ po historiĂŞ marki Âżeby oceniĂŚ jej doÂświadczenie, gdy dotyka siĂŞ rankingĂłw popularnoÂści, porĂłwnaĂą i zestawieĂą parametrĂłw i wreszcie wyraÂżanych opinii ... ale jako statystyki potkniĂŞĂŚ, lub sukcesĂłw danej marki ... to wtedy po latach obserwacji moÂżna wypracowaĂŚ sobie opiniĂŞ o wyÂższoÂści jednych nad drugimi. Nie oznacza to wcale, Âże trzeba natychmiast zostaĂŚ fanatykiem marki, czy kupowaĂŚ ich produkty ... WaÂżne jest jedynie to Âżeby ustaliĂŚ kto jest na gĂłrze ... kto niÂżej, a kto na samym dnie.

W rankingu samochodĂłw znajdÂą siĂŞ zawsze ci co bĂŞdÂą wychwalaĂŚ zalety Trabanta, Poloneza, czy ÂŁady. ;)

Ta dyskusja moÂże i ma wiele wspĂłlnego z odwiecznym problemem Mercedes, czy BMW ? ale jednak w ocenie obiektywnych wskaÂźnikĂłw, a nie subiektywnych opinii ... z wielkiej wiodÂącej trĂłjki ... to wÂłaÂśnie Devilbiss dostaje najniÂższe noty w kaÂżdym ocenianym aspekcie i to wÂłaÂśnie DeVilbiss jest tym producentem, ktĂłrego aparaty natryskowe w lakierniach samochodowych sÂą najrzadziej spotykane.

Pytanie ... DLACZEGO ? ^^

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-02-17, 11:26   
0
UP DOWN

Masz bardzo wiele racji w swej wypowiedzi Robercie, jednak to nie zmienia faktu, ¿e temat dotyka najlepszych producentów i tak naprawdê wchodzimy w sferê niuansów technologicznych ni¿ bardziej diametralnych ró¿nic w sprzêcie i tutaj czasem przewagê w decyzji o wyborze sprzêtu bierze nie technologia a dostêp do zaplecza serwisowego, doradztwa, kontaktu z producentem i dealerem marki...itp. W tej dziedzinie niestety marka DV kuleje na naszym rynku zw³aszcza jeœli porównamy do Saty. :sad:

lakierok 
Wysłany: 2012-02-17, 15:09   
0
UP DOWN

Taka przekrzykiwanie nic nie da, u mnie w okolicy to jest wiĂŞcej devilbisaĂłw i chinoli niÂż sata. jak kupiÂłem sate 4000, i pojechawszy po lakier do mieszalni, a tam maÂła dyskusja i mĂłwiĂŞ ze zakupiÂłem sate a tu nagle ile daÂłeÂś mĂłwiĂŞ tyle a sprzedajÂący wyciÂąga mi i zachwala jakaÂś optime z zaÂślepionÂą dziurÂą od spodu, o wykonaniu nie wspomnĂŞ, starzy lakiernicy a saty w rĂŞkach nie mieli ^^ szybko uciekli jak zapytaÂłem czym malujÂą .....

mam dwĂłch znajomych co malujÂą dewilbisami 110 , majÂą po 6 lat i zero awarii, nawet dysz czy gÂłowic nie wymieniali, teraz ja mam teÂż dewilbisa gti pro t1 1.3 i teÂż fajnie maluje , tylko ze ja wychodzĂŞ od malowania i tez go sprzedam jak sate :spoko:

wiĂŞc jak ktoÂś wymieni chinolka na sate devilbisa czy iwate to zobaczy jak maluje markowy koltem . :spoko:

Frostt.pl

PROJEKTER
Wysłany: 2012-02-18, 13:58   
0
UP DOWN

Zawsze ³atwiej jest zaj¹Ì stanowisko w ocenie porównawczej jakiegoœ produkty czy narzêdzia gdy ró¿nice techniczne czy jakoœciowe s¹ widoczne na pierwszy rzut oka. Wtedy jedynym argumentem obroùców gorszych wyrobów jest ju¿ tylko cena i wszytko co jest z ni¹ zawi¹zane ( n. piêÌ tanich pistoletów w zamian za jeden markowy )

Znacznie gorzej jest dokonaĂŚ idealnego wyboru gdy porĂłwnywane produktu sÂą markowe, cenione przez obie grupy uÂżytkownikĂłw, maja zbliÂżonÂą cenÂą i parametry. W takim przypadku konieczne jest ustalenie rĂłwnych kryteriĂłw oceny. Jak siĂŞ tego nie zrobi to tak jak w tej dyskusji zaczyna siĂŞ przypisywanie wad rozwiÂązaniu, ktĂłrego wychwalania marka nie posiada. Zaczyna siĂŞ przepychanka. a nie rzetelne porĂłwnanie.

