Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
michal15qaz 
Wys³any: 2012-03-11, 13:05   Malowanie ramy i plastików
0
UP DOWN

Sk±d: Zawieprzyce
Witam lakierników !!! ;)
Mam dwa problemy dotycz±ce malowania ramy i plastików ( prawie ca³y motor )

PLASTIKI
Jak malowaæ ? Trochê ju¿ wiem , ale to mi nie wystarcza . Chcê wiedzieæ czy moja procedura jest dobra czy jednak nie bardzo .
Mam plastiki od motoru , wiadomo wyginaj± siê trochê i zdarzy siê czasami jaka¶ gleba .
Mam zamiar pomalowaæ to baz± . Zaczynamy .
Usuwam stary lakier papierem np. 320 . Gdy usunê stary lakier mam czysty plastik , odt³uszczam b. ekstrakcyjn± , daje podk³ad zwiêkszaj±cy przyczepno¶æ , matuje papierem np. 600 , odt³uszczam , daje podk³ad akrylowy ? ( czy jaki¶ inny ? ) , czekam a¿ wyschnie , matuje papierem np. 1000 , odt³uszczam , dajê bazê ( ile warstw ? ) , po ostatniej warstwie bazy czekaj ok 15 minut i dajê bezbarwny , czekam 15 minut i druga warstwa bezbarwnego ?

Czy ta procedura jest dobra ? Jakich podk³adów u¿yæ ? spray czy normalny ? Baza bêdzie normalna z mieszalni . W jakich proporcjach mieszaæ wszystko ? Dodawaæ jakiego¶ plastyfikatora ?

RAMA

Rama bêdzie po piaskowaniu . Po piaskowaniu trzeba co¶ jeszcze robiæ czy tylko odt³u¶ciæ ?
Jak odt³uszczê daje podk³ad ( ale jaki ? akryl ? ) jak wyschnie matuje papierem np. 800 i dajê lakier akryl ( to bêdzie czarny matt ) , ile warstw ?

I tez w jakich proporcjach to mieszaæ ?

Pomó¿cie mi trochê a mo¿e dam rade .. Z góry Dziêkujê za pomoc . Mo¿e by³y takie tematu , ale lepiej napisaæ i dostaæ odpowiedz ...

ivanovic
Wys³any: 2012-03-11, 14:10   
0
UP DOWN

Co do plastików to:
Nie musisz usuwaæ ca³kowicie starego lakieru.
Nie odt³uszcza siê benzyn± tylko zmywaczem antysylikonowym.
Nie matuje siê podk³adu zwiêkszaj±cego przyczepno¶æ.
Na niego k³adziesz akrylowy pod odparowaniu ok 15min i dopiero jego matujesz.
Bazy dajesz tyle warstw ile bêdzie potrzebne do ca³kowitego pokrycia i robi siê to cieniutkimi warstwami.
Pierwsza warstwa bezbarwnego to tylko przypylenie bazy i wystarczy 7-10 minut w temp ok 20st do kolejnej pe³nej wylanej warstwy.

Rama:
Odt³u¶ciæ i po³o¿yæ podk³ad epoksydowy.
Akryl w dwóch warstwach mo¿e byæ tak jak bezbarwny z tego co kojarzê bo nie robi³em tym nigdy.

Ka¿dy lakier miesza siê w proporcjach które podaje producent wiêc do Twojego konkretnego lakieru musisz zapytaæ o proporcje w mieszalni.

Powodzenia.

Dawno nic nie lakierowa³em :roll:

pawel1108 
Wys³any: 2012-03-11, 16:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Wroc³aw
Mo¿e by³y takie tematu , ale lepiej napisaæ i dostaæ odpowiedz ...[/quote]

by³y,by³y takie tematy... nale¿a³o trochê poszperaæ

PLASTIKI

oszlifowaæ P220-280 sucho ew. woda 360-400,odt³u¶æiæ,podk³ad epoksydowy mokro w mokro,podk³ad akrylowy
ivanovic napisa³/a:
Akryl w dwóch warstwach mo¿e byæ tak jak bezbarwny z tego co kojarzê bo nie robi³em tym nigdy.

nigdy w ¿yciu ! dwie lub trzy warstwy zale¿nie od podk³adu i si³y wype³nienia,zachowaj zalecane przez producenta czasy odparowania miêdzy warstwami bo to wa¿ne!

oszlifowaæ podk³ad np.mokro 500-600,800-1000, wysuszyæ,odt³u¶ciæ
baza ilo¶æ warstw zale¿nie od krycia,nie wiem jaki kolor,je¶li to motor to mo¿e byæ 3 warstwówka i z tym mo¿esz sobie nie daæ rady

po wyschniêciu bazy ok.20 min w 20st.c lakier bezbarwny i te¿ tak jak zaleca producent ,bo nic nie napisa³e¶ jaki to bêdzie lakier czy na 1,5 czy na 2,3 warstwy?HS,MS,VHS?

lakiery je¿eli masz mo¿liwo¶æ stosuj pod pistolet,spray to nic dobrego,wyjdzie lipa

RAMA jak powy¿ej epoksyd,akrylowy,lakier akrylowy jak napisa³e¶ matowy czarny,ja zrobi³bym pod to czarny podk³ad i ten lakier rozda³ na 2 warstwy,przy lakierowaniu matem musisz to wylaæ idealnie bo na macie nic nie poprawisz i nie zapolerujesz.

michal15qaz napisa³/a:
odt³uszczam b. ekstrakcyjn± , daje podk³ad zwiêkszaj±cy przyczepno¶æ

stosuj zmywacz silikonowy nie benzynê
Pozdrawiam

pawel1108 
Wys³any: 2012-03-11, 16:29   
0
UP DOWN

ivanovic napisa³/a:
Pierwsza warstwa bezbarwnego to tylko przypylenie bazy i wystarczy 7-10 minut w temp ok 20st do kolejnej pe³nej wylanej warstwy.

nie jest to sposób na aplikacje lakierów bezbarwnych,wiêc proponujê wiêcej popytaæ i nie braæ tego pod uwagê!!!, jest to wyrwane z kontekstu t³umaczenie jak lakierowaæ na 1,5 warstwy aczkolwiek do koñca nie dok³adne...

a np. lakier bezbarwny Starlux CP potrzebuje miêdzy warstwami 15-20 minut i co ???

Pozdrawiam

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-11, 17:59   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
pawel1108 napisa³/a:
,wiêc proponujê wiêcej popytaæ i nie braæ tego pod uwagê!!!

Od takich fachowców warto siê uczyæ.
Bo niepe³na informacja, lub dotycz±ca tylko jednego producenta potrafi zepsuæ ca³y efekt.

ivanovic
Wys³any: 2012-03-11, 19:01   
0
UP DOWN

Ja pytaj±c przed swoim pierwszym razem dostawa³em w³a¶nie takie 'wyrwane z kontekstu' t³umaczenia ;)
Ka¿dy kto zabiera siê do pierwszego lakierowania ma spory orzech do zgryzienia. Zak³adaj±c, ¿e u¿yje najzwyklejszego bezbarwnego mój upo¶ledzony opis bêdzie musia³ wystarczyæ bo wszystkiego siê dowiedzieæ z forum nie da i trzeba zwyczajnie spróbowaæ na w³asnej skórze :)
Zadowalaj±cy efekt to nic innego jak praktyka, obserwacja, wyci±ganie wniosków i znów praktyka.

Ja lubiê odpowiadaæ w tych 'prostych' tematach które przewijaj± siê przez forum wci±¿ z tymi samymi pytaniami. Opisujê jak bym to zrobi³ i zawsze jest kto¶ kto mnie poprawi co pozwala równie¿ mi samemu posiadaæ now± wiedzê wiêc nie miejcie mi tego za z³e :D

Ka¿dy powinien wiedzieæ, ¿e dok³adne czasy dla konkretnego produktu znajdzie tylko w jego karcie technicznej i to w³a¶nie napisa³em wcze¶niej.
Edit: Ok pomy³ka, pisa³em o rozcieñczaniu :rotfl:

A korzystaj±c z okazji co w³a¶nie robiæ tu uwielbiam zapytam dlaczego zaproponowa³e¶ na plastik po³o¿enie podk³adu epoksydowego?

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-11, 19:28   
0
UP DOWN

ivanovic napisa³/a:
A korzystaj±c z okazji co w³a¶nie robiæ tu uwielbiam zapytam dlaczego zaproponowa³e¶ na plastik po³o¿enie podk³adu epoksydowego?

Zostawiê t± przyjemno¶æ Paw³owi, niech wyt³umaczy.

Bo dla mnie laika to epoksyd zabezpieczy plastyk przed korozj± ;P :fiu: :fiu: :fiu: ;P

pawel1108 
Wys³any: 2012-03-11, 19:39   
0
UP DOWN

poniewa¿ je¿eli robisz np.zderak który jest w kilku miejscach np. spawany,pózniej szpachlowany a bardzo czêsto na ³±czeniu plastiku ze szpachl± choæby to by³ najdrobniejszy wykoñczeniowy te brzegi siê odznacz±,je¿eli nie na podk³adzie akrylowym,a czêsto to przy obróbce akrylowego widaæ ,to pózniej na bazie,klarze ...
Przy zastosowaniu epoxydu M/M ten k³opot znika i ca³a powierzchnia jest jednolita,stanowi dobr± izolacjê dla dalszych produktów i co wa¿niejsze przy w³a¶ciwej aplikacji i zwa¿aj±c na czas odparowania nic po czasie nie siada :spoko:

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-11, 19:46   
0
UP DOWN

ivanovic napisa³/a:
zaproponowa³e¶ na plastik

Panie a to ci nie odpadnie?
A co z tym ¶rodkiem, tym no , jak mu tam PZN ? czy pzp???
Nie trza ci tam go naæpaæ ciut?
Bo to plastyk i mo¿e go tam trza ,, czy nie?
Bo ja ju¿ nie wiem :roll: :roll: :roll:

pawel1108 
Wys³any: 2012-03-11, 19:48   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
Zostawiê t± przyjemno¶æ Paw³owi, niech wyt³umaczy.

dziêkujê za przyjemno¶æ ;P
Lackdoctor napisa³/a:
Bo dla mnie laika to epoksyd zabezpieczy plastyk przed korozj± ;P :fiu: :fiu: :fiu: ;P

¿e epoxyd posiada tylko takie w³a¶ciwo¶ci? :nie: :nie: :nie:

pawel1108 
Wys³any: 2012-03-11, 19:50   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
jak mu tam PZN ? czy pzp???

chyba PZPN :D

oczywi¶cie PZP,ja stosujê akurat AM870 Sealer Plast 90 R-M

i mnie to nie odpadnie :spoko:

ivanovic
Wys³any: 2012-03-11, 20:47   
0
UP DOWN

Elegancko w takim uk³adzie po co na rynku w ogóle podk³ad akrylowy?
Chyba jedynie jako zwyczajnie tañszy podk³ad i na reaktywny?
Ma on jakie¶ super moce które ukazuj± siê w super przypadkach i wtedy to on jest super bohaterem?

W³a¶ciwie napisa³e¶, ¿e akrylowy powinien i¶æ na epoksyd ale czêsto mówi siê te¿, ¿e baza mo¿e i¶æ prosto na epoksyd. Jak to w³a¶ciwie jest?

pawel1108 
Wys³any: 2012-03-11, 21:22   
0
UP DOWN

ivanovic napisa³/a:
czêsto mówi siê te¿, ¿e baza mo¿e i¶æ prosto na epoksyd

a gdzie to siê tak mówi? ja pierwszy raz s³yszê
Podk³ad epoksydowy pe³ni rolê zabezpieczenia antykorozyjnego, stabilizuj±cego chemicznie pod³o¿e i IZOLATORA !

podk³ad akrylowy spe³nia takie warunki
musi zapewniæ dobr± przyczepno¶æ miêdzywarstwow±
musi zapewniæ stworzenie pow³oki kompatybilnej i stabilnej z pozosta³ymi elementami pod³o¿a

i teraz Kolego usi±d¼ i poczaszkuj dlaczego nie nale¿y lakierowaæ baza na epoxyd ^^
jeszcze co¶ :?:

ivanovic
Wys³any: 2012-03-11, 21:44   
0
UP DOWN

I ju¿ wszystko wiem Kolego. Po to pytam ;)
Sam te¿ zawsze dawa³em akryl na epoksyd bo tak ma byæ, a na eksperymenty mnie nie staæ.
Chcia³em tylko poznaæ Twoje zdanie i akurat nie trzeba mnie do niego przekonywaæ.

A o bazie na epoksyd by³o nie tak dawno na tym forum. Umówmy siê, ¿e nie bd szuka³, ale fajnie gdyby siê autor teraz wypowiedzia³ (ja nie pamiêtam kto to by³) i wyrazi³ swoje racje.

pawel1108 
Wys³any: 2012-03-11, 21:48   
0
UP DOWN

serio nie s³ysza³em o tym, nie czyta³em o tym :nie:

kto pyta nie bladzi :spoko:
Pozdrawiam

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-11, 21:50   
0
UP DOWN

ivanovic napisa³/a:
I ju¿ wszystko wiem Kolego.

Jeste¶ pewien?

Czytaj±c widzê ¿e trochê brniecie nie w t± stronê....

ivanovic
Wys³any: 2012-03-12, 05:37   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
brniecie nie w t± stronê....

Wiem, ¿e cenisz swoj± wiedzê i je¶li siê ni± podzielisz bd wdziêczny.

gugun 
Wys³any: 2012-03-12, 10:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
wlasnie bo sam te¿ nie rozumiem o co teraz chodzi???

michal15qaz 
Wys³any: 2012-03-12, 22:04   
0
UP DOWN

A wiêc tak . JAk dobrze wyczyta³em robiê tak :

PLASTIKI

przelecieæ papierem mokro np400 . Odt³u¶ciæ . Podk³ad epoksydowy ( bez matowania ? ) , podk³ad akrylowy . Zmatowaæ akryl mokro np.800 , wysuszyæ , odt³u¶ciæ , baza , bezbarwny ?

Dodam ze plastiki s± robione ¿ywica , mat± szklan± i szpachl± , wiêc tylko epoksyd w tym przypadku ? Proszê o konkret . Czy ten podk³ad zwiêkszaj±cy przyczepno¶æ tez dawaæ?

RAMA

odt³u¶ciæ , epoksyd ( matowaæ ten epoksyd czy jak jeszcze dobrze nie wyschnie to akryl ju¿ dawaæ ? ) , zmatowaæ p. akrylowy mokro np. p800 , wysuszyæ , odt³u¶ciæ , lakier matt akryl 2 warstwy ? Dobrze ?

pawel1108 
Wys³any: 2012-03-12, 22:16   
0
UP DOWN

Kolego napisa³em Ci epoksydowy M/M - co znaczy mokre w mokre,(przepraszam mia³e¶ prawo nie zrozumieæ) czyli bez szlifowania,zapoznaj siê z kart± techniczn± epoksydu jaki bêdziesz stosowa³,tam siê doczytasz ile masz czasu na aplikacjê kolejnych produktów.
Pozdro

michal15qaz 
Wys³any: 2012-03-13, 20:47   
0
UP DOWN

Dobrze bêdzie ten epoksyd siê trzyma³ na plastiku ?

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-13, 20:49   
0
UP DOWN

ivanovic napisa³/a:
Wiem, ¿e cenisz swoj± wiedzê i je¶li siê ni± podzielisz bd wdziêczny.

Nic nie cenie, tylko ca³y czas zmierza³em do tego co pominêli¶cie...
michal15qaz napisa³/a:
Dobrze bêdzie ten epoksyd siê trzyma³ na plastiku ?

No i gdzie tu pzp???
Które tez przewinê³o siê wczesniej.

Jako¶ nie poci±gnêli¶cie w±tku w strone przyczepno¶ci plastyku.

kzyho3
Wys³any: 2012-03-13, 20:50   
0
UP DOWN

Sk±d: KNS
Jak ci polecaj± to pewnie tak :spoko:
Koñcz Sende :D

michal15qaz 
Wys³any: 2012-03-13, 20:54   
0
UP DOWN

To jak to w koñcu robiæ ? Ramê ju¿ wiem , ale jak z tymi podk³adami na plastik ? Które najlepsze , ¿eby to nie schodzi³o po miesi±cu

pawel1108 
Wys³any: 2012-03-13, 20:55   
0
UP DOWN

michal15qaz napisa³/a:
daje podk³ad zwiêkszaj±cy przyczepno¶æ

Kolega pisa³ o tym od samego pocz±tku wiêc my¶lê,¿e wie o tym aby zastosowaæ PZP

pawel1108 
Wys³any: 2012-03-13, 20:56   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
Nic nie cenie, tylko ca³y czas zmierza³em do tego co pominêli¶cie...

A Krzysiu czyta i milczy...
od razu by³o wyprostowaæ ca³e nasze wypociny :spoko:

michal15qaz 
Wys³any: 2012-03-13, 20:57   
0
UP DOWN

Wiec najpierw PZP , potem epoksyd i mokro w mokro akryl ? Trzy rodzaje podk³adów ?

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-13, 20:58   
0
UP DOWN

pawel1108 napisa³/a:
od razu by³o wyprostowaæ ca³e nasze wypociny

Czyli jak?
Pod epoksyd dajemy pzp????
Czy na epoksyd.. hehe.
A jak nie tak to jak?

pawel1108 
Wys³any: 2012-03-13, 20:59   
0
UP DOWN

michal15qaz napisa³/a:
Wiec najpierw PZP , potem epoksyd i mokro w mokro akryl ? Trzy rodzaje podk³adów ?

Tak trzy rodzaje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1.PZP
2.Epoksyd mokro w mokro
3.Akryl

zrozumia³e¶ ?

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-13, 21:00   
0
UP DOWN

michal15qaz napisa³/a:
Wiec najpierw PZP , potem epoksyd

Panowie lakiernicy.
Widzicie .. oto przyk³ad naszego przekazu.
Nieprecyzyjny przekaz i wychodzi informacja opacznie zrozumia³a.

Pzp nie jest w tym wypadku potrzebne.
Epoksyd go zastêpuje a nawet powiem ¿e bezsprzecznie jest lepszy od pzp.

michal15qaz 
Wys³any: 2012-03-13, 21:02   
0
UP DOWN

A PZP trzeba matowaæ ?

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-13, 21:03   
0
UP DOWN

pawel1108 napisa³/a:
1.PZP
2.Epoksyd mokro w mokro
3.Akryl

W przypadku nowych plastyków da³ bym sam epoksyd i bezpo¶rednio na niego warstwy wierzchnie, baza, klar, lakier akrylowy kolorowy.
Przed epoksydem szara w³óknina i zmywacz antysylikonowy.
Koniec.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-13, 21:07   
0
UP DOWN

michal15qaz napisa³/a:
A PZP trzeba matowaæ ?

A co to jest pzp?
Do czego s³u¿y pzp?
Co eliminuje pzp i dlaczego pomaga w po³±czeniu lakierow czy podk³adów akrylowych z plastykiem?

Polecam karty techniczne poczytaj, lub lekturê pt. 8 rodzajów pow³ok ochronno dekoracyjnych - autorstwa Roberta @Projekter.
Autor wie co pisze i ja nic wiêcej nie wiem ani nie wymyslam, bo poprostu poczyta³em co mozna i jak mozna i jak nale¿y postepowaæ aby zachowaæ zgodno¶æ technologiczna.

I tyle, ja nic nie wiem,,, ja poprostu czytam.
Czasem co¶ zapamiêtam.

pawel1108 
Wys³any: 2012-03-13, 21:07   
0
UP DOWN

michal15qaz napisa³/a:
PZP trzeba matowaæ ?

napisa³ Ci ju¿ Kolega
ivanovic napisa³/a:
Nie matuje siê podk³adu zwiêkszaj±cego przyczepno¶æ.

michal15qaz 
Wys³any: 2012-03-13, 21:11   
0
UP DOWN

To dopiero akryl siê matuje . No ok . Jako¶ ju¿ rozumiem powoli .

A s± matowe bazy ? Czy tylko mo¿na zrobiæ matt sposobem takim , ¿e k³adziemy normaln± bazê a do bezbarwnego dodajemy pastê matuj±c± ?

pawel1108 
Wys³any: 2012-03-13, 22:24   
0
UP DOWN

michal15qaz napisa³/a:

A s± matowe bazy ? Czy tylko mo¿na zrobiæ matt sposobem takim , ¿e k³adziemy normaln± bazê a do bezbarwnego dodajemy pastê matuj±c± ?

Bazy s± matowe to fakt,jak wyschnie ,jest matowa.
Aby osi±gn±æ efekt matowej pow³oki ,dodaje siê matt pasty do klaru,lub lakierujemy klarem matowym,specialnym o takim efekcie.

...kuba... 
Wys³any: 2012-03-15, 18:45   
0
UP DOWN

a co do PZP to wydaje mi siê, ¿e bez sensu by³oby k³a¶æ na zmatowany lakier, na plastiku pomalowanym fabrycznie, (bo wtedy zale¿y nam na przyczepno¶ci, zmatowanego lakieru a nie plastiku) mo¿e rozs±dniej by³oby zaufaæ fabryce i nie zdzieraæ oryginalnego lakieru do plastiku, tylko zmatowaæ go, i jaka¶ pewno¶æ by by³a, ¿e wszystko bêdzie siê trzymaæ i nie odklei siê pomiêdzy plastikiem a pierwsz± warstw±...

Lackdoctor napisa³/a:
michal15qaz napisa³/a:
A PZP trzeba matowaæ ?

Polecam karty techniczne poczytaj, lub lekturê pt. 8 rodzajów pow³ok ochronno dekoracyjnych - autorstwa Roberta @Projekter.
Autor wie co pisze i ja nic wiêcej nie wiem ani nie wymyslam, bo poprostu poczyta³em co mozna i jak mozna i jak nale¿y postepowaæ aby zachowaæ zgodno¶æ technologiczna.

I tyle, ja nic nie wiem,,, ja poprostu czytam.
Czasem co¶ zapamiêtam.

Lackdocto mo¿esz podaæ dok³adny tytu³ tej lekturki?

michal15qaz 
Wys³any: 2012-03-20, 06:42   
0
UP DOWN

Plastiki byly juz malowane .. Z niektórych zdar³em wszystko do plastiku bo wszystko odchodzi³o . Bodaj¿e na jednym tylko szlifowa³em do podkladu bo ³adnie sie trzma . Na drugim znowu spora czê¶æ powierzchni wyrównana jest szpachl± . Wiêc co robic ? Dawaæ PZP ?

pawel1108 
Wys³any: 2012-03-20, 08:01   
0
UP DOWN

daj PZP tam,gdzie masz go³y plastik,na stary podk³ad lub szpachlê nie aplikuje siê PZP,z reszt± masz to powy¿ej napisane.
Czy za ka¿dym razem trzeba Ci pisaæ ponownie to samo?

Siekiera
Wys³any: 2012-03-20, 10:26   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
No i zagadka wyja¶ni³a sie :D

Tak jak pisze @pawel1108, tam gdzie jest surowy plastik to idzie PZP lub epoksyd ale taki który ma napisane ¿e nadaje sie na tworzywa lub przynajmniej ¿e s³u¿y jako miêdzywarstwa czy izolant, ¿eby zaraz kto¶ nie na³o¿y³ grubopow³okowego albo jeszcze lepiej jakiego¶ na konstrukcje mostowe :D
No i po raz kolejny mo¿na napisaæ ¿e novol wstrzeli³ sie idealnie z nowym epoksydem w sprayu, a¿ sie prosi do tego celu. Kurde to ju¿ który¶ post o tym sprayu, zaraz dzwoniê do PH nich mi daj± za to jakie¶ koszulki na wiosnê ;P

pawel1108 
Wys³any: 2012-03-20, 19:47   
0
UP DOWN

Siekiera napisa³/a:
zaraz dzwoniê do PH nich mi daj± za to jakie¶ koszulki na wiosnê ;P

to zapytaj o d³ugopis i plecak na lato dla mnie ;)
Pozdro

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: