Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
br0v 
Wys³any: 2012-02-26, 20:25   malowanie motoroweru - jaka metoda?
0
UP DOWN

Witam wszystkich (pierwszy post).
Potrzebuje porady .
Remontuje motorower komar 2350 z 73r., mechanikê ju¿ prawie ogarn±³em i przyszed³ czas na lakier i chromy.
problem w tym ¿e nie mogê siê zdecydowaæ czy lakierowaæ proszkowo czy natryskowo. Lakiery proszkowe ponoæ s± twardsze i w necie zauwa¿y³em ¿e zazwyczaj tak siê maluje ramy rowerowe.
jednak widzia³em komary malowane pistoletem i mia³y ³adny po³ysk którego ponoæ proszkiem nie da siê uzyskaæ. Druga sprawa to ¿e elementy maj± ma³e w¿ery które trzeba naprawiæ, czy przy proszku musi byæ go³y metal, tzn. czy bêdê musia³ wype³niaæ ubytki np. za pomoc± jakiego¶ lutu, czy mo¿e byæ szpachla itd.? Bo je¿eli chodzi o lakierowanie proszkowe w mojej okolicy to sam musze przygotowaæ elementy. Czy ró¿nica w cenie miêdzy tymi metodami jest du¿a?
i jeszcze jedno, podobno w tamtych czasach malowano motorowery w palecie Fiata, czy kto¶ zna odpowiednik ral dla kodu f127?

PS. Ka¿dy wie jak wygl±da komar ale daje fotke pogl±dow± mojego modelu (zdjêcie nie jest moje)
http://img220.imageshack.us/i/dsc1734.jpg/
mam dok³adnie taki sam, tylko niepomalowany ;)
PPS je¶li pisze niezrozumiale to sory, ale mam ma³± gor±czkê :/

noxes
Wys³any: 2012-02-26, 20:38   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Robi³em cos podobnego. ja zastosowa³em lakierowanie natryskowe. rama zosta³a rozebrana na elementy, wypiaskowana, pomalowana wash primerem, podk³adem akrylowym, i lakierem akrylowym. Robi³em to na ori.

damian 
Wys³any: 2012-02-26, 20:44   
0
UP DOWN

Sk±d: Lublin
ja ramê odda³ bym do piaskowania i malowania proszkowego, a na resztê po³o¿y³ bym bazê i bezbarwny, wtedy by mia³ ³adny po³ysk, no i te niedoskona³o¶ci bêdziesz móg³ zniwelowaæ szpachl±.

br0v 
Wys³any: 2012-02-27, 16:12   
0
UP DOWN

tylko ¿e rama bezpo¶rednio ³±czy siê z tylnym b³otnikiem, tak ¿e raczej ca³o¶æ jedn± metod±.
Skontaktowa³em siê z w³a¶cicielem pojazdu z linka który poda³em w pierwszym po¶cie i on robi³ to natryskiem, ja zrobie tak samo.

Dziêkuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: