Autor |
Wiadomo¶æ |
|
lisek1988
|
Wys³any: 2012-03-04, 14:04 Polerowanie po lakierowaniu sprayem...
|
0
|
|
|
|
Witam, w weekend zabralem sie za autko tzn pomalowalem progi, kawalek zderzaka i kawalek nadkola....
Wszystko robilem za pomoca spray...
Etapy jakimi podazalem:
1. Wyczyszczenie, odtluszczenie
2. Podklad - 2-3 warstwy
3. Lakier (baza) - 2 warstwy
4. Klar - 3-4 warstwy
Wyszlo fajnie bez odciec wszystko ladnie sie pokrywa lecz nowy lakier jest hmm bez polysku i w dotyku nie jest sliski. Rozumiem ze trzeba go wypolerowac.
Zakupilem do tego celu pasta Tempo lekko scierna co sadzicie czy recznie cos nia osiagne??
Gdzies wyczytalem ze mozna jeszcze zastosowac papier scierny p2000 na wode lecz oby napewno nie pogorsze sobie sprawy??
Mysle aby pierw papierkiem na wode przeleciec delikatnie umyc autko na to nalozyc paste tempo wypolerowac a na koniec cale auto objechac jakims woskiem koloryzujacym ktory rowniez kupielm. |
|
|
|
|
936
|
Wys³any: 2012-03-04, 14:23
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 905
|
Witam.
Mo¿esz wszystko zmyæ i zacz±æ prace od nowa.
W puszkach aerozolu spray oprucz sprê¿onego powietrza, farby bez utwardzacza jest jeszcze rozpuszczalnik niewiadomego pochodzenia.
Po po³±czeniu z bezbarwnym powoduje podobny efekt jakby¶ do bezbarwnego dola³ NITRO czyli w trakcie suszenia mo¿e traciæ po³ysk lub go zmniejszyæ.
Po aplikacji i tak bêdzie bardzo d³ugo miêkki wiêc ¿adnym papierem lub polerk± go nie obrobisz.
Zmienia siê kolej rzeczy je¶li pan w mieszalni nabijaj±c spray z bezbarwnym dorobi ci do niego odpowiednie proporcje lakieru z utwardzaczem.
Pojemnik wystarczy na oko³o 3-4 dni od momentu po³±czenia materia³ów.
Wtedy nawet jak bezbarwny straci swoj± przejrzysto¶æ mo¿esz go wypolerowaæ po 48 godzinach je¶li temperatura jest dodatnia podczas suszenia, utwardzania.
Pozdrawiam. |
|
|
|
|
lisek1988
|
Wys³any: 2012-03-04, 14:33
|
0
|
|
|
|
Troche mnie zalamales.... Moze ktos jeszcze cos poradzi |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2012-03-04, 18:33
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
lisek1988 napisa³/a: | Moze ktos jeszcze cos poradzi | No to mo¿e ja: 936 napisa³/a: | Mo¿esz wszystko zmyæ i zacz±æ prace od nowa. |
|
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-03-06, 12:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
jacenty 741 napisa³/a: | No to mo¿e ja: |
to ja wtedy tez..
936 napisa³/a: | Mo¿esz wszystko zmyæ i zacz±æ prace od nowa. |
|
|
|
|
|
ivanovic
|
Wys³any: 2012-03-06, 14:36
|
0
|
|
|
|
Ja kiedy¶ robi³em sprayem nadkole w astrze g i po wypolerowaniu pojecha³em w jakiej¶ sprawie z tym do lakiernika on to ogl±dn±³ i nie rozumia³ o co mi chodzi bo nie dociera³o do niego, ¿e to sprayem robione
Ja uwa¿am, ¿e bez problemu mo¿na to wypolerowaæ na normalny po³ysk. Upewniê siê tylko, ¿e bezbarwny to równie¿ zwyk³a puszka w sprayu (gotowiec)?
Druga sprawa, ¿e na pewno nie past± tempo i nie rêcznie.
Ja objecha³em 2500 na mokro i wtedy polerka mechaniczna past± ¶rednio i pó¼niej lekko ¶ciern±. Nie pamiêtam ju¿ nazwy. |
|
|
|