Najbardziej wkurzaj¹ce s¹ jednak takie oceny jak @³ysy73, czy @senior. Facet kupi markowy pistolet nie ma warunków do pracy takim narzêdziem nie ma podstawowej wiedzy na temat takiego sprzêtu, nie potrafi dobraÌ odpowiedniej konfiguracji, nie sprawdzi jak dzia³a przed jego zakupem .... a potem pisze elaboraty na temat wad, czy zalet ... tu uwaga .... ju¿ nie tego konkretnego pistoletu tylko ca³ego koncernu i wszystkich jego produktów. Nagle ktoœ kto nic nie wie staje siê specjalist¹ w ocenie koncernu ze 100 letni¹ tradycj¹. Wystarczy siê zainteresowaÌ trochê takimi produktami g³êbiej ni¿ ze stron internetowych i katalogów i wtedy mo¿e to byÌ interesuj¹ca wymiana wiadomoœci zamiast przepychanka pogl¹dów.

W praktyce np. taka "niespodziewanka" .... W wiĂŞkszoÂści przypadkĂłw gdy dochodzi do starcia SATA DeVilbiss ... Devilbis dostaej po dupie ... bo jest pistoletem uniwersalnym. MÂądry technik moÂże przezbroiĂŚ SATA lub dobraĂŚ inny model idealnie dopasowany do warunkĂłw testu i zadania ... i nie trzeba specjalisty do oceny, Âżeby na wierzch wylazÂły wszystkie wady GTI PRO. Odwrotnie to bardzo trudne bo GTI PRO to bardzo ograniczony sprzĂŞt.

Zdarza siĂŞ Âże ktoÂś kto ma tragiczne warunki w swojej norze bez wentylacji i ogrzewania, a do tego uÂżywa tanich konwencjonalnych lakierĂłw i .... siĂŞga po SATA ( produkt dla profesjonalistĂłw ) w efekcie bywa Âże jest rozczarowany. ZapÂłaciÂł 2 tyÂś, a maluje mu siĂŞ gorzej niÂż takim HP z Chin. Tu w SATA nie moÂże on bezkarnie zmieniaĂŚ ciÂśnienia machaĂŚ jak popadnie i zbliÂżaĂŚ czy oddalaĂŚ pistoletu od malowanego elementu. Taki sprzĂŞt wymaga juÂż dyscyplin ... i doÂświadczenia. rewanÂżuje siĂŞ jednak efektem koĂącowym powÂłoki, a po krĂłtkim czasie uÂżytkowania nie odpartym wraÂżeniem, Âże wszytko teraz idzie Âłatwiej i sprawniej.

Nie chcĂŞ tu wywoÂływaĂŚ kolejnej personalnej wojny, ale nie mogĂŞ siĂŞ powstrzymaĂŚ przed takÂą uwagÂą .... Zobaczcie Âłaskawie, Âże nigdy nie popÂłynĂŞÂła ostra i zatwardziaÂła krytyka pistoletĂłw SATA ze strony wysokiej klasy specjalistĂłw majÂących dobre warunki do pracy. Te dywagacje SATA czy jednak IWATA lub DeVilbiss dotyczÂą zawsze tych ktĂłrzy albo jeszcze nie wiedzÂą na co zwracaĂŚ uwagĂŞ, albo lakiernictwo samochodowe to dla nich rozpylanie lakieru w pomieszczeniu gdzie stoi samochĂłd, czy jego elementy.

NajczĂŞÂściej zdarzajÂą siĂŞ teÂż takie opinie ... miaÂłem SATA kilak lat. KupiÂłem teraz DV GTI PRO. SATA to szajs. DV jest cudowny odkÂąd go mam to robota idzie super ... No OK ! a JakÂą SATA miaÂłeÂś ? ... no ta no Jet 90 B. i to z dziesiĂŞĂŚ lat !!!. Bywa odwrotnie ... ktoÂś ma FLG kupuje SICO za 100 zÂł raz maluje i od tego czasu jest wrogiem nr caÂłej marki DV. Teraz wszytko jest lepsze od DeVilbissa.

Taka IWATA W400 to bezdyskusyjnie najlepszy sprzĂŞt dla tych co majÂą nory, fatalne warunki i gĂłwniane sprĂŞÂżarki. Tu SATA 3000 czy 4000 moÂże przegraĂŚ konkurencje ... jednak DeVilbiss z modelem GTI PRO .... to sprzĂŞt ktĂłry nie jest skierowany , ani do wymagajÂących specjalistĂłw z kabinami lakierniczymi ... ani dla kogoÂś kto ma warunki nory.

Jak ktoœ zaczyna chwaliÌ DV i go broniÌ to w 9 przypadkach na 10 bêdzie to raczej nieudacznik ¿yciowy któremu DV wpada³ w rêce jako pierwszy markowy pistolet w ¿yciu ni¿ .... wysokiej klasy lakiernik pracuj¹cy w kabinie. Jak ktoœ myœli ¿e to bzdura to polecam sprawdziÌ sobie na obu forach internetowych które konkretne osoby ( nicki ) staj¹ w obronie Devilbissa ... stawiam w ciemno "talon na balon" ¿e w archiwalnych postach takiego uschera znajdê te¿ opinie ... dobry lakiernik pomaluje piêknie nawet chiùskim pistoletem za 50 z³ ... co akurat w mojej ocenie jest tylko dowodem na to ¿e wszytko mu jedno SATA, IWATA czy DV i tak nie ma nic konkretnego do powiedzenia na temat ¿adnej z tych marek, a o ró¿nicach w pracy tymi pistoletami s³ysza³ i czyta³ ... za cholerê nie potrafi tego zauwa¿yÌ.

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-02-18, 18:54   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
jednak DeVilbiss z modelem GTI PRO .... to sprzĂŞt ktĂłry nie jest skierowany , ani do wymagajÂących specjalistĂłw z kabinami lakierniczymi ... ani dla kogoÂś kto ma warunki nory.

Mam nadziejĂŞ, Âże nie czyta tego nikt z firmy Bentley ani Koenigseg( czy jak to tam siĂŞ pisze) bo w tych "norach" tego sprzĂŞtu uÂżywajÂą :x:

Btw. CzujĂŞ Robercie, Âże masz jakiÂś uraz do marki DV ;)

PROJEKTER
Wysłany: 2012-02-18, 20:17   
0
UP DOWN

grzechoo2008 napisał/a:
PROJEKTER napisał/a:
jednak DeVilbiss z modelem GTI PRO .... to sprzĂŞt ktĂłry nie jest skierowany , ani do wymagajÂących specjalistĂłw z kabinami lakierniczymi ... ani dla kogoÂś kto ma warunki nory.

Mam nadziejĂŞ, Âże nie czyta tego nikt z firmy Bentley ani Koenigseg( czy jak to tam siĂŞ pisze) bo w tych "norach" tego sprzĂŞtu uÂżywajÂą :x:

Btw. CzujĂŞ Robercie, Âże masz jakiÂś uraz do marki DV ;)

Oczywiœci ¿e mam. Absolutnie ten sprzêt niczym sobie nie zas³u¿y³ na to ¿eby znaleœÌ siê w gronie tych marek które jednym tchem wymienia siê jako najlepsze w tej bran¿y. Zawsze wkurza mnie jak ktoœ sika z zachwytów nad DV bo od 17 lat nie spotka³em nigdy nikogo kto by móg³ uzasadniÌ rozs¹dnie te achy i ochy. Model FLG bardzo d³ugo polecany jako pistolet wspomagaj¹cy do gruntów i wype³niaczy ... szkoda nawet pisaÌ jaki to ch³am ... model OMX wpadka ... durna poroniona koncepcji tandetnego ... nie wiem w zasadzie czego bo nawet trudno jest nazwaÌ to pistoletem lakierniczym ... GTI PRO pistolet uniwersalny ... niez³y dla niewymagaj¹cych ... zupe³ny ch³am dla specjalistów w refinishu.

Z biegiem lat odk¹d temat pistoletów jest mi bliski w ka¿dym przypadku gdy dochodzi³o do jakiegokolwiek mierzalnego porównania w warunkach warsztatu samochodowego to ... od modelu czasu porównania modelu SATA 2000 vs GTI ... Devilbiss dostawa³ w dupsko. Jego obecnoœÌ na Polskim rynku to zas³uga dystrybutorów Sikkensa i RM. To nie jest sprzêt który sam broni siê w³asnymi zaletami. To urz¹dzenie które trzeba komuœ wcisn¹Ì na si³ê.

Co do producentów samochodów ...to nawet nie próbujcie porównywaÌ tych urz¹dzeù ( tak jak i lakierów ). Przemys³ to inny œwiat. Tu SATA siê œrednio liczy choÌ powinien napisaÌ ¿e œrednio = prawie wcale. To inny œwiat. Ca³y koncern ITW, oraz Kremlen i Graco ustawione s¹ na obs³ugê przemys³u. SATA oczywiœcie ma swoje pompy i automaty przemys³owe do lakierownia ... tylko ¿e na jakimœ forum dla malarzy i lakierników przemys³owych, wyskoczenie z tekstem ¿e SATA rz¹dzi i jest The Best jest tak samo œmieszne i g³upie jak umieszczenie na portalu dla lakierników samochodowych ¿e SATA to gówno, a rz¹dzi DV lub IWATA. To s¹ dwa ró¿ne œwiaty refinish i przemys³. Skrajnie ró¿ne.

SATA 3000 i 4000, DeVilbiss GRI PRO i GTI PRO LITE, oraz IWATA W400 i SUPERNOVA to
nie s¹ modele pistoletów opracowane dla producentów czegoœ tam ... tylko aparaty natryskowe dedykowane do rêki lakiernika samochodowego systemu refinish. To dla nich i tylko dla nich s¹ robione takie narzêdzie pracy. I w tej kwestii oceniaj¹c producenta i jego wyroby nikt nie mo¿e mieÌ ¿adnych w¹tpliwoœci dla kogo SATA produkuje 70 % wyrobów schodz¹cych z ich linii produkcyjnej. SATA to jedna - jedyna fabryka na œwiecie. W takim uk³adzie to ³atwe kontrolowaÌ jakoœÌ i powtarzalnoœÌ swoich produktów. ... do tego ta fabryka wcale nie jest taka du¿a ... ale to fabryka o wysokiej specjalizacji ... i dlatego Ja ich tak ceniê. W³aœnie za t¹ wysok¹ specjalizacjê. Im nie jest wszytko jedno ... a ITW jest ... bo refinish to nie jest wcale taki ogromny rynek odbiorców sprzêtu.

Wy zestawy naprawcze wymieniacie najwy¿ej raz w ca³ej historii posiadania pistoletu, sam pistolet raz na kilka lat ... a w przemyœle dysza, iglica g³owica wytrzymuje czasami pó³ roku - rok ... Sam pistolet rok max dwa. Du¿a lakiernia samochodowa zu¿ywa tonê do 1,5 tony wszystkich produktów chemicznych rocznie, a ma³y zak³ad produkcyjny jakiœ maszyn ... albo renowacyjny wagonów kolejowych 35 litrów dziennie ... 8 - 10 ton rocznie. Du¿y zak³ad nawet 30 ton. Tyle przelatuje przez dysze i g³owice pistoletów. Tu s¹ te¿ rygory techniczne. œciœle okreœlone ... a nie jak w refinishu zmienne warunki, wiedza operatora, oraz zmienne produkty.

Niestety w przemyœle nie ma siê za bardzo czym ekscytowaÌ je¿eli chodzi o jakoœÌ wymalowania bo tylko w samochodówce i motorach to pokrycia o najwy¿szej jakoœci wykonania. To pokrycia dekoracyjne. W przemyœle to pokrycia ochronne ... mo¿e z wyj¹tkiem sprzêtu AGD.

Ja nie handlujĂŞ SATA, ale bardzo Âświadomie od wielu lat wiem za co ich tak ceniĂŞ. Tak samo sztywne preferencje mam przy szufladkowaniu producentĂłw kabin lakierniczych i technologi lakierĂłw ... ale akurat pistolety lakiernicze to temat ktĂłry najczĂŞÂściej wraca na fora i dlatego tyle siĂŞ tu i tam pisze o SATA

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-02-18, 20:47   
0
UP DOWN

grzechoo2008 napisał/a:
Mam nadziejĂŞ, Âże nie czyta tego nikt z firmy Bentley ani Koenigsegg bo w tych "norach" tego sprzĂŞtu uÂżywajÂą

PROJEKTER napisał/a:
GTI PRO pistolet uniwersalny ... niezÂły dla niewymagajÂących ... zupeÂłny chÂłam dla specjalistĂłw w refinishu.

ProszĂŞ ciĂŞ Robercie :help: toÂż to najwyÂższej jakoÂści rĂŞczna robota wykonywana Âłapami lakiernikĂłw a nie ramieniem robota.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu