Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
adam20krk
Wysłany: 2012-03-09, 19:40   Czy to prawdziwy kryzys?
0
UP DOWN

CzeœÌ,ch³opaki mam do was pytanie.Jednak zanim zaczne i przejde do sedna coœ"wygrzebie".
Tak jak i wam kiedyÂś,teraz to mi( w sumie to nie teraz bo w 2011) skoĂączyc szkoÂłe i szukaĂŚ pracy.A wiec tak.CofajÂąc cie pamiĂŞcia do pieknych czasĂłw i sÂłonecznych dni:) na poczatku 2011,kiedy to praktyki czas powili dobiegaÂł koĂąca,jak obserwowaÂłem rynek,pracy rzecz jasna,nie krakowski:) W tedy to widziaÂłem w porĂłwnaniu do obecnej sytuacji multum ofert pracy.Pomocnika lakiernika,lakiernika zatrudniĂŞ,No i myslaÂłem Âże tak bedzie na wieki,samochodĂłw duÂżo,to i pracy nie mniej.Niestety,los pokrzyÂżowal mi plany i kiedy w sierpniu 2011 roku wyszedÂłem z umowy o praktyke,jeszcze bez egzaminu bo czekaÂłem na niego dopiero,nie mogÂłem nic znalesc,no ale szybko,trzeba byÂło coÂś wymyÂśleĂŚ wiec w piatek skonczyÂła mi sie umowa o praktyke a w poniedziaÂłem poszedÂłem do firmy stolarskiej jako pomocnik lakiernika.PracowaÂłem tam 6 miesiĂŞcy,niestety i tak byÂło coraz gorzej "wegetacja" i zwolnienia.Prace straciÂłem na poczatku lutego i do dzisiaj nie moge znalesc nic staÂłego.przeÂślizgÂła mi sie przez palce oferta,lakiernika,w zasadzie to pomocnika bo tylko pod podkÂład,rzucaÂłem przez miesiÂą pracowaÂłem w pewnej firmie za krakowem,i tutaj teÂż mniej pracy co rĂłwna sie redukcji etatu.

i teraz pytanie do was koledzy.Czy naprawdĂŞ ten kryzys zawĂŞdrowaÂł i nad nasza branÂże?Kiedys czytaÂłem artykuÂły na temat kiepskiej sytacji branzy motoryzacyjnej z jednej strony krak z drugiej podwyzki paliwa,ale nie sadziÂłem ze aÂż tak.Co rozmawiam z lakiernikami w rĂłznych firmach,mĂłwia ze jest sÂłabo.Ostatnio nawet w dwĂłch firmach chÂłopaki powiedzieli mi ze przez zimĂŞ wegetowali,ratowali sie tylko drobnÂą mechanikÂą,i wymianÂą opon bo tak to by nawet na wypÂłate nie zarobili.
Czy u was drodzy koledzy sytacja jest podobna? :help:
Pozdrawiam

pawel1108 
Wysłany: 2012-03-09, 21:23   
0
UP DOWN

ChÂłopaki to sÂą w agencji towarzyskiej ,tu sÂą same MÂłode Wilki :D
oczywiœcie ¿artujê,napisze trochê w imieniu ogó³u i pewnie wiele osób siê ze mn¹ zgodzi.
S¹ wœród nas tacy pewnie którzy maj¹ du¿o roboty bo robi¹ za pó³ darmo,s¹ tacy którzy maj¹ pe³ne podwórka czekaj¹cej roboty bo robi¹ swoj¹ robotê dobrze i s¹ polecani przez innych i u Nich siê czeka, a pewnie s¹ te¿ Ci narzekaj¹cy co to rozcieùczaj¹ wszystko Nitrem ,robi¹ na odpi.....dol albo bo inaczej nie potrafi¹ i nie chce im siê nauczyÌ i narzekaj¹ bo klient nie wraca i ich nikt nie poleca i tacy pewnie najczêœciej mówi¹ o kryzysie.
Oczywiœcie nie jest tak jak przed 3-5 lat ale jak ktoœ dobrze wykonuje swoj¹ pracê i wk³ada w to serce a przewa¿nie siedzi do póŸnego wieczora i rzeŸbi bo mu zale¿y to ma robotê i bêdzie j¹ mia³.
Pozdro

gugun 
Wysłany: 2012-03-09, 21:48   
0
UP DOWN

Ja odkad lakieruje to takiego miesiaca jak tegoroczny luty nie mialem.tragedi nie bylo ale 3dni zastoju.teraz podworko znowu pelne i z miesiac w przod.a w lutym auta nie schodzily a prywatni odkladali na wiosne.ale z tego co slysze to inni calkiem plajta,ja poki co tylko ciut sie wystraszylem.w sumie zima sami handlaze,teraz dopiero codziennie ktos prywatny wpada jak sie ocieplilo wiec znow trzeba kogos wziasc do pomocy i trzepac kase wrazie powtorki w kolejna zime

pawel1108 
Wysłany: 2012-03-10, 08:39   
0
UP DOWN

kosior napisał/a:
ale czy robota do pozna jest wyznacznikiem tego ze komus zaleÂży

absolutnie nie,napisaÂłem przewaÂżnie,bo znam wielu lakiernikĂłw,ktĂłrzy robiÂą dÂłuÂżej niÂż do 17 czy 18

kosior napisał/a:
w tym naszym fachu chodzi o to zeby sie nie narobiĂŚ zeby zarobic a nie na odwrĂłt

to zazdroszczĂŞ,jeÂżeli udaje siĂŞ Koledze to zrealizowaĂŚ,jak dla mnie to CiĂŞÂżka robota i w moim akurat przypadku tak nie jest,Âżeby dobrze zarobiĂŚ trzeba siĂŞ naprawdĂŞ napracowaĂŚ.

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-03-10, 09:39   
0
UP DOWN

pawel1108 napisał/a:
kosior napisaÂł/a:
ale czy robota do pozna jest wyznacznikiem tego ze komus zaleÂży

Szkoda Âże Kosior wykasowaÂłeÂś posta.

TeÂż uwaÂżam Âże lepiej siĂŞ nie narobiĂŚ a zarobiĂŚ, ale nie kaÂżdemu jest to dane.
UwaÂżam jednak Âże zawĂłd lakiernika w skali ciĂŞÂżki - lekki jest... poniÂżej Âśredniej, bardziej mu do lekkiego niÂż ciĂŞÂżkiego.

CzasochÂłonny - tak. Trudny - tak. CiĂŞÂżki - nieeee.

Ja teÂż muszĂŞ nadgarstki potrenowaĂŚ, takie mam zlecenia.
Lekkich uszkodzeĂą i Âłatek ze szpachlu brak.

JeÂśli chodzi o kryzys - lokalnie branÂża leÂży i kwiczy.
O, wÂłasnie zadzwoniÂł do mnie klient, trzeci w tym roku z tych lokalnych ... zderzak do lakierowania, dwie nakÂładki na lusterka i 4 klamki.
Ile wykasowaÂłem?

MaÂłe ryski na zderzaku, podkÂład , lakier, na klameczki pzp, podkÂład lakier.
Lusterka tak samo.

Jak myslicie ile?

ksenonn 
Wysłany: 2012-03-10, 10:01   
0
UP DOWN

450

kubazjan
Wysłany: 2012-03-10, 10:02   
0
UP DOWN

hmmm...no to strzele 500 zÂł... ;)

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-03-10, 10:26   
0
UP DOWN

JesteÂśmy w temacie kryzys.
WiĂŞc zejdÂźmy na ziemiĂŞ.
Mam pracĂŞ, wielki , bardzo wielki projekt.
Po nim mam innych 20 szt do koĂąca roku do zrobienia.
Ale pomijajÂąc to.... jeÂśli chodzi o lokalnÂą robotĂŞ, to powiedziaÂłem 300 i zastanawiali siĂŞ trzy dni.

Na wkrêtarkê bêdzie idealnie,,, na materia³ do³o¿ê.
kubazjan napisał/a:
500 zÂł...

Fajnie masz jak Twoi klienci tyle pÂłacÂą.

PROJEKTER
Wysłany: 2012-03-10, 10:55   
0
UP DOWN

Ka¿dy pojêcie "kryzys" rozpatruje z w³asnego punktu widzenia. To co dzieje siê w niektórych warsztatach i norach to zwyk³y mechanizm "ko³a zamachowego". Po zastoju przychodzi nawa³. Us³ugi napraw lakierniczych s¹ uzale¿nione nie tylko od zamo¿noœci klientów, ale te¿ od pogody, okresu roku, a nawet opadów œniegu. Us³ug nie da siê te¿ zmagazynowaÌ na ciê¿sze czasy. To taki rodzaj prowadzenia dzia³alnoœci gospodarczej na który nikt nie znalaz³ jeszcze recepty, aby zawsze pod¹¿a³a ona stabilnie po prostej albo do góry. Tu jest tak, ¿e raz do góry raz do do³u. Jedyna rada to wykonywaÌ us³ugi na tyle dochodowe ( drogie ) aby moment kryzysu tylko korygowa³ roczny bud¿et, a nie go ca³kowicie rozwala³.

Jak przestĂłj zakÂładu trwajÂący np. 3 mc doprowadza do rozwaÂżania o caÂłkowitym zamkniĂŞciu firmy to naprawdĂŞ musi byĂŚ ona kiepÂściutko zarzÂądzana, nie wspominajÂąc Âże ktoÂś dochodzi do takiego wniosku juÂż po miesiÂącu.

Zadziwia mnie nieprzerwanie od kilku lat to, Âże wielu z was z takim uporem trzyma siĂŞ lakierowania samochodĂłw. Wielu z was ma zwykÂła gĂłwnianÂą norĂŞ jak na warunki konieczne do prowadzenia lakierni samochodowej ... jednoczeÂśnie takie warunki to "paÂłac" do lakierowania formatek MDF, elementĂłw stalowych, plastikowych osÂłon. Produkcja, a w zasadzie zaplecze produkcji, nie jest tak podatne na wahania sezonowe. Tu produkt wykonywany jest "na magazyn", a to oznacza Âże robota jest zawsze. W samochodĂłwce zysk jest z jednostkowego zadania. W lakierowaniu przemysÂłowym z "masy" realizowanych zadaĂą ... i nie ma co ukrywaĂŚ Panowie Âże wÂłasnie przez to, wielu z was zabraÂło siĂŞ za lakiernictwo samochodowe w garaÂżach stodoÂłach i magazynach prowadzÂąc to nielegalnie i na tanim sprzĂŞcie, oraz tanich materiaÂłach. Szybki zysk. Teraz ten rynek siĂŞ spie przyÂł i nigdy juÂż nie wrĂłci do poziomu na jakim byÂł jeszcze kilka lat temu czy w kwiecie rozwoju w 2000 roku.

Rozumiem ¿e ka¿dy chce ¿yÌ i zarabiaÌ. Z punktu widzenia jednego lakiernika nie widaÌ mechanizmu rynkowego jaki jest uruchamiany gdy takich lakierników w gara¿ach jest kilkudziesiêciu w kwadracie 50 km, a w skali kraju to kilka tysiêcy ma³ych lakierni. Ostatnio przyby³o jeszcze miejsc w których mo¿na polakierowaÌ tanio i bez faktury, do tego nie ma ju¿ "kultu samochodu" i nikt z waszych potencjalnych klientów nie odejmie sobie od ust chleba ¿eby polakierowaÌ otarty zderzak, czy wgniecione drzwi, a jak ju¿ to zrobi to bêdzie siê k³óci³ o ka¿d¹ z³otówkê. Efekt - miesi¹c przestoju i Ÿród³o dochodu chwieje siê w posadach balansuj¹c na granicy likwidacji. Myœlicie ¿e generalnie bêdzie lepiej ? ... a niby dlaczego ? Nikt z was jak zacznie dostawaÌ zlecenia nie bêdzie myœla³ o przejœciu do innego sektora tylko o robieniu jeszcze wiêkszej iloœci napraw. Jak ju¿ ktoœ poœwieci kilka lat na zostanie fachowcem to dlaczego ma to olewaÌ jak s¹ zlecenia ? Efekt nie trudno przewidzieÌ gdy zapotrzebowanie na iloœÌ napraw lakierniczych jest w miarê sta³e i go nie przybywa, a poda¿ us³ug coraz wiêksza .... przybywa i przybywa. Ka¿da profesjonalna lakiernia samochodowa ma dziœ dwa trzy razy wiêksze mo¿liwoœci przerobowe ni¿ wykonuje napraw. Ju¿ teraz ... !!! To lakiernie z fachowcami i wyposa¿eniem. Czêsto firmy z wieloletni¹ renom¹.

Zadziwia mnie dlaczego nie sprĂłbujecie kiedyÂś zabraĂŚ siĂŞ za lakierowania innych rzeczy niÂż samochody powypadkowe ? To znacznie prostsze, mniejsze sÂą inwestycje i jeden klient potrafi zapewniĂŚ pracĂŞ na kilka miesiĂŞcy ... a nie ktĂłrym nawet na lata.

ZakÂłady przemysÂłowe nie sÂą wcale takie chĂŞtne do organizacji wÂłasnej lakierni jak majÂą odpowiedzialnego podwykonawcĂŞ. Najlepiej jest w ogĂłle byĂŚ producentem z biurowcem i magazynem, a wszytko co dotyczy wytworzenia produktu zlecaĂŚ na zewnÂątrz. ZastanĂłwcie siĂŞ nad tym, ile rzeczy w koÂło was wymaga udziaÂłu lakiernika ?

Instrumenty muzyczne, obudowy odkurzaczy, ekspresĂłw do kawy, kolorowe ramy okienne, obudowy komputerĂłw, okucia meblowe, osÂłony kontaktĂłw, barierki i porĂŞcze, meble ... a ile nie widaĂŚ na co dzieĂą ? ... 80 % z tego jest lakierowane natryskiem ciekÂłym i jest robione w jakiejÂś budzie, SICO i tanim poliuretanem ... ale za ciĂŞÂżkie pieniÂądze. W tym sektorze nie ma dna ... przynajmniej na razie tego dna nie widaĂŚ.

Dlatego z mojego punktu "siedzenia" nie ma mowy o ¿adnym kryzysie. Powiedzia³bym nawet, ¿e tak zajebiœcie w bran¿y lakierniczej jak jest teraz nie by³o mi jeszcze od 15 lat. ChoÌ pamiêtam dwa takie momenty ( 2002 i 2006 ) gdzie naprawdê iloœÌ zleceù przekracza³a zdolnoœci przerobowe. Teraz jednak od dwóch lat iloœÌ zleceù jest taka, ¿e nie ma ¿adnych szans na to ¿eby realizowaÌ od razu choÌ po³owê z nich :spoko:
... ale tylko dlatego, Âże zlecenia z branÂży motoryzacyjnej to moÂże z 20 % tego co robiĂŞ i to najczĂŞÂściej "woÂłanie o natychmiastowÂą pomoc" formalnÂą :help:

Lakierowanie samochodów to gó wno nie biznes ^^ ... fajne zajêcie, sprawia frajdê i daje du¿e poczucie w³asnej wartoœci zawodowej, gdy klienci chwal¹ za fachowoœÌ ... ale niestety ... biznes to gów niany i nierozwojowy :tak: . Wiêc jak ktoœ w to wlaz³, a teraz narzeka to albo pope³ni³ b³¹d nie znaj¹c realiów i niech to szybko zmienia ( np. inwestuj¹c szybko w rozwój i przechodz¹c do ekstraklasy, lub wycofuj¹c siê do innego sektora ) albo to zwyk³a "jêczydupa" i szkoda tu traciÌ czas na jakieœ wywody o kryzysie ;) Kryzysu NIE MA ! ... to tylko zwyk³e sezonowe problemy z poda¿¹ tego typu zleceù jak wasze. Za rok znów siê powtórz¹ ... taka jak to jest w grudniu i we wrzeœniu ka¿dego roku

gugun 
Wysłany: 2012-03-10, 10:57   
0
UP DOWN

powiedziec to sobie moÂżna i tysiÂąc tylko kto zapÂłaci?? ja tyle mowie jak mam duzo roboty i co ktoryÂś sie zgadza i wychodzi z tego dobra fucha :D ostatnio poltora zderzaka+drzwi wgniota lekka,2gie bez sladu ale przestawily sie na zawiasach czyli 2,5 el. powiedzialem 800-przyjechaÂł :D a mialem ochote mu to za piwo naprawic na miejscu :D bo drzwi tyÂł wystarczylo otworzyĂŚ i szarpnac w gore a przednie cenzuraĂŚ i spolerowaĂŚ ciut :D i to sie nazywa sie nie narobiĂŚ a zarobiĂŚ :D ale czasem jakos trzeba sobie radziĂŚ...bym mu odrazu pociagnal drzwi i lapÂą uderzyl w drzuge zeby wgniota odskoczyla to moze by dal na piwo moze nie...

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-03-10, 11:13   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
nie ma juÂż "kultu samochodu"

DokÂładnie.

Masz racjĂŞ Robercie.
Ja uciekÂłem z usÂług lakierniczych dla normalnych samochodĂłw.

Niech tak zostanie, bĂŞdĂŞ zadowolony.
Od stycznia naprawiÂłem - lakierowaÂłem 10 elementĂłw, teraz przyjechaÂł jedenasty element.
Czy to wyglada na podstawĂŞ bytu jakiejkolwiek dziaÂłalnoÂści? :nie:
I nie szukam zleceĂą, bo to mowa o lokalnym rynku.

Na dzieĂą dzisiejszy w innej lidze samochodowej mam juÂż czwarte auto na tapecie a lakieruje raz na miesiÂąc, moÂże dwa razy na miech.

Wynik finansowy ... :spoko: :spoko: :spoko:

Czy ja potrzebowaÂłem te 11 elementĂłw z rynku lokalnego?
:nie: szkoda czasu na takie cenzuraÂły.

ksenonn 
Wysłany: 2012-03-10, 13:32   
0
UP DOWN

i co robisz, zajmujesz sie zabytkami?

gugun 
Wysłany: 2012-03-10, 14:53   
0
UP DOWN

ksenonn napisał/a:
i co robisz, zajmujesz sie zabytkami?
trafiÂło mu siĂŞ jak Âślepej kurze ziarno i teraz kozaka zgrywa i nawet nie pogada :D :D :D

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-03-10, 15:05   
0
UP DOWN

gugun napisał/a:
rafiÂło mu siĂŞ jak Âślepej kurze ziarno i teraz kozaka zgrywa i nawet nie pogada

Taaa... niema czasu klikaĂŚ, bo ktoÂś kit musi trzeĂŚ. ;P
W odpowiedniej chwili siĂŞ zgadaÂłem i dziĂŞki temu nie musiaÂłem rozkrĂŞcaĂŚ swojej akcji reklamowej u siebie, lokalnie.
A juÂż byÂła taka opcja brana pod uwagĂŞ.

ÂŻeby nie byÂło... rozmawiamy o lakiernictwie, bo ja mam nieco szerszy zakres usÂług i na wypadek W, mogĂŞ odstawiĂŚ lakiernictwo.

gugun 
Wysłany: 2012-03-10, 15:41   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
Taaa... niema czasu klikaĂŚ, bo ktoÂś kit musi trzeĂŚ.
tylko najgorsze to Âże klikanie bardziej wciÂąga jak tarcie tego kitu :D

kubazjan
Wysłany: 2012-03-10, 15:44   
0
UP DOWN

fajne zajecie te zabytki... jak zrobie swoja Wawke to wtedy zobacze jak sie bedzie prezentowac...ByÂł u mnie juz jakis gosc i sie pytaÂł czy mam swoja i czy nie chcialbym zrobic jakiejs bo on tylko mechaniczne rzeczy...
Ale najpierw swoja a potem sie zobaczy...jak za odpowiednie pieniadze to czemu nie... :D

kosior
Wysłany: 2012-03-10, 20:37   
0
UP DOWN

jest dok³adnie tak jak projekter pisze samo lakierowanie pojazdów to gówno nie interes nawet zabytków i niema sie co tu przechwalac czy komukolwiek zazdroœcic bo niema czego... natyrac sie trza przy tym i tyle ale jesli ktoœ po³aczy lakiernictwo z innymi pokrewnymi us³ugami to mozna przesiac tych go³odupców co za pó³darmo chc¹ robiÌ i wejsc w kompleksowe naprawy i wtedy naprawde jest l¿ej i kasa zupe³nie inna .

ps. usunoÂłem posta przez przypadek ale kolego go zacytowaÂł wiec cos sie ostaÂło .

[ Dodano: 2012-03-10, 20:39 ]
kubazjan napisał/a:
fajne zajecie te zabytki... j

wedÂług mnie jest to zajecie nie fajne niema nic gorszego niz stare rupiecie malowac mnie to nie przekonuje duÂżo wygodniej zrobic kilka "plastikĂłw" i miec kase na bierzÂąco niz paprac sie i czekac miesiÂąc na "wypÂłate".

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-03-10, 20:40   
0
UP DOWN

kosior napisał/a:
niema sie co tu przechwalac czy komukolwiek zazdroÂścic bo niema czego... natyrac sie trza przy tym i tyle

DokÂładnie.
To nie jest zabawa w kredki i flamastry, lecz tyrka gorsza niÂż przy normalnych naprawach.

kosior napisał/a:
ale jesli ktoÂś poÂłaczy lakiernictwo z innymi pokrewnymi usÂługami to mozna przesiac

DokÂładnie.

Robertlodz09 
Wysłany: 2012-03-11, 14:21   
0
UP DOWN

kosior napisał/a:
niema nic gorszego niz stare rupiecie malowac

Chyba kolego nie wiesz ile kosztuje taka renowacja "Oldtimerów" w profesjonalnych warsztatach ;) Znam taki warsztat który tylko i wy³¹cznie odbudowuje stare Mercedesy i powiem tylko ¿e ceny s¹ "kosmiczne" a brak (jak to okreœlacie) "go³odupców" :tak:
Teraz ostatnio dostali do renowacji (tylko jeden klient) 3 Mercedesy Adenauery ,a 2 dla tego klienta sÂą wÂłaÂśnie na ukoĂączeniu. Dodatkowo sÂą jeszcze obecnie robione 3 szt. W 111 (2x Cabrio i Coupe ) ;)
Pozdrawiam! :spoko:

Chino 
Wysłany: 2012-03-11, 15:36   
0
UP DOWN
LPLCC

Robertlodz09 napisał/a:

Chyba kolego nie wiesz ile kosztuje taka renowacja "OldtimerĂłw" w profesjonalnych warsztatach ;)

hehe. Jedni robiÂą za kilka tysiaczkĂłw Audi A3 .. a inni zgarniaja dziesiatki tys zÂł za duÂżo fajniejszÂą i bardziej twĂłrczÂą pracĂŞ przy zabytku :)
Tak wiĂŞc albo ktoÂś ma ambicje i jaja albo jest dupa nie lakiernik ;P

A odnoÂśnie kryzysu i zastoju to po sprzedaÂży lakierĂłw, po rozmowie z mieszalniami itd zauwaÂżyÂłem niebywaÂły doÂłek w ostatnich tygodniach-miesiacach. Ale idzie wiosna, lato. Czas tryskĂŚ fury :cool:

LAKIERY HOUSE OF KOLOR
BUDOWA I PRZEBUDOWA POJAZDÓW
www.custom-shop.pl
Sodowanie, SzkieÂłkowanie, Piaskowanie
www.soda-blaster.pl

kosior
Wysłany: 2012-03-11, 16:45   
0
UP DOWN

Chino napisał/a:
Robertlodz09 napisał/a:

Chyba kolego nie wiesz ile kosztuje taka renowacja "OldtimerĂłw" w profesjonalnych warsztatach ;)

hehe. Jedni robiÂą za kilka tysiaczkĂłw Audi A3 .. a inni zgarniaja dziesiatki tys zÂł za duÂżo fajniejszÂą i bardziej twĂłrczÂą pracĂŞ przy zabytku :)

A odnoÂśnie kryzysu i zastoju to po sprzedaÂży lakierĂłw, po rozmowie z mieszalniami itd zauwaÂżyÂłem niebywaÂły doÂłek w ostatnich tygodniach-miesiacach. Ale idzie wiosna, lato. Czas tryskĂŚ fury :cool:

a co majÂą do tego ambicje czÂłowieku bardziej twĂłrcza ciekawe z ktĂłrej strony ^^ ... ja sie nie spieram ze kasa jest inna bo wiadomo ze renowacja jest droga ale wedÂług mnie (to jest moje zdanie ja tego nie lubie tzn. babrac sie w rdzy i tyle , wiec oszczedz chino nam swoich przygÂłupich mysli.

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-03-11, 17:55   
0
UP DOWN

kosior napisał/a:
przygÂłupich mysli.

Pieprzysz jak potrzaskany.
WeÂź kur*wa popatrz na 31 swoich przygÂłupich postĂłw i zastanĂłw siĂŞ po co wchodzisz na forum.
DowartoÂściowaĂŚ siĂŞ?

Ja cenzura , takich debili wszĂŞdzie peÂłno jest.
Sory, sÂą granice ktĂłre wÂłaÂśnie przekroczyÂłeÂś.

Chino 
Wysłany: 2012-03-11, 18:16   
0
UP DOWN
LPLCC

kosior napisał/a:
oszczedz chino nam swoich przygÂłupich mysli.

O przygÂłupich myÂślach moze od podstawĂłwki Ci nauczyciele mĂłwili.
Ale odmalowaÌ œwierzy, nieklepany samochód umie prawie ka¿dy przeciêtny lakiernik. Sztuk¹ jest zajebiœcie zrobiÌ starego sztrucla, który wymaga du¿o wiêcej pracy, materia³ów, wiedzy i umiejêtnoœci. A za tak¹ sztukê odpowiednio wiêcej siê p³aci i ju¿.
Czy naprawdê taka przyg³upia jest ta myœl? Czy najzwyczajniej ciê¿ko to poj¹Ì?
TeÂż nie lubiĂŞ siĂŞ babraĂŚ w rdzy - nie chcesz rdzy to oddaj blacharzowi, niech on siĂŞ jej pozbĂŞdzie.
A ambicje maj¹ wiele do tego. Mam znajomego, bardzo dobrego lakiernika, z doœwiadczeniem i bardzo dobr¹ baz¹ ale poprostu lachê wyk³¹da na wszystko juz bo maluje jakieœ cholerne plastikowe nawiewniki i nie chce mu sie ju¿ malowaÌ samochodów. Jak by wszyscy szli na ³atwiznê to nadal byœmy ganiali za ma³pami po lesie. Jak ju¿ czymœ siê cz³owiek zajmuje to niech robi to z pasj¹ albo niech idzie na zasi³ek. Takie jest moje zdanie. Zapewne przyg³upie.

LAKIERY HOUSE OF KOLOR
www.custom-shop.pl
www.soda-blaster.pl

kosior
Wysłany: 2012-03-11, 19:47   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
kosior napisał/a:
przygÂłupich mysli.

Pieprzysz jak potrzaskany.
WeÂź kur*wa popatrz na 31 swoich przygÂłupich postĂłw i zastanĂłw siĂŞ po co wchodzisz na forum.
DowartoÂściowaĂŚ siĂŞ?

Ja cenzura , takich debili wszĂŞdzie peÂłno jest.
Sory, sÂą granice ktĂłre wÂłaÂśnie przekroczyÂłeÂś.

Prosze uderz w stó³ a pajac wyskoczy zawsze jak z pude³ka i oto mamy kolege DURNIA roku okrzyknietego wszem i wobec wiec pozostaw te oceny dla siebie prostaku.

[ Dodano: 2012-03-11, 19:49 ]
Chino napisał/a:

Jedni robiÂą za kilka tysiaczkĂłw Audi A3 .. a inni zgarniaja dziesiatki tys zÂł za duÂżo fajniejszÂą i bardziej twĂłrczÂą pracĂŞ przy zabytku :)

:cool:

odniosÂłem sie do tego stwierdzenia ktĂłre ja rozumie jako ze \
- renowacje robiÂą kolesie z ambicjami i jajami
- audiczki dupy nie lakierniki

osobiscie nic niemam do Ciebie w porĂłwnaniu do DURNIA MK.

Chino 
Wysłany: 2012-03-11, 20:50   
0
UP DOWN
LPLCC

Ja do Ciebie teÂż nic nie mam tylko zaatakowaÂłeÂś mnie nie rozumiejÂąc maÂłej ironii jakÂą miaÂłem na myÂśli.
EMotka z jêzorem na koùcu zdania "dupa nie lakiernik" oznacza³a taki ma³o wybredny ¿arcik. Nic mi przecie¿ do tego czy ktoœ maluje nowe Mercedesy czy seryjnie trzaska Fordy T. Wzi¹³eœ zabardzo dos³ownie i do siebie to co napisa³em.
Tak czy inaczej Âżeby zrobiĂŚ juÂż nieco wyÂśmiganego klasyka - i zrobiĂŚ to dobrze to trzeba mieĂŚ jaja i umiejĂŞtnoÂści znacznie wiĂŞksze niÂż malujÂąc wspomnianego Âświerzego A3 czy MB.
Dyskusja caÂłkowicie nie potrzebna. WiĂŞc moÂże Panowie Szlachta zakoĂączmy jÂą.
:cisza: :piwo:

LAKIERY HOUSE OF KOLOR
www.custom-shop.pl
www.soda-blaster.pl

kosior
Wysłany: 2012-03-11, 21:25   
0
UP DOWN

Chino, widzisz nie zrozumielismy sie i tyle ale czemu" tamto coÂś "sie wcina w dyskusje .

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-03-11, 21:34   
0
UP DOWN

kosior,
Ty jesteÂś prosty w obsÂłudze.
K¹sasz i sapiesz do innych aby siê dowartoœciowaÌ a dotkn¹Ì Ciebie to œmierdzisz jak skunks.

http://screenshooter.net/1535670/yqtldwd

^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^

Zapraszam.
Adres podaĂŚ?
ChÂłopczyku ze scyzorykiem. :cool:

kosior
Wysłany: 2012-03-11, 21:40   
0
UP DOWN

wklejanie PW i wyciÂąganie prywatnych spraw to przeciez twoja specjalnoÂśc z tego sÂłyniesz

i tak wiadomo coÂś ty za jeden jestes az tak sÂłaby przykro mi ze tak cie Âżycie pokaraÂło .

co do dowartosciowania ty niestety ale to piszesz o sobie ja nie musze tobie niestety Âłata durnia i prostaka dÂługo pozostanie w pamiĂŞci chÂłopczyku SICO.

JAROGTS
Wysłany: 2012-03-11, 21:57   
0
UP DOWN

Czy na tym forum jest moderator?

pawel1108 
Wysłany: 2012-03-11, 22:36   
0
UP DOWN

Moderatora zbrakÂło ^^
Panowie po co siĂŞ obraÂżacie wzajemnie :?:
mamy siĂŞ tu wzajemnie uczyĂŚ, wspieraĂŚ a nie wyzywaĂŚ,po co to wszystko :?:
Dajcie temu spokĂłj,niechaj bĂŞdzie zgoda :spoko:

gugun 
Wysłany: 2012-03-12, 00:28   
0
UP DOWN

A po co wam moderator?tez mam dni wolne od pracy i forum. Tez chce czasem isc polatac z psem,wy... Kobite,i nayebac sie z chlopakami pod sklepem. A ty krzychu dorwales mnie na gg to trzeba bylo gadac w czym rzecz,bo akurat bylem dzisiaj tu tylko zalogowany a robilem co innego.co wam sie chlopaki stalo?kryzys ale wieku sredniego?ogarnijcie sie troche.milej zabawy chlopaki,tylko ostrzegam ze sprzatac waszych brudow nikt nie bedzie

kubazjan
Wysłany: 2012-03-12, 18:35   
0
UP DOWN

ja juz nie wiem o co chodzi... :sciana: :sciana: dzsij byl u mnie ojciec mojego kumpla i zozkwaszonya Skoda Fabia 2005 ...poszecie prawego bÂłotnika do wymiany do tego pol zderzaka do polakierowania i drugi tylny bÂłotnik bo gdy naczepa spadÂła mu na jeden bok to drugim zachaczyÂł o Smarta...jeden koles powiedzial mu 2500zÂł z mozliwoscia wyklepania wszystkiego i bez wstawiania poszycia.. :) Cena dobra ale ja osobiscie wstawiÂł bym nowe poszycie.Ale zabiÂło mnie gdy powiedzial mi ze byÂł u chÂłopakĂłw ktorzy powiedzieli ze zrobia mu to za 800zÂł plus 50 zÂł za wklejenie tej maÂłej szybki z boku :shock: :shock: To albo oni robia za darmo albo ja juz niz nie kumam...albo jest tez trzecia opcja...ze szanowny tatus zrobiÂł mnie w konia i tymze sposobem chcial zbic cene...Za 800 to niech oni sie katuja z tym poszyciem ja ewentualnie zrobil bym to za 1500-1700 wiem ze kryzys i ze bida ale nie bede sie mordowaÂł i rzezbiÂł zeby zarobic z 500zÂł...bo jeszcze lakier ,materiaÂły...To juz wole poszurac swoja Wawke...

kosior
Wysłany: 2012-03-12, 18:40   
0
UP DOWN

kurcze ludzie niema zadnego kryzysu , to pic na wode a bida to jest ktos sie za robote nie wezmie i tyle ...

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-03-12, 20:21   
0
UP DOWN

Nie ma kryzysu tylko sezonowy zastĂłj, choĂŚ w tym roku wyjÂątkowo duÂży, a to teoretyczne 800 zÂł. to wynik paniki jakiegoÂś lakiernika ktĂłry jedzie z budÂżetem na styku i jak mu chwilowo braknie roboty to panika i praca po kosztach byle tylko coÂś siĂŞ dziaÂło.
WÂłaÂśnie to strasznie psuje rynek.
kosior napisał/a:
bida to jest ktos sie za robote nie wezmie i tyle ...

Powiedz to tym co majÂą pusty plac a na chwilĂŞ obecnÂą wielu jest takich nawet dobrych fachowcĂłw bo jakiÂś wystraszony malarz siĂŞ podnieciÂł, Âże zarobi 100 na tydzieĂą i dlatego zÂłapaÂł klienta za grosze.

kalbi 
Wysłany: 2012-03-12, 20:53   
0
UP DOWN

kubazjan napisał/a:
jeden koles powiedzial mu 2500zÂł z mozliwoscia wyklepania wszystkiego i bez wstawiania poszycia.. :) Cena dobra ale ja osobiscie wstawiÂł bym nowe poszycie.Ale zabiÂło mnie gdy powiedzial mi ze byÂł u chÂłopakĂłw ktorzy powiedzieli ze zrobia mu to za 800zÂł plus 50 zÂł za wklejenie tej maÂłej szybki z boku :shock: :shock: To albo oni robia za darmo albo ja juz niz nie kumam

coÂś za coÂś - podam przykÂład, samochĂłd znajomej mazda 626 maska, klapa, 1 drzwi pod listwĂŞ + 2 bÂłotniki tyÂł -
znajoma chciaÂła u nas naprawiaĂŚ ale powiedziaÂłem, Âże duÂżo opuÂściĂŚ nie mogĂŞ to zdecydowaÂła siĂŞ pojechaĂŚ do innego fachowca nieopodal - skasowaÂł jÂą 800 zÂł! - ogĂłlnie jak za darmo, naprawa byÂła robiona ze 3 miesiÂące temu, moÂże ciut dawniej,
ale do rzeczy. Ostatnio dzwoni, Âże miaÂła przycierkĂŞ, to zapraszam do siebie - robota z OC sprawcy wiĂŞc luzik.
OglÂądaÂłem to co zrobiÂł fachowiec za 800 zÂł:
Maska - sznyty po p 80 czy tam 120, aureole + 1 firanka nieudolnie wycinana bo widaĂŚ strasznie,
klapa sznyty + 2 malutkie zacieki, ktĂłrych prawie nie widaĂŚ, no ale jednak sÂą, aureole, bÂłotniki tylne korozja, Âże hej, lakier bezbarwny ÂłuszczyÂł siĂŞ z 1 bÂłotnika juÂż -
i masz kolego odpowiedÂź dlaczego tak tanio siĂŞ robi - bo szybko, bo na sztukĂŞ, bo niedokÂładnie, by jak najwiĂŞcej i zrobiĂŚ i zarobiĂŚ

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-03-12, 21:03   
0
UP DOWN

kalbi napisał/a:
by jak najwiĂŞcej i zrobiĂŚ i zarobiĂŚ

tylko, ¿e w takim podejœciu jest chyba najmniej w³aœnie tego zarobiÌ bo prawdopodobnie przy znajomoœci technologii naprawy to i zastosowanymi materia³ami mo¿na by wykonaÌ to w miarê poprawnie i za¿¹daÌ za tak¹ robotê przyzwoitej kwoty a tak utwierdza siê przekonanie, ¿e tanio to przewa¿nie znaczy dodupy :nie:

kalbi 
Wysłany: 2012-03-12, 21:12   
0
UP DOWN

grzechoo2008 napisał/a:
bo prawdopodobnie przy znajomoÂści technologii naprawy
i o to chodzi, dlatego klient pÂłaci za wiedzĂŞ i dobrze wykonanÂą usÂługĂŞ na przyzwoitych materiaÂłach, a jak nie pÂłaci to ma co ma :D

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-03-13, 00:01   
0
UP DOWN

grzechoo2008 napisał/a:
Powiedz to tym co majÂą pusty plac

Jak siĂŞ wezmÂą za zamiatanie to i robotĂŞ bedÂą mieli i kryzys im nie groÂźny. ^^ ^^ ^^

Inteligencja nie jest rĂłwnoznaczna z mÂądroÂściÂą. :cool:

kosior
Wysłany: 2012-03-13, 08:43   
0
UP DOWN

grzechoo2008 napisał/a:

Powiedz to tym co majÂą pusty plac .

niema takiej moÂżliwoÂści aby dobry fachowiec niemiaÂł roboty jesli jej niema znaczy ze nie jest jeszcze w tej klasie co pozostali tylko jeszcze lekko z tyÂłu .

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-03-13, 08:59   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
Inteligencja nie jest rĂłwnoznaczna z mÂądroÂściÂą.

Na caÂłe szczĂŞÂście o inteligentnym czÂłowieku raczej trudno powiedzieĂŚ, Âże jest gÂłupi :>

Chino 
Wysłany: 2012-03-13, 09:01   
0
UP DOWN
LPLCC

Albo jest dobrym fachowcem tylko nie ma jeszcze odpowiednio wyrobionej marki, znajomoÂści itd :)
Po pustym placu nie moÂżna oceniaĂŚ kogoÂś jako specjalistĂŞ niÂższej klasy :)
ZauwaÂżyÂłem, ze Ci tani, kiepscy lakiernicy majÂą zawsze peÂłne place.
Co nie zmienia faktu, ze Ci dobrzy i cenieni gÂłodem nie przymierajÂą :rotfl:

LAKIERY HOUSE OF KOLOR
www.custom-shop.pl
www.soda-blaster.pl

kosior
Wysłany: 2012-03-13, 09:13   
0
UP DOWN

ja nie pisze o placu ale o robocie cĂłz ze ktos bedzie miaÂł peÂłen plac aut jak to bedÂą jego wÂłasne samochody moze mamy taty, kilka na handel itd .. i juz sie robi peÂłen a roboty w warsztacie za monete nima.

PROJEKTER
Wysłany: 2012-03-13, 09:29   
0
UP DOWN

Na forum jest mĂłj post na temat standardu biura, placu, wyglÂądu pÂłotu ... itd wiĂŞc nie bĂŞdĂŞ siĂŞ powtarzaÂł. Jest teÂż tu caÂły temat o ASO i jej skutecznoÂści pozyskiwania klientĂłw .... To Âże ktoÂś jest, lub nie jest dobrym lakiernikiem i specjalistÂą nie jest ÂżadnÂą gwarancjÂą sukcesu, albo klĂŞski warsztatu samochodowego.

System pozyskiwania zleceĂą i klientĂłw opiera siĂŞ o zupeÂłnie inne czynniki ;) Dobrze zrobiona naprawa po prostu nie odpycha pozyskanego juÂż klienta i nie naraÂża was na reklamacje. To jednak nie generuje nowych zleceĂą. W usÂługach jest taka stara zasada statystyczna. Klient zadowolony z usÂługi przekaÂże to zadowolenie kolejnemu ... najwyÂżej jednemu. Klient niezadowolony i rozgoryczony odepchnie od usÂługodawcy siedmiu innych potencjalnych klientĂłw. Teraz w dobie internetu i bezkarnoÂści wyraÂżanych opinii te proporcjĂŞ negatywne sÂą jeszcze wiĂŞksze. Nie opÂłaca siĂŞ wiĂŞc robiĂŚ fuszerek i odpier dzielaĂŚ badziewia .... ale doskonale zrobione fachowe naprawy nie zapewniÂą wam peÂłnego placu roboty :nie: W przypadku napraw powypadkowych i lakierniczych to niestety tak nie dziaÂła, Âże fachowiec = duÂżo klientĂłw. Tu "szeptana promocja" jest nieskuteczna ... no moÂże ... jest maÂło skuteczna.

Wniosek - jak widaÌ z opisu @Kalbi ... Pani od Mazdy 626 mog³a siê liczyÌ ze z³¹ jakoœci¹ naprawy, pewnie przeczuwa³a, ¿e nie bêdzie to jak w ASO ale mimo to odda³a samochód do "fachury" za 800 z³. :/ ... i zrobi³o tak od lat ju¿ wielu innych klientów ... bo "Cena Czyni Cuda" ^^ a ma³o kto uczy siê na w³asnych b³êdach. Inaczej ka¿dy naprawia³by samochody tylko w ASO albo w "sieciówkach".

kosior
Wysłany: 2012-03-13, 19:08   
0
UP DOWN

a nierprawda ja mam dziesiÂątki aut od znajomego ktĂłremu zrobiÂłem tylko zderzak a jest wÂłascicielem warsztatu tylko z mechanikÂą i podsyÂła mi notorycznie wrĂŞcz auta klientĂłw ktĂłrym cos tam dÂłubaÂł wiec ....

aa znamy sie dopiero od wspomnianego zderzaka.

wedÂług mnie "cena czyni cuda " lubiÂą jedynie panowie handlarze, sorry w wiekszoÂści handlarze zwykli klienci rĂłwnieÂż , ale z moich obserwacji to mniejszosc , zresztÂą ja od elementu biore 350 -450 wiec niema u mnie mowy o taniej robocie .

gugun 
Wysłany: 2012-03-13, 19:25   
0
UP DOWN

kosior napisał/a:
zresztÂą ja od elementu biore 350 -450 wiec niema u mnie mowy o taniej robocie
to pokaz co potrafisz :D

kosior
Wysłany: 2012-03-13, 19:34   
0
UP DOWN

galerie masz na innym forum niebede powielaÂł

zresztÂą chyba kazdy tyle bierze przeciez to nic dziwnego.

JAROGTS
Wysłany: 2012-03-13, 19:43   
0
UP DOWN

kosior prosiÂł bym udostĂŞpniÂł filmik na ktĂłrym pokazuje co potrafi :D
http://www.youtube.com/watch?v=raUxREWnP7Q

gugun 
Wysłany: 2012-03-13, 19:47   
0
UP DOWN

kosior napisał/a:
galerie masz na innym forum niebede powielaÂł

zresztÂą chyba kazdy tyle bierze przeciez to nic dziwnego.

oj chyba troche sobie dodajesz...ja biore od 200zl jak duza ilosc i Âładnych elementow od miejscowych od 250 kasuje i to jest max jak na nasze warunki ile mozna wziasc ale ty to troche przegioleÂś paÂłe.za tyle to juz prawie w aso mozna pomalowac a juz napewno w kabinie wiec sie nie przechwalaj bo na krzycha gadasz a sam nie lepszy:) moze dlatego od 2010r zrobileÂś tylko pare aut skoro sie tak cenisz:)nawet papierem nie oklejasz tylko gazetami a gadasz cenzura.zejdz na ziemie,tu wiekszosc jedzie na tym samym wozku wiec nie musisz sie przechwalac,bo jakby ci tak dobrze szlo jak piszesz to bys juz dawno mial z 300kwadratow i 2 kabiny a masz tyle co ja i wiekszosc i lakierujesz po godzinach bo malo sie oplaca

gugun 
Wysłany: 2012-03-13, 19:49   
0
UP DOWN

JAROGTS napisał/a:
kosior prosiÂł bym udostĂŞpniÂł filmik na ktĂłrym pokazuje co potrafi
jak widzisz nie tylko na mojej twarzy twoj post wywoÂłaÂł usmiech :D nie traktuj tego jako zaczepki tylko wytrzezwiej ;)

kosior
Wysłany: 2012-03-13, 19:52   
0
UP DOWN

no nic nieporadze na to ze liczysz po 200 to twoja sprawa .. ja tu niczego nie musze udowadniac ,

ps . gazet nie uÂżywam od dawna to tak dla twojej informacji.

zresztÂą niewiele mnie obchodzi co tam i za ile dÂłubiecie , rĂłbcie se i za 150 co mnie to obchodzi ludzie dajcie spokĂłj ja wam w portfel nie zaglÂądam.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Firma

Odpowiedz do tematu