Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
yamnik84
Wys³any: 2012-02-28, 16:08   jak polakierowac i czy szlifowac?
0
UP DOWN

Witam jestem tu nowy. i mam pare pytan na ktore ciezko mi znalezc konkretne odp.
A wiec tak z lakierowaniem juz sie bawilem z roznym efektem... mysle ze ogolnie wychodzi mi nie zle jak kumple mi daja rozne rzeczy do pomalowania... :) Maluje ogolnie "sprejami"
I mam pytania chce polakierowac sobie nowy (uzywany)zderzak metalikiem, zderzak juz ma na sobie pow³oke lakiernicza, chce to zrobic sprejem i chcialbym zeby mi to wyszlo mozliwie ladnie, wiec czy po ogolnej obrobce szlifowania ewentualnego szpachlowania i na³ozenia podkladu itd. gdy naloze juz kilka warstw koloru (bazy) moge przeszlifowac go papierm np. wodnym o drobnej gradacji 1000 i powyzej do uzyskania jednolitej gladkiej powierzchni i potem nalozyc bezbarwny? czy to definitywnie zabronione.... chodzi mi o to ¿eby po naozeniu bezbarwnego i wypolerowaniu uzyskac jak najwyzszy stopien g³adkosci lakieru w sensie jak lustro, bo na ma³ych elementach przy dobrym rozpyleniu i pozniejszej polerce udalo mi sie taki efekt uzyskac na metaliku i zwyklym akrylu.
a 2 pytanie czy sa jakies zmywacze lub inne srodki typu SCANSOL do usowania lakieru z elementow platikowych? dok³adnie chodzi mi o usuniecie powloki lakierniczej z tego porowatego elementu zderzaka co zazwyczaj bywa czarny (odbojnik)
Mam nadzieje ze nie pomota³em :P i napisa³em w miare jasno. dziekuje

na str..JPG
to ten zderzak i gorna jego czesc do usuniecia lakieru
Plik ¶ci±gniêto 41 raz(y) 80.15 KB

ivanovic
Wys³any: 2012-02-28, 16:50   
0
UP DOWN

Mo¿esz kolor bazowy przeszlifowaæ tak jak piszesz, ale i tak musisz pó¼niej go jeszcze raz po³o¿yæ chocia¿ cienk± warstwê.

Rozumiem, ¿e z tym usuniêciem lakieru chodzi o gór± listwê jakby. Sam mam to samo u siebie i te¿ wola³bym aby by³ jakby oryginalny plastik. Nie wiem czy po usuniêciu lakieru bêdzie on ³adnie wygl±da³, wiêc prawdopodobnie polakieruje j± lakierem strukturalnym imituj±cym tworzywo sztuczne.

yamnik84
Wys³any: 2012-02-28, 17:04   
0
UP DOWN

aha dzieki za porade niestety probowalem usunac ten lakier z plastiku i dupa. probowalem na innym zderzaku i scansol go topi, inny preparat powoduje pofa³dowanie a drapanie.... odpada... wiec tylko lakier strukturalny zostaje ehh no szkoda. A mozesz mi jakis polecic lub ktos?

ivanovic
Wys³any: 2012-02-28, 17:24   
0
UP DOWN

No ja sam poczekam a¿ kto¶ siê wypowie jaka struktura nada siê do tego najlepiej, bo ja jeszcze nie bawi³em siê tym a na pewno mnie to czeka.

yamnik84
Wys³any: 2012-02-28, 18:27   
0
UP DOWN

ogolnie czytam i pytam i polecaja lakier do zderzakow i plastikow firmy APP tego tez uzyje, mozna go zakupic w puszce i sprayu ktory zakupie na allegro jest za 37z³

ksenonn 
Wys³any: 2012-02-28, 21:14   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Sk±d: Czêstochowa
kolego jak ju¿ Ci to jako tako wychodzi ;) to mo¿e pomy¶l o kupnie kompresora, na pewno du¿o lepiej Ci to bêdzie wychodziæ..

Znam go¶cia który przed po³o¿eniem bezbarwnego szlifuje baze 600 na mokro i przekonany ¿e tak jest dobrze i w sumie to nie najgorzej wygl±da..

chocia¿ jak przychodzi mi co¶ lakierowaæ a wcze¶niej kto¶ to :sciana: maza³ szprejem to normalnie krew mnie zalewa :sciana:

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-02-28, 21:36   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
ksenonn napisa³/a:
i w sumie to nie najgorzej wygl±da..

Ale teraz dowali³e¶.

Ka¿d± bazê matuje?

ksenonn 
Wys³any: 2012-02-28, 22:35   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Sk±d: Czêstochowa
nie wiem czy ka¿d± ale by³em raz u niego i w³a¶nie dzia³a³ tak przy zderzaku na moje pytanko wtf (what the fuck) powiedzia³ ¿e tak zwykle robi :) i nie poprawia jeszcze raz baz± ¿eby nie by³o tylko na to lakier :cool:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: