Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
esp3ranza
Wys³any: 2012-01-30, 13:45   Pod³±czenie zestawu lakierniczego
0
UP DOWN

Witam
Zamierzam w nied³ugim czasie zakupiæ kompresor, odwadniacz/odolejacz/reduktor, w±¿ gumowy, pistolet lakierniczy - ogólnie takie zestaw dla amatora by móc co¶ podmalowaæ czasem w samochodzie i ogólnie do prac przydomowych.

Moje pytanie brzmi jak to wszystko ze sob± pod³±czyæ?
Jest kompresor, nastêpnie odwadniacz, reduktor (ile metrów po wê¿u od kompresora?), potem pistolet (ile metrów wê¿a od odwadniacza?)

Czyta³em ¿e najbardziej polecane przewody to d³ugo¶æ 10m- ale to jest warto¶æ od odwadniacza do pistoletu, czy od kompresora do odwadniacza + od odwadniacza do pistoletu?

Bêde wdziêczny za odpowiedzi :)

gugun 
Wys³any: 2012-01-30, 14:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
odwadzniacz zaraz za komresorem+ 10m od odwadniacza wê¿a.reduktor czym bli¿ej pistoletu tym mniejsze straty w we¿u...jesli masz reduktor z odwadniaczem+10m wê¿a to wiatru trzeba wtedy ustawic wiecej o jakies 0,5 bara srednio

magnetoo 
Wys³any: 2012-01-30, 21:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: DDZ
Odwadniacz + odolejacz jak najbli¿ej miejsca lakierowania..

Je¶li planujesz takie bezpo¶rednie po³±czenia to nie ma znaczenia jak podzielisz przewód,
grunt ¿eby¶ mia³ swobodê ruchów podczas lakierowania. Co do reduktora to wydaje mi siê i¿ lepiej zrobisz kupuj±c reduktor bezpo¶rednio pod pistolet zamiast ten na¶cienny. Nie ma takiej zasady jak 'podniesiesz 0.5 bara i bêdzie git' ró¿nej jako¶ci armatura ró¿nie d³awi powietrze (tak samo przewodów nie stosuj spiralnych), a zazwyczaj przy kompresorach ju¿ masz pierwszy reduktor.

Nokia 
Wys³any: 2012-01-30, 21:31   
0
UP DOWN
:)

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: Silesia City Center
magnetoo, Kolego a co Ty myslisz ze te reduktorki po 20 z³ to maj± taki przep³yw jaki powienny miec ?...

Ale teoria :spoko:

Pozdrawiam

magnetoo 
Wys³any: 2012-01-30, 21:39   
0
UP DOWN

Sk±d: DDZ
@Nokia92 nie te reduktorki po 20z³ rzeczywi¶cie nie zawsze pokrywaj± siê z prawda :nie: , ale na pewno bêd± dok³adniejsze ni¿ pomiar ci¶nienia roboczego na podstawie reduktora wbudowanego w filtr, za którym jest jeszcze odolejacz, oraz klika szybko z³±czy, taki pomiar mo¿na przyj±æ ale przy narzêdziach pneumatycznych a nie podczas lakierowania :) .

W granicach 60-80z³ mo¿na kupiæ ju¿ kalibrowane sztuki, które maj± wiêcej wspólnego z rzeczywisto¶ci±.

esp3ranza
Wys³any: 2012-01-31, 10:36   
0
UP DOWN

kompresor planuje kupiæ tak do 1000z³ dwut³okowy, jest przy nim reduktor jednak kto wie jak siê bêdzie sprawdza³... wiêc dokupie reduktor pod pistolet.

Co do odwadniacza i odolejacza my¶la³em o CKD - za ok 180z³ s± 2 razem gotowe do monta¿u na ¶cianie....
Tak siê w³a¶nie zastanawiam ¿e jak dam te filtry jak najbli¿ej miejsca lakierowania (nie wiem 1-5m od pistoletu - bêd± wisieæ na wê¿u?), to jakby kompresor pu¶ci³ olej to ca³y przewód bêdzie zaolejony do miejsca gdzie sa filtry, a jak zaraz za kompresorem by by³y filtry to prawie ca³y przewód bêdzie czysty... :)

mam gara¿ pod domem d³ugo¶ci 8-10m (nie mierzy³em dok³adnie ale 2 maluchy spokojnie siê zmieszcz±) i nie wiem jak bardzo blisko umie¶ciæ te filtry od pistoletu by mieæ swobodny dostêp do ka¿dej strony samochodu...
tak mi siê wydaje ¿e minimum 6m wystarczy³oby by wszêdzie zagl±dn±æ..

Mo¿ecie napisaæ jak to macie rozwi±zane?

Nokia 
Wys³any: 2012-01-31, 10:52   Re: Pod³±czenie zestawu lakierniczego
0
UP DOWN

esp3ranza napisa³/a:
Witam
Zamierzam w nied³ugim czasie zakupiæ kompresor, odwadniacz/odolejacz/reduktor, w±¿ gumowy, pistolet lakierniczy - ogólnie takie zestaw dla amatora by móc co¶ podmalowaæ czasem w samochodzie i ogólnie do prac przydomowych.

Moje pytanie brzmi jak to wszystko ze sob± pod³±czyæ?
Jest kompresor, nastêpnie odwadniacz, reduktor (ile metrów po wê¿u od kompresora?), potem pistolet (ile metrów wê¿a od odwadniacza?)

Czyta³em ¿e najbardziej polecane przewody to d³ugo¶æ 10m- ale to jest warto¶æ od odwadniacza do pistoletu, czy od kompresora do odwadniacza + od odwadniacza do pistoletu?

Bêde wdziêczny za odpowiedzi :)

Cze¶æ, na sam pocz±tek pytanie, masz zamiar kupiæ co¶ porz±dnego czy kompresor 25l i mini pistolet za 45 z³ ? Bo je¶li tak to nie potrzebnie siê bêdê teraz produkowa³ no ale napisze. Powiedz mi czy masz mo¿e obok gara¿u jakie¶ inne pomieszczenie/gara¿ ? Je¶li tak to proponuje tam w³a¶nie schowaæ kompresor. Dlaczego ? Po pierwsze nie zagracasz pomieszczenia w którym malujesz, po drugie kompresor robi zawirowania powietrza i jak idzie to mjota syfem jak szatan, po trzecie cisza i spokój :) Doprowadzenie powietrza do gara¿u w którym chcesz malowaæ proponujê zrobiæ w plastikowych zgrzewanych rurach 1/2 lub 1/4 cala. T± instalacje mo¿esz podpi±æ bezpo¶rednio do kompresora, a nie poprzez ten badziewny reduktorek co jest na wyj¶ciu powietrza z kompresora. W gara¿u w którym bêdziesz malowa³ na ¶cianê krêcisz odwadniacz i odolejacz, jak chcesz tylko ''podmalowaæ czasem w samochodzie i ogólnie do prac przydomowych'' pomy¶l nad zestawem odolejacza i odwadniacza plus reduktor firmy CKD 1000. Jest tez model 3000 i 4000 ale wydaje mi siê ze to zbyteczne na Twoje wymagania. Chyba ze masz zamiar w przysz³o¶ci robiæ co¶ wiêcej to bym pomy¶la³ nad 3000/4000.
Jak ju¿ masz zestaw filtracji na ¶cianie to jeszcze przewód, 10m i przekrój wê¿a powinien mieæ 10 mm.
Powiedz o jakim sprzêcie my¶lisz za jakie pieni±dze to koledzy na pewno Ci doradz±. Co do tej instalacji jeszcze, ja mam zrobione identycznie jak Ci opisa³em na 1/2 cala tylko jeszcze muszê instalacje powietrza podpi±æ bezpo¶rednio do kompresora bo narazie mam przez reduktorek.... Warto podpi±æ bezpo¶rednio poniewa¿ te reduktory d³awi± powietrze i jest o wiele mniejszy przep³yw. Lackdoktor gdzie¶ pisa³ ze jest tam dziurka grubo¶ci zapa³ki, wiêc....

Pozdrawiam :spoko:

Nokia 
Wys³any: 2012-01-31, 10:59   
0
UP DOWN

esp3ranza napisa³/a:
kompresor planuje kupiæ tak do 1000z³ dwut³okowy, jest przy nim reduktor jednak kto wie jak siê bêdzie sprawdza³... wiêc dokupie reduktor pod pistolet.

Co do odwadniacza i odolejacza my¶la³em o CKD - za ok 180z³ s± 2 razem gotowe do monta¿u na ¶cianie....
Tak siê w³a¶nie zastanawiam ¿e jak dam te filtry jak najbli¿ej miejsca lakierowania (nie wiem 1-5m od pistoletu - bêd± wisieæ na wê¿u?), to jakby kompresor pu¶ci³ olej to ca³y przewód bêdzie zaolejony do miejsca gdzie sa filtry, a jak zaraz za kompresorem by by³y filtry to prawie ca³y przewód bêdzie czysty... :)

mam gara¿ pod domem d³ugo¶ci 8-10m (nie mierzy³em dok³adnie ale 2 maluchy spokojnie siê zmieszcz±) i nie wiem jak bardzo blisko umie¶ciæ te filtry od pistoletu by mieæ swobodny dostêp do ka¿dej strony samochodu...
tak mi siê wydaje ¿e minimum 6m wystarczy³oby by wszêdzie zagl±dn±æ..

Mo¿ecie napisaæ jak to macie rozwi±zane?

Pisa³em tego posta i pisa³em w tym czasie zd±¿y³e¶ juz napisaæ :)

Tak jak wy¿ej pisa³em, tym reduktorek co jest przy kompresorze nie zawracaj sobie g³owy... Naprawdê. Bo jest o rziæ rozcza¶... :x:

Filtry wieszaj na ¶cianê ! Nie na przewód :x: Ja nie widzê roboty z dyndaj±cymi mi zabawkami na wê¿u... Je¿eli kupisz zestaw filtracji odwadniacz odolejacz i reduktor to reduktor pod pistolet jest zbêdny bo reduktory które prawdê pokazuj± to koszt ko³o 200 z³ jak nie wiêcej, saty devile i ivaty chyba takie firmy je produkuj±.

esp3ranza
Wys³any: 2012-01-31, 18:10   
0
UP DOWN

no nokia92 rozpisa³e¶ siê nie¼le :P
co do sprzêtu który zamierzam kupiæ, to nie chce pakowaæ siê w zbyt du¿e koszty bo gdybym mia³ wydawaæ na sprzêt powy¿ej 2000z³ to wola³bym oddawaæ elementy do lakierowania profesjonalistom... a tak to popróbuje samemu co¶ zdzia³aæ i jak¿e ogromna jest wtedy satysfakcja gdy siê uda i mo¿na powiedzieæ innym" to zrobi³ JA" :P hehe

tak wiêc kompresor do 1000z³ dwa t³oki 50l - wyczyta³em na ró¿nych forach, i na tym te¿ ¿e w tej cenie to mogê kupiæ expo, falontecha,bass polska - znalaz³em pozytywne opinie, a dzi¶ znalaz³em jeszcze co¶ takiego http://www.allegromat.pl/aukcja97337 - ale to jest ju¿ 400V...

pistolet sico bronze - znalaz³em opinie ¿e jest dobry
filtry jak wspomnia³em CKD 1000

co do przewodu to nie wiem jeszcze...

esp3ranza
Wys³any: 2012-01-31, 21:51   
0
UP DOWN

a ¿eby omin±æ ten reduktor w kompresorze to rozumiem ¿e w±¿ nale¿y pod³±czyæ do butli bezpo¶rednio - bêdzie potrzeba montowania jakiej¶ szybkoz³±czki w tym miejscu? i czy wtedy wystarczy ten zestaw CKD 1000 z reduktorem?

Nokia 
Wys³any: 2012-02-03, 15:36   
0
UP DOWN

Zeby ominaæ reduktor nie trzeba zadnej szybkoz³±czki, ja poprostu wykrêce ten reduktor, wkrece mufe co ma gwinty zewnetrzne z oby dwu stron w miejsce gdzie byl reduktor a w drug± strone zakrece mufe metalowo plastikow± co ma z jednej strony gwint wewnêtrzny a z drugiej strony wyjscie do przyalczenia plastikowej rury. Jezeli nie masz zamiaru wiecej nic dzia³ac to Ci ten CKD 1000 starczy.

A co do wê¿a to byle mia³ te 10m i ¶rednica, 10mm fajnie jakby by nie tward³ przy niskich temperaturach, ale jak w zimnie nie bedziesz robi³ to mooesz to odpu¶cic. Nie kupuj tych spiralnych.

senior
Wys³any: 2012-02-04, 09:41   
0
UP DOWN

Na szybko i pobie¿nie lukn±³em po nim i wydaje mi siê {z tego co pamiêtam} ¿e CKD 1000 jest do ...upy bo chyba ma dolot i wyj¶cie na 1.4"

Nokia 
Wys³any: 2012-02-05, 10:42   
0
UP DOWN

senior napisa³/a:
Na szybko i pobie¿nie lukn±³em po nim i wydaje mi siê {z tego co pamiêtam} ¿e CKD 1000 jest do ...upy bo chyba ma dolot i wyj¶cie na 1.4"

Dok³adnie, przez to mu pisa³em tez o instalacji na 1/4. Mog³by zrobic na 1/2 w przyszlosci ggdy by zmieni³ zdanie kupuje 4000 i juz ma pod niego gotowa instalacje. CKD 3000 jest na 3/8 a CKD 4000 jest na 1/2

PS. Posprz±ta³em temat.

esp3ranza
Wys³any: 2012-02-07, 21:47   
0
UP DOWN

hmm no ten CKD 1000 jest na 1/4 czyli ma jakie¶ 6mm otwór.
Czy to ¿e w±¿ bêdzie mia³ ¶rednice wewnêtrzn± 9-10mm, a szybkoz³±cza/filtry bêd± 1/4 to du¿e straty mog± wyst±piæ - chodzi o to czy instalacja utrzyma ci¶nienie, a nie po wci¶niêciu spustu ci¶nienie spadnie z powiedzmy 7 na 2 atm... (kto¶ taki problem mia³ z tego co dobrze pamiêtam)...

a przy okazji taki przewód siê nada? : w±¿ techniczny

wojtek1 
Wys³any: 2012-02-07, 23:45   
0
UP DOWN

esp3ranza napisa³/a:
taki przewód siê nada? : w±¿ techniczny
Nada siê, je¶li nie jest zbyt sztyny. MOIM ZDANIEM , gumowy [mo¿e dro¿szy] jest praktyczniejszy. :tak:

esp3ranza
Wys³any: 2012-02-08, 17:51   
0
UP DOWN

a ma kto¶ namiary na sklepy, bad¼ sprzedawców którzy oferuj±w sprzeda¿y gumowe wê¿e na metry? ( bo w ca³ych rolkach widzia³em 50m).
A na sklepach szukaæ gumowych - gumowych, czy te¿ gumowych wystêpuj±cych pod inna nazw± np. poliuretanowe, polamidowe, polietylenowe? ( nie wiem czy którakolwiek nazwa odpowiada gumowemu wê¿owi :P )

wiem ¿e na alledrogo widzia³em gumowy 10m ¶r. wew. 9mm i zakuty odrazu poni¿ej 50z³ wiêæ siê na ten prawdopodobnie zdecyduje.

wojtek1 
Wys³any: 2012-02-08, 23:28   
0
UP DOWN

co¶ takiego ;http://allegro.pl/waz-dla-lakiernictwa-semperit-10mm-10-m-i2095636172.html ,ale nie koniecznie musi byæ to.Mo¿e znajdziesz gdzie¶ lepsz± ofertê, powodzenia :spoko:

gugun 
Wys³any: 2012-02-09, 10:51   
0
UP DOWN

tylko nie dawaj ¿adnych filterków i reduktorków pod pistolet...wiecie co panowie??wczoraj mi sie zrypal filterek pod pistoletem...zawsze ustawialem do lakieru ok 3bar na reduktorze bo mam 10m wê¿a i mi czego¶ brakowa³o...wczoraj po cenzura ustawi³em 2,5 to prawie mnie porwa³o :D normalnie jakbym wê¿a stra¿ackiego zlapa³... albo dobra lance od myjki... :D jest mo¿liwe ¿eby a¿ taki taki filterek blokowa³??wcze¶niej ¿eby na gunie osi±gnac takie cisnienie jak teraz przy 2,5 musia³bym z 5 barów ustawiæ :D

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-02-09, 11:13   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
gugun napisa³/a:
jest mo¿liwe ¿eby a¿ taki taki filterek blokowa³??

????? Jak mo¿na tego nie wiedzieæ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jak tu uj±æ ci punkta??? ;P

Nokia 
Wys³any: 2012-02-09, 11:33   
0
UP DOWN

Guguniaku na bank blokowa³, Przeca tam jest taki przep³yw powietrza, jak wcale.

gugun 
Wys³any: 2012-02-09, 13:39   
0
UP DOWN

teraz to ju¿ wiem...to kto to wymysli³???ja wiedzialem ¿e troche zmniejsza ale nie ¿e a¿ tak...

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-02-09, 14:18   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
gugun napisa³/a:
ja wiedzialem ¿e troche zmniejsza ale nie ¿e a¿ tak...

Powiedz jeszcze ¿e da³e¶ to co¶ pod sate???

gugun 
Wys³any: 2012-02-09, 14:36   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
Powiedz jeszcze ¿e da³e¶ to co¶ pod sate???

:x: :x: :x: :x: :x: :x: :x:

MichuMachu
Wys³any: 2012-02-09, 15:34   
0
UP DOWN

Pomóg³: 14 razy
gungun a mozesz powiedziec co to byl za filter jaka firma?? :)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: