Autor |
Wiadomo¶æ |
|
pawelb5913
|
Wys³any: 2012-03-02, 20:21 Walka z pojawiaj±c± siê korozj± na masce samochodu
|
0
|
|
|
|
Witam.
Na masce mojego auta jest taka sytuacja:
Widaæ ¿e kto¶ tu ju¿ co¶ próbowa³ robiæ ale lakier popêka³ i rdza wychodzi. Co proponujecie.??
Wyczy¶ciæ to i daæ BRUNOX EPOXY a na brunoxa kolor.??
Proszê o rady bo chcê to dobrze zrobiæ |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-03-02, 20:26
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
ale spekalo...dobrze obczy¶æ i daj epoxyd,kit z alu,podklad lakier |
|
|
|
|
pawelb5913
|
Wys³any: 2012-03-02, 20:29
|
0
|
|
|
|
Mo¿e zadam banalne pytanie ale jestem amatorem dlatego mogê nie wiedzieæ...
Co to jest kit z alu.?? epoxyd czyli mo¿e byæ brunox epoxy.?? |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-03-02, 20:35
|
0
|
|
|
|
szpachlowka z opi³kami z aluminium,doskonale nadaje sie na miejsca nara¿one na wysok± temp. brunox to neutralizator nic nie warty,podklad epoxydowy to epoxydowy poczytaj troche forum,polecam. proponuje do zera wyczyscic dac podklad epoxydowy pokitowac i na to podklad akrylowy i dopiero lakier...a tak szczerze mowiac to lepiej daj do kogos kto sie zna ci zrobi za 200-500zl i po problemie bo na material stracisz wiecej jak to warte nie liczac czasu i efektu |
|
|
|
|
pawelb5913
|
Wys³any: 2012-03-02, 20:44
|
0
|
|
|
|
Nie nie nie
Mam zasadê. Chcesz mieæ dobrze zrobione, zrób to sam.!
W maju 2011 blacharz wstawia³ mi reperaturki b³otników, lakiernik malowa³. Zap³aci³em nie ma³e pieni±dze. Efekt:
Nie min±³ nawet rok i rdza wychodzi...
Podwozie konserwowa³em sobie sam i mimo ¿e by³a rdza to po zimie wysz³a ale w nie licznych miejscach, tylko tam gdzie s± trudno dostêpne miejsca. A te niby fachowce wstawiali i malowali nowy element, bez korozji... i co......
Wniosek mam taki ¿e ze swojej pracy jestem zadowolony. Z czyjej¶, za któr± musia³em zap³aciæ nie jestem zadowolony. Dlatego wolê poczytaæ, popytaæ i samemu to zrobiæ. |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2012-03-02, 22:30
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
pawelb5913 napisa³/a: | Nie min±³ nawet rok i rdza wychodzi |
Przy takim "okresie" od wykonanej naprawy kolego to proponuje podjechaæ do tego warsztatu i zg³osiæ reklamacje Zobaczysz chocia¿ co na "to" powiedz±
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-03-03, 10:24
|
0
|
|
|
|
i w zamian niech ci polakieruja maske ktora sobie sam wczesniej przygotujesz bo wiesz ...przygotowaæ dobrze przy odrobinie wiedzy moze kazdy tego typu uszkodzenie,ale polakierowac maske to juz trzeba umiec troche.. |
|
|
|
|
pawelb5913
|
Wys³any: 2012-03-03, 20:06
|
0
|
|
|
|
W moim przypadku blacharz i lakiernik to dwa ró¿ne warsztaty.
Blacharz mówi ¿e wina lakiernika bo to miejsce powinno byæ odpowiednio zabezpieczone gdy¿ wszelkie drobne kamyczki które rzuca opona obijaj± siê o ten rant b³otnika i sam lakier nie zabezpieczy dobrze, powinien byæ jaki¶ delikatny baranek... Z kolei lakiernik twierdzi ¿e blacharz przyspawa³ nowy element do starego skorodowanego i rdza wychodzi od ¶rodka, czyli sugeruje ¿e nowy element przyspawa³ nie wycinaj±c starego lub co¶ podobnego.
Zamiast uganiaæ siê z nimi zrobi³em to sam...
I chcê sam zrobiæ t± maskê. Ciekawi mnie dlaczego ten lakier popêka³ (pierwsze foto). |
|
|
|
|
936
|
Wys³any: 2012-03-04, 14:53
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 905
|
Witam.
Zosta³ zastosowany z³y dobór materia³ów do zadania.
Jedyny skuteczny sposób walki z korozj± to metoda piaskowania(mo¿e byæ punktowe) a nastêpnie grunt podk³ad epoxydowy grubopow³okowy antykorozyjny. Nastêpnie szpachlowanie szpachl± do aluminium lub cynkow± i znów wype³niacz podk³ad epoxydowy grubopow³okowy i lakierowanie z technik± cieniowania bazy( ¿ywica z mieszalnika do cieniowania bazy z tego samego co dorabiasz kolor wystarczy).
Mo¿na równie¿ do lakieru bezbarwnego na masce dodaæ niewielk± ilo¶æ plastyfikatora co poprawi w jakim¶ stopniu elastyczno¶æ przy spotkaniu z kamykami
Pozdrawiam |
|
|
|