Autor |
Wiadomo¶æ |
|
wierzba
|
Wys³any: 2012-03-11, 20:18 Czym pomalowac butle w srodku
|
0
|
|
|
|
Witam. Odnawiam kompresor i po piaskowania butli w srodku chce ja czyms zabezpieczyc. Czym najlepiej pomalowac butle w srodku? Mam podklad reaktywny novol, podklad antykorozyjny sniezki, hummeraida i lakier chlorokauczukowy. Myslalem zeby prysnac to podkladem i na to chlorokauczuk czy od razu dac hummeraida i na tym skonczyc ? |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-03-12, 10:35
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
a po co wogole malowac w srodku?? |
|
|
|
|
wierzba
|
Wys³any: 2012-03-12, 12:26
|
0
|
|
|
|
Wypiaskowalem ja w srodku bo stara sprezarka puszczala olej i zrobilo sie tam sporo rdzy. Wiec po tym piaskowaniu chcialem to czyms zabezpieczyc zeby zaraz rdza nie wylazla. |
|
|
|
|
zdenek_zdenek
|
Wys³any: 2012-03-12, 12:31
|
0
|
|
|
|
wierzba napisa³/a: | puszczala olej i zrobilo sie tam sporo rdzy |
|
|
|
|
|
wierzba
|
Wys³any: 2012-03-12, 13:14
|
0
|
|
|
|
zdenek_zdenek co cie tak smieszy? Tak sprezarka puszczala olej ktory splywal do butli i w polaczeniu z woda na calym dnie zrobil sie gesty szlam, pod ktora az roi sie od rdzy. Butla byla malowana X lat temu jakims czarnym cudem i na gornych sciankach trzymal dobrze malo rdzy wyszlo najgorzej wygladal dol tam gdzie wszystko splywalo. Jesli kolego zdenek chcesz powstawiac sobie emotki to przenies sie na jakis czat bo mi nie pomagasz. |
|
|
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2012-03-12, 13:14
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
Pomóg³: 2 razy Posty: 426 Sk±d: Wlkp.
|
wierzba napisa³/a: | chcialem to czyms zabezpieczyc zeby zaraz rdza nie wylazla. |
Standardowo, epoksyd ,podk³ad akrylowy, baza (per³a ) i klar.
¯artujê !
A jak± ty tam masz dziurê ,¿e to wypiaskowa³e¶ ?
Jak masz du¿± dziurê i chcesz to dobrze zabezpieczyæ to daj do ocynkowania elektrolitycznego ,tylko nie wiem czy w ¶rodku dadz± radê ?
Ps. Wszyscy siê tu dziwi± ,¿e to chcesz malowaæ w ¶rodku a jeszcze bardziej jak to wypiaskowa³e¶ , i jak to chcesz sikn±æ ,st±d moje pytanie o dziurê .
pozdr |
|
|
|
|
wierzba
|
Wys³any: 2012-03-12, 13:26
|
0
|
|
|
|
Dziura jest duza ok 40cm odciolem jeden dekiel z przodu Wolalbym to pomalowac zeby nie pakowac sie w dodatkowe koszty. |
|
|
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2012-03-12, 13:29
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
No widzisz ,teraz bez ¶miechu ,przy takim otworze to co innego .Masz ju¿ farby czy bêdziesz kupowa³ ?
Problemem bêdzie tylko to ,¿e jak to przyspawasz (o ile Ci siê ta sztuka uda ,my¶lê o bezpieczeñstwie po takim spawaniu) to trudno bêdzie zabezpieczyæ spawy od ¶rodka .
pozr.
ps wg mnie rozcinanie to by³ b³±d |
|
|
|
|
wierzba
|
Wys³any: 2012-03-12, 13:51
|
0
|
|
|
|
To jest to co mam na warsztacie:
Podklad akrylowy
Reaktywny novola
Antykorozyjna sniezki
Chlorokauczukowa sniezki
Hummeraid
Co z tego bedzie najlepsze ?
Na deklu ktory rozciolem jest otwor 10cm zabezpieczony przykrywka przez niego pomaluje spawy. Pracuje w duzej firmie ktora zajmuje sie miedzy innymi spawaniem takich butli tylko ze duzo wiekszych rozmiarow takze mam zalatwione profesionalne spawanie i test pod cisnieniem. |
|
|
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2012-03-12, 14:25
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Ju¿ wiêcej ¶wiat³a rzuci³e¶ na t± sprawê .
Co do tego,których materia³ów u¿yæ, to ja tylko jako amator ,z tego co ju¿ masz u¿y³bym tego reaktywnego , potem ten podk³ad akrylowy i jaka¶ specjalna nawierzchniowa mo¿e ,ale co do szczegó³ów to do¶wiadczeni koledzy podadz± .
Ale tego hamerraida to bym sobie darowa³ ,pozosta³ych nie znam.
Ps . Na szczê¶cie tu a forum s± Stra¿nicy Technologii (i chwa³a im za to ) wiêc jak co¶ nie tak napisa³em to sprostuj± |
|
|
|
|
adniem21
|
Wys³any: 2012-03-12, 15:50
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 131
|
A mo¿e zabezpiecz to ¿ywica epoksydow±, rozrób troche ¿adziej i rozprowaz po ca³ej powierzchni równomiernie ja tak zabezpieczam zbiorniki paliwa w starych motocyklach. |
|
|
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2012-03-12, 16:05
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Adniem napisz jak pozbywasz siê rdzy,przed malowaniem w tych moto zbiornikach ? |
|
|
|
|
adniem21
|
Wys³any: 2012-03-12, 16:27
|
0
|
|
|
|
jarbia, je¿eli zbiornik nie by³ rozcinany czy te¿ ³atany co przed napraw± umo¿liwia opiaskowanie go od ¶rodka to wsypuje trochê gwo¼dzi nakrêtek wkrêtów czego chcesz i potrz±sasz, nie którzy owijaj± tak wype³niony zbiornik w koc czy ko³derkê i wk³adaj± w betoniarkê i nie machaj± rêkami ( nie próbowa³em w betoniarce wiêc nie polecê). |
|
|
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2012-03-12, 17:26
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Dziêki Adniem ,o tym wsadzie i wstrz±saniu s³ysza³em.My¶la³em , ¿e masz jaki¶ inny sposób ,tym my¶lê , ca³kiem tej rdzy siê nie pozbêdziesz i nie wiadomo jak pow³oki siê na tym bêd± trzymaæ . Mo¿e jaka¶ chemia?
pozdr |
_________________ Naprawa elektroniki daje pokorê wielkiemu, dziwi przeciêtnego, nadyma ma³ego.
- Lew To³stoj |
|
|
|
|
adniem21
|
Wys³any: 2012-03-12, 19:32
|
0
|
|
|
|
Nie nic chemicznego nie u¿ywa³em po takim wstrz±saniu to wszystko tylko p³ucze ekstrakcj± i zmywaczem antysylikonowym i tyle, a ¿ywice rozrabiam acetonem ¿eby by³a bardziej p³ynna. |
|
|
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2012-03-12, 21:44
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Adniem a nie odpada ci ta ¿ywica po czasie?
Napisz jak mocujesz zbiornik do malowania ,tak aby za jednym razem, ze wszystkich stron go pomalowaæ .Mo¿e masz jaki¶ dobry uniwersalny patent na to? |
_________________ Naprawa elektroniki daje pokorê wielkiemu, dziwi przeciêtnego, nadyma ma³ego.
- Lew To³stoj |
|
|
|
|
adniem21
|
Wys³any: 2012-03-13, 07:54
|
0
|
|
|
|
nie mocuje go zakrêcam wszystkie dziurki po wê¿ykach i korkach przez wlew wlewam rozrobion± ¿ywicê i potrz±sam obracam ¿eby siê wszêdzie rozprowadzi³o a nadmiar wylewam albo przez wlew albo przez otwór spustowy po kraniku. na koniec wszystkie zatkane otworki odtykam ¿eby ¿ywica z nich sp³ynê³a i nie pozatyka³a niczego, jak jest jaka¶ ma³a ¶rednica rurki to warto przedmuchaæ j± powietrzem albo przepchaæ czym¶. ¯ywica nie powinna odpadaæ jak pod³o¿e bêdzie dobrze przygotowane bo to bêdzie jedna cienka warstwa. dobrze jest te¿ zbiornik troszkê podgrzaæ do ok 20-30 stopni wtedy ¿ywica ³adnie p³ynie. |
|
|
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2012-03-13, 08:01
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Dziêki Adniem ,ale do zewnêtrznego malowania jak mocujesz ? |
- Lew To³stoj |
|
|
|
|
chudson
|
Wys³any: 2012-03-13, 09:09
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 213
|
Ja bym to da³ do ocynkowania i niczym nie malowa³ , ewentualnie proszkowo zamiast lub po cynkowaniu. |
|
|
|
|
adniem21
|
Wys³any: 2012-03-13, 11:15
|
0
|
|
|
|
Do zewnêtrznego to wieszam na haku pod sufitem na ³añcuchu za jaki¶ otwór czy mocowanie w baku i masz dostêp z ka¿dej strony. |
|
|
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2012-03-13, 12:00
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
adniem21 napisa³/a: | za jaki¶ otwór czy mocowanie w baku |
Ja chcia³bym za ucha nie montowaæ bo zostanie ¶lad .Widzia³em kiedy¶ na youdupie takie mocowanie przez otwór wlewowy,takie ,¿e nie dotyka³o zewnêtrznych powierzchni baku i mo¿na by³o nim obracaæ przy lakierowaniu.Chcê takie dorobiæ tylko nie wiem jak to zrobiæ aby by³o uniwersalne i nie robi³o szkód we wnêtrzu zbiornika.
pozdr |
- Lew To³stoj |
|
|
|