Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42 |
Autor |
Wiadomość |
 |
djpolak1985
|
Wysłany: 2008-02-03, 00:41 Niewidzialne rekawiczki
|
0
|
|
|
|
No wlasnie znacie jakies dobre produkty Ktore zabezpieczaja rece przed lakierami. Chodzi mi o tak zwana niewidzialne rekawiczki (ktore mozna zmyc tylko za pomoca wody) Lub jakies dobre srodki do usuniecia pozostalosci lakierow. Czasem dobrowadza mnie to do furii zwalszcza z pomiedzy linii papilarnych. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-02-03, 11:51
|
0
|
|
|
|
mysle ze nie ma nic lepszego jak latexowe rekawiczki. tyle ze nitro je rozpuszcza, dlatego jak czyszcze sprzet to zakladam nitrylowe.
latexowe maja ta zalete - w przeciwienstwie do jakichs past itp - ze mozna bezkarnie niechcacy dotknac cos i nie trzeba odtluszcac na nowo. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-02-03, 13:04
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
no to malo wierz RBFM wtym temacie bezurazy oczywiscie.
polska marka secura stworzyla rĂŞkawiczki niewidzialne. jest to specjlany zel, ktory po nalozeniu ma niecaly milimetr, rozpuszcza go tylko woda. nie jest tlusty, jest jak gola rĂŞka!! nie krempuje ani troche ruchĂłw dÂłoni. cena za butelke tego zelu to ok 60-70zÂł. wejdzie na strone secury.
a swojÂą drogÂą bylo o tym w lakierniku ostatnim
aha ja juz kupilem te cudo, razm pracowalem przy szlifowaniu na sucho (wczoraj). potem siewypowiem jak sie zachowuje dalej... |
|
|
 |
adams90-90
|
Wysłany: 2008-02-03, 13:06
|
0
|
|
|

|
online, A ile jest tego zelu w butelce i na ile starcza?? Testowales go sam?? |
|
|
|
 |
djpolak1985
|
Wysłany: 2008-02-03, 13:28
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Omnix
|
Wysłany: 2008-02-03, 15:44
|
0
|
|
|

|
Ja u¿ywam rêkawiczek podobnych do latexowych maj¹ niebieski kolor. Dok³adnie nie powiem co to za materia³ i œrednio mnie to interesuje, ale s¹ super mozna szlifowaÌ, lakierowac bez utraty wiêkszej precyzji. Kupuje je w mieszalni Lechlera bo znajomy mi na zamówienie sprowadza ok 40-50z³ za opakowanie 100szt. Co wa¿ne dobrze przylegaj¹ do d³oni i s¹ wytrzyma³e, robie du¿o w ¿ywicy, w³óknach i laminatach i s¹ naprawde wytrzyma³e i rêce siê tak nie poc¹ jak w tych zwyk³ych co to 10z³ za opakowanie. Wa¿ne te¿, ¿e rozpuszczalnik ich nie rozpuszcza prêdko
Do mycia kupuje w CSL'u (Glasurit) specjalny œrodek lakierniczy i jest rewelka, pójde do zak³adu póŸniej to zekne jak siê nazywa bo nie pamiêtam |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-02-03, 16:07
|
0
|
|
|
|
Omnix napisał/a: | Do mycia kupuje w CSL'u (Glasurit) specjalny Âśrodek lakierniczy |
ale do mycia czego? rak ? |
|
|
|
 |
Omnix
|
Wysłany: 2008-02-03, 16:55
|
0
|
|
|

|
rbfm napisał/a: |
ale do mycia czego? rak ? |
A o czym jest temat? Tak do rÂąk. |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-02-03, 19:36
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
mam wlasnie secure, 150 mlchyba. nie cyztalem na butelce, ale tak pisze w ogloszeniu
tj. jedna buteleczka tyle ma
[ Dodano: 2008-02-03, 19:40 ]
aha i w paczce jest 6 sztuk. zamawialem przez mieszlanie i musialem brac karton.
jeszcze dodam, ¿e zmywanie ciep³¹ woda z myde³kiem w p³ynie, to doslownie chwilka
[ Dodano: 2008-02-03, 19:41 ]
a tak swojÂą drogÂą moÂżna by to stosowac na twarz przy niektĂłrych pracach
mowie powaznie. musze wytestowaĂŚ |
|
|
 |
maras
|
Wysłany: 2008-02-03, 20:17
|
0
|
|
|
|
online napisał/a: |
a tak swojÂą drogÂą moÂżna by to stosowac na twarz przy niektĂłrych pracach
mowie powaznie. musze wytestowaĂŚ |
Na przykÂład przy konserwacji |
|
|
|
 |
djpolak1985
|
Wysłany: 2008-02-03, 21:12
|
0
|
|
|
|
online a jesli np pobrudzisz rece brudnym rozpuszczalnikiem bazami lub akrylem czy po zmyciu jest wszystko ok czy rece sa czyste. Bo jesli tak to odrazu zamawiam ta 5 litrowa banke |
|
|
|
 |
Omnix
|
Wysłany: 2008-02-03, 22:05
|
0
|
|
|

|
online napisał/a: | potem sie wypowiem jak sie zachowuje dalej... |
To nawijaj
JAk na lakiery, rozpuszczalniki, papiery i inne czynniki |
|
|
|
 |
djpolak1985
|
Wysłany: 2008-02-03, 22:16
|
0
|
|
|
|
Juz sprawdzilem najtaniej wychodzi zamowic wlasnie taka 5 litrowa banke wychodzi kolo 150 z przesylka ja tez uzywam tych niebieskich ale czasem nawet uzywajac 20 par dziennie i tak
mam brudne rece . TYlko czekamy na opimie ONLINE
http://www.dankros.pl/skl...czne-secol-5-kg |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-02-03, 22:18
|
0
|
|
|
|
djpolak1985 napisał/a: | czasem nawet uzywajac 20 par dziennie i tak
mam brudne rece |
mam ten sam problem. i wydaje mi sie ze ten zel nie zalatwi sprawy. |
|
|
|
 |
djpolak1985
|
Wysłany: 2008-02-03, 22:20
|
0
|
|
|
|
Cholera jak zwykle nie doczytalem trzeba zamowic powyzej 10 sztuk |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2008-02-03, 22:23
|
0
|
|
|

|
Omnix napisał/a: | potem siewypowiem jak sie zachowuje dalej...
_________________ |
A jak siĂŞ to ma do baz wodnych ?
rbfm napisał/a: | i wydaje mi sie ze ten zel nie zalatwi sprawy. |
Mi siĂŞ teÂż tak zdaje |
|
|
|
 |
djpolak1985
|
Wysłany: 2008-02-03, 22:26
|
0
|
|
|
|
Ja wlasnie pamietam jak zaczynalem moja przygode z lakiernictwem moj szef mial takie rekawiczki (to byla bodajrze firma COLAD-teraz niee moge znalezc) Pamietam ze nasmarowalem nimi rece potem wysmarowalem je jakimis lakierami i wszystko ladnie sie zmylo tylko to bylo dawno |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-02-03, 22:28
|
0
|
|
|
|
jak dla mnie to zwykle gumowe sa ok, ale jedyna ich wada to ze sie reka poci jak cholera
no i topia sie od nitro |
|
|
|
 |
djpolak1985
|
Wysłany: 2008-02-03, 22:31
|
0
|
|
|
|
woda rozpuszcza te rekawiczki |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-02-03, 22:31
|
0
|
|
|
|
djpolak1985 napisał/a: | woda rozpuszcza te rekawiczki |
ktore? |
|
|
|
 |
djpolak1985
|
Wysłany: 2008-02-03, 22:32
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-02-03, 22:42
|
0
|
|
|
|
djpolak1985 napisał/a: | secol |
no to juz wiem, pisal o tym online na poczatku |
|
|
|
 |
Omnix
|
Wysłany: 2008-02-03, 22:59
|
0
|
|
|

|
rbfm napisał/a: |
no to juz wiem, pisal o tym online na poczatku |
Ale jemu chyba o lakiery wodoroÂźcieĂączalne chodziÂło?
To ja nie wiem co Wy robicie, Âże po 20 zuÂżywacie
djpolak1985 napisał/a: | to byla bodajrze firma COLAD-teraz niee moge znalezc |
Ta pasta do mycia r¹k, specjalna dla lakierników tez jest chyba tej firmy, na 100% nie jestem pewien bo nie chcia³o mi siê iœÌ do zak³adu, ale na 99% Colad.
Super wszystko zmywa, lakiery, podkÂłady i szlifowiny. |
|
|
|
 |
djpolak1985
|
Wysłany: 2008-02-03, 23:27
|
0
|
|
|
|
Ja pracuje obecnie przy tirach i wszystkim co z tym zwiazane uwierz mi 20 par to czasem malo . Nierzadko przej moj pistolet przelewa sie kolo 10 litrow lakierow i podkladow dziennie np malowanie ramy ciagnika siodlowego . uwierz jest sie gdzie i jak ubrudzic .
jesli te rekawiczki rozpuszcze woda to tak na logike wydaje mi sie ze baza wodna to jesli ich nie zmyje to naruszy ich strukture. |
|
|
|
 |
Omnix
|
Wysłany: 2008-02-03, 23:49
|
0
|
|
|

|
djpolak1985 napisał/a: | Nierzadko przej moj pistolet przelewa sie kolo 10 litrow lakierow i podkladow dziennie np malowanie ramy ciagnika siodlowego . uwierz jest sie gdzie i jak ubrudzic .
|
Tez lakierowaÂłem, w tym betoniarki i to byÂła sieka, ale, aÂż tak duÂżo mi nie schodziÂło po prostu i siĂŞ dziwie. |
|
|
|
 |
Amiggo
|
Wysłany: 2008-02-04, 09:46
|
0
|
|
|

|
djpolak1985 napisał/a: | jesli te rekawiczki rozpuszcze woda to tak na logike wydaje mi sie ze baza wodna to jesli ich nie zmyje to naruszy ich strukture. |
Oto, Âże naruszy strukturĂŞ to bym siĂŞ nie martwiÂł tylko czy to nie szkodzi na bazĂŞ wodnÂą, nie zostawia ÂśladĂłw na niej.
Omnix napisał/a: | na 99% Colad |
na 100% Colad ma takÂą pastĂŞ |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-02-04, 16:07
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
posmarowaÂłem sobie dzisiaj rece i szlifowaÂłem przez jakieÂś 10 minut pare latek kitu.
nie bylem pewien, czy 'rekawiczka' dalej jest na rece, bo jej nie czuÂłem
ale zaryzykowalem i uwalilem sobie reke bazÂą rozpuszczalnikowÂą. wlalem troche nitro do pustej puszki i wylalem na reke. kombinezon sobie uwalilem
po zmyciu ani sladu bazy!! po prostu zero. a mialem ca³¹ rêkê w tej bazie (przy lakierowaniu raczej trudno tak mocno sobie lapy uwaliÌ )
wiĂŞc polecam. co do wodorozcienczalnej bazy- trudno mi to sprawdzic, bo nie mam zadnych zlewek na warsztacie. oddaje kumplowi ktory uczy sie na aerografie i cos tam sobie miesza.
ale zrobilem test. pare kropelek wody nakrapalem na dÂłoĂą i nie widzialem, Âżeby coÂś siĂŞ dzialo z "rĂŞkawiczkÂą". dodam, ze aby to zmyc, to troszke tej wody potrzeba, a panowie ile to tej bazy wodor. nachlapie Wam na rĂŞce podczas lakierowania? |
|
|
 |
adams90-90
|
Wysłany: 2008-02-04, 16:52
|
0
|
|
|

|
online, A duzo tego idzie na ile starczy ta butelka 145 ml?? |
|
|
|
 |
djpolak1985
|
Wysłany: 2008-02-04, 23:46
|
0
|
|
|
|
Dzis rozmawialem z kumplem z pracy i powiedzial ze uzywali podobngo zelu i faktycznie takl to dziala wszystko schodzi jak marzenie. nawet jak uwalisz rece klejem do szyb (kto uzywal wie jak jest) Online przeprowadz jakies ekstremalne proby prosze i wszystko bedzie jasne bo dzis sie znow przylamalem nawet nie bylo konkretnego malowania a rece wyglaaja strasznie |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-02-05, 16:13
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
tj jakie prĂłby mam zrobiĂŚ? polewalem rece nitro- najpierw bazÂą, b. duza ilosc- nie ma sladu. po tym przyszla kolej na nitro- tez nie bylo sladu po zmyciu zelu (wszystko na jednych 'rĂŞkawiczkach').
z wodÂą tak jak mowilem.
na ile starczy? nie wiem, zobaczymy. przyznam, ze w tym wypadku staram sie byc oszczedny. a zel mam wlany w dozowniku Âściennym na mydÂło w plynie do rÂąk, wiĂŞc jako tako o zuzyciu wypowiedziec siĂŞ nie mogĂŞ.
powiem jedno! za tÂą kase to rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!
ja codizennie coÂś maluje, a chodzĂŞ do szkoÂły i jka potem wyglÂądam w szkole? niebieskie rĂŞce, bo coÂś siĂŞ zawsze chlapnie a z tym zelem nie mam problemu.
ludzie co to jest 10z³ za buteleczke!! nitro kosztuje moze 5zl za litr, ale ile go potrzeba? i jak sobie rêce niszczymy myj¹c tym d³onie dlatego teraz nie mam [...] r¹k w niedziele w kosciele. ostatnio zacz¹³em b. dbaÌ o bhp w warsztacie!
mam kilkanascie lat, a po paru latach tej branzy moje rêce s¹ tragiczne! dlatego teraz dbam o rêce, smaruje je czym kolwiek po pracy, byle by skóra miala jak¹œ regeneracjê. i WY tez o tym pomyœlcie |
|
|
 |
ewa
|
Wysłany: 2008-02-06, 22:33
|
0
|
|
|
|
to ,Âże rĂŞce kiepsko wyglÂądajÂą to pikuÂś . waÂżniejsze ,Âże nitro wchÂłania siĂŞ przez skĂłrĂŞ i na zdrowie to nikomu nie wyjdzie . |
|
|
|
 |
Omnix
|
Wysłany: 2008-02-06, 23:07
|
0
|
|
|

|
ewa napisał/a: | to ,Âże rĂŞce kiepsko wyglÂądajÂą to pikuÂś . |
Wiesz jak ktoÂś ma 20-30lat i chodzi na imprezy to dla niego akurat waÂżne z wiadomych powodĂłw A sporo mÂłodych osĂłb jednak w tym siedzi bo mimo wszystko starsi odchodzÂą bo lakiery robiÂą swoje z organizmem.
Po drugie caÂłe Âżycie wygladaĂŚ jak ostatnio fleja to nic przyjemnego...
Co do zdrowia masz oczywiÂście racje |
|
|
|
 |
ewa
|
Wysłany: 2008-02-07, 17:20
|
0
|
|
|
|
fakt ,z dyskotek juÂż wyrosÂłam ,ale nie strasz ,Âże czas odchodziĂŚ.... |
|
|
|
 |
Omnix
|
Wysłany: 2008-02-07, 17:25
|
0
|
|
|

|
ewa napisał/a: | nie strasz ,Âże czas odchodziĂŚ.... |
Nie strasze tylko sam widze po lakiernikach. Ci co majÂą ok 50 albo majÂą wyj**any zakÂład i tylko opieprzajÂą pracownikĂłw, albo odchodzÂą bo mimo wszystko do usranej Âśmierci lakierowaĂŚ siĂŞ nie da. |
|
|
|
 |
dawid
|
Wysłany: 2008-02-07, 19:12
|
0
|
|
|

|
latex i tylko latex kremy to dobre dla dziewczyn:))
Pozdrawiam |
_________________ hmmm |
|
|
|