Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
jackbmw 
Wysłany: 2012-02-23, 22:00   Aerograf do lakierowania metalowych modeli samochodĂłw
0
UP DOWN
Modelcar tuner ;)

Witam wszystkich

Moim g³ównym hobby s¹ metalowe modele samochodów w skali 1:18, tzw. die-cast'y.

Z tego wzglĂŞdu poszukujĂŞ aerografu, ktĂłrym mĂłgÂłbym lakierowaĂŚ moje modele normalnymi lakierami samochodowymi (podkÂład, baza, bezbarwny). Chodzi mi pĂłki co tylko o malowanie caÂłych karoserii jednym kolorem, bez zabawy we wzorki itd. Na jakie dysze patrzeĂŚ? 0,5mm ? czy moÂże 0,8mm?

Jestem rĂłwnieÂż modelarzem i obecnie uÂżywam polskiego aerografu z ÂŁukowa (farby typu Humbrol oraz akryle Pactra), jednak z tego co dowiedziaÂłem siĂŞ potrzebowaÂłbym innego sprzĂŞtu do samych aut.

Jako, Âże mĂłj kompresor lodĂłwkowy (bez zbiornika i wyÂł. ciÂśnieniowych, typowa pompka) odmĂłwiÂł posÂłuszeĂąstwa zastanawiam siĂŞ nad wyborem jakiegoÂś sprzĂŞtu, ktĂłry mĂłgÂłbym uÂżywaĂŚ w mieszkaniu i daÂłby radĂŞ aerografom. Z tego co wyczytaÂłem o pistoletach HVLP (dysza 0,5-0,8mm) to odpadajÂą one ze wzglĂŞdu na brak moÂżliwoÂści zapewnienia im w warunkach domowych odpowiedniej iloÂści powietrza.

Wiem, Âże to najprawdopodobniej ChiĂączyki, ale czy miaÂł ktoÂś z tymi kompresorami jakieÂś doÂświadczenia?
http://allegro.pl/duzy-i-...2149896524.html

http://allegro.pl/as186a-...2121492148.html

http://allegro.pl/kompres...2155917258.html

Z gĂłry dziĂŞkujĂŞ za pomoc :spoko:

Mcdevil 
Wysłany: 2012-02-24, 01:55   
0
UP DOWN

ByÂł chyba ostatnio podobny temat i walcze odrobine z czymÂś wiĂŞc...
Obadaj 24l i mini pistolety. MoÂże styknÂą z sobÂą. HaÂłas bĂŞdzie ale jeÂśli bĂŞdziesz robiÂł to w spoks godzinach sÂąsiedzi nie powinni ciĂŞ rozszarpaĂŚ. chyba ;)
Po³o¿y³em na komórê ostatnio klar pasche VL 5' i niby da siê. Ale aero docelowo nie jest do tych akcji, a tym bardziej wymiêknie przy podk³adach. A i jeszcze jeden bajer. W warunkach domowych mo¿esz mieÌ problem z kurzem. Masa siada, a przy ma³ych duperelach widaÌ. Przynajmniej w moim przypadku, poczyta³em o alergikach i trochê lipa bo wyk³adziny zas³on i masy dupereli siê nie wyeliminuje. Do tego nie zmoczysz pod³ogi :) . Pokombinuj jakiœ gara¿ czy cuœ. Czy mini wyci¹g, widzia³em coœ takiego spec do aero, ale drogie pewnie da siê rozkminiÌ jak¹œ samoróbê.
Pozdro

Andy 66 
Wysłany: 2012-02-24, 22:21   
0
UP DOWN

Nic od lodówkowca nie bêdzie cichsze... Jeœli potrafisz wkrêciÌ œrubkê, to popatrz na forum o budowie lodówkowców. Farelka jest 2-3 razy g³oœniejsza od mojego lodówkowego cuda. Koszt, to jakieœ 200 z³, kupi³em na z³omie stary kompresor 24 litry, wywali³em silnik i wstawi³em agregat z lodówki - docelowo maj¹ byÌ dwa agregaty, ¿eby szybciej uzupe³nia³y zbiornik. Wy³¹cza przy 6, w³¹cza przy 3,8, regulacja ciœnienia w zale¿noœci od potrzeby pistoletu. Czego chcieÌ wiêcej pracuj¹c w domu ???
Nic lepszego w sklepach nie dostaniesz :cool:

LAKIEROWANKO Strona Główna » AIRBRUSH » Forum Airbrush

Odpowiedz do tematu