Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Tytexo
Wys³any: 2012-02-05, 06:37   Czy taka nagrzewnica da radê??
0
UP DOWN

Sk±d: Dzia³oszyn
Witam panowie, sprawa wygl±da nastêpuj±co, potrzebuje zrobiæ temperaturê w gara¿u pod lakierowanie motorków i inne prace. Gara¿ ma powierzchniê 25 metrów kwadratowych i wysoko¶æ jakie¶ 2,4 metra. Ocieplany miêdzy pustakami styropianem 5 cm i te¿ pod blach± dachow± styropian 5 cm. Musze to nagrzaæ i zastanawiam siê nad nagrzewnic± olejow± tak± najtañsz± tego typu za jakie¶ 700-800 z³.

http://www.allegromat.pl/aukcja97712

http://www.allegromat.pl/aukcja97713

Teraz pytanie. Na co staæ tak± ma³± nagrzewnicê w takim budynku. Wiosn± pewnie zrobi robotê ale co w takiej temperaturze powietrza na zewn±trz -5. Czy ma kto¶ do¶wiadczenie z takiego typu sprzêtem?? Proszê o opiniê. :)

marer 
Wys³any: 2012-02-05, 08:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Podkarpacie
Nagrzewnica da radê nagrzaæ ale Ty nie dasz rady lakierowaæ :)
Jak sobie wyobra¿asz lakierowanie w gara¿u ogrzewanym tak± nagrzewnic± bez odprowadzenia spalin ?
Bêdziesz mia³ niez³y rosó³ z oczkami na pow³oce lakierniczej :)

Nokia 
Wys³any: 2012-02-05, 10:29   
0
UP DOWN
:)

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: Silesia City Center
Wybij sobie z g³owy te nagrzewnice :) Na elementach bed± same oczka z t³ustej ropy...
Kup tak± z odporowadzeniem spalin, ale na ni± musisz miec minimum 3 tys ;)
Ja do pewnego mometu mia³em gazow± nagrzewnice, ale tez zaczê³y sie robic oczka. Wywali³em to w cholere, teraz robie inne ogrzewanie.

marer 
Wys³any: 2012-02-05, 10:45   
0
UP DOWN

nokia92,
Mo¿esz siê pochwaliæ jakie ogrzewanie robisz ?
Ja równie¿ mia³em websto z odprowadzeniem spalin ale mi siê nie sprawdzi³o poniewa¿ potrafi³o kichn±æ itd :)
W pomieszczeniu dymu czuæ nie by³o ale oczko potrafi³o siê zrobiæ.

Tytexo
Wys³any: 2012-02-05, 12:29   
0
UP DOWN

Czyli co panowie, gdzie s± te spaliny odprowadzane w takiej nagrzewnicy razem z ciep³ym powietrzem??? Mam jeszcze takie webasto z koparki i tam na g³ównym wylocie daje ciep³e powietrze a od do³u mniejsz± dziurka spaliny tylko to jest na akumulator samochodowy i nie wiem jak to przerobiæ pod pr±d pod gniazdko.

Panowie czy stosuj±c te nagrzewnice z linku nie móg³ bym zastosowaæ jakiego¶ filtru z materia³u co by na koñcu rury powietrze przez niego przep³ywa³o i t³uste osadza³o siê na tym materiale??

Co do nagrzewnic gazowych, przecie¿ to jest na gaz który jest s³uchy i tam nie ma takich efektów spalania, mo¿e by taka wystarczy³a a ¿e tam jest otwarty ognieñ to bym tylko u¿ywa³ do wygrzania przed lakierowaniem. Jeszcze czyta³em ¿e gazowa daje du¿o wilgoci a czy to nie bêdzie przeszkadzaæ??

3000 z³ nie mogê wydaæ na nagrzewnice bez odprowadzania spalin...

marcin 
Wys³any: 2012-02-05, 12:40   
0
UP DOWN

Sk±d: ¶l±sk/zag³ebie
Taka nagrzewnica rozgrzewa siê do 700 stopni na koñcówce wiêc ciê¿ko bêdzie to ogarn±æ. Tak jak koledzy powy¿ej napisali tylko nagrzewnica z zamkniêt± komor± spalania, poznasz po tym ¿e ma komin.

Tytexo
Wys³any: 2012-02-05, 12:45   
0
UP DOWN

My¶la³em na koniec nagrzewnicy na³o¿yæ jaki¶ 2-3 metrowy kaftan i na jego koñcu jaki¶ filterek.

A co o tej gazowej my¶licie??

Nokia 
Wys³any: 2012-02-05, 12:49   
0
UP DOWN

Tytexo napisa³/a:
Czyli co panowie, gdzie s± te spaliny odprowadzane w takiej nagrzewnicy razem z ciep³ym powietrzem??? Mam jeszcze takie webasto z koparki i tam na g³ównym wylocie daje ciep³e powietrze a od do³u mniejsz± dziurka spaliny tylko to jest na akumulator samochodowy i nie wiem jak to przerobiæ pod pr±d pod gniazdko.

Panowie czy stosuj±c te nagrzewnice z linku nie móg³ bym zastosowaæ jakiego¶ filtru z materia³u co by na koñcu rury powietrze przez niego przep³ywa³o i t³uste osadza³o siê na tym materiale??

Co do nagrzewnic gazowych, przecie¿ to jest na gaz który jest s³uchy i tam nie ma takich efektów spalania, mo¿e by taka wystarczy³a a ¿e tam jest otwarty ognieñ to bym tylko u¿ywa³ do wygrzania przed lakierowaniem. Jeszcze czyta³em ¿e gazowa daje du¿o wilgoci a czy to nie bêdzie przeszkadzaæ??

3000 z³ nie mogê wydaæ na nagrzewnice bez odprowadzania spalin...

Tak te spaliny ida z ogrzanym powietrzem, a gdzie maja isc skoro nie maj± komina ?

Mozesz podpi±æ poprzez prostownik do ³adowania aku, ale moim zd to webasto polegnie. Nie da rady ogrzac garazu, proównaj se kabine koparki a gara¿ wielko¶ciowo.

Filtry nic nie dadz± zaraz Ci pokaze odp Projektera w sprawie filtrowania powietrza z drobin oleju w powietrzu.

Cytat:
Raczej NIE. Te "oczka" o które pytasz to jak s±dzê drobiny oleju, które wpadaj±c do ¶wie¿ej pow³oki lakieru formuj± oczka. Gdy ten olej czy silikon to naprawdê "du¿e" drobiny to filtr sufitowy kabiny ( np gêsty Viledon 600 ) jest w stanie zatrzymaæ ich czê¶æ. Jednak wiêkszo¶æ tego silikonu to malutkie drobinki, które przechodz± przez w³ókninê razem z powietrzem.

W filtrach sufitowych nie ma ¿adnej substancji chemicznej, która wi±za³aby silikon, czy olej i nie ma tam te¿ ¿adnego absorbera ( w formie proszku ) który móg³by zatrzymaæ drobiny silikonu, lub oleju. Dalego to nieskuteczne zabezpieczenie choæ cze¶æ silikonu i tak zostanie zatrzymana na macie.
Tak¿e kapa z leksza.

Cytat:
A co o tej gazowej my¶licie??

Co do gazu, ch³opie zrozum ze gaz jest sam w sobie tlusty i nie ogarniesz tego. Te¿ mysla³em ze tak t± nagrzewnice oszukam, nagrzac wy³aczyc i malowaæ, nic z tego nei wysz³o bo to ogrzane powietre by³o ca³e w tlustym gazie. Mia³em , grzalem tak±, przez jakis czas by³o ok a pozniej zacze³y sie robic berety. Nie polecam. Ni± mozna ogrzaæ kurnik dla kur jak w zime jest -20 :D Albo normalny warsztat, nie lakiernie.

marer Ja robie ogrzewanie CO. Piec, grzejniki i dwie nagrzewnice wodne. Mam 2 garaze obok siebie i tak je bede ogrzewa³. Na poczatku mia³em robic nadmuchowe, jeden garaz by by³ ogrzewany nadmuchem, a drugi ciep³em oddanym przez piec, ale stwierdzi³em ze bedzie to badziewne i odusci³em ten pomysl.

Tytexo

Taka jest z odprowadzeniem spalin.

Tytexo
Wys³any: 2012-02-05, 13:03   
0
UP DOWN

Cholera niez³a lipa, ju¿ sam nie wiem, mam te webasto tylko ¿eby ono pracowa³o potrzebuje sta³ego zasilania a nie akumulatora, a np. mój prostownik daje tylko kilka amper a tam pewnie pobór przez wiatrak bêdzie kilkadziesi±t amper, zostaje jeszcze prostownik rozruchowy ale ju¿ sam nie wiem co robiæ, my¶la³em ¿e taka nagrzewnica olejowa da rade a ¿e gazowa to by³em przekonany na 100 %...

Tytexo
Wys³any: 2012-02-05, 13:06   
0
UP DOWN

Panowie a co s±dzicie o takim promienniku ciep³a??

http://www.allegromat.pl/aukcja97714

ju¿ my¶lê na wszystkie sposoby.... :/ :/ :/

Nokia 
Wys³any: 2012-02-05, 13:07   
0
UP DOWN

Tytexo, Ogrzaæ te nagrzewnice ogrzej±, ale narobia Ci syfu na malowanych elementach, no chyba ze Ciebie to osoboiscie nie bedzie przeszkadza³o :)

Tytexo
Wys³any: 2012-02-05, 13:10   
0
UP DOWN

Pewnie ¿e bêdzie przeszkadza³o, tylko nie wyobra¿am sobie jak taki gazowy promiennik ciep³a mo¿e syfu narobiæ?? A gdyby przed lakierowanie wy³±czyæ te nagrzewanie na 10 min ¿eby to opad³o?? Chyba nie opadnie....

Nokia 
Wys³any: 2012-02-05, 13:20   
0
UP DOWN

Po pierwsze taki promiennik to wgl nie grzeje, si³a grzania z takiego czegos jest marna.
Po drugie to tez jest na gaz.

PS. Okre¶lenie ''syfu'' narobiæ mia³em na mysli oczka w bazie/ bezbarwnym.
A nie wtr±cenia.

Tytexo
Wys³any: 2012-02-05, 13:46   
0
UP DOWN

Tak wiem, te¿ my¶la³em o t³ustych oczkach, to teraz kolejna kwestia nagrzewnica elektryczna....
Na ile mo¿e podnie¶æ mi temperaturê taka elektryczna nagrzewnica o mocy 3kW w pomieszczeniu wy¿ej opisanym 50 - 60 metrów objêto¶ci dobrze izolowanym?? Ma kto¶ podobne do¶wiadczenie???

http://www.allegromat.pl/aukcja97717

thomas-29
Wys³any: 2012-02-05, 14:01   
0
UP DOWN

Z t± nagrzewnic± elektryczn± daj sobie spokój .Mam tak± i nadaje siê jak na zewn±trz jest +15 * C. Nie wiem jak bêdzie mia³a ok 15 kW.Ale wtedy lepiej olejowa z odprowadzeniem spalin.

Tytexo
Wys³any: 2012-02-05, 14:05   
0
UP DOWN

No to jestem w czarnej dupie...

Tytexo
Wys³any: 2012-02-05, 16:12   
0
UP DOWN

Ma kto¶ jeszcze jaki¶ ekonomiczny pomys³...

Nokia 
Wys³any: 2012-02-05, 16:27   
0
UP DOWN

Kup u¿ywany piec CO, w bok zamontuj z do³u dmuchawê która bedzie dmucha³a w p³aszcz w ktorym kiedys by³a woda, a na górze zrób wyjscie ciep³ego powietrza do tego mozesz zamorntowac rury i rozprowadzic cie³e powietrze po ca³ym garazu.

Kolega Gugun tak ma i chwali osbie a chwali, tyle ze on sobie ten piec spawa³ samemu.

A olejowe bez komina,gazowe i elektryczne nagrzewnice odpu¶æ je¿eli masz zamiar tam malowaæ.

Tytexo
Wys³any: 2012-02-05, 16:41   
0
UP DOWN

O tym Centralnym ogrzewaniu to bym musia³ powa¿nie poczytaæ, zasiegan±c zdania zrobiæ projekt i policzyæ ile by mnie to kosztowa³o. Co do pieca to u¿ywka lub jaki¶ mniejszy samemu pospawaæ bo mam tak± mo¿liwo¶æ.

Powiem szczerze ¿e kupi³ bym i wypróbowa³ tak± nagrzewnicê gazow±... koszt niewielki... a najlepiej po¿yczy³ najpierw bo kumpel ma tak± i przekona³ siê sam...

Dziêkujê panowie za wszystkie odpowiedzi i rady!!!

Nokia 
Wys³any: 2012-02-05, 16:56   
0
UP DOWN

Ja Ci tylko pisa³em o wykorzystaniu pieca CO do pieca nadmuchowego.... Zeby zamiast wody w nim wt³aczac w p³aszcz wodny powietrze ogrzac je i wydmuchac :)

Tytexo
Wys³any: 2012-02-05, 17:16   
0
UP DOWN

AHA rozumiem... a móg³by¶ to dok³adnie opisaæ... rozumiem ¿e w takim piecu musia³ bym zrobic otwór na dmuchawê a z drugiej strony wypu¶ciæ rêkaw z ciep³ym ju¿ powietrzem i oczywi¶cie uj¶cie spalin w komin np. wentylacyjny. Wtedy piec móg³by staæ w drugim pomieszczeniu lub na dworze. A np. gdyby zabudowaæ tak jak±¶ kozê czyli taki piec na okr±g³y??

senior
Wys³any: 2012-02-05, 17:16   
0
UP DOWN

Kurcze wszystkiego nie czyta³em bo trochê tego jest ale je¶li chodzi o nagrzewnice to nie sugeruj siê tylko samym odprowadzeniem spalin bo to jeszcze o niczym nie ¶wiadczy.
Je¶li ju¿ to ma to byæ nagrzewnica to z odprowadzeniem ale te¿ i:
z zamkniêta komor± spalania !

Nie ka¿da z odprowadzeniem spalin ma zamkniêt± komorê spalania

Nokia 
Wys³any: 2012-02-05, 17:32   
0
UP DOWN

senior napisa³/a:
Kurcze wszystkiego nie czyta³em bo trochê tego jest ale je¶li chodzi o nagrzewnice to nie sugeruj siê tylko samym odprowadzeniem spalin bo to jeszcze o niczym nie ¶wiadczy.
Je¶li ju¿ to ma to byæ nagrzewnica to z odprowadzeniem ale te¿ i:
z zamkniêta komor± spalania !

Nie ka¿da z odprowadzeniem spalin ma zamkniêt± komorê spalania

O to juz by trzeba dopytaæ, bo w niektórych aukcjach nawet o komorach nic nie pisza jaka jest. Ale fakt faktem te bez lufy odpadaja w 1 kolejnosci.

Btw, czy taka nagrzewnica sie op³aca w aktualnym czasie paliwowym ? Do tego bez 3 tys w góre sie nie pokazuj :D
Ja bym sie nie skusi³.

Tytexo, Na pw Ci napisze.

Tytexo
Wys³any: 2012-02-07, 20:05   
0
UP DOWN

Panowie witam ponownie. My¶la³em na wszystkie sposoby, okaza³o siê ¿e mam w domu na strychu nowiutk± kozê taki piecyk. Pomieszczenie ma dwa gara¿e ³±czone szerokimi podwójnymi drzwiami, w wiêkszym pomieszczeniu bêdzie lakierowane. W mniejszym postawimy komin i wpu¶cimy tam spaliny z tej kozy. Je¶li to bêdzie za ma³o to z czasem kozie dospawa siê podwójny p³aszcz z jednej strony bêdzie w rêkawie wentylator nadmuchu a z drugiej rura z gor±cym powietrzem. Na razie póki co jednak koza bêdzie normalnie staæ w tym mniejszym pomieszczeniu i ogrzewaæ oba a na ile to wystarczy zobaczê. Co my¶licie o tym pomy¶le???

Tytexo
Wys³any: 2012-02-07, 20:11   
0
UP DOWN

Dodam jeszcze ¿e jedno pomieszczenie od drugiego idzie oddzieliæ wy¿ej wymienionymi szerokimi podwójnymi drzwiami, wiêc dla bezpieczeñstwa przed samym lakierowaniem czerwony piecyk zamykam w drugim pomieszczeniu - lakierujê - delikatnie wietrzê i dalej otwieram drzwi i grzejê :)

chudson
Wys³any: 2012-02-13, 09:40   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Najtañszy i dobry sposób to koza z dospawanym p³aszczem powietrznym w jednym pomieszczeniu , komin pu¶ciæ rur± pod ukosem do drugiego pomieszczenia ( jak najwiecej komina w ¶rodku pomieszczenia bo on oddaje mnóstwo ciep³a ) i dopiero na zewn±trz. Je¶li bêdziesz chcia³ podnie¶æ efektywno¶æ to mo¿na zawsze dospawaæ rekuperator ciep³a na tej rurze kominowej i wtedy masz p³aszcz kozy w jednym pomieszczeniu a w drugim p³aszcz na kominie ( czyste powierze ,któe rozprowadzisz sobie rurami i weylatorem )

stanley07-51 
Wys³any: 2012-02-13, 17:33   
0
UP DOWN

Ja mia³em wcze¶niej dewasto na ropê 24w i z prostownika i nawet bez odprowadzenia spalin na pocz±tku ale do lakierowania to raczej by siê nie nadawa³o tylko sporadycznie bo jednak a¿ by³o czuæ ten zapach ropy w powietrzu.... Teraz zrobi³em sobie kozê i pu¶ci³em rurê poza dach ale trochê mnie wysz³a bo samo doprowadzenie rurami i kolankami to grubo ponad 200z³ i budowa pieca ale grzeje dosyæ tylko trzeba poczekaæ z tym zêby opary wywiaæ i wentylacja by tutaj pomog³a bardzo ale... My¶lê ¿e najlepsze rozwi±zanie to grzejniki na ¶ciany i do centralnego bym wpi±³ ale to pewnie na drug± zimê przynajmniej bêdê mia³ pewno¶æ ¿e nic siê nie zapali hehe :D a i jak siê niema bardzo czystego gara¿u to wentylacja siê nieop³aci bo bêdzie dmucha³o i wszelkie te dmuchawy gor±cego powietrza to samo robi± wiem bo tak mia³em troche miesza³o to powietrzem

ignac2004 
Wys³any: 2012-02-16, 07:08   
0
UP DOWN

Podbijam temat:
Panowie mam taki piec. Jest to piec CO z plaszczem wodnym, z tym, ¿e kaloryfery i wszystkie rurki s± wyciête, zosta³ sam piec.
Grzanie nim nie ma sensu, bo piec sam w sobie nie oddaje na tyle ciep³a, by móc ogrzaæ gara¿ o pow. ok 30m2.
Kto¶ co¶ mówi³ o przerabianiu go na nadmuchowy?
Da radê?

Jak widaæ, na górze i boku s± "króæce". Gór± chyba wydostawa³a siê gor±ca woda, natomiast bokiem by³a dostarczana zimna.
Co polecacie z tym fantem zrobiæ? :blee:

My¶la³em, ¿eby w bok zamontowaæ tak± dmuchawê:
allegromat dmuchawa

Sêk w tym, ¿e piec stoi w tym samym pomieszczeniu, w którym zdarza mi siê co¶ lakierowaæ.
Piszê zdarza, bo zwykle jest to jeden element na miesi±c, no mo¿e dwa.

stanley07-51 
Wys³any: 2012-02-16, 15:40   
0
UP DOWN

ignac2004 napisa³/a:
Gór± chyba wydostawa³a siê gor±ca woda, natomiast bokiem by³a dostarczana zimna.

Te¿ tak my¶lê ;) i pompkê co, chyba trzeba bo piec bêdzie na równi z kaloryferem/ami ale nie jestem pewien wiêc niech kto¶ inny napisze :cool:
A dmuchawa hmmm je¶li ten piec nie by³ wyposa¿ony w dmuchawê to mo¿e byæ problem ale nie wiem czy by nie da³o siê zamontowaæ jakiej¶ dmuchawy z samochodu np z malucha ;)
Z tego co wiem to dmuchawy s± zamocowane i od do³u i od góry. Wydaje mi siê ¿e je¿eli s± pod rusztem to mo¿e to popió³ wzniecaæ i piec musi byæ szczelny! w sumie od góry te¿ ^^
Z boku obok paleniska pewnie by by³o za gor±co dla nadmuchu. W kozach samoróbkach na olej przepalony jest stosowany nadmuch z boku na d³u¿szej rurze od pieca!

ignac2004 
Wys³any: 2012-02-20, 08:49   
0
UP DOWN

Nikt wiêcej nie podpowie? :help:

ToSzEk89
Wys³any: 2012-02-26, 21:38   
0
UP DOWN

ignac2004 napisa³/a:
Nikt wiêcej nie podpowie? :help:

Ja podobnie bawiê siê w lakierowanie tak jak ty (kojarzê ciebie z AK), wiele mysla³em nad ogrzewaniem gara¿u, do g³owy przychodzi³y mi rózne pomys³, ogrzewanie elektryczne farelka, ogrzewanie gazowe (piecyk z promiennikiem "s³oneczkiem"), dmuchawa na gaz, CO z wykorzystaniem ch³odnic samochodowych oraz na koñcu popularna koza. Ogólnie z tym co mia³em u siebie w garazu lub w gara¿ach kumpli u których bywam najlepsza opcj± jest koza z nadmuchem tzw. ogrzewanie nadmuchowe, najprostrze, najtañsze, niezawodne i najbardziej efektywne :spoko:

O co mi dok³adnie chodzi: kumpel który posiada takowe ogrzewanie, ma zrobiona koze z niedurzego bojlera który jest przestrzelonu ok 10 calowymi rurakmi w poziomie, w górnej cze¶ci bojlera, w strone rur jest skierowane powietrze z wentylatora, grzeje to zajefajnie, najtañsza opcja do ogrzewania gara¿yku, do tego oczywi¶cie d³uga rura przez ca³y gara¿ do odprowadzania spalin. Twój piec na szybko mozna przerobic podobnie. Gdzie¶ u do³y nalezy wmontowac wentylator w celu wt³aczania powietrza a u góry nalezy zrobiæ jakie¶ kana³y wylotowe w celu rozprowadzenia powietrza na 2-3 strony swiata. Te¿ bêdzie to zdawa³o egzamin, aczkolwiek ja jak bym robi³ ogrzewanie w gara¿u typu koza to tylko na wzór Bullerjana:

Piece nadmuchowe

Wed³ug mnie najlepsza opcja tylko ja bym to przerobi³ w ten sposób ¿e od spodu w ruru doprowadzi³ bym nadmuch ciep³ego powietrza które by³o by zasysane z góry pomieszczenia w celu mieszania powietrza które jest u góry (ciep³e) z tym na dole (zimne)

Ogólnie jak masz troche pojecia o spawaniu oraz miga i k±tówke to jeste¶ w stanie co¶ wymodziæ :tak:

Jak co¶ to pytaj mo¿e co¶ wymy¶limy ja na temat ogrzewania mam sporo pomys³ów....

noxes
Wys³any: 2012-02-26, 21:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Ja mam w gara¿u piec typu koza tyle ¿e ¿eliwny. Grzeje bardzo dobrze, przez pó³ godziny palenia trotem i drzewem w gara¿u(oko³o 25mkw) temperatura podnosi sie o 20stopni bez nadmuchu. Tyle, ¿e do lakierowania trzeba go wygaszaæ.

marer 
Wys³any: 2012-02-26, 22:12   
0
UP DOWN

ToSzEk89, Móg³by¶ pstrykn±æ parê fotek tego pieca co kolega zrobi³ i wstawiæ ciekaw jestem jak to wygl±da.
Powiedz mi jeszcze co to za wzór pieca Bullerjana: ?
My¶la³em nad zrobieniem takiego pieca:
http://img28.imageshack.u...piecwymiary.jpg

gugun 
Wys³any: 2012-02-27, 14:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
ignac2004, nic prostrzego wycinasz na dole dziure na dmuchawe,przykrecasz...a tam gdzie ci rurka wychodzi od wody wycinasz jeszcze z 2 takie dziury i dajesz 2 kolejne rurki rozpalasz w³ wentylator i po chwili masz cieplo bo z tych rurek gdzie szla woda dmucha ci ciep³e powietrze

ToSzEk89
Wys³any: 2012-02-27, 22:08   
0
UP DOWN

marer napisa³/a:
ToSzEk89, Móg³by¶ pstrykn±æ parê fotek tego pieca co kolega zrobi³ i wstawiæ ciekaw jestem jak to wygl±da.
Powiedz mi jeszcze co to za wzór pieca Bullerjana: ?
My¶la³em nad zrobieniem takiego pieca:
http://img28.imageshack.u...piecwymiary.jpg

W po¶cie wy¿ej pod±³em link do strony z piecami nadmuchowymi, pierwszy opisany na tej stronie to w³a¶nie Bullerjan.

ignac2004 
Wys³any: 2012-03-01, 08:08   
0
UP DOWN

gugun, ale to mam zrobiæ nadmuch pod palenisko czy w p³aszcz wodny?
Ostatnio napali³em w piecyku.
W ten dolny krócieæ wstawi³em wentylator i owszem, górn± rur± wychodzi³o ciep³e powietrze, ale sza³u nie bylo :( Mo¿e dlatego, ¿e do¶æ s³abo wentylator t³oczy³?
Ale ciep³e powietrze wydostawalo siê falami :(

My¶lê, ¿e jednak w lato wykombinujê jak±¶ w³asn± konstrukcjê pieca nadmuchowego, zw³aszcza, ¿e potencja³ jest, bo piec na dawcê bêdzie ideolo :fiu:

baqo 
Wys³any: 2012-03-01, 08:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
noxes napisa³/a:
Tyle, ¿e do lakierowania trzeba go wygaszaæ.
Zawsze to wiêksze szanse prze¿ycia :D

baqo 
Wys³any: 2012-03-01, 08:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Jakby tak walnê³o z pieca ,to na pewno odpali dalsz± cze¶æ bomby :idea: :idea: :idea:

ignac2004 
Wys³any: 2012-03-01, 09:02   
0
UP DOWN

Finalnie mam zamiar piec wstawiæ do drugiego pomieszczenia a po gara¿u rozprowadziæ jedynie spiro :spoko:

gugun 
Wys³any: 2012-03-01, 10:44   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
nie pod palenisko bo to nic nie da,tylko piec popsujeszc bo sie przegrzeje :D nadmuch w p³aszcz i dobre wyjscie...ja mam 2 rury 10cm na wyjscie to jak sie rozbuja to reki nie przy³o¿ysz :D wentylator taki jak na palenisko albo wiekszy

mwierzba78
Wys³any: 2012-03-01, 12:42   
0
UP DOWN

Witam. Najlepiej jest miec koze w pomieszczeniu obok pomieszczenia w którym malujesz, ale cze¶æ ¶ciany gdzie przylega piec wybuzyc i zrobic z cegly szamotowej. Mamy pewno¶æ, ze nic sie nie zapali, a powinno byc cieplo. Sam zamiezam tak zrobic. Chce otworzyc lakiernictwo we Wroclawiu tylko obawiam sie , ze w dzisiejszych czasach bez kabiny moze byc ciezko.

ignac2004 
Wys³any: 2012-03-01, 16:29   
0
UP DOWN

Czytam i czytam o piecach nadmuchowych ;) Skoñczê lakierowaæ to co mam obecnie na gara¿u i biorê siê za tjunowanie pieca ;)
Generalnie wczesniej dmucha³em w rurkê z powrotu wody, to na wyj¶ciu fakt by³o cieplo ale falami. To mówisz, ¿e w p³aszcz i bêdzie malyna?
Ogarnê jaki¶ wentylator na razie z malucha na spróbunek :tak:

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-01, 17:41   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
ignac2004,
Dmuchasz w rurkê, czyli dmuchasz w p³aszcz.
Powiêksz tylko odpowiednio otwory i koniec przeróbek.
ignac2004 napisa³/a:
Ogarnê jaki¶ wentylator na razie z malucha na spróbunek

Tylko nie od ch³odnicy, bo on sie nie nadaje.

ignac2004 
Wys³any: 2012-03-02, 17:01   
0
UP DOWN

Maluch nie mia³ ch³odni ;) Wentylator wiadomo musi byæ turbinowy.
Swego czasu zastanawia³em siê nad zrobieniem krótkiego obiegu wody, zamontowaniu ch³odnicy i wentylatora, jednak problem pojawia siê w momencie kiedy w zimie przestajê grzaæ i woda zamarznie - pozostaje p³yn do ch³odnicy, ale cena za litr zabija..

Spróbujê zrobiæ dwa dobre otwory 10cm i zobaczymy. Zdam relacjê :spoko:

ignac2004 
Wys³any: 2012-03-09, 12:27   
0
UP DOWN

Dobra ch³opaki :)
Wyci±³em w górnej czê¶ci pieca dwa otwory w kszta³cie litery C.
Napali³em i piec grzeje a¿ milo! Nie mo¿na rêki przystawiæ bo parzy :tak:
Teraz tylko zakup wentylatora i monta¿, ale ju¿ wiem, ¿e bêdzie mega dobrze :)

Na przysz³± zimê chcia³bym piec przenie¶æ do innego pomieszczenia, a po gara¿u tylko rozprowadziæ rurê spiro, ale to takie przysz³o¶ciowe plany :spoko: :spoko: :spoko:
Jest gitara :spoko:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: