Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
lolejko
Wys³any: 2012-03-08, 10:26   Zalegalizowanie warsztatu
0
UP DOWN

Chcê otworzyæ warsztat blacharski i nie wiem co z czym siê je.
Jak wygl±da sprawa zarejestrowania takiej firmy.
Jakie op³aty.
Ile co miesi±c dla zydów pieniêdzy trzeba odprowadzaæ.
Co zrobiæ, by jak najmniej p³aciæ bez sensu dla darmozjadów.
Pomó¿cie, bo chcia³bym mieæ jak±¶ wiedzê przed za³atwianiem spraw by mi czegos nie wcisneli.

PROJEKTER
Wys³any: 2012-03-08, 14:22   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Jak ci pomoc jak nie chcesz p³aciæ ??? ^^

lolejko
Wys³any: 2012-03-08, 14:46   
0
UP DOWN

Projekter wiem, ¿e to ¶miesznie wygl±da, ale taka jest prawda ¿e urzêdy nigdy nie s± syte.
Nie wiem czy lepiej braæ na rycza³t czy inaczej. Nie znam siê na tym jestem zwyk³ym mechanikiem, a nie w g³owie mi papiery. Dlatego chcia³bym zasiêgn±æ informacji by pani z okienka mnie w co¶ nie w³adowa³a.
P³aciæ nie chce bez sensu, bo wiem ¿e mo¿na mniej i wszystko legalnie.
Najpro¶ciej prosze o informacjê jak to zrobiæ czyli jak za³o¿yæ firmê krok po kroku. Na pewno wiele tutaj osób ma do¶wiadczenie i mog³a by co¶ pomóc lub nakierowaæ.

bielek 
Wys³any: 2012-03-08, 21:13   
0
UP DOWN

Sk±d: pomorskie
Powiem Ci, ¿e je¿eli jeste¶ zwyk³ym mechanikiem i nie w g³owie Ci papiery i rz±dzenie firm± to lepiej od razu daj sobie spokój i grzecznie pracuj u kogo¶ kto ma g³owê na karku i doceni Twoj± ambicjê, lepiej na tym wyjdziesz, bo zaczynasz od kombinowania a nie od poszukania wiedzy, liczysz ¿e kto¶ na forum Ci rzeczowo odpowie na temat podatków, w tym akurat nikt Ci nie mo¿e pomóc bo po to jest tyle mo¿liwo¶ci, ¿eby ka¿dy wybra³ dla siebie najlepsz± tzn. my¶lisz czy wolisz obs³ugiwaæ firmy czy prywatnych ludzi, czy bêdziesz mia³ du¿o zakupów czy wiêkszo¶æ obrotu to Twoja praca, itd... Swoja firma to 2x tyle pracy co u kogo¶ i zarobek 2 razy mniejszy (na pocz±tku oczywi¶cie i ka¿dy Ci to powie). Od razu uprzedzam pytanie, tak mam w³asn± firmê ale te¿ pracujê u kogo¶ jako taki pewnik na kasê, i taki system polecam ka¿demu.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-08, 21:31   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
bielek napisa³/a:
te¿ pracujê u kogo¶ jako taki pewnik na kasê, i taki system polecam ka¿demu.

Ja nie pracujê u kogo¶ i nie widzê siê w sytuacji kiedy mia³ bym dla kogo¶ (na kogo¶) robiæ.

Ciekawa sprawa ¿e robi±c u kogo¶ zarabiasz na soj± wyp³atê, zusy i podatki, na koszty utrzymania nie swojego warsztatu i na dobr± górkê dla pracodawcy.
A jak robisz u siebie to nie potrafisz zarobic na swoje koszta i dobr± górkê wypracowana DLA SIEBIE !!!!!!

bielek napisa³/a:
grzecznie pracuj u kogo¶ kto ma g³owê na karku i doceni Twoj± ambicjê, lepiej na tym wyjdziesz,

Bzdura.

Lecz wiadomo ¿e praca u siebie niesie spore ryzyko braku p³ynno¶ci.
Ciekawe ¿e jak pracujesz u kogo¶ co ma g³owe na karku to on p³ynno¶ci nie traci,,, dzieki Twojej ambicji ^^ ^^ ^^ ^^

Wiêc otwierasz swoje a cenzura ambitnie jak u kogo¶ i sukces gwarantowany.

bielek 
Wys³any: 2012-03-08, 21:54   
0
UP DOWN

Tylko, ¿e moja praca to jedna bran¿a, a mój warsztat to zupe³nie inna para kaloszy, i wbrew pozorom lakiernictwo w moim warsztacie to tylko dodatek do ca³o¶ci kompleksowej us³ugi. Lackdoctor, mo¿liwe ¿e jeste¶ dobrym fachowcem i przy okazji jeste¶ po³apany w papierkach (niestety ksiêgowy wszystkiego nie za³atwi) i dlatego Twoja firma siê krêci, a kolega jak widaæ po postach prawdopodobnie ma pojêcie tylko o lakiernictwie a nie o prowadzeniu firmy, a wiêc bêdzie bardzo dobrym pracownikiem u kogo¶ kto mia³ kasê na warsztat, ma g³owê na karku (mo¿e nawet potrafi kombinowaæ) i pewnie ju¿ jaka¶ ubezpieczalnia ma z nim umowê mo¿e jaki¶ komis, albo inne. Lackdoctor, sam wiesz, ¿e firma to nie tylko malowanie, ale te¿ bieganie za³atwianie itd.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-03-08, 22:03   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
bielek napisa³/a:
sam wiesz,

Wiem, wiem.
Niestety ja anio³em podatkowym nie jestem.
Projekter wie o czym piszê.

Jednak drobnymi kroczkami idziemy do przodu i jesli lawina mnie nie zmiecie to moja dzia³alno¶æ bêdzie jak najbardziej poprawna i zgodna z przepisami.

lolejko
Wys³any: 2012-03-09, 08:08   
0
UP DOWN

Wiem, ¿e w³asna firma to droga przez mêkê, ale nie lubiê byæ pod w³adaniem i byæ pomiatanym.
Mam mo¿liwo¶ci, bo warsztat ju¿ mam dosyæ dobrze wyposa¿ony i klijenci oczywi¶cie te¿ jacy¶ s±. Jak na razie nikt mi nie pomóg³ na zadane pytanie. Po urzêdach fakt nie bêdê mieæ czasu lataæ, ale ¿onê w to pewnie ubiorê :D

bielek 
Wys³any: 2012-03-11, 23:03   
0
UP DOWN

lolejko, Proszê uto link:
http://www.mala-firma.pl/...y-krok-po-kroku
tu masz wszystko co Ci potrzeba, nikt za Ciebie nie zgadnie jak bêdziesz wykonywa³ dzia³alno¶æ a wiêc jaki profil podatkowy wybraæ;), je¿eli masz ju¿ wiêkszo¶æ sprzêtu to mogê zaryzykowaæ i poradziæ ¿eby¶ nie by³ vat-owcem to bêdziesz mia³ us³ugi 23% tañsze. Oczywi¶cie zak³adamy, ¿e bêdziesz uczciwie wszystko robi³ za ka¿dym razem rachunek itd. Chyba ¿e wiêkszo¶æ ceny za us³ugê to materia³y (raczej tak nie jest) to wtedy tylko VAT. Resztê pokombinuj z kalkulatorem bo z tym raczej nikt Ci nie pomo¿e

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: