Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
hopek03
Wys³any: 2012-02-24, 21:23   Igie³kowanie akrylu
0
UP DOWN

Witam mam problem z akrylem poniewa¿ igie³kuje dos³ownie , materia³y to poliakryl a utwardzacz tulipan expres taki mi na mieszalni dali dok³adnie to nie wiem jakiej to jest firmy malowa³em ju¿ w nied³ugim czasie 3 razy tym akrylem i za ka¿dym razem ta sama historia próbowa³em ju¿ ró¿ne czasy po miêdzy warstwami odczekiwaæ ale to nie robi ¿adnej ró¿nicy za ka¿dym razem to samo dodam ¿e dopiero po drugiej warstwie to siê dzieje a jednej warstwy nie mogê zostawiæ bo przebija podk³ad jak my¶licie co to morze byæ ten utwardzacz jaki¶ do niczego czy co :?:

pawel1108 
Wys³any: 2012-02-24, 21:31   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Wroc³aw
Kolego dowiedz siê dok³adnie jaki utwardzacz nale¿y dodaæ do tego akrylu,poniewa¿ jest to b.wa¿ne.
Przewa¿nie igie³kowanie jest powodem aplikacji zbyt grubych warstw,mo¿e tu le¿y problem?
Czy oprócz utwardzacza dodawa³e¶ czego¶ do akrylu np.rozcieñczalnika?je¶li tak to jakiego?

hopek03
Wys³any: 2012-02-24, 21:42   
0
UP DOWN

my¶lê ¿e w grubo¶ci warstw chyba nie le¿y problem poniewa¿ nie jest wylane na lustro tylko jest delikatna murka dodam ¿e kiedy¶ malowa³em akryle i nigdy mi siê takie co¶ nie robi³o a wylewa³em go na lustro , do akrylu doda³em z 4% anty silikonu i jakie¶ 10% rozpuszczalnika te¿ jaki¶ tulipan tak pisze na opakowaniu kupowa³em na setki i sprzedawca tak to podpisa³ ale wcze¶niej nic nie dodawa³em do akrylu i te¿ igie³kowa³o sam ju¿ nie wiem mo¿e kiedy¶ by³ inny ten akryl

pawel1108 
Wys³any: 2012-02-24, 21:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Wroc³aw
To dodaj dedykowanego utwardzacza,je¿eli jest potrzeba to dedykowanego rozcieñczalnika i bez antysilikonu i powinno byæ ok,chyba,¿e masz t³uszcz w powietrzu np.cockpit itp...

hopek03
Wys³any: 2012-02-24, 22:22   
0
UP DOWN

ten anty silikon dodaje dla ¶wiêtego spokoju na uk³adzie sprê¿onego powietrza mam filtry CKD a czy morze kto¶ siê orientuje jaki ma byæ stosowany utwardzacz do tego akrylu bo ten to mi na mieszalni jak komplet sprzedali , jutro do nich zadzwoniê i ich zapytam o co chodzi bo mi ju¿ si³ brakuje i nerwy wysiadaj± , jak siê jutro uda to zrobiê foto i dodam a dodam jeszcze ¿e lakierowa³em w gara¿u i mia³em temperaturê 18 stopni

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-02-24, 22:34   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
Dodam od siebie ¿e ten tulipan to nawet ca³kiem drogi markowy rozcieñczalnik sprzedawany np w mieszalniach debera jako dedykowany do ich produktów.
30 z³ za litr.
Igie³kowanie mówisz?
Do podk³adu?
To raczej juz oczkowanie a tu widze olej i wodê z instalacji... tak se gdybaj±c bez fotek.
A na olej i wodê antysylikon nie pomoze.

hopek03
Wys³any: 2012-02-24, 23:00   
0
UP DOWN

to nie olej ani woda wiem jak wygl±da olej albo woda a to wychodzi dopiero na drugiej warstwie i po jaki¶ 10 minutach od zakoñczenia lakierowania , a czy do podk³adu to nie wiem bo to nie s± kratery to wygl±da tak jak by kto¶ kurzem sypn± jest to takie ca³kiem drobne.
A co do tej mieszalni to w³a¶nie to mieszalnia Debera ale maj± tam te¿ Spishekera sam ju¿ nie wiem dodam ¿e na lakierze bezbarwnym tego nie mam oczywi¶cie na bazie pod lakierem te¿ nie

Mart-Dent
Wys³any: 2012-02-25, 00:27   
+1
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Za du¿o antysilikonu!!!

gugun 
Wys³any: 2012-02-25, 10:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
Mart-Dent napisa³/a:

Za du¿o antysilikonu!!!
dok³adnie :D masz u mnie punkta normalnie...antysilikon kolego sie dodaje tylko jak co¶ sie dzieje...zrobily ci sie oczka po 2 warstwie to do 3 dodajesz antysylikonu z tym ze nie 4% tylko kilka kropelek.

gugun 
Wys³any: 2012-02-25, 10:29   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
Mart-Dent napisa³/a:

Za du¿o antysilikonu!!!
dok³adnie :D masz u mnie punkta normalnie...antysilikon kolego sie dodaje tylko jak co¶ sie dzieje...zrobily ci sie oczka po 2 warstwie to do 3 dodajesz antysylikonu z tym ze nie 4% tylko kilka kropelek.

hopek03
Wys³any: 2012-02-25, 12:56   
0
UP DOWN

dziêkujê za poradê nastêpnym razem bêdê lakierowa³ bez anty silikonu i zobaczê co w tedy bêdzie siê dzia³o , próbowa³em zrobiæ fotki tego ale na foto nic nie widaæ mam kiepski aparat

kalbi 
Wys³any: 2012-02-25, 18:52   Re: Igie³kowanie akrylu
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
hopek03 napisa³/a:
Witam mam problem z akrylem poniewa¿ igie³kuje dos³ownie , materia³y to poliakryl a utwardzacz tulipan expres taki mi na mieszalni dali dok³adnie to nie wiem jakiej to jest firmy malowa³em ju¿ w nied³ugim czasie 3 razy tym akrylem i za ka¿dym razem ta sama historia próbowa³em ju¿ ró¿ne czasy po miêdzy warstwami odczekiwaæ ale to nie robi ¿adnej ró¿nicy za ka¿dym razem to samo dodam ¿e dopiero po drugiej warstwie to siê dzieje a jednej warstwy nie mogê zostawiæ bo przebija podk³ad jak my¶licie co to morze byæ ten utwardzacz jaki¶ do niczego czy co :?:

mia³em kiedy¶ tak± historiê z lakierem APP, wina by³a po stronie utwardzacza, albo przemro¿ony albo co¶ skopali, po zmianie utw. by³o ok - tyle, ¿e zmieni³em z normal na fast - igie³kowanie pojawia³o siê po oko³o 20-30 min po aplikacji

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